emerce

341 nieuwsberichten gevonden
Veel meer online aankopen en minder in fysieke winkels tijdens Black Friday en Cyber Monday
1 uur
Een grote verrassing is het niet meer, maar de dagen voorafgaand en tijdens Black Friday en Cyber Monday waren vooral een online winkelfeest. Er zijn naar schatting bijna 50 procent meer aankopen in webwinkels met iDEAL afgerekend dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, voor een bedrag dat bijna 30 procent hoger ligt. Dat meldt de Betaalvereniging. Aan de fysieke toonbank is ruim 10 procent minder vaak gepind, voor een omzet die tussen de 5 en 10 procent lager ligt. In vergelijking met een normale week in september van dit jaar, is er bijna 55 procent vaker met iDEAL in webwinkels afgerekend, met ruim 85 procent meer omzet. In fysieke winkels lag het geschatte aantal pinbetalingen een paar procent hoger dan normaal, voor een bedrag dat ruim 5 procent hoger ligt. De sterke toename van online aankopen met iDEAL kon de lagere cijfers voor pinnen in fysieke winkels ten opzichte van vorig jaar echter niet helemaal goedmaken. Het aantal transacties met iDEAL in webwinkels en pinnen aan de toonbank samen, is nog steeds tussen de 5 en 10 procent lager geschat dan voor dezelfde periode vorig jaar. De geschatte gezamenlijke omzet lag ook een paar procent lager. In absolute aantallen was Black Friday met grote voorsprong de allerdrukste dag voor iDEAL ooit, met zo’n 4,65 miljoen transacties, voor een geschatte 395 miljoen euro. Dat is inclusief alle iDEAL-transacties buiten de e-commerce, voor onderlinge mobiele betaalverzoekjes (zoals Tikkies) en voor facturen, belastingen, boetes en dergelijke. Gemiddeld werd vrijdag 90 keer per seconde met iDEAL afgerekend, gerekend over 14 winkeluren.
Doordash wil met beursgang 2,8 miljard dollar ophalen
1 uur
De Amerikaanse maaltijdbezorger Doordash gaat naar de beurs voor 75 tot 85 dollar per aandeel, wat het bedrijf aanzienlijk hoger waardeert dan de 16 miljard die genoemd werd bij de laatste financiering. Het bedrijf is van plan om 33 miljoen aandelen te verkopen en 2,8 miljard dollar op te halen. Vorig jaar zette Doordash 885 miljoen dollar omzet om. In de eerste negen maanden van 2020 liep dat dankzij de pandemie op tot 1,9 miljard. Vorig jaar stond daar wel een verlies van 667 miljoen tegenover. Het verlies over de eerste negen maanden bedroeg 149 miljoen. Het bedrijf telt 18 miljoen klanten en 1 miljoen bezorger of dashers. Buiten Noord Amerika bezorgt het bedrijf maaltijden in Australie.
VEB: voorzichtig met aandelen in Chinese tech
2 uur
Beleggersvereniging VEB waarschuwt voor Chinese beursgenoteerde bedrijven na het afblazen van de beursgang van de Ant Group. Hoe groot en succesvol een bedrijf ook is, de Chinese overheid kan altijd een spaak in het wiel steken, stelt VEB vast. Dat geldt ook voor Alibaba, dat in New York inmiddels een van de populairste aandelen is, ook onder analisten. Volgens Bloomberg gaven eind oktober nog 49 van de 49 experts een koopadvies voor Alibaba. Het aandeel lijkt inderdaad goedkoop als gekeken wordt naar waarderingsmaatstaven als de koers-winstverhouding of de ondernemingswaarde ten opzichte van de kasstroom, maar de koers is volgens VEB erg gevoelig voor het soort tegenslagen waar het nu tegenaan loopt. Analisten zien de waardering van Ant Group zomaar halveren als gevolg van nieuwe regelgeving. Na het Chinese overheidsingrijpen bij de beursgang van Ant Group verloor Alibaba in no-time ruim 10 procent van zijn waarde. En er werd één koopadvies omgezet in een ‘houden’.
Facebook koopt omnichannel CRM- en chatplatform
3 uur
Facebook koopt het bedrijf Kustomer uit New York voor, naar verluidt, een miljard dollar. Daarmee krijgt de techgigant technieken in huis waarmee andere bedrijven conversaties met klanten kunnen beheren vanuit één dashboard. De overname is bedoeld als toevoeging op het dienstenpakket rondom WhatsApp en Facebook Messenger. Achter die communicatiekanalen kan nu een CRM-pakket worden gehangen. Bedrijven die Facebook professioneel inzetten, krijgen een systeem om hun klantcontacten efficiënter en persoonlijker te maken. Dagelijks maken 175 miljoen mensen gebruik van de zakelijke chataccounts op Facebook. Kustomer werkt ook per e-mail, sms en telefoon. De nieuwe eigenaar blijft de kanalen buiten zijn eigen netwerken ondersteunen. Dat verlangen de klanten, maar is ook manier om Facebook zicht te geven op de CRM-markt. Facebook zal uiteindelijk klantdata van Kustomer-klanten hostenop zijn eigen infrastructuur. Dat is iets waar de Europese privacytoezichthouders moeite mee hebben, omdat de veiligheid van die data niet kan worden gegarandeerd. Het wordt voor Kustomer-klanten op termijn mogelijk om hun klantgegevens te koppelen met het reclamesyteem van Facebook.
‘Overnametempo internetbureaus trekt spoedig aan’
4 uur
Eigenaren van digitale agencies en investeerders schudden het coronavirus van zich af. Ze halen de voet van de rem en hervatten hun plannen voor investeringen en overnames weer. Toen het coronavirus uitbrak ging op veel plekken in het bedrijfsleven de hand op de knip. Ook in de toen enthousiast draaiende overmachine onder internetbureaus. Financieel adviesbureau Aeternus ziet dat die processen weer hervat worden. In een marktscan schrijft het: “De langetermijnvisie van strategen en private equity is niet veranderd. Het verder opschuiven naar technologie en het voornemen om capaciteit, specialistische kennis en marktaandeel in te kopen blijft aanwezig. Aeternus verwacht dat COVID-19 enkel voor een tijdelijke vertraging op de overnamemarkt heeft gezorgd maar dat het aantal transacties vanaf het vierde kwartaal 2020 weer zal toenemen.” Bureau begeven zich op de kopersmarkt om drie belangrijke redenen: schaalgrootte, verbreding dienstenaanbod en verkrijgen of uitdiepen van specialisatie. Het rapport stelt dat er in het voorgaande jaar in Europa 516 M&A-deals werden gedaan onder digital agencies en marketingbureaus. De gemiddelde waardering: 8,5x EBITDA. In de eerste zes maanden van 2020 waren dat er slechts 184. Foto: gluglondon (cc)
Actiegroepen tegen Biden: blijf weg van Big Tech
5 uur
Diverse actiegroepen zoals Public Citizen, American Economic Liberties Project, Open Markets Institute, Progressive Democrats of America, the Revolving Door Project en Athena hebben er bij de toekomstige president Joe Biden op aangedrongen om Big Tech op afstand te houden. Aanleiding tot de brandbrief van de actiegroepen is de deelname van diverse techspecialisten aan Bidens transitieteam. Zij vinden dat Biden geen vertegenwoordigers van Facebook, Amazon, Google, Apple en Microsoft moet aantrekken omdat deze bedrijven mogelijk gereguleerd moeten worden. De ondertekenaars spreken over het ‘elimineren van de tientallen jaren oude draaideur tussen Silicon Valley en uw administratie’. De verwachting is dat Biden strenger tegen Big Tech zal zijn dan voorganger Obama.
Henk Jan Gerzee verlaat Schiphol
6 uur
Henk Jan Gerzee, Chief Digital & Innovation Officer, vertrekt bij de Royal Schiphol Group. Zijn vertrek valt samen met het besluit om van de afdeling Digital & Innovation een integraal onderdeel van Schiphol te maken. Gerzee kwam drie jaar geleden bij Royal Schiphol Group om leiding te geven aan de digitale transformatie, de innovatie binnen de Group te versnellen en de data- en AI-strategie te implementeren.
Black Week: 88 procent meer verzonden pakketten
6 uur
De week van Black Friday levert de pakketvervoerders een vloedgolf aan meerwerk op. Afgelopen week namen ze 88 procent meer pakketjes mee dan in een normale week. De drukste dag voor hen qua vervoer was gisteren, maandag 30 november. Op deze dag, ook Cyber Monday genoemd, gingen er 253 procent meer pakketten door de logistieke netwerken dan gebruikelijk. Op Black Friday zelf 136 procent meer pakketten dan op een normale dag in 2020. “Niet alle pakketten worden op de dag van de bestelling in behandeling genomen. Zeker niet op zondagen. Het hele jaar door zie je daarom het patroon dat maandagen altijd de drukste zijn”, aldus de woordvoerster van Sendcloud. Het Eindhovense bedrijf biedt een alles-in-een platform dat het volledige verzendproces automatiseert. Sendcloud werkt behalve in Nederland ook in omringende landen. In een persbericht zegt het daarover: “Zowel in België, Frankrijk als Duitsland was een verdubbeling van het aantal zendingen te zien. Frankrijk en België zagen een toename van het aantal pakketten met 116 procent. In Duitsland was het koopjesfestijn goed voor een stijging van het pakketvolume met 112 procent.”
Ericsson: 5G dekking bereikt 1 miljard mensen
7 uur
Ericsson voorziet dat vier op de tien mobiele abonnementen in 2026 5G zal zijn. Deze prognose is opgenomen in de laatste editie van het Ericsson Mobility Report. Niet eerder werd een nieuwe communicatietechnologie zo snel omarmd. In het rapport wordt geschat dat tegen het einde van 2020 meer dan 1 miljard mensen – oftewel 15 procent van de wereldbevolking – in een gebied zullen wonen met 5G-dekking heeft. Zo’n zestig procent van de wereldbevolking heeft straks toegang tot 5G-dekking, met 5G-abonnementen die naar verwachting de 3,5 miljard zullen bereiken. Ericsson heeft zijn schatting van eind 2020 voor wereldwijde 5G-abonnementen opgetrokken tot 220 miljoen, omdat de serviceproviders hun netwerken blijven uitbouwen. Noord-Amerika zal naar verwachting het jaar afsluiten met ongeveer 4 procent 5G mobiele abonnementen. Europa sluit het jaar af met ongeveer 1 procent 5G-abonnementen.

Overnamegevecht rond Chinese Netflix even gepauzeerd
8 uur
De overnamegesprekken die Alibaba en Tencent afzonderlijk van elkaar hebben gevoerd met zoekmachine Baidu over de verkoop van videodienst iQIYI zouden voorlopig zijn gestaakt. iQIYI wordt vaak vergeleken met Netflix. Enerzijds vinden de partijen de overnamesom (20 miljard dollar) te hoog, anderzijds zijn er zorgen over regelgeving die steeds strenger wordt, meldt Reuters. Tencent zou niet meer dan de helft van het gevraagde bedrag willen betalen. De marktwaarde van iQIYI bedraagt (omgerekend) 16,4 miljard dollar. Het meerderheidsbelang van Baidu van 56,2 procent zou daarmee uitkomen op 9,2 miljard. Zoals in VS en Europa techbedrijven als Google en Facebook onder vuur liggen, zo vinden Chinese autoriteiten Tencent en Alibaba te machtig worden. Er is nieuwe antitrustwetgeving op komst. Alibaba moest onlangs al op last van de Chinese autoriteiten de beursgang afblazen van Ant Group, waarin het een groot belang heeft. De gestaakte onderhandelingen maken de weg vrij voor TikTok-eigenaar ByteDance om het belang van Baidu over te nemen. Het heeft al een apart videoplatform Xigua voor kortere series, maar zou eveneens belangstelling hebben voor iQIYI. Het beursgenoteerde iQIYI bestaat al 10 jaar, maar heeft nog nooit winst gemaakt. Het aantal gebruikers en de omzet lopen zelfs terug. Om te overleven wil iQIYI 1 miljard dollar ophalen, tenzij er een verkoop plaatsvindt. ByteDance moet ook uitkijken voor mogelijke lijken in de kast. In augustus werd bekend dat de Amerikaanse beurshond een onderzoek is gestart naar de Chinese videodienst. Er zijn beschuldigingen over massale fraude bij het bedrijf. Het beursgenoteerde iQiyi is ook een eigen onderzoek begonnen. Het begon met een rapport dat reeds in april werd vrijgegeven door de activistische short seller Wolfpack Research. Die beschuldigde iQiyi van ‘het plegen van fraude ruim voor de beursgang in 2018’. Zo zou de onderneming haar inkomsten en gebruikersaantallen hebben overdreven. Foto Shutterstock
Bezorger Liefery ten onder aan eigen succes
8 uur
De nog steeds snelgroeiende Duitse pakketbezorger Liefery moet in februari 2021 het licht uitdoen van moederbedrijf Hermes. De uitbraak van het coronavirus leverde tientallen procenten meer omzet op en al sinds de oprichting in 2014 wist het klinkende klanten aan zich te binden. Onder hen: Hellofresh, Nespresso, Apple en Zalando. Liefery belooft zijn klanten, webwinkels, dat de consument hun bestelling al binnen negentig minuten na de order kan ontvangen. Dat doet de onderneming met fiets- en autokoeriers. Moederbedrijf Hermes heeft de bijna tweehonderd medewerkers afgelopen vrijdag geïnformeerd over de aanstaande sluiting. Liefery zou te veel als concurrentie worden gezien op de eigen diensten. Dat is opmerkelijk, want Hermes biedt zelf niet zulke snelle leverdiensten. Het besluit kan goed samenhangen met strategisch andere plannen van investeerder Advent. Afgelopen zomer verkocht het moederbedrijf van Hermes, OTTO Group, een kwart van de Duitse Hermes-aandelen en driekwart van de Engelse -aandelen aan Advent. Er is ook geen sprake van een afsplitsing of management buy-out van Liefery, omdat Hermes dan enkel de concurrentie in het zadel zou helpen.
Banken en politie maken vuist tegen internetoplichting
10 uur
Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) breidt uit. Banken, het Openbaar Ministerie en de politie tekenen deze week een nieuw convenant in de strijd tegen internetoplichting. De politie, het Openbaar Ministerie (OM), online handelsplaatsen en banken werken al sinds 2014 samen tegen internetcriminelen. De convenantpartners willen consumenten echter meer bewust maken van de risico’s van aan- en verkoop via internet. Adviezen en tips over gebruik en misbruik van bankrekeningnummers en over veilig handelen via internet dragen daaraan bij. Bij meerdere aangiftes kan de politie rekeninggegevens delen met banken. Die kunnen op hun beurt malafide bankrekeningen blokkeren. Met de samenwerking kan men beter en sneller informatie delen, dat verder misbruik van een bankrekening voorkomt. Als er bijvoorbeeld drie aangiftes zijn met hetzelfde bankrekeningnummer kan de bank onmiddellijk actie ondernemen. Foto Pixabay
Beleggers teleurgesteld in omzetgroei Zoom
10 uur
Het aandeel Zoom noteerde gisteren 5 procent lager na beter dan verwachte kwartaalresultaten en de verwachting dat de omzet in het huidige kwartaal 329 procent groeit. De omzet kwam uit op 777 miljoen dollar, waar 694 miljoen was verwacht. De nettowinst bedraagt 198 miljoen. De teleurstelling voor beleggers zit hem in de omzetgroei. Die bedroeg in het derde kwartaal 367 procent. Het Amerikaanse bedrijf profiteert nog altijd van de coronapandemie. De vergadersoftware mag 40 minuten per sessie gratis worden gebruikt. Zoom behoort daarom, samen met Microsoft Teams, ook in Nederland tot de meest gedownloade zakelijke app in de App Store en Play Store. Het bedrijf heeft nu 433.600 bedrijven als klant. Tachtig procent van de omzet komt van nieuwe gebruikers. EMEA laat de grootste groei zien. De videodienst trof onlangs een schikking met de Amerikaanse consumentenwaakhond FTC omdat het niet helemaal eerlijk is geweest over zijn beveiliging. De TLS-encryptie of ‘transport encryption’ bleek minder end-to-end dan was voorgespiegeld.
Proximus met glasvezel in Mechelen en Sint-Niklaas
1 dag
Proximus gaat zijn fibernetwerk inrollen in Mechelen en Sint-Niklaas. Daarmee is de uitrol al in 16 Belgische steden aan de gang, en zijn inmiddels meer dan 400.000 woningen en bedrijven aansluitbaar op fiber. In Mechelen werd de omgeving van ‘den Bruul’, de Botermarkt en de Vijfhoek al in 2019 van fiber voorzien. Het noordelijke gedeelte van het stadscentrum is momenteel in volle ontwikkeling, het zuidelijke gedeelte volgt in 2021. Daarnaast is Proximus betrokken bij 117 nieuwbouwprojecten in Mechelen, goed voor meer dan 1200 residentiële nieuwbouwwoningen die met fiber uitgerust zijn of zullen worden. In Sint-Niklaas werd de omgeving van de Grote Markt, de Stadsschouwburg en de Stationsstraat al grotendeels van glasvezel voorzien. De buurt rond het Stadspark en het AZ Nicolaas volgen nog vóór de zomer van 2021. Ook hier is de ambitie is om de uitrol vervolgens verder te zetten buiten het stadscentrum en in de deelgemeenten. Eind 2016 kondigde Proximus een miljardeninvestering aan om het svaste netwerk van de toekomst uit te rollen. De uiteindelijke doelstelling is om tot 4,2 miljoen woningen en bedrijven aan te sluiten tegen eind 2028, wat neerkomt op een nationale fiberdekking van ongeveer 70 procent. Foto Pixabay
IDC: verkoop smartphones herstelt zich
1 dag
De verkoop van smartphones zal in het vierde kwartaal weer grotendeels hersteld zijn, verwacht marktvorser IDC. De groei wordt geschat op 2,4 procent, oplopend naar 4,4 procent in 2021. De groei is grotendeels toe te schrijven aan het herstel van de toeleveringsketen en de interesse van de consument in 5G-handsets. De prognose van IDC laat ook zien dat 4G-apparaten in 2022 nog steeds het grootste deel van de markt bepalen. Ook in 2023 en 2024 blijven 4G toestellen in trek. Maandag publiceerde Gartner de cijfers over het derde kwartaal. Volgens het bedrijf leverde de industrie 5,7 procent in, maar dan was minder rampzalig dan de 20 procent daling van de voorgaande twee kwartalen. Er werden 366 miljoen smartphones verkocht. Inclusief ‘normale’ mobiele telefoons gaat het om 401 miljoen stuks. Apple zakt steeds verder weg in de ranglijst en eindigt nu onder Xiaomi, Huawei en Samsung. Het Chinese OPPO zit nu op de helft van het door Apple verkochte aantal smartphones: bijna 22 miljoen.
Nieuwe EU-wet moet techgiganten eerder kunnen reguleren
1 dag
De Europese Commissie presenteert volgende week zijn voorstellen om snel groeiende internetbedrijven zo te reguleren dat ze kleine concurrenten niet smoren. De commissaris voor Mededinging, de Deense Margrethe Vestager, wil zichzelf en haar opvolgers extra middelen voor handhaving geven. Dat moet voorkomen dat bedrijven zo groot, machtig en concurrentiebelemmerend worden als bijvoorbeeld Facebook en Google. Het mededingingsrecht is nu een praktijk van terugkijken. In een wereld van exponentieel groeiende digitale dienstverleners is het kwaad vaak al geschied wanneer een toezichthouder tot zijn finale uitspraak komt in een zaak. Vestager wil vooraf kunnen reguleren. Praktisch zal dat erop neerkomen, dat snelle groeiers te maken krijgen met strengere regels dan kleinere spelers in dezelfde markt. Vestager presenteert haar voorstel volgende week. Morgen geeft ze tijdens een spreekbeurt bij de Financial Times alvast een kleine vooruitblik. Het is de vraag hoe ondernemers en investeerders dit soort inperkende regels zullen ervaren. Ze kunnen het immers zien als een plafond aan hun grenzeloze ambities. Foto: nrkbeta (cc)
Android apps straks mogelijk ook op Windows
1 dag
Microsoft overweegt om Android apps op Windows te laten draaien. Dat meldt Windows Central op basis van eigen bronnen. Het bedrijf is al langer bezig met de ondersteuning voor systeemsoftware van derden. In de huidige Windows versie zit al een Linux-subsysteem ingebouwd. Daarnaast biedt de app Jouw telefoon de mogelijkheid om een Android-smartphone aan een Windows 10-pc en koppelen en op de telefoon geïnstalleerde apps te gebruiken. Een volgende stap is Android emulatie. Android apps zouden dan via de Windows Store kunnen worden gedownload. Nu heb je daar aparte software van bijvoorbeeld Bluestacks en Andyroid voor nodig. Het kan nog wel even duren voordat Microsoft Android ondersteuning uitrolt. De eerstvolgende grote versie van Windows 10 is pas najaar 2021 gepland.
Consumentenbond naar rechter om Google-zaak
1 dag
De Consumentenbond stapt naar de rechter omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog altijd geen besluit heeft genomen over een klacht tegen Google. Die klacht luidt: Google volgt stiekem gebruikers. Volgens de consumentenorganisaties ontfutselt Google van gebruikers van Android-smartphones toestemming voor het gebruik van hun locatiegegevens. Daarom dienden de Consumentenbond en zeven andere Europese consumentenorganisaties al in 2018 een klacht in tegen Google. De Consumentenbond voegde daar ook een handhavingsverzoek aan toe. De AP verschuilt zich volgens de bond steeds achter de Ierse toezichthouder, die heeft de leiding genomen in het onderzoek. Op nationaal niveau is de AP gewoon aan zet, maar die blijft op zijn handen zitten, aldus de Consumentenbond. ‘En wij horen niets. Zelfs op eenvoudige vragen over het proces krijgen we geen antwoord.’

Twee derde verkopen Black Friday via smartphone
1 dag
Net als vorig jaar werd ook nu bijna zeventig procent van de aankopen op Black Friday gedaan via een smartphone. Slechts een derde ging via de desktop of laptop, zo laten internationale cijfers van Shopify zien. De Canadezen geven hun perspectief op Black Friday en constateren, net als betaalspecialist Klarna en Betaalvereniging, recordcijfers op alle fronten. Het gemiddelde aankoopbedrag per winkel lag dit jaar elf procent hoger dan in 2019: 90,70 dollar. En het verkooptotaal van de tienduizenden sites die op Shopify draaien steeg met 75 procent tot 2,4 miljard dollar. Een klein deel van die handel ging over landsgrenzen: veertien procent. De best verkopende productgroepen waren: kleding en accessoires, gezondheid en verzorging en de productcategorie huis en tuin. In het hele derde kwartaal realiseerden aangesloten verkopers via Shopify een handelsomzet van 31 miljard dollar. Dat was 109 procent meer dan in 2019. Foto: Daniel Weinand (cc)
MBO College Airport start driejarige drone-opleiding
1 dag
MBO College Airport wil zich ontwikkelen tot een volwaardig recruitmentcentrum voor de drone-industrie en bedrijven die drones gebruiken in hun bedrijfsactiviteiten. De school verhuist daarom begin 2021 zijn drone-activiteiten naar Unmanned Valley – het fieldlab voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk. Vanaf schooljaar 2022-2023 start een generieke driejarige droneopleiding. MBO College Airport is hiermee de eerste mbo-instelling die een dergelijke opleiding aanbiedt. MBO College Airport leidt al sinds 1936 studenten op voor vliegtuigtechniek. Sinds 2017 kunnen studenten zich specialiseren via de keuzevakken dronetechniek en -toepassingen. Inmiddels volgen op jaarbasis circa 200 studenten vliegtuigtechniek, ICT-applicatieontwikkeling en media deze vakken.
Sligro lanceert nieuw online foodplatform
1 dag
Sligro Food Group is in termen van e-commerceomzet een van de grootste webwinkels aan het worden. Die ontwikkeling verliep vrij onzichtbaar,omdat het zich in het b2b-domein afspeelt. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn weer meer bedrijven zich gaan beseffen dat internet een kanaal is waar ze niet omheen kunnen. In deze golf zijn het de minder online georiënteerde bedrijven en b2b-concerns die de omslag maken. Bij Sligro is daar geen sprake van, want dat neemt in deze weken versie 4.0 van zijn digitale infrastructuur in gebruik. De grootste vernieuwingen speelden zich sinds medio 2019 achter de schermen af. Met digitaal strategisch partner Osudio, en diens partners Amplexor en Sentia, is een stack opgeleverd die is gebaseerd op SAP Commerce Cloud, Adobe AEM en AWS. Commercieel directeur Victor Terpstra van Osudio: “We hebben een platform opgeleverd dat alle digitale touchpoints makkelijk kan ontsluiten. Sligro heeft het fundament gelegd voor alle wensen die een horecagroothandel van de toekomst zou kunnen hebben, ook zaken als apps en voice.” “De klant van nu wil online inspiratie opdoen en daarna direct bestellen voor de volgende dag. Dit platform voegt offline zelfbediening samen met e-commerce in één geïntegreerde klantervaring”, zegt Dirk van Iperen, directeur Bezorging van Sligro Food Group. De complexiteit van het project zit in de veelzijdigheid van de gebruiksscenario’s. Sligro wordt bijvoorbeeld voor Heineken het bestelloket voor de gehele Nederlandse horeca en doet ook de logistiek en facturering, maar dezelfde site bedient ook de horecabaas die herhaalorders plaatst en ook de chef die inspiratie zoekt voor nieuwe recepten en direct de inkopen wil doen. De meer ambulante koper zal liever met een mobiele app werken. Dat wordt technisch mogelijk in de nieuwe opstelling. Sligro Food Group realiseerde in de eerste negen maanden van 2020 een omzet van 1,5 miljard euro. Nagenoeg alle bezorgomzet wordt online besteld. Omgerekend betekent dat dat zeventig procent van het groepsvolume van digitale kanalen komt, ruim een miljard euro. Op termijn wil de groothandel zijn platform ook kunnen inzetten om externe partijen hun diensten er te laten aanbieden. Binnen dit marktplaatsmodel zouden bijvoorbeeld energieleveranciers, uitzendbureaus voor horeca of bezorgdiensten er hun diensten aan Sligro’s klanten kunnen aanbieden.
ABN wordt ‘persoonlijke bank in de digitale tijd’
1 dag
ABN wil een ‘persoonlijke bank in de digitale tijd’ worden die klanten bedient ‘waar we schaal hebben, in Nederland en Noordwest Europa’. De bank kondigde vanochtend een grote reorganisatie aan waarbij 15 procent van de banen gaan verdwijnen. Ongeveer 90 procent van alle processen ter verwerking van grote volumes worden voor eind 2024 ‘end-to-end’ gedigitaliseerd, zo meldt CEO Robert Swaak. ‘In aansluiting op de trend dat klanten steeds meer overstappen op digitaal gaan we verder met het verminderen van het aantal kantoren. Wel blijven onze financiële coaches beschikbaar om klanten te ondersteunen, zodat zij toegang houden tot bankdiensten.’ Het uit 1980 daterende kantoorgebouw aan de Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost wordt omgebouwd tot een hypermoderne, duurzame werkplek. Versneld door Covid-19 wordt thuiswerken de nieuwe standaard. De nieuwe basis van ABN AMRO wordt een plek om ideeën uit te wisselen, collega’s te ontmoeten en over nieuwe diensten te brainstormen. Het kantoor aan de Gustav Mahlerlaan wordt in 2021 in de verkoop gezet. Als onderdeel van de verkoop gaat de bank een deel van het gebouw terughuren om als officieel hoofdkantoor van ABN AMRO te dienen. Deze transactie levert naar verwachting een boekwinst op. De bank geeft een toelichting in een webcast tussen 10:00 en 12:00 uur op https://www.abnamro.com/ir. Foto ABN
Bpost gaat eindelijk op zondag bezorgen
1 dag
Bpost gaat vanaf februari ook pakjes leveren op zondag. Het gaat nog wel om een grootschalig proefproject van een jaar. De vakbonden waren jarenlang sterk gekant tegen het zondagswerk, maar zijn nu bijgedraaid. ‘De oude syndicalisten draaien zich om in hun graf als ze horen dat we nu op zondag pakjes bezorgen’, zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD tegen de VRT. Het zondagswerk, dat 7 februari aanvangt, gebeurt uitsluitend op vrijwillige basis en de werknemers krijgen 150 procent van hun loon. Bpost houdt rekening met in eerste instantie 250 vrijwillige bezorgers, oplopend naar 500. In Nederland is bezorging op zondag al langer mogelijk, vaak wel tegen een extra vergoeding. Foto Bpost
Uitstel dreigt voor langverwachte Nokia 9.3
1 dag
HMD stelt de langverwachte Nokia 9.3, een high-end camera smartphone, uit tot volgend jaar. Volgens NokiaPowerUser wordt de smartphone nu in het eerste halfjaar gelanceerd. Het gaat om de opvolger van de Nokia 9 Pureview uit 2018, een toestel met niet minder dan 12-megapixelsensors aan de achterkant. Dit keer zou er een 108-megapixelsensor en 64-megapixelsensor aan de achterkant zitten als primaire camera en camera met telelens, naast een camera met ultragroothoeklens en een zogenoemde macrocamera. De telefoon zou draaien op een Qualcomm Snapdragon 865, zou 5G aan boord hebben en beschikken over een oledscherm met een verversingssnelheid van 120Hz. De reden voor het uitstel is niet duidelijk, maar algemeen werd verwacht dat de smartphone zou worden gepresenteerd samen met Nokia 7.3 5G en Nokia 6.3. Ook die zijn nog altijd niet verschenen. De vorige versies van deze midrange toestellen kwamen een jaar geleden uit en waren in september 2019 al te zien op de IFA. Het is niet waarschijnlijk dat deze toestellen nog voor kerst worden uitgebracht. Mogelijk wil HMD de toestellen op een rustiger moment lanceren. In de laatste maanden is een record aantal smartphones uitgebracht.
Online omzet in oktober ruim 48 procent hoger
1 dag
De online omzet was in oktober 48,1 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben 42,5 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 55,9 procent, zo meldt het CBS maandag. De totale detailhandel heeft in oktober 7,1 procent meer omgezet dan in oktober 2019. Het verkoopvolume lag 4,7 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren realiseerden in oktober de hoogste omzetgroei. De omzetstijging van de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in recreatie-artikelen was wat minder groot. Ook de drogisterijen hebben meer omgezet dan een jaar geleden. De winkels in schoenen en lederwaren en de kledingwinkels kampten, na de kleine opleving in de voorafgaande maanden, in oktober weer met sterke omzetdalingen. De kledingwinkels hebben in 2020 in nog geen enkele maand meer omgezet dan in de vergelijkbare maand van 2019. De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in oktober 6,3 procent meer omgezet dan in oktober 2019. Het verkoopvolume groeide met 3,7 procent. De omzet van de supermarkten lag 6,0 procent hoger dan een jaar eerder. De omzettoename van de speciaalzaken was met 8,1 procent voor zesde maand op rij ruim boven de 5 procent.
‘Online winkels breken alle records tijdens Black Friday’
1 dag
Nederlandse online winkels hebben tijdens Black Friday alle verkooprecords gebroken. De online verkopen waren op vrijdag zelfs 80 procent hoger dan een jaar geleden, zo blijkt uit data van betaalverwerker Klarna. Het eerste uur van Black Friday gingen de verkopen al door het plafond, zegt Klarna. De online bestedingen waren het uur na middernacht 84 procent hoger in vergelijking met hetzelfde uur in 2019. Klarna baseert zich op transacties van 20.000 Nederlandse webshops. Met name de categorieën Elektronica, Entertainment en Health & Beauty stegen sterk in vergelijking met een gemiddelde online winkeldag. Ook de week in aanloop naar Black Friday, de eerste dagen van de zogenaamde Black Week, zag Klarna een recordstijging van het aantal online verkopen. De verkopen namen van maandag tot en met donderdag met maar liefst 97 procent toe, bijna een verdubbeling. Met iDEAL is vijf dagen op rij het absolute record van vorig jaar op Black Friday gebroken, wat betreft het aantal transacties in e-commerce. Voor de omzet met iDEAL is het record drie dagen op rij gebroken, meldt de Betaalvereniging. Er is duidelijk minder betaald in fysieke winkels. Het aantal transacties en omzet voor pinnen aan de toonbank op Black Friday lagen dit jaar 13 procent lager dan vorig jaar. Ook in de VS werden records gebroken. Adobe schat de online omzet van webweinkels op Black Friday tussen de 8,9 en 9,6 miljard dollar. Dat is 20 tot 29 procent meer dan een jaar geleden. Adobe houdt de omzet bij van 80 van de Top 100 online retailers. E-commerce platform Shopify noteerde 3 miljoen dollar omzet per minuut op de drukste uren. De belangrijkste bevindingen van Klarna • Stijging online bestedingen Black Friday ten opzichte van 2019: 80% • Toename eerste uur Black Friday (0.00 tot 01.00 uur) ten opzichte 2019: +84% • Toename eerste uur Black Friday (0.00 tot 01.00 uur) ten opzichte van een gemiddelde winkeldag: +1079% • Toename Black Week ten opzichte van 2019 (maandag t/m donderdag): +97% • Grootste stijging productcategorieën eerste uur Black Friday (0.00 tot 01.00 uur) ten opzichte 2019 zijn Elektronica: + 1552% en Kleding en Schoenen + 1211% • Grootste stijging productcategorie in Black Friday 2020 (maandag t/m vrijdag) in vergelijking met een gemiddelde winkeldag is Elektronica • De leeftijdsgroep waar het aantal online aankopen het sterkst is gestegen ten opzichte van 2019: 18-25 jaar (+137%) • De leeftijdsgroep met de meeste aankopen in 2020 is: 26-35 jaar (aandeel is 31%) Foto Shutterstock
Infographic: Haat-liefde verhouding met de mobiele telefoon
3 dagen
Uit de nieuwste editie van het Whats Happening Mobile onderzoek van Ruigrok NetPanel onder 1195 Nederlanders blijkt dat bijna driekwart van hen de mobiele telefoon heel belangrijk vindt. Echter, drie kwart van de Nederlanders stoort zich regelmatig aan het mobiele telefoon gebruik van anderen. Maar schijnbaar storen we ons ook aan ons eigen gedrag; drie op de tien Nederlanders zouden zelf minder tijd willen besteden op de mobiele telefoon. We gebruiken de mobiele telefoon waar en wanneer we maar kunnen. Tijdens het televisie kijken (60 procent), wachten (48%) of in het openbaar vervoer (48%) maken we dankbaar gebruik van ons mobieltje. Maar ook in bed (47%) of op de wc (42%) nemen we de mobiele telefoon graag mee.

‘Cryptomunt Facebook in januari gelanceerd’
3 dagen
Libra, het cryptogeld van Facebook, wordt mogelijk al in januari gelanceerd. Dat meldt de Financial Times vrijdag. De krant sprak drie personen die bij het project betrokken zijn. De Libra Association, het uitvoerende orgaan van het project, wacht op goedkeuring van de Zwitserse autoriteiten. De vereniging met 21 leden is daar gevestigd. Wel zou het gaan om een zeer bescheiden lancering nadat toezichthouders en centrale banken over de hele wereld hun zorgen hadden geuit over de financiële stabiliteit na de introductie van de munt. Volgens de FT komt er een digitale munt die aan de dollar wordt gekoppeld. Zo’n stablecoin heeft als voordeel dat de koers redelijk stabiel blijft, in tegenstelling tot andere cryptomunten. Koppeling aan andere valuta zou later volgen. Het is niet duidelijk in welke landen Facebook wil beginnen. De Libra is vooral bedoeld voor arme landen, waar veel mensen geen bankrekening hebben en ook niet kunnen deelnemen aan het digitale betaalverkeer.
FNV sluit zich aan bij de actie #MakeAmazonPay
3 dagen
FNV deed vrijdag, op Black Friday, een klemmend beroep op de Nederlandse politiek om zich uit te spreken tegen uitbuiting van Amazonwerknemers. Met de petitie #makeamazonpay vragen vakbonden wereldwijd hun parlementariërs mee tekenen voor een fatsoenlijke bedrijfsvoering van Amazon. De steun van Nederlandse parlementariërs vindt de vakbond hierbij van groot belang. De commerciële successen van Amazon staan echter in schril contrast met de manier waarop het bedrijf omgaat met fundamentele aspecten van ‘fatsoenlijke’ bedrijfsvoering, stelt de FNV. Zoals oneerlijke concurrentie, een verantwoord arbeidsvoorwaardenbeleid, het betalen van belastingen, de erkenning van vakbondsrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De vakbond roept parlementariërs op om zich uit te spreken voor aanpassing van beleid van Amazon. Met betere werkomstandigheden en loon voor werknemers, een eerlijke markt en respect voor het klimaat. Vrijdag werd, bijna traditioneel, bij zeven Duitse distributiecentra van Amazon een staking gehouden door de Duitse vakbond Verdi. Verdi wil al jaren betere lonen en arbeidsomstandigheden. FNV zal de steunbetuigingen van de Nederlandse politici verzamelen. ‘Hoewel Amazon nog slechts op kleine schaal in Nederland vertegenwoordigd is, is het wel nadrukkelijk aanwezig. Met een Nederlandstalige website, belevering vanuit twee Duitse distributiecentra en retourzendingen die door Nederlandse transportbedrijven worden uitgevoerd is Amazon al bijna niet meer uit de e-commerce in Nederland weg te denken. Daarnaast investeren ook Nederlandse beleggers in Amazon,’ schrijft de bond. Begin december zullen alle politieke steunbetuigingen, opgehaald door vakbonden wereldwijd, worden aangeboden door UniGlobal – wereldwijde vabondskoepel – aan Jeff Bezos, de baas van Amazon. Foto Amazon
Einde dreigt voor Photokina
3 dagen
Koelnmesse schort ’s werelds grootste fotobeurs Photokina tot nader order op. Feitelijk komt het er op neer dat er na zeventig jaar een einde komt aan de tweejaarlijkse beurs voor professionele fotografie. De beurs had vorig jaar al moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld naar 2020. Door de coronapandemie kwam ook die editie te vervallen. De editie van 2022 gaat in elk geval niet door. Bekende fabrikanten als Leica, Nikon of Olympus hadden hun deelname voor 2020 vorig jaar al afgezegd. Er is volgens de organisatie geen haalbare basis meer voor een internationale vakbeurs voor foto, video en beeldvorming. Hoewel ook camera’s grotendeels digitaal zijn geworden, heeft de markt enorme concurrentie gekregen van smartphones. De beurs wilde echter niet verbreden naar smartphonefotografie en video. Er is grote kans dat de exposanten voortaan de IFA beurs in Berlijn gaan gebruiken om hun producten te tonen. Een deel deed dat al. Eerder stopte ook al de IT beurs CeBIT in Hannover. Foto Photokina

Pagina's

Abonneren op emerce