techniek

910 nieuwsberichten gevonden
Google vervangt compiler in Chromium door efficiëntere Maglev
2 uur
Google heeft een nieuwe compiler in Chromium toegevoegd. Die heet Maglev, een just-in-timecompiler voor de JavaScript-engine van Chrome. Maglev is volgens het bedrijf sneller in benchmarks en kan veel accu besparen.
AP: ‘Gegevens van iedere Nederlander zijn of worden openbaar’
2 uur
De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt dat Nederlanders erop voorbereid moeten zijn dat persoonlijke gegevens gelekt zijn of dat het in de nabije toekomst gaat gebeuren. Dit zegt de privacytoezichthouder in zijn datalekrapportage over 2022. Volgens het AP zijn datalekken een hardnekkig probleem en eigenlijk niet meer te stoppen. Nederlanders moeten erop voorbereid zijn dat privacygevoelige gegevens […]
Het belangrijkste Computex 2023-nieuws op een rij
2 uur
Het is praktisch onmogelijk om de grote hoeveelheid nieuwe hardware die tijdens Computex 2023 wordt aangekondigd, bij te houden. Daarom publiceren we een overzicht van alle belangrijke ontwikkelingen op pc-hardwaregebied die tijdens de beurs in Taipei gepresenteerd werden.
Gabon eist .ga-tld op van Nederlander om grootschalig misbruik te stoppen
3 uur
Gabon heeft het bezit van het .ga-tld overgenomen van het commerciële Nederlandse bedrijf Freenom. Daarmee wordt waarschijnlijk het misbruik van een grote hoeveelheid domeinen gestopt. Het .ga-tld was, samen met tld's als .tk, een van de meest misbruikte tld's.
.Adv - Werken als IT’er bij de overheid: ‘cloud heeft een enorme impact’
3 uur
Als architect, developer of data engineer bij de Rijksoverheid help je samen met collega's het land dagelijks veilig te houden en goed te laten draaien. Technici die een maatschappelijke bijdrage willen leveren, halen hier hun hart op. Het werk is uitdagend, soms heel verrassend en altijd belangrijk.
'Nederlanders moeten aannemen dat hun gegevens ooit zijn uitgelekt'
3 uur
Nederlanders moeten aannemen dat hun persoonsgegevens ooit zijn uitgelekt. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens in zijn jaarlijkse datalekrapportage. Het overgrote deel van de gemiddeld 20.000 datalekken per jaar komt uit de zorg.
AnyDesk 7.1.12
4 uur
Versie 7.1.12 van AnyDesk voor Windows is uitgekomen. Met dit programma, dat door oud-medewerkers van TeamViewer wordt ontwikkeld, kan een andere computer worden overgenomen om deze zo op afstand te beheren. Het programma is beschikbaar voor Windows, Linux, FreeBSD, macOS, Android en iOS, al zit niet elk platform op hetzelfde versienummer. Het is gratis voor thuisgebruik; voor commercieel gebruik beginnen de prijzen bij tien dollar per maand. Het maakt dan verder niet uit hoeveel updates er tussentijds uitkomen. De changelog sinds versie 7.1.11 voor Windows ziet er als volgt uit:
Onderzoek Verizon: ransomware is alomtegenwoordig
5 uur
Het Verizon Data Breach Investigations Report-onderzoek laat zien dat ransomware een van de belangrijkste varianten is bij breaches. Toch blijft het aandeel van ransomware statistisch gezien stabiel op 24 procent, terwijl er de jaren daarvoor wel flinke stijgingen waren. De onderzoeken rondom breaches en incidenten schetsen met regelmaat de staat van het huidige securitylandschap. Wat […]
IBM gaat eerste quantum-datacenter bouwen in Europa
5 uur
IBM heeft zojuist aangekondigd dat het zijn eerste Europese quantum-datacenter wil bouwen. De gekozen locatie betreft het Duitse Ehningen, ten zuidwesten van Stuttgart. Het datacenter zou al volgend jaar in gebruik genomen kunnen worden. Allereerst gaat het dienen als het centrum van de Europese operaties van IBM Quantum. Onderzoekers in het quantum computing-veld zullen ervan […]

WizTree 4.14
13 uur
WizTree is een programma dat razendsnel een harde schijf kan analyseren om zo bestanden en mappen te vinden die de meeste ruimte innemen. Het is daarmee een prima hulpmiddel om de harde schijf op te ruimen wanneer er ruimtegebrek is. Het programma kan ook op bepaalde bestandstypes zoeken en het resultaat van een scan exporteren. WizTree mag gratis in privéomgevingen worden gebruikt en kan zijn werk ook doen zonder het eerst te installeren. Hieronder is de changelog voor versie 4.14 te vinden: Changes in WizTree version 4.14:
FaceTime komt deze herfst naar Apple TV 4K-mediaspelers met tvOS 17
14 uur
Apple introduceert tvOS 17 tijdens zijn WWDC-keynote. Daarmee brengt het bedrijf FaceTime naar zijn Apple TV 4K-mediaspelers. De functie gebruikt de camera en microfoon van een verbonden iPhone of iPad. De functie verschijnt deze herfst.
Apple introduceert VR-bril Vision Pro voor 3499 dollar
14 uur
Apple heeft de VR-bril Vision Pro aangekondigd op de eigen ontwikkelaarsconferentie WWDC. Volgens het bedrijf is het een apparaat dat 'spatial computing' mogelijk maakt. De software heeft een 3D-interface.
Apple watchOS 10 krijgt vernieuwde interface met focus op widgets
14 uur
Apple heeft watchOS 10 onthuld tijdens zijn jaarlijkse WWDC-presentatie. De nieuwe versie van het smartwatch-OS krijgt een compleet vernieuwde interface met een grotere focus op widgets. WatchOS 10 komt deze herfst beschikbaar voor de Apple Watch Series 4 en nieuwer.
MacOS Sonoma krijgt widgets op de desktop en gamingmodus
15 uur
Apple toont zijn volgende versie van macOS. De nieuwe versie van het OS krijgt de codenaam Sonoma en biedt onder meer ondersteuning voor widgets op de desktop en nieuwe gamingfuncties. Het OS komt later dit jaar beschikbaar.
WhatsApp Web en website hebben dns-storing
15 uur
WhatsApp Web en de website van de Meta-chatapp hebben een dns-storing, waardoor ze niet bereikbaar zijn. Het is onbekend hoe lang de storing gaat duren.
CloudFabrix wil alle telemetrie omzetten naar Open Telemetry
15 uur
Niet alle data is van nature geschikt voor full-stack observability-platformen, zoals dat van Cisco. CloudFabrix wil dat probleem oplossen door middel van de Observability Data Modernization Service (ODMS). Cisco kondigde afgelopen februari tijdens Cisco Live in Amsterdam een tech preview van het eigen Full-Stack Observability (FSO)-platform aan. Er werd meteen ook bij vermeld dat FSO […]
AirPods Pro krijgen Adaptive Audio die ruisonderdrukking per situatie aanpast
15 uur
Apple geeft zijn AirPods Pro een upgrade om Adaptive Audio te ondersteunen. Dat is een nieuwe functie die een mix is tussen de huidige ruisonderdrukking en transparantiemodus. Die past de ruisonderdrukking aan per situatie en geluid.
iOS 17 krijgt Stand By-functie om iPhone als nachtklok te gebruiken
15 uur
Apple geeft iOS 17 de mogelijkheid om in standby informatie en widgets te tonen in landscape. Zo wordt het onder meer mogelijk om widgets te bedienen, Siri dingen te vragen en te gebruiken als nachtklokje.

Apple brengt Mac Pro met M2 Ultra-soc volgende week uit vanaf 8400 euro
15 uur
Apple brengt een nieuwe versie van zijn Mac Pro uit. Deze lijkt op de huidige Mac Pro met Intel-chips uit 2019, maar krijgt ditmaal een Apple Silicon-soc. De nieuwe workstation komt volgende week uit vanaf 8400 euro.
Mac Studio van Apple krijgt specbump
16 uur
Apple geeft zijn computer Mac Studio een specbump met een M2 Max- of M2 Ultra-soc. Die laatste soc is nieuw en is een verbinding van twee M2 Max-socs.
Apple introduceert 15'-versie van MacBook Air met M2-soc voor 1599 euro
16 uur
Apple introduceert met een 15,3'-versie van zijn MacBook Air-laptop tijdens zijn WWDC 2023-keynote. Deze wordt, net als de huidige 13'-variant, voorzien van een Apple Silicon M2-soc. De laptop komt volgende week beschikbaar en kost dan 1599 euro.
deCONZ 2.22.1-beta
16 uur
Versie 2.22.1 van deCONZ is uitgekomen, een ontwikkelversie. DeCONZ is een Zigbee-gateway ontwikkeld door Dresden Elektronik. Met deze gateway is het mogelijk om Zigbee-apparaten van verschillende fabrikanten aan te sturen door middel van de Phoscon-webapp. De deCONZ-gateway is los te gebruiken, maar ook in combinatie met verschillende domotica-applicaties zoals Home Assistant, Domoticz en openHAB. De software kan alleen gebruikt worden in combinatie met een ConBee-usb-stick of een RaspBee Shield voor de Raspberry Pi. Meer informatie over deCONZ kan op ons forum worden gevonden. De changelog voor deze uitgave kan hieronder worden gevonden. Device Support
OnLeaks publiceert renders van Nothing Phone (2)
16 uur
OnLeaks heeft renders uitgebracht van Nothings aanstaande smartphone: de Phone (2). Ten opzichte van de (1) heeft dit tweede toestel een vergelijkbaar ontwerp, waaraan wat details zijn aangepast. Ook moet dit toestel beter in de hand liggen dan zijn voorganger.
Zakelijke Google Workspace- en Cloud-accounts krijgen passkeyondersteuning
18 uur
Zakelijke Google Workspace- en Cloud-accounts kunnen passkeys gebruiken om zonder wachtwoord in te loggen. Het gaat nog om een open bèta. Google zegt dat ruim negen miljoen organisaties zo toegang krijgen tot passkeys.
EMDB 5.22
18 uur
Versie 5.22 van EMDB is uitgekomen. EMDB, wat staat voor Eric's Movie Database, is een gratis programma waarmee een filmcollectie kan worden beheerd. Hoewel de download maar zo'n 5,8MB groot is, beschikt het programma over uitgebreide functionaliteit. Zo kan onder meer relevante informatie van onlinedatabases als IMDb, MovieMeter, TMDb en TheTVDB worden opgehaald, kan worden bijgehouden welke films uitgeleend zijn en kunnen films die op de harde schijf staan direct vanuit het programma gestart worden. EMDB kan worden gebruikt in diverse talen, waaronder in het Nederlands. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd: Changes in release 5.22:
VueScan 9.8.04
18 uur
Hamrick Software heeft versie 9.8.04 van VueScan uitgebracht. Het programma kan worden gebruikt als vervanger van de bij scanners meegeleverde twain-drivers en biedt vaak meer instelmogelijkheden. In veel gevallen kan het programma ook scanners aansturen als de fabrikant zelf geen driver voor het desbetreffende besturingssysteem heeft uitgebracht. Naast scannen kan het ook enkele bewerkingen uitvoeren, zoals crop, sharpen, grain reduction en het aanpassen van de kleurbalans. VueScan is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux, en biedt ondersteuning voor zo'n 7100 scanners van 42 fabrikanten onder Windows, Linux en macOS. Het programma is te gebruiken in 28 talen, waaronder het Nederlands. In deze uitgave is onder meer de automatische cropfunctie verbeterd en zijn er diverse problemen verholpen. What’s new in version 9.8.04
EU vraagt Google en Facebook AI-inhoud te markeren
18 uur
De EU probeert de stroom aan desinformatie uit Rusland in te perken met nieuwe regels voor socialemediasites. Dat dwingt onder andere Google en Facebook om AI-gegenereerde berichten duidelijk van een label te voorzien. Sociale media worden per direct gevraagd berichten en afbeeldingen te markeren die tot stand kwamen met behulp van AI. Hierin moet een […]

Intel pocht met radicale testchip
19 uur
Intel pocht met de voortgang die het heeft geboekt met de eigen PowerVia-technologie. Het zou de eerste chipmaker zijn die een productiewaardige testchip met backside power delivery heeft gecreëerd. Hierdoor zou het twee jaar vooruitlopen op de concurrentie. De Blue Sky Creek-chip bevat 8 E-cores en draait op 3 GHz. Het unieke aan deze processor […]
‘Meta-werknemers omarmen de Metaverse niet volledig’
19 uur
Volgens gesprekken van Bloomberg met 11 huidige en voormalige werknemers gebruiken teams binnen Meta, inclusief de teams die werken aan VR, de headsets niet regelmatig voor hun werk. Hoewel het bedrijf headsets verstrekt aan werknemers die zijn ingeschreven in het interne programma voor het testen van nieuwe functies, is de adoptie gering. Zo zou de […]
EU wil dat techbedrijven generatieve-AI-desinformatie van labels voorzien
19 uur
Techbedrijven moeten, als het aan de Europese Commissie ligt, herkennen als hun generatieve-AI-tools gebruikt kunnen worden om desinformatie te verspreiden. Deze content moet dan gelabeld worden. De Commissie breidt hiervoor een gedragscode uit.

Pagina's

Abonneren op techniek