emerce

273 nieuwsberichten gevonden
Infographic: Nederlandse cosmeticamarkt
58 min
Hoewel het aandeel van online verkoop verder groeide naar 15,7 procent, blijft de fysieke winkel een onmisbaar kanaal voor de cosmeticamarkt – zeker voor producten waarbij geur of advies belangrijk zijn. In de parfumerie was de omzetgroei zelfs groter dan bij drogisterijen, terwijl de supermarktverkoop onder druk stond. Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureaus NielsenIQ en YouGov, verzameld en geanalyseerd door de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). Vooral de deelmarkten geuren, decoratieve cosmetica, haar- en mondverzorging presteerden bovengemiddeld. De verkoop in aantal verpakkingen steeg met 2,4 procent. De gemiddelde besteding per hoofd van de bevolking is 177 euro per jaar. Consumenten investeren meer in hoogwaardige verzorgingsproducten, zoals serums, haarverzorging en dermacosmetica. Er is sprake van een steeds beter geïnformeerde consument die waarde hecht aan transparantie, bewezen effectiviteit en duurzaamheid.
La Place lanceert nieuwe app met loyaliteitsprogramma
2 uur
La Place heeft een volledig vernieuwde app, met als blikvanger het nieuwe loyaliteitsprogramma: de Feel Good Food Club. Met dit programma zet La Place naar eigen zeggen een stap in de nieuwe strategie van de foodserviceformule om een jongere doelgroep aan te spreken met een persoonlijker en aantrekkelijker aanbod. De Feel Good Food Club vervangt het oude Extraatjes-programma in de voormalige La Place app. In het nieuwe programma sparen leden automatisch punten: per bestede euro ontvangen zij 10 punten. Deze punten kunnen ingewisseld worden in de shop in de app, waar gasten zelf vouchers kunnen claimen voor gratis producten of korting. Dit kan in de meeste gevallen al na twee of drie bezoeken. De nieuwe app en het bijbehorende loyaliteitsprogramma maken deel uit van de vernieuwde koers die La Place is ingeslagen sinds de verzelfstandiging van Jumbo. Met deze strategie wil La Place directer in contact staan met haar doelgroep en de klantrelatie versterken. Het nieuwe loyaliteitsprogramma speelt daarbij een centrale rol, door actief de dialoog met gasten aan te gaan. Leden kunnen er ook voor kiezen om hun punten te doneren aan Stichting Jarige Job. Voor veel kinderen betekent hun verjaardag een feestelijke dag, maar voor honderdduizenden kinderen in armoede is dat niet zo vanzelfsprekend. Stichting Jarige Job verrast deze kinderen op hun verjaardag met een verjaardagsbox ter waarde van 35 euro. Later dit jaar hoopt La Place meer goede doelen aan het programma toe te voegen.
OnePlus stopt voorlopig met foldables: markt te klein
17 uur
OnePlus heeft bekendgemaakt voorlopig geen nieuwe opvouwbare smartphones uit te brengen. Volgens de Chinese fabrikant is de markt voor vouwbare telefoonss op dit moment simpelweg nog te klein om rendabele productlanceringen te rechtvaardigen. Veel fans hadden dit voorjaar uitgekeken naar de OnePlus Open 2, die naar verwachting gebaseerd zou zijn op OPPO’s recent gelanceerde Find N5. Kort na de introductie van die telefoon liet OnePlus echter weten dat er geen eigen variant komt. Inmiddels is duidelijk dat het merk voorlopig helemaal afziet van nieuwe Open-modellen. De beslissing komt voort uit tegenvallende groei in de markt. ‘Uit het meest recente rapport van Counterpoint Research blijkt dat het aantal verscheepte foldables in 2024 slechts met 2,9 procent is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dat is lager dan verwacht,’ aldus Rudolf Xu, Senior Product Marketing Manager bij OnePlus, in een gesprek met TechRadar. Xu erkent dat er nog steeds groei is, maar benadrukt dat foldables voorlopig nog geen massaproduct zijn. OnePlus lijkt daarom te willen wachten tot de markt volwassen genoeg is om grotere volumes te ondersteunen.
OpenDNS niet langer beschikbaar in België na gerechtelijke uitspraak
18 uur
Sinds 11 april mag OpenDNS zijn diensten niet meer aanbieden in België. Een gerechtelijke uitspraak verbiedt de Amerikaanse DNS-aanbieder vanwege schending van het auteursrecht en betrokkenheid bij het faciliteren van illegale onlinekansspelen. OpenDNS biedt zowel gratis als commerciële DNS-diensten aan en geldt als alternatief voor de standaardservers van internetproviders. De dienst staat bekend om zijn snellere en veiligere webverbindingen. Sinds 2015 is OpenDNS eigendom van Cisco, dat destijds 635 miljoen dollar betaalde voor de overname. Op het Cisco Community-forum laat OpenDNS zelf weten dat de dienst niet langer actief is in België. Hoewel het bedrijf geen concrete details geeft over de reden achter de gerechtelijke uitspraak van 11 april, lijkt er een verband te zijn met een recente rechtszaak die werd gewonnen door de sportstreamingdienst DAZN. De ondernemingsrechtbank van Brussel oordeelde vorige week dat meer dan honderd websites via illegale streams inbreuk maakten op de auteursrechten van DAZN. Als OpenDNS toegang bood tot deze websites, kan dat de aanleiding zijn geweest voor het verbod. Cisco heeft deze link echter niet bevestigd. Data News probeerde een reactie te verkrijgen van DAZN, maar het bedrijf weigert voorlopig commentaar te geven.
Recharge.com betreedt B2B-markt met overname van Brits Giftcloud
19 uur
De Nederlandse specialist in prepaid betalingen Recharge.com koopt Giftcloud uit Engeland van Groupon om zijn positie op de B2B-markt op- en uit te bouwen. De deal volgt op de recente acquisitie-faciliteit van 45 miljoen euro die Recharge bij ABN AMRO heeft veiliggesteld om internationale fusie- en overnameactiviteiten te financieren. De partijen maakten de overname eerder deze week bekend. Giftcloud ondersteunt campagnes voor grote Britse merken, zoals Vodafone, Sky en TalkTalk, die als doel hebben om klanten en werknemers nauwer aan het merk te binden. Dat doen ze met digitale cadeaubonnen. “Deze zet is een bewuste stap naar B2B,” zei Günther Vogelpoel, CEO van Recharge. “We zien enorm potentieel voor prepaid in klantenwerving, loyaliteit en werknemersbetrokkenheid. Giftcloud geeft ons een fundament om die propositie verder te laten groeien in het VK en in heel Europa, ondersteund door Recharges digitale infrastructuur, partnerships en internationale bereik.” Met Giftcloud kan Recharge een breder scala aan diensten rechtstreeks aan zakelijke klanten aanbieden. Dit is de tweede grote overname van Recharge. In 2023 kochten ze Startselect. Dat was bedoeld om zijn assortiment op het gebied van gaming te versterken en zijn eigen positie in de digitale prepaidpaymentsmarkt. Sinds 2010 ontwikkelt het Nederlandse bedrijf zich tot online ‘supermarkt’ voor digitale giftcards en opwaarderingen. Die verkoopt het via webshops en mobiele apps. Die worden gepositioneerd als alternatief voor de reguliere traditionele offline kanalen.
Onzichtbare lichtbundels boven Eindhoven vervoeren supersnel data
20 uur
TU/e-onderzoekers zijn erin geslaagd om met infrarood licht data te versturen tussen de TU/e en de High Tech Campus, 4,6 km verderop. Dit gebeurde met een verbluffende snelheid van 5,7 terabit per seconde, vergelijkbaar met het gelijktijdig streamen van 1,9 miljoen Netflix-series in HD. Daarmee vestigen de onderzoekers het record voor snelste draadloze datatransmissie over zo’n lange afstand ooit in een stedelijke omgeving. De recordverbinding tussen de TU/e-campus in het noorden en de High Tech Campus (HTC) in het zuiden van Eindhoven kwam tot stand dankzij geavanceerde optische antennes van Aircision, een spin-off van TNO die optische draadloze systemen produceert met ultrahoge capaciteit. Het bedrijf is gevestigd op de HTC. In plaats van kabels of radiosignalen gebruikt hun technologie infraroodlicht om gegevens te verzenden. Deze methode, bekend als free-space optical (FSO) communicatie, maakt zeer snelle en storingsvrije gegevensoverdracht mogelijk. Om deze doorbraak te realiseren, gebruikte het team de Reid Photonloop, een permanente testopstelling van de TU/e. Dit proefstation is bedoeld voor experimenteren met draadloze hogesnelheidscommunicatie. Het gebruikt geavanceerde technologie die meerdere golflengtes in één transmissie combineert. Deze techniek is al in gebruik in glasvezelnetwerken, en is nu voor het eerst toegepast in draadloze free-space optical communicatie op deze schaal. Eén van de antenne-opstellingen van de Reid Photonloop bevindt zich op het dak van het Flux-gebouw op de TU/e-campus, waar de faculteiten Electrical Engineering en Applied Physics and Science Education zijn gevestigd. Het andere uiteinde van de testopstelling, 4,6 kilometer verderop aan de andere kant van Eindhoven, bevindt zich op de bovenste verdieping van gebouw 37 van de High Tech Campus.
ACM onderzoekt opzegdrempels bij telecomaanbieders
21 uur
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een onderzoek naar mogelijke drempels die telecomaanbieders opwerpen voor het opzeggen van abonnementen. Aanleiding hiervoor zijn de vele signalen die de ACM ontvangt van consumenten die drempels ervaren bij het opzeggen van een mobiel of vast abonnement bij een telecomaanbieder. De wet regelt dat consumenten in ieder geval op dezelfde manier hun abonnement moeten kunnen opzeggen als waarop ze het zijn aangegaan. Dit betekent dat als je je abonnement online hebt afgesloten je het online moet kunnen opzeggen. In de praktijk worden consumenten vaak min of meer gedwongen telefonisch op te zeggen. Dit mag niet. Het opzeggen mag consumenten niet moeilijk worden gemaakt. De ACM gaat de telecombedrijven hier de komende periode op controleren. Telecombedrijven die online abonnementen aanbieden aan consumenten moeten ervoor zorgen dat consumenten deze abonnementen net zo makkelijk online kunnen opzeggen. Bedrijven moeten consumenten vooraf en tijdens de overeenkomst duidelijk informeren hoe zij het abonnement kunnen beëindigen. Consumenten die hun telecomabonnement willen opzeggen en via een zoekmachine op zoek gaan naar de juiste informatie over hoe ze dat moeten doen, kunnen zo ongewild bij een bemiddelingsdienst uitkomen. De bovenste link in het zoekresultaat kan die van een commerciële bemiddelaar zijn. Deze vraagt geld voor het opzeggen, terwijl dit bij de telecomaanbieder zelf gratis kan.
Het AD verhuist naar de Coolsingel in Rotterdam
22 uur
Het AD gaat verhuizen. Op 1 januari 2027 vestigen de centrale redactie van AD en de redacties van AD Rotterdams Dagblad en indebuurt zich op de Coolsingel, de bekendste straat van Rotterdam. Ook de DPG Media-collega’s van ICT, Sales, Marketing en Finance verhuizen mee. Op dit moment wordt het pand gebouwd, recht tegenover het historische stadhuis en het voormalige postkantoor. De redacties en afdelingen, alle onderdeel van DPG Media, worden gehuisvest op de 7e en 8e verdieping en krijgen een dakterras met uitzicht op de Coolsingel. Het nieuwe pand is ontwikkeld door Edge en wordt in de loop van 2026 opgeleverd. Het huurcontract met de ontwikkelaar is afgelopen maandag ondertekend. Het AD is sinds 2012 gevestigd in Central Post, het voormalige postsorteercentrum naast Rotterdam Centraal. Daar loopt het huurcontract eind 2026 af. Voor DPG Media is naast het werkplezier van alle medewerkers en een goede bereikbaarheid ook de duurzaamheid van een locatie van cruciaal belang. DPG Media heeft een duidelijke missie: binnen vijf jaar moeten alle kantoren van het mediabedrijf energiezuinig zijn. Met tientallen panden verspreid over twee landen is dit een ambitieus maar noodzakelijk doel. Waar vroeger de focus op gunstige ligging en aantrekkelijkheid van een pand lag, zijn de eisen nu strenger.
Deezer: bijna een vijfde van de ingezonden muziek AI-gegenereerd
23 uur
Bijna een vijfde van de muziek die op muziekdienst Deezer wordt geplaatst, is volledig gegenereerd door AI. Dat heeft de Franse streamingdienst bekendgemaakt. In januari was slechts 10 procent van de titels AI-gegenereerd, in slechts drie maanden tijd is het aandeel bijna verdubbeld. Dagelijks worden 20.000 volledig AI-gegenereerde nummers toegevoegd. CEO Aurelien Herault van Deezer spreekt van een stortvloed aan AI-muziek en er zijn ook geen tekenen dat het afneemt. ‘Generatieve AI heeft het potentieel om muziekcreatie en -consumptie positief te beïnvloeden, maar we moeten de ontwikkeling met verantwoordelijkheid en zorg benaderen om de rechten en inkomsten van artiesten en songwriters te beschermen.’ Deezer zet hiervoor een tool in die pas sinds het begin van het jaar werd uitgerold en feilloos AI gegenereerde muziek herkent, waaronder nummers die met diensten als Suno en Udio zijn gecreëerd. De opkomst van generatieve AI-tools zoals Jukebox van OpenAI en andere platforms heeft het voor gebruikers mogelijk gemaakt om muziek te creëren zonder traditionele muzikale vaardigheden. Dit heeft geleid tot een toename van AI-gegenereerde muziek op streamingdiensten zoals Spotify. Spotify staat over het algemeen toe dat AI-gegenereerde muziek wordt geüpload, zolang de maker de copyrightrechten bezit en de contentrichtlijnen van het platform niet schendt. Apple Music lijkt recentelijk strenger te worden in het toelaten van AI-muziek. Er zijn berichten dat ze sinds kort een uitvoerende en producer credit vereisen voor elk nummer, wat het moeilijker kan maken om puur AI-gegenereerde muziek te uploaden zonder menselijke tussenkomst. Het exacte aantal door AI gegenereerde liedjes op Spotify of Apple Music is niet openbaar bekend. Spotify heeft in het verleden tienduizenden nummers verwijderd die vermoedelijk door AI zijn gegenereerd of als ‘botspam’ werden beschouwd.
Nespresso, Otrium en Staples sluiten zich aan bij verduurzamingsprogramma DHL
1 dag
Onder de naam GoGreen Plus neemt DHL samen met een aantal grote klanten het initiatief om de hele keten te verduurzamen. Met GoGreen Plus investeert DHL samen met verzendpartners Nespresso, Otrium en Staples extra in HVO100 diesel die bijdraagt aan fossielvrije kilometers in het totale netwerk. Daarmee versnelt de afbouw van CO2 uitstoot in de logistieke keten. Bedrijven die deelnemen aan GoGreen Plus, waaronder Nespresso en Staples, krijgen inzage in de totale uitstoot van hun logistieke proces via DHL, en een certificaat gevalideerd en gecertificeerd door certificeringsautoriteit SGS. Een pakket legt heel wat kilometers af voordat het op zijn bestemming aankomt. Het laatste stuk van de reis gebeurt vaak al elektrisch. Maar in andere delen van de reis zijn grotere trucks nodig, en die rijden nu vaak nog op diesel. Met GoGreen Plus verbetert DHL juist dít deel van de reis. Als bedrijven meedoen, investeren ze samen met DHL in vrachtwagenkilometers die worden gereden op HVO100. Hoe meer bedrijven aansluiten, hoe meer fossielvrije brandstof in het DHL netwerk terechtkomt. HVO100 is een fossielvrije brandstof, gemaakt van afval, restoliën en vetten. In vergelijking met gewone diesel kan het de CO₂-uitstoot tot wel 85% verlagen. Omdat HVO100 nog niet overal beschikbaar is, rijden niet alle trucks direct op HVO100, maar vermindert het wel de CO2 uitstoot van het totále netwerk. Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden. Cookie instellingen
Strava doet overname om meer persoonlijke trainingschema’s en -coaching
1 dag
Sporttracking-app Strava koopt Runna, een Engels technologiebedrijf dat tegen betaling gepersonaliseerde trainingschema’s en -coaching ontwikkelt. Sporttrackingapp Strava koopt Runna, een Engels technologiebedrijf dat tegen betaling gepersonaliseerde trainingsplannen en -coaching ontwikkelt. Waarschijnlijk heeft het M&A-team van Strava goed in de statistieken van zijn API-omgeving gekeken en daar geconstateerd dat er een nieuw succesnummertje tussen zat. Runna uit Londen is net twee jaar oud en ging deze week voor een onbekend bedrag over naar de nieuwe eigenaar. De gekochte app kost maandelijks minstens twintig euro en geeft zijn gebruikers daarvoor in ruil gepersonaliseerde trainingsplannen en -coaching. Die adviezen worden ontleend aan de data in de Strava-app, via de API. Runna heeft zelf geen sportersdata. Met de nieuwe dienst kan Strava zijn betalende gebruikers meer toegevoegde waarde bieden, zo legt algemeen directeur Michael Martin uit in een persverklaring. De sporttracking-app heeft meer dan 150 miljoen geregistreerde gebruikers. Runna is een van de meer dan honderd trainings-apps die gebruikmaken van de API. Die van Nike is sinds vorig jaar ook te koppelen. Foto: Matthijs Koster (cc)
DNB: Merendeel Nederlanders overweegt een digitale euro op zak te hebben
1 dag
Uit onderzoek van DNB blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders bereid is om een digitale euro op zak te hebben, mocht deze digitale tegenhanger van contant geld in de toekomst werkelijkheid worden. Terwijl er nog geen digitale euro’s zijn, laat staan dat ermee afgerekend kan worden, zegt twee derde van de Nederlanders ze wel bij zich te willen hebben. EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie onderhandelen op dit moment over wetgeving die invoering mogelijk moet maken. Behalve dat de eurolanden hiermee een eigentijdse aanvulling krijgen op het bestaande contante geld, zal ook het eerste Europese digitale betaalmiddel zijn als Europees antwoord op de door Amerikaanse bedrijven gedomineerde betaalmarkt. Maar voordat die digitale euro er is, moet er nog heel wat water door de Rijn, de Loire, de Maas en de Donau stromen, zegt DNB. De EU-landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie moeten eerst akkoord gaan met de invoering van het nieuwe betaalmiddel. Wanneer dat precies gebeurt en wat de uitkomst wordt, is nu nog niet bekend. In de tussentijd werken de Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale centrale banken in de eurozone aan de techniek, vormgeving en betaalmogelijkheden van deze digitale tegenhanger van contant geld. Terwijl er dus nog volop wordt gewerkt aan de techniek en de politieke besluitvorming nog moet plaatsvinden, liet DNB onderzoeken of Nederlanders überhaupt wel een digitale euro willen gebruiken. Ze liet daarvoor 2.000 mensen ondervragen uit het panel van onderzoeksbureau Flycatcher dat samenwerkt met veel Nederlandse universiteiten. De deelnemers werd vooraf uitgelegd wat de digitale euro, en dan met name de offline variant (zonder internet), inhoudt. 67 procent van de ondervraagde Nederlanders is in dit onderzoek bereid om digitale euro’s te gebruiken. Dat is veel voor een betaalmiddel dat nog niet eens in de kinderschoenen staat. Een andere belangrijke uitkomst van dit onderzoek is daarnaast dat Nederlandse consumenten over het algemeen geen probleem hebben met een zogenoemde ‘aanhoudingslimiet’ van 3.000 digitale euro’s per persoon. Zo’n limiet bepaalt wat iemand maximaal kan aanhouden om te voorkomen dat mensen dusdanig veel digitale euro’s opnemen dat dat de financiële stabiliteit kan bedreigen. Over de aanhoudingslimiet is nog geen beslissing genomen. Ook dat is nog onderdeel van de politieke besluitvorming over de mogelijke invoering van de digitale euro. Ongeveer een derde van de deelnemers is huiverig om de digitale euro te gebruiken. Deze groep gebruikt ongeacht eventuele budget- of scenariobeperkingen stellig geen digitale euro’s. Desgevraagd zegt een meerderheid van de niet-gebruikers de toegevoegde waarde niet te zien van het nieuwe betaalmiddel. Privacy komt niet als doorslaggevende factor naar voren in dit onderzoek. Voor twee derde van de Nederlanders is privacy geen reden om meer of minder gebruik te maken van de digitale euro. Desalniettemin vinden wij privacy(Verwijst naar een externe site) als centrale bank belangrijk. Ongeveer de helft van de niet-gebruikers verklaart geen behoefte aan digitale euro’s te hebben omdat ze er te weinig verstand van hebben. Anderen nemen geen digitale euro’s op zak mee omdat ze het niet vertrouwen als betaalmiddel.
Koerssprong na betere resultaten, verwachtingen Netflix
1 dag
Het aandeel Netflix steeg in de handel nabeurs met vijf procent op beter dan verwachte resultaten. De directie sprak eerder deze week ook al het streven uit de omzet en koers te verdubbelen in 2030. Zojuist publiceerde Netflix de financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2025 en die zien er keurig uit. Dertien procent meer omzet, 27 procent hogere bruto winst. “We voeren onze prioriteiten van 2025 uit: het verbeteren van het serie- en filmaanbod en het laten groeien van onze advertentiesactiviteiten. Verder ontwikkelen we nieuwe initiatieven zoals live programmeren en games en houden er een gezonde omzet- en winstgroei op na.” Voor heel 2025 handhaaft de leiding de financiële verwachtingen. Die ziet de markt in het kader van de gelekte verwachting dat CEO’s Greg Peters en Ted Sarandos streven naar een verdubbeling van de omzet in 2030 en beurswaarde van duizend miljard. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van nu. “Een belangrijke focus in 2025 is het verbeteren van onze mogelijkheden voor adverteerders. We hebben met succes de Netflix-advertentiesuite in de VS uitgerold op 1 april. In de komende maanden lanceren we de Netflix-advertentiesuite op de overige advertentiemarkten. Wij geloven dat het advertentietechplatform fundamenteel is voor onze strategie voor advertenties op lange termijn.” De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op 10,5 miljard dollar, de nettowinst op 2,9 miljard. Europa en het Midden-Oosten zijn goed voor 3,4 miljard dollar (+15%). De VS een kwart meer, maar daar is de groei minder dan tien procent.
Amerikaanse rechter acht marktmisbruik Google op advertentiemarkt bewezen
1 dag
Een federale rechter in de VS oordeelde donderdag dat Google zich schuldig heeft gemaakt aan illegale praktijken om zijn monopolie op bepaalde technologieën voor online advertenties te behouden. Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor het techbedrijf, dat 1,88 biljoen dollar waard is, en mogelijk zijn invloed op het internetlandschap moet herdefiniëren. Rechter Leonie Brinkema van de Amerikaanse District Court voor het Eastern District of Virginia oordeelde dat Google de wet heeft overtreden om zijn dominante positie te versterken in het grotendeels onzichtbare technische systeem dat online advertenties op webpagina’s plaatst. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en een coalitie van staten hadden het techbedrijf aangeklaagd, met als argument dat Googles monopolie op advertentietechnologie leidde tot hogere prijzen en een groter aandeel in de advertentie-inkomsten. De zogeheten ad tech-zaak werd in 2023 aangespannen en draait om een complex netwerk van programma’s die online advertentieruimte verkopen, bijvoorbeeld op nieuwssites. Via deze software, waaronder Google Ad Manager, worden in fracties van een seconde veilingen gehouden om advertenties te tonen zodra een gebruiker een webpagina opent. In 2023 leverde deze tak van Google zo’n 31 miljard dollar op, goed voor ongeveer een tiende van de totale omzet van moederbedrijf Alphabet. Een deel van die activiteiten komt voort uit de overname van DoubleClick, een advertentiesoftwarebedrijf, voor 3,1 miljard dollar in 2008. ‘Door concurrenten actief uit te sluiten, heeft Google niet alleen zijn vermogen om mee te dingen ondermijnd, maar ook aanzienlijke schade toegebracht aan zijn uitgeversklanten, het concurrentieproces en uiteindelijk aan consumenten die afhankelijk zijn van vrije toegang tot informatie op het open web,’ oordeelde rechter Brinkema. Ze wees daarbij ook een deel van de aanklacht van de overheid af. Een andere federale rechter oordeelde in augustus dat het bedrijf een monopolie had op online zoeken. Hij overweegt nu een verzoek van het ministerie van Justitie om het bedrijf op te splitsen. Samen kunnen deze twee uitspraken resulteren in een ingrijpende revisie van het bedrijf.
Negen bedrijven genomineerd voor titel ‘Marketing Company of the Year’
1 dag
NIMA heeft vandaag de shortlist bekendgemaakt van de NIMA Marketingprijzen 2024, de jaarlijkse verkiezing van de beste marketingorganisaties van Nederland. Negen bedrijven zijn genomineerd in drie categorieën: Small, Medium en Large. De winnaars worden op 12 juni bekendgemaakt tijdens de NIMA Marketing Day in DeFabrique in Utrecht. De shortlist is samengesteld op basis van een eerder gepubliceerde longlist per categorie. De vakjury selecteerde per categorie drie bedrijven: Categorie Small Fleurop Jean Bâton Natuurhuisje Categorie Medium BrandMR EasyToys Consumentenbond Categorie Large Basic-Fit McDonald’s Praxis Deze organisaties laten volgens de jury zien hoe marketing ingezet kan worden als aanjager van merkvoorkeur, klantwaarde en organisatiegroei. De NIMA Marketingprijzen onderscheiden zich van andere marketingawards doordat ze niet één opvallende campagne belonen, maar het volledige marketingapparaat beoordelen. Strategie, merkontwikkeling, datagedrevenheid, kanaalkeuze en interne organisatie worden in samenhang bekeken. De jury, bestaande uit senior marketeers en vakexperts, hanteert vier centrale beoordelingscriteria: effectiviteit, strategische consistentie, innovatie en impact. Daarmee is deze prijs een erkenning voor organisaties die marketing structureel, slim en professioneel inzetten. Tijdens de NIMA Marketing Day op 12 juni lichten de drie juryvoorzitters per categorie hun overwegingen en keuzes toe. Aansluitend maken zij de winnaars bekend. Bezoekers van het event krijgen zo een uniek inkijkje in de beste marketingpraktijken van dit moment.
Taxibedrijf Lyft via overname actief in Europa
1 dag
Ubers taxiconcurrent op de Amerikaanse markt Lyft steekt de Atlantische Oceaan over en krijgt daarbij, met de overname van FreeNow, een kickstart. Lyft betaalt 175 miljoen euro cash om het bedrijf FreeNow over te nemen van diens oprichters, de autofabrikanten BMW Group and Mercedes-Benz. Operationeel zal er weinig veranderen, maar de nieuwe eigenaar zal ongetwijfeld zijn kenmerkend roze beeldmerk op de taxi’s willen plakken. Lyft is actief in 150 steden in negen landen: Duitsland, Frankrijk, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italië, Oostenrijk, Polen en Spanje. Niet op de kaart: Nederland, België, Luxemburg, Portugal en Zwitserland. Pure-play concurrenten in Nederland zijn: Bolt en Uber. Dit is de grootste uitbreiding van Lyft buiten Noord-Amerika. Het verdubbelt naar eigen zeggen zijn totaal adresseerbare markt tot meer dan driehonderd miljard persoonlijke voertuigreizen per jaar. Het brengt ook de bruto omzet, de totale taxitarievensom, naar boven de miljard euro. FreeNow is het laatste restje van een ambitieuze joint-venture van BMW en Daimler, waar ze een miljard euro in zouden investeren. Onder – wat formeel heette -‘NOW family of brands‘ hadden ze een portfolio met veertien diensten die forenzen, reizigers en ander publiek kunnen gebruiken via hun telefoon. Bijvoorbeeld: taxi oproepen, auto delen, opladen, parkeren en het vinden van multimodaal vervoer; een combinatie van publiek en openbaar vervoer. Parkeren, bijvoorbeeld, kennen we al van ParkMobile (nu: Easypark). Eind 2024 had Lyft 24,7 miljoen taxiklanten (+1,2%) die gezamenlijk 218,5 miljoen ritten afnamen (+0,8%). Dat leverde een omzet van 1,6 miljard dollar op (+1,8%) en een nettowinst van 62 miljoen dollar. De jaren daarvoor schreef Lyft netto rode cijfers.
NorthC koopt zes datacentra van Colt
1 dag
Datacenterexploitant NorthC neemt meerdere locaties van telecombedrijf Colt over om zijn positie in Noordwest Europa te verstevigen. Hoeveel geld met de overname is gemoeid houden de partijen voor zich. De transactie betreft datacentra in de metropoolregio’s Frankfurt, Berlijn, Hamburg, München, Düsseldorf en Amsterdam, met een gezamenlijk vermogen van ruim 25MW. NorthC was naast de Benelux ook al actief in de DACH-regio. Colt belooft voor lange duur klant te blijven van NorthC.
Britse adverteerders korten reclamebudgetten
1 dag
Met de dreiging van een internationale handelsoorlog in het vooruitzicht worden Engelse adverteerders voorzichtiger met hun reclamebestedingen. In het eerste kwart van dit jaar, zo stelt het Institute of Practitioners in Advertising tegenover de Financial Times, houdt een beduidend aantal adverteerders de hand op de knip. Een kwart van de respondenten zegt in peiling van de belangenorganisatie, dat ze marketingbudget afgelopen maanden schrapten. Een op de vijf schroefde het budget op. Marketingbudgetten zijn nauw verbonden met zakelijk sentiment. Advertentie-uitgaven worden gezien als een indicator van de economische vooruitzichten vanwege het aantal bedrijven dat budgetten vaststelt op basis van de verwachte verkoop. Als bedrijven kosten moeten schrappen uit financiële voorzorg is het doorgaans deze post die als eerste onder het fileermes gaat.
Rapportage van NMO Luisteronderzoek uitgebreid
1 dag
Met ingang van week 15 maken ook korte luistertrajecten van één en twee minuten onderdeel uit van de rapportage van de luistertijd in het NMO Luisteronderzoek. Het gaat dan om luistertrajecten die op basis van ‘encoding’ zijn gemeten. Deze aanpassing in de rapportageregels wordt met terugwerkende kracht toegepast op de weken 1 t/m 14 2025. De meting van het NMO Luisteronderzoek bestaat uit meerdere registratiemethoden die samen het luistergedrag meten. Het luistergedrag van personen van 18 jaar en ouder wordt vastgelegd met behulp van een app op de smartphone van de panelleden. Deze app, de MediaCell+ app van Ipsos I&O, maakt gebruik van een techniek die bekend staat als ‘audiomatching’. Deze techniek registreert geluidspatronen en vergelijkt die met een database van radiozenders. Omdat vanaf het begin alle zenders via audiomatching werden gemeten, was deze techniek leidend in de registratie van luistertijd. Naast audiomatching kan ook ‘encoding’ als registratiemethode worden ingezet. Bij encoding wordt een voor het menselijk oor onhoorbare code met het audiosignaal meegestuurd. Het voordeel van deze meetmethode is dat in de meting een onderscheid kan worden gemaakt via welk platform er wordt geluisterd, zoals via FM, DAB+ of internet. Tot week 15 2025 konden deelnemende radiozenders kiezen of ze beide methoden wilden inzetten voor de meting of alleen audiomatching. Vanaf week 15 is het verplicht om beide methoden ingeregeld te hebben om in de rapportage van het NMO Luisteronderzoek opgenomen te worden. Tot nu toe werden alleen de luistertrajecten van minimaal drie minuten toegelaten in de rapportage van het NMO Luisteronderzoek om mogelijke ‘false positives’ tegen te gaan. Van een false positive is sprake als op basis van audiomatching een onterechte match wordt gemaakt met een radiozender. Het risico op false positives is vooral aanwezig bij korte trajecten van minder dan drie minuten. Bij encoding zijn false positives vrijwel onmogelijk, ook bij korte luistertrajecten. Nu alle zenders ook ‘encoding’ hebben geïmplementeerd, is het speelveld voor alle radiozenders gelijk, waardoor het mogelijk is om ook korte luistertrajecten van éen of twee minuten toe te laten in de rapportage van de luistertijd, mits ze zijn gemeten op basis van encoding. Uit analyses van Ipsos I&O blijkt dat het toevoegen van luistertrajecten met een duur van 1 of 2 minuten aan de luisterdata een positief effect kan hebben op het weekbereik en in iets geringere mate op de luistertijd van radiozenders.
DPG Media investeert 400 miljoen euro in digitale ontwikkeling
1 dag
DPG Media komende trekt de komende drie jaar meer dan 400 miljoen euro uit voor digitale ontwikkeling. De uitgever wil verder investeren in zijn apps en sites om het aanbod verder te verrijken en de gebruikerservaring continu te verbeteren. CEO Erik Roddenhof constateert dat de mediawereld snel verandert en de digitalisering ervan raast door. ‘Op het vlak van digital storytelling kunnen we nog veel vooruitgang boeken. We zullen ook verder investeren in het eigen advertentiesysteem Ad Manager en dit uitbreiden met nieuwe videoadvertentieproducten. We ontwikkelen nieuwe AI-gedreven tools die onze medewerkers in hun dagelijkse werk ondersteunen.’ DPG Media behaalde in 2024 een omzet van 1,73 miljard euro. Hogere kosten, waaronder een stijging van de loonkosten, distributiekosten en kosten voor de digitale ontwikkeling, neutraliseerden de omzetstijging. Het resulteerde in een vergelijkbaar resultaat als het voorgaande jaar. De EBITDA bedroeg 348 miljoen. Het resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten kwam uit op 185 miljoen. Het digitale gebruik en de totaal betaalde oplage van de nieuwsmedia bij DPG groeiden licht met 1 procent. Het aantal digitale abonnementen groeide met 12 procent, zo blijkt uit de jaarcijfers over 2024. Het marktaandeel van de radiozenders steeg in Nederland met 12 naar 28,7 procent. Deze groei werd vooral aangejaagd door de sterke prestatie van JOE. In België steeg het marktaandeel van de radiozenders naar 41,7 procent. In 2024 groeide het aantal gebruikers van de streamingdiensten van DPG Media met 8 procent. De VTM-zenders behielden daarnaast een stevig marktaandeel van 36 procent in lineaire televisie. De transformatie van het televisiekijken zette fors door met een dalende live kijkdichtheid op televisie tegenover een verdere groei in het gebruik van streamingdiensten. Desondanks groeide de omzet uit de video- en televisieactiviteiten met 1 procent. DPG Media vroeg in de zomer een vergunning bij de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt aan, om de voorgenomen overname van RTL Nederland, die in december 2023 werd aangekondigd, te mogen afronden. De beoordeling van deze aanvraag is nog in behandeling en het proces bij de ACM is nog niet afgerond.
Nedap werkt voor HEMA aan RFID-uitrol
1 dag
Nedap gaat voor HEMA de uitrol van het iD Cloud-platform verzorgen in alle ruim 740 winkels in onder andere Nederland, België en Frankrijk. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld in de app of op de website exact zien hoeveel van hun favoriete artikelen er nog in een winkel beschikbaar zijn. Voor medewerkers betekent dit dat zij veel sneller en nauwkeuriger de voorraden kunnen bijhouden. Alle HEMA-winkels in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zullen medio 2026 live gaan met de RFID-oplossing, waarbij HEMA gebruik gaat maken van Nedaps expertise in grootschalige RFID-implementaties. Zo kunnen klanten altijd rekenen op de juiste producten op het juiste moment. iD Cloud vereenvoudigt retail- en supply chain-beheer met RFID en biedt real-time itemniveau-inzichten in voorraadlocaties. Dit stelt retailers volgens de leverancier in staat om wendbaarder te opereren, een betere omnichannel winkelervaring te bieden en de verkoop te verhogen.
Meta traint AI alsnog met publieke data van Europese gebruikers
1 dag
Meta gaat zijn AI-systemen alsnog trainen met gegevens van Europese Facebook- en Instagram-gebruikers. Het bedrijf benadrukt daarbij uitsluitend gebruik te maken van openbaar toegankelijke content, zoals reacties en publieke posts. Al in 2023 kondigde Meta aan Europese gebruikersdata te willen inzetten voor AI-training. Toenmalige plannen werden echter tijdelijk opgeschort na ingrijpen van de Ierse privacywaakhond (DPC). Nu, nog geen jaar later, pakt Meta het plan opnieuw op, zo blijkt uit een recente blogpost. Gebruikers krijgen deze week meldingen in de apps en e-mails met uitleg over Meta’s vernieuwde AI-plannen. Daarin staat dat alleen gegevens worden gebruikt die voor iedereen zichtbaar zijn — ook zonder een Facebook- of Instagram-account. Meta stelt gebruikers in staat om bezwaar te maken via een directe link in de melding. Wie het bezwaarformulier indient, wordt volledig uitgesloten van dataverwerking voor AI-training. Tot nu toe is het systeem alleen getraind op data van buiten de EU, waardoor het onvoldoende gevoel heeft voor regionale cultuur, taalgebruik, humor en sarcasme.
Temu stopt Google Ads, app-ranking stort in
1 dag
Shopping-app Temu heeft op 9 april alle Google Ads in de VS gestopt. Gevolg: de app keldert tot onzichtbare posities in de hitlijsten. Moederbedrijf Pinduoduo van Temu heeft het groene licht gegeven om de Amerikaanse positie van zijn internationale succesverhaal in e-commerce in de vriezer te zetten. Immers, geen Google Ads betekent: geen nieuwe gebruikers. De Chinezen reageren daarmee vermoedelijk op de importheffingen die president Trump oplegt voor items die uit China worden geïmporteerd. Ze kunnen niet inschatten welke operationele en financiële impact het heeft dat Amerikanen meer moeten gaan betalen voor de voorheen goedkope Chinese import. Trump hield zijn ‘libertion day’ op 2 april, een week voordat de heffingen van kracht zouden worden. De bedragen nu 145 procent de waarde van de goederen, wat een ruime prijsverdubbeling inhoudt ten opzichte van de oude situatie. Mike Ryan spotte de ontwikkeling en schetst op LinkedIn: “Temu’s aandeel in de reclame-impressies, het aantal advertentie-impressies die ze ontvangen in vergelijking met de hoeveelheid waarvoor ze in aanmerking komen om te ontvangen, stortte in. Temu verscheen helemaal niet meer in het veilingaanbod vanaf 12 april.” Chinese topambtenaren zeggen, in reactie op de Amerikaanse handelsblokkades, zich meer te willen richten op de Europese Unie en de buurlanden. Foto: Filipe Dos Santos Mendes, Unsplash
Salaris is taboe in marketing- en reclamevacatures
1 dag
Salaristransparantie blijft achter in de marketing- en reclamewereld. Uit een analyse van carrièreplatform cvster.nl blijkt dat slechts 13,8 procent van de vacatures in deze sector een salarisindicatie bevat. Dat is fors lager dan het gemiddelde van 23,7 procent over alle sectoren. Cvster.nl bekeek ruim 19.000 vacatures, verspreid over uiteenlopende vakgebieden. De marketing-, reclame- en PR-sector blijkt opvallend terughoudend in het delen van informatie over beloning. Terwijl creatief talent en strategische denkers schaars zijn, blijft het in vacatures vaak gissen naar het financiële plaatje. In sectoren als HR (47,4%) administratie (44,4%) wordt het salaris veel vaker vermeld. Daarmee loopt marketing duidelijk achter. Cvster onderzocht ook of het percentage salarisvermeldingen verschilt per regio. Daarbij keek het platform naar 24 grote steden, waarbij duidelijke verschillen naar voren komen. Zo heeft iemand die een baan zoekt in Den Bosch minder dan 15 procent kans om in een vacaturetekst een salaris tegen te komen en ook in Lelystad en Haarlem hoef je hier niet op te rekenen. Dat staat in schril contract met werkgevers in Enschede en Tilburg, die in bijna een op de drie gevallen een salarisindicatie afgeven. Opvallend: áls er een salarisindicatie wordt gegeven, dan is die in Lelystad gemiddeld het hoogst, namelijk 3.408 euro per maand. In Haarlem gaat het om slechts 2.175 euro per maand. Bedrijven die om personeel verlegen zitten, doen er goed aan wél een salaris in hun vacatureteksten te zetten. Volgens onderzoek van de Nationale Vacaturebank levert een salarisindicatie namelijk 51 procent meer reacties op.
CM.com boekt hogere winst ondanks omzetdaling in eerste kwartaal
2 dagen
In het eerste kwartaal van 2025 heeft CM.com een hogere winst gerealiseerd, ondanks een lichte daling van de omzet. De opbrengsten namen met 3 procent af ten opzichte van een jaar eerder, van 63,5 miljoen naar 61,9 miljoen euro. Tegelijkertijd verbeterde de brutomarge van 30,8 naar 33,0 procent, waardoor de brutowinst met 5 procent toenam tot 20,4 miljoen euro. De jaarlijks terugkerende omzet groeide met 8 procent. De genormaliseerde EBITDA kwam uit op 3,9 miljoen euro, een stijging van 19 procent ten opzichte van 3,3 miljoen euro een jaar eerder. De reguliere EBITDA steeg eveneens naar 3,9 miljoen euro, van 2,4 miljoen euro vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2024 werd het resultaat nog gedrukt door eenmalige lasten van 0,9 miljoen euro. Voor heel 2025 blijft CM.com mikken op een EBITDA van 22 tot 27 miljoen euro. In 2024 kwam de EBITDA uit op 16,5 miljoen euro, een sterke verbetering ten opzichte van het verlies van bijna 3 miljoen euro in 2023. De omzet over 2024 bedroeg ruim 274 miljoen euro.
ABN Amro: Digitalisering sleutel tot productiviteitsgroei in retailsector
2 dagen
De Nederlandse retailsector staat aan de vooravond van een digitale versnelling. Dat blijkt uit de nieuwste Retailprognoses van ABN AMRO. Door aanhoudende personeelstekorten en stijgende kosten wordt digitalisering steeds belangrijker om de arbeidsproductiviteit te verhogen en relevant te blijven in een snel veranderende markt. Toepassingen zoals zelfscan- en kassaloze technologie, geautomatiseerd voorraadbeheer, AI-gestuurde klantvoorspellingen en CRM-systemen worden steeds vaker ingezet. ‘Retailers creëren zo meer waarde met minder handen,’ stelt het rapport. Vooral supermarkten en grote ketens lopen hierin voorop, met vergaande automatisering van distributie en datagedreven promoties. Het online-kanaal blijft een groeimotor. ABN AMRO verwacht een volumegroei van 6 procent in 2025. Consumenten stellen hoge eisen aan gebruiksgemak, snelheid en transparantie. Grote spelers als Bol, Amazon en Coolblue domineren de markt, terwijl veel fysieke winkels inzetten op een omnichannelstrategie met Click & Collect en online retourmogelijkheden. De digitale transformatie vraagt ook om nieuwe vaardigheden. Zo investeren steeds meer bedrijven in opleidingen op het gebied van e-commerce, datamarketing en onderhoud van elektrische voertuigen. In de autohandel en -reparatie biedt inmiddels 27 procent van de bedrijven digitale trainingen aan. Hoewel digitale processen als bestellen en betalen grotendeels geautomatiseerd zijn, blijft de logistieke achterkant arbeidsintensief. Met name orderpicken, retourverwerking en klantenservice drukken op de productiviteit — vooral bij kleinere orders. Optimalisatie van deze processen is essentieel om rendabel te blijven. Ondanks het digitale potentieel geeft een aanzienlijk deel van de ondernemers aan te kampen met belemmeringen, zoals personeelstekort en hoge investeringskosten. Toch ervaart 39 procent geen drempels, vaak omdat zij al ver zijn met digitalisering of hier (nog) geen noodzaak toe zien. De conclusie van ABN AMRO is helder: wie in technologie en mensen investeert, verstevigt zijn concurrentiepositie en blijft relevant in een markt waar gemak, snelheid en personalisatie de norm zijn.
Online cross-border EU-markt groeit naar 275,6 miljard euro
2 dagen
In 2024 bereikte de totale online cross-border e-commerce binnen de EU een waarde van 275,6 miljard euro (exclusief reizen), goed voor een aanzienlijk aandeel van 36 procent van de totale e-commercemarkt. Na een lichte terugval in 2023, steeg de gezamenlijke omzet van de TOP 500 Europese cross-border B2C-merken in 2024 naar 69,5 miljard euro – een indrukwekkende groei van 39 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De TOP 10 retailers, een mix van pure online spelers, retail-marktplaatsen en merkfabrikanten, zijn goed voor 20 procent van de totale omzet binnen de TOP 500. IKEA blijft aan kop met een cross-border omzet van 5,2 miljard euro. Opvallend is dat de samenstelling van de TOP 10 onveranderd is gebleven ten opzichte van 2023. Binnen de TOP 500 is een duidelijke verschuiving zichtbaar van pure e-commerce spelers naar merkfabrikanten. Merken als Lego, Nespresso, Adidas en Philips investeren sterk in hun directe verkoopkanalen (DTC) en versterken zo hun positie op de internationale markt. De categorie mode, juwelen en luxe blijft dominant, met een aandeel van 43 procent, gevolgd door huis, tuin en doe-het-zelf, dat 9 procent van de markt vertegenwoordigt. Lidl heeft zich stevig gepositioneerd als digitale retailer en e-tailer in voeding en wist daarmee de tweede plek in de TOP 500 te veroveren. De verwachting is dat cross-border e-commerce de komende jaren blijft groeien. De TOP 500 trekken inmiddels maandelijks 1,7 miljard internationale bezoekers. Ook de wederverkoopmarkt – of re-commerce – zit flink in de lift. In 2023/24 werd de wereldwijde tweedehandsmarkt geschat op 200 miljard euro. Tegen 2030 zal dit naar verwachting verdubbelen. Alleen al de modesector droeg circa 7 miljard euro bij aan het EU-bbp en zorgde voor 150.000 banen in Europa. De markt voor tweedehands consumentenelektronica zal naar verwachting jaarlijks met 10,3 procent groeien tussen 2023 en 2030, wat de toenemende populariteit van deze sector onderstreept.
OpenAI werkt aan sociaal netwerk rond beeldgeneratie
2 dagen
OpenAI is naar verluidt bezig met de ontwikkeling van een eigen socialemediaplatform, zo meldt The Verge op basis van ingewijden. Het platform zou vergelijkbaar zijn met X (voorheen Twitter), maar dan met een sterke focus op de beeldgeneratiefuncties van ChatGPT. Volgens de berichtgeving test OpenAI momenteel een prototype waarin een beeldgenerator is geïntegreerd met een sociale feed. Of het gaat om een zelfstandige app of een uitbreiding van ChatGPT is nog niet duidelijk. Ook is het onzeker of het platform daadwerkelijk openbaar gelanceerd zal worden. Officieel heeft OpenAI het bestaan van een socialemediaplatform nog niet bevestigd. Met een eigen socialapp zou OpenAI meer controle krijgen over gebruikersdata, die van belang zijn voor het trainen van AI-modellen. Grok maakt gebruik van data van X, terwijl Meta zijn Llama-modellen traint met gebruikersdata van onder meer Facebook en Instagram.
For You Agency verkent buitenlandse markten
2 dagen
Full-service socialmediabureau For You Agency houdt komend jaar roadshows op verscheidene Europese markten om de koers en potentie voor internationale expansie te peilen. Eind deze maand organiseert onderneemster Britt Messing kennis- en netwerkevent For You Academy in Kopenhagen en in juni in Londen rondom SxSW dat daar voor het eerst plaatsvindt. Na zomer volgen meer steden, waaronder vermoedelijk Barcelona, Parijs en Hamburg. Dat zegt Messing in een vraaggesprek met Emerce. “We zoeken groei in het typen klanten dat we bedienen, nu veelal FMCG-partijen, maar ook qua regio.” Op de Academy-events delen het bedrijf zijn inzichten in het sociale landschap van 2025. “Je leert hoe je contact kunt maken met Gen Z en Gen A, en we zullen je alles leren cultuur en gemeenschap.” Dat is waarin het vier jaar oude bureau zich onderscheidt: grondige kennis van de jongste doelgroepen op social media, veelal maar niet uitsluitend TikTok, en het optuigen en runnen van social campagnes. Bij het bedrijf uit Amsterdam werkt nu 35 man. Britt Messing en haar compagnon Tess Scholten werden eerder deze week opgenomen in de prestigieuze Forbes 30 Under 30 Europe-lijst.
Amerikaans Trove koopt Reverse.supply
2 dagen
De Europese specialist in recommerce Reverse.supply valt in handen van de Amerikaanse branchegenoot Trove, dat daarmee zijn internationale positie aanzienlijk uitbreidt. Gisteren maakten de partijen de overname uit Duitsland bekend zonder financiële details prijs te geven. Voor Dutch Founders Fund betekent dit een exit uit een investering die ze in 2022 deden. Klanten zijn onder meer Decathlon, Bergzeit, Hessnatur, 10Days en ArmedAngels. Reverse.supply een SaaS-bedrijf dat aan merken en winkels een middel geeft om ontvangen retouren opnieuw, apart als tweedekans, in hun eigen webwinkel aan te bieden. Reverse.supply ontvangt en reinigt de kleding en software analyseert tegen welke prijs het opnieuw in de schappen kan. Het terug in omloop brengen van kleding levert een winkel volgens mede-oprichter Max Grosse Lutermann tussen de zeven en twaalf procent extra omzet op. Tegen Emerce zei hij vorig jaar: “Kopers en verkopers zijn niet dezelfde groep. De winkel creëert dus ook nog eens een extra touchpoint in het verkoopproces.” Trove uit de VS werkt voor merken als Patagonia, Levi’s, Canada Goose en Peak Design. Met de overname krijgt het er een Europees hoofdkantoor bij in Berlijn. De Duitsers krijgen volledige toegang tot de technologie van het nieuwe moederbedrijf. Die opmerking uit het persbericht houdt concreet in dat ze een replatforming zullen ondergaan. In augustus 2024 kocht Trove het bedrijf Recurate, dat diens aanbod uitbreidde in peer-to-peer wederverkoop en Shopify-integraties. Foto: Dane Wetton, Unsplash

Pagina's

Abonneren op emerce