Na dagenlang intensief onderhandelen heeft de EU een akkoord bereikt over Europese regels om kunstmatige intelligentie (AI) te reguleren. De regels moeten ‘de grondrechten, democratie, rechtsstaat en het milieu’ beschermen tegen bepaalde AI-toepassingen. Hoe hoger het risico, hoe strenger de vereisten.
Een aantal vergaande AI-toepassingen, zoals het ongericht opbouwen van databases met (beveiligings)beelden voor gezichtsherkenning, wordt zelfs verboden.
Verder wordt het verboden voor werkgevers of onderwijsinstellingen om emoties te herkennen met kunstmatige intelligentie. Voor politiediensten geldt in sommige gevallen een uitzondering.
Afgelopen week zijn de drie grootste EU-landen, Duitsland, Frankrijk en Italië, opeens van standpunt veranderd. Die waren bang dat te strenge regels Amerikaanse techgiganten treffen.
Verwacht wordt dat de wet pas op zijn vroegst in 2025 van kracht wordt. Het Europees Parlement moet nog over de wet stemmen.
Niet iedereen is blij met het akkoord. Belangengroep DigitalEurope bekritiseerde de regels als weer een last voor bedrijven, bovenop andere recente wetgeving.
Privacygroeperingen vinden de aanpak van biometrische surveillance en profilering te zacht.
Historic!
The EU becomes the very first continent to set clear rules for the use of AI
The #AIAct is much more than a rulebook — it’s a launchpad for EU startups and researchers to lead the global AI race.
The best is yet to come! pic.twitter.com/W9rths31MU
— Thierry Breton (@ThierryBreton) December 8, 2023