techniek

890 nieuwsberichten gevonden
EEC-registraties noemen AMD A520-moederborden van ASRock
2 uur
Moederbordfabrikant ASRock heeft enkele AMD A520-moederborden geregistreerd bij de Eurasian Economic Commission. In de listing staan ook enkele onaangekondigde B550-moederborden. Moederborden met de A520-chipset worden in het derde kwartaal van 2020 verwacht.
Datalek in Infectieradar maakte achterhalen van coronasymptomen mogelijk
2 uur
De website waarop Nederlanders kunnen aangeven of ze coronasymptomen hebben bevatte een lek. Daarmee was het eenvoudig om de medische data van deelnemers op te vragen. Dat kon door simpelweg de url van de Infectieradar te veranderen, meldt een beveiligingsonderzoeker aan de NOS.
Linux Mint 20 blokkeert ongevraagde installatie van Ubuntu's Snap
4 uur
Het aankomende Linux Mint 20 gaat de installatie van Ubuntu's Snap via APT-packages blokkeren. Snap zou zichzelf sinds Ubuntu 20.04 installeren via de Chromium-package, zonder toestemming van gebruikers. Gebruikers kunnen Snap nog wel handmatig installeren.
Pale Moon 28.10.0
6 uur
Versie 28.10.0 van Pale Moon is uitgekomen. Deze webbrowser is ooit begonnen als een fork van Mozilla Firefox. Door optimalisaties voor moderne hardware en het weglaten van Accessibility features en Parental Controls presteerde hij toen een stuk beter. Ook was er een 64bit-versie beschikbaar, ruim voordat Mozilla deze zelf aanbood. Sinds Mozilla in versie 57 is overgestapt op Quantum, is er echter weinig meer dat de twee browsers nog verbindt. Vlak voordat Mozilla met Quantum kwam, heeft het Pale Moon ontwikkelteam de sourcetree van Firefox nog een keer geforkt en er de verbeteringen van Pale Moon aan toegevoegd. Zo is er bijvoorbeeld de lay-outengine Goanna, een fork van Gecko, waarvan nu de vierde generatie uit is. Daarnaast is er het Unified XUL Platform, wat kan worden beschouwd als een tegenhanger van het op Chromium-gebaseerde Electron. De download van Pale Moon is alleen in het Engels, een apart Nederlands taalbestand is beschikbaar. De releasenotes voor deze uitgave kunnen hieronder worden gevonden: Changes/fixes:
WinSnap 5.2.7
6 uur
NTWind Software heeft versie 5.2.7 van WinSnap uitgebracht. Met dit programma is het mogelijk om screenshots in Windows te maken. Ook kunnen verschillende vensters en opengeklapte pull-down-menu's worden vastgelegd. Verder kunnen er bewerkingen op de afbeeldingen worden uitgevoerd, zoals het toevoegen van een schaduw of een watermerk, en het aanpassen van helderheid en kleuren. De download is klein en een levenslange licentie kost dertig dollar, waar tijdelijk 20% korting op wordt gegeven. Sinds versie 5.2.5 zijn de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd: Changelog for WinSnap v5.2.7:
Specificaties van HTC Desire 20 Pro komen naar buiten
7 uur
Er zijn een aantal specificaties gevonden van de HTC Desire 20 Pro, een nog onaangekondigde smartphone. Het toestel krijgt vermoedelijk een Snapdragon 665-soc, vergezeld van 6GB ram. De software is gebaseerd op Android 10.
Verloren gewaande sim-game van Maxis is online gezet
8 uur
Een game van ontwikkelaar Maxis waarin een olieraffinaderij wordt gesimuleerd, is onlangs online verschenen. Het gaat om SimRefinery, een spel dat nooit is afgemaakt en waarvan werd gedacht dat er geen kopieën meer van waren. Iemand heeft nu toch een kopie weten op te duiken.
Amerikaanse autoriteiten onderzoeken dominante positie Google op zoekmarkt
8 uur
Er is in de Verenigde Staten een onderzoek gestart naar de marktpositie van Google op het gebied van zoekmachines. Er wordt gekeken of Google de antitrustregels heeft overtreden, en mogelijk daardoor meer ruimte moet gaan bieden voor alternatieve zoekmachines.
OM meldt arrestatie vijf Nederlanders wegens oplichting met internetbankieren
9 uur
De Nederlandse politie heeft vijf verdachten aangehouden voor oplichting via internet. Zij zouden zich vooral op ouderen hebben gericht en zich hebben voorgedaan als medewerkers van een bank. Ouderen werd gevraagd om grote bedragen over te maken.

Review: Samsung Galaxy S20 is bijna de ideale high-endsmarpthone
9 uur
De Galaxy S-serie van Samsung is onverminderd populair en bestaat dit jaar uit drie toestellen: de Galaxy S20, Galaxy S20+ en Galaxy S20 Ultra. Eigenlijk is de goedkoopste smartphone uit de lijn de beste keuze. Hij is compact, biedt alles wat een high-endsmartphone hoort te bieden en is verkrijgbaar als 4G- of 5G-smartphone. Bovendien biedt […]
EA Access komt pas in de zomer beschikbaar op Steam
10 uur
De release van EA Access op Steam is vertraagd. Waar EA aanvankelijk van plan was om de game-abonnementsdienst in de lente uit te brengen, wordt dit nu pas in de zomer. Een precieze releasedatum is er nog niet.
Media Player Classic - Home Cinema 1.9.4
10 uur
In juli 2017 is versie 1.7.13 van Media Player Classic - Home Cinema uitgekomen en gaven de ontwikkelaars aan dat zij verder geen nieuwe versies meer uit zouden brengen. De broncode is echter open source en een ontwikkelaar die onder de naam clsid bij de website Doom9 bekendstaat en zelf lange tijd bij mpc-hc betrokken was, brengt nu af en toe nieuwe 'onofficiële' versies uit. Deze bevatten alleen kleine verbeteringen en ook wordt altijd de laatste versie van de LAV Filters en MediaInfo meegeleverd. De changelog voor versie 1.9.4 is hieronder te vinden.
VirtualBox 6.1.10
10 uur
Oracle heeft de vijfde update voor VirtualBox versie 6.1 uitgebracht. VirtualBox kan worden gebruikt om andere besturingssystemen in een virtuele omgeving op een computer te installeren. Op die manier is het mogelijk om verschillende besturingssystemen op dezelfde hardware naast elkaar en tegelijkertijd te gebruiken. VirtualBox is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux en Solaris, en is in staat om diverse gastbesturingssystemen te draaien. De veranderingen die in versie 6.1.10 zijn aangebracht zijn hieronder voor je op een rijtje gezet: This is a maintenance release. The following items were fixed and/or added:
Waterfox 2020.06
10 uur
Versie 2020.06 van Waterfox is uitgekomen. Waterfox is een webbrowser gebaseerd op de broncode van Firefox. Het project is in 2011 gestart door de toentertijd 16-jarige Alex Kontos en was een van de eerste 64bit-browsers op de markt. Er zijn twee versies beschikbaar van de browser. Waterfox Classic is gebaseerd op de legacy code, heeft nog steeds ondersteuning voor npapi-plugins en krijgt nog alleen beveiligingsupdates en bugfixes. Waterfox Current is gebaseerd op de moderne broncode, heeft geen plugin whitelist en stuurt geen telemetrie naar Mozilla of Waterfox. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit: What’s new in Waterfox 2020.06
Tails 4.7
10 uur
Tails staat voor 'The amnesic incognito live system' en is een live Linux-distributie die zich richt op privacy en anonimiteit. Als basis maakt het gebruikt van Debian GNU/Linux en het voegt daar een Gnome-omgeving met Tor, Tor Browser, Pidgin, Thunderbird, Electrum, LibreOffice, GPG en KeePassXC aan toe. Voor meer informatie verwijzen we naar deze pagina. Het ontwikkelteam heeft versie 4.7 uitgebracht en hierin is onder meer ondersteuning voor universele 2fa-usb sticks toegevoegd. Changes and updates
Sony krijgt boete van 3,5 miljoen Australische dollars vanwege geld-terugbeleid
22 uur
Sony moet een boete van 2,15 miljoen euro betalen omdat het klanten vals voorlichtte over de rechten rondom het terugbetaalbeleid van games. Sony stelde dat het kopers van een defecte game niet hoefde terug te betalen, maar de rechter zegt dat dat in strijd is met de Australische wet.
'Groot Amerikaans bedrijf' gaat datacentrum bouwen in Zeewolde
23 uur
Een 'groot Amerikaans bedrijf' gaat een datacentrum bouwen in het Flevose Zeewolde. Daarvoor wordt een bedrijventerrein met 166 hectare uitgebreid. In het datacentrum komen 500 mensen te werken. Het is niet bekend om welk bedrijf het gaat.
OnePlus gaat minder bèta's uitbrengen van OxygenOS
23 uur
OnePlus gaat in de toekomst minder bèta's van het OxygenOS-besturingssysteem uitbrengen. Het bedrijf zegt dat teveel mensen op de bètaversies vertouwen als hun daily driver, en dat dat risico's oplevert.

Gegevens van onbekend aantal Porsche-kopers is gestolen van usb-stick
1 dag
Gegevens van klanten die tussen 2009 en 2017 in Nederland een Porsche hebben gekocht zijn gestolen. Het gaat om naw-gegevens en facturatiegegevens, die op een usb-stick stonden. Het is niet bekend om hoeveel slachtoffers het gaat.
Instagram: embedden van foto betekent niet automatisch voldoen aan auteursrecht
1 dag
Instagram zegt dat foto's die via een embed op sites worden geplaatst niet automatisch voldoen aan het auteursrecht. De embed-api valt niet onder de sublicenties die het bedrijf afgeeft voor het rechtmatig delen van foto's, zegt moederbedrijf Facebook.
‘4 op de 5 bedrijven slachtoffer geweest van datalek’
1 dag
Vier op de vijf bedrijven hebben in het afgelopen anderhalf jaar ten minste één datalek in de cloud meegemaakt. Van deze bedrijven heeft de helft tien of meer inbreuken meegemaakt. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van cloudsecurity-bedrijf Ermetic. Op basis van een peiling van 300 CISO’s stelt het onderzoek dat 80 procent van de bedrijven niet […]
Privacywaakhond waarschuwt supermarkten die gezichtsherkenningscamera's inzetten
1 dag
Supermarkten mogen geen camera's met gezichtsherkenning inzetten zonder toestemming van klanten. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de branchevereniging aangesproken om zo Nederlandse supermarkten te waarschuwen tegen de inzet van dergelijke camera's.
Slack en AWS nemen het samen op tegen Microsoft Teams
1 dag
Slack en AWS zijn een meerjarige samenwerking aangegaan om het op te nemen tegen Microsoft Teams. De overeenkomst omvat clouddiensten en productintegraties. Een groot onderdeel van de samenwerking is dat AWS voortaan de standaard cloudaanbieder is voor Slack. Het bedrijf gaat clouddiensten gebruiken voor storage, rekenkracht, database en meer. Voortaan gaat Amazon ook Slack gebruiken voor hun […]
OpenTTD 1.10.2
1 dag
Versie 1.10.2 van OpenTTD is uitgekomen. In deze opensourcekloon van het Microprose-spel Transport Tycoon Deluxe is het de bedoeling om een transportimperium op te bouwen over de weg, het spoor, het water en door de lucht. OpenTTD kan meer dan alleen het originele spel nabootsen. Zo kunnen er tot wel 64 keer grotere maps dan in het origineel worden gebruikt, is de ai zijn naam waardig en is er ondersteuning voor multiplayer en ipv6. Downloads zijn beschikbaar voor Windows, Linux en macOS. Sinds versie 1.10.0 zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:
Facebook gaat staatsmedia voortaan label geven
1 dag
Facebook gaat staatsmedia voortaan als zodanig labelen. De labels worden op verschillende plekken getoond, maar verschijnen alleen in de VS ook in de News Feed. Facebook heeft samen met experts zelf criteria opgesteld voor de definitie van een 'staatsmedium'.
Europees cloudplatform Gaia-X gaat officieel van start
1 dag
Frankrijk en Duitsland hebben een belangrijke nieuwe stap gezet in het Gaia-X-project. Het Europese cloudplatform is nu officieel vastgelegd als juridische entiteit. Daarmee kan het project van start gaan.
Zebra voegt social distancing-waarschuwingen toe aan mobiele devices
1 dag
Zebra Technologies voegt een waarschuwingsfunctie toe aan mobiele computers van werknemers in magazijnen en fabrieken. De feature licht de medewerkers in wanneer er onvoldoende afstand gehouden wordt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Werknemers moeten een apparaat met zich mee dragen, bijvoorbeeld op hun riem. Als twee apparaten te dicht bij elkaar komen, […]

Ziggo introduceert online shop met randapparatuur
1 dag
Ziggo is in stilte begonnen met een online winkel waarin de provider kabels, stekkers, splitters en andere apparatuur verkoopt voor het gebruik van zijn diensten. Daarnaast heeft het een meshrouter in zijn assortiment opgenomen.
Gameontwikkelaars zeggen actie te nemen tegen racisme in games
1 dag
Meerdere gameontwikkelaars zeggen stappen te zetten tegen discriminatie en racisme in hun games en bedrijven. Zo wil Infinity Ward meer doen om het fenomeen aan te pakken in de Call of Duty-games, en doneert Niantic het geld dat met een Pokémon Go-evenement wordt opgehaald.
Matomo 3.13.6
1 dag
Versie 3.13.6 van Matomo is uitgekomen. Matomo, voorheen Piwik, is een opensourcealternatief voor Google Analytics. Het maakt gebruik van php en een MySQL-database om zijn werk te doen. De functionaliteit kan eenvoudig worden uitgebreid met plug-ins, waarvan er ruim twintig worden meegeleverd. Natuurlijk kun je deze ook uitzetten als bepaalde functionaliteit niet nodig is. Voor meer informatie over Matomo verwijzen we naar deze pagina en een overzicht van de planning is op deze pagina te vinden. De releasenotes voor deze uitgave zien er als volgt uit: What’s new?

Pagina's

Abonneren op techniek