emerce

305 nieuwsberichten gevonden
Apple straft Epic Games vanwege betaalsysteem voor Fortnite
30 min
Apple heeft de immens populaire game Fortnite uit de App Store gehaald na de introductie van een eigen betaalsysteem door ontwikkelaar Epic Games. Epic Games heeft altijd al grote moeite gehad met de 30 procent commissie die het moet betalen als spelers aankopen doen in de game. Aanvankelijk was Fortnite niet eens te vinden in de Google Play Store en moesten gameliefhebbers de game op de site van Epic Games zelf installeren. Daarop is het bedrijf uiteindelijk teruggekomen. Apple staat externe installaties via iOS niet toe, dus moest Epic Fortnite wel in de App Store aanbieden. Nadat diverse sites het betaalsysteem hadden ontdekt, duurde het niet lang voordat Apple ingreep. Apple stelt dat de regels moedwillig zijn overtreden. Toegegeven: de betalingen waren niet met dollars, maar met virtuele V-bucks, maar  volgens Apple is dat nog steeds tegen de regels. Immers, dat virtuele geld moet wel eerst met echte dollars betaald worden. Epic verwees aanvankelijk naar Amazon, Grubhub, Nike SNKRS, Best Buy, DoorDash, Fandango, McDonalds, Uber, Lyft en StubHub die ook directe betalingen in hun apps aanbieden. Epic garandeerde dezelfde veiligheid als betalingen via de appwinkels. Foto Pixabay
Omzetgroei Amerikaanse webwinkels daalt door heropening winkels
10 uur
Hoewel de online verkoop in de VS in juli met 55 procent steeg op jaarbasis, daalde de online omzetgroei ten opzichte van juni, volgens nieuwe gegevens van Adobe. Uit de cijfers is duidelijk op te maken dat de fysieke retail weer aan het heropenen is na de lockdown. In juli steeg de online omzet tot 66,3 miljard dollar ten opzichte van juli 2019. Adobe verwacht wel dat de onlineverkoop in 2020 de totale online verkoop in 2019 zal overtreffen. Adobe baseert zich op verkoopgegevens van meer dan een miljard anonieme bezoeken aan retailsites. Het bedrijf verzamelt de gegevens over 18 productcategorieën, waaronder kleding, elektronica, thuis, supermarkt, persoonlijke verzorging, kantoorbenodigdheden, boeken, sieraden, meubels en speelgoed. Foto Pixabay
Versio neemt branchegenoot QDC over
11 uur
Versio neemt voor een onbekend bedrag de Nederlandse webhosting aanbieder QDC over. Het is de eerste acquisitie van Versio sinds zij onderdeel is van Total Webhosting Solutions. QDC is al sinds 1994 aanbieder van webhosting, domeinnaamregistratie en VPS-diensten aan voornamelijk het midden- en kleinbedrijf en particulieren. QDC bedient momenteel zo’n 3000 klanten vanuit het kantoor in Leidschendam.
Eerste 5G toestel Nokia deze maand op de markt
11 uur
HMD Global brengt nog deze maand zijn eerste 5G toestel op de markt. Het toestel Nokia 8.3 5G is opgedoken bij diverse Europese webwinkels. Nokia betreedt laat de 5G markt, mogelijk vanwege afzetmarkten waar 5G nog grootschalig moet worden uitgerold. De Nokia 8.3 5G was al aangekondigd. Het gaat om een midrange-toestel met een relatief groot scherm van 6,81-inch. Voor 5G wordt een Snapdragon 765G gebruikt met 5G-modem. Er is 6 of 8 GB RAM beschikbaar en 64 of 128 GB aan opslag. Prijzen beginnen bij 599 euro. HMD kondigde dinsdag aan dat Google, Nokia en Qualcomm 230 miljoen dollar in het bedrijf hebben gestopt. Het is ook gelijk de derde grootste (tech)financiering in Europa dit jaar. Alle drie investeerders hebben direct belang bij HMD Global. Veel Nokia toestellen vallen onder het Android One programma.
RTL Groep verwacht herstel advertentiemarkt, streaming groeide in eerste halfjaar
12 uur
RTL merkt de gevolgen van de coronacrisis. Doordat er minder reclame werd verkocht, daalde de groepsomzet naar 2,7 miljard euro in de eerste zes maanden. De operationele winst was met 258 miljoen ook lager. De neetowinst kwam uit op 156 miljoen. De advertentie-omzet ging van 1,7 miljard naar 1,3 miljard euro. Ruim 1 miljard betrof tv reclame en 139 miljoen digitale advertenties. De totale digitale omzet ging als gevolg van de pandemie met 7 procent omlaag naar 477 miljoen euro. Ook RTL Nederland kreeg flinke klappen. De omzet van RTL Nederland daalde 14,6 procent van 235 miljoen euro naar 207 miljoen. De operationele winst daalde flink, van 18 miljoen naar 2 miljoen. CEO Sven Sauvé erkent dat de impact van Covid-19 op de advertentiemarkt groot is. ‘Gelukkig konden we terugvallen op de stevige fundamenten van onze strategie. Door snel te handelen en kritisch te kijken naar onze kosten hebben we ondanks de aanzienlijke daling in advertentie-inkomsten toch een positief resultaat kunnen realiseren.’ RTL verwacht in het derde kwartaal licht herstel van de advertentiemarkt. De omzet uit streaming (TV Now en Videoland) steeg wel, met 23 procent, naar 80 miljoen euro. Inmiddels zijn er 1,7 miljoen abonnees die voor deze diensten betalen, dat zijn er 45,2 procent meer dan een jaar geleden. De totale streamingomzet bedroeg 500 miljoen euro. Producent Fremantle had creatieve successen met series als American Idol en America’s Got Talent: The Champions en Too Hot to Handle op Netflix.  
Uber Eats nu ook in Apeldoorn en Arnhem
12 uur
Uber Eats breidt uit in Nederland en is vanaf vandaag ook beschikbaar in Apeldoorn en Arnhem. De keuze voor deze nieuwe steden is gebaseerd op data die laat zien dat er rond Apeldoorn en Arnhem veel interesse is voor de bezorgapp van Uber. Uber Eats werkt zowel in Arnhem en Apeldoorn samen met verschillende partners. Onder andere Bakker Bart, McDonald’s en New York Pizza hebben zich aangesloten. In Arnhem zijn lokale restaurants zoals Miyagi & Jones, Meneer Smakers, The Pokehouse en The Tosticlub beschikbaar via Uber Eats. In Apeldoorn worden de maaltijden van onder andere Poké-Poké, Fantostisch, Silk, Sushi & Asian Dining, Bonito Tapas & Grill en Ribs Company tot aan de deur bezorgd. Uber Eats is in Nederland al beschikbaar in Almere, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Rijswijk, Rotterdam, Scheveningen, Schiedam, Tilburg, Utrecht, Vlaardingen, Voorburg, Zaandam, Zoetermeer en Zwolle.
Bijenkorf neemt Merkle in de arm
13 uur
De Bijenkorf heeft Merkle Nederland gekozen als strategische partner voor Search Engine Advertising en data, technologie en optimalisatie, met focus op Nederland en de uitrol naar andere markten. Merkle heeft de opdracht om de Bijenkorf te helpen met de zogeheten paid search strategie en het in kaart brengen van groeipotentie op het gebied van internationale expansie, versterking van alle online kanalen en ondersteuning bij de transitie naar local online advertising. Merkle, onderdeel van Dentsu Aegis Network, werkt voor klanten als Microsoft, HEMA, NS, Marktplaats, Vodafone, BMW, Air France-KLM, Pathé, Burger King en Corendon.
‘Over vijf jaar meer dan helft schademeldingen digitaal’
13 uur
Over vijf jaar moet meer dan 50 procent van de aanrijdingsschades digitaal worden gemeld. Dat zegt Tjeerd Wierda, directeur Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars en grondlegger van MobielSchadeMelden (MSM). Al in 2009 ontstonden de eerste ideeën om na een aanrijding informatie via sms uit te wisselen. Na de introductie van de smartphone kwam het idee om een app (MSN) te maken. Op dit moment worden er zo’n 2000 meldingen per maand gedaan, waarvan 1000 tweezijdige aanrijdingen. Dat is slechts 3 á 4 procent van het totaal aantal meldingen van tweezijdige aanrijdingen. Mensen zijn zo opgevoed dat ze na een aanrijding direct naar de papieren versie van het Europees Schadeformulier grijpen, zegt Wierda. En als verzekerden MSM hebben gebruikt, gebeurt het nog regelmatig dat ze na de schademelding weer een papieren schadeformulier ontvangen. Naast gedragsverandering is het ook technisch een complexe transitie, waarbij de belangen van alle betrokken partijen bij elkaar moeten komen. Denk aan verzekeraars, volmachten, leasemaatschappijen en wagenparkbeheerders. Wel is onlangs een API oftewel Application Programming Interface gelanceerd, waarmee verzekeraars de MSM-functionaliteiten in hun eigen website of app kunnen integreren. Aan de achterkant is deze op het MSM-platform aangesloten waardoor verzekeraars na een schademelding gestructureerde informatie verwerken. Daarnaast kunnen ze extra diensten toevoegen over onder andere schadeherstel en vervangend vervoer. Foto Verbond van Verzekeraars
MediaMarkt en Saturn: 3 miljoen nieuwe online klanten
14 uur
Ceconomy, moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, ziet herstel in juli na enkele zware maanden als gevolg van de coronacrisis. Vooral de onlineverkoop trok flink aan. De beide formules trokken 3 miljoen nieuwe online klanten aan. Het derde kwartaal van het gebroken boekjaar werd afgesloten met een 8,4 procent hogere omzet van 4,1 miljard euro, grotendeels doordat de winkels weer zijn opengegaan (pdf) en omdat het bedrijf profiteerde van een btw verlaging in Duitsland. Als gevolg van de pandemie sloten 90 procent van alle winkels tijdelijk hun deuren. In mei ging de omzet echter alweer met 3 procent en in juni met 12 procent omhoog. Toch eindigde het bedrijf het kwartaal met een negatief bedrijfsresultaat van 43 miljoen euro. De onlineverkoop steeg in het kwartaal met 143 procent. Online maakt nu 35,2 procent van de totale omzet uit. De stijging was ook zichtbaar in landen waar geen lockdown gold, waarmee vermoedelijk ook Nederland wordt bedoeld. Ceconomy bevestigde gisteren zijn voornemen om, vooral buiten Duitsland, 3500 (vooral administratieve) banen te schrappen bij MediaMarkt en Saturn, deels als gevolg van een integratie van beide merken. Daarmee kan 100 miljoen euro per jaar worden bespaard. De reorganisatie gaat 180 miljoen kosten. Het is ook nog steeds de bedoeling dat minder renderende winkels worden gesloten, maar van de winkelformule wil Ceconomy geen afscheid nemen. Het is onderdeel van de omnichannelstrategie.

T-Mobile zet groei voort
15 uur
T-Mobile Nederland zette haar groei voort in het tweede kwartaal van 2020. Omzet en aantal klanten groeiden in alle segmenten en de operationele winst nam toe met 22,2 procent. T-Mobile zag de opbrengsten uit mobiele diensten met 2,3 procent op jaarbasis toenemen, terwijl de omzetgroei op de vaste markt nog sterker was met 7,8 procent. De totale omzet bedroeg 480 miljoen, mede door de groei van zowel de opbrengsten uit mobiele telefonie, vaste telefonie en verkoop van handsets. De opbrengsten uit roaming stonden onder druk door de coronacrisis. EBITDA was 143 miljoen. Gedurende het kwartaal verwelkomde het bedrijf 50.000 nieuwe mobiele postpaid klanten. Daarnaast kwamen er 11.000 nieuwe klanten bij op vaste diensten. Het aantal mobiele klanten (SIM’s) bedroeg in het tweede kwartaal 5,7 miljoen, het aantal vaste klanten bedroeg 644.000.
‘YouTube Music serieuze bedreiging voor Spotify in Nederland’
16 uur
Spotify heeft op de Nederlandse weinig te duchten van Apple Music, Deezer en Napster, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Apps Market rapport van Telecompaper. Wel vormt YouTube Music een serieuze bedreiging voor Spotify in Nederland. YouTube Music is naast Spotify momenteel de enige streaming muziekdienst waarbij de zogenoemde installed base in behoorlijk tempo groeit. YouTube Music stond in het tweede kwartaal op 11 procent van alle Nederlandse smartphones geïnstalleerd. YouTube Music heeft volgens Telecompaper ‘goede kaarten’ om een belangrijke concurrent voor Spotify te gaan worden. Ook al omdat Google op alle Android-apparaten de Google Play Music-app wil vervangen door YouTube Music. Het aantal Nederlanders dat Spotify op de smartphone geïnstalleerd hebben staan is in het tweede kwartaal van 2020 verder gestegen naar maar liefst 46 procent. Het aantal installaties van de Spotify-app is op iPhones het grootst. Op 59 procent van alle Nederlandse iPhones staat Spotify. De Installed base van Apple Music komt op iPhones echter niet verder dan 13 procent. Deezer heeft afgelopen kwartalen zijn installed base onder Nederlandse gebruikers juist zien dalen en staat nu nog maar op drie procent van alle Nederlandse smartphones. Ook de installed base van Apple is gedaald naar 5 procent van alle smartphones. De installed base van streaming-muziek apps is wel erg leeftijdsafhankelijk. Zo is Spotify geïnstalleerd op 77 procent van alle smartphones van jongeren in de leeftijd tussen 16 en 19 jaar en op ‘slechts’ 22 procent van alle smartphones van 65-plussers.
Instagram aangeklaagd voor biometrische verwerking foto’s
22 uur
Facebook moet mogelijk wederom een schikking treffen nu dochter Instagram in de Verenigde Staten voor de rechter is gedaagd omdat de app zonder medeweten en toestemming gezichten indexeert van mensen die op foto’s staan. Voor de gezichtsherkenning vergelijkt Instagram foto’s met een database van gezichtssjablonen, oftewel foto’s van andere gebruikers. Het vastleggen daarvan zou volgens de aanklager de privacywet van de staat Illinois schenden. Deze wet verbiedt bedrijven om biometrische gegevens van mensen te gebruiken. Volgens de wet kan Facebook worden gedwongen om 1000 tot 5000 dollar te betalen per overtreding. Omgerekend kan schadevergoeding oplopen tot 500 miljoen dollar. Facebook heeft voor 650 miljoen dollar geschikt in een ​​rechtszaak over een vergelijkbare technologie. Foto Pixabay
Lyft lijdt flink verlies na coronamaanden
23 uur
Uber rivaal Lyft sluit een rampzalig kwartaal af, waarin de omzet met 61 procent daalde naar 339 miljoen dollar tegen 867 miljoen een jaar geleden en het bedrijf een nettoverlies leed van 437 miljoen. Dat was overigens wel minder dan een jaar geleden. Net als Uber kampte ook Lyft met een forse vermindering van het aantal ritten als gevolg van de coronapandemie. In april voerde het bedrijf al reorganisaties door. Overigens hadden beleggers al rekening gehouden met de slechte cijfers. Zij reageerden opgelucht op het nieuws dat in juli het aantal ritten alweer 78 procent hoger lag. Het aantal actieve passagiers in de verslagperiode bedroeg 8,7 miljoen. Het zit bedrijven als Uber en Lyft toch al niet mee. Een Amerikaanse rechter heeft een dezer dagen besloten dat chauffeurs in Californië feitelijk werknemers zijn en geen zzp’er. Daardoor zullen de bedrijven sociale lasten moeten afdragen en het minimumloon moeten betalen. Het zal erg moeilijk worden om op de lange termijn winstgevend te blijven. Uber heeft al laten doorschemeren dat het zijn diensten in de Amerikaanse staat tijdelijk zal staken tot de verkiezingen in november. CEO Dara Khosrowshahi vreest dat vele chauffeurs als gevolg van het vonnis werkeloos zullen raken.
Omzet Tencent stijgt flink dankzij gaming
1 dag
Tencent, het bedrijf achter WeChat, sluit een beter dan verwacht kwartaal af, waarin vooral de gaminginkomsten sterk stegen. De omzet van het Chinese bedrijf groeide 29 procent naar 16,5 miljard dollar. De inkomsten uit gaming stegen 40 procent, grotendeels als gevolg van de lockdown. Mobiele games als Honour of Kings en Peacekeeper Elite deden het beter dan de pc games. Inkomsten uit sociale media als WeChat groeiden ook, met 29 procent. Een belangrijke bijdrage kwam van onlinedienst Huya. Tencent overweegt om de twee grootste videogamingplatforms Huya en DouYu samen te voegen. Tencent is voor 37 procent eigenaar van Huya en heeft een belang van 38 procent in DouYu. Samen hebben ze een bereik van 300 miljoen gebruikers en een gezamenlijke marktwaarde van 10 miljard dollar.
The Data Agency neemt Invicta over
1 dag
The Data Agency, bestaande uit de merken EDM, GeoMarktprofiel, Human Inference en LynqID, neemt Invicta over. Daarmee versterkt het bedrijf zijn expertise op het gebied van database management. Invicta is gespecialiseerd in datagedreven marketing en ervaring met onder meer het ontsluiten van (big) databronnen en het inzetten van kunstmatige intelligentie. Invicta is de organisatie achter het Customer Data Platform Invenna; het platform dat een actueel 360 graden klantbeeld samenstelt en beheert. In juli kondigde The Data Agency zijn groep bedrijven aan, waar EDM, GeoMarktprofiel, Human Inference en LynqID onderdeel van uitmaken. Technologie, data en analyse vormen de verbindende factoren tussen alle merken, maar ieder merk heeft zijn eigen specialisme. Op de foto Frank de Beun, CEO van The Data Agency.
Surface Duo van Microsoft als eerste bij AT&T
1 dag
Microsofts Surface Duo, de reeds vorig jaar aangekondigde Android smartphone met dubbel scherm, wordt in september samen met telecombedrijf AT&T op de Amerikaanse markt gebracht. De Duo heeft twee 5.6-inch AMOLED schermen met een Snapdragon 855 processor, 6GB aan RAM geheugen en tot 256GB aan opslag. Het is de eerste Android smartphone voor Microsoft, dat ooit Nokia overnam om zijn Windows Mobile software steviger in de markt te zetten. Dat werd geen succes, waarna Microsoft zich geheel terugtrok uit de markt voor smartphones. De Duo kan ook bij de Microsoft Store worden besteld voor 1399 dollar. Over de beschikbaarheid in Europa zijn geen details bekend.
Manufy lanceert platform voor duurzame kledingproductie
1 dag
Manufy, een volledig Europese marktplaats voor duurzame kledingproductie, is vandaag van start gegaan. Het platform bregt kledingmerken en producenten met elkaar in contact. Online marktplaatsen waar kopers en producenten elkaar kunnen vinden bestaan al langer: ook Alibaba zit in deze markt. Maar Manufy wil het anders doen. Het platform is alleen open voor Europese producenten. Om toegang te krijgen moeten de producenten aan bepaalde duurzaamheidscertificaten voldoen. Ook ligt de nadruk op lokale productie. De coronacrisis heeft Europese producenten hard geraakt. Via het platform kunnen zij weer aan opdrachten worden geholpen. Manufy is in 2019 opgericht door een groep Nederlandse ondernemers.
Apple verkoper Amac merkte nauwelijks iets van corona
1 dag
De omzet van Amac, de grootste Apple Premium Reseller van Nederland, is afgelopen boekjaar met ruim 17 procent gestegen naar 183 miljoen euro. De operationele winst steeg met 92 procent naar 4,8 miljoen euro, de nettowinst kwam uit op 1,4 miljoen. De stijging is volgens de retailer voor een belangrijk deel te danken aan succesvolle productlanceringen als de iPhone 11, de Apple Watch series 5 en de AirPods. Van de corona heeft Amac weinig last ondervonden. De bijna vijftig winkels bleven open. ‘Omdat de Apple Stores enkele maanden dicht waren, zagen we juist een extra toeloop,’ zegt directeur Ed Bindels. De verkoop van Apple-computers steeg licht en blijft verantwoordelijk voor het grootste deel van de omzet. Productgroepen als de Apple Watch en de iPhone groeiden met tientallen procenten. De omzet via de 50 winkels die Amac verspreid over Nederland heeft steeg met 13 procent. Aanvoerder waren de flagshipstores op de Lijnbaan in Rotterdam en de in december 2018 geopende winkel in The Wall in Utrecht. Zowel de omzet via de online kanalen als via Amac Pro (zakelijke markt) steeg met 30 procent. Amac Pro biedt, in samenwerking met Apple Financial Services, bedrijven en onderwijsinstellingen een flexibele financiering. Per 1 januari 2020 heeft Amac de Limburgse winkels van iViZi overgenomen. De drie filialen in Heerlen, Venlo en Maastricht gingen op 3 januari open als Amac en zijn sinds die datum volledig onderdeel van de Amac-familie.

Vakbeurs IFA nog verder afgeslankt
1 dag
De organisatie van vakbeurs IFA heeft een belangrijk onderdeel geschrapt. Global Markets, dat retailers en OEM fabrikanten bij elkaar had moeten brengen, gaat niet door. Reden zijn de reisbeperkingen die gelden voor met name Aziatische bedrijven. IFA heeft al afgezien van een echte beurs. Wel is het de bedoeling van fabrikanten en vakhandel zaken met elkaar gaan doen. Er is nog steeds een driedaags persevenement gepland, maar grote merken als Philips en Samsung geven de voorkeur aan eigen online evenementen. Merken die wel deelnemen zijn LG, Haier, TCL, Huawei en Miele. De beurs vindt begin september plaats onder moeilijke omstandigheden. In Duitsland gelden steeds meer beperkingen als gevolg van snel stijgende besmettingen van het coronavirus.
LinkedIn verkoopt SlideShare
1 dag
LinkedIn heeft het onderdeel SlideShare, waarmee presentaties kunnen worden gedeeld, voor een onbekend bedrag verkocht aan Scribd. Dat bedrijf neemt vanaf september 100 miljoen gebruikers over, evenals de thans 40 miljoen presentaties. SlideShare deelt ook podcasts, tijdschriften en geschreven muziek.
Artiphon Orba: muziekdoosje
1 dag
Een klein doosje met een stel touchpads in een cirkeltje, waar je complete tracks mee kan produceren, zonder enige muzikale kennis en kunde. Op de video ziet het er super simpel uit: je tikt wat, wrijft wat, drukken, draaien, beetje schudden en klaar. Het is namelijk een synthesizer, sample looper en controller in één. Het mooie is dat je hem ook nog eens via USB en bluetooth als MIDI-controller in muzieksoftware als Cubase of Logic kan gebruiken. Specificaties Afmetingen: 8 x 4,9 cm Gewicht: 158 gram Aantal audiokanalen: 4 Sensoren: touch, accelerometer, gyroscoop Stroom: oplaadbare batterij Aansluiting: 3,5 mm jack Verbinding: USB, bluetooth Prijs: 99 dollar Site: artiphon.com * Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#178).
Firefox ontwikkelaar Mozilla zet 250 werknemers op straat
1 dag
Firefox ontwikkelaar Mozilla zet 250 werknemers op straat vanwege de impact van COVID-19. Daardoor komen er minder inkomsten binnen. De oorspronkelijke productplannen voor 2020 worden in de ijskat gezet. Werknemers die hun baan verliezen, ontvangen tot ten minste 31 december 2020 een ontslagvergoeding. Mozilla heeft beloofd om zoveel mogelijk mensen te helpen nieuwe banen te vinden. De Mozilla-kantoren in Taipei, Taiwan, worden gesloten. Het mes gaat niet in Pocket, Hubs, Web Assembly en de VPN- en privacyproducten. Ook het machine learning-team blijft. In januari moesten ook al 70 werknemers worden ontslagen.
Automaten Geldmaat krijgen spraakondersteuning
1 dag
Geldmaat en de Oogvereniging introduceren vandaag officieel geldautomaten die voorzien zijn van spraakondersteuning. In de afgelopen jaren heeft Geldmaat samen met ABN AMRO, ING, Rabobank en maatschappelijke belangenorganisaties, waaronder de Oogvereniging, gewerkt aan een visie op het bereikbaar en beschikbaar houden van contant geld in Nederland. Een geldautomaat met spraak voor mensen met een visuele beperking was dan ook een grote wens van de Oogvereniging. De geldmaten hebben niet alleen een spraakfunctie, ook de schermen van de automaat zijn aangepast aan gebruikers met een visuele beperking. Na het insteken van een oortelefoon wordt op de geldmaat per scherm een instructie gegeven over de acties en opties op dat betreffende scherm. Bovendien worden speciale schermen met een hoger contrast weergegeven.
Halfjaaromzet Takeaway komt boven het miljard uit
1 dag
Takeaway heeft in het eerste half jaar 44 procent meer omzet gedraaid tot boven 1 miljard euro. Een jaar geleden bedroeg de omzet 715 miljoen. Het handelsresultaat kwam uit op 177 miljoen, zo blijkt uit de vanochtend gepresenteerde cijfers. Het platform, onder meer bekend van Thuisbezorgd, verwerkte 257 miljoen bestellingen, 32 procent meer dan een jaar geleden. Uiteraard is de forse groei toe te schrijven aan de fusie met Just Eat. Takeaway claimt 54 miljoen actieve gebruikers. 69 procent plaatst met regelmaat nieuwe bestellingen. Er zijn 207.000 restaurants aangesloten. Het VK is met 77 miljoen bestellingen veruit de grootste markt. Zelfs Canada is groter dan Nederland met 37 miljoen orders in de eerste zes maanden. In Nederland werden 23 miljoen bestellingen doorgegeven. De Nederlandse omzet van 80 miljoen euro is tamelijk bescheiden vergeleken met het VK, waar 303 miljoen werd omgezet. Het bedrijf heeft in juni aangegeven dat het GrubHub wil overnemen, een van de belangrijkere maaltijdbezorgers in de VS. De overname moet eind deze maand rond zijn.
‘Airbnb start voorbereidingen beursgang’
1 dag
Airbnb zou nog deze maand stappen willen zetten voor een beursgang voor het einde van het jaar. Volgens The Wall Street Journal helpen banken Morgan Stanley en Goldman de voormalige startup met het IPO-proces. Het Amerikaanse bedrijf had vorig jaar al naar de beurs willen gaan via een zogeheten directe vermelding. Net als Spotify, wil Airbnb bestaande aandelen, die al in handen zijn van geldschieters, aan de beurs registreren. Normaal gesproken willen bedrijven met een beursgang juist geld ophalen bij nieuwe investeerders. Het moment van de beursgang is opmerkelijk. Het bedrijf heeft enorme klappen gekregen als gevolg van de coronacrisis. Airbnb zette reeds in mei als gevolg van de coronacrisis een kwart van zijn personeel op straat. 1900 van de 7500 werknemers verloor zijn baan. Het was zelfs een van de grootste ontslagrondes in Silicon Valley sinds de pandemie begon. CEO Brian Chesky sprak van ‘een van de schrijnende crises in ons bestaan’. Daarnaast heeft Airbnb 2 miljard dollar moeten lenen om de crisis te overleven. Niettemin heeft de markt zich weer enigszins hersteld in mei en werden er meer reizen geboekt in de VS dan in dezelfde periode in 2019. De omzet van Airbnb wordt dit jaar niettemin vermoedelijk gehalveerd. Boodschappenbezorger DoorDash, Coinbase en Palantir willen dit jaar ook nog naar de beurs.
WordPress naar versie 5.5
1 dag
WordPress heeft versie 5.5 van de populaire CMS software uitgebracht. Net als de vorige versie ontwikkeld door ruim 800 vrijwilligers. De nieuwe versie ondersteunt onder meer ‘lazy loading’, wat wil zeggen dat grote foto’s pas worden geladen als gebruikers scrollen om een webpagina te lezen. Nieuwe is ook een XML sitemap, waarmee zoekmachines je content sneller kunnen vinden. Daarvoor bestonden al plugins. Die plugins en ook thema’s worden voortaan automatisch vernieuwd. Ook voor ontwikkelaars zijn er veel nieuwe opties. Dertig procent van alle websites maakt gebruik van WordPress.
ICT’ers werken vaakst vanuit huis tijdens coronacrisis
1 dag
Werknemers met een ICT-beroep werkten in het tweede kwartaal van 2020 het vaakst (deels) vanuit huis. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder is het aandeel thuiswerkers onder ICTwerknemers zelfs verdubbeld, tot ruim 40 procent. Dat is de grootste toename van alle beroepsklassen, constateert het CBS. Daartegenover staan werknemers in beroepen die zich minder lenen voor thuiswerk, zoals dienstverlening, transport en logistiek, of agrarische beroepen. Zowel voor als tijdens de coronacrisis werkten zij relatief weinig vanuit huis. In de creatieve en taalkundige beroepen is wel een groter deel van de werknemers (ook) thuis gaan werken in het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal van 2020 waren er 7,4 miljoen werknemers, van wie er 6,5 miljoen daadwerkelijk aan het werk waren. De rest had wel betaald werk maar werkte niet. Foto Pexels

Microsoft bevestigt komst XBox X in november
1 dag
De volgende generatie XBox X komt zoals verwacht in november uit. Microsoft heeft de lancering van de spelcomputer dinsdag bevestigd, zonder een specifieke datum te noemen. De Xbox Series X verschijnt daarmee ruim voor de feestdagen samen met ‘duizenden games’. Het lukt Microsoft niet om de game Halo Infinite samen met de hardware te lanceren. In eerste instantie komen er vijftig games die geoptimaliseerd zijn voor de Xbox Series X. Die games werken ook op oudere consoles, maar zullen er op het nieuwe model mooier uitzien of met een hogere framerate werken. Voorbeelden zijn Assassin’s Creed Valhalla, Dirt 5, Gears Tactics, Yakuza: Like a Dragon en Watch Dogs: Legion. Naast de Xbox Series X wordt ook een goedkopere en minder krachtige Xbox Series S verwacht. Beide modellen zullen meteen moeten opboksen tegen de nieuwe Sony PlayStation 5. Ook Sony heeft nog een specifieke datum genoemd.
Juridische dienstverleners lanceren voucherplatform
2 dagen
Op het nieuwe platform Checkkie.nl kunnen (reis)vouchers in beheer worden gegeven voor het bewaken van vervaltermijnen en wordt informatie en advies gegeven. In Nederland zijn er honderdduizenden vouchers in omloop. Checkkie.nl schat de waarde daarvan tussen de vijf en zeven miljard euro, waarvan het overgrote deel afkomstig is van de reisbranche. Juridische dienstverleners Aviclaim en DAS bundelen de krachten met wat zij noemen ‘overzichtelijke informatie, antwoorden op veel vragen, juridische hulp bij problemen en ondersteuning bij het beheer, behoud en verzilveren van vouchers’. Er zijn inmiddels meer dan honderd vragen en antwoorden op het platform beschikbaar over vouchers bij sportclubs, evenementen, vlieg- of pakketreizen. Ook is het mogelijk om op het platform vouchers in beheer te stellen met herinneringen aan de vervaltermijn. Door een gratis vouchercheck aan te vragen, wordt er gecontroleerd of een voucher voldoet aan de eisen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het platform heeft aandacht voor de lastige economische situatie bij organisaties en biedt ondersteuning met een aantal services zoals een schenking aan een ANBI-instelling. Foto Pexels
Investeringen in A.I. fors omlaag
2 dagen
Investeringen in kunstmatige intelligentie zijn in het tweede kwartaal als gevolg van de coronacrisis sterk gedaald. Volgens een nieuw rapport van CB Insights, bedroegen de investeringen in het tweede kwartaal 7,22 miljard dollar. Daarbij ging het om 458 deals. Een jaar eerder ging het om 8,4 miljard dollar en 516 deals. Het bedrag over het tweede kwartaal werd ook nog eens grotendeels beinvloed door een forse investering van 3 miljard dollar voor Waymo, het bedrijf achter autonome auto’s. Gemeten naar het aantal investeringen loopt de animo sterk terug. Het aantal is sinds 2017 niet zo laag geweest, en dat terwijl A.I. onder investeerders zeer populair was. De VS hebben nog altijd een voorsprong op China. Amerikaanse bedrijven haalden ruim 4 miljard dollar op.

Pagina's

Abonneren op emerce