emerce

290 nieuwsberichten gevonden
KPN introduceert ‘Drone Connect’ voor veilige dronevluchten
7 uur
KPN toonde afgelopen week tijdens Amsterdam Drone Week 2023 een nieuwe dienst ‘Drone Connect’ waarmee drones aan het mobiele 5G-netwerk van KPN worden gekoppeld en via de routeplanner de juiste vluchroute kan worden geselecteerd. Daarnaast kunnen drones dankzij application priority” voorrang krijgen op het netwerk zodat draadloze besturing, positiebepaling, communicatie en data uitwisseling gegarandeerd zijn. Naast connectiviteit voor besturing, data-uitwisseling en positiebepaling biedt Drone Connect volgens KPN gebruikers extra zekerheden, zodat de vlucht veilig en efficiënt gerealiseerd kan worden. Met behulp van 5G technologie kan KPN mobiele connectiviteit van de drone met voorrang beschikbaar houden, ook als het bijvoorbeeld drukker is op het netwerk. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst voor drone toepassing bij kritische processen of bij gebruik door hulpdiensten tijdens calamiteiten. Daarnaast heeft KPN een routeplanner voor drones ontwikkeld. Aangezien drones de lucht in gaan is het van belang te weten hoe het gesteld is met de dekking in de lucht. Met de routeplanner wordt inzicht gegeven in de kwaliteit van de netwerkdekking op de verwachte vluchtroute. Hierdoor kan de vlucht worden voorbereid en aangepast naar aanleiding van de behoefte aan connectiviteit. Erg belangrijk, want een drone moet altijd bestuurbaar blijven. Zeker wanneer de drone buiten het gezichtsveld wordt bestuurd, wat ook wel “BVLOS” (beyond visual line of sight) wordt genoemd. Ondanks dat het aantal drones en onbemande luchttoestellen fors toeneemt is er nog geen inrichting en controle van het luchtruim. Op het gebied van wetgeving en regulering worden inmiddels stappen gezet, dat is eveneens cruciaal om commerciële drones mogelijk te maken. Dit onderwerp staat ook hoog op de agenda tijdens Amsterdam Drone Week.
Eindexamensite zet ChatGPT in voor nakijken examens
7 uur
Online examentrainer Eindexamensite kijkt vanaf nu het werk van leerlingen automatisch na met ChatGPT. Het is het bedrijf gelukt om via kunstmatige intelligentie open vragen in examens na te kijken. Door AI te ‘trainen’ is de software in staat om nieuwe antwoorden van leerlingen te beoordelen. Momenteel gaat in het onderwijs bijna evenveel tijd zitten in het voorbereiden van lessen en nakijken van examens, als aan het daadwerkelijke lesgeven. Daardoor wordt de inzet van kunstmatige intelligentie voor het nakijken van examens door Eindexamensite zelfs gezien als een (deel van de) oplossing voor het lerarentekort in het onderwijs. De toepassing van ChatGPT door Eindexamensite draagt bij aan het vormen van een oplossing voor het lerarentekort in het onderwijs. Docenten experimenteren inmiddels volop met de chatbot, onder meer voor het bedenken van lesideeën, het genereren van toetsen en het maken van antwoordmodellen.
Mollie en RRS winnen Friends of Search Awards 2023
7 uur
De jury vond de ‘meedogenloze prioritering’ van SEO als onderdeel van het migratieproces van mollie.com een ‘geweldige aanpak’. De nauwe samenwerking tussen het SEO-team en het ontwikkelteam was een prachtig voorbeeld van disciplines die samenwerken. De resultaten waren sterk met een algemeen positief effect na de migratie, wat voor een website met zo’n brede internationale focus een zeer goede prestatie is. De case van RRS viel op vanwege de combinatie van business intelligence met automatisering om niet alleen de omzet te verhogen en de medewerkers beter te benutten, maar ook om een betere bottom line te realiseren. De juryleden waren unaniem in hun beslissing en feliciteren RRS met een prachtige case. Bij het beoordelen van de inzendingen keek de jury naar hoe de cases zich onderscheiden in helder strategisch denken, innovatie, effectiviteit, tastbare resultaten, duidelijkheid en privacyvriendelijk en verantwoord gebruik van gegevens. De jury bestaat uit twee internationale teams van onafhankelijke SEO- en PPC-experts: Barry Adams (Polemic Digital) en Frederick Vallaeys (Optmyzer), Arnout Hellemans (Online Markethink), Kristina Azarenko (MarketingSyrup), Andrew Lolk (SavvyRevenue), Brendan Almack (Wolfgang Digital), Kate Adams (Google), Linda Hogenes (Coolblue), Marco Frighetto (Booster Box) en Tom Pool (Blue Array).
[Emerce TV] Van blinde bezuinigingen naar fundamentele financiële strategie
8 uur
Sinds vorig jaar is de Deense fintech scale-up Pleo actief op de Nederlandse markt met wat zij noemt een ‘slimme uitgavenoplossing’. In feite een betaalkaart en app waarmee betalingen via de Pleo-kaart direct zichtbaar zijn en die gekoppeld kan worden aan verschillende boekhoudsystemen. Veel organisaties staan door dreigende recessies in overlevingsstand en er worden met willekeur drastische kortemijnbezuinigingen doorgevoerd. Gelise Bouma, Marketing Lead Benelux van Pleo, legt bij The Future of Payment uit hoe je van blind bezuinigen naar een fundamentele financiële strategie gaat, waarin de juiste prioriteiten gesteld worden en er weer ruimte is voor groei. Meer dan een derde van de bedrijven beheert de uitgaven nog steeds handmatig via Excel spreadsheets, wat leidt tot fouten en ontbrekende informatie. Ook de trage verwerking van onkosten is een groot probleem. Pleo zag in 2015 het levenslicht in Kopenhagen en is opgericht door Jeppe Rindom en Niccolo Perra, veteranen in de intech-sector. Beiden waren ooit betrokken bij de beginfase van de start-up Tradeshift en wisten hoe vervelend uitgavenbeheer kan zijn. Vanuit Kopenhagen is Pleo inmiddels uitgebreid naar Londen, Berlijn, Stockholm en Madrid. Meer dan 25.000 bedrijven in zes Europese landen maken inmiddels gebruik van de kaarten. Vooral techbedrijven, maar ook media en consultants, vertelt Bouma. Belangrijker: Met de (digitale)-debetkaart op zak, kunnen werknemers voortaan kopen wat ze nodig hebben, zonder dat ze het eerst zelf voor moeten schieten. Op uitgaven kunnen restricties worden toegepast. ’45 procent van de Nederlandse bedrijven heeft een volledig overzicht van de uitgaven.” zegt Bouma. De video Van blinde bezuinigingen naar fundamentele financiële strategie is na registratie gratis te bekijken.  
Mozilla richt startup op voor ‘betrouwbare AI’
9 uur
Mozilla, de non-profitorganisatie achter de Firefox-browser, richt een op AI gerichte startup op, Mozilla.ai. Men wil AI ontwikkelen die ‘betrouwbaar’ is, zegt topman Mark Surman, Surman verwijst naar de huidige AI-modellen die, hoe indrukwekkend ook, niet feilloos zijn. Open AI’s ChatGPT kan zelfs worden gevraagd om malware te schrijven, exploits in open source-code te identificeren en goed gelijkende phishing-websites te maken. De makers van deze modellen zeggen dat ze stappen ondernemen om misbruik tegen te gaan. Maar Mozilla vond dat er niet genoeg werd gedaan. ‘We werken al ongeveer vijf jaar aan betrouwbare AI, in de hoop dat andere spelers in de industrie met meer AI-expertise zouden opstaan om meer betrouwbaardere technologie te bouwen. Dat hebben ze niet gedaan. Dus besloten we medio vorig jaar dat we het zelf moesten doen.’ De startup krijgt 30 miljoen dollar van de Mozilla Foundation, de moederorganisatie van Mozilla. De directeur is Moez Draief, die eerder chief scientist was bij Huawei’s Noah’s Ark AI lab. Karim Lakhani van Harvard, Navrina Singh en Surman van Credo zullen dienen als de eerste bestuursleden van Mozilla.ai. Lakhani is de voorzitter en mede-oprichter van het Digital, Data and Design Institute aan Harvard, terwijl Singh lid is van het National AI Advisory Committee van het Amerikaanse ministerie van Handel.
[Emerce TV] Sanitairkamer kiest voor overzicht
10 uur
Klanten geven online steeds grotere bedragen uit en hebben steeds meer behoefte aan verschillende manieren van betalen. Bij Sanitairkamer komt er bij 95 procent van de betalingen geen kassa meer aan te pas. Met zo’n 10.000 transacties per maand werd het tijd voor een nieuwe betaalaanbieder. Jelle van Nieuwenhuizen, manager finance & IT, legt uit waarom die keuze op Pay viel. Sanitairkamer is in de loop der jaren flink gegroeid, maar koppelde in de loop der tijd steeds vaker nieuwe betaalpartners aan. “We hadden weinig overzicht, en wilden nieuwe betaalwijzes toevoegen. De integratie van offline en online betalingen was ook wel een uitdaging,” aldus Van Nieuwenhuizen. Een Big Bang, dat was het doel van de reorganisatie bij Sanitairkamer op het gebied van betalingen. “We hadden wel wat twijfels, het was spannend om alles in een keer te veranderen. Je ERP en webshop gaat volledig op de schop. Het is niet helemaal foutloos gaan,, maar de logistiek kon doordraaien en uiteindelijk is het goedgekomen.” Terugbetalingen bij retouten kan voortaan beter geregeld worden. Van Nieuwenhuizen: “Mensen sturen toch nog vaak bestellingen terug omdat ze bijvoorbeeld een andere kleur willen. Dan moet je snel terugbetalen om te voorkomen dat de klantenservice daarmee belast worden, in het verleden moesten we dan vaak uitzoeken via welk kanaal er betaald was. Wij hadden daar zelfs iemand voor die daar de hele dag mee bezig was.” Voor zakelijke klanten is het nu mogelijk om achteraf te betalen via onder meer Biller. Michel Wams van Pay adviseert webwinkels die hun betaalinfrastructuur willen vernieuwen om zich goed te orienteren. “Neem je betaalverwerker niet als laatste mee. Die is een spin in het web.” De video Sanitairkamer kiest voor overzicht en flinke tijdwinst refunds met Pay is na registratie gratis te bekijken.
Mollie koppelt met Billie (BNPL)
10 uur
Betaalprovider Mollie sluit een samenwerking met zijn Duitse branchegenoot Billie waardoor duizenden zakelijke gebruikers hun klanten op rekening kunnen laten betalen. Op de consumentenmarkt is het niet meer dan gebruikelijk dat je een order achteraf kunt betalen. Denk aan diensten als Klarna en Riverty die dat faciliteren. In de zakelijke wereld is dat complexer. Het Duitse Billie ontwikkelde daarvoor een technische oplossing. Middels de samenwerking met Mollie kan het zijn dienst uitrollen richten groepen die de Nederlandse dienst al gebruiken of die zonder al te veel moeite kunnen integreren in hun dienstverlening. Wanneer een B2B-order wordt geplaatst kan deze zakelijke klant in de checkout, die Mollie levert, nu ook kiezen uit ‘betalen op rekening’ (=’buy now, pay later’). Dat stukje is in handen van de Duitsers. Zakelijke klanten kunnen ‘Billie-orders’ plaatsen tot honderdduizend euro. Billie is opgericht in 2016 en haalde eind 2021 honderd miljoen dollar venture capital op. Tot de investeerders destijds behoren Dawn Capital, Klarna en Tencent. De transactie vond plaats tegen een waardering van 640 miljoen dollar. De reeds zittende investeerders Creandum, Speedinvest, Picus en Global Founders Capital deden ook mee. Dat zijn allemaal Europese investeerders, op het Chinese Tencent na.
[Emerce TV] ‘Trend in e-commerce: fast checkout’
11 uur
Sexy is het niet, handig en noodzakelijk wel: betalen bij online shoppen. Een nieuwe trend dient zich aan waarbij het betaalproces minder opzichtig wordt, een natuurlijker onderdeel van de winkelbeleving. Arletta Broex en Gertjan Rösken vertellen op Emerce TV hoe zijn de digitale paymentsmarkt zien ontwikkelen. Dat doen ze in het kader van de nieuwe videocollectie The Future of Payments. Het duo vertelt vanuit de expertise van hun zakelijke podcast Nieuwe Knikkers. Rösken: “Je ziet steeds meer, dat je je bankpas kan koppelen aan de site van de retailer. Dat is een eenmalig iets. Alle keren daarna als je daar winkelt, hoef je niet meer naar de site van de bank om te betalen.” De site werkt dan met een zogeheten token dat de klant identificeert en dat betalingen afhandelt. De integratie van Paypal op Thuisbezorgd.nl is daar een voorbeeld van. Picnic en Rabobank doen hetzelfde. Klanten bij beide diensten hoeven na het plaatsen van een bestelling niet meer met iDeal te rommelen. De betaling wordt onzichtbaar, achter de schermen afgehandeld. Een ander voordeel, zo vertelt Broex, is dat de fast checkout ook het verzendadres direct kan uitleveren. Bezoekers van een winkel hoeven dan geen account aan te maken om hun adres aan te geven. “Je personaliseert de klantreis.” Ze wijst ook op de mogelijke gecombineerde integratie van betalen en sparen. Ook dat wordt een onzichtbaar mechanisme, vooral nuttig voor klanten die vaak naar dezelfde winkel terugkeren. Het expertduo gaat onder leiding van gastheer Krijn Schuurman verder op in zaken als ‘buy now pay later’, online en offline e-commerce en benoemen hoe de tektonische platen onder de betaalmarkt aan het schuiven zijn. *) De videocollectie The Future of Payment is vanaf vandaag gratis te bekijken op Emerce TV
IKEA laat drones winkelvoorraden tellen
12 uur
Bezoekers van IKEA’s in Nederland, België, Duitsland en nog een paar landen hebben kans dat ze drones door de winkel zien vliegen. Die helpen de winkelmedewerkers door voorraden in de winkels te tellen. Eigenlijk vliegen ze alleen buiten de openingstijden door de winkels, maar misschien zal een enkele drone toch wat overijverig blijken en per ongeluk propellertjes zijn tonen. IKEA is bezig vliegende hulptroepen in te voeren in zestien Europese winkels. Het gaat om honderd drones van het bedrijf Verity uit Zürich. Dat is gespecialiseerd in het automatiseren in-door inventarismanagement. Andere klanten zijn DSV, Maersk en Samsung. De Zwitsers haalden vorige week nog dertig miljoen euro venture capital op in een ronde die werd geleid door A.P. Moller Holding, het moederbedrijf van rederij Maersk. De drones vliegen langs de schappen van IKEA en kijken daar hoeveel voorraad er nog op de pallets ligt. De scheelt de menselijke collega’s van de autonome bots loop- en telwerk. Het Zweedse concern kijkt ook naar drones die artikelen kunnen pakken en picken. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij e-commerceorders. Robots verzamelen dan items uit de winkel voor de Click & Collect-balies.

[Emerce TV] ‘Koop nu betaal later beter reguleren’
13 uur
Buy Now Pay Later is een aantrekkelijke optie voor consumenten, maar zou beter gereguleerd moeten worden. Dat zegt Gertjan Rösken, Expert Payments, loyalty en retail van de podcast Nieuwe Knikkers, in de Emerce videocollectie The Future of Payments. Het fenomeen groeit enorm naar 78 miljoen transacties op jaarbasis. “Het is niet nieuw, bol.com is ooit begonnen met de acceptgiro die dit jaar gaat verdwijnen, maar ze bieden uitgesteld betalen nog steeds aan,” zegt Rösken, die bij de Rabobank heeft gewerkt aan innovaties rondom het betalingsverkeer. “Als je groot genoeg bent kun je dat rustig doen.” Toch is uitgesteld betalen niet zonder risico. Twintig procent van de betalingen vindt niet of te laat plaats, met boetes voor consumenten. Dat mag dan allemaal ingecalculeerd zijn, Rösken pleit voor een centraal register zodat probleemgevallen eerder kunnen worden ontdekt. “Op dit moment dat de consument die bij de ene partij wordt geweigerd, gewoon weer een bestelling doen via een andere partij. Maar als je een credit card aanvraagt, vindt er altijd een BKR controle plaats. Het zou eigenlijk onder de bescherming van het consumptief krediet moeten vallen.” Rösken verwacht een flinke groei van dit soort diensten. Apple komt met Apple Pay Later, maar doet wel een kredietcheck en zal dat vermoedelijk ook in Nederland gaan doen.
[Emerce TV] In3: Eind 2023 geen incassobureau meer nodig
14 uur
Achteraf of gespreid betalen hoeft geen financieel risico voor de consument te zijn. Dienstverlener In3 noemt zich sociaal verantwoordelijk, berekent geen boetes en denkt eind 2023 zelfs zonder incassobureau te kunnen gaan werken. Algemeen directeur Hans Langenhuizen heeft hiermee jaren moeten knokken tegen verbazing en ongeloof als hij dit uitlegde. Tot toezichthouder AFM partijen als Klarna, Riverty en Billink op de vingers tikte. Zij verdienen goed aan de boetes die ze opleggen aan shopklanten die te laten betalen. Soms tot vijftig procent van hun omzet. De ondernemer deelt zijn beschouwingen in de videocollectie The Future of Payment die Emerce TV vandaag publiceert. “Wij doen niet aan boete op boete op boete.” In3 kent die perverse prikkel niet. “De kosten voor gespreid betalen liggen bij winkelier. Dat is ons bedrijfsmodel. Als je niet betaalt, gaat de rekening naar het incassobureau.” Langenhuizen neemt het verlies. Zijn klant, de webwinkel, merkt daar niets van. Die kreeg honderd procent van het aankoopbedrag twee weken na de transactie keurig uitgekeerd. Om te voorkomen dat in3 leegloopt op incassoverliezen heeft het slimme systemen ontwikkeld. Die checken op voorhand grondig of iemand überhaupt gespreid kan en mag betalen. Is het risico te groot dan krijgt die consument deze betaaloptie helemaal niet aangeboden. Daarnaast informeert in3 naar eigen zeggen uitvoerig aan de voorkant op misverstanden en verkeerde verwachtingen te voorkomen. Langenhuizen heeft dit zo goed onder de knie, dat hij richting het einde van 2023 denkt niet meer met een incassobureau te moeten werken. “Wij verdienen nooit aan een consument die niet op tijd betaalt.” “Gespreid betalen is voor de consument een soort cashflow management. Het gaat vaak om duurdere items die men hiermee in drie salarisrondes betaalt. De eerste termijn bij aanschaf en dan nog twee keer.” Winkeliers nemen kosten voor dit betaalsysteem graag op zich, omdat het conversie- en margeverhogend werkt. Hij verkoopt duurdere items en krijgt gegarandeerd honderd procent van het aankoopbedrag. In3 biedt gespreid betalen sinds begin 2023 ook aan op de zakelijke markt. *) De videocollectie The Future of Payment, waarin Hans Langenhuizen optreedt, is vanaf vandaag gratis te bekijken op Emerce TV.
Meer geld naar gokreclames in aanloop naar verbod
14 uur
Online gokbedrijven geven in aanloop naar een reclameverbod fors meer geld uit aan reclames, ondanks beloftes om het aantal reclames te matigen. De afgelopen vier maanden is er een derde meer uitgegeven aan reclame dan een jaar eerder. Het komt neer op bijna 15 miljoen euro extra, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Nielsen waarover de NOS vanochtend schrijft. Die stijging is deels te verklaren door het WK voetbal in Qatar waarbij gokbedrijven extra reclame maakten, maar ook na dat toernooi werd er meer geld in reclames gestopt. Sinds de legalisering van online casino’s met een vergunning is er 211 miljoen euro aan online gokreclames besteed. Dat is overigens nog altijd minder dan dat er door loterijen aan reclamegeld wordt uitgegeven. Bedrijven zoals de Postcode Loterij en de Nederlandse Loterij gaven gezamenlijk meer dan 300 miljoen euro uit. Toto (Nederlandse Loterij) gaf 29 miljoen uit sinds oktober 2021, Holland Casino zo’n 21 miljoen euro.
Amsterdam Drone Week: ‘Een koffie bestellen per drone is enorm populair’
15 uur
Het Ierse Manna Drone Delivery wil nog dit jaar zijn diensten op het Europese vasteland aanbieden. Dat vertelde oprichter en CEO Bobby Healy woensdag op Amsterdam Drone Week, een beurs annex congres gewijd aan drones. “We beginnen in elk geval in één land,” aldus Healy, zonder dat land specifiek te noemen. Manna’s eerste grote doorbraak kwam twee jaar geleden toen supermarkt Tesco het bedrijf uitkoos om dronelevering te testen in de stad Oranmore, County Galway. Geen enkel ander dronebedrijf was een dergelijke uitdaging aangegaan. Ruim 10.000 inwoners konden meer dan 700 Tesco-producten bestellen die met behulp van een drone van ruim een meter tot aan de deur werden bezorgd. De tijd van bestelling tot levering bedroeg minder dan drie minuten. Inmiddels levert Manna vooral koffie en gebak aan klanten. “Veertig procent van onze omzet komt daarvandaan,” zegt Healy. De bezorgingen zijn in de basis winstgevend, er wordt geen verlies op gemaakt, maar Healy erkende wel dat het opschalen van de bezorgingen een uitdaging is. “Probeer maar eens te gaan naar 1 tot 10 miljoen bezorgingen per dag, dan loop je al snel tegen technische beperkingen en regelgeving aan.” Healy gaf ook toe dat bezorgingen aan consumenten op het platteland moeilijk wordt. “Je hebt een bepaald volume nodig, bezorgen aan steden van minder dan 50.000 inwoners is niet rendabel.” Aan de vraag ligt het niet, benadrukt Healy. “Mensen zijn bereid om te betalen voor iets wat ze snel nodig hebben. Iemand die aan het koken was heeft bij ons een enkele ui besteld. Hij of zij was er anders voor in de auto gestapt.” De prijs voor een per drone bestelde milkshakevarieert van vijf tot zes euro, afhankelijk van of het gemaakt is met melk of ijs. Manna rekent daarnaast 4,20 euro voor bezorging. Klanten bestellen per keer gemiddeld voor 20 euro. Manna wil vanaf 2024 zijn diensten in meerdere Europese landen aanbieden. “We kunnen de culturele verschillen nu nog moeilijk inschatten.” Het is dus nog maar de vraag of Italianen een espresso gaan bestellen. Het geld voor internationale uitbreiding is er. Investeerders waaronder Molten Ventures, ff Venture Capital, Elkstone, Team Europe en Atlantic Bridge hebben Manna’s schatkist met meer dan 30 miljoen euro gevuld. Foto’s ADW 2022
Mbo-expats aan de basis van groei Picnic in Duitsland
15 uur
Websuper Picnic is van start gegaan met de eerste lichting deelnemers van het Olympia-programma, een buitenlandprogramma waarmee talenten van veelal MBO-niveau de kans krijgen om zich richting leidinggevende operationele functies in het bedrijf te ontwikkelen. De eerste missie in hun buitenlandavontuur is om de uitbreiding van Picnic in de regio Hamburg vorm te geven. De deelnemers, die niet zelden als bezorger of orderpicker zijn begonnen, krijgen met het Olympia-programma een mogelijkheid die doorgaans vooral voor hoger opgeleiden is weggelegd: een tijdje aan de persoonlijke ontwikkeling werken in het buitenland. De e-commercetalenten die deelnemen aan het Olympia-programma krijgen onder meer aanvullende trainingen in leidinggeven, didactische vaardigheden, en de Duitse taal en omgangsvormen. Alle noodzakelijke onkosten die de deelnemers tijdens hun Duitse avontuur maken, inclusief de reiskosten om af en toe terug naar huis te gaan, worden gedekt. Daarnaast heeft Picnic alles geregeld op het gebied van belastingen en verzekeringen zodat de deelnemers zich daar vrijwel niet om hoeven te bekommeren. Ook de huisvesting in Hamburg wordt voor hen geregeld. De deelnemers, die momenteel al leidinggevende functies hebben, gaan in de locaties opzetten en opschalen. Vervolgens moeten ze de lokale teams trainen en coachen zodat die het stokje kunnen overnemen. De Picnic-talenten zijn geselecteerd op basis van hun vaardigheden om anderen aan te sturen en kennis door te geven. Zij gaan in Hamburg eerst een distributiecentrum opzetten en vervolgens ook twee hubs van waaruit de klanten worden beleverd. Het aantal Picnic-hubs in de Noord-Duitse havenmetropool moet vervolgens naar zo’n acht worden uitgebreid. De 25 deelnemers aan het Olympia-programma zullen op termijn leidinggeven aan enkele honderden werknemers. Drie maanden na de uitbreiding naar Hamburg (1,9 miljoen inwoners) is de Duitse hoofdstad Berlijn (3,6 miljoen inwoners) aan de beurt. Later in het jaar gaan de deelnemers van het Olympia-programma ook de uitbreiding naar Frankfurt am Main (750.000 inwoners) helpen realiseren.
Haags LessonUp lanceert ChatGPT-lesgenerator
1 dag
De Nederlandse makers van onderwijstool LessonUp breiden hun assortiment uit met ChatGPT. Dit leidt ertoe dat docenten met praktisch één druk op de knop een lesstructuur samenstellen, inclusief de opbouw van de lesonderdelen. De noviteit kwam gisteren beschikbaar aan de 250.000 docenten in tientallen landen die het Nederlandse systeem gebruiken. De docenten kunnen hun lesstructuur en bijbehorende presentaties ook delen met collega’s, iets dat inherent is aan de werking van LessonUp. LessonUp bedient het basis-, voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs. Een groep van honderd docenten heeft de ChatGPT-integratie getest. ChatGPT is gebaseerd op GPT 3.5. Onlangs publiceerde OpenAI versie vier van GPT. Die combineert tekst en beeld in één model. Het is multimodaal. Dat houdt in, dat LessonUp op termijn volledig geïllustreerde lessen kan gaan genereren. Althans, als de docent goed kan prompten: zijn vraag nauwkeurig, doelgericht kan voorleggen aan de machine. Prompt engineering is een vak op zich.
Vijf aan Rusland gelieerde internetbedrijven verdwijnen van de Amerikaanse beurs
1 dag
Vijf aan Rusland gelieerde internetbedrijven zullen formeel van de Amerikaanse beurzen worden verwijderd, een jaar nadat de handel al werd stopgezet in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne. De meest prominente van het kwintet is Yandex, een 25 jaar oud technologiebedrijf dat vaak ‘De Google van Rusland’ wordt genoemd, vanwege zijn producten op het gebied van zoeken, e-commerce, advertenties, kaarten, transport en meer. Yandex ging voor het eerst naar de NASDAQ in mei 2011, via een een in Nederland geregistreerd moederbedrijf Yandex N.V.. Dit werd drie jaar later gevolgd door een secundaire notering aan de Beurs van Moskou. Yandex presteerde goed als een beursgenoteerd bedrijf en bereikte in november 2021 een recordhoogte met een marktkapitalisatie van 31 miljard dollar. Yandex heeft specifiek een aantal van zijn eigendommen afgestoten, waaronder zijn nieuwsdienst.
Hagenaar gebruikte vervalste websites van Belgische banken
1 dag
Tegen een 23-jarige Hagenaar is 24 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) geëist. Samen met twee mede-verdachten zou de Hagenaar bankrekeningen van anderen zijn binnengedrongen. Onder de slachtoffers zaten veel Belgen. De benodigde software – zogeheten ‘phishing panels’ – had het gezelschap via Telegram besteld. De verdachten hebben de slachtoffers op geen enkel moment in de ogen hoeven kijken. Zij handelden verscholen achter gefingeerde namen vanachter hun computers en telefoons en hadden uitsluitend op afstand contact met de slachtoffers. Zij maakten gebruik van vervalste inlogschermen van Belgische banken en van een vervalsing van een identiteitsapplicatie die erkend wordt door de Belgische overheid. Het bewijsmateriaal tegen de verdachte en zijn medeverdachten bestaat onder meer uit chats die zij onderling voerden. Volgens de officier hebben de verdachten alleen al in het laatste half jaar dat zij samen opereerden voor meer dan vier ton aan oplichtingen gepleegd. Volgens de officier van justitie is er voldoende wettig en overtuigend bewijs dat de 23-jarige Hagenaar schuldig is aan onder meer deelname aan een criminele organisatie, oplichting, computervredebreuk, diefstal en witwassen.
Watermelon lanceert chatbotplatform met volledige ChatGPT integratie
1 dag
Watermelon lanceert naar eigen zeggen als eerste in de wereld een chatbotplatform dat de kunstmatige intelligentie achter ChatGPT volledig integreert. De nieuwe digitale assistent is hierdoor volgens het Nederlandse bedrijf ‘net zo slim als de nieuwste versie van ChatGPT’. De chatbot zorgt ervoor dat veel van de menselijke medewerkers op de klantenservice verder vervangen kunnen worden door een chatbot. De chatbot is beschikbaar via Whatsapp, Facebook, Instagram en chats op websites. Watermelon Pulse, zo heet de nieuwe chatbot functie, maakt ‘menselijke’ gesprekken mogelijk, waar een reguliere chatbot een voorgeprogrammeerde tekst deelt. Er wordt gebruikgemaakt van de nieuwste versie GPT-4. De verwachting is dat wanneer bedrijven bijvoorbeeld rond de 10.000 vragen per maand binnen krijgen op de klantenservice, er 9.000 opgelost kunnen worden met de nieuwe chatbot. Op dit moment zit Watermelon Pulse nog wel in een gesloten beta, wat betekent dat bedrijven op een wachtlijst komen te staan en vervolgens gefaseerd toegang krijgen tot de chatbot. De chatbot functie wordt dit jaar nog verder ontwikkeld. Zo wil Watermelon de mogelijkheid bieden om de chatbot te bouwen op basis van het invoeren van een URL of via het uploaden van documenten.

Europese Commissie keurt overname VOO door Orange goed
1 dag
De Europese Commissie gaat akkoord met de overname van de Waalse kabeloperator VOO door Orange. Orange moet concurrent Telenet wel minstens tien jaar toegang geven tot zijn vaste netwerk in Wallonië. De Commissie vreesde dat er minder concurrentie zou zijn, met nadelige gevolgen voor consumenten. In Wallonië zou het aantal grote operatoren verminderen van drie naar twee spelers. Telenet en Orange hebben intussen al een overeenkomst gesloten voor vijftien jaar. Telenet kan daardoor binnenkort zijn vaste internet- en tv-diensten in heel Wallonië aanbieden. Omgekeerd zal Orange ook nog langer toegang krijgen tot de kabel van Telenet in Vlaanderen.
Eerste Kamer neemt Wet digitale overheid aan
1 dag
Op 21 maart heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel digitale overheid aangenomen. De Wet digitale overheid (Wdo) wordt op 1 juli 2023 in fases ingevoerd. Deze wet legt de basis voor deze digitalisering van de overheid. De eerste tranche (deel) van de Wdo gaat over veilig inloggen op dienstverlening bij (semi-) overheidsinstanties. De Wdo is een zogeheten kaderwet: de wet regelt algemene principes, verantwoordelijkheden en procedures, maar geen gedetailleerde regels. De wet zorgt zo voor flexibiliteit bij nieuwe ontwikkelingen. Maar ook dat belangrijke waarden en zekerheden voor burgers, zoals gebruikersvriendelijkheid, betrouwbaarheid, veiligheid, privacy en digitale inclusie altijd geborgd zijn. De Wdo maakt het mogelijk om straks via publieke én private inlogmiddelen digitaal zaken te doen met bijvoorbeeld gemeenten en zorginstanties. Alleen middelen die door de overheid op veiligheid en betrouwbaarheid zijn gecontroleerd worden toegelaten en zijn in het publieke domein toegestaan.
Focus op veiligheid bij Amsterdam Drone Week
1 dag
‘Het is noodzakelijk de luchtvaart te moderniseren. Digitalisatie en nieuwe spelers, zoals de dronesector, zijn daarvoor nodig.’ Dat vertelde Marc Allen, CSO van luchtvaartfabrikant Boeing, op de eerste dag van Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI Amsterdam. Boeing richt zich naast de productie van vliegtuigen met de joint ventures Skygrid en Wisk nadrukkelijk op drones en de nieuwe mobiliteit. Zo werkt de vliegtuigbouwer aan een autonome drone, waarmee het zonder piloot maximaal vier personen kan vervoeren. Inmiddels zijn er 1600 tests uitgevoerd en Allen verwacht dat de certificering een kwestie van tijd is. Ruim 2000 deskundigen maken op het evenement inzichtelijk wat er nu al en binnen afzienbare tijd mogelijk is met drones. En wat er in de afgelopen jaren is gerealiseerd. Zo werd in november 2022 de Drone Strategy 2.0 aangenomen door de Europese Commissie, wat de leidraad moet zijn voor Europese regelgeving. Het inzetten van drones voor niet alleen logistieke doeleinden, zoals het vervoeren van pakketten, maar ook voor het vervoer van personen komt zo dichterbij. Op het evenement toont Saxion Hogescholen hoe een kleine brand geblust kan worden met een blusdrone. Met minder dan een liter water komt de IFEX-drone in actie, waarbij het vuur gericht gedoofd wordt. Daarnaast is de Nationale Politie in de RAI met nieuws over de stijgende inzet van drones voor het handhaven van de openbare orde en het gebruik van drones voor recherchewerk. Ook laat de Nationale Politie zien welke drones worden ingezet om de ontwikkelingen rondom demonstraties of bij voetbalwedstrijden goed te kunnen volgen vanuit de lucht. Tijdens NL Drone Dag, wat onderdeel uitmaakt van het programma van ADW, wordt donderdag ingezoomd op de regelgeving in Nederland. Henri van Faassen, directeur luchtvaart van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, presenteert de visie van de overheid op drones. Joshua Serrao, lid van CTI Innovatieteam van gemeente Amsterdam, en Martijn Peltenburg, projectmanager digitale economie van gemeente Rotterdam, stippen met praktijkvoorbeelden uit onder meer de haven van Rotterdam aan welke mogelijkheden en uitdagingen er zijn voor drones in de leefomgeving. Amsterdam Drone Week is een initiatief van RAI Amsterdam en EASA, het Europese agentschap dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van het luchtverkeer. Andere partners zijn het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Gemeente Amsterdam, Eurocontrol, UIC2/CIVITAS, WEF, ICAO, CANSO, GUTMA, GSMA, Boeing, Airbus, KPN,Achmea, Groupe ADP en vele anderen.
Nederlander heeft gemiddeld twee tv abonnementen
1 dag
Het aantal mensen dat geen kabelbedrijf meer heeft voor een televisie-abonnement is in 2022 weer iets toegenomen. De zogeheten cord-cutters vinden we vooral in eenpersoonshuishoudens, in de westelijke grote steden en in de sociale klasse. Zij hebben genoeg aan een internetaansluiting, die net als voor televisie veelal afkomstig is van Ziggo/Vodafone of KPN. Dat is een van de conclusies van het Nationaal Media Onderzoek (NMO). Het aantal apparaten dat op een televisietoestel is aangesloten neemt iets af. Dit heeft te maken met de toename van het aantal geïntegreerde apps op de smart TV. De penetratie van smart TV’s in de Nederlandse huishoudens groeide in 2022 overigens met 4 procent en kwam uit op ruim 66 procent. Het ‘stapelen’ van het aantal videodiensten per huishouden nam eveneens toe. In 2022 had elk huishouden gemiddeld 1,9 VOD-dienst tegen 1,7 in 2021. Daarbij komt dat de grote VOD-diensten zijn gegroeid in het aantal abonnementen en de kleinere juist zijn afgenomen. Hetzelfde geldt voor de online muziekdiensten. Net als bij kijken is bij luisteren het consumptie-aandeel van de online streamingdiensten verder toegenomen ten koste van traditioneel luisteren naar radio. Dit aandeel is vooral groot in de leeftijdsgroepen 13-19 jaar en 20-34 jaar. Bij de verdeling naar lichte-, gemiddelde- en zware gebruikers zijn de verschillen naar leeftijd bij radioluisteren minder groot dan bij televisie en/of online. Daar vallen vooral de jongeren en hoger opgeleiden op door het ‘zware gebruik’ van internet en ‘lichte gebruik’ van televisie. Voor ouderen en lager opgeleiden geldt het omgekeerde. In de leeftijdsgroep 35-49 jaar liggen de percentages voor televisie en de streamingsdiensten dicht bij elkaar. In de oudere groepen behoudt televisie de voorsprong ten opzichte van de nieuwe vormen van videoconsumptie, maar deze laatste wint ook hier licht terrein. Bij de vraag naar het gebruik van betaalde videostreamingsdiensten staat Netflix op de eerste plaats: 65 procent van de personen geeft aan wel eens gebruik te maken van deze dienst, dat is een grote voorsprong op de rest van de markt. Videoland volgt op afstand met 26 percent. De televisie en de smartphone voeren de lijst aan als het gaat om aanwezigheid in de Nederlandse huishoudens. Beide kennen een penetratiegraad van ongeveer 95 procent. In 2022 is daar niet veel aan veranderd. Voor het kijken, luisteren en lezen gebruikten we vroeger een televisietoestel, radiotoestel en papier. Vandaag de dag kunnen we kiezen uit een keur aan apparaten waarop we zowel kunnen kijken, luisteren als lezen. opzichte van het jaar daarvoor. Het Nationaal Media Onderzoek (NMO) is een initiatief van de organisaties voor mediabereiksonderzoek in Nederland. Dat zijn Stichting KijkOnderzoek (SKO), Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO), Stichting Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) en de Verenigde Internet Exploitanten (VINEX). Het rapport NMO Mediatrends 2022 is vanaf vandaag te downloaden. Foto JESHOOTS.com (cc)
Webwinkel failliet Scotch & Soda blijft open
1 dag
De webwinkel en Nederlandse winkels van Scotch & Soda blijven voorlopig open. De curator gaat de komende tijd op zoek naar een kandidaat om de Nederlandse activiteiten over te nemen. De activiteiten in het buitenland, waar Scotch & Soda meer dan tweehonderd winkels heeft, zijn niet in gevaar. Slechts dertig van de 260 winkels van Scotch & Soda staan in Nederland. Scotch & Soda worstelde met inflatie en hoge energiekosten. Daarnaast opende de Nederlandse tak veel nieuwe winkels, tijdens corona. Klanten die bestelde kleding willen retourneren, kunnen hun geld niet meer terugkrijgen. Ze kunnen de kleding alleen ruilen voor een ander artikel, laat het kledingbedrijf weten.
Acer lanceert eerste e-bike
1 dag
Acer, het bedrijf achter laptops en Chromebooks, lanceert zijn eerste e-bike. Het Taiwanese bedrijf prijst ebii als een e-bike die is ontworpen voor steden, compleet met AI-functies die reageren op wegomstandigheden. Qua gewicht is hij lichter is dan de meeste e-bikes. De fiets laadt in twee en een half uur volledig op. Fietsers kunnen de ebiiGO-app downloaden voor informatie over de levensduur van de batterij, aanbevolen routes, snelheidscontroles en om de fiets te vergrendelen en ontgrendelen. Ebii zal automatisch vergrendelen wanneer de gekoppelde telefoon de directe omgeving verlaat. Extra functies van de ebii zijn onder meer botsingsdetectiesensoren en luchtloze banden om een ​​lekke band te voorkomen. Acer heeft nog niet gespecificeerd hoeveel de ebii kost of wanneer deze wordt uitgebracht. Het is moeilijk om een ​​geschatte schatting te maken.
BBC verbiedt TikTok op bedrijfstelefoons
1 dag
Alle medewerkers van de Britse omroeporganisatie BBC zijn gisteren bevolen om TikTok van hun telefoons te verwijderen. De app wordt beschouwd als een dreiging omdat er ongecontroleerd veel data naar Chinese servers stromen en niemand weet wie er wat mee doet. Formeel is het geen verbod maar een advies, maar de strekking is duidelijk. De omroep vertrouwt de sociale video-app voor geen meter. De Britten maken overigens nog wel enkele uitzonderingen voor de Chinese dienst: voor redactionele en marketingdoeleinden wordt de inzet ervan niet verboden. De BBC is niet de eerste omroep in Europa die de app verbiedt. In Denemarken staat de app vanwege een advies van een inlichtingendienst ook al op de zwarte lijst. En ook bij ambtenaren in landen zoals bijvoorbeeld Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en bij de Europese Commissie. TikToks moederbedrijf Bytedance zegt dat er geen reden tot zorg is en dat ze niet afluisteren. Chinese wetgeving gebiedt hen dat overigens wel te doen als ze daar om worden gevraagd. De Nederlandse kabinet ontraadt sinds gisteren actief het gebruik van apps ‘uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland en Nederlandse belangen’ op hun mobiele werkapparatuur. Foto: (cc)
Adobe lanceert generatieve AI-dienst Firefly
1 dag
Adobe kon na Microsoft en andere techreuzen moeilijk achterblijven. Op zijn jaarlijkse Adobe Summit in Las Vegas heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag zijn eigen generatieve AI-dienst Firefly gelanceerd. Firefly kan worden ingezet voor onder andere het genereren van afbeeldingen en teksteffecten en brengt nog meer precisie, kracht, snelheid en gemak naar Creative Cloud, Document Cloud, Experience Cloud en Adobe Express workflows, zo belooft het bedrijf. Adobe heeft meer dan tien jaar ervaring met AI-innovatie en vertrouwde tot voor kort op zijn eigen technologie Sensei die in de meeste creatieve software van het bedrijf is verwerkt. Met Firefly zal iedereen die content creëert – ongeacht ervaring of talent – op zijn eigen manier content kunnen genereren, van afbeeldingen en audio tot illustraties, video’s en 3D. Firefly bestaat uit meerdere modellen, afgestemd op klanten met een breed scala aan vaardigheden en technische achtergronden. Het eerste model van Adobe, getraind op Adobe Stock beelden, richt zich op afbeeldingen en teksteffecten. Adobe lanceert ook een bètaprogramma voor Firefly waarmee verrassende teksteffecten kunnen worden gegenereerd. Adobe gelooft dat de volledige kracht van technologie niet kan worden gerealiseerd zonder grote verbeeldingskracht. Via het bètaprogramma zal het bedrijf samen met de creatieve gemeenschap en klanten de technologie verder ontwikkelen en integreren in de workflows van zijn applicaties. De eerste Creative Cloud-toepassingen die zullen profiteren van Firefly-integratie zijn Adobe Express, Adobe Photoshop en Adobe Illustrator. Ook in de Adobe Experience Cloud, software voor marketeers, wordt de technologie toegepast. In Adobe Experience Cloud kunnen klanten naadloos schakelen tussen Sensei GenAI-diensten en bestaande functies, binnen hun workflows. Met Firefly kunnen marketeers van alle vaardigheids- en ervaringsniveaus snel en eenvoudig onbeperkte variaties van content produceren en wijzigingen aanbrengen. In de toekomst zullen marketeers Firefly ook kunnen trainen op het eigen materiaal van het merk en zo content genereren in de stijl en designtaal van het merk. In Adobe Experience Manager (AEM) Assets – een digital asset management systeem dat bedrijven gebruiken om hun bibliotheek van afbeeldingen, video’s en andere content te beheren – kunnen merken Firefly gebruiken om de ontwikkeling van content te versnellen. Adobe Express met Adobe Firefly wordt direct geïntegreerd in AEM Assets en stelt teams in staat om direct beeldcomponenten zoals kleuren, objecten en landschappen te wijzigen, terwijl automatisch variaties worden gegenereerd voor kanalen zoals web, mobiel en e-mail.
Google stelt ChatGPT-concurrent Bard beschikbaar
2 dagen
Google heeft zijn Bard-AI-chatbot beschikbaar gesteld aan reguliere gebruikers in Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, nog wel met een wachtlijst. Het gaat om een ‘vroeg experiment’, waarbij er nog het nodige verbeterd zal moeten worden op basis van feedback. In een demonstratie van de site bard.google.com aan Reuters liet het bedrijf zien hoe het programma in een oogwenk blokken tekst produceert, anders dan ChatGPT die antwoorden woord voor woord uittypt. Google beweert dat Bard onder meer kwantumfysica in simpele termen kan uitleggen of gebruikers kan helpen met het schrijven van een blogpost. De lancering van ChatGPT, een chatbot van de door Microsoft gesteunde startup OpenAI, heeft een sprint in de technologiesector veroorzaakt om AI in de handen van gebruikers te geven. Tegelijk erkennen de diverse bedrijven dat de technologie nog in de kinderschoenen staat. ‘We kennen de beperkingen van de technologie en dus willen we heel bewust zijn in het tempo waarin we dit uitrollen,’ benadrukt productdirecteur Jack Krawczyk.

Liberty Global doet bod op aandelen Telenet
2 dagen
Liberty Global, medeaandeelhouder van VodafoneZiggo, heeft een bod uitgebracht op alle aandelen van de Belgische kabelaar Telenet. Het aandeel Telenet is al sinds donderdagochtend geschorst op de beurs. De notering van het telecombedrijf Telenet werd op eigen verzoek opgeschort ‘tot er een persbericht verschijnt’. Dat persbericht is er nu. Liberty Global heeft al een meerderheid van de aandelen, maar nu biedt het Amerikaanse bedrijf 22 euro per aandeel voor het resterende pakket. In 2012 ondernam Liberty Global ook al eens een overnamepoging, maar die mislukte. Intussen is Telenet heel wat minder waard geworden op de beurs. Telenet is vergelijkbaar met Vodafone/Ziggo. Het biedt internet, tv en telefonie aan.
DHL robotiseert in zijn pakketsorteercentrum
2 dagen
DHL Parcel en robotintegrator AWL zijn erin geslaagd om een robottoepassing te ontwikkelen die de dozen van een willekeurig samengestelde pallet kan afnemen en opzetten op de lopende band van een sorteerinstallatie. De innovatie combineert robotgestuurde AI-Vision met grijpertechnologie, waardoor pakketten van divers formaat en gewicht op de sorteerband gezet kunnen worden. De robot kan tot 31,5 kg tillen en 800 pakketten per uur verwerken en automatiseert werk dat eerder alleen door mensen werd gedaan. De diversiteit aan pakketten en de hoge snelheid waarmee er gedepalletiseerd wordt door de robot, is wat deze oplossing uniek maakt. Klanten van DHL leveren zendingen onder meer aan op pallets. Een pallet met bijvoorbeeld uiteenlopende bestellingen van een webshop wordt in een palletstation geplaatst, waarna de robot de pakketten op de sorteerband zet zodat ze naar hun bestemming gesorteerd kunnen worden. De krappe arbeidsmarkt noodzaakt de logistiek tot robotisering.
Distributiecentrum JYSK in Lelystad officieel geopend
2 dagen
JYSK is begonnen met de belevering van winkels in Nederland en België vanuit het nieuwe distributiecentrum in Lelystad. In het tijdelijke onderkomen liggen de 500 bestverkopende producten van de Deense retailer opgeslagen. JYSK verwelkomde afgelopen november de eerste container in Lelystad. Sindsdien leegden medewerkers al honderden containers, die rechtstreeks vanuit de leveranciers in de naastgelegen Flevokust Haven arriveerden. Inmiddels is het 60.000 vierkante meter tellende distributiecentrum bijna helemaal gevuld. Het gaat vooral om tuinartikelen voor het outdoorseizoen dat deze maand bij JYSK van start is gegaan. De eerste volle vrachtwagens vertrokken na de officiële opening richting de ruim 150 winkels in Nederland en België. Dankzij de opening van het tijdelijke distributiecentrum in Lelystad verkleint JYSK de CO2-voetafdruk. Daarnaast zijn de leveringen veel stabieler. Het distributiecentrum in Lelystad biedt momenteel werk aan ongeveer 65 mensen. De Deense retailer is nog op zoek naar meer logistiek medewerkers.

Pagina's

Abonneren op emerce