business

888 nieuwsberichten gevonden
Infographic: Nederlandse cosmeticamarkt
59 min
Hoewel het aandeel van online verkoop verder groeide naar 15,7 procent, blijft de fysieke winkel een onmisbaar kanaal voor de cosmeticamarkt – zeker voor producten waarbij geur of advies belangrijk zijn. In de parfumerie was de omzetgroei zelfs groter dan bij drogisterijen, terwijl de supermarktverkoop onder druk stond. Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureaus NielsenIQ en YouGov, verzameld en geanalyseerd door de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). Vooral de deelmarkten geuren, decoratieve cosmetica, haar- en mondverzorging presteerden bovengemiddeld. De verkoop in aantal verpakkingen steeg met 2,4 procent. De gemiddelde besteding per hoofd van de bevolking is 177 euro per jaar. Consumenten investeren meer in hoogwaardige verzorgingsproducten, zoals serums, haarverzorging en dermacosmetica. Er is sprake van een steeds beter geïnformeerde consument die waarde hecht aan transparantie, bewezen effectiviteit en duurzaamheid.
La Place lanceert nieuwe app met loyaliteitsprogramma
2 uur
La Place heeft een volledig vernieuwde app, met als blikvanger het nieuwe loyaliteitsprogramma: de Feel Good Food Club. Met dit programma zet La Place naar eigen zeggen een stap in de nieuwe strategie van de foodserviceformule om een jongere doelgroep aan te spreken met een persoonlijker en aantrekkelijker aanbod. De Feel Good Food Club vervangt het oude Extraatjes-programma in de voormalige La Place app. In het nieuwe programma sparen leden automatisch punten: per bestede euro ontvangen zij 10 punten. Deze punten kunnen ingewisseld worden in de shop in de app, waar gasten zelf vouchers kunnen claimen voor gratis producten of korting. Dit kan in de meeste gevallen al na twee of drie bezoeken. De nieuwe app en het bijbehorende loyaliteitsprogramma maken deel uit van de vernieuwde koers die La Place is ingeslagen sinds de verzelfstandiging van Jumbo. Met deze strategie wil La Place directer in contact staan met haar doelgroep en de klantrelatie versterken. Het nieuwe loyaliteitsprogramma speelt daarbij een centrale rol, door actief de dialoog met gasten aan te gaan. Leden kunnen er ook voor kiezen om hun punten te doneren aan Stichting Jarige Job. Voor veel kinderen betekent hun verjaardag een feestelijke dag, maar voor honderdduizenden kinderen in armoede is dat niet zo vanzelfsprekend. Stichting Jarige Job verrast deze kinderen op hun verjaardag met een verjaardagsbox ter waarde van 35 euro. Later dit jaar hoopt La Place meer goede doelen aan het programma toe te voegen.
Tuinman (Defensie) laat zich in VS informeren over def-tech
10 uur
Staatssecretaris Gijs Tuinman (BBB) heeft voor de tweede keer in korte tijd een defensie-tech (def-tech)-bezoek aan de Verenigde Staten gebracht. De bewindspersoon ging langs bij verschillende militaire- en techbedrijven in Californië. Tuinman wil zich op technologisch- en veiligheidsgebied zo breed mogelijk laten informeren. Dit, om met digitale technologie en innovatie militair relevant te blijven op het slagveld. Vorige maand ging Tuinman in Seattle al langs bij Microsoft en Amazon. Dit keer stond onder andere een bezoek aan Defense Innovation Unit, Berkeley University, Lockheed Martin, Anduril en General Atomics op de agenda. Dit zijn belangrijke innovatieve defensiespelers op de Amerikaanse markt met wie Nederland goed samenwerkt, stelt Defensie. Ook werd de staatssecretaris ontvangen door techbedrijven als Google, Palo Alto Networks en Oracle. Goede werkrelatie Tuinman sprak onder meer over de digitale transformatie bij Defensie, de recente ‘Defensie Strategie voor Industrie en Innovatie’ en het belang van de trans-Atlantische samenwerking voor de Nederlandse industrie. Ook Nederland ontwikkelt en produceert hoogwaardige technologie die juist voor de VS en andere bondgenoten belangrijk is. Met zijn bezoek wilde de staatssecretaris ook laten zien dat Nederland zich hard blijft maken voor de goede werkrelatie met de Verenigde Staten. ‘Juist in een tijd dat daarover de nodige vragen worden gesteld. De goede relatie loopt al lange tijd, terwijl beide landen gedeelde veiligheids- en economische belangen hebben’, aldus de bewindsman. Volgens Tuinman delen de Verenigde Staten en Nederland niet alleen een gemeenschappelijke geschiedenis van ondernemingsgeest en durf, maar beschikken beide landen ook over de mentaliteit die nodig is om grenzen te verleggen. ‘Daarom is het essentieel dat we op de hoogte blijven van de laatste technologische ontwikkelingen, zoals ai, quantumcomputing, cloudtechnologie en toekomstige onbemande wapensystemen.’ Risico’s spreiden Nederland wil op technologisch- en veiligheidsgebied niet afhankelijk zijn van één partij. Defensie wil risico’s spreiden. Dit door clouddiensten in de eigen datacentra en bij verschillende cloudaanbieders onder te brengen. Niet alleen buiten Europa, maar ook nadrukkelijk daarbinnen. ‘Nederland en Europa moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen veiligheid’, vindt de staatssecretaris. Defensie ontwikkelt ook eigen, it zoals commandovoeringssystemen en it-infrastructuur. Denk aan de private cloud binnen het programma Grensverleggende IT (GrIT). Maar de organisatie wil ook nadrukkelijk de publieke cloud gebruiken om te profieren van de snelle en innovatieve technologie-ontwikkelingen in dit veld. Dit komt samen in de multicloud-strategie van de krijgsmacht. Voor de zomer stuurt de staatssecretaris een Kamerbrief over de nieuwe digitale transformatiestrategie van Defensie.
L’Oréal Benelux kiest Incubeta voor datadiensten
10 uur
L’Oréal Benelux breidt zijn samenwerking met Incubeta uit. Het Zuid-Afrikaanse digitale-marketingbureau gaat het cosmeticaconcern marketingdata-gedreven inzichten bieden over bedrijfsprocessen en klantprofielen. Incubeta mag zich strategische-datapartner van L’Oréal noemen op marketinggebied. In samenwerking met het Franse concern wil het bedrijf datagestuurde processen verbeteren en het cosmeticaconcern inzichten bieden over klantprofielen en essentiële bedrijfsfuncties.  Eerder al verzorgde Incubeta de met artificiële intelligentie (ai) gedreven gepersonaliseerde diensten van L’Oréal wereldwijd. Het Franse concern ziet in Incubeta een belangrijke partner om een datagestuurde onderneming te worden.
Analyse: Oracle passeert SAP in ERP-markt
15 uur
Oracle zou SAP in 2024 voorbijgestreefd zijn als grootste aanbieder van ERP-applicaties. Met een omzet van 8,7 miljard dollar (7,7 miljard euro) en een marktaandeel van 6,63 procent neemt het bedrijf de koppositie over van SAP, dat sinds de jaren tachtig de ERP-markt domineerde. Dat stelt marktonderzoek van APPS RUN THE WORLD. De snelgroeiende Oracle […]
OnePlus stopt voorlopig met foldables: markt te klein
17 uur
OnePlus heeft bekendgemaakt voorlopig geen nieuwe opvouwbare smartphones uit te brengen. Volgens de Chinese fabrikant is de markt voor vouwbare telefoonss op dit moment simpelweg nog te klein om rendabele productlanceringen te rechtvaardigen. Veel fans hadden dit voorjaar uitgekeken naar de OnePlus Open 2, die naar verwachting gebaseerd zou zijn op OPPO’s recent gelanceerde Find N5. Kort na de introductie van die telefoon liet OnePlus echter weten dat er geen eigen variant komt. Inmiddels is duidelijk dat het merk voorlopig helemaal afziet van nieuwe Open-modellen. De beslissing komt voort uit tegenvallende groei in de markt. ‘Uit het meest recente rapport van Counterpoint Research blijkt dat het aantal verscheepte foldables in 2024 slechts met 2,9 procent is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dat is lager dan verwacht,’ aldus Rudolf Xu, Senior Product Marketing Manager bij OnePlus, in een gesprek met TechRadar. Xu erkent dat er nog steeds groei is, maar benadrukt dat foldables voorlopig nog geen massaproduct zijn. OnePlus lijkt daarom te willen wachten tot de markt volwassen genoeg is om grotere volumes te ondersteunen.
QNAP brengt RAG-functie naar zoekmachine Qsirch
17 uur
QNAP introduceert RAG Search Beta, een nieuwe functie in de Qsirch 5.6.0 zoekmachine die gebruikmaakt van cloud LLM’s en RAG-technologie. De nieuwe RAG Search-functie is ontworpen om de traditionele zoekfuncties op NAS-servers naar een hoger niveau te tillen. Door gebruik te maken van Retrieval-Augmented Generation in combinatie met LLM’s uit de cloud, kunnen gebruikers veel […]
OpenDNS niet langer beschikbaar in België na gerechtelijke uitspraak
18 uur
Sinds 11 april mag OpenDNS zijn diensten niet meer aanbieden in België. Een gerechtelijke uitspraak verbiedt de Amerikaanse DNS-aanbieder vanwege schending van het auteursrecht en betrokkenheid bij het faciliteren van illegale onlinekansspelen. OpenDNS biedt zowel gratis als commerciële DNS-diensten aan en geldt als alternatief voor de standaardservers van internetproviders. De dienst staat bekend om zijn snellere en veiligere webverbindingen. Sinds 2015 is OpenDNS eigendom van Cisco, dat destijds 635 miljoen dollar betaalde voor de overname. Op het Cisco Community-forum laat OpenDNS zelf weten dat de dienst niet langer actief is in België. Hoewel het bedrijf geen concrete details geeft over de reden achter de gerechtelijke uitspraak van 11 april, lijkt er een verband te zijn met een recente rechtszaak die werd gewonnen door de sportstreamingdienst DAZN. De ondernemingsrechtbank van Brussel oordeelde vorige week dat meer dan honderd websites via illegale streams inbreuk maakten op de auteursrechten van DAZN. Als OpenDNS toegang bood tot deze websites, kan dat de aanleiding zijn geweest voor het verbod. Cisco heeft deze link echter niet bevestigd. Data News probeerde een reactie te verkrijgen van DAZN, maar het bedrijf weigert voorlopig commentaar te geven.
Recharge.com betreedt B2B-markt met overname van Brits Giftcloud
19 uur
De Nederlandse specialist in prepaid betalingen Recharge.com koopt Giftcloud uit Engeland van Groupon om zijn positie op de B2B-markt op- en uit te bouwen. De deal volgt op de recente acquisitie-faciliteit van 45 miljoen euro die Recharge bij ABN AMRO heeft veiliggesteld om internationale fusie- en overnameactiviteiten te financieren. De partijen maakten de overname eerder deze week bekend. Giftcloud ondersteunt campagnes voor grote Britse merken, zoals Vodafone, Sky en TalkTalk, die als doel hebben om klanten en werknemers nauwer aan het merk te binden. Dat doen ze met digitale cadeaubonnen. “Deze zet is een bewuste stap naar B2B,” zei Günther Vogelpoel, CEO van Recharge. “We zien enorm potentieel voor prepaid in klantenwerving, loyaliteit en werknemersbetrokkenheid. Giftcloud geeft ons een fundament om die propositie verder te laten groeien in het VK en in heel Europa, ondersteund door Recharges digitale infrastructuur, partnerships en internationale bereik.” Met Giftcloud kan Recharge een breder scala aan diensten rechtstreeks aan zakelijke klanten aanbieden. Dit is de tweede grote overname van Recharge. In 2023 kochten ze Startselect. Dat was bedoeld om zijn assortiment op het gebied van gaming te versterken en zijn eigen positie in de digitale prepaidpaymentsmarkt. Sinds 2010 ontwikkelt het Nederlandse bedrijf zich tot online ‘supermarkt’ voor digitale giftcards en opwaarderingen. Die verkoopt het via webshops en mobiele apps. Die worden gepositioneerd als alternatief voor de reguliere traditionele offline kanalen.
Onzichtbare lichtbundels boven Eindhoven vervoeren supersnel data
20 uur
TU/e-onderzoekers zijn erin geslaagd om met infrarood licht data te versturen tussen de TU/e en de High Tech Campus, 4,6 km verderop. Dit gebeurde met een verbluffende snelheid van 5,7 terabit per seconde, vergelijkbaar met het gelijktijdig streamen van 1,9 miljoen Netflix-series in HD. Daarmee vestigen de onderzoekers het record voor snelste draadloze datatransmissie over zo’n lange afstand ooit in een stedelijke omgeving. De recordverbinding tussen de TU/e-campus in het noorden en de High Tech Campus (HTC) in het zuiden van Eindhoven kwam tot stand dankzij geavanceerde optische antennes van Aircision, een spin-off van TNO die optische draadloze systemen produceert met ultrahoge capaciteit. Het bedrijf is gevestigd op de HTC. In plaats van kabels of radiosignalen gebruikt hun technologie infraroodlicht om gegevens te verzenden. Deze methode, bekend als free-space optical (FSO) communicatie, maakt zeer snelle en storingsvrije gegevensoverdracht mogelijk. Om deze doorbraak te realiseren, gebruikte het team de Reid Photonloop, een permanente testopstelling van de TU/e. Dit proefstation is bedoeld voor experimenteren met draadloze hogesnelheidscommunicatie. Het gebruikt geavanceerde technologie die meerdere golflengtes in één transmissie combineert. Deze techniek is al in gebruik in glasvezelnetwerken, en is nu voor het eerst toegepast in draadloze free-space optical communicatie op deze schaal. Eén van de antenne-opstellingen van de Reid Photonloop bevindt zich op het dak van het Flux-gebouw op de TU/e-campus, waar de faculteiten Electrical Engineering en Applied Physics and Science Education zijn gevestigd. Het andere uiteinde van de testopstelling, 4,6 kilometer verderop aan de andere kant van Eindhoven, bevindt zich op de bovenste verdieping van gebouw 37 van de High Tech Campus.
Gartner: dynamische software verandert het zakendoen
20 uur
Ai vervangt reeks formulieren De toekomst is aan slimme systemen die generatieve ai (gen-ai) gebruiken om software flexibeler en efficiënter te maken. Over vijf jaar zal deze gen-ai-gedreven code-architectuur, die dynamische samengestelde applicaties mogelijk maakt, wijdverbreid zijn. Marktvorser Gartner stelt dit in een rapport over de twaalf belangrijkste opkomende technologieën die de toekomst van het bedrijfsleven zullen herdefiniëren. Volgens Gartner worden applicaties, waarvan de functionaliteit tijdens de uitvoering (runtime) kan worden aangepast, belangrijk. Dynamisch samengestelde applicaties verwijzen naar softwaretoepassingen die flexibel en modulair zijn ontworpen. Daardoor kunnen ze worden aangepast en uitgebreid op basis van de behoeften van de gebruiker of de context waarin ze worden uitgevoerd.Gartner voorspelt in zijn onderzoek een grote toekomst voor gen-ai-gebaseerde oplossingen die gebruikmaken van vrije tekst: tekst die je kunt invoeren zonder beperkingen of een vaste structuur. In plaats van dat je bijvoorbeeld alleen specifieke velden of keuzemenu’s invult, kun je in zo’n vrije-tekstveld precies opschrijven wat je wilt, zoals in een e-mail, een chatbericht of een beschrijvende notitie.  Gebruikers-scenario’s Eveneens in opkomst zijn prompts op basis van een video of foto. Deze multimedia-inputs bieden meer flexibiliteit en vrijheid om ideeën of informatie uit te drukken. Ze zullen gaandeweg de traditionele, op formulieren gebaseerde manier van werken in bedrijfssoftware vervangen. Nu moeten gebruikers vaak een hele serie formulieren invoeren om tot hun doel te komen. Artificiële intelligentie maakt nieuwe gebruikers-scenario’s mogelijk.Gartner vindt dat cio’s en andere technologie-leiders dit soort dynamische software de komende jaren prioriteit moeten geven. Want deze slimme systemen bieden de kans op korte termijn de concurrentie af te troeven. Bedrijven die hier het eerst mee beginnen, halen het meeste voordeel. En uiteindelijk wordt dit standaard in het bedrijfsleven, voorspelt de marktvorser. Composable Ray Valdes, senior analist bij Gartner, legt uit: ‘Om concurrerend te blijven, moeten traditionele leveranciers van zakelijke software hun applicaties herstructureren om composable gen-ai-oplossingen te leveren die op aanvraag worden aangeroepen via tekstuele en multimodale prompts.’  Daarom voorspelt Gartner dat tegen 2029 meer dan 50 procent van de gebruikersinteracties die zijn gekoppeld aan bedrijfsprocessen van bedrijven, grote taalmodellen gebruiken om de UI-laag in traditionele bedrijfsapplicaties te omzeilen, tegenover minder dan 5 procent nu. Disruptief Gartner heeft in totaal twaalf opkomende technologische disrupties geïdentificeerd die de toekomst van bedrijfssystemen zullen bepalen. Sterk in opkomst is beveiliging tegen desinformatie; tools die bedrijven helpen nepnieuws, deepfakes en misleidende informatie online te herkennen en te bestrijden. Ook verwacht Gartner veel van ‘surface asset management’: technologie om activa, zoals gebouwen en infrastructuur, beter te beheren en in de gaten te houden. Nu is 5 procent van de bedrijven daarmee bezig. Tegen 2030 zal dat minstens de helft zijn.Elke disruptie is op zichzelf belangrijk, maar in combinatie beginnen ze bredere opkomende oplossingen voor nieuwe bedrijfspraktijken te definiëren. Het dozijn disrupties zijn: intelligente simulatie, polyfunctionele robots, op ai gebaseerde applicaties, domein-taalmodellen, aard-intelligentie, hypersynthetische data, digitale ethiek, desinformatie-beveiliging, preventieve cybersecurity, op algoritmen afgestemde silicium alsmede sensorfusie met een laag vermogen en hoge rekenkracht.
Tijdbom onder encryptie: Hoe quantumcomputers onze data bedreigen
20 uur
Op 21 en 22 mei verwelkomt Cybersec Europe een toonaangevende onderzoeker op het gebied van post-quantum-cryptografie. Jan-Pieter D’Anvers, postdoctoraal onderzoeker bij Cosic, KU Leuven, zal er een cruciale vraag beantwoorden: hoeveel tijd hebben we nog om de quantumdreiging voor onze huidige encryptiesystemen aan te pakken? Hoewel quantumcomputers momenteel nog niet krachtig genoeg zijn om gangbare encryptiemethoden te kraken, vordert de technologie snel. ‘Veel vormen van data moeten jarenlang of zelfs decennialang versleuteld blijven’, waarschuwt D’Anvers. ‘Dit betekent dat informatie die vandaag wordt beschermd, in de toekomst kwetsbaar kan zijn als quantumcomputers deze kunnen ontcijferen.’ Deze dreiging heeft de Verenigde Staten al aangezet tot actie, met de eis dat applicaties tegen 2035 quantumbestendig moeten zijn. D’Anvers benadrukt echter dat voor sommige toepassingen deze deadline misschien al te laat komt. Cryptografische wendbaarheid Jan-Pieter D’Anvers In zijn presentatie op de Main Stage zal D’Anvers tijdens Cybersec Europe uitleggen waarom de overgang naar post-quantum cryptografie urgent is. Hij zal dieper ingaan op de noodzaak van quantumbestendige encryptie en hoe deze transitie eruit zal zien. ‘Wachten tot quantumcomputers daadwerkelijk encryptie kunnen kraken, is te laat’, stelt D’Anvers. ‘Bedrijven moeten nu hun cryptografische infrastructuur beoordelen om kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken.’ Cryptografische wendbaarheid wordt bij dit alles dus een kritieke factor – systemen moeten snel kunnen inspelen op nieuwe cryptografische dreigingen en oplossingen om langetermijnveiligheid te waarborgen. Fully homomorphic encryption Naast zijn sessie op de Main Stage zal D’Anvers ook een presentatie geven op de Tech Stage op Cybersec Europe. Die gaat over een gerelateerd maar anders gericht onderwerp: fully homomorphic encryption. Deze baanbrekende technologie maakt het mogelijk om berekeningen uit te voeren op versleutelde gegevens zonder deze te ontcijferen. Terwijl post-quantum-cryptografie zich richt op het aanpakken van de directe dreiging van quantumcomputing, opent fully homomorphic encryption nieuwe mogelijkheden en toepassingen voor gevoelige data in medische, financiële en industriële sectoren. D’Anvers zal tijdens deze sessie op de Tech Stage de huidige staat van fully homomorphic encryption bespreken, de ontwikkelingen en de praktische toepassingen ervan. Hij zal ook een demonstratie geven die laat zien hoe het veilige en privacyvriendelijke gegevensverwerking mogelijk maakt. Jan-Pieter D’Anvers spreekt zowel op de Main Stage als op de Tech Stage op dag 2 (22 mei) van Cybersec Europe. Interesse in cybersecurity inzichten? Bezoek een van de (gratis) Cybersec-events! Cybersec Europe keert op 21 en 22 mei terug naar Brussel en biedt een platform om in contact te komen met experts, de nieuwste cybersecurity-innovaties te ontdekken en waardevolle inzichten op te doen. Dit jaar verwelkomen we toonaangevende keynote sprekers zoals Mario Beccia, Max Schrems en Anouk van Brug. Registratie is gratis en nu geopend: Cybersec Europe Registratie. Later dit jaar vindt Cybersec Netherlands plaats op 10 en 11 september in Utrecht. De registratie opent in april, maar je kunt je alvast aanmelden om op de hoogte te blijven: Blijf op de hoogte.
KaseyaOne IT Glue en Datto-tools verbeteren workflow en documentatie
20 uur
Kaseya kondigde deze week zijn voorjaarsrelease aan. Deze nieuwe release biedt beheerders van managed service providers (MSP’s) en interne IT-teams geavanceerde mogelijkheden om workflows te automatiseren. Jim Lippie, Chief Product Officer bij Kaseya, gaf aan dat alle verbeteringen in deze release een direct antwoord zijn op de veranderende behoeften van klanten, zodat zij efficiënter, veiliger […]
Capgemini koopt Nederlandse dochter Delta Capita Group
21 uur
Capgemini neemt de Nederlandse dochteronderneming van de Britse Delta Capita Group over. Daarmee kan de it-dienstverlener in Europa gevestigde bank-, verzekerings- en pensioenbedrijven beter ondersteunen bij de naleving van wet- en regelgeving. Delta Capita BV en het onderdeel Delta Capita Academy zijn gevestigd in Amsterdam. Er werken zo’n tweehonderd mensen, met ervaring in het werken binnen complexe wet- en regelgevingskaders voor het financiële wezen. De overname versterkt het Europese aanbod van Capgemini, gericht op de bestrijding van financiële criminaliteit, risicomanagement en compliance (ook wel fcc genoemd: financial crime compliance). Het vormt een aanvulling op de bestaande capaciteiten van het Franse bedrijf in Roemenië, Polen, India en het Verenigd Koninkrijk. In september 2023 nam Capgemini ook al de fcc-tak van de Amerikaanse riskmanagement-expert Exiger over.
OpenAI aast op AI-codeerassistent Windsurf na mislukte Cursor-deal
21 uur
OpenAI voert gesprekken over een overname van AI-codeerassistent Windsurf. Dit volgt na mislukte pogingen om Anysphere, de maker van Cursor, in te lijven. De stap onderstreeft OpenAI’s ambitie in de groeiende markt voor codegeneratie. De markt voor AI-gedreven codeerassistenten groeit snel en OpenAI wil hier duidelijk een belangrijke rol in spelen. Het bedrijf ziet grote […]
ACM onderzoekt opzegdrempels bij telecomaanbieders
21 uur
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een onderzoek naar mogelijke drempels die telecomaanbieders opwerpen voor het opzeggen van abonnementen. Aanleiding hiervoor zijn de vele signalen die de ACM ontvangt van consumenten die drempels ervaren bij het opzeggen van een mobiel of vast abonnement bij een telecomaanbieder. De wet regelt dat consumenten in ieder geval op dezelfde manier hun abonnement moeten kunnen opzeggen als waarop ze het zijn aangegaan. Dit betekent dat als je je abonnement online hebt afgesloten je het online moet kunnen opzeggen. In de praktijk worden consumenten vaak min of meer gedwongen telefonisch op te zeggen. Dit mag niet. Het opzeggen mag consumenten niet moeilijk worden gemaakt. De ACM gaat de telecombedrijven hier de komende periode op controleren. Telecombedrijven die online abonnementen aanbieden aan consumenten moeten ervoor zorgen dat consumenten deze abonnementen net zo makkelijk online kunnen opzeggen. Bedrijven moeten consumenten vooraf en tijdens de overeenkomst duidelijk informeren hoe zij het abonnement kunnen beëindigen. Consumenten die hun telecomabonnement willen opzeggen en via een zoekmachine op zoek gaan naar de juiste informatie over hoe ze dat moeten doen, kunnen zo ongewild bij een bemiddelingsdienst uitkomen. De bovenste link in het zoekresultaat kan die van een commerciële bemiddelaar zijn. Deze vraagt geld voor het opzeggen, terwijl dit bij de telecomaanbieder zelf gratis kan.
Windows-lek met NTLM-hashmisbruik uitgebuit voor phishing
21 uur
Een kwetsbaarheid in Windows die NTLM-hashes blootlegt via .library-ms-bestanden wordt momenteel actief misbruikt door hackers in phishingcampagnes die gericht zijn op overheidsinstanties en particuliere bedrijven. De kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2025-24054, werd verholpen in Microsofts Patch Tuesday van maart 2025. Aanvankelijk werd deze niet als actief misbruikt beschouwd en werd het risico als ‘minder waarschijnlijk’ ingeschat. […]
Amsterdam scherpt stop nieuwe datacenters aan
21 uur
Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam wil tot en met 2035 geen nieuwe datacenters in Amsterdam. Ook mogen de huidige datacenters niet verder uitbreiden. Eind 2023 kondigde het college al een tijdelijke stop aan voor nieuwe datacentra tot 2030. Dat beleid wordt nu dus aangescherpt. Volgens wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) kosten datacenters te veel ruimte en vragen ze te veel energie. Zij wil voor datacenters geen ruimte meer vrijmaken op het elektriciteitsnet. ‘Amsterdam heeft te maken met een groot tekort aan woningen en grote uitdagingen zoals netcongestie. Daarom kiezen we hiervoor’, meldt de Amsterdamse krant Het Parool. Alleen projecten die een aanvraag hebben ingediend vóór 28 december 2023 of waarmee al verregaande gesprekken zijn, kunnen doorgaan. Vanaf 2035 kan weer gekeken worden ‘hoe en in welke mate ruimte voor datacenters kan worden geboden’, schrijft de wethouder in een brief aan de gemeenteraad. De gemeenteraad moet de plannen van Pels nog wel bekrachtigen. Onverantwoord Er zijn verschillende clusters van datacenters in Amsterdam. De belangrijkste staan op het Science Park en op de Amstel III bedrijvenstrook. René Olde Olthof, directeur van Global Switch, stelde in een telefonische reactie aan Het Parool dat de gemeente de kop in het zand steekt en noemt de plannen onverantwoord. ‘Je moet kunnen voorzien in de hele ai-ontwikkeling. Met dit soort keuzes sloop je het ecosysteem, dat er juist in kan voorzien dat we autonoom worden van Amerika.’ Brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) liet zich bij de aankondiging van de tijdelijke stop eind 2023 al scherp uit. Volgens de brancheorganisatie dwarsboomt de gemeente juist twee belangrijke – en samenvallende – transities, namelijk digitalisering en verduurzaming. Daarnaast wijst de DDA er voortdurend op dat bedrijven door het blokkeren van groeimogelijkheden in de regio Amsterdam zullen afhaken en dat het belang van Amsterdam als internationale hub zal afnemen.
Databricks breidt AI-platform uit met overname Fennel
22 uur
Databricks meldt de overname van Fennel AI voor een niet bekendgemaakt bedrag. Databricks wil zo zijn data-intelligentieplatform versterken met real-time mogelijkheden voor feature engineering. De overname werd al bericht door SiliconANGLE. Volgens Databricks ontwikkelde Fennel een modern, incrementeel compute-engine dat de ontwikkeling van geavanceerdere datapijplijnen ondersteunt voor batch-, streaming- en real-timegegevens. Het verbetert de efficiëntie […]
Het AD verhuist naar de Coolsingel in Rotterdam
22 uur
Het AD gaat verhuizen. Op 1 januari 2027 vestigen de centrale redactie van AD en de redacties van AD Rotterdams Dagblad en indebuurt zich op de Coolsingel, de bekendste straat van Rotterdam. Ook de DPG Media-collega’s van ICT, Sales, Marketing en Finance verhuizen mee. Op dit moment wordt het pand gebouwd, recht tegenover het historische stadhuis en het voormalige postkantoor. De redacties en afdelingen, alle onderdeel van DPG Media, worden gehuisvest op de 7e en 8e verdieping en krijgen een dakterras met uitzicht op de Coolsingel. Het nieuwe pand is ontwikkeld door Edge en wordt in de loop van 2026 opgeleverd. Het huurcontract met de ontwikkelaar is afgelopen maandag ondertekend. Het AD is sinds 2012 gevestigd in Central Post, het voormalige postsorteercentrum naast Rotterdam Centraal. Daar loopt het huurcontract eind 2026 af. Voor DPG Media is naast het werkplezier van alle medewerkers en een goede bereikbaarheid ook de duurzaamheid van een locatie van cruciaal belang. DPG Media heeft een duidelijke missie: binnen vijf jaar moeten alle kantoren van het mediabedrijf energiezuinig zijn. Met tientallen panden verspreid over twee landen is dit een ambitieus maar noodzakelijk doel. Waar vroeger de focus op gunstige ligging en aantrekkelijkheid van een pand lag, zijn de eisen nu strenger.
Roer om bij Intel: CEO Lip-Bu Tan schrapt managementlagen
22 uur
Intel’s nieuwe CEO Lip-Bu Tan versimpelt de bedrijfsstructuur. Belangrijke chipgroepen rapporteren voortaan rechtstreeks aan hem. Dit blijkt uit een interne memo die Reuters heeft ingezien. De reorganisatie is Tan’s eerste grote stap om Intel weer op koers te brengen na jaren van problemen. Bij de reorganisatie is Sachin Katti gepromoveerd tot CTO en AI-directeur. De […]
Deezer: bijna een vijfde van de ingezonden muziek AI-gegenereerd
23 uur
Bijna een vijfde van de muziek die op muziekdienst Deezer wordt geplaatst, is volledig gegenereerd door AI. Dat heeft de Franse streamingdienst bekendgemaakt. In januari was slechts 10 procent van de titels AI-gegenereerd, in slechts drie maanden tijd is het aandeel bijna verdubbeld. Dagelijks worden 20.000 volledig AI-gegenereerde nummers toegevoegd. CEO Aurelien Herault van Deezer spreekt van een stortvloed aan AI-muziek en er zijn ook geen tekenen dat het afneemt. ‘Generatieve AI heeft het potentieel om muziekcreatie en -consumptie positief te beïnvloeden, maar we moeten de ontwikkeling met verantwoordelijkheid en zorg benaderen om de rechten en inkomsten van artiesten en songwriters te beschermen.’ Deezer zet hiervoor een tool in die pas sinds het begin van het jaar werd uitgerold en feilloos AI gegenereerde muziek herkent, waaronder nummers die met diensten als Suno en Udio zijn gecreëerd. De opkomst van generatieve AI-tools zoals Jukebox van OpenAI en andere platforms heeft het voor gebruikers mogelijk gemaakt om muziek te creëren zonder traditionele muzikale vaardigheden. Dit heeft geleid tot een toename van AI-gegenereerde muziek op streamingdiensten zoals Spotify. Spotify staat over het algemeen toe dat AI-gegenereerde muziek wordt geüpload, zolang de maker de copyrightrechten bezit en de contentrichtlijnen van het platform niet schendt. Apple Music lijkt recentelijk strenger te worden in het toelaten van AI-muziek. Er zijn berichten dat ze sinds kort een uitvoerende en producer credit vereisen voor elk nummer, wat het moeilijker kan maken om puur AI-gegenereerde muziek te uploaden zonder menselijke tussenkomst. Het exacte aantal door AI gegenereerde liedjes op Spotify of Apple Music is niet openbaar bekend. Spotify heeft in het verleden tienduizenden nummers verwijderd die vermoedelijk door AI zijn gegenereerd of als ‘botspam’ werden beschouwd.
Nederlandse organisatie van Delta Capita overgenomen door Capgemini
23 uur
De Nederlandse tak van Delta Capita is overgenomen door Capgemini, dat hiermee meer dan 200 consultants en professionals toevoegt aan zijn team in ons land. Capgemini neemt 100% van het aandelenkapitaal over van Delta Capita in Nederland, inclusief diens dochteronderneming Delta Capita Academy.
Royal HaskoningDHV ondersteunt KNVB bij zoektocht naar nieuw onderkomen
23 uur
De KNVB gaat zijn beroemde complex in Zeist mogelijk verlaten omdat een gewenste uitbreiding niet is toegestaan. De voetbalbond is daarom op zoek naar een mogelijke nieuwe locatie. Royal HaskoningDHV ondersteunt het proces.
Onderwijsadviesbureau B&T maakt transitie naar steward ownership
23 uur
Het Amsterdamse onderwijsadviesbureau B&T is overgestapt op steward ownership. In deze ondernemingsvorm ligt de zeggenschap niet bij aandeelhouders, maar bij stewards die waken over de missie en continuïteit van het bureau.
Rewire betrekt nieuw hoofdkantoor in voormalige stallen van Amstel Brouwerij
23 uur
Amsterdams consultancybureau Rewire is deze week verhuisd naar een nieuw kantoor in de voormalige stallen van de historische Amstel Brouwerij. De nieuwe locatie aan de Amsterdamse Mauritskade heeft een oppervlakte van 2.
SuccessDay wint FD Gazelle voor sterke internationale groei
23 uur
Na eerder al uitgeroepen te zijn tot FD Gazelle in Nederland, is SuccessDay nu ook door het Financieele Dagblad bekroond voor zijn snelle internationale groei. SuccessDay is een consultancybureau dat middelgrote en grote organisaties ondersteunt bij de implementatie en optimalisatie van HR-IT-systemen zoals Workday, Oracle en Dayforce.
Martin Verdoes over zijn start in de financiële consultancy bij Kruger
23 uur
Martin Verdoes startte vorig jaar zijn carrière in de financiële consultancy bij Kruger. We stelden hem vier vragen over zijn eerste ervaringen. Hoi Martin, hoe ben je bij de consultancy en Kruger terechtgekomen? “Tijdens mijn studie heb ik anderhalf jaar parttime werkervaring opgedaan als business analyst bij een zakelijke verzekeraar.
Mobilee sluit zich aan bij Platform voor Klantgericht Ondernemen
23 uur
Mobilee heeft zich aangesloten bij het Platform voor Klantgericht Ondernemen (PvKO), een landelijk netwerk voor professionals en bedrijven die klantgerichtheid centraal stellen. Met het lidmaatschap onderstreept Mobilee het belang van een perfecte klantbeleving als motor voor bestendige verandering.
Energierecruiter kWh People promoveert Daniël Schreurs tot Directeur van interim-business
23 uur
Het in Nijmegen gevestigde kWh People heeft Daniël Schreurs benoemd tot Directeur van zijn interim-team. Sinds de oprichting in 2008 houdt kWh People zich bezig met het vinden en plaatsen van talent in de energiesector.

Pagina's

Abonneren op business