business

1165 nieuwsberichten gevonden
EU-ministers eens over Ai Act
13 min
De Europese telecom-ministers hebben in Brussel een akkoord bereikt over de zogenoemde kunstmatige intelligentie-verordening (Ai Act). Daarmee krijgt deze technologie ook in Nederland een extra impuls.
Jonge werknemers in techsector vrezen ontslag
13 min
Bijna drie op de vier Nederlandse jongeren in de technologiesector zijn onzeker over hun baan. Daarbij verwacht een krappe derde zijn job te verliezen in de aankomende recessie. Nog meer beginnende werknemers zien hun carrière-plan in...
NOS op 3 experimenteert op Twitch
30 min
NOS op 3 gestart met wekelijkse livestreams op Twitch. Elke maandagavond kijken redactieleden terug op een nieuwsonderwerp of productie van de week ervoor. Ondertussen kunnen kijkers de hosts van alles vragen in de live chat. NOS op 3 is hiermee het eerste Nederlandse nieuwsmedium dat experimenteert met het platform. NOS op 3 is het nieuwsmerk voor mensen tussen 18 en 35 jaar. Het meest bekend zijn de wekelijkse explainers op YouTube en de podcast Lang Verhaal Kort. Daarnaast is NOS op 3 te vinden op Instagram,Twitter en op 3FM en FunX met dagelijkse nieuwsbulletins. Twitch is een online video- en chatplatform dat zich sinds 2011 focust op het (live)streamen van video’s met een interactieve chat. Het platform heeft wereldwijd meer dan 21,5 miljoen bezoekers per dag. In Nederlands zijn er zo’n 1,3 miljoen unieke gebruikers, waarvan ongeveer 226 duizend dagelijks actief zijn (Twitch, 2020).
Missie geslaagd: webcertificaten overheid tijdens Sinterklaas-weekend vervangen
45 min
Geldigheid honderden certificaten stopte op maandag 5 december. 
EU laat prototype van e-wallet maken
1 uur
De Europese Commissie heeft opdracht gegeven tot de ontwikkeling van een prototype van een digitale portefeuille. Het is de bedoeling dat zo’n wallet, die iemands digitale identiteit bevat, overal in de EU bruikbaar wordt.
Menselijke computer bespaart veel energie
1 uur
Door computers te maken die zich gedragen zoals onze hersenen, valt hun energieverbruik flink te verminderen. Een internationale groep onderzoekers geleid door Prof. Dr. Christian Nijhuis ontwikkelde een nieuw type moleculaire schakelaar dat kan leren van...
Spoelstra Spreekt: Door elkaar gehaald
1 uur
De digitale wereld en de echte wereld lopen steeds vaker in elkaar over. Soms weet je niet eens in welke je nu zit.
ING worstelt met updaten van kapotte Android-app
1 uur
Inlogblokkade raakt klanten nu al zeker vier dagen.
Amazon.nl opent grootste foute Kersttruien winkel van Nederland
1 uur
Amazon.nl opent vandaag online naar eigen zeggen de grootste online foute kersttruien winkel van Nederland, met honderden verschillende foute kersttruien waaronder een exclusieve limited edition foute kersttrui van Dries Roelvink. Met de ‘Internationale Foute Kersttruien Dag’ (Ugly Christmas Jumper Day) op 16 december in aantocht, wordt de vraag naar foute kersttruien steeds groter. In samenwerking met Dries Roelvink is er een limited edition kersttrui ontwikkeld om de kersttruienwinkel ‘extra glans te geven’. Deze limited edition kersttrui is verkrijgbaar voor 39,95 euro in de maten small, medium, large en extra large. De gehele opbrengst van deze trui zal worden verdubbeld door Amazon, en geschonken worden aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.  

BUX neemt retail klanten over van Spaanse branchegenoot
1 uur
De Amsterdamse neobroker BUX neemt per direct het retailklantenbestand over van de Spaanse concullega Ninety Nine. Deze acquisitie verstevigt de positie van BUX op de Spaanse markt. De Spaanse neobroker stopt met het verlenen van brokeragediensten aan particuliere beleggers. Zo kunnen zij bij Ninety Nine enkel handelen in (hele) Amerikaanse aandelen; via de Nederlandse neobroker krijgen klanten echter toegang tot ETF’s, fractionele aandelen, meerdere financiële markten en het BUX Spaarplan. Met BUX kunnen beleggers sinds 2019 in fractionele aandelen, ETF’s en crypromunten investeren, ook kan beleggen op de automatische piloot gezet worden via het BUX Spaarplan. BUX is op dit moment beschikbaar in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk en Ierland.
‘Schikking Amazon en EU is rond’
2 uur
Amazon zou overeenstemming hebben bereikt met de Europese Commissie over de manier waarop met verkooppartners wordt omgegaan. Al eerder ging het gerucht dat de online retailer wilde aansturen op een schikking om een miljardenboete te ontlopen. De EU zou de schikking 20 december bekend willen maken. Volgens The Financial Times heeft Amazon toegezegd dat de zichtbaarheid van rivaliserende producten wordt vergroot. Onder meer aan de hand van de vermelding van alternatieve aanbiedingen. Ook krijgen verkopers meer vrijheden wat betreft de levering van hun producten, ook al ze onderdeel zijn van het Prime programma. Ze hoeven dan geen gebruik te maken van de logistieke diensten van Amazon zelf. De verschillende toezeggingen zouden gelden voor de duur van vijf jaar. Of ze daarna verlengd worden, is niet duidelijk. De EU startte in 2019 een onderzoek naar de verkooppraktijken van Amazon, onder meer omdat Amazon gegevens van onafhankelijke verkopers zou hebben gebruikt om er zelf beter van te worden.
Invoering Omgevingswet mogelijk wéér uitgesteld door ICT-problemen
3 uur
De invoering van de Omgevingswet zal mogelijk wéér met een half jaar worden uitgesteld vanwege ICT-problemen. De nieuwe ingangsdatum wordt in dat geval 1 juli 2023. “Er is meer tijd nodig”, zei verantwoordelijk minister Hugo de Jonge recent over de invoering van de Omgevingswet.
Van dashboards naar datagestuurd werken bij De Rechtspraak
3 uur
Sinds enkele jaren zet de Nederlandse Rechtspraak zich in om de wachttijden te verkorten en rechtzoekenden meer duidelijkheid te bieden over het proces. Een van de pijlers waarop wordt ingezet is datagestuurd werken, met behulp van dashboards.
Sunlogic begeleidt Eichholtz bij transitie naar zonne-energie
3 uur
Om zijn groene ambities kracht bij te zetten, wilde Eichholtz zonnepanelen plaatsen op het dak van zijn magazijn. Sunlogic adviseerde de meubelmaker uit Noordwijkerhout gedurende het traject, en hielp ook bij de uitvoering.
Andersson Elffers Felix benoemt Tiddo Folmer tot partner
3 uur
Zestien jaar na zijn loopbaan bij Andersson Elffers Felix te zijn begonnen, is Tiddo Folmer nu toegetreden tot het partnerschap. Hij wordt de negende vennoot binnen het Utrechtse advieskantoor. Direct na zijn afstuderen in 2006 — Folmer studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft (met als specialisatie industriële organisatie) — besloot Tiddo Folmer zich destijds aan te sluiten bij Andersson Elffers Felix (AEF), een adviesbureau dat zich toelegt op maatschappelijke vraagstukken.
BMC ontwikkelt competentiescan voor teams in de gezondheidszorg
3 uur
Verpleeghuis Huize Valckenbosch beschikt na het inzetten van de competentiescan van adviesbureau BMC nu over nog beter functionerende teams, die bovendien meer werkplezier ervaren. Mariken Timmermans, manager Zorg bij Huize Valckenbosch deelt enthousiast haar ervaringen.
Joke Ploegmakers-Tuttens bouwt Microsoft alliance van PwC uit
3 uur
Advieskantoor PwC heeft Joke Ploegmakers-Tuttens benoemd tot senior director van zijn Alliances-team. In haar nieuwe rol gaat Ploegmakers-Tuttens zich vooral richten op PwC’s tech-alliantie met Microsoft.
'Facebook moet expliciet toestemming vragen voor gepersonaliseerde reclames'
4 uur
Akkoord gaan met algemene voorwaarden niet voldoende. 

ACM voert controle op nepkortingen op
4 uur
Met de komst van de nieuwe regels schroeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de controle op nepkortingen op. Een korting moet een echte korting zijn op de laagste prijs die eerder gold. De nieuwe, strengere regels gelden vanaf 1 januari 2023 voor alle Nederlandse ondernemers die producten of diensten aanbieden aan consumenten. Met ingang van 1 januari is de ACM bevoegd toezicht te houden op de regels voor van-voor prijzen. Deze regels gelden voor alle vormen van van-voor prijzen, zoals doorgestreepte prijzen en percentages. De prijs is een van de belangrijkste kenmerken van het product waarop de consument zijn aankoopbeslissing baseert. Consumenten mogen niet worden misleid met nepkortingen. ACM geeft onder meer het volgende voorbeeld: Een bedrijf verhoogt de prijs van product X van 50 naar 70 euro, om vervolgens 25 dagen later een kortingsactie van 35 procent te starten. De prijs mét korting is volgens het bedrijf 45,50 euro. Met de komst van de nieue regels mag dit niet langer. De laagste prijs in de afgelopen 30 dagen was €50. De 35 procent korting moet dan ook over die prijs berekend worden. De korting bedraagt in dit voorbeeld dus ‘slechts’ 9 procent.
'Wens tot digitaliseren strandt op keuzestress rond technologie en talent'
4 uur
Projecten komen niet verder dan experimenteerfase.
Vijfde ‘Premium Partner’ van Apple ter wereld in Breda
5 uur
Amac, de Apple-specialist met vijftig winkels in Nederland, opent zaterdag 17 december een nieuwe winkel in het centrum van Breda. De vestiging in de Brabantse stad wordt de eerste Apple Premium Partner in Nederland en de vierde in Europa die aan de voorwaarden voldoet om dit label te mogen voeren. Apple Premium Partner is een nieuw winkelconcept van de tech-onderneming uit Cupertino voor winkels die uitsluitend Apple-producten en accessoires verkopen. Eerder openden in Zürich, Praag, Kuala Lumpur en Granada winkels met dit label en nu volgt dus Breda. Het nieuwe ontwerp is mede tot stand gekomen door de ervaring die Apple heeft opgedaan in winkels over de hele wereld. Het is een vervolg op het Apple Premium Reseller (APR)-concept dat in 2009 bij Amac in Eindhoven de wereldprimeur beleefde. In Nederland waren er lange tijd verschillende ketens die dat label mochten voeren. Dankzij diverse overnames, zoals die van iCentre, Xando en ivizi, groeide Amac uit tot de enige APR in Nederland met vijftig winkels door heel het land. Daarmee is het bedrijf tevens de grootste APR van Europa. Omdat er in de nieuwe winkel geen toonbank met kassa meer komt is er meer ruimte voor de Apple-producten en bijbehorende accessoires. Nieuw is dat de accessoires voor iPhone, iPad, MacBook en Apple Watch direct naast de producttafels staan. Bijkomend voordeel is dat onze medewerkers met ieder hun eigen specialisme de klanten nog beter kunnen adviseren. Er is een aparte ruimte ingericht om zakelijke klanten te ontvangen. Naast een servicetafel voor inname van reparaties is er een technicus voor iPhones in het pand aanwezig waardoor de iPhone meestal dezelfde dag nog gerepareerd kan worden. Verder krijgt de winkel een trainingsruimte voor zowel persoonlijke trainingen als groepstrainingen.
Eerste schermloze horloge met Philips-technologie
5 uur
De Amsterdamse tech-startup NOWATCH lanceert donderdag de allereerste ‘awareable’: een schermloos horloge met het doel dragers ervan ‘meer in het nu te laten leven’. NOWATCH (prijs nog onbekend) is de eerste wearable met Philips Biosensing Technology om stress te meten. De wijzerplaat is vervangen door een handgeslepen edelsteen. NOWATCH is opgericht door Hylke Muntinga en Timothée Manschot met als doel om innovatieve technologie te verenigen met wetenschappelijke bevindingen op het gebied van mentale gezondheid. Ze zijn ervan overtuigd dat technologie in dienst moet blijven staan van mensen, en niet andersom. De NOWATCH registreert ademhaling, hartslag, slaap, beweging en zogenoemde ‘ElectroDermal Activity’, wat een goede indicator voor het stressniveau is. Subtiele vibraties zijn een uitnodiging om bewuster in het moment te leven.
De afkeer van testen komt onder de loep
5 uur
Analyse testgedrag maakt effecten bespreekbaar.
Bloomberg: Apple Car in 2026 voor minder dan een ton
5 uur
De Apple Car gaat er volgens Bloomberg nu toch echt komen, in 2026, voor minder dan 100.000 dollar, en met een speciale Apple Silicon-chip. Volgens Bloomberg heeft Apple zijn ambities bijgesteld en heeft men afgezien van een volledig autonoom rijdende auto. Wel komt er een soort autopilot voor de snelweg, zodat bestuurders een film kunnen kijken of een game kunnen spelen. Deze functie zou aanvankelijk alleen in de VS worden gelanceerd. Het hart van Apples technologie is een krachtig boordcomputersysteem – codenaam Denali, naar de hoogste bergtop in Noord-Amerika – en een aangepaste reeks sensoren. Apple zijn zou verder zijn overgestapt van een limousine-achtig interieur met passagiers die tegenover elkaar zitten naar een standaardopstelling. De ontwikkeling van de Apple Car is nu al tien jaar gaande en verliep alles behalve naar wens. In 2017, na enkele jaren werk, leek het erop dat Apple de productie van een fysiek voertuig had opgegeven en zich wilde concentreren op autonome voertuigsoftware. Vervolgens kwam er geruchten dat Hyundai en Kia het voertuig wilden produceren, maar over de voorwaarden werden de bedrijven het naar verluidt niet eens.  
Review: Acer Chromebook Vero 514 – meer dan milieuvriendelijk
6 uur
De Acer Chromebook Vero 514 is sinds november verkrijgbaar in Nederland. Het model staat in het teken van duurzaamheid. Acer werkt met gerecycled plastic om de voetafdruk te verminderen. De behuizing is eenvoudig open te schroeven om onderdelen te upgraden. Met een 12th Gen Intel CPU en tot 16GB memory bevindt de Chromebook zich in […]
Nederlandse automatische AI-schrijfmachine gelanceerd
6 uur
Journalisten, copywriters, audio-en videomakers en verhalenschrijvers krijgen er in de vorm van Schrijven.ai een ‘slimme tekstschrijver’ bij als directe collega. De site van Sjoerd de Kreij en Sam Baud is vandaag live gegaan na een periode van uitvoerig testen en tweaken met ongeveer honderd mensen die in de media werken. Schrijven.ai is een AI-tekst assistent die het leven van werknemers en freelancers in media makkelijker willen maken. De schrijfmachine werkt op basis van GPT-3, een taalmodel van OpenAI die op grond van een input automatisch tekst schrijft. Het model heeft eerst miljoenen en miljoenen tekst, kort en lang, geanalyseerd en leren snappen. Het resultaat daarvan is, dat gerichte schrijfopdrachten puntig geformuleerde teksten en verhalen oplevert. In het geval van De Kreijs project wordt er gewerkt met sjablonen die geschikt zijn voor journalisten, marketeers, PR en SEO-schrijvers. Hij legt uit: “Die sjablonen zijn per user case gegroepeerd. We hebben onderzocht wat een journalist of tekstschrijver nodig heeft en analyseerden vervolgens long form content, koppen, inleidingen, conclusies enzovoorts. Daar hebben wij onze modellen op getraind. Daarnaast putten we uit standaard cases van OpenAI.” OpenAI is een onderzoekscentrum dat dit soort nieuwe technieken publiceert voor onderzoekers en ontwikkelaars om te gebruiken. Een andere instantie, een commercieel bedrijf, is Stability AI. Beiden komen uit Amerika. De Kreij: “Ik verwacht veel long form content te zien, complete en unieke artikelen die met minimale redactionele inspanning ontstaan. De kwaliteit van computermodellen valt en staat met de feedback, bijsturing. In eerste instantie vindt dat op generiek niveau plaats, door gescrapete teksten te blijven analyseren. Binnenkort echter, voegen de ondernemers een feature toe die persoonlijke tone of voice kan genereren. Teksten dan klinken zoals men gewend is geraakt van de betreffende schrijvers. “Dat is cruciaal om een verhaal te laten aansluiten bij de titel waar men voor schrijft.” Belangstellenden kunnen Schrijven.ai de eerste twintig dagen gratis gebruiken. Daarna moet men kiezen tussen een abonnement van dertig of vijftig euro per maand. Deze prijsstelling tot de zomer niet denkbaar. Eind augustus verlaagde OpenAI zijn tarieven aanzienlijk, waardoor nieuwe initiatieven betaalbare diensten konden gaan aanbieden. De dienst is getest bij medewerkers van onder meer NOS, Talpa, DPG en Mediahuis. Bij DPG Media was De Kreij tot voor kort hoofd Analytics. Compagnon Baud is Business Analyst bij NU.nl. Een bedrijf als Jasper.ai uit de VS gebruikt GPT-3 om unieke marketingteksten voor website te laten schrijven. In 25 talen. Het is even goed denkbaar, dat computers delen van klantenservice gaan overnemen. Vorige week verscheen een submodel onder GPT, ChatGPT, dat dit mogelijk maakt. Foto: Paul Hudson (cc)
Spotify vangt duizenden nieuwe reclameklanten met campagne
7 uur
Een b2b-campagne voor de reclamemarkt heeft Spotify vele duizenden nieuwe klanten opgeleverd die het audioplatform willen inzetten voor hun reclameboodschappen. De ‘All Ears On You’-campagne van Spotify viel afgelopen maandag in de prijzen in Engeland vanwege zijn onconventionele, gerichte aanpak. Bij de bekendmaking van de winnaars van The Drum Awards vielen er ook enkele gebruikscijfers die het succes verklappen. Spotifys b2b-campagne genereerde 1,5 miljard impressies en bereikte 185.000 gebruikers van de muziekdienst. Een deel van hen, zeker tienduizend man, wordt omschreven als ‘met hoge potentie’. De campagne had twee onderdelen. Het eerste richtte zich op veertien CMO’s van internationale bedrijven. Zij krijgen elk een eigen liedje, album art en playlist opgestuurd. Elk creatie was uniek en gebaseerd op de online profielen van de betreffende persoon. Daarmee wilde Spotify de kwaliteit van zijn targetingmogelijkheden illustreren. Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden. Cookie instellingen Vervolgens werd de campagne breder getrokken en verspreid onder honderdduizenden professionals uit de reclame- en marketingindustrie. Met deze video illustreren de Zweden hoe betrokken hun publiek is: Aan het einde van het derde kwartaal van 2022 (PDF) had Spotify 456 miljoen geregistreerde gebruikers (+20%). Het aantal gebruikers zonder abonnement steeg in een jaar tijd met 24 procent tot 273 miljoen. Deze groep krijgt tijdens het luisteren naar muziek, podcasts en boeken reclame voorgeschoteld. De ‘All Ears On You’-campagne moest dit waarde van dit reclamevehikel duidelijker onder de aandacht brengen. In de drie maanden tot 1 oktober realiseerde Spotify een omzet van drie miljard euro (+21%). De reclame-omzet steeg met negentien procent tot 385 miljoen euro, oftewel dertien procent van de omzet. De grootse groei in de reclamebusiness is afkomstig uit podcasts.

Digitalisering kritieke infrastructuur op laag pitje
8 uur
Bij het beheer en onderhoud van de Nederlandse kritieke infrastructuur wordt nog weinig gebruik gemaakt van digitalisering. Sensoren, slimme meters en andere apparatuur die is verbonden met het internet of things (iot) vinden slechts op beperkte...
Hoe draas gebruik van de cloud stimuleert
17 uur
Hoewel er een wereldwijde overstap naar de cloud plaatsvinden, zijn er nog altijd veel bedrijven, en met name mkb-organisaties, die aan hun verouderde infrastructuurstrategie blijven vasthouden. Niet dat zij geen oog hebben voor de voordelen van...
Stack Overflow verbiedt AI-gegenereerde antwoorden van ChatGPT
18 uur
Stack Overflow plaatst een tijdelijk verbod op antwoorden die met AI NLP-model ChatGPT worden gegenereerd. De antwoorden zouden onvoldoende kwaliteit hebben. Stack Overflow is een populaire vraag- en antwoordwebsite voor programmeurs. Volgens de moderators wordt de website de laatste tijd overspoeld met antwoorden die zijn gegenereerd door ChatGPT, een AI NLP-model van OpenAI. Helaas is […]

Pagina's

Abonneren op business