techniek

945 nieuwsberichten gevonden
ZX Spectrum-bedenker en uitvinder Clive Sinclair is overleden
47 min
De Britse uitvinder en pionier op het gebied van home computing Clive Sinclair is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden. Sinclair kreeg voornamelijk bekendheid met de ZX Spectrum, maar was verantwoordelijk voor veel meer uitvindingen.
Kortingsapp Scoupy waarschuwt 2 miljoen gebruikers voor datelek na aanval
1 uur
Scoupy is woensdagavond slachtoffer geworden van een aanval waarbij klantgegevens zijn gestolen. Het gaat onder andere om persoonlijke gegevens en wachtwoorden, maar vooralsnog heeft Scoupy de wachtwoorden geen reset gegeven.
VN-commissaris roept op tot moratorium van biometrische herkenning via ai
11 uur
De commissaris voor mensenrechten bij de VN pleit voor een moratorium op het gebruik van biometrische herkenning in de publieke ruimte. Overheden zouden eerst moeten kunnen aantonen of er voldaan wordt aan de privacywetgeving en of er niet gediscrimineerd kan worden.
Nieuwe draadloze Nintendo-controller duikt op in FCC-keuring
12 uur
Nintendo heeft documenten ingediend bij de Amerikaanse FCC voor een nieuwe draadloze bluetooth-controller. De controller zou meer stroom vragen dan de Joy-Cons en bevat een modelnummer dat in lijn ligt met de SNES-controller voor de Switch.
Microsoft brengt Office 2021 uit op 5 oktober
13 uur
Microsoft Office 2021 komt uit op 5 oktober. Dat blijkt uit een blogpost waarop Microsoft ook aankondigt dat Office 2021 Long-Term Servicing Channel vanaf vandaag beschikbaar is voor bedrijven en overheden. De prijzen van het standalone kantoorpakket blijven gelijk.
Nederlands treinverkeer stilgelegd wegens communicatieproblemen - update
14 uur
Het treinverkeer in Nederland werd deze avond tijdelijk stilgelegd door een storing op de verkeersleidingsposten van ProRail. Hierdoor konden treinmachinisten niet meer communiceren met de treinleiders. Vanaf 19u00 werd het treinverkeer in beperkte mate heropgestart.
Topuitvoering Lucid Air heeft rijbereik van 837 kilometer
15 uur
Het Amerikaanse agentschap voor milieu schat het rijbereik van de aankomende Lucid Air Dream Edition Range op 837 kilometer. Dat is volgens Lucid Motors het grootste rijbereik dat ooit werd gemeten bij een elektrisch voertuig. Ook de andere modellen kregen een hoge epa-rating.
Dell komt met nieuwe hybride PowerScale-systemen
15 uur
Dell Industries heeft vernieuwingen aangekondigd van de Dell EMC PowerScale-systemen. De nieuwe PowerScale hybride nodes en archive nodes leveren tot twee keer betere prestaties, stelt het bedrijf. Dell Industries brengt een aantal nieuwe nodes op de markt. “Met de nieuwe PowerScale hybride (H700 en H7000) en archiefknooppunten (A300 en A3000), hebben we de vernieuwing van […]
GoPro brengt de Hero 10 Black met GP2-processor en 4K120-opnames uit
16 uur
GoPro heeft de Hero 10 Black aangekondigd. De actioncam heeft met de GP2 een krachtiger processor dan zijn voorganger, waardoor meerdere functies sneller te gebruiken zouden zijn. Ook is de maximale framerate van opnames verdubbeld.

Microsoft krijgt toestemming voor bouw datacenter Middenmeer 'op eigen risico'
16 uur
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft Microsoft toestemming gegeven om de bouw van zijn tweede datacenter in het Noord-Hollandse Middenmeer te starten. Het gaat nog niet om een definitieve vergunning dus de bouwstart is op eigen risico.
Microsoft brengt passwordless naar Windows
16 uur
Microsoft breidt wachtwoordloze aanmeldingsoptie uit van Azure Active Directory naar Windows 10- en Windows 11. Microsoft breidt zijn wachtwoordloze aanmeldingsoptie uit, van zakelijke klanten die Azure Active Directory gebruiken, naar consumentenaccounts op Windows 10- en Windows 11. Het bedrijf wil al jaren af van wachtwoorden, omdat te veel mensen nog te vaak makkelijk te raden […]
WhatsApp test functie om via de app bedrijven in de buurt te zoeken
16 uur
WhatsApp test een nieuwe bedrijvengidsoptie in de app. Met die functie kunnen gebruikers zien welke bedrijven er de buurt zijn, en die dan direct via de app benaderen. Momenteel wordt er alleen in Brazilië getest.
MultiPar 1.3.1.9
17 uur
MultiPar is een opensourceprogramma waarmee bestanden met bijbehorende parchive-bestanden gecontroleerd kunnen worden op corruptie. Zonodig kan het de data reconstrureren. Dit wordt onder andere gebruikt voor het uitwisselen van bestanden via usenet, aangezien deze in verschillende delen worden opgeknipt en niet alle delen op alle usenetservers beschikbaar zijn. MultiPar 1.3.1.9 is enkele dagen geleden uitgekomen en de release notes voor die uitgave kunnen hieronder worden gevonden. MultiPar version 1.3.1.9
EU komt met chipverdrag als reactie op chiptekorten
17 uur
Von der Leyen kondigt chipverdrag aan om EU onafhankelijk te laten zijn van chipindustrie in VS en Azië. De EU is eindelijk van plan om de Europese chipindustrie te stimuleren, zo maakte de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gisteren bekend. De chiptekorten en lokale overheidssteun aan de toch al machtige fabrikanten […]
LibreOffice 7.2.1
17 uur
De Document Foundation heeft de eerste update voor versie 7.2 van LibreOffice uitgebracht. Dit opensource-officepakket is ontstaan als afsplitsing van OpenOffice en wordt geleverd met tekstverwerker Writer, spreadsheetprogramma Calc, presentatieprogramma Impress, tekenprogramma Draw, databaseprogramma Base en Formula, een applicatie om wetenschappelijke notaties mee te maken. In versie 7.2 treffen we onder meer verbeterde ondersteuning van Microsoft Office-bestanden aan en zijn er prestatieverbeteringen waar te nemen bij het openen en bewerken van grote bestanden. Verder is er nu ook een versie voor computers uitgerust met een Apple-processor. Versie 7.2.1 kende twee releasecandidates, waarin in totaal 87 verbeteringen zijn aangebracht. Bugs fixed fixed in 7.2.1 rc1:
Drupal 8.9.19 / 9.1.13 / 9.2.6
17 uur
Er zijn updates uitgekomen voor Drupal versies 8.9, 9.1 en 9.2. Drupal is een in php geschreven, gebruiksvriendelijk en krachtig contentmanagementplatform, waarmee bijvoorbeeld websites kunnen worden gemaakt. Het is eenvoudig genoeg voor een beginnende gebruiker, maar krachtig genoeg om ook een wat complexere website te bouwen. Het programma bevat een contentmanagementplatform en een developmentframework. De updates bevatten een oplossing voor een vijftal beveiligingsproblemen. Release notes
Specificaties van AMD EPYC Milan-X-processors met 768MB L3-cache lekken uit
18 uur
Er zijn specificaties van vermeende AMD EPYC Milan-X-cpu's verschenen. Deze serverprocessors zouden gestapeld '3D V-Cache' krijgen. AMD heeft de Milan-X-serie nog niet officieel aangekondigd.
Discord krijgt investering van 500 miljoen dollar voor nieuwe functies
18 uur
Chatplatform Discord heeft 500 miljoen dollar aan investeringen ontvangen. Dat maakte een woordvoerder van het bedrijf bekend. Discord meldt dat het dat bedrag gaat gebruiken om te investeren in 'nieuwe functies en tools'.

‘Kwetsbaarheden in cloudomgevingen vaak gevolg van misconfiguratie’
18 uur
Een verkeerde configuratie van applicaties, databases en security policies is meestal verantwoordelijk voor veiligheidsincidenten in cloudomgevingen. Dit constateren de securityexperts van IBM in een recent onderzoek. In de laatste editie van hun Cloud Security Threat Landscape-rapport geven de experts van IBM Security X-Force aan dat tussen het tweede kwartaal van 2020 en het tweede kwartaal […]
Elektriciteitsnet Liander bereikt capaciteitslimiet in delen van Noord-Holland
18 uur
Het elektriciteitsnet heeft zijn maximale capaciteit bereikt in een deel van Noord-Holland. Hierdoor kan netbeheerder Liander de komende jaren geen nieuwe capaciteit bieden aan grootgebruikers, zoals supermarkten en grote bedrijven.
Windows 11 Insider Preview 22458 (dev)
19 uur
Microsoft heeft een nieuwe testversie van Windows 11 uitgebracht voor leden van het Windows Insiders-programma. De update draagt buildnummer 22458 en is een uitgave uit de zogenaamde Dev Channel. Windows 11 bevat onder meer een nieuw uiterlijk, widgets, een nieuwe Windows Store, verbeteringen voor gebruik met meerdere schermen en ondersteuning voor Wi-Fi 6E. De changelog voor deze Windows 11 Insider Preview ziet er als volgt uit: Changes and Improvements
Salesforce geeft Marketing Cloud meer AI-functionaliteit
19 uur
Salesforce heeft onlangs de mogelijkheden binnen zijn Marketing Cloud-oplossing uitgebreid met meer AI-functionaliteit. Dit moet tot meer realtime persoonlijke interactie tussen marketeers en klanten leiden, aldus het bedrijf. De nu toegevoegde AI-functionaliteit moet marketeers het mogelijk maken om direct meer met hun klanten in gesprek te gaan. Hiermee wil Salesforce marketeers helpen bij één van […]
Telenet test inzet 60GHz-band voor draadloos internet van 1Gbit/s of sneller
19 uur
Telenet gaat volgend jaar als onderdeel van een consortium bedrijven een veldtest uitvoeren met het gebruik van 60Ghz-radiotechnologie voor draadloos internet. De techniek zou breedbandinternet voor onder andere landelijke gebieden mogelijk maken.
Gerucht: EA stelt ook Battlefield 2042-bèta's uit
19 uur
Electronic Arts en DICE stellen mogelijk ook de bètatests voor Battlefield 2042 uit. Die staan officieel voor september in de planning, maar zouden volgens geruchten nu in oktober beschikbaar komen. Eerder deze week werd de release van het spel al uitgesteld.
Gerucht: Samsung Galaxy S22 krijgt kleinere accu dan voorganger
20 uur
De komende Galaxy S22-smartphone van Samsung krijgt mogelijk een kleinere accu dan de huidige Galaxy S21. De accucapaciteit van de komende smartphone zou 7,5 procent kleiner zijn dan zijn voorganger.
RUNLIR phishing-campagne stelt security-leveranciers op de proef
20 uur
Onderzoekers van het CERT-team van securityspecialist Group-IB ontdekten onlangs een zeer geavanceerde phishing-campagne die zich vooral op Nederlandse slachtoffers richt. De campagne valt op doordat het specifiek de aandacht van securityexperts en -systemen probeert te omzeilen. Het is de eerste keer dat een zo geavanceerde phishing-campagne in Nederland wordt uitgevoerd. In de maand maart van […]
Vier nieuwe kwetsbaarheden ontdekt in Microsoft Azure
21 uur
Specialisten van Wiz hebben onlangs weer vier nieuwe kwetsbaarheden in de public cloudinfrastructuur van Microsoft Azure ontdekt. De kwetsbaarheden maken gebruik van de open-source agent Open Management Infrastructure (OMI). Volgens de experts van securityexpert Wiz zijn de nu ontdekte kwetsbaarheden aangetroffen in de Automation-, Operations Management Suite-, Diagnostics- en Log Analytics-tools binnen Azure. Eerder ontdekten […]

WSJ: Facebook weet door eigen onderzoek dat Instagram schadelijk is voor tieners
21 uur
Facebook zou een groot, intern onderzoek hebben uitgevoerd naar de schadelijkheid van Instagram. Dat meldt de Wall Street Journal, die de resultaten zou hebben ingezien. Volgens de WSJ blijkt uit het onderzoek dat de fotoapp voornamelijk schadelijk is voor tienermeisjes.
Belgische instanties klagen dat chip in identiteitskaart vaak onleesbaar is
21 uur
Tal van sectoren in België ondervinden problemen bij het uitlezen van de chip in de nieuwe identiteitskaarten in het land. Een software-update van middleware zou dit probleem oplossen, maar veel instanties blijken daar niet van op de hoogte.
'Kabinet wil 300 miljoen euro uittrekken voor technologie- en chipsector'
21 uur
Het demissionaire kabinet wil extra geld uittrekken voor digitalisering. Dat melden De Telegraaf en NOS op basis van anonieme bronnen. De regering zou 300 miljoen euro willen steken in de technologie- en chipsector.

Pagina's

Abonneren op techniek