business

760 nieuwsberichten gevonden
Airbnb overspoeld met Olympische bedden Parijs
1 uur
Twee derde van de Parijse bedden op Airbnb zijn geboekt voor overnachtingen tijdens de Olympische Spelen. Het is de vraag of de duurdere bedden überhaupt geboekt gaan worden. Het aantal beschikbare bedden in de regio Parijs is met de helft toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Bewoners van de lichtstad proberen een slaatje te slaan uit het feit dat de Olympische Spelen zich bij hun huis afspelen en dat er vijftien miljoen bezoekers worden verwacht. Het aanbod echter overstijgt de vraag enorm, zo blijkt uit cijfers van AirDNA. Dat is een databedrijf dat het wereld van Airbnb in cijfers, trends en statistieken omzet. Zo blijken er elke maand 3.500 slaaplocaties bij te komen. Vorige maand stond het aantal in Parijs zelf op 88,800 (+43% vergeleken met 2023) en in de omliggende steden op 82.500 (+67%). Twee op de drie locaties staat nog vacant voor de periode van 26 juli tot 11 augustus. Met name de duurdere locaties, kosten: vanaf 500 euro per nacht, zijn nog ruimschoots beschikbaar. Het is niet duidelijk of de Olympische bezoekers nog wachten op exacte speeldata en -locaties van hun favoriete sporten en pas dan een slaapplek boeken. Van lang niet alle sporten zijn de speelschema’s bekend. Foto: 0x FF (cc)
Publieke en private partijen samen aan de slag met NIS2 op Benelux-congres
1 uur
'Met de NIS2-richtlijn behoort iedere vrijblijvendheid op het vlak van cybersecurity straks tot het verleden.'
Spotify naar 615 miljoen gebruikers
2 uur
Muziekdienst Spotify zag het aantal gebruikers met 19 procent toenemen tot 615 miljoen, van wie veertig procent een abonnement heeft. Het aantal maandelijks actieve gebruikers steeg harder dan het aantal abonnees, wat inhoudt dat er meer gratis gebruikers komen. Aan die groep verdienen de Zweden door hen reclame voor te schotelen, een tak die ook groeide. CEO Daniel Ek publiceerde rond het middaguur de financiële cijfers over het eerste kwartaal en toont zich tevreden. “We zien sterke omzetgroei en betere marges. Zichtbaar slagen we er in om meer mensen aan te spreken en ik houd vertrouwen in ons groeiplan.” De bruto winstmarge lag eind maart op 28 procent. De omzet kwam uit op 3,6 miljard euro, een plus van twintig procent. Daarvan is 389 miljoen, oftewel tien procent, reclame-inkomsten en de rest abonnementsgeld. Reclametarieven bij de muziekdienst stegen, die bij podcasts daalden. Beleggers reageren positief en belonen het aandeel in de VS met een stijging voorbeurs van drie procent. Dit ondanks het feit dat de markt drie miljoen meer gebruikers verwachtte en een wat hoger bedrijfsresultaat.
Google investeert 600 miljoen euro in nieuw datacenter in Groningen
2 uur
Google kondigt vandaag de start van de bouw van een nieuw datacenter in Nederland aan, op het bedrijventerrein in Westpoort. Dit gaat gepaard met een investering van 600 miljoen euro. Google verwacht in 2024 zijn datacenters en kantoren in Nederland te laten draaien op meer dan 90 procent koolstofvrije energie, gemeten op uurbasis, en daar komt dan ook de nadruk op te liggen. Eerder dit jaar kondigde Google een zogenoemde Power Purchase Agreement (PPA) aan met Eneco en Shell voor 478MW, het grootste offshore windproject voor Google tot nu toe. Dit initiatief heeft als doel om de energievoorziening van de datacenters in Nederland verder koolstofvrij te maken. Samen met de bestaande PPAs in Nederland en de huidige energiemix in het land, helpen deze projecten ervoor te zorgen dat Google’s datacenters en kantoren in Nederland in 2024 meer dan 90 procent koolstofvrije energie zullen gebruiken, gemeten op uurbasis. De nieuwe faciliteit in Westpoort wordt ook uitgerust voor off-site warmteterugwinning. Het opvangen van de warmte van datacenters biedt mogelijkheden voor energiebesparing en draagt lokaal bij aan de energietransitie. Er worden ook zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, in lijn met het streven naar hernieuwbare energie. Ook investeert Google in lokale waterbeheerprojecten in de provincie Groningen, zoals de aanleg van een dubbele dijk om de veiligheid tegen overstromingen te verbeteren en het gebruik van data om verzilting te voorkomen. Google heeft als doel om tegen 2030 gemiddeld 120 procent van het water dat wereldwijd gebruikt wordt in kantoren en datacenters terug te geven, en om de waterzekerheid te ondersteunen in gemeenschappen waar Google actief is. In 2021 investeerde Google in het opstarten van een waterzuiveringsinstallatie in Nederland die industrieel kanaalwater levert in de havengebieden van de Eemshaven, zoals het datacenter van Google, voor koelingsdoeleinden. Google heeft meer dan 3,8 miljard euro geïnvesteerd in datacenters en aanverwante infrastructuur, inclusief de vandaag aangekondigde investering van 600 miljoen. Volgens het impactrapport van Google en Deloitte hebben de investeringen van Google in datacenters in Nederland tussen 2017 en 2022 gemiddeld ongeveer 840 miljoen per jaar aan directe, 700 miljoen aan indirecte, en 200 miljoen aan afgeleide economische impact gegenereerd, gemeten naar het BBP. De nieuwe vestiging in Westpoort levert nog eens 125 directe banen op.
Flitsmeister met nieuwe hardware voor bestuurders
3 uur
De populaire verkeers-app Flitsmeister brengt een nieuwe kastje op de markt voor automobilisten om boetes te voorkomen en veiliger te rijden. Zojuist kondigde de app-makers in Veenendaal aan, dat ze dat in juli van dit jaar de Flitsmeister DASH uitbrengen. Dat is een rond kastje met touchscreen en 4G-internetverbinding dat verkeersinformatie geeft. Het is de derde iteratie van een eigen hardwareproduct. De eerste twee heetten toepasselijk de ONE en TWO. De DASH is in zekere zin wezenlijk anders, omdat de productdesigners de wensen uit de eerste twee producten in de derde zijn gaan verwerken. De woordvoerster legt uit: “Op het scherm zie je in één oogopslag wat er aan komt op de weg. Dat kan een snelheidscontrole zijn”, waar Flitsmeister mee bekend werd, “maar ook een gevaar op de weg of een ambulance.” De beschikbaarheid van dat laatste kan per land verschillen, vanwege de vraag of de hulpdiensten deze informatie al dan niet publiek delen. Een DASH kost 149 euro. Daar zit ook de parkeerdienst 4411 verwerkt, die automatisch start en stopt. Wie een abonnement neemt, krijgt de Flitsmeister Pro-diensten erbij en automatische ritregistratie en hoeft geen smartphone meer te koppelen met het apparaat voor internet. Flitsmeister had in mei 2020 1,7 miljoen gebruikers. Dat is sindsdien opgelopen tot nu 3,2 miljoen. Flitsmeister is een product van het Belgische bedrijf Be-Mobile.
Brancheorganisaties slaan alarm om nieuwe eisen cyberveiligheid van NIS2
3 uur
Cybersecuritywetgeving die al jaren in aantocht is, lijkt Nederlandse bedrijven toch nog te overvallen.
Microsoft introduceert piepklein AI-model: Phi-3 Mini
3 uur
Microsoft heeft vandaag de eerste versie van een eigen reeks superkleine Phi-3-modellen uitgebracht: Phi-3 Mini. Dit zogeheten ‘small language model’ (SLM) is klein genoeg om eenvoudig op een smartphone te draaien. De introductie van Phi-3 Mini volgt enkele maanden na Phi-2, dat al relatief weinig parameters bevatte. Ondanks het kleine formaat presteerde dit model alsnog […]
Meta opent Quest OS voor externe headsetfabrikanten
3 uur
Het mixed reality-besturingssysteem dat Meta Quest-headsets aandrijft, wordt toegankelijk gemaakt voor externe apparaatfabrikanten. Drie grote technische spelers – Asus, Lenovo en Microsoft’s Xbox – mogen als eerste software ontwikkelen. Met Meta Horizon OS kunnen alle toekomstige headsets verbinding maken via de Meta Quest-app op iOS- en Android-apparaten. Zo werkt Microsoft werkt samen met Meta om een limited-edition Meta Quest te bouwen, geïnspireerd door Xbox. Asus en Lenovo, aan de andere kant, bouwen headsets die zijn ontworpen voor specifieke toepassingen als gaming, productiviteit, leren en entertainment.  
Bug bounty in de praktijk: de laatste beveiligingslaag
3 uur
Hoe ziet een bug bounty-programma eruit? En wat levert het op? We gaan in gesprek met Visma over het nut voor security-experts en de uiteindelijke winst voor de gebruiker van de software. “Met het bug bounty-programma hebben we extra ogen die naar onze producten kijken”, legt Chief Information Security Officer Cindy Wubben bij Visma uit. […]
Thunderbird krijgt ondersteuning voor Microsoft Exchange-protocol
3 uur
Mozilla Thunderbird krijgt in juli ondersteuning voor het e-mailprotocol Microsoft Exchange. Later komt er ook ondersteuning voor de agenda en het adresboek bij. Momenteel bestaat het (gratis) mailprogramma grotendeels uit oude C++-code, waardoor het niet goed mogelijk was om de Microsoft Exchange Web Services-API te integreren. Via een add-on van derden was het wel al mogelijk om Exchange-accounts via Thunderbird te gebruiken.
AI-push SAP leidt tot hogere kwartaalomzet in eerste kwartaal 2024
4 uur
De focus van SAP op het leveren van meer AI-diensten om de cloud ERP-transitie van klanten te vergemakkelijken, lijkt zijn vruchten af te werpen. In het eerste kwartaal van dit jaar zag de cloud- en ERP-gigant zijn omzet toenemen. In het eerste kwartaal zag SAP zijn omzet toenemen tot een bedrag van 8,04 miljard euro. […]
Viaplay deze zomer met reclame-abonnement
4 uur
Viaplay krijgt vanaf komende zomer een goedkoper abonnement waarbij de kijker dan wel reclame krijgt voorgeschoteld. Dat moet de groei in abonnee-aantallen, nu: -3%, terugbrengen. Zelf noemen ze het een hybride streamingpakket dat komende zomer wordt uitgebracht. Het doel daarvan is een flexibele oplossing te bieden voor mensen die geen achttien euro per maand willen of kunnen betalen, maar wel het Viaplay-aanbod wensen. Daarnaast is het een nieuwe bron van inkomsten uit de zakelijke markt. Eerder vanochtend publiceerde Viaplay de resultaten over het eerste kwartaal. In de toelichting daarbij detailleert CEO Jørgen Madsen Lindemann de plannen die het bedrijf terug op een groeipad moeten krijgen. Het nieuwe, goedkopere abonnement is er daar een van. Het optreden tegen het delen van accounts buiten een huishouden is een andere maatregel. Die twee gaan hand in hand. “Bovendien gaan we een nieuw sportkanaal lanceren op de meeste markten waar we actief zijn.” Het is niet bekend hoe zich dat verhoudt met de samenwerking tussen Viaplay en Talpa om SBS9 om te bouwen tot een sportzender. De kwartaalcijfers zijn niet om over naar huis te schrijven, maar dat was al bekend. De top van het mediabedrijf voert sinds vorig jaar een nieuwe strategie en die kost geld. Daarvoor kreeg het eind 2023 royaal nieuw vermogen. In de eerste drie maanden van 2024 realiseerde Viaplay Group een omzet van 413 miljoen euro, bedrijfsresultaat van 41 miljoen euro en een vrije kasstroom van -132 miljoen. Het omzetdoel voor het hele jaar is 1,5 miljard euro en winst voor belasting rond het nulpunt. Bijna de helft van de omzet (44%) komt uit streamingabonnementen en 19 procent uit reclamehandel. Sublicenties zijn wederverkopen van content aan Netflix en Amazon. Viaplay heeft 4,9 miljoen streamingabonnees en zag de omzet in dit segment met 3,6 procent afnemen. De sublicenties compenseerden die omzetdaling waardoor deze op plus 5,6 procent eindigde. Verkopen van digitale reclame stegen, maar door de daling bij tv en radio in Scandinavië daalde de reclame-omzet met 3,6 procent.
Mogelijk EU-boete en schorsing van TikTok Lite om ‘verslavend’ beloningsprogramma
4 uur
TikTok bevindt zich opnieuw in het vizier van de Europese Commissie. Die opent een formeel onderzoek naar de lancering van TikTok Lite in Frankrijk en Spanje vanwege bezorgdheid over het ‘Task and Reward Program’ dat onderdeel is van deze app. Daarbij kunnen gebruikers punten verdienen door taken uit te voeren op het platform. Volgens de […]
ACM: webwinkel boxershorts On that ass moet duidelijker zijn over abonnement
5 uur
Webwinkel On that ass moet van de ACM op zijn website duidelijk melden dat je een abonnement afsluit. De webwinkel verkoopt boxershorts. Consumenten werd een ‘gratis’ boxershort beloofd, maar zaten daarmee vast aan een abonnement. De ACM ontving veel meldingen van consumenten die ongewild een abonnement hadden afgesloten. Ook ontving de ACM een handhavingsverzoek uit Polen waar consumenten op dezelfde manier werden misleid. De ACM heeft webwinkel On that ass hierop aangesproken. Consumenten hebben recht op duidelijke en volledige informatie voordat zij een aankoop doen, zeker ook als dat in de vorm van een abonnement is, stelt de toezichthouder. Ook in de online reclames wordt dit nu duidelijker vermeld. De bedenktijd van 14 dagen die geldt bij online aankopen nadat het product is ontvangen is gewoon van toepassing. Volgens de hoogste Europese rechter is bij wasbare producten de uitzondering voor hygiënische producten niet van toepassing.
Een kijkje in het werk van een hacker
5 uur
Het meest kostbare bezit van elke organisatie is data. En er zijn nog nooit zoveel bedreigingen geweest. Hackers richten zich massaal op het stelen van de gegevens, om vervolgens losgeld te vragen. Naast de grote som geld die de cybercriminelen proberen te bemachtigen, is ook de verstoring van de bedrijfsvoering een groot probleem voor bedrijven. […]
TU/e versterkt sleutelpositie op semicon met Future Chips-flagship
5 uur
De TU/e in Eindhoven gaat haar sleutelpositie in academisch Nederland op gebied van halfgeleiders de komende jaren verder uitbouwen, met haar flagship Future Chips. De uitkomst van Project Beethoven – 2,5 miljard aan Nederlandse investeringen voor de chipsector – is een belangrijke stimulans hiervoor. Er is een dringende noodzaak om de positie van Nederland en Europa in de wereldwijde chipsector te versterken, licht rector magnificus Silvia Lenaerts toe. ‘Met het flagship Future Chips nemen we onze verantwoordelijkheid om, samen met onze sterke industriële en academische partners, een maximale bijdrage hieraan te leveren.’ Men gaat in regionaal verband, samen met onder meer Fontys Hogeschool en Summa College, werken aan de invulling. De TU/e doet al ruim vijftig jaar internationaal vooraanstaand onderzoek op gebied van chiptechnologie. Het gaat daarbij niet alleen om het ontwikkelen van nieuwe soorten chips zelf, maar ook onderzoek naar de hypercomplexe chipmachines die steeds extremere prestaties moet leveren, en naar de materialen en processen waarmee de microchips worden gemaakt. Aan de TU/e werken meer dan 700 onderzoekers van 25 onderzoeksgroepen aan semicon, en de verwachting is dat dit aantal flink zal gaan groeien. Daarnaast heeft de TU/e uitzonderlijke onderzoekslabs voor semicon, waaronder de grote cleanroom van Nanolab@TU/e. Het flagship Future Chips is een strategische samenwerking tussen alle betrokken groepen, centra, instituten en faculteiten van de TU/e, om de ontwikkeling van semicon-technologie versneld vooruit te brengen, zowel qua onderwijs, onderzoek als ondernemerschap. De universiteit zet hierbij nadrukkelijk in op samenwerking met haar sterke partners in de Brainportregio en daarbuiten. Foto: Bart van Overbeeke TU/e
Boetes door AI-wet duren nog even, voorbereidingen wel al nodig
5 uur
Vooral lastige opgave voor kleinere bedrijven.
Meta gooit Horizon OS open: Microsoft, Lenovo en Asus bouwen VR-hardware
5 uur
Meta hernoemt haar VR-platform naar Meta Horizon OS en stelt het open voor derden. Meta, met afstand de marktleider op het gebied van mixed reality, hoopt een ecosysteem te realiseren. Microsoft, Lenovo en Asus schuiven alvast aan. Voorheen werd het besturingssysteem voor Quest-headsets simpelweg aangeduid als Quest VR OS. De naamswijziging gaat gepaard met een […]
Toename van bijna 60 procent aan phishingaanvallen
6 uur
De jaar-op-jaar groei wordt grotendeels toegeschreven aan het gebruik van generatieve AI voor voice phishing (vishing) en deepfake phishing. Dat toont data van Zscaler aan. Het bedrijf analyseerde 2 miljard geblokkeerde phishingtransacties die plaatsvonden op zijn Zero Trust Exchange-platform. Cybercriminelen blijken generatieve AI te gebruiken om vertrouwde platforms te manipuleren en aanvallen te intensiveren, resulterend […]
EY brengt invloed van private equity op de zorg in kaart
6 uur
Nederlandse zorginstellingen komen steeds vaker in handen van financiële investeerders en private equity-huizen. Wat voor effect heeft dat op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) liet het uitzoeken door EY.
Zeven tips voor het schrijven van goede ChatGPT-prompts
6 uur
‘Prompting’ is razendsnel een essentiële vaardigheid aan het worden voor iedereen die werkt met generatieve AI-tools als ChatGPT en Google Gemini. Het lijkt misschien makkelijk, maar blijkt in de praktijk soms best lastig.
Van trainee naar consultant: Een reis van groei en ontwikkeling
6 uur
Anne Bakker en Simone Mentink doorliepen het tweejarige traineeship van Quintop en maakten vervolgens promotie naar consultant bij het HR-adviesbureau. Ze zijn het er beiden over eens: “Bij Quintop onderga je een steile leercurve, zowel professioneel als persoonlijk.
Susanne Guntermann maakt carrièreswitch en kiest voor ExecutiveLab
6 uur
Na een lange loopbaan in de financiële sector en de consultancy maakt Susanne Guntermann een carrièreswitch. Bij ExecutiveLab is ze aangesteld als Director. Vanuit haar nieuwe functie bij ExecutiveLab zal Guntermann een belangrijke bijdrage gaan leveren aan executive search en het invullen van leiderschapsposities.
4NG gaat verder onder de naam Conclusion Experience
6 uur
Digitale bureaugroep 4NG gaat verder onder de naam Conclusion Experience. De rebranding komt zo’n drie jaar nadat 4NG zich aansloot bij Conclusion, een zakelijke dienstverlener met vandaag de dag meer dan 2.
Stevin breidt team uit met drie nieuwe consultants
6 uur
Stevin heeft het team uitgebreid met drie nieuwe adviseurs: Stijn Rutgers, Gijs Eggens en Lars de Langen. Stijn Rutgers werkte de afgelopen jaren in de energiesector. Bij Stedin was hij als manager en adviseur betrokken bij verschillende verandertrajecten.
Campuskroeg op HvA-sportfaculteit dicht na onderzoek
6 uur
De campuskroeg op de faculteit Bewegen, Sport & Voeding (BSV) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is voor onbepaalde tijd gesloten. Daarmee neemt de HvA de hoofdaanbeveling over uit het onderzoeksrapport van adviesbureau Pronesis.
Videoland Original dramaserie Máxima verbreekt streamingrecords
6 uur
De nieuwe Videoland Original high-end dramaserie ‘Máxima’, die sinds afgelopen zaterdag te zien is, heeft het eerste weekend van haar release al diverse records verbroken. Niet eerder heeft de release van een eerste seizoen van een Nederlandse dramaserie zoveel streams behaald op de releasedag als ‘Máxima’. Ook qua nieuwe abonnees is ‘Máxima’ recordhouder met de meeste inflow op de eerste dag voor een nieuwe Nederlandse dramaserie van de afgelopen 5 jaar. Concrete cijfers ontbreken overigens. De zesdelige high-end dramaserie vertelt het levensverhaal van Koningin Máxima tot aan de verloving met de Nederlandse kroonprins, gebaseerd op de bestseller van Marcia Luyten. De hoofdrollen worden vertolkt door Delfina Chaves (Máxima) en Martijn Lakemeier (Willem-Alexander). Beatrix wordt gespeeld door Elsie de Brauw en Sebastian Koch vertolkt de rol van Claus. ‘Máxima’ wordt geproduceerd door Rachel van Bommel van Millstreet Films, in coproductie met FBO en Beta Film, met de ondersteuning van het Nederlands Filmfonds Production Incentive, het Creative Europe MEDIA programma en het Belgische Tax Shelter.
Reclame-biebs van techgiganten niet op orde
6 uur
Geen van de elf grootste techbedrijven geeft voldoende transparantie in zijn reclame-activiteiten. Ze zijn daar onder de Europese wet DSA wel toe verplicht. Een nieuw onderzoek van Mozilla Foundation en de Finse onderzoeker naar desinformatie CheckFirst maakt dat duidelijk. Wie adverteert met welke advertentie, wie betaalt dit en wie zag deze uitingen hoe vaak? Dat zijn de belangrijkste onderliggende vragen die de onderzoekers beantwoord wilden zien. Daarmee toetsen ze of de betreffende bedrijven zich houden aan de Digital Services Act, een nieuwe Europese wet die de macht van de techbedrijven beoogt te controleren. Het gaat om: AliExpress, Apple App Store, Bing, Booking.com, Alphabet (Google Search en YouTube), LinkedIn, Meta (Facebook en Instagram), Pinterest, Snapchat, TikTok, X en Zalando. Zij moeten elk via een aparte sectie op hun site zo nauwkeurig mogelijk details aangeven van elk reclameberichtje dat op of via hun platformen verscheen. Mozilla en CheckFirst ervaren de resultaten als bedroevend. Geen van de bedrijven krijgt een voldoende. Twitter, bijvoorbeeld, publiceert de reclamedata enkel als CSV-bestand. Voor onderzoekers en journalisten die beïnvloeding van publieksgroepen willen bestuderen is dat killing. Het downloaden duurt lang en het doorzoeken is omslachtig. LinkedIn, Meta en Google daarentegen hebben keurige webinterfaces hiervoor. Meta heeft dan wel een goede zoekinterface en een archief van zes jaar, maar slechts twee derde van de uitingen die dat de onderzoekers spotten konden ze in de database herleiden. Bij TikTok lag dat op 85 procent. De Chinezen doen hun best. Het valt de onderzoekers op, dat geen van de onderzochte bibliotheken apart rapporteert over social influencers en branded content. Het transparantie-onderzoek is relevant op dit moment, omdat er dit jaar ongeveer twee miljard wereldburgers naar de stembus kunnen in hun respectievelijke land. Het is belangrijk te kunnen herleiden wie hen hoe probeert te beïnvloeden. Mozilla en CheckFirst doen dit type onderzoeken niet. Foto: KateR (cc)
CMO verlaat Just Eat Takeaway
7 uur
Na ruim zeven jaar in functie treedt de eerste chief marketing officer van Just Eat Takeaway, Maurine Alma, terug. Alma maakt haar relaties via LinkedIn bekend een tijd vrij te nemen, een sabbatical. Haar functies bij Coolblue en het Van Gogh Museum, waar ze commisariaten bekleedt, lijkt ze aan te houden. De marketeer was sinds februari 2017 in dienst bij Just Eat Takeaway. In die tijd heette het nog Takeaway.com, want Just Eat werd pas in 2020 gekocht, van de beurs gehaald en versmolten met de activiteiten van Jitse Groen. Hij kocht het domein Takeaway.com in 2009. In de tijd dat Maurine Alma directeur Marketing was bij de Nederlandse maaltijdbezorger groeide het aantal orders met een factor tien. In het eerste kwartaal van 2024 waren dat er 149 miljoen versus 15,8 miljoen begin 2017.
Wat weet u eigenlijk van AI?
8 uur
Over FOMA (Fear Of Missing Out), het verleden en de toekomst.

Pagina's

Abonneren op business