techniek

980 nieuwsberichten gevonden
TU Delft wil met slim fietspad op campus onderzoeken hoe fietsers weg gebruiken
55 min
De TU Delft heeft een slim fietspad aangelegd op zijn campus. De weg moet in kaart brengen hoeveel verkeer het fietspad gebruikt, en wanneer en met welke snelheid dit gebeurt. Doel van het project is om informatie te krijgen over het gedrag van weggebruikers.
KPN werkt aan nog eens 170.000 glasvezelverbindingen
1 uur
KPN en pensioenfonds APG gaan via hun joint venture Glaspoort meer glasvezelaansluitingen aanleggen naar huishoudens en bedrijven. Hiervoor worden nog eens 170.000 huishoudens aan het glasvezelproject toegevoegd. Eerder dit jaar kondigden de telecomoperator en het pensioenfonds hun joint-venture Glaspoort aan. De joint venture moet de glasvezeluitrol in Nederland gaan versnellen en vooral glasvezel brengen naar […]
Apple klaagt Russische waakhond aan om verplichting alternatieve betaalmethodes
2 uur
Apple is in Rusland naar de rechter gestapt om een eis van de Russische mededingingsautoriteit FAS ongedaan te maken. Die eis luidt dat appontwikkelaars binnen iOS-apps links moeten kunnen gebruiken die doorverwijzen naar betaalmethoden buiten Apples in-appbetaalsysteem om.
‘Miljoenen gebruikers getroffen door populaire kwetsbare routers’
2 uur
‘s Werelds meest populaire routers zijn kwetsbaar bevonden. Miljoenen wereldwijde gebruikers worden geraakt. IoT Inspector onderzocht de veiligheid van de meest gebruikte wifirouters. De conclusie is zorgwekkend. Gezamenlijk zijn de routers goed voor 226 kwetsbaarheden, aldus de onderzoekers. De firmware werd voor de toetsing geüpdatet. De geteste routers werden geproduceerd door de volgende fabrikanten: ASUS […]
Samsung werkt aan rgbw-smartphonecamerasensor voor betere foto bij weinig licht
3 uur
Samsung werkt samen met Tecno aan een 64-megapixelsensor met witte pixels, naast de gebruikelijke rode, blauwe en groene. Deze rgbw-sensor kan beter licht opvangen in donkere omstandigheden, waardoor een smartphone betere foto's kan maken bij weinig licht.
AWS Re:Invent 2021: Houdt Amazon controle over de cloudmarkt?
4 uur
Afgelopen week was het weer tijd voor AWS Re:Invent, tijdens Re:Invent presenteert Amazon Web Services elk jaar zijn nieuwe producten, innovaties en oplossingen voor ontwikkelaars. Vorig jaar besloot AWS het klein te houden, wat dit jaar resulteerde in een grote hoeveelheid aankondigingen. In deze Techzine Talks nemen we je mee langs de belangrijkste aankondigingen en […]
AWS opent Local Zones datacenters in Nederland en België
4 uur
Amazon Web Services heeft vorige week bekendgemaakt wereldwijd 30 nieuwe local zones te openen in de komende twee jaar. Tijdens een gesprek van Techzine met AWS bleek dat er zowel in Nederland als in België Local Zones komen. Daarmee gaat AWS datacenters openen in beide landen. Met de aankondiging gaat AWS zijn aanwezigheid in veel […]
‘Toshiba legt overnameplannen van investeerders naast zich neer’
4 uur
Toshiba blijft vasthouden aan zijn plan voor het in drie aparte onderdelen opsplitsen van het concern. Het bedrijf ging daarom niet in op een aantal voorstellen van investeringsmaatschappijen voor een overname. Ook is een voorstel voor een minderheidsbelang afgewezen. Dat stellen bronnen van Reuters. De directie van Toshiba blijft hardnekkig vasthouden aan zijn voorgenomen plan […]
Square Enix gaat Final Fantasy XIV-spelers compenseren voor serverproblemen
5 uur
Square Enix heeft zijn excuses aangeboden voor de overbelaste servers van zijn mmorpg Final Fantasy XIV. De serverproblemen komen doordat de early access van de Endwalker-uitbreiding dit weekend beschikbaar kwam, waardoor er aanzienlijk meer spelers online kwamen.

KPN en APG willen 170.000 extra huishoudens van glasvezel voorzien
5 uur
Glaspoort, een joint venture van pensioenuitvoerder APG en KPN, wil 170.000 huishoudens bovenop de eerder aangekondigde 750.000 huishoudens van glasvezel voorzien. Glaspoort werkt aan een open glasvezelnetwerk waarvan KPN de hoofdhuurder is.
Overheid regelde stroomvoorrang voor Facebook-datacenter
5 uur
De Nederlandse overheid zou voor een nog te bouwen datacenter van Facebook bij Zeewolde voorrang voor toegang tot het stroomnet hebben geregeld. Dit blijkt uit documenten van een Wob-verzoek van De Telegraaf. Uit de door de ochtendkrant opgevraagde overheidsdocumenten blijkt dat de Nederlandse overheid Meta, het moederbedrijf van Facebook, voorrang heeft gegeven voor toegang tot […]
LG stopt eind dit jaar met tool voor unlocken van smartphonebootloaders
5 uur
LG sluit op 31 december 18.00 uur Nederlandse tijd de LG Mobile Developer-website. Op deze site is LG's tool te vinden waarmee de unlocksleutel voor de bootloader opgehaald kan worden. Zonder deze sleutel is de bootloader niet op officiële wijze te ontgrendelen.
‘Communicatieleverancier Defensie getroffen door ransomware’
6 uur
Abiom, een leverancier van hoogwaardige communicatie- en meldkamerapparatuur, is getroffen door een ransomware-aanval. De communicatietechnologiespecialist levert aan de Nationale Politie en Defensie. Volgens de Volkskrant is Abiom getroffen door een ransonware-aanval van de bekende ransomwaregroep LockBit. Deze zou inmiddels interne documenten met onder meer vertrouwelijke en gevoelige informatie online hebben gezet. De totale buit zou […]
Stichting eist 500 tot 1500 euro per slachtoffer van GGD-datalek
6 uur
Stichting ICAM start een 'collectieve actie' tegen het ministerie van Volksgezondheid, vanwege het datalek bij de IT-systemen van de GGD. Nederlanders kunnen zich via een site aanmelden, waarna de stichting, mogelijk via een rechtszaak, minimaal 500 euro per deelnemer wil claimen.
Criminelen stelen vertrouwelijke info bij aanval op ict-leverancier van Defensie
7 uur
Abiom, ict-leverancier van onder meer Defensie, de Nationale Politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid, is door cybercriminelen gehackt. Hierbij is vertrouwelijke communicatie gestolen. Hackersgroep Lockbit eist losgeld en heeft in ieder geval al een deel van de data laten uitlekken.
Lucid tilt samenwerken naar hoger niveau met slimme diagrammen en whiteboards
8 uur
De visuele samenwerkingssuite van Lucid Software ontpopt zich tot een pakket waar steeds meer bedrijven op vertrouwen. De softwareleverancier helpt hen door visueel samenwerken te versimpelen, zodat het bouwen van producten, diensten en processen beter verloopt. Toch is Lucid in Europa nog niet bij het merendeel van de organisaties bekend. Daar wil het bedrijf verandering […]
.Actie - December Prijzen Parade 2021 - OPPO - Dag 1
8 uur
Voor het zevende jaar op rij organiseert Tweakers de December Prijzen Parade! Laten we er met zijn allen een geweldige feestweek van maken die volop in het teken staat van het weggeven en ontvangen van cadeaus. Tweakers doet dit in samenwerking met zijn partners. Zie jij onderstaande weggeefactie helemaal zitten en wil je als trouw community-lid kans maken? Meld je dan aan via de poll onder het artikel!
EA deelt in eerste GRID Legends-gameplaytrailer releasedatum van 25 februari
8 uur
Codemasters-racegame GRID Legends verschijnt op 25 februari voor pc en consoles, heeft uitgever EA bekendgemaakt. Bij release kent het spel meer dan honderd auto's en keren gamemodussen als Drift en Elimination terug.

[Plus] Tegenwicht voor iOS en Android: ontwikkelaars alternatieve OS'en aan het woord
10 uur
Op telefoons tref je iOS of Android aan, andere smaken zijn er haast niet meer. In een hoekje van het internet bouwen liefhebbers echter aan alternatieve besturingssystemen voor bestaande telefoonmodellen.
Open 3D Foundation brengt eerste grote release van opensource-3d-engine uit
23 uur
De Open 3D Foundation heeft de eerste grote release van zijn Open 3D Engine uitgebracht. Deze is gebaseerd op Amazons Lumberyard-engine. De engine kan gebruikt worden om 3d-software te ontwikkelen, zoals games en simulaties.
Epic Games kondigt Fortnite Chapter 3 aan met nieuw eiland
1 dag
Epic Games heeft Chapter 3 voor Fortnite aangekondigd. Het nieuwe hoofdstuk brengt verschillende grote veranderingen met zich mee. Chapter 3 laat spelers op een nieuw eiland spelen met nieuwe vaardigheden. De Battle-Pass bevat daarnaast een Spider-Man-outfit.
Apex Legends-regisseur en Respawn-medeoprichter Chad Grenier verlaat studio
1 dag
Chad Grenier, een van de oprichters van Respawn Entertainment en de Game Director van Apex Legends, vertrekt bij de gamestudio. Wat hij nu gaat doen, en of dat überhaupt nog iets in de gamesindustrie wordt, maakt hij niet bekend.
Slim en modulair stopcontactsysteem IKEA vanaf april in Nederland te koop
1 dag
IKEA gaat het modulaire stopcontactsysteem Åskväder in april in Nederland uitbrengen. Het systeem bestaat uit losse onderdelen, zoals stopcontacten, snoeren, schakelaars, en usb-poorten. Ook ondersteunen ze afstandsbediening via het Home Smart-systeem van het bedrijf.
Oudere Chromecasts draaien nu volledige YouTube-app
1 dag
YouTube krijgt op oudere Chromecasts een volledige gebruikersinterface, soortgelijk aan de app in Google TV en Android TV. De afstandsbediening gaat via de smartphone-app of remotes met HDMI-CEC.
'The Ascent voor PS4 en PS5 krijgt certificering in Taiwan'
1 dag
Cyberpunk-game The Ascent komt mogelijk naar de PlayStation 4 en 5. Gematsu ontdekte dat deze twee versies van de game bij de Taiwanese leeftijdsklassificatie-autoriteit verschenen waren. Nu nog is de game alleen beschikbaar voor Windows en de huidige en vorige generatie Xbox.
Philips OLED 806 - Aanrader met Android en Ambilight
1 dag
De Philips 806 is een oled-uhd-tv met een schitterend beeld en ondersteuning voor alle hdr-formaten. Als kers op de taart heeft hij ook nog vierzijdig Ambilight.
PowerToys 0.51.1
1 dag
Microsoft heeft kort na het verschijnen van versie 0.51 van PowerToys alweer een opvolger uitgebracht die twee problemen moet verhelpen. De PowerToys zijn een verzameling kleine programma's voor powerusers. Er waren PowerToys voor Windows 95 en Windows XP en sinds halverwege 2019 is Microsoft ook bezig met de ontwikkeling van een versie voor Windows 10 en hoger. De PowerToys bestaan uit dit moment uit Awake, Color Picker, FancyZones, File Explorer Add-ons, Image Resizer, Keyboard Manager, PowerRename, PowerToys Run, Shortcut Guide en de Video Conference Mute, die vanaf versie 0.49 niet meer als experimenteel wordt aangeboden. De release notes voor deze uitgave kunnen hieronder worden gevonden. Release v0.51.1

Intel Raptor Lake-cpu met 24 cores en 32 threads verschijnt in benchmarkdatabase
1 dag
Er is een vroege versie van een Intel Raptor Lake-cpu verschenen in de BAPCo-database. De chip beschikt over 24 cores en 32 threads, blijkt uit de benchmarkresultaten. De Intel Raptor Lake-generatie wordt eind volgend jaar verwacht.
FreeFileSync 11.15
2 dagen
Versie 11.15 van FreeFileSync is uitgekomen. Met dit opensourceprogramma kan een back-up worden gemaakt of de inhoud van twee verschillende locaties worden gesynchroniseerd. Het is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS, is niet afhankelijk van zaken als Java of een .Net Framework en is bovendien licht in gebruik. De Windows-installer bevat aparte 32bit- en 64bit-versies, en biedt ook de mogelijkheid om een portable versie te gebruiken. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht: Changes in FreeFileSync version 11.15:
Wine 6.23
2 dagen
Er is met versienummer 6.23 een nieuwe ontwikkelbuild van Wine verschenen. Wine is een opensource-implementatie van de Windows-api en maakt het mogelijk om DOS- en Windows-programma's op Linux, FreeBSD, Solaris en macOS te draaien. Een grote groep ontwikkelaars draagt bij aan Wine en er is voor gekozen om elke twee weken een nieuwe zogeheten ontwikkelversie uit te brengen in plaats van te wachten tot er een aantal nieuwe functies klaar is. Een paar keer per jaar verschijnt er een stabiele uitgave. De database met applicaties die onder Wine werken, al dan niet met behulp van kleine aanpassingen, bevat op het moment van schrijven 28.202 titels. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht: What's new in this release:

Pagina's

Abonneren op techniek