Donderdag 5 december schoot de koers van de Bitcoin voor het eerst boven de 100.000 dollar. Het magische getal dat nog niet zo lang geleden als een fantasie werd gezien, werd realiteit. Maar lang heeft de feestvreugde niet geduurd.
Ruim een week gleden werd nog een nieuw hoogtepunt bereikt van 108.400 dollar, een stijging van 15 procent in zeven dagen, maar daarna kregen cryptobeleggers een koude douche over zich heen. Op woensdagavond besprak FED-voorzitter Jerome Powell de economische vooruitzichten van de centrale bank. Belangrijkste nieuws: de inflatie komt niet heel snel naar beneden — en dus gaat de rente niet heel snel omlaag. Dat maakt sparen voorlopig nog aantrekkelijk, ten koste van de crypto.
2024 was voor crypto in het algemeen een goed-nieuws jaar, al waren de verwachtingen vaak te hooggespannen. Bij iedere koerswinst vlogen de optimistische voorspellingen van nog hogere koersen je om de oren.
De prijs van Bitcoin steeg van zo’n 40.000 dollar in januari naar meer dan 60.000 in maart. Daarna leek er even geen beweging meer in te zitten, onder meer vanwege de onzekere uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen.
De tweede vlucht begon op 5 november, toen naast Donald Trump ook veel leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden werden verkozen die crypto steunen.
Het jaar begon meteen goed met de goedkeuring op woensdag 10 januari van de eerste Amerikaanse Bitcoin ETF’s. Met deze ETF’s kunnen beleggers de koers van de Bitcoin volgen zonder de cryptomunt te hoeven kopen. Grote vermogensbeheerders probeerden al lang goedkeuring krijgen om zo’n bitcoin-ETF aan te bieden, maar de toezichthouder hield dat vooralsnog tegen.
Tot nu toe zijn die ETF’s een Amerikaanse aangelegenheid gebleven. In de EU zijn de ETF’s namelijk niet beschikbaar voor particuliere beleggers, omdat ze niet voldoen aan de zogeheten ICBE-regelgeving. Alleen professionele beleggers kunnen erin beleggen.
In totaal hebben investeerders sinds januari al 32 miljard dollar in zulke ETF’s gestoken, berekende persbureau Bloomberg eerder deze maand. En leek de Ethereum EFT in eerste instantie een flop te worden, nu beginnen ook daar significante instromen binnen te komen. Begin december noteerden de Ethereum ETFs een instroom van 430 miljoen dollar, een absoluut record.
Het is allemaal te danken aan de man die crypto enkele jaren geleden nog betitelde als oplichterij. Donald Trump draaide om als een blad nadat hij zich tijdens de campagne gesteund wist met miljoenen aan donorgeld uit de cryptosector. In totaal hebben crypto-ondernemers zo’n 130 miljoen dollar geïnvesteerd. Voort wat, hoort wat.
Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is de hele cryptomarkt al zo’n 1 biljoen (1000 miljard) dollar in waarde toegenomen. Cryptoplatform CoinMarketCap heeft eerder deze maand berekend dat die markt ruim 3,3 biljoen dollar waard is. Het aandeel van Bitcoin daarin is 2 biljoen dollar. Voor de crash werd druk gespeculeerd over piek volgende piek.
Maar is dat realistisch? Trump verscheen afgelopen zomer op een van de grootste bitcoinconferenties in de VS. Daar beloofde hij dat hij de Verenigde Staten zou omtoveren tot ‘crypto-hoofdstad van de wereld’, maar vertelde niet hoe.
Twee mannen moeten de sector met nieuwe wetgeving gaan ondersteunen. Ten eerste operationeel directeur van PayPal David Sacks, die door Trump is benoemd tot ‘kunstmatige intelligentie- en crypto-tsaar’ van het Witte Huis. Sacks was belangrijk voor Trump bij het ophalen van geld bij donateurs uit de techindustrie.
De tweede man wordt Paul Atkins, ook een voorstander van cryptovaluta, die is voorgedragen als voorzitter van de SEC, de toezichthouder op de effectenbeurzen. Hij vervangt Gary Gensler, die door crypto-aanhangers als cryptovijandig werd gezien.
Trump beloofde verder een nationale reserve aan te leggen. Onder een voorgestelde BITCOIN Act zal de VS gedurende een periode van ruim 20 jaar in totaal 1 miljoen bitcoins moeten vergaren, met als doel uiteindelijk 5 procent van de totale voorraad van te bezitten.
Aan deze tactiek wordt echter volop getwijfeld. Anders dan goud heeft de cryptomunt nog altijd de neiging om de (op en neer bewegende) aandelenmarkten te volgen. Als de VS belegt in volatiele activa, dan loopt het risico op negatieve effecten voor de economie, vertelde financieel expert Ananya Kumar van denktank Atlantic Council aan Business Insider.
Toch is het de vraag of er onder Trump veel gaat veranderen. Consumenten zijn gebaat met duidelijke regelgeving die manipulatie en oplichting moet tegengaan. Een EveryThing Goes-beleid is niet in het belang van de crypto-industrie, zoals het schandaal rond de omgevallen cryptobeurs FTX heeft aangetoond. Europa loopt vooralsnog voorop met zijn MICAR wetgeving.
Het zou kunnen dat miners wat meer ruimte krijgen op de Amerikaanse markt, maar delvers zijn meer gebaat bij goedkope elektriciteit en die vinden ze eerder in Zuid Amerika dan in de VS.
Daarnaast lijken de belangrijkste piketpaaltjes al geslagen. Het zou kunnen dat er nog ETF’s komen voor het goed presterende Solana, maar die munt zal Ethereum en Bitcoin qua waarde niet snel passeren.
Dat de markt manie-achtige trekjes begint te vertonen die sterk doen denken aan de aanloop tot de internetbubbel – toen de bomen ook tot aan de hemel groeiden – blijkt uit het verhaal van Bitcoingoeroe Michael Saylor. Die kocht met zijn bedrijf Microstrategy ook dit jaar weer enorme hoeveelheden bitcoins in.
De software activiteiten van het bedrijf beginnen steeds meer op de achtergrond te geraken, het beursgenoteerde bedrijf fungeert in feite als een bitcoin beleggingsfonds. De waarde van het bedrijf is sinds augustus 2020 met 2.300 procent gestegen. Sterker nog: de beurswaarde van het bedrijf is sneller gestegen dan Bitcoin zelf in die periode.
Saylor besloot in 2020 te investeren in Bitcoin als een dekking tegen de hoge inflatie. Het bedrijf gebruikte aanvankelijk contant geld om deze aankopen te doen. Inmiddels is het bedrijf overgestapt op de uitgifte en verkoop van aandelen en converteerbare schulden om zijn koopkracht te vergroten. Zelfs onder crypto aanhangers wordt volop getwijfeld aan deze potentiële kamikaze. Niet door Saylor die een dezer dagen doodleuk een Bitcoin-koers van 13 miljoen dollar voorspelde.