emerce

248 nieuwsberichten gevonden
Haagse verbod op reclame voor vliegvakanties en vliegtickets blijft gehandhaafd
6 uur
Het Haagse verbod op reclame voor vliegvakanties en vliegtickets blijft gehandhaafd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag in kort geding bepaald. Naar aanleiding van een (gewijzigd) initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren heeft de gemeenteraad op 12 september 2024 besloten tot invoering van een verbod op reclame voor de producten en diensten ‘fossiele brandstoffen, vliegvakanties, vliegtickets, grijze stroomcontracten, gascontracten, cruisereizen of auto’s met een fossiele of hybride brandstofmotor’. Met dit Reclameverbod beoogt de gemeente de gezondheid van haar inwoners te beschermen, de negatieve gevolgen van klimaatverandering terug te dringen en het milieu te verbeteren. Het Reclameverbod is in werking getreden op 1 januari 2025, met dien verstande dat in eerste instantie (tot 1 mei 2025) alleen een waarschuwing wordt gegeven bij overtreding ervan. Pas na 1 mei 2025 zal het Reclameverbod door de Gemeente worden gehandhaafd. Brancheorganisatie ANVR en TUI wilden het Reclameverbod buiten werking stellen. Ook D-Reizen heeft zich gevoegd in de procedure. Volgens de ANVR en TUI heeft de gemeente niet onderbouwd dat de volksgezondheid van de inwoners en de bezoekers van Den Haag als gevolg van het reclameverbod concreet en effectief zal verbeteren en is het daarom onaannemelijk dat het reclameverbod dienstig kan zijn aan een openbaar belang binnen de gemeentegrenzen. De voorzieningenrechter volgt de ANVR en TUI daarin niet. Op grond van artikel 149 van de gemeentewet is de gemeenteraad bevoegd om de verordeningen te maken die hij in het belang van de gemeente nodig oordeelt. Dit betekent dat de gemeenteraad bevoegd is om in verordeningen alle onderwerpen te regelen die in voldoende mate aan het publieke belang raken en dat de gemeenteraad zich daarbij alle belangen mag aantrekken die uitstraling hebben naar de openbare ruimte.
Ad Pepper neemt meerderheid in Duitse productvergelijkers
7 uur
Ad Pepper Group koopt weer een pluk aandelen in marktleiders billiger.de, shopping.de en juhuu.at en bezit nu de meerderheid van de stukken. Eind vorige week verwierf de beursgenoteerde groep 14,48 procent van de aandelen in solute, wat het totaal nu op 58,86 procent brengt. Het doel is om naar 75 procent eigendom te werken. Reclamegroep Ad Pepper verwierf in 2023 een kwart van de aandelen in solute en is dat sinds dit jaar stapsgewijs aan het uitbreiden door andere, kleine aandeelhouders uit te kopen. De koper zegt in een persbericht: “De strategische acquisitie versterkt het Europese portfolio van de advertentiegroep. Samen met het internationale partnernetwerk van Webgains creëert dit een geïntegreerd, AI-aangedreven aanbod voor intelligente prestatiecampagnes.” Webgains is een internationaal Europees affiliatenetwerk, ook actief in Nederland. Ad Pepper wil dat koppelen aan de productvergelijkers die het nu koopt om extra bereik en daarmee omzet te genereren. Aanstaande woensdag 30 april publiceert Ad Pepper de financiële resultaten over 2024. Foto: Enzo Lo Presti, Unsplash
Vinted sluit meerjarig logistiek contract met InPost
8 uur
Het Poolse logistieke bedrijf InPost wordt de logistieke voorkeurspartner van Vinted op acht Europese markt voor de komende acht jaar. Daartoe tekenden de partijen vorige week een overeenkomst. Het contract behelst het leveren van pakketjes in Nederland, België, het VK, Polen, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje. Dat verloopt via InPosts eigen bezorgdienst en via zijn Mondial Relay-label. De Polen staan zich graag voor op de internationale omvang van hun netwerk van pakketkluizen en afhaalpunten: 82.000 locaties. Rafał Brzoska, oprichter en CEO van InPost, zegt in een persbericht (PDF): “Dit partnerschap getuigt van onze strategische visie om de nummer één speler in de Europese logistiek te worden. Commerciële overwinningen, zoals dit contract met Vinted, zijn de sleutel tot onze strategie en helpen de internationale aanwezigheid verder te versterken.”
CEO MediaMarkt wordt Duitse minister van Digitalisering
9 uur
Karsten Wildberger wordt minister Digitalisering en Modernisering van Staat in het nieuwe kabinet van bondskanselier Friedrich Merz in Duitsland. De CEO van MediaMarkt heeft ontheffing van zijn functie gevraagd aan de raad van commissarissen, die direct op zoek gaan naar een opvolger. Dat laat CECONOMY, het moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, vanochtend weten in een persverklaring (PDF). Het ministerie voor Digtalisering is nieuw in Duitsland. Wat Wildbergs taak wordt, moet komende periode blijken. Behalve MediaMarkt levert ook Westenergie, een dochterbedrijf van energiebedrijf E.ON, een CEO. In de persoon van Katherina Reiche krijgt Duitsland met haar een nieuwe minister van Economische Zaken.
Europese Commissie verbiedt inzet van AI-agenten tijdens onlinevergaderingen
10 uur
De Europese Commissie heeft sinds begin april het gebruik van AI-agenten verboden tijdens haar onlinevergaderingen. Deze nieuwe maatregel werd voor het eerst toegepast tijdens een digitale bijeenkomst met vertegenwoordigers van het European Digital Innovation Hubs Network – een samenwerkingsverband van non-profitorganisaties dat zich richt op de digitalisering van bedrijven en overheidsinstellingen. De Commissie bevestigde tegenover Politico dat deze regel sinds kort officieel is vastgelegd als onderdeel van het beleid voor digitale vergaderingen. Over de motivatie achter dit besluit wilde zij echter geen toelichting geven. AI-agenten zijn geavanceerde modellen die in staat zijn complexe taken uit te voeren, zelfstandig vragen te beantwoorden en zich voortdurend te verbeteren. Daarmee kunnen ze ook actief deelnemen aan vergaderingen namens mensen, notities maken en achteraf samenvattingen genereren. Tegelijkertijd brengen deze technologieën risico’s met zich mee, zoals het genereren van zogeheten ‘hallucinaties’ – verzonnen informatie die nooit in de vergadering is besproken. Daarnaast bestaat er bezorgdheid over de verwerking van gevoelige gegevens, die mogelijk ongewenst terechtkomen bij AI-aanbieders of zelfs in hun trainingsdata. Ondanks deze zorgen investeren grote technologiebedrijven volop in AI-agenten. Zo bracht OpenAI recent de Operator uit, lanceerde Perplexity zijn Assistant en kondigde Microsoft eind maart nieuwe agenten aan voor zijn Copilot-platform. Ook Zoom biedt inmiddels AI-oplossingen die bijvoorbeeld automatisch vergaderingen kunnen samenvatten. De functionaliteit van deze agenten loopt sterk uiteen. Sommige zijn ontworpen voor specifieke, afgebakende taken en lijken daarmee op traditionele vormen van automatisering. Andere zijn veel zelfstandiger en kunnen zelfs autonoom op internet opereren.
MediaMarkt betreedt de telecommarkt met Let’s Go Mobile
11 uur
MediaMarkt breidt haar aanbod uit en lanceert een eigen mobiele telefoniemerk: Let’s Go Mobile. Het gaat om een telefoniepropositie die volgens de keten verder gaat dan alleen data en belminuten. Als eerste aanbieder in Nederland biedt Let’s Go Mobile een mobiel abonnement waarbij onbeperkte cloudopslag – een eigen dienst van MediaMarkt – geïntegreerd is in het basispakket. Let’s Go Mobile wordt vanaf 1 mei in de MediaMarkt-winkels en online aangeboden. Let’s Go Mobile maakt gebruik van het netwerk van KPN en richt zich op prijsbewuste en technologie gerichte consumenten die kritisch kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding van hun mobiele abonnement. MediaMarkt spreekt van een compleet mobiel ecosysteem, met de mogelijkheid om in de nabije toekomst modules toe te voegen, zoals allerlei soorten (beveiligings- en kantoor)software, diensten van MediaMarkt, maar ook zakelijke oplossingen. De standaard onbeperkte cloudopslag bestaat uit de MediaMarkt-clouddienst en biedt de gebruiker onbeperkte opslag van alle foto’s, video’s en documenten op elk apparaat. De klant kan daarnaast kiezen uit verschillende pakketten voor belminuten en data. De data worden veilig opgeslagen op Europese servers in Noorwegen en beschermd door strikte privacywetgeving (GDPR).  
Sterke stijging cyberaanvallen in eerste kwartaal, Nederland boven wereldgemiddelde
12 uur
In het eerste kwartaal van 2025 is het aantal cyberaanvallen wereldwijd met 47 procent gestegen tot gemiddeld 1.925 aanvallen per organisatie per week. Nederland zit daar zelfs boven, met een toename van 53 procent, blijkt uit het nieuwste rapport van Check Point Software Technologies. De aanvallen worden niet alleen frequenter, maar ook geavanceerder. Nederlandse bedrijven worden vooral getroffen via gecompromitteerde infrastructuur in de Verenigde Staten, Nederland zelf en Duitsland. De meeste aanvallen op Nederlandse organisaties lijken afkomstig uit de VS (44%), gevolgd door Nederland (13%) en Duitsland (8%). Dit zijn echter de landen van waaruit de aanval technisch gezien wordt verzonden — het daadwerkelijke land van herkomst ligt vaak elders. Cybercriminelen maken gebruik van botnets en gecompromitteerde systemen om geografische blokkades te omzeilen en hun ware locatie te maskeren. De sectoren die het zwaarst getroffen werden in lijken sterk op die van het derde kwartaal van 2024, met een nieuwe binnenkomer op plek drie: Gezondheidszorg (gemiddeld 3.164 aanvallen per week), Consultancy (gemiddeld 1.382 aanvallen per week) en Retail & Groothandel (gemiddeld 1.179 aanvallen per week). De meest voorkomende kwetsbaarheid is Information Disclosure (63%), waarbij aanvallers toegang krijgen tot gevoelige gegevens via zwakke plekken in software. De dominante malware in Nederland is AndroxGh0st, een botnet dat zich richt op Windows-, Mac- én Linux-systemen. Wat betreft verspreiding gebeurt 42% van de malwareverspreiding via websites en 58% via e-mail. Ransomware-aanvallen stegen met maar liefst 126% ten opzichte van Q1 2024, met 2.289 gemelde incidenten. Noord-Amerika was het zwaarst getroffen (62%), gevolgd door Europa (21%). De sector consumentengoederen en -diensten werd het vaakst aangevallen (13,2%), gevolgd door zakelijke dienstverlening (9,8%) en industriële productie (9,1%). Ransomwaregroepen maken steeds vaker gebruik van dubbele afpersing om slachtoffers onder druk te zetten. Phishing blijft een populaire aanvalsmethode. In Q1 2025 werd Microsoft wederom het vaakst geïmiteerd in phishingpogingen (36%), gevolgd door Google (12%) en Apple (8%). Ook opvallend: Mastercard keerde terug in de top 10 van meest misbruikte merken. Top 10 meest geïmiteerde merken: • Microsoft – 36% • Google – 12% • Apple – 8% • Amazon – 4% • Mastercard – 3% • Alibaba – 2% • WhatsApp – 2% • Facebook – 2% • LinkedIn – 2% • Adobe – 1%
Holland High Tech versterkt innovatiekracht met nieuwe Programmaraad
13 uur
Holland High Tech (de topsector High Tech Systemen en Materialen) heeft een nieuwe Programmaraad gelanceerd die de innovatiekracht van de Nederlandse hightechsector structureel moet gaan versterken. De Programmaraad is een belangrijke stap in de strategische vernieuwing van de sector en richt zich op het organiseren van innovatie rond zogeheten innovatiedomeinen – (sleutel)technologieën en toepassingsgebieden met het grootste potentieel voor maatschappelijke impact op urgente transities én economisch verdienvermogen. De Programmaraad bestaat uit vertegenwoordigers van toonaangevende ecosystemen in sleuteltechnologieën uit de Nationale Technologiestrategie en doorsnijdende toepassingen. Daarnaast hebben de leden links met belangrijke Nationaal Groeifondsprogramma’s met een grote hightech-factor. Voorzitter van de Programmaraad is algemeen directeur Leo Warmerdam. De leden van de Programmaraad fungeren als schakel tussen het werkveld en de publiek-private programmering Holland High Tech. Zij adviseren het bestuur van Holland High Tech op hun werkveld en identificeren innovatiegebieden van de toekomst. De Programmaraad zal als strategisch adviesorgaan het bestuur van Holland High Tech ondersteunen bij het bepalen van prioriteiten voor innovatieprogramma’s, de inzet van publieke middelen en het verbinden van kennisinstellingen, bedrijven en andere partners. Daarbij staat onder andere valorisatie – het benutten van kennis in concrete toepassingen – centraal. Ieder lid van de Programmaraad wordt gesteund door een innovatieraad. Deze bestaat uit experts uit het innovatiedomein vanuit onderzoeks- en onderwijsorganisaties, bedrijven en grote onderzoeksprogramma’s. Zij vormen de link naar de ecosystemen van deze innovatiedomeinen. Leden van de Programmaraad en experts uit de innovatieraden zijn (deels) mede betrokken bij de nu te vormen actieagenda’s voor de NTS van de Kennis- en Innovatieagenda Sleuteltechnologieën. Door ecosystemen rond deze innovatiedomeinen actief te betrekken bij agendavorming en programmering, zorgt Holland High Tech met de inzet van de innovatieraden én de Programmaraad voor betere afstemming van onderzoeks- en innovatieactiviteiten op de uitdagingen en kansen van vandaag én morgen. De Programmaraad bestaat uit: Wilbert IJzerman | Innovatiedomein Optical Systems & Integrated Photonics Ton Peijnenburg | Innovatiedomein Mechatronics & Optomechatronics Roelien Attema | Innovatiedomein Imaging Technologies Mayra van Houts | Innovatiedomein Quantum Technologies Benoeming binnenkort | Innovatiedomein Energy Materials John Blankendaal | Innovatiedomein Smart Industry Jacco Wesselius | Innovatiedomein Systems Engineering Pim Grol | Innovatiedomein Duurzame Mobiliteit Hans van der Weijde | Innovatiedomein Circulaire Economie Timo Meinders | Vertegenwoordiger NXTGEN Hightech Guus Rijnders, Captain of Science Holland High Tech Leo Warmerdam (voorzitter), algemeen directeur Holland High Tech Innovatieraden Op.de foto Peter Stolk, voorzitter Holland High Tech
Strenge leeftijdscontrole verplicht voor online platforms in het VK vanaf 25 juli
13 uur
Online platforms, apps en digitale diensten met mogelijk schadelijke content voor kinderen, moeten vanaf 25 juli 2025 in het Verenigd Koninkrijk verplicht effectieve leeftijdscontroles invoeren. Dat heeft de Britse telecom- en mediatoezichthouder Ofcom bekendgemaakt. De maatregel is bedoeld om minderjarigen beter te beschermen tegen ongeschikte inhoud op internet. De regels waren eerder al als concept gepubliceerd, maar zijn nu definitief vastgesteld. Volgens Ofcom moeten met name de meest risicovolle platforms strenge en doeltreffende methodes inzetten om vast te stellen of een gebruiker minderjarig is. Eén van de opties die daarbij wordt genoemd is zogeheten photo ID matching: hierbij wordt een identiteitsdocument geüpload waarvan de foto vervolgens wordt vergeleken met een live selfie van de gebruiker. Hoewel Ofcom eerder zorgen uitte over deze aanpak – vooral omdat niet alle jongeren beschikken over een identiteitsbewijs zoals een paspoort – zijn er sinds de publieke consultatie van vorig jaar nieuwe, officieel erkende foto-ID’s beschikbaar gekomen die ook voor leeftijdsverificatie ingezet kunnen worden. Een andere mogelijke methode is het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie. Hierbij analyseert een algoritme de gelaatstrekken van de gebruiker om te bepalen of deze volwassen is. Bedrijven die zich niet aan de nieuwe regels houden, riskeren forse boetes: tot 18 miljoen pond of 10 procent van hun wereldwijde omzet.
Vmoto Europe opent nieuw hoofdkantoor in Amsterdam
15 uur
Vmoto Europe heeft officieel haar nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam geopend. Met deze vestiging in Amsterdam zet het e-mobility merk naar eigen zeggen een belangrijke stap in het versterken van haar positie als koploper in duurzame mobiliteit binnen Europa. De opening vond plaats op een cruciaal moment: inmiddels hebben 15 gemeenten sinds begin dit jaar zero-emissiezones ingevoerd. Vmoto speelde daar actief op in met een breed aanbod van elektrische mobiliteitsoplossingen voor zowel de zakelijke als particuliere markt. Bedrijven als Pantar en het CBR voegden inmiddels elektrische voertuigen van Vmoto toe aan hun vloot. Ook nam de gemeente Amsterdam Vmoto op in het Park & Switch-concept. Vmoto levert zowel aan consumenten (B2C) als bedrijven en overheidsinstellingen. Tot de klanten behoren onder meer de Politie, RDW en Gemeente Amsterdam.
Consumentenbond: helft fietsenwinkels strooit met nepaanbiedingen
15 uur
Veel fietsenwinkels leiden consumenten om de tuin met nepaanbiedingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 30 grote en kleine aanbieders. Maar liefst 15 van hen gebruikten misleidende verkooptrucs. Nooit gerekende ‘van-voor’-prijzen, adviesprijzen met een streep erdoor, nepkortingen, onjuiste op=op-acties en aftelklokken die consumenten onder druk zetten. Vooral grote fietsenwinkels en winkels met een webshop maken zich schuldig aan deze oneerlijke verkooppraktijken, zegt de bond. Mysterieshoppers van de Consumentenbond zagen ze onder meer bij Fietsvoordeelshop, Fietsonline.com, Superfietsen, Het Zwarte Fietsenplan, Fietsenwinkel en 12Go Biking. Een veel voorkomende truc is ‘korting’ op de adviesprijs. Zo geeft Fietsenwinkel.nl zogenaamd 260 euro korting op de Cortina E-Lett elektrische herenfiets van 2599 euro. Maar de fiets kost bij deze winkel al drie maanden 2339 euro. En eerder was de fiets daar zelfs voor 1949 euro te koop. 2599 euro blijkt dan ook de adviesprijs te zijn. 12Go Biking spande de kroon door alle genoemde verkooptrucs toe te passen. Zo zijn er in maart 2025 Gazelle-fietsen als ‘Top-deal’ in de aanbieding. Maar die fietsen kosten al maanden hetzelfde of waren eerder zelfs goedkoper. Bij de fietsen in de webshop staat ook nog een aftellend klokje en ‘op=op’. Maar als een fiets niet op voorraad is, blijkt die alsnog besteld te kunnen worden. In een filiaal meldt een verkoper dat 12Go Biking altijd korting geeft op de prijs van de fietsenwinkel om de hoek. Volgens het consumentenrecht mag een korting alleen zo heten als de ‘van-prijs’ de laagste prijs was die de verkoper in de 30 dagen vóór de aanbieding rekende. De onderzochte winkels reageerden verrast op het onderzoek van de Consumentenbond. Ze gaven toe dat ze de regels niet goed kennen. Superfietsen en een paar kleinere aanbieders pasten direct hun advertenties aan. Ook Voordeelfietsen en 12Go Biking hebben inmiddels hun websites aangepast. Fietsonline.com beloofde ook beterschap, maar heeft zijn website nog niet aangepast. Fietsenwinkel.nl zegt de wettelijke regels toe te gaan passen op de 2025-collectie, maar op de oudere collecties nog niet. Het Zwarte Fietsenplan heeft niet gereageerd.
Infographic: Twitch domineert livestreammarkt
2 dagen
Twitch, de interactieve livestreamingdienst, claimt een aandeel van meer dan 60% van de online bekeken gaming-content wereldwijd. In 2024 keken meer dan 105 miljoen maandelijkse bezoekers naar ruim 15,6 miljard uur gaming-content. De aanhoudende hype rond GTA VI, dat in Q3/Q4 van dit jaar verschijnt, is duidelijk merkbaar: GTA V blijft elf jaar na release de meest bekeken game met meer dan 1,4 miljard uur aan kijktijd wereldwijd. Ook Minecraft, dat recent nog een verfilming kreeg, blijft onverminderd populair met ruim 379 miljoen uur aan views. Een bijzondere ontwikkeling is de groei in populariteit van VTubers, content creators die virtuele avatars gebruiken. Er werd in 2024 in totaal 1,1 miljard uur naar VTubers gekeken, een stijging van 10% ten opzichte van 2023. VTubers blijken het de laatste tijd steeds beter te doen binnen het EMEA-gebied, waar een groei te zien is van 57% in bekeken uren. De culturele impact van Twitch wordt ook steeds meer opgemerkt en ingezet door gevestigde namen. Zo zijn onder anderen beroemdheden als Lizzo en Post Malone tegenwoordig actief op Twitch. Ook professionele atleten zijn steeds vaker terug te vinden op Twitch om in contact te komen met hun fans, waaronder NFL-spelers Travis Hunter en Shilo Sanders.
Google stopt met ondersteuning voor oudere Nest-thermostaten, geen nieuwe modellen meer voor Europa
2 dagen
Google neemt afscheid van drie van de oudste modellen van de Nest Learning Thermostat, die ruim tien jaar geleden op de markt kwamen. Deze apparaten verdwijnen later dit jaar uit de Nest- en Google Home-apps, ontvangen geen software-updates meer en verliezen slimme functies zoals Home/Away Assist en Google Assistent-integratie. Toch blijven de basismogelijkheden behouden: gebruikers kunnen nog steeds direct op het apparaat zelf de temperatuur, modi, schema’s en instellingen aanpassen. Voor getroffen gebruikers in de VS en Canada biedt Google een korting aan op een upgrade naar de nieuwste versie: de Nest Learning Thermostat (4e generatie). In de VS krijgen gebruikers 130 dollar korting (adviesprijs: 279,99), in Canada zelfs 160 dollar korting (adviesprijs: 379,99). Voor Europa ziet Google voorlopig geen toekomst voor nieuwe Nest-thermostaten. Volgens het bedrijf is de verscheidenheid aan verwarmingssystemen in Europese huizen te complex. ‘De combinatie van uiteenlopende hardware- en softwarevereisten maakt het moeilijk om een universele oplossing te bouwen,’ aldus Google. In Europa blijft Google wel doorgaan met de verkoop van de Nest Learning Thermostat (3e generatie, 2015) en de Nest Thermostat E (2018), zolang de voorraad strekt. Deze modellen blijven ondersteund in de Nest- en Home-apps en krijgen ook in de toekomst nog beveiligingsupdates. Deze aankondiging volgt slechts enkele weken nadat Google al afscheid nam van twee andere Nest-producten, die vervangen werden door alternatieven van derden. Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie bij het techbedrijf om producten te schrappen terwijl nieuwe worden gelanceerd.
ABN verwacht weer meer Tikkies op Koningsdag
2 dagen
ABN verwacht op Koningsdag een nieuwe record met Tikkie betalingen op vrijmarkten. In 2024 tikten Nederlanders op Koningsdag maar liefst 612.000 Tikkies af – een stijging van 24 procent ten opzichte van 2023. Vergeleken met een doorsneedag in 2024 waren dat 33 procent meer Tikkies en zelfs 12 keer zoveel betalingen via een Tikkie QR-code. Op Koningsdag 2024 werden er in totaal 1.668 Tikkies betaald voor wc/toiletbezoek – een groei van 57 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Toilet is een duurder woord dan WC, maar je betaalt meer voor een WC dan een toilet: waar een WC gemiddeld €2,27 kost, leg je voor een toilet gemiddeld slechts €1,83 neer. De betaalde bedragen voor wc-bezoek varieerden van 0,50 euro tot 5 euro, waarbij 1 euro en 2 euro het vaakst voorkomen. Er waren een aantal gebruikers die honderden bezoekers op één dag in hun wc ‘ontvingen’, maar het gemiddelde aantal toiletbezoekers per gebruiker lag op 16. Opvallend is ook dat er vorig jaar meer geld werd uitgegeven aan een oppas voor de kinderen (€29,87) dan aan de rommelmarkt (€10,48). Wel werd er in totaal bijna €70.000 aan kleding uitgegeven; het verkopen van vintage kleding lijkt hiermee een lucratievere business dan het verkopen van oude spullen. Tijdens Koningsdag was het gemiddelde bedrag aan betaalde Tikkies €31,91. Dat is 33 procent lager dan het gemiddelde bedrag van Tikkies over heel 2024. Mensen gebruiken de betaalmethode deels voor kleine betalingen: 23 procent van de betalingen betreft bedragen onder de 5 euro versus 11 procent op een reguliere dag). Betalingen onder de 50 cent kwamen bijna twee keer zo vaak voor als normaal, en onder de euro zelfs meer dan vier keer zo vaak. Zelfs de kleinste koopjes gingen dus moeiteloos digitaal over de vrijmarkt. Maar óók voor grotere betalingen wordt Tikkie gebruikt om aankopen te verrekenen; 40 procent van hiervan lag tussen de 10 en 25 euro (normaal 27 procent) en 29 procent boven de 25 euro (normaal 40 procent).
Pinterest wil dat tieners hun app minder gebruiken tijdens schooltijd
3 dagen
Het socialemediaplatform Pinterest is begonnen met het testen van een nieuwe melding die scholieren eraan herinnert dat ‘focus iets moois is’ en hen oproept om Pinterest even weg te leggen en meldingen te pauzeren tot de schoolbel gaat. De melding richt zich op miljoenen gebruikers tussen de 13 en 17 jaar, en wordt getoond van 8.00 uur tot 15.00 uur, maandag tot en met vrijdag, in zowel de VS als Canada. Hoewel andere platforms jongeren al eerder aanspoorden om pauzes te nemen of hun privacy-instellingen te controleren, zegt Pinterest dat het als eerste een proactieve functie test die leerlingen helpt zich beter te concentreren tijdens de les. Eerder dit jaar sprak Pinterest-CEO Bill Ready zich al uit als voorstander van telefoonvrije scholen en steunde hij de Kids Online Safety Act. Hij pleitte bovendien voor een nationaal digitaal identificatiesysteem in de VS om leeftijden beter te kunnen verifiëren. Net als sommige landen in Europa staat de Amerikaanse staat New York op het punt om een verbod op telefoongebruik op scholen in te voeren — ook wel bekend als een bel-tot-bel-regel, waarbij telefoons niet worden toegestaan van het begin tot het eind van de schooldag. Onderzoek toont aan dat het beperken van sociale media een positief effect heeft op het welzijn, maar dat het belangrijk is hoe je gebruikers ertoe aanzet. Dagelijkse herinneringen kunnen op den duur als opdringerig of eentonig worden ervaren — of simpelweg worden genegeerd.
Threads opent deuren voor adverteerders wereldwijd
3 dagen
Maanden na het eerste experiment met advertenties in een beperkt aantal markten, waaronder de VS, heeft Meta aangekondigd dat het advertenties in de Instagram Threads-app wereldwijd zal uitbreiden. Dankzij deze uitbreiding kunnen in aanmerking komende adverteerders nu de meer dan 320 miljoen maandelijkse actieve gebruikers van Threads bereiken. Daarbij krijgen ze ook toegang tot een inhoudsfilter, waarmee ze kunnen bepalen hoe gevoelig de content mag zijn waar hun advertenties naast verschijnen. Volgens Meta wordt de nieuwe advertentieplaatsing binnen de Threads-feed standaard ingeschakeld voor alle nieuwe campagnes die gebruikmaken van Metas Advantage+ of handmatige plaatsingen. Meta benadrukt dat advertenties aanvankelijk alleen zichtbaar zullen zijn in een beperkt aantal markten, maar dat de uitrol geleidelijk wereldwijd wordt uitgebreid. Tot nu toe werden advertenties getest in de VS en Japan. CEO Mark Zuckerberg liet tijdens de meest recente kwartaalcijfers in januari weten dat hij verwacht dat Threads in de komende jaren meer dan 1 miljard mensen zal bereiken. Hij gaf ook aan dat de app in die periode dagelijks meer dan 1 miljoen nieuwe gebruikers verwelkomde.
Ontwikkeling e-mailapp Thunderbird voor iOS begonnen
3 dagen
De ontwikkeling van de open-source e-mailapp Thunderbird voor iOS is begonnen. Dit blijkt uit de Github-omgeving van de ontwikkelaar. Volgens de ontwikkelaars op Github zal de versie van Thunderbird voor iPhones volledig opnieuw worden ontwikkeld ‘om een hoogwaardige e-mailclient te creëren die is afgestemd op iOS’. De Android-variant van de Mail-app, die in oktober 2024 werd uitgebracht, is een verdere ontwikkeling van de K9-app, die in 2022 door Mozilla werd overgenomen. Mozilla heeft een eerste ruwe planning opgesteld voor de ontwikkeling van de iOS-versie. Dit voorziet in een eerste alfaversie met rudimentaire functies tegen het einde van 2025.
Starscream Limited krijgt last onder dwangsom voor illegaal aanbod
3 dagen
De Kansspelautoriteit (Ksa) legt Starscream Limited een last onder dwangsom op voor het aanbieden van illegale kansspelen aan Nederlandse spelers via de websites rantcasino.com, sugarcasino.com en allstarzcasino.com. Met deze last onder dwangsom eist de Ksa dat Starscream Limited het illegale aanbod per direct stopzet en gestopt houdt. Als de aanbieder hier geen gehoor aan geeft, wordt een dwangsom van 280.000 euro per week opgelegd, tot een maximum van 840.000 euro. Op de onderzochte sites was het mogelijk een spelersaccount aan te maken, stortingen te verrichten en deel te nemen aan de aangeboden illegale kansspelen. Op dat moment waren er geen technische maatregelen getroffen om deelname vanuit Nederland te voorkomen.
Gemeente Hollands Kroon krijgt glasvezel
3 dagen
Gemeente Hollands Kroon krijgt glasvezel van Glaspoort. Binnenkort kunnen bewoners van Anna Paulowna, Wieringerwerf en Hippolytushoef gebruikmaken van een razendsnel glasvezelnetwerk, aangelegd door Glaspoort. De graafwerkzaamheden starten in het tweede kwartaal van 2025. Eerst wordt de glasvezel in de straten aangelegd. Hierbij wordt de straat opengemaakt en meestal dezelfde dag weer dichtgemaakt om de overlast te beperken. Vervolgens worden de woningen aangesloten. Bewoners worden op de hoogte gebracht van de werkzaamheden. Voor laagbouwwoningen wordt de glasvezel meestal ondergronds naar de gevel geboord. Soms wordt een smalle sleuf gegraven. Daarna wordt de glasvezelkabel naar binnen getrokken en wordt het aansluitpunt gemonteerd. Bij hoogbouw wordt vooraf overlegd met de Vereniging van Eigenaren of woningcorporatie over de beste aanpak. Bewoners kunnen vervolgens een aansluiting kosteloos in hun woning laten monteren.
Exportbeperkingen China raken Teslas Optimus-robots
3 dagen
De productie van Teslas Optimus-robots ondervindt hinder van de nieuwste exportbeperkingen die China heeft ingesteld op zeldzame aardmagneten, zo heeft CEO Elon Musk bekendgemaakt. Deze maatregelen maken deel uit van een escalerende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, waarbij beide landen over en weer restricties opleggen. De Chinese exportregels hebben betrekking op onder meer samarium, gadolinium, terbium, dysprosium, lutetium, scandium en yttrium. Amerikaanse bedrijven die deze zeldzame aardmetalen of bijbehorende magneten willen importeren, moeten daarvoor nu een vergunning aanvragen bij het Chinese ministerie van Handel. Musk gaf aan dat Tesla al in gesprek is met de Chinese overheid om de benodigde magneten veilig te stellen voor de productie van de Optimus-robot. De Chinese autoriteiten willen garanties dat de materialen niet voor militaire doeleinden worden ingezet — iets waar Tesla inmiddels bevestiging voor heeft gegeven. Tesla is van plan om dit jaar 5.000 Optimus-units te produceren en in te zetten in zijn fabrieken voor elektrische voertuigen. Ondanks de opgelegde exportbeperkingen vertelde het bedrijf aan investeerders dat het voor dit jaar nog steeds vasthoudt aan het plan om duizenden robots operationeel te maken. De huidige restricties zouden daarmee vooral invloed kunnen hebben op latere productiebatches, en niet per se op de serie van dit jaar. Hoewel Elon Musk vertrouwen uitspreekt in de ontwikkeling van Optimus en andere robots die Tesla op de planning heeft, liet hij ook weten dat hij verwacht dat de grootste concurrentie in dit domein uit China zal komen, en niet uit de Verenigde Staten.
Revolut boekt recordwinst en kijkt vooruit, ondanks uitgestelde beursplannen
3 dagen
Revolut – de Britse neobank die momenteel gewaardeerd wordt op 45 miljard dollar – mag zijn plannen voor een beursgang voorlopig in de ijskast hebben gezet, het bedrijf presenteerde deze week indrukwekkende cijfers. In 2024 rapporteerde het bedrijf een nettowinst van maar liefst 1 miljard dollar (790 miljoen pond), terwijl het klantenbestand met 38 procent groeide tot 52,5 miljoen. De jaaromzet steeg met een indrukwekkende 72 procent naar 4 miljard dollar (3,1 miljard pond). Revolut groeit hard, zowel qua klanten als inkomsten. En het is inmiddels het vierde jaar op rij dat het bedrijf winstgevend is. De nettowinst meer dan verdubbelde zelfs ten opzichte van 2023, toen het bedrijf 428 miljoen dollar verdiende. Ook wist Revolut eindelijk een banklicentie te verkrijgen in het Verenigd Koninkrijk, zijn belangrijkste markt. De waardering van het bedrijf steeg mede dankzij een grote secundaire aandelenverkoop tot 45 miljard dollar. Ondertussen werd ook Revolut X gelanceerd, een eigen cryptobeurs. Hoewel Revolut geen specifieke omzetcijfers voor Revolut X bekendmaakt, maakt de beurs deel uit van de snelgroeiende Wealth-divisie. Die zag de inkomsten bijna verdrievoudigen tot 647 miljoen dollar, tegenover 158 miljoen dollar in 2023. Deze divisie, waar ook de spaarproducten onder vallen, is nu het op een na grootste segment van het bedrijf, na de inkomsten uit kaartbetalingen, die zelf met 43 procent stegen tot 887 miljoen dollar. Volgens CEO en medeoprichter Nik Storonsky was 2024 dan ook ‘een mijlpaaljaar’ voor Revolut. “We hebben niet alleen onze klantengroei versneld met bijna 15 miljoen nieuwe gebruikers wereldwijd, maar ook gezien dat klanten actiever gebruikmaken van ons bredere dienstenaanbod – zowel in de consumentenmarkt als binnen Revolut Business,’ zegt hij tegen TechCrunch. Vooruitkijkend richt Revolut zich op twee belangrijke doelen in 2025: de formele lancering van zijn bankactiviteiten in het VK en Mexico, en het verdubbelen van het aantal klanten naar 100 miljoen wereldwijd. Er doen inmiddels geruchten de ronde over een nieuwe aandelenverkoop die de waardering van Revolut op 60 miljard dollar zou kunnen brengen – mogelijk in combinatie met de lancering van een eigen stablecoin. Deze munt zou buiten Europa opereren, wat extra complexiteit met zich meebrengt vanwege internationale regelgeving.
Internet Archive in gevaar: muziekindustrie eist 700 miljoen dollar vanwege digitalisering erfgoed
3 dagen
Het voortbestaan van het non-profit Internet Archive wordt bedreigd door een miljoenenclaim van grote platenlabels. Een petitie, inmiddels ondertekend door zo’n 56.000 mensen, roept Universal Music Group, Sony Music, Capitol Records en Arista op om een rechtszaak in te trekken. De aanleiding is het zogeheten Great 78 Project, waarmee het Internet Archive historische muziekopnames uit de periode 1880 tot 1960 wil redden door deze te digitaliseren. Het project richt zich op 250.000 oude 78-toerenplaten, met als doel om in totaal 500.000 liedjes online beschikbaar te stellen voor educatie en onderzoek. De platen zijn afkomstig uit collecties van verzamelaars en instellingen, die hun materiaal vrijwillig aan het archief hebben geschonken. De collectie bevat unieke opnames van vroege jazz, blues, gospel en folk — muziek die anders voorgoed verloren dreigt te gaan. In eerste instantie eisten de muziekbedrijven 372 miljoen dollar voor vermeende auteursrechtschending, maar dat bedrag is inmiddels verhoogd naar 700 miljoen. De rechtszaak baseert zich op de Music Modernization Act, die in 2018 door voormalig president Donald Trump werd ondertekend. Deze wet voorziet in federale bescherming van geluidsopnames gemaakt vóór 1972 — opnames die eerder onder staatsrecht vielen. Hierdoor kunnen platenmaatschappijen tot 2067 aanspraak maken op exclusieve rechten, zelfs op materiaal dat inmiddels cultureel erfgoed is geworden. Volgens de petitie gaat deze zaak niet alleen over muziek, maar over het behoud van het digitale geheugen van de mensheid. Het Internet Archive is ook de thuisbasis van de Wayback Machine — een onmisbare tool die dagelijks door miljoenen wordt gebruikt om verouderde websites, documenten en online bronnen op te zoeken. Journalisten, onderzoekers, advocaten en burgers gebruiken de dienst voor factchecking en geschiedschrijving. “In een tijd waarin digitale informatie snel wordt verwijderd of overschreven, kunnen we het ons niet veroorloven deze instrumenten te verliezen,” luidt het in de petitie. De zaak, die officieel Universal Music Group et al. v. Internet Archive heet, werd oorspronkelijk ingediend bij de federale rechtbank van Zuid-New York en is nu overgedragen aan de rechtbank in Noord-Californië. Het Internet Archive benadrukt dat het Great 78 Project geen schade berokkent aan de muziekindustrie. Sterker nog: mensen die hedendaagse muziek willen streamen, gebruiken daarvoor commerciële platforms. De historische opnames in kwestie zijn bedoeld voor educatief en wetenschappelijk gebruik.
ABN AMRO waarschuwt voor gevaren ‘shouldering’ bij gebruik van dezelfde pin- en toegangscodes
3 dagen
Zes op de tien mensen gaan onvoorzichtig om met beveiligingscodes voor mobiel bankieren en betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van ABN AMRO. Slechts een derde van de ondervraagden gebruikt voor toegang tot hun mobiel bankieren-apps een unieke cijfercode. Bovendien verandert ruim vier op de tien de codes voor bankzaken zelden tot nooit. ABN AMRO ziet een toename in het aantal fraudemeldingen door shouldering en wil daarom meer bewustwording creëren voor de risico’s van hergebruik. Shouldering – het stiekem over de schouder meekijken bij het intoetsen van een pincode – vond voorheen met name plaats bij het betalen met een betaalpas. Tegenwoordig gebeurt dit ook bij het invoeren van pin- en toegangscodes op smartphones. Het besef dat shouldering ook bij betalen via mobiel een risico vormt, lijkt nog niet algemeen bekend: bijna de helft laat anderen wel eens meekijken bij het invoeren van een cijfercode bij mobiel betalen. Bij het invoeren van de toegangscode tot de mobiel bankieren-app is dit vier op de tien. Nederlanders lijken zich wel degelijk bewust van de gevaren. Bijna twee derde van de ondervraagden weet dat het gebruik van dezelfde cijfercodes risico’s met zich meebrengt, ruim de helft stelt dat dit ook geldt voor het zelden tot nooit wijzigen van codes. Een derde van de Nederlanders gebruikt een code gebaseerd op een betekenisvolle datum, zoals een geboortedatum of trouwdag – makkelijk te raden voor criminelen. Een sterke toegangscode bestaat niet uit persoonlijke data of herhalende cijfers. De code mag nooit gedeeld worden, ook niet met iemand die zich voordoet als de bank. De belangrijkste bevindingen op een rij: 21% gebruikt voor meerdere mobiel bankieren-apps dezelfde cijfercode, slechts 30% gebruikt voor hun mobiel bankieren-apps een unieke cijfercode. 44% verandert de cijfercode voor mobiel betalen (zoals Apple Pay en Google Pay) zelden tot nooit, voor de toegangscode voor de bankapplicatie doet 41% dit zelden tot nooit. 41% laat wel eens iemand meekijken bij het invoeren van hun cijfercode voor mobiel bankieren.  
‘Steeds meer gevaarlijke producten via internet verkocht’
3 dagen
Er komen steeds meer onveilige en zelfs gevaarlijke producten de markt, wat mede komt voor de eenvoudige beschikbaarheid ervan via webwinkels en marktplaatsen. Dat laat de Europese Commissie zien in het jongste jaarverslag van Safety Gate, het Europese Rapid Alert System voor gevaarlijke non-food producten. Vorig jaar haalden NVWA en diens Europese zusterorganisaties 4.137 producten van de markt. Te gevaarlijk, luidde het oordeel na toetsing. In Nederland gaat het in de kwart van de gevallen om vuurwerk. Daarin is Nederland het enige land. Doorgaans gaat het speelgoed, cosmetica en elektronica. De cijfers komen uit een systeem waarbij voedsel- en warenautoriteiten direct na het spotten van gevaarlijke producten hun zusterorganisaties erover informeren. Die signalering worden dagelijks doorgegeven. Een belangrijke reden voor de stijging van het aantal signaleringen, is tweeledig. Er komen steeds meer producten van buiten de EU hierheen. Die zaken komen voornamelijk uit China, waar men niet per definitie produceert en certificeert naar Europese regels en maatstaven. Het feit dat die producten via internet worden verkocht, stelt eurocommissaris voor Consumer Protection Michael McGrath, vergroot de verkrijgbaarheid van gevaarlijke producten alleen maar. Vorig jaar waren cosmetica (36%) de meest gerapporteerde producten met gezondheidsrisico’s, gevolgd door speelgoed (15%), elektrische apparaten (10%), motorvoertuigen (9%) en chemische producten (6%). Omdat er veel illegale producten via internet de EU binnenkomen, wordt er steeds meer aan digitale surveillance gedaan. In het afgelopen jaar heeft de eSurveillance webcrawler vierduizend Safety Gate alerts-verwerkt, 1,6 miljoen websites geanalyseerd en ongeveer 5.300 webwinkels geïdentificeerd die mogelijk gerapporteerde producten aanbieden. Safety Gate is het samenwerkingsverband van de nationale voedsel- en warenautoriteiten om meldingen te delen. De Commissie werkt nauw samen met de nationale toezichthouders om de eerste productveiligheidsscan ooit voor te bereiden. Deze ‘sweep’ is een reeks checks die tegelijkertijd op websites worden uitgevoerd om inbreuken van de EU-consumentenwetgeving in een bepaalde sector te identificeren. Het doel hiervan is de producten te controleren die op online marktplaatsen worden verkocht op hun veiligheid.
Alphabet overtreft omzetverwachtingen dankzij stabiele groei advertentie-inkomsten
3 dagen
Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft donderdag de omzetverwachtingen voor het afgelopen kwartaal overtroffen. Dit was vooral te danken aan de aanhoudende groei van de digitale advertentietak, die de tragere ontwikkeling van de cloudactiviteiten wist te compenseren. Hoewel het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump zorgen heeft doen ontstaan over een mogelijke economische neergang — waardoor bedrijven terughoudender worden met advertentie-uitgaven — bleef de digitale advertentiemarkt in het eerste kwartaal veerkrachtig, aldus analisten. De advertentie-inkomsten van Google, goed voor zo’n 75 procent van de totale omzet, stegen met 8,5 procent tot 66,89 miljard dollar. Dat is weliswaar een vertraging ten opzichte van de 10,6 procent groei in het voorgaande kwartaal, maar nog altijd beter dan de verwachte stijging van 7,7 procent (pdf). De clouddivisie van Google noteerde een omzetgroei van 28 procent, tot 12,26 miljard dollar. Dat is iets lager dan de 30,1 procent groei in het voorgaande kwartaal en net onder de analistenverwachting van 12,27 miljard. In totaal boekte Alphabet een omzet van 90,23 miljard in het eerste kwartaal, terwijl analisten gemiddeld uitgingen van 89,12 miljard. De nettowinst bedroeg 34,5 miljard dollar. Google ligt opnieuw zwaar onder vuur van Amerikaanse autoriteiten. Een federale rechter heeftrecentelijk geoordeeld dat het techbedrijf jarenlang zijn dominante positie op de online advertentiemarkt illegaal heeft misbruikt. De uitspraak zou grote gevolgen kunnen hebben voor het digitale ecosysteem zoals we dat nu kennen. Tegelijkertijd is deze week een nieuwe rechtszaak tegen Google begonnen, die specifiek gericht is op het beëindigen van het vermeende machtsmisbruik binnen de zoekmachinemarkt. Deze zaak volgt op een eerdere uitspraak uit augustus, waarin de rechter vaststelde dat Google zijn positie als dominante zoekmachine oneerlijk heeft versterkt. Google betaalde jarenlang miljarden dollars aan bedrijven zoals Apple om de standaard zoekmachine te blijven op apparaten zoals iPhones en Android-smartphones. Via deze contracten, aldus de rechter, kregen concurrenten nauwelijks kans om voet aan de grond te krijgen. Zo is Google de standaardzoekmachine in Apple’s Safari-browser. In ruil daarvoor ontving Apple een deel van de advertentie-inkomsten. Ook fabrikanten van Android-telefoons moesten de Google-zoekmachine, Chrome-browser én een vaste Google-zoekbalk op het startscherm voorinstalleren om gebruik te mogen maken van het Android-besturingssysteem. Hoewel de contracten concurrenten zoals Samsung en Microsoft technisch gezien niet verboden om hun eigen zoekoplossingen aan te bieden, zorgde de opzet van de afspraken er wel voor dat daar in de praktijk nauwelijks ruimte voor overbleef. Een van de opvallendste eisen in de nieuwe rechtszaak is dat Google mogelijk afstand moet doen van Chrome. De aanklagers vinden dat het bedrijf niet langer mag profiteren van contracten die ervoor zorgen dat Chrome standaard op Android-telefoons staat. Ook het loskoppelen van Android zelf wordt genoemd als mogelijke maatregel. Google verzet zich hevig tegen de aantijgingen. Het bedrijf stelt dat consumenten juist gebaat zijn bij de huidige situatie, omdat Google ‘de beste zoekmachine’ zou bieden. Een opsplitsing, zoals het afstaan van Chrome of Android, zou volgens het bedrijf technisch rampzalig zijn, aangezien de diensten sterk met elkaar verweven zijn.
Intel voorspelt lagere omzet dan verwacht, nieuwe CEO Tan begint onder zware omstandigheden
3 dagen
Intel verwacht in het tweede kwartaal een omzet die lager is dan analisten hadden voorspeld. Dat werpt meteen een schaduw over de eerste resultaten van de nieuwe CEO, Lip-Bu Tan, die zijn leiderschap begint terwijl de spanningen tussen de VS en China blijven oplopen. De tegenvallende vooruitzichten van de Amerikaanse chipgigant kunnen het vertrouwen van beleggers verder onder druk zetten. Velen hopen dat Tan het tij kan keren na jaren van gemiste kansen, waardoor Intel nu moeite heeft om zich te positioneren in de snelgroeiende markt voor kunstmatige intelligentie (AI). Intel, gevestigd in Santa Clara, Californië, rekent op een omzet tussen de 11,2 miljard en 12,4 miljard dollar voor het tweede kwartaal. Dat is lager dan de gemiddelde verwachting van 12,82 miljard. Intel rapporteerde een omzet van 12,7 miljard dollar in het eerste kwartaal, gelijk aan die van een jaar eerder, maar beter dan de 12,3 miljard die Wall Street had verwacht. Het bedrijf behaalde een aangepaste winst van 13 cent per aandeel, terwijl analisten gemiddeld slechts 1 cent per aandeel hadden voorspeld. ‘De huidige macro-economische situatie zorgt voor grote onzekerheid in de hele sector, en dat zien we terug in onze prognose,’ aldus financieel directeur David Zinsner. Intel neemt naar eigen zeggen maatregelen om efficiënter te werken en beter te presteren. Het plan omvat het stroomlijnen van de organisatie en het schrappen van managementlagen. Tan werd in maart CEO, nadat hij in augustus 2024 uit de raad van bestuur was gestapt vanwege onenigheid over de bedrijfsstrategie. Nu staat hij aan het roer om het tij te keren. Als eerste stap heeft Tan de hiërarchie binnen het bedrijf vereenvoudigd. De belangrijkste chipdivisies rapporteren inmiddels rechtstreeks aan hem, zo meldde persbureau Reuters. Die versimpeling van de structuur moet ruimte creëren voor focus en investeringen in geavanceerde chipproductie. Op het gebied van kunstmatige intelligentie is Intels strategie nog volop in beweging. De veelbelovende Falcon Shores-grafische chips zijn momenteel beperkt tot interne tests, waardoor het bedrijf voorlopig geen sterk alternatief biedt voor de AI-marktleiders. Om daar verandering in te brengen, benoemde Intel onlangs netwerkexpert Sachin Katti tot Chief Technology Officer én hoofd van de AI-divisie. Ooit was het bedrijf de onbetwiste marktleider in de wereldwijde chipindustrie, maar de afgelopen jaren verloor het terrein aan concurrenten als AMD op het gebied van pc- en datacenterchips. Op het gebied van kunstmatige intelligentie heeft Nvidia inmiddels een duidelijke voorsprong genomen.
Rogier Swagerman, voormalig hoofdredacteur Emerce, overleden
4 dagen
Rogier Swagerman is op donderdag 17 april op 53-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Villamedia. Als een van de ‘founding fathers’ van nieuwswebsite NU.nl was hij tussen 2002 en 2006 actief als hoofdredacteur. Daarvoor werkte hij al als sportredacteur binnen dezelfde redactie. Na zijn tijd bij NU.nl vervulde Swagerman de rol van hoofdredacteur bij Emerce, waar hij verantwoordelijk was voor het redesign van het printmagazine en mede het succesvolle event eDay opzette — inmiddels een begrip binnen de digitale sector. In 2012 en 2013 was hij bovendien betrokken bij HP/De Tijd, waar hij als chef internet meewerkte aan de verdere ontwikkeling van het online platform van het blad.
YouTube krijgt nieuw uiterlijk
4 dagen
YouTube zal deze zomer een vernieuwd ontwerp van de gebruikersinterface van YouTube TV uitrollen. De update brengt onder andere eenvoudiger navigeren, verbeterde weergave-opties en aanpassingen in de beeldkwaliteit met zich mee. Ook wordt het makkelijker om reacties te bekijken, kanaalinformatie op te zoeken en je te abonneren op kanalen. Voor de app wordt een AI-gedreven functie genaamd Ask Music in een vroege testfase uitgerold. Met deze functie kun je, op basis van een omschrijving van het soort muziek waar je zin in hebt, een gepersonaliseerd radiostation laten genereren. Op dit moment is deze functie alleen beschikbaar voor Engelssprekende YouTube Premium- en YouTube Music-abonnees in een aantal geselecteerde landen, en alleen via de iOS- en Android-apps. YouTube TV-abonnees krijgen intussen meer mogelijkheden om zelf hun multiview-ervaring aan te passen — een functie waarmee je tot vier livestreams tegelijk kunt bekijken. YouTube is deze week twintig jaar oud. Destijds werd de allereerste YouTube-video geplaatst: de iconische ‘Me at the Zoo’. Dat moment markeerde het begin van een platform dat onze schermen vulde met kattenfilmpjes, virale trends en muziekvideo’s.
Amerikaanse rechter heropent privacyzaak tegen Shopify
4 dagen
Een Amerikaanse beroepsrechter is akkoord gegaan met een collectieve rechtszaak over gegevensprivacy tegen Shopify. Het 9e Circuit Hof van Beroep in San Francisco dat de Canadese e-commercegigant in Californië mag worden aangeklaagd. De zaak draait om het verzamelen van persoonlijke gegevens van consumenten die aankopen doen op websites van winkels uit die staat. De Californische consument Brandon Briskin stelt dat Shopify zonder zijn toestemmin cookies op zijn iPhone plaatste toen hij sportkleding kocht bij de winkel I Am Becoming. Volgens hem werd zijn data vervolgens gebruikt om een gebruikersprofiel aan te maken dat aan andere handelaren werd verkocht. Shopify betoogde dat het bedrijf niet in Californië aangeklaagd zou moeten worden, aangezien het zijn diensten in heel de VS aanbiedt en zich niet specifiek op die staat richt. Het in Ottawa gevestigde bedrijf voerde aan dat Briskin eventueel in Delaware, New York of Canada een rechtszaak kon aanspannen. Eerdere rechters, waaronder een panel van drie rechters van hetzelfde hof, hadden geoordeeld dat de zaak moest worden afgewezen. Maar het voltallige hof besloot nu dat Shopify zijn gedrag wél ‘expliciet heeft gericht’ op Californië.
AP: Gebruikers moeten bezwaar maken als ze niet willen dat Meta hun data gebruikt voor AI-training
4 dagen
Instagram- en Facebookgebruikers die niet willen dat hun gegevens worden gebruikt om kunstmatige intelligentie (AI) te trainen, moeten vóór 27 mei 2025 bezwaar aantekenen bij Meta. Doen zij dat niet, dan stemt Meta er automatisch mee in om hun openbare gegevens — zoals posts, foto’s en reacties — te gebruiken voor de ontwikkeling van Meta AI. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het het risico dat gebruikers de grip op hun eigen data kwijtraken. ‘Wat je ooit op Facebook of Instagram hebt gedeeld, kan straks in een AI-model terechtkomen, zonder dat je weet wat ermee gebeurt.’ Meta start op 27 mei met het trainen van zijn AI op basis van gebruikersdata. Verdier benadrukt dat het cruciaal is om vóór die datum bezwaar te maken. “Zodra je gegevens eenmaal zijn opgenomen in het AI-model, zijn ze er niet zomaar meer uit te halen,” waarschuwt ze. Hoewel gebruikers nu zelf actie moeten ondernemen, benadrukt de AP dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor naleving van de privacywet bij Meta ligt. De toezichthouder maakt zich ernstige zorgen over de manier waarop Meta — en andere techbedrijven — gebruikersdata inzet voor AI-training. Europese privacywaakhonden houden de situatie dan ook nauwlettend in de gaten. De Ierse toezichthouder speelt hierbij een centrale rol, omdat Meta’s Europese hoofdkantoor in Ierland gevestigd is. Of Meta zijn plannen daadwerkelijk mag uitvoeren, is nog niet zeker. Onder meer het gekozen opt-outmodel, waarbij zwijgen geldt als toestemming, roept vragen op. De AP en andere Europese toezichthouders overleggen intensief met hun Ierse collega’s over de rechtmatigheid hiervan. Eerder stelde Meta al soortgelijke plannen uit, na gesprekken met de Ierse toezichthouder. Die uitstel volgde in de zomer van 2024. Inmiddels kunnen sommige Nederlandse WhatsApp-gebruikers al communiceren met Meta AI, bijvoorbeeld in een één-op-één-gesprek of als toevoeging aan een bestaande chat. Berichten waarin Meta AI actief wordt betrokken, worden eveneens gebruikt om het AI-systeem te trainen. Daartegen bezwaar maken lijkt op dit moment niet mogelijk. Volgens Meta worden privégesprekken waarin Meta AI niet actief is, niet meegenomen in de AI-training.

Pagina's

Abonneren op emerce