emerce

279 nieuwsberichten gevonden
HubSpot-bureaus Bright Digital en Six & Flow fuseren
1 uur
De Hubspot-specialisten Bright Digital en Six & Flow uit Nederland en Engeland gaan samen. Met financiële ondersteuning van DELTA Equity Partners werken ze verder aan een buy & built-strategie. Bright Digital uit Apeldoorn en Six & Flow uit Manchester zijn beiden HubSpot Elite Partners. Ze zijn gespecialiseerd in CRM, integraties, revops en AI-oplossingen in het marketingdomein. In een persbericht schetsen ze hun focus met: “Door samen op te trekken, vormen zij een krachtig team van specialisten dat midmarket- en enterprise-organisaties ondersteunt bij het oplossen van complexe digitale vraagstukken. Na de fusie willen ze groeien in de Benelux, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De Britten zijn daarnaast ook actief in Canada en Zuid-Afrika. Bij Bright Digital werkt ruim 120 man, bij Six & Flow meer dan vijftig. DELTA Equity Partners stapte eind 2023 in bij het bedrijf uit het oosten. De investeerder voert sindsdien een buy & built-strategie. In 2023 sloot daarom Vet Digital zich aan, in 2024 BrixCRM en dit jaar is de eerste buitenlandse overname. Het Amerikaanse marketingplatform Hubspot is in Europa nog opkomend. Het biedt tools voor marketing, verkoop en klantenservice. Hun platform helpt bedrijven om klanten te vinden, relaties te beheren en groei te stimuleren via functies als e-mailmarketing, CRM, en analytics. Investeerders zien de groeiende interesse voor dit pakket en zijn via investeringen bezig bureaus te bundelen tot internationale expertisecentra. De enige andere van naam is Siloy, dat eind vorig jaar werd opgericht en ook over Nederlands DNA beschikt. Foto: Orry Verducci, Unsplash
Crypto-swapdienst eXch ontmanteld
1 uur
Op 30 april 2025 namen het Openbaar Ministerie van Frankfurt am Main – Zentralstelle zur Bekämpfung der Internet-kriminalität (ZIT) en de Bundeskriminalamt (BKA) de Duitse serverinfrastructuur van de crypto-swapdienst eXch in beslag en sloten daarmee de dienst. Dit gebeurde op basis van informatiedeling door de FIOD. Naast een omvangrijke hoeveelheid data werden diverse cryptovaluta ter waarde van circa 34 miljoen euro in beslag genomen. De beheerders van eXch worden door het Duitse Openbaar Ministerie onder andere verdacht van witwassen en het exploiteren van een crimineel online handelsplatform. Het BKA en de FIOD werken nauw samen in het onderzoek. De FIOD werd ondersteund door Europol en cybersecuritybedrijf zeroShadow.
Chinese smartphonefabrikanten bereiden zich voor op tijdperk zonder Google
1 uur
Volgens berichten van XiaomiTime overweegt een aantal grote Chinese smartphonemerken — waaronder Xiaomi, Oppo, Vivo en OnePlus — om zich los te maken van Google. Ze zouden werken aan een gezamenlijk besturingssysteem, een Google-vrij alternatief gebaseerd op Android. Xiaomi zou hierbij het voortouw nemen met de introductie van HyperOS 3, waarmee het bedrijf mogelijk het begin inluidt van een nieuw tijdperk: smartphones zonder software van Google. Of en wanneer andere merken volgen, is nog onduidelijk. Xiaomi is inmiddels de op één na grootste fabrikant van Android-smartphones, na Samsung. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd als merk, heeft Xiaomi zich stevig genesteld in de wereldmarkt — grotendeels dankzij Android, het besturingssysteem dat wereldwijd door miljarden mensen wordt gebruikt. De wens om onafhankelijk te worden van Google komt niet uit de lucht vallen en heeft te maken met het Amerikaanse verbod op Huawei in 2019, toen Donald Trump Huawei bestempelde als een bedreiging voor de nationale veiligheid vanwege vermeende banden met de Chinese overheid. Dit leidde ertoe dat Huawei geen toegang meer kreeg tot Android en Google-diensten. Als reactie daarop ontwikkelde Huawei zijn eigen besturingssysteem: HarmonyOS. Inmiddels draait dit systeem op al hun apparaten en telt het wereldwijd meer dan een miljard actieve gebruikers en ruim 20.000 apps die specifiek voor het platform zijn ontwikkeld. Nu Trump opnieuw president is en de handelsconflicten met China weer zijn opgelaaid, groeit de kans dat ook andere Chinese merken de toegang tot Google verliezen. Dit maakt de stap naar een onafhankelijk besturingssysteem urgenter, maar tegelijk ook riskant.
Bumble en Badoo stabiel op vier miljoen daters
2 uur
Veel nieuwe gebruikers wonnen datingapps Bumble en Badoo afgelopen jaar niet en de omzet daalde met zeven procent. Beleggers waren niet ontevreden. Eerder deze week publiceerde het bedrijf achter deze datingsapps en Geneva de cijfers over het eerste kwartaal. Ondanks de felle concurrentie van vooral Tinder werden de verwachtingen keurig gehaald. En dat kon beleggers zodanig bekoren dat ze het aandeel Bumble met een goede plus beloonden. Bumble heeft 2,7 miljoen betalende gebruikers, Badoo 1,3 miljoen. Dat is praktisch hetzelfde als een jaar eerder. De omzet daalde met acht procent naar 247 miljoen dollar, de winst halveerde tot twintig miljoen dollar. De leiding beloofde dat het kostenpeil structureel met twintig miljoen wordt gekort, wat zich moet vertalen naar meer winst. De corporate kaasschaaf komt vooral langs bij de afdeling marketing. Om zijn markt te verbreden kocht Bumble Group vorig jaar het bedrijf Geneva. Dat is een community-app die gericht is op het verbinden van mensen met gedeelde interesses in hun fysieke lokale omgeving. Geneva draagt niet bij aan de omzet. De functie wordt geïntegreerd in Bumble. Naast Tinder en happn zijn Bumble en Badoo de meest gebruikte datingapps in Nederland. Bumble onderscheidt zich van andere apps doordat op dit platform vrouwen de eerste stap zetten. Driekwart van de gebruikers zouden man zijn. Foto: Lorenzo Lamonica, Unsplash
AI maakt automatische sturing van warmtepompen op prijs en verbruik mogelijk
3 uur
Het bedrijf 1KOMMA5 lanceert naar eigen zeggen als eerste in Nederland een universele oplossing om zowel hybride als volledig elektrische warmtepompen, van welk merk dan ook, slim aan te sturen met behulp van AI. De software stuurt de warmtepomp aan op basis van onder andere dynamische stroomprijzen, zonneproductie en energiebehoefte in huis. Door alle warmtepompen te integreren in het platform, biedt het bedrijf een oplossing precies op het cruciale knelpunt. Warmtepompen zijn grote, goed stuurbare verbruikers. Zowel voor gebruikers als voor het elektriciteitsnet wordt het steeds urgenter om energieverbruik actief te sturen, zodat opwekking en afname van stroom beter in balans blijven. Heartbeat AI maakt elke dag tientallen slimme keuzes om de warmtepomp optimaal aan te sturen. Dit gebeurt op basis van onder andere het historisch en toekomstig energiegebruik in huis, het soort energiesysteem, het weer van morgen en de actuele stroomprijzen. Het systeem werkt volledig automatisch en stelt het comfort van de gebruiker centraal. Uit berekeningen van het bedrijf, op basis van verbruiksgegevens in de afgelopen winter, blijkt dat deze slimme aansturing een gemiddeld huishouden met een hybride warmtepomp 220 euro extra besparing opleverde. Huishoudens die al een warmtepomp in huis hebben, ongeacht het merk of type, kunnen deze nu koppelen aan Heartbeat AI. Het platform herkent het gedrag van de warmtepomp en stuurt deze slim aan, zonder dat het systeem vervangen hoeft te worden. Alle onderdelen worden overzichtelijk weergegeven in één app. Vooralsnog is de slimme warmtepompsturing alleen beschikbaar voor huishoudens die beschikken over een thuisbatterij. Een thuisbatterij is nodig om de warmtepomp optimaal te integreren in de algoritmes van het systeem.
Revolut lanceert later dit jaar eigen mobiel abonnement in Duitsland
5 uur
Neobank Revolut breidt haar diensten buiten het kernaanbod verder uit. Na eerder al een eSIM-databundel te hebben geïntroduceerd, wil het Britse fintechbedrijf nu ook een volwaardig mobiel telefoonabonnement aanbieden in Duitsland, meldt Heise. Het nieuwe mobiele abonnement van Revolut biedt gebruikers onbeperkte data in eigen land, evenals een flat fee voor bellen en sms’en naar alle netwerken. Voor reizen binnen de EU en het Verenigd Koninkrijk krijgen klanten bovendien 40 GB roamingdata. Het abonnement kent geen vaste looptijd en is dus flexibel opzegbaar. Bij het afsluiten van het abonnement kunnen klanten kiezen tussen een nieuw telefoonnummer of het meenemen van hun bestaande nummer — iets wat sinds 2021 wettelijk verplicht is. Volgens Revolut is het mobiel abonnement volledig geïntegreerd in de app en biedt het een intuïtieve gebruikerservaring die volgens het bedrijf ‘ongeëvenaard’ is in vergelijking met traditionele providers. Klanten kunnen hun abonnement zelfs (gedeeltelijk) betalen met RevPoints, het loyaliteitsprogramma waarbij je punten spaart bij elke aankoop. Het abonnement zal 12,50 euro per maand kosten. Volgens Revolut is dit een ‘introductieaanbod’, maar daarbij is geen einddatum genoemd. Klanten kunnen zich nu al op een wachtlijst inschrijven. Hoewel de voorwaarden aantrekkelijk lijken, blijft er nog veel onduidelijk. Zo spreekt Revolut wel van highspeed internet, maar het is nog niet duidelijk of dat 15 Mbit/s of 300 Mbit/s betekent. Ook is niet vermeld of het abonnement gebruikmaakt van 4G- of 5G-netwerken, al bieden tegenwoordig zelfs veel prepaid-aanbieders al 5G aan. Welke netwerkaanbieder in Duitsland met Revolut samenwerkt, wordt pas bij de officiële lancering bekendgemaakt. Wel zegt het bedrijf te streven naar optimale dekking en service. Revolut telt wereldwijd meer dan 50 miljoen klanten, waarvan ruim 2 miljoen in Duitsland. Concurrent N26, met bijna 5 miljoen klanten, werkt naar verluidt ook aan een mobiel aanbod dat in mei officieel wordt gepresenteerd. Ook de Duitse onlinebank N26 breidt haar dienstenaanbod uit en biedt vanaf nu ook mobiele telefonie-abonnementen aan. Hiervoor werkt N26 samen met Vodafone als netwerkpartner. N26 biedt drie verschillende eSIM-abonnementen aan met databundels van 10 GB, 30 GB en 100 GB, tegen respectievelijk 13,99, 19,99 en 34,99 euro per maand. Een fysieke SIM-kaart is niet beschikbaar; klanten hebben een smartphone nodig die eSIM ondersteunt. Alle abonnementen bevatten onbeperkt bellen en sms’en binnen Duitsland en gratis EU-roaming. De N26 SIM maakt gebruik van het 5G-netwerk van Vodafone Duitsland en wordt geleverd in samenwerking met telecombedrijf 1Global.
Consumentenbond: woningverhuursites moeten transparanter zijn over kosten
5 uur
De Consumentenbond roept woningverhuursites op om abonnementskosten en bijkomende kosten duidelijker te vermelden. Uit recent onderzoek blijkt dat consumenten vaak pas laat – of helemaal niet – geïnformeerd worden over de kosten die nodig zijn om te kunnen reageren op huuradvertenties. Voor zo’n reactie is doorgaans een abonnement vereist, met maandelijkse kosten variërend van €19,95 tot €39. De bond onderzocht dertien woningverhuursites en ontdekte dat bij de meeste websites de prijsinformatie slecht of onvolledig wordt weergegeven. Inmiddels hebben acht platforms aangegeven hun informatievoorziening aan te passen of dat al gedaan. Naast het gebrek aan transparantie stuitte de Consumentenbond ook op gevallen van dubbele kosten. Sommige verhuursites vragen eerst om een betaald abonnement, om gebruikers vervolgens door te verwijzen naar een externe site waar opnieuw betaald moet worden om te kunnen reageren op een woning. Slechts een handvol aanbieders communiceert hierover openlijk. De bond vroeg ook ruim 6.000 panelleden naar hun ervaringen. Daaruit bleek dat 41% niet goed begrijpt welke diensten verhuursites precies bieden en wat daarvoor betaald moet worden. Volgens de Consumentenbond maken woningverhuursites handig gebruik van de huidige krapte op de huurmarkt. Ze beloven exclusief en actueel aanbod, terwijl in de praktijk veel van deze advertenties ook gewoon gratis te vinden zijn op websites van makelaars, Funda of Pararius. De bond adviseert woningzoekers dan ook om kritisch te zijn, goed op te letten bij automatische abonnementverlengingen en alternatieve, gratis bronnen te gebruiken voor hun zoektocht.
Proximus Groep zet 2025 in met sterke resultaten
6 uur
Op de consumentenmarkt sloot het Belgische Proximus het eerste kwartaal van 2025 af met 7000 nieuwe aansluitingen voor mobiele telefonie, maar de zakelijke tak zag 15.000 klanten vertrekken. De fibervoetafdruk van Proximus bereikte 2,3 miljoen aansluitbare woningen en bedrijven eind maart 2025. Er waren 607.000 actieve fiberlijnen, waarvan er 43.000 werden toegevoegd in het voorbije kwartaal. Proximus voert gesprekken met BIPT, de BMA, Telenet en Wyre over toekomstige samenwerking rond gigabitnetwerkprojecten. Men verwacht tegen het einde van het tweede kwartaal meer informatie te kunnen geven. Het aantal tv-abonnementen en vaste lijnen nam verder af, met respectievelijk 16.000 en 41.000 abonnementen. Het eerste kwartaal van 2025 werd afgesloten met een stijging van de onderliggende omzet op de thuismarkt met 1,2 procent tot 1,2 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2025 bedroeg de EBITDA op de thuismarkt 430 miljoen, een stijging met 1,5 procent vergeleken met dezelfde periode in 2024. De totale omzet steeg onderliggend met 8,8 procent op jaarbasis naar 1,64 miljard euro. Analisten mikten gemiddeld op een kwartaalomzet van 1,61 miljard euro. Proximus heeft nog weinig gemerkt van de concurrentie van de nieuwe Belgische telecomoperator Digi. Die werd deze week door Minister van Telecom Vanessa Matz (Les Engagés) op het matje geroepen vanwege ‘de talrijke klachten’ tegen het bedrijf bij de ombudsdienst. Volgens zakenkrant L’Echo registreerde de ombudsdienst in vijf maanden tijd driehonderd klachten tegen Digi. De klachten gaan onder meer over lange wachttijden bij de klantendienst, problemen bij de nummeroverdracht van een andere operator, factuurproblemen of moeilijkheden in het buitenland. Matz zegt dat ze onmiddellijke maatregelen zal eisen.
Pakketmarkt bpost blijft stabiel
6 uur
Ondanks volumedaling als gevolg van een staking bleven de opbrengsten van de pakketmarkt voor bpost in het eerste kwartaal stabiel. Net als bij PostNL daalden de inkomsten uit postbezorging, met 9,7 miljoen euro (pdf). De bedrijfsopbrengsten van de groep bedroegen 1,11 miljard euro, 12,7 procent meer dan een jaar eerder. De aangepaste EBIT van de groep kwam uit op 41,6 miljoen euro. Bpost heeft met Radial en Landmark twee kwakkelende logistieke dochters in de VS en worstelt met de naweeën van enkele overbetaalde overheidscontracten. De EBIT-verwachting voor het volledige jaar 2025 blijft ongewijzigd. Deze week werd bekend dat de Brusselse vastgoedspecialiste Françoise Roels haar baan bij de Bel20’er Cofinimmo inruilt voor het voorzitterschap van Bpost. In oktober 2024 belandde ze meteen als voorzitter in de raad van bestuur van de beursgenoteerde sociale vastgoedinvesteerder Inclusio. Sinds begin dit jaar is ze ook onafhankelijk bestuurder bij Beobank.
Emerce publiceert bureaugids Agency Guide 2025
7 uur
De eerste editie van de nieuwe digitale gids geeft je een actueel overzicht van de beste full service digital agencies van Nederland. Met deze bureaugids brengen we zo goed mogelijk de agencies in Nederland in kaart die strategie, technologie en creatie combineren voor online succes van A tot Z. Daarbij maken we een onderverdeling naar kleinere en grote bureaus; met minder of meer dan vijftig werknemers. In de loop van het jaar publiceert Emerce nog acht vergelijkbare specials. Deze zijn allemaal gratis te downloaden. De eerstvolgende edities brengen de marketing- en e-commercebureaus in kaart. Behalve bedrijfsvermeldingen bevatten de gidsen ook casuïstiek die een beeld geeft van het werk van de betreffende bureaus.
Pinterest-aandeel stijgt 15 procent na sterke kwartaalcijfers en optimistische vooruitblik
8 uur
Het aandeel van Pinterest is donderdag nabeurs met 15 procent gestegen, nadat het sociale mediabedrijf beter dan verwachte resultaten en een positieve prognose voor het tweede kwartaal presenteerde. Pinterest verwacht in het tweede kwartaal een omzet tussen de 960 miljoen en 980 miljoen dollar (pdf). In het eerste kwartaal telde het platform 570 miljoen maandelijks actieve gebruikers, meer dan de door Wall Street verwachte 565 miljoen. De omzet uit de VS en Canada kwam uit op 663 miljoen, net onder de prognose van 664 miljoen. In Europa presteerde Pinterest beter dan verwacht, met 147 miljoen omzet tegenover de geraamde 141 miljoen. Het bedrijf noteerde een aangepaste EBITDA van 172 miljoen in het eerste kwartaal, ruim boven de door analisten verwachte 164 miljoen. Financieel directeur Julia Brau Donnelly benadrukte tijdens de toelichting dat Pinterest ‘niet immuun is voor het macro-economische klimaat’, maar dat het bedrijf vertrouwen heeft in de kracht van zijn advertentieproducten. Pinterest heeft onlangs aangekondigd actie te ondernemen tegen de overvloed aan AI-gegenereerde beelden die het platform overspoelen. Na toenemende klachten van gebruikers komt het bedrijf nu met een reeks maatregelen om het onderscheid tussen echte en kunstmatig gegenereerde content duidelijker te maken — én om gebruikers meer controle te geven over wat ze te zien krijgen. Binnenkort zal Pinterest AI-gegenereerde en AI-bewerkte afbeeldingen voorzien van een label. Pinterest gebruikt hiervoor metadata, maar ontwikkelde ook een eigen detectiesysteem om AI-beelden te herkennen die geen duidelijke digitale sporen bevatten. Volgens Pinterest kunnen makers bezwaar aantekenen als hun content onterecht als AI-gemaakt wordt gelabeld. Daarnaast introduceert Pinterest binnenkort een functie waarmee gebruikers kunnen aangeven minder AI-gegenereerde content te willen zien — met name in categorieën zoals beauty en kunst, waar AI momenteel oververtegenwoordigd is.
Aandeel Expedia daalt met meer dan 8% na tegenvallende kwartaalcijfers en zwakke Amerikaanse vraag
14 uur
Het aandeel van Expedia Group is donderdag nabeurs met ruim 8 procent gedaald, nadat het in Seattle gevestigde bedrijf de verwachtingen voor zijn kwartaalresultaten niet wist waar te maken en melding maakte van een afzwakkende vraag in de VS. Expedia behaalde een omzet van 2,98 miljard dollar, een stijging van 3 procent ten opzichte van vorig jaar, maar nét onder de analistenverwachting van 3,01 miljard. De aangepaste winst viel met 57 miljoen wel hoger uit (pdf). De bruto boekingen stegen met 4 procent tot 31,4 miljard. Boekingen aan consumenten namen slechts 1 procent toe, terwijl boekingen aan bedrijven (B2B) een stevigere groei van 14 procent lieten zien. Expedia en andere online reisbedrijven ondervinden hinder van een onstabiel economisch klimaat. Het inkomend toerisme naar de Verenigde Staten is volgens berichten afgenomen sinds president Donald Trump in januari opnieuw aantrad. Daarnaast zijn er zorgen over terughoudendere consumentenbestedingen. Expedia Group beheert naast Expedia.com ook merken als Vrbo, Orbitz, Hotwire, Trivago en Hotels.com. Het reisplatform Expedia heeft een dezer dagen een nieuwe ronde ontslagen doorgevoerd. Hoewel het bedrijf geen exact aantal medewerkers bekendmaakte, is naar schatting zo’n 3 procent van het personeel getroffen. De ontslagen vielen onder meer binnen de engineeringafdeling en andere teams. In een verklaring liet Expedia weten: “Als onderdeel van een bredere herstructurering om ons bedrijf te versterken en ons klaar te stomen voor langdurige groei, passen we bepaalde delen van onze organisatie aan. Dit zijn moeilijke, maar noodzakelijke keuzes om scherp te blijven op onze strategische prioriteiten en optimaal te kunnen blijven presteren voor klanten en partners.” Deze ontslagronde volgt op eerdere reorganisaties binnen het bedrijf. In 2024 schrapte Expedia al 1500 banen. Ondanks deze bezuinigingen wist het bedrijf vorig kwartaal een omzetgroei van 10 procent te realiseren en steeg het aangepaste nettoresultaat met 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor — beide cijfers overtroffen de verwachtingen van analisten. Volgens de laatste cijfers van 31 december had Expedia ongeveer 16.500 medewerkers verspreid over bijna 50 landen.
Coinbase koopt Deribit voor $2,9 miljard en betreedt Amerikaanse cryptoderivatenmarkt
14 uur
Cryptobeurs Coinbase neemt het het populaire optiesplatform Deribit over voor 2,9 miljard dollar. Met deze stap zet het bedrijf officieel voet aan de grond in de lucratieve markt voor cryptoderivaten in de Verenigde Staten. Coinbase voerde al maanden overnamegesprekken met Deribit, evenals concurrent Kraken. Volgens eerdere berichten van persbureau Bloomberg werd Deribit gewaardeerd op zo’n 4 tot 5 miljard dollar. Kraken koos er uiteindelijk voor om het Amerikaanse futuresplatform Ninja Trader over te nemen voor 1,5 miljard dollar. De overname van Deribit bestaat uit 700 miljoen dollar in contanten en 11 miljoen aandelen van Coinbase Class A. Daarmee is het een van de grootste deals in de cryptosector tot nu toe. De timing is opvallend: in een jaar waarin de cryptosector opnieuw opleeft, positioneren grote spelers zich voor een toekomst waarin de VS — volgens president Donald Trump — ‘de cryptowereldhoofdstad’ moet worden. Deribit werd opgericht in 2016 en heeft zich sindsdien stevig gepositioneerd als marktleider in de handel in digitale opties. In 2024 verwerkte het bedrijf maar liefst 1,2 biljoen dollar aan handelsvolume, een stijging van 95% ten opzichte van het jaar ervoor. De overname werd aangekondigd enkele uren voordat de kwartaalcijfers werden vrijgegeven. Coinbase heeft in het eerste kwartaal van 2025 een winstdaling gerapporteerd, ondanks groei in zowel transacties als abonnementsdiensten. De forse stijging van de uitgaven — met 51 procent tot $1,3 miljard — woog zwaarder dan de omzetgroei en leidde tot een koersdaling van 3 procent na beurs. De kostenstijging was vooral te wijten aan hogere marketinguitgaven en verliezen op cryptoactiva die het bedrijf aanhoudt voor operationele doeleinden. Volgens Coinbase zorgde het grillige handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump in het eerste kwartaal voor verhoogde volatiliteit op de financiële markten, waardoor risicovolle activa zoals cryptovaluta onder druk kwamen te staan. Toch wist Coinbase de omzet uit transacties met 17,3 procent te verhogen tot 1,26 miljard dollar. De opbrengsten uit het segment abonnementen en diensten — dat activiteiten buiten de kernhandel omvat — stegen zelfs met 37 procent naar 698,1 miljoen. De totale omzet kwam uit op 2,03 miljard, een stijging ten opzichte van 1,64 miljard een jaar eerder, maar wel iets onder de verwachting van analisten. De aangepaste nettowinst kwam uit op 526,6 miljoen dollar tegen 679,2 miljoen een jaar eerder.
Baas Benelux wordt CFO van MediaMarkt-groep
19 uur
Remko Rijnders wordt CFO van CECONOMY, de internationale retailgroep waar MediaMarkt onderdeel van is. Zijn promotie is het directe gevolg van het vertrek van de CEO van de groep. Karsten Wildberger is minister van Digitalisering en Modernisering van Staat geworden in het nieuwe kabinet van bondskanselier Friedrich Merz in Duitsland. Kai-Ulrich Deissner is CFO en wordt interim-CEO, Remko Rijnders interim-CFO. Rijnders wás al COO van de groep, maar deed dat naast zijn directiepositie voor de Benelux. De rol van CFO is te zwaar om te combineren met andere zaken, dus hij verlaat de organisatie met kantoor in Rotterdam. Voor de Benelux én voor de Duitse groeptop wordt gezocht naar kandidaten die die rollen permanent kunnen vervullen.
Mistral brengt enterprise-AI uit
23 uur
De Franse en enige Europese AI-gigant op het wereldtoneel, Mistral, brengt een grootzakelijke AI-suite uit voor het veeleisende bedrijfsleven. Gisteren bracht het bedrijf uit Parijs Le Chat Enterprise uit. Le Chat is een directe concurrent van vraagbaken als ChatGPT, Claude en Gemini. Enterprise is de grootzakelijke variant, te gebruiken in de cloud maar ook selfhosted. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld de clouddiensten van hun werk koppelen aan Mistral en zodoende praten met hun professionele gereedschapskisten en archiefkasten. Een chat die begint met “Welke interne afspraken heb ik volgende week en wat moet ik voorbereiden?” kan uiteindelijk een overzicht opleveren met agenda, todo’s, cheatsheets en bondige PowerPoint-presentaties. Mistral wordt gewaardeerd op 5,8 miljard euro en is daarmee de meest waardevolle AI-start-up van Europa. Tot de investeerders behoren onder meer: Lightspeed Venture Partners, La Famiglia, Motier Ventures, Xavier Niel en Eric Schmidt. Foto: Hannah Troupe, Unsplash
Googles AI-notitieboek NotebookLM krijgt mobiele apps voor Android en iOS
23 uur
NotebookLM, het AI-gedreven notitieboek van Google dat gebruikmaakt van het Gemini-taalmodel, komt binnenkort beschikbaar als app voor Android én iOS. Tot nu toe was de dienst alleen te gebruiken via de browser, waarbij de interface vooral was afgestemd op grotere schermen — wat mobiel gebruik onhandig maakte. Met de komst van de mobiele apps komt daar verandering in. De dienst is ontwikkeld om gebruikers te helpen hun eigen informatie beter te begrijpen. Je kunt er documenten zoals PDF’s, Google Docs, Slides, websites of zelfs openbare YouTube-video’s aan toevoegen. NotebookLM fungeert vervolgens als een AI-expert op basis van jouw ingevoerde bronnen. Het systeem kan samenvattingen maken, FAQ’s opstellen, vragen beantwoorden én zelfs ‘Audio Overviews’ genereren — gesproken AI-samenvattingen die aanvoelen als een podcast. In tegenstelling tot veel andere Google-producten waarin AI breed wordt toegepast, richt NotebookLM zich uitsluitend op de informatie die de gebruiker aanlevert. Dat maakt de kans op foutieve antwoorden kleiner en zorgt ervoor dat bronnen direct in de tekst worden vermeld. De iOS-versie verschijnt volgens de App Store op 20 mei 2025, precies op de eerste dag van Google I/O, het jaarlijkse ontwikkelaarscongres van het bedrijf. De beschrijving geeft alvast een voorproefje van wat gebruikers kunnen verwachten. Ook in de Android-versie, waarvan de Play Store-vermelding inmiddels live staat, zijn dezelfde functies te vinden: notitieboeken aanmaken en openen, vragen stellen aan de AI, en luisteren naar de podcast-achtige Audio Overviews met ondersteuning voor achtergrondweergave en offline modus. De app belooft ook diepere integratie met Android, zoals het toevoegen van bronnen via het deelmenu en directe interactie met AI-experts binnen de app.
SuperRebel.Agency, The Best Social en Today’s Milk bundelen krachten
1 dag
SuperRebel.Agency, The Best Social en Today’s Milk bundelen hun krachten en gaan samen verder als één full-service bureau met vestigingen in Breda en Amsterdam. Met meer dan 70 medewerkers zet het bureau naar eigen zeggen de volgende stap in creatieve communicatie, waarbij gedurfde ideeën, innovatieve technologieën en een sterke focus op social media centraal moeten staan. De fusie wordt ondersteund door een participatie van investeringsmaatschappij Antea. Onder de vlag van SuperRebel.Agency bundelen de drie bureaus hun expertise op het gebied van reclame, branding, social media en digitale transformatie. Het nieuwe SuperRebel.Agency positioneert zich met de slogan ‘Where Brave Brands Become Famous’. Deze belofte benadrukt de missie van het bureau om merken te versterken met gedurfde ideeën, waarbij creativiteit de drijvende kracht is achter impactvolle communicatie. Het ultieme doel is om ervoor te zorgen dat klanten niet alleen opvallen, maar ook daadwerkelijk meetbaar succes realiseren. Lodewijk Varossieau, oprichter van SuperRebel.Agency, zegt: “We zien deze fusie als een heruitvinding van wat een creatief bureau kan zijn. We combineren het beste van creativiteit, strategie en innovatie om merken te helpen op een vernieuwende en gedurfde manier op te vallen, en hen voor te bereiden op de veranderingen die de toekomst van communicatie met zich meebrengt.”
Emerce New Sales: de foto’s
1 dag
Op 7 mei kwam een selecte topgroep salesspecialisten samen in Woudschoten te Zeist om de nieuwste inzichten in salesstrategieën tot zich te nemen. Hieronder een fotoreportage voor een beeldimpressie. Sprekers waren onder meer Japke-d. Bouma (NRC), Malou Nellissen (Vertis Ops), Mark de Bruijn (Tegen de stroom mee), Yuri van der Sluis (SalesHookup) en Hanneke Vogel (Stryfes). De foto’s zijn van Peter Boer. Hieronder een greep uit de volledige reportage.
Conversion Crew wordt onderdeel van HubSpot-partnergroep Siloy
1 dag
De vijftien Hubspot-experts van Conversion Crew uit Rotterdam worden via een overname onderdeel van Siloy, een internationale groep. Zojuist maakten de bedrijven de transactie bekend, zonder daarbij financiële details vrij te geven. Deze stap vergroot de nationale en internationale schaalbaarheid van Siloy en verbreedt de kennis binnen de organisatie. De diensten van Conversion Crew omvatten onboarding, maatwerkintegraties, change management van datamigraties en het opschalen van de AI-mogelijkheden van HubSpot. Dat is het enige platform waar de bedrijvengroep zich op richt. Ron Dukker, oprichter van Conversion Crew, blijft de organisatie leiden. Siloy telt inmiddels ruim 160 medewerkers. Naast de Benelux is het ook sterk vertegenwoordigd in de DACH-regio en Scandinavië. Deze positie ontstond uit een fusie van drie internationale bedrijven eind vorig jaar.
Mollie lanceert betaaloplossingen in Portugal
1 dag
Mollie is officieel beschikbaar voor bedrijven in Portugal. Met de opkomst van e-commerce en digitale betalingen in Portugal ondersteunt Mollie voortaan Portugese bedrijven met lokale, schaalbare betalingsoplossingen. Mollie biedt hierbij een volledig gelokaliseerde oplossing aan met lokale betaalmethoden zoals MB WAY en Multibanco. Ook zijn er meer dan 35 andere betaalopties beschikbaar en biedt Mollie in-person payment oplossingen aan om ook omnichannel klanten te kunnen bedienen. In 2022 opende Mollie een tech hub in Lissabon, die momenteel bestaat uit zestig professionals. Mollie is van plan om dit team later dit jaar met nog eens twintig medewerkers uit te breiden. Naast het aannemen van medewerkers in technische rollen komt er een focus op het aannemen van commerciële rollen en het uitbreiden van de klantenservice. Hiermee versterkt Mollie zijn customer first-aanpak.
ACM beboet dropshipper voor onduidelijke informatie over leveren en retourneren bestellingen
1 dag
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt een boete op aan de eigenaar van de website wolffashion.de die zijn producten rechtstreeks uit China laat bezorgen. Dat de producten uit China kwamen en ook naar China teruggestuurd moesten worden, stond op de website niet duidelijk en begrijpelijk vermeld. Dat moet wel, aangezien deze informatie belangrijk is voor consumenten. Juist bij online verkoop moeten bedrijven consumenten duidelijk en tijdig informeren om verkeerde verwachtingen en daarmee teleurstellingen te voorkomen. De website wolffashion.de richt zich op Duitse consumenten. Omdat de eigenaar van de website – het bedrijf GT Ecom – in Nederland is gevestigd, vroeg de Duitse toezichthouder aan de ACM om hiertegen op te treden. De ACM heeft de boete gematigd tot 90.000 euro omdat het bedrijf goed meewerkte aan de procedure en de overtredingen inmiddels heeft beëindigd. Steeds meer webwinkels maken gebruik van dropshipping. Dit betekent dat zij producten verkopen die zij niet op voorraad hebben, maar die een derde partij – vaak in China – rechtstreeks naar de klant stuurt. Dit is toegestaan, maar de dropshipper moet daar wel duidelijk over zijn.
Techleap maakt nominaties bekend voor de Leading Entrepreneur in Tech Award 2025
1 dag
Techleap heeft drie genomineerden aangekondigd voor de derde editie van de Leading Entrepreneur in Tech (LET) Award: Nicola Ebmeyer (Gain.pro), Hamed Sadeghian (Nearfield Instruments) en Maxim Romain (Dott). De LET Award bekroont ondernemers die niet alleen indrukwekkende bedrijven hebben opgebouwd, maar ook maatschappelijke impact realiseren door innovatie, werkgelegenheid en oplossingen te bieden voor grote uitdagingen. De winnaar wordt op 15 mei bekendgemaakt. De LET Award wordt uitgereikt tijdens MEET, het jaarlijkse evenement waar Nederlandse founders samenkomen om kennis en ervaringen uit te wisselen en zo sneller te groeien. Met de prijs vestigt Techleap de aandacht op ondernemers die niet alleen economische waarde en werkgelegenheid creëren, maar ook bijdragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken. Nicola Ebmeyer is CEO van Gain.pro, het snelgroeiende platform dat investeringsprofessionals wereldwijd inzicht biedt in niet-beursgenoteerde bedrijven. Onder haar leiding groeide Gain.pro uit tot marktleider in Europa, met klanten als Rothschild en CVC, en zette het bedrijf stevige stappen in de Verenigde Staten. Haar werk draagt bij aan een efficiëntere kapitaalmarkt en versnelt de groei van talloze bedrijven in Europa en daarbuiten. Hamed Sadeghian is oprichter en CEO van Nearfield Instruments, dat baanbrekende meetapparatuur ontwikkelt voor voor de nieuwste generatie chips. Zijn technologie maakt het mogelijk om chips tijdens productie op nanoschaal te controleren. Dankzij Sadeghian groeide het bedrijf uit tot een sleutelspeler in de wereldwijde halfgeleiderindustrie en haalde in 2024 €135 miljoen op in een van de grootste deeptech-investeringen in Nederland ooit. Maxim Romain is medeoprichter en CEO van Dott, een Europese koploper in elektrische deelmobiliteit. Met e-steps en e-fietsen in ruim 40 steden biedt Dott dagelijks miljoenen stedelingen toegang tot duurzame mobiliteit. Onder Romain’s leiding groeide Dott uit tot een van de meest impactvolle spelers in de sector. Dott staat bekend om zijn duurzame aanpak: eigen reparatiehubs, circulair vlootbeheer en CO₂-neutrale operaties. De jury bestaat uit Kees Aarts (Protix), Vidya Peters (Datasnipper), Thomas Plantenga (Vinted) en Thomas Wolf (Hugging Face). De genomineerden worden beoordeeld op groei, technologische innovatie, inspiratie, ambitie en hun inzet voor diversiteit en inclusie. De winnaar wordt gekozen na persoonlijke interviews en juryoverleg onder leiding van Constantijn van Oranje. “Techondernemers laten zien waar Nederland in uitblinkt. MEET heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot de ontmoetingsplek voor ondernemers van snelgroeiende technologiebedrijven in Nederland. Tijdens de editie van 2024 kwamen 346 founders samen om ervaringen en kennis te delen. De Techleap-community groeide naar 381 bedrijven en 605 actieve leden. Via de programma’s Rise en Pole Position kregen 219 ondernemers intensieve begeleiding. De impact is zichtbaar: community-bedrijven vertegenwoordigen vorig jaar 39 procent van alle Nederlandse scale-ups en haalden samen 70 procent van het totale durfkapitaal op. Deze bedrijven creëren samen ruim 26.000 banen en haalden in totaal €950 miljoen aan investeringen binnen.
Amerikaans hof bevestigt: Microsoft mag Activision Blizzard overnemen
1 dag
Een Amerikaans hof van beroep heeft geoordeeld dat Microsofts overname van gameontwikkelaar Activision Blizzard, ter waarde van 69 miljard dollar, niet in strijd is met het mededingingsrecht. Daarmee leed toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) een gevoelige nederlaag. Het negende federale hof van beroep in San Francisco bevestigde woensdag een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank. Daarin werd geoordeeld dat de FTC onvoldoende bewijs had geleverd om de overname tijdelijk te blokkeren. Volgens het hof heeft de rechter destijds “de juiste juridische maatstaven gehanteerd” en was er geen sprake van “duidelijke fouten in de feitenvaststelling”. De FTC had betoogd dat de overname Microsoft oneerlijke voordelen zou geven op het gebied van spelconsoles (zoals Xbox), abonnementen en cloudgaming. Maar volgens het hof wist de FTC niet overtuigend aan te tonen dat de deal de concurrentie op relevante markten “significant zou schaden”. De FTC begon de rechtszaak eind 2022 en probeerde de overname met een voorlopige maatregel te stoppen. In juli 2023 wees rechter Jacqueline Scott Corley dit verzoek echter af. Zij oordeelde dat de deal zelfs voordelen kon opleveren voor consumenten. Microsoft beloofde onder meer dat het de populaire game Call of Duty tien jaar lang beschikbaar zou houden voor de PlayStation, op gelijke voet met de Xbox. Ook sloot het deals met Nintendo en cloudgamingdiensten om de game breed beschikbaar te maken.
Streamingdiensten vrezen gevolgen van invoertarief Amerikaanse films
1 dag
Het door president Donald Trump voorgestelde plan om een invoertarief van 100% te heffen op Amerikaanse films die buiten de Verenigde Staten zijn gemaakt, roept vragen op bij analisten. Hoewel het voorstel weinig details bevat, zou het volgens hen ingrijpende en negatieve gevolgen kunnen hebben voor de sector – met name voor streamingplatforms. Een heffing van 100% op (een deel van) de kosten van een film of televisieserie zou (kunnen) leiden tot minder producties, hogere kosten en lagere winsten voor iedereen in de keten, zegt Ben Swinburne, media-analist bij Morgan Stanley. Een direct risico, aldus Swinburne, is dat Amerikaanse streamingdiensten hierdoor hun marktaandeel op internationale markten kunnen verliezen. Dit kan leiden tot zwaardere belastingheffing of zelfs een afname van de wereldwijde verspreiding van Hollywood-content. Voor bedrijven als Netflix en andere Amerikaanse filmstudio’s geldt dat een groot deel van hun omzet uit het buitenland komt. Vooral premium streamingdiensten die eigendom zijn van traditionele mediabedrijven, lopen extra risico – zeker omdat veel van hen momenteel nauwelijks winstgevend zijn. Een andere uitdaging is het bepalen welk deel van een in het buitenland geproduceerde film onder het tarief zou vallen. Een film kan geschreven worden in één land, opgenomen in een ander, en postproductie of visuele effecten kunnen weer elders plaatsvinden, aldus Swinburne. In tegenstelling tot veel andere Amerikaanse consumentengoederen – die vaak een negatief handelsbalans hebben – vormt de Amerikaanse film- en televisiesector een exportindustrie met een handelsoverschot.
Amsterdam lanceert eigen AI-assistent voor ambtenaren
1 dag
Amsterdam introduceert ChatAmsterdam, een zelfgemaakte AI-assistent voor alle ambtenaren van de gemeente. ChatAmsterdam biedt hulp bij het schrijven van teksten, het maken van samenvattingen en het analyseren van complexe documenten. De gegevens die ambtenaren invoeren, blijven binnen de gemeente en worden niet gebruikt om het achterliggende taalmodel verder te trainen. In februari heeft Amsterdam het beleid voor het gebruik van generatieve AI en applicaties zoals ChatGPT, Midjourney en Copilot strenger gemaakt. ChatAmsterdam is een veilig alternatief waarbinnen ambtenaren sneller en handiger kunnen werken. Alle gegevens die ChatAmsterdam gebruikt, blijven eigendom van de gemeente. We zijn open over hoe we de gegevens verwerken en hoe we de algoritmes gebruiken. Van 1 november 2024 tot 1 mei 2025 namen ruim 800 ambtenaren deel aan een proef. Tijdens deze proefperiode zijn meer dan 34.000 opdrachten aan de digitale AI-assistent en 10.000 chats verzameld. Ook zijn meerdere enquêtes afgenomen. In de proef zijn onder andere ervaringen en mogelijke risico’s onderzocht en zo nodig zijn daar maatregelen tegen genomen. ChatAmsterdam past binnen de Agenda Digitale Stad waarin de gemeente Amsterdam werkt aan een digitale stad die ‘menselijk, betrouwbaar en toekomstbestendig’ is. Daarnaast sluit de zelf ontwikkelde AI-assistent aan bij het aangepaste beleid van de Rijksoverheid. Die moedigt de overheid aan om toepassingen en open-source oplossingen uit Europa te gebruiken.
ACM introduceert de DSA-check
1 dag
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) introduceert de DSA-check: een online hulpmiddel waarmee de eigenaren van bijvoorbeeld websites en apps eenvoudig kunnen inschatten welke regels uit de Digital Services Act (DSA) voor hen gelden. De DSA-check is te vinden op de website van de ACM. Sinds februari 2024 gelden er nieuwe Europese regels voor aanbieders van online diensten. Deze regels zijn bedoeld om een veilige, betrouwbare en voorspelbare online omgeving te creëren voor zowel bedrijven als consumenten. De DSA kent een gelaagdheid in de verplichtingen. Dat betekent dat er voor bepaalde bedrijven meer regels gelden. Ook kunnen de regels op slechts een deel van de diensten van een bedrijf van toepassing zijn. De nieuwe DSA-regels zijn veelomvattend en nieuw. De ACM geeft verschillende doelgroepen uitleg over de DSA. Zowel grote als kleine ondernemingen moeten aan de DSA voldoen. Kleine ondernemingen hebben meestal geen juridische ondersteuning in dienst. De DSA-check kan deze ondernemingen helpen inschatten welke regels voor hen gelden.
Floors Group neemt Laminaat.nl over
1 dag
Floors Group neemt per direct Laminaat.nl over. Met de overname bouwt Floors Group verder aan een compleet bedrijf in de vloerenbranche. Oprichter Floris Jeurissen (36) startte het bedrijf vijftien jaar geleden met LaminaatenParket.nl. Laminaat.nl blijft autonoom en onder de eigen naam opereren. Laminaat.nl richt zich op de consumentenmarkt. De focus ligt op de nieuwbouw- en renovatiemarkt waarbij de consument zelf wil installeren. Daarbij is het de nummer één als het gaat om organische vindbaarheid via de zoekmachines. Floors Groep omvat onder andere LaminaatenParket.nl met elf vestigingen, waaronder twee flagship stores, en de groothandel Floorsbv.nl met twee vestigingen, gericht op de zakelijke markt. Floors Group kent een uitgebreid assortiment van onder andere laminaat, houten vloeren, PVC vloeren, ondervloeren, (visgraat)parketvloeren, brede houten planken en plinten. Martijn Apeldoorn, Jelle Engels en Wouter Touw zijn de verkopers van Laminaat.nl. Apeldoorn blijft net als Engels en Touw betrokken bij het bedrijf en blijft zich buigen over de marketing. Hij is blij met Floors Group als koper van Laminaat.nl. “We waren op zoek naar een passende overnamekandidaat, zodat we ons kunnen focussen op de internationalisering van onze andere activiteiten. Floors Group kwam als meest geschikte kandidaat uit de bus. Floris is ambitieus en ons platform sluit goed aan bij zijn andere activiteiten.” Jeurissen heeft de wens om met Floors Group komende jaren te verdubbelen in omzet en marktaandeel. Toen de oprichters van Laminaat.nl zich bij hem meldden was hij dus serieus geïnteresseerd. Jeurissen: “Met onze ambitie moet je kijken welke concullega’s je kunt aansluiten om verder te kunnen groeien. De platformen moeten elkaar niet bijten, maar juist verder helpen om samen groter te worden.”
WhatsApp wint miljoenenclaim tegen NSO Group: jury kent 168 miljoen dollar schadevergoeding toe
1 dag
Vijf maanden nadat WhatsApp een belangrijke juridische overwinning boekte op de omstreden spywaremaker NSO Group, heeft een jury in Californië het moederbedrijf Meta nu ook een forse schadevergoeding toegekend. Volgens het juridisch platform Courthouse News Service gaat het om bijna 168 miljoen dollar—ongeveer 148 miljoen euro. De vergoeding bestaat uit twee delen: zo’n 445.000 dollar als compensatie voor het verhelpen van de schade door de digitale aanvallen, en ruim 167 miljoen dollar aan puur schadevergoedende compensatie. Meta reageerde tevreden en noemde de uitspraak “een belangrijke waarschuwing voor de kwaadaardige spyware-industrie.” De rechtszaak draaide om het gebruik van de spionagesoftware Pegasus, ontwikkeld door NSO Group. Meta beschuldigde het Israëlische bedrijf ervan in 2019 via WhatsApp onrechtmatige toegang tot zijn servers te hebben verkregen, waarmee het 1400 personen—waaronder journalisten en mensenrechtenactivisten—kon bespioneren. Volgens Meta schond NSO daarmee onder meer de Amerikaanse wetgeving tegen computercriminaliteit. NSO verdedigde zich door te stellen dat het uitsluitend in opdracht van overheden handelde en dat Pegasus bedoeld was om opsporingsdiensten te helpen bij het bestrijden van criminaliteit. Tijdens de zitting verklaarde de CEO van NSO dat het bedrijf financieel in zwaar weer verkeert en de schadevergoeding waarschijnlijk niet zal kunnen betalen. Hij gaf geen inhoudelijk commentaar op de uitspraak van de jury. De uitspraak betekent niet het einde van het conflict. WhatsApp werkt aan een permanente gerechtelijke verbodsbepaling om te voorkomen dat NSO opnieuw aanvallen via zijn platform uitvoert. Ook heeft WhatsApp inmiddels transcripties van de rechtszaak gepubliceerd, inclusief de verhoren van NSO-functionarissen, om journalisten en onderzoekers te helpen de risico’s van commerciële spyware te analyseren.
Arjan Pomper vertrekt bij het Nationaal Media Onderzoek
1 dag
Per 1 juli zal Algemeen Directeur Arjan Pomper vertrekken bij het Nationaal Media Onderzoek (NMO). Tot die tijd blijft hij actief voor de organisatie. Arjan Pomper werd in november aangekondigd als nieuwe Algemeen Directeur van de Stichting Nationaal Media Onderzoek als opvolger van Ton Schoonderbeek. Pomper trof een zeer professionele organisatie aan die, mede door de intensieve samenwerking met de gehele mediabranche, een valide, betrouwbaar en compleet beeld geeft van het mediagebruik in Nederland. Arjan Pomper over zijn vertrek bij NMO: “het is met spijt dat ik NMO ga verlaten. Kort na mijn start ben ik echter benaderd voor een unieke positie buiten NMO en die kans wil ik graag benutten”. Hij kan op dit moment nog niet ingaan op details van zijn toekomstige positie. Over de invulling van de NMO organisatie na het vertrek van Arjan Pomper zullen in een later stadium mededelingen worden gedaan.
Uber begint 2025 met sterke groeicijfers: omzet, winst en ritten fors omhoog
2 dagen
Uber is het jaar 2025 sterk begonnen met opnieuw een kwartaal van solide groei. In het eerste kwartaal steeg het aantal ritten wereldwijd met 18 procent op jaarbasis tot een totaal van 3 miljard, mede door een toename van het aantal maandelijkse actieve gebruikers met 14 procent en een stijging van het gemiddeld aantal ritten per gebruiker met 3 procent. De bruto boekingen kwamen uit op 42,8 miljard dollar, een stijging van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder of 18 procent bij constante wisselkoersen. De omzet steeg in hetzelfde tempo mee, met 14 procent op jaarbasis tot 11,5 miljard dollar, ofwel 17 procent bij constante valuta. De taxi activiteiten waren goed voor 21,1 miljard dollar omzet, Uber Eats deed het nauwelijks slechter net 20,3 miljard en vracht kwam uit op 1,2 miljard dollar. Uber rapporteerde een operationele winst van 1,2 miljard dollar, een stijging van 1,1 miljard ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst voor het kwartaal bedroeg 1,8 miljard dollar. Deze winst is inclusief een eenmalig voordeel van 51 miljoen dollar vóór belasting uit herwaarderingen van Ubers aandelenbelangen. De aangepaste EBITDA – een belangrijke winstmaatstaf voor technologiebedrijven – groeide met 35 procent tot 1,9 miljard dollar. Uber verwacht dat de bruto boekingen in het huidige kwartaal zullen uitkomen tussen de 45,75 miljard en 47,25 miljard dollar. Daarmee liggen de verwachtingen iets boven de gemiddelde analistenprognose op Wall Street, die op 45,83 miljard dollar lag. Uber is van plan om vanaf 2026 zelfrijdende taxi’s aan te bieden in Europa. Het Amerikaanse taxibedrijf werkt hiervoor samen met het Chinese technologiebedrijf Momenta, dat gespecialiseerd is in autonome rijsystemen. De samenwerking richt zich op markten buiten de Verenigde Staten en China. De eerste robotaxi’s van Uber en Momenta moeten begin 2026 in Europa op de weg verschijnen. Voorlopig zullen er nog medewerkers aanwezig zijn in de voertuigen om de veiligheid te waarborgen. Onlangs maakte Uber ook al een andere samenwerking bekend, gericht op de introductie van duizenden zelfrijdende voertuigen in de komende jaren. De eerste daarvan zullen naar verwachting eind dit jaar in de Amerikaanse staat Texas gaan rijden. Uber heeft inmiddels met meer dan twaalf technologiebedrijven overeenkomsten gesloten om autonome voertuigen te integreren in zijn diensten voor personenvervoer, bezorging en vrachtvervoer. Ook bedrijven als Tesla, Lyft en Waymo (onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet) ontwikkelen actief zelfrijdende taxi’s. Uber breidt zijn activiteiten verder fors uit in Turkije. De Amerikaanse techgigant kondigde dinsdag aan dat het een meerderheidsbelang van 85 procent neemt in Trendyol Go, de bezorgtak van de Turkse e-commercegroep Trendyol. De overname kost Uber 700 miljoen dollar en betekent een forse uitbreiding naar nieuwe groeimarkten. Tot nu toe was het Chinese Alibaba de belangrijkste eigenaar. Trendyol Go is een van de grootste bezorgdiensten van Turkije en levert via een app maaltijden en boodschappen van meer dan 90.000 restaurants en winkels, bezorgd door zo’n 19.000 koeriers. In 2024 verwerkte het platform ruim 200 miljoen bestellingen en boekte het een brutoverkoop van circa 2 miljard dollar—meer dan 50 procent groei ten opzichte van het jaar ervoor, aldus persbureau Reuters.

Pagina's

Abonneren op emerce