emerce

314 nieuwsberichten gevonden
Crypto-investeerder Three Arrows Capital (3AC) valt om
8 uur
Het in Singapore gevestigde cryptofonds Three Arrows Capital (3AC) is het volgende cryptobedrijf dat omvalt. Sky News meldt dat op last van de rechter een faillissementsprocedure in gang wordt gezet. Het bedrijf, geleid door Kyle Davies en Su Zhu, wankelde de afgelopen weken al na de cryptocrash. Three Arrow Capital moest voor maandag een lening terug betalen aan broker Voyager Digital en dat leek al niet te lukken omdat de waarde van zijn bezittingen is gedaald. Compass Mining, een bedrijf dat zich bezighield met het delven van bitcoins, heeft een vestiging in het Amerikaanse Maine moeten sluiten omdat het de elektriciteitsrekening niet meer kan betalen. Het zou gaan om een bedrag van 1,2 miljoen Amerikaanse dollar, terwijl het bedrijf slechts 665.000 dollar heeft kunnen betalen. De CEO en CFO hebben ontslag genomen.
Omoda breidt uit met kinder- en dameskleding
9 uur
Omoda breidt het assortiment uit met kinderkleding en lanceert een eigen merk dameskleding, Notre V. Dat vertelde CEO Jan Baan op de Webwinkel Vakdagen. De online schoenenretailer breidde vorig jaar al het assortiment uit door ook kleding voor heren en dames aan te bieden. Omoda gaat 2500 tot 3000 kinderartikelen leveren, vaak in samenhang met andere kledingstukken. ‘Ontdek de look’ wordt de slogan. De nieuwe kledinglijn Notre V omvat 60 in eerste instantie 60 artikelen, passend binnen de ‘boutique focus’ die Omoda wil uitstralen.
Beter Bed lanceert online boxspring configurator
9 uur
Beter Bed lanceert een zogenoemde online configurator met hoogwaardige 3D-visualisaties waarmee klanten hun nieuwe boxspring kunnen samenstellen. Dankzij de nieuwste real-time 3D-rendering technieken is elke keuze die de klant maakt direct en tot in de kleinste details zichtbaar. Beter Bed optimaliseert hiermee naar eigen zeggen de klantbeleving. Een boxspring is een zeer persoonlijk product vanwege de esthetische aspecten en het gewenste comfort, zegt de retailer. Het hoge slaapcomfort maakt de boxspring bovendien tot een van de populairste slaapsystemen van deze tijd. Het merk Kårlsson is als eerste volledig beschikbaar via de online configurator. De komende periode volgen de andere merken gefaseerd, als eerste de nieuwe B Bright collectie (zomer 2022). Eind 2022 is de helft van de bedden- en boxspringcollectie online te configureren. Als volgende stap zal in de toekomst Augmented Reality mogelijkheden worden toegevoegd waarmee de klant zijn op maat samengestelde boxspring virtueel in zijn eigen slaapkamer kan plaatsen. Verschillende industrieën maken al gebruik van een configurator, denk aan de autobranche. Uiteraard is de configurator ook gewoon in de winkel te gebruiken.
Apple rekent af met irritante CAPTCHA’s
9 uur
Apple heeft samen met andere partijen een techniek ontwikkeld waarmee CAPTCHA’s niet meer ingevuld hoeven te worden. Deze technologie was ooit bedoeld om bots en spamaccounts tegen te gaan, maar levert bij gebruikers enorme irritatie op. Gebruikers moeten bijvoorbeeld in foto’s boten of auto’s aanklikken of letters in een lastig leesbaar lettertype overschrijven. Apple heeft nu samen met Cloudflare en Fastly een methode ontwikkeld genaamd Private Access Tokens. Het nieuwe systeem werkt via cryptografische tokens die bepalen of een gebruiker een mens is of een computer. Via iCloud wordt iemands identiteit automatisch geverifieerd door middel van het toestel en Apple ID. De nieuwe methode kan gebruikt worden in apps en websites en worden dus ondersteund door Cloudflare en Fastly. Apple voegt ondersteuning voor de nieuwe methode toe aan iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura.
30 miljoen euro extra voor digitalisering maakindustrie
10 uur
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Europese Commissie gaan samen met provincies, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en ondernemers(organisaties) 30 miljoen euro investeren in vijf Nederlandse European Digital Innovation Hubs (EDIH). Hierin werken zij regionaal samen aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica, 3D-printen, autonome systemen, Internet-of-Things apparaten en cybersecurity in processen en producten. De financiering valt samen met de nieuwe Nederlandse agenda voor het digitaliseren van de maakindustrie: Schaalsprongagenda Smart Industry 2022-2026. Minister Adriaansens maakte de ambities samen met brancheorganisaties FME en Koninklijke Metaalunie, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen, de Kamer van Koophandel en kennisinstelling TNO vandaag op het Smart Industry jaarevenement in Nieuwegein bekend.
Hangouts stopt in november
10 uur
Google Hangouts stopt in november definitief. Gebruikers dienen over te stappen op Google Chat. Workspace-gebruikers konden in februari al geen gebruik meer maken van Hangouts, maar nu worden ook gebruikers van de mobiele Hangouts-app gewaarschuwd dat ze moeten overstappen. Gebruikers van Hangouts in Gmail op internet krijgen in juli een mededeling. Hangouts blijft tot november bruikbaar op zijn desktopsite. Bestaande gesprekken worden automatisch omgezet naar Chat.
Amazon begint webwinkel voor Nederlandse midden- en kleinbedrijf
11 uur
Amazon kondigt tijdens de Webwinkel Vakdagen in Utrecht een online winkel op Amazon.nl om meer focus te leggen op de Nederlandse bedrijven en merken die via Amazon.nl hun producten aanbieden. Amazon heeft naar eigen zeggen een duurzame relatie met MKB’s en het ondersteunen van deze ondernemers is een fundamenteel onderdeel van het bedrijf. Met de lancering van de speciale winkel voor de Nederlandse MKB op Amazon.nl worden zo’n 125 Nederlandse ondernemers in de spotlight gezet. In totaal bieden zij ruim 65.000 producten aan. Een deel van de producten wordt ook in Nederland geproduceerd. Op dit moment biedt de winkel producten in vijf categorieën, Home & Keuken, Elektronica & Gadgets, Speelgoed & Games, Gezondheid & Beauty, en Mode & Sieraden met merken zoals Boska, MojoGear, en Vonroc. Ook vertellen tien Nederlandse verkooppartners hun persoonlijke ondernemersverhalen; Dopper, Sorara, Izy Bottles, Oh My Pebbles, Wegter – Table & Kitchen, Carboncarperfume, The Society Shop, Poufs & Pillows, ComfyCentre, en Innr Lighting. Dit jaar zal voor het eerst een selectie van Nederlandse MKB´s deelnemen aan het jaarlijkse dealsevent Prime Day, op 12 en 13 juli. Country manager Roeland Donker van Amazon houdt morgen in Utrecht een keynote genaamd Twee jaar Amazon.nl: over lokale relevantie en kansen.
Leaseweb Global benoemt Ronald Haasert tot Chief Marketing Officer
11 uur
Leaseweb Global, specialist in hosting en clouddiensten, trekt Ronald Haasert aan als chief marketing officer (CMO). Haasert heeft meer dan tien jaar internationale ervaring in Europa en de VS, met onder andere functies in Amsterdam, Lissabon, Parijs, Milaan, Stuttgart en Boston. Hij heeft een Master of Business Administration (MBA) van de University of Hertfordshire in het Verenigd Koninkrijk en is lid van de Advisory Board van de Hanzehogeschool Groningen, Nederland, waar hij zich inzet als mentor van internationale studenten en voor het versterken van de verbinding tussen de universiteit en het bedrijfsleven. Voor zijn benoeming bij Leaseweb was hij CMO bij Staples. Hij vervulde ook leidinggevende functies op het gebied van marketing en operations bij de Nederlandse retailer Bruna en Bruna.nl.
Emerce.nl vanavond kort offline
12 uur
Emerce.nl is vanavond tussen 18:00 en 20:00 offline voor gepland onderhoud. Wanneer het doek weer omhoog gaat, kent de site een belangrijke nieuwe feature. Na de technische update wordt het voor lezers en leden van Emerce.nl mogelijk om een persoonlijk account te maken op de site. Het account geeft toegang tot gated content zoals video’s uit Collecties (thematische producties) en whitepapers. Deze content is gratis toegankelijk. In een latere fase komt er ook premium content achter de log-in. Mocht het geplande onderhoud langer duren dan brengen we statusupdates via Twitter.

Bitcoin delvers moeten hun opbrengsten noodgedwongen verkopen
13 uur
Bitcoin-delvers zijn gedwongen om hun gedolven munten te verkopen om aan de stijgende energiekosten te voldoen. Door de lage koers brengen de munten steeds minder op. Het aantal aangeboden munten is sinds juni gestaag gestegen. In mei hebben hebben delvers zelfs hun volledige opbrengst moeten verkopen, terwijl de waarde van de Bitcoin met 45 procent daalde. De omstandigheden zijn in juni verslechterd, wat betekent dat ze waarschijnlijk nog meer verkopen”, aldus Arcane-analist Jaran Mellerud tegenover Reuters. Tot voor kort waren delvers fervent ‘holders’. Zij verkochten hun munten niet in de verwachting dat de koers verder zou stijgen. De schatting is dat delvers gezamenlijk 800.000 bitcoins bezaten. Sommige delvers zien er geen brood meer in. In China worden met name grafische kaarten aangeboden. zoals de RTX 3060 Ti. Met de lage waarde van Bitcoin en andere munten is het niet meer lonend om te gaan delven. Daar staan immers enorme kosten tegenover. Zo moet heel veel energie worden ingekocht. De instortende koersen van crypto’s hebben ook gevolgen voor Noord Korea, een land dat met hacks ooit 615 miljoen dollar aan cryptomunten zou hebben gestolen. Dat geld werd tot nu toe gebruikt voor zijn wapenprogramma. Recentelijk testte het land een recordaantal raketten ter waarde van 620 miljoen dollar. Maar met de verminderde waarde van Bitcoin en andere munten kan Pyongyang minder besteden.
Maaltijdbezorging verdubbelt tussen nu en 2030
14 uur
Bezorgers van boodschappen en maaltijdboxen boekten in 2021 gezamenlijk een omzet van 3,9 miljard euro, een toename van maar liefst 278,6 procent ten opzichte van de vorige cijfers. Supermarkten waren in 2021 ondanks de sterke groei van online supermarkten zoals Picnic en Crisp nog dominant in de bezorging van online bestelde boodschappen. Dat blijkt uit cijfers van het Food Service Instituut Nederland (FSIN). De explosie in de bezorging van maaltijden, boodschappen en maaltijdpakketten is niet alleen in het straatbeeld merkbaar, maar is ook terug te zien in de top 10 snelste groeiers van het afgelopen jaar. Die top 10 wordt aangevoerd door Uber EATS en Deliveroo, met kort daarachter de twee bezorgdiensten van SPAR en PLUS, maaltijden- en maaltijdboxen-bezorger Uitgekookt en websuper Picnic. De drie opvallendste binnenkomers qua omzet in de FSIN Food500 (Crisp, Flink en Gorillas) zijn allen bezorgformules. HelloFresh, dat als enige huidige bezorger van maaltijdboxen in de vorige FSIN Food500 stond, heeft in de nieuwste editie gezelschap gekregen van Marley Spoon, Ekomenu en Boerschappen. De totale omzet van maaltijdboxaanbieders in de Food500 is in de tussentijd verdrievoudigd. Het (voorlopige) einde van de meeste coronamaatregelen van de overheid betekent allerminst een eind aan de groei in de maaltijdbezorging. Die markt zal tussen nu en 2030 naar verwachting verdubbelen. Ook voor de klassieke horeca ligt daarin een belangrijke kans. Veel gevestigde foodbedrijven spelen in op de veranderende markt door in bezorging te stappen. Zo mag franchiseketen Bakker Bart zich inmiddels ’s lands grootste lunchbezorger noemen. Aan de onstuimige groei van flitsbezorgdiensten lijkt wel een eind te komen. Gorillas en Getir lieten recentelijk al weten veel mensen te ontslaan. Eerstgenoemde gaf ook aan zich op winstgevendheid te willen richten in plaats van op groei.
CEO Pinterest stapt op
15 uur
Na 12 jaar legt medeoprichter van Pinterest, Ben Silbermann, zijn positie neer als CEO. Bill Ready, afkomstig van Google, volgt hem op. Ready hield toezicht op de winkel- en betalingsinspanningen van Google. Eerder was hij werkzaam bij PayPal als chief operating officer en daarvoor runde hij Braintree (dat PayPal in 2013 voor 800 miljoen dollar overnam). Ready is ook bestuurslid van Williams-Sonoma en payrollbedrijf ADP.
Fikse boete voor onlinebroker DeGiro
15 uur
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt op 23 december 2021 een bestuurlijke boete van 2 miljoen euro opgelegd aan de DeGiro van de Duitse onderneming flatexDEGIRO Bank AG (FlatexDeGiro) omdat de online-broker ongebruikelijke transacties te laat en onjuist heeft gemeld bij de Financial Intelligence Unit – Nederland (FIU). DeGiro deed dit in 27 gevallen te laat en in tien gevallen was een onjuiste transactiedatum gemeld. Ongebruikelijke transacties kunnen wijzen op witwassen door beleggers. Beleggingsondernemingen, zoals DeGiro, zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU. DeGiro heeft van medio 2019 tot medio 2020 in totaal 36 meldingen gedaan. Het grootste gedeelte van die meldingen kwam te laat binnen, soms enkele maanden na de wettelijke termijn. Ook klopte de transactiedatum bij bijna één op de drie niet. Daarmee overtrad DeGiro de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft). Omdat DeGiro door een juridische fusie in mei 2021 is opgegaan in FlatexDeGiro, wordt de boete aan die onderneming opgelegd.
‘Locatiedata zwaar onderbenut door bedrijven’
16 uur
De consument is goed bekend met digitale landkaarten, maar bedrijven en overheden laten de potentie van locatiedata zwaar onderbenut. Dat stelt countrymanager Jeffrey Benning van Localyse op grond van jaren ervaring in dit domein. “De consument loopt voor, want Google Maps zit op praktisch alle mobiele telefoons. Zakelijk wordt het alleen onvoldoende ingezet. Een simpel voorbeeld is de aankomsttijd van een bezorger tonen.” Benning geeft een ander voorbeeld, van de organisatie achter Geldmaat. Geldmaat is het bedrijf waarin de Nederlandse banken het onderhoud en beheer van hun pinautomaten hebben ondergebracht. “In België en de nordics gebeurt dit al. Voor Nederland is het nieuw”, maar wel direct met spetterend effect. Tot vrij recent was elke bank zelf verantwoordelijk voor hoe zijn pinautomaten op diensten als Google Maps, HERE en TomTom staan. De ene bank deed dat wat actiever dan de ander waardoor de consument geen betrouwbare informatie had. Door het databeheer bij een specialist onder te brengen, veranderde dat. In drie maanden tijd steeg het aantal opvragingen en weergaven van geldautomaten op Maps van 6 miljoen naar 233 miljoen voor alle 4.500 locaties. “De propositie is helder en tastbaar en het maakt de klantreis prettig.” Typische klanten van Localyse zitten in de retail en mobility, maar bij instanties uit tal van andere sectoren is het digitaal een rommeltje wat hun positionering op Google Maps betreft. Bedrijven kunnen dit in eigen hand nemen. Doen ze dat niet dan zullen particulieren, zoals local guides, hun werk naar eigen inzicht doen. “Maar dan kan dus ook Jan en alleman er spamlinks in hangen of foutieve locatiedata.” Ook om marketingdoeleinden kan locatiedata effectief worden ingezet. Recent leverde Benning en zijn team nog een project voor flessenwinkel Dopper op. Er werden 1.872 gratis waterpunten op Google Maps gezet. Wie deze zomer omkomt van de dorst, tikt ‘water tap’ in en hij ziet direct waar alle gratis watertaps in de buurt staan.
Apple TV krijgt snellere chip
16 uur
Eigenlijk werd dit voorjaar al een nieuwe Apple TV verwacht, maar die is er niet gekomen. Toch duiken er steeds meer geruchten op dat Apple werkt aan een Apple TV met snellere chip. Volgens Mark Gurman van Bloomberg gaat het om een nieuwe Apple TV (codenaam J255) met A14-chip. Ook voegt Apple meer RAM geheugen toe tot 4GB. De A14-chip verscheen voor het eerst in de iPhone 12-serie uit 2020. De grafische prestaties van de A14-chip zijn 30 procent sneller dan in de A12. Volgens Gurman kan de A14-chip worden ingezet voor betere gamegerelateerde functies.
Nieuwe country manager voor Podimo
16 uur
Podimo versterkt het lokale team met Tim de Gier als Head of Content en Florentine Vos als Country Manager. De Gier is vanaf het begin betrokken geweest bij de lancering in Nederland door de overname van Dag en Nacht begin dit jaar. Florentine Vos komt van Spotify. Podimo is een premium abonnementsdienst voor audio- en video entertainment zonder reclame. Het platform werd in 2019 opgericht in Kopenhagen door Morten Strunge, Nikolaj Koppel, Sverre Dueholm, Andreas Sachse and Eva Lægdsgaard. De gelijknamige app heeft een uitgebreide collectie van audioboeken en exclusieve podcasts. Podimo hanteert een commissie van 50 procent voor alle podcastmakers die hun podcast via de app beschikbaar stellen. Daarnaast betaalt Podimo exclusieve podcasters via verschillende structuren om ervoor te zorgen dat ze meer – en consistenter – verdienen dan aan reclame-inkomsten. Podimo is momenteel beschikbaar in Nederland, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Spanje en Latijns-Amerika. Dit jaar breidt het bedrijf uit naar verschillende andere landen.
Online bestedingen groeien met 7 procent naar 8,2 miljard euro
18 uur
De online bestedingen van Nederlandse consumenten komen in het eerste kwartaal van 2022 uit op 8,2 miljard euro, een stijging van 7 procent ten opzichte van het eerste lockdown-kwartaal van 2021. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. De groei wordt aangejaagd door diensten (+125%). Voor producten is er dit kwartaal geen groei, maar een krimp van 18 procent. Tegelijkertijd liggen de online bestedingen van producten nog altijd op een hoger niveau dan in het eerste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2019 (pre-corona). Na een sterk vierde kwartaal in 2021 is ook begin 2022 de opleving van de dienstensector goed te zien. Zo kennen de categorieën Pakketreizen en Tickets voor Attracties & Evenementen een verviervoudiging wat betreft de online aankopen én de online bestedingen. Consumenten hebben, ondanks de lockdown begin dit jaar afgelopen kwartaal, wel het vertrouwen gehad dat ze dit voorjaar en deze zomer weer op reis kunnen gaan. Alle categorieën laten echter ook een daling zien in de online bestedingen en alleen Food/Nearfood en Media & Entertainment ervaren een lichte stijging in de online aankopen. Het aantal online cross-border aankopen blijft nog steeds dalen als gevolg van een daling in de cross-border aankopen. De online cross-border bestedingen zijn wek gestegen met 44 procent en liften mee met de sterke groei in online cross-border bestedingen aan diensten, Het gebruik van de smartphone voor online winkelen blijft nog altijd groeien. Een op de drie online aankopen wordt in in het eerste kwartaal van 2022 gedaan via de smartphone. Vooral in de categorieën Food/Nearfood en Media & Entertainment stijgt het gebruik van de smartphone. De desktop en laptop blijven met een gezamenlijk aandeel van 51 procent belangrijk voor het doen van online aankopen. Nog steeds wordt 70 procent van de online aankopen met iDEAL afgerekend, goed voor 47 procent van de online bestedingen. De sterkste groei in de online bestedingen is weggelegd voor Apple Pay. Het gebruik van iDEAL als betaalwijze voor online cross-border aankopen is dit kwartaal licht gedaald ten gunste van de creditcard. Dit komt doordat dit kwartaal veel aan internationaal reizen wordt besteed en dit wordt veelal met creditcard betaald. Foto Shutterstock
Artis getroffen door ransomware, afpersers eisen een miljoen
18 uur
Artis is het doelwit geworden van een cyberaanval. Hackers zijn binnengedrongen op het netwerk en eisen een miljoen euro van de dierentuin, meldt AT5. De dierentuin laat zich adviseren door een cybercrimespecialist. De ICT-systemen liggen plat. Omdat nog niet duidelijk is of de criminelen zich toegang hebben verschaft tot persoonsgegevens en e-mailverkeer is er uit voorzorg een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Artis-Micropia en het Artis-Groote Museum waren gisteren gesloten voor publiek.

Europese techondernemers met fonds van 250 miljoen
1 dag
Een groep Europese techondernemers opent zelf een investeringsfonds van 250 miljoen euro. Het richt zich specifiek op jonge bedrijven. Plural is de naam van het fonds waar onder meer Ian Hogarth, Khaled Heloui, Sten Tamkivi en Taavet Hinrikus aan deelnemen. Zij bundelen hun eigen participaties en brengen dat onder in dit fonds. In de komende maanden zullen de namen van meer deelnemers worden bekend worden. Het doel van Plural is een financieringsvehikel te maken waarvan de eigenaren zelf veel praktische ervaring hebben. Zo kunnen ze de jonge deelnemers sneller op gang helpen en waar nodig coachen. Volgens hen ontbreekt dat bij de meeste VC’s. Het fonds wil vier à vijf deals per jaar doen van tonnen tot tien miljoen. Foto: Nenad Stojkovic (cc)
Mobile World Congress blijft tot 2030 in Barcelona
1 dag
De internationale vakbeurs voor mobiele communicatie MWC zal ook na 2024 in Barcelona plaatsvinden. Organisator GSMA heeft het contract verlengd tot 2030. De samenwerking met de stad is een ‘doorslaand succes’, aldus de GSMA maandag. Barcelona draagt er aanzienlijk aan bij dat MWC de toonaangevende internationale vakbeurs voor de mobiele communicatie-industrie is. Het MWC wordt sinds 2006 gehouden in de Catalaanse metropool en had daar aanvankelijk 51.000 bezoekers. Daarvoor werd de beurs in Cannes gehouden, maar dat werd te klein. In 2019 trok MWC 109.000 bezoekers. In 2020 moest de beurs op het allerlaatst worden afgelast vanwege de coronapandemie. Vorig jaar vond de beurs slechts in beperkte mate en in de zomer plaats. In februari 2022 trok de beurs vanwege beperkingen 60.000 bezoekers. In 2023 vindt de beurs wederom in februari plaats. Er zijn partnerbeurzen in de VS (Las Vegas) en China (Shanghai).
Hugo Boss rust winkels uit met RFID technologie Nedap
1 dag
Hugo Boss heeft voor zijn retailactiviteiten gekozen voor het iD Cloud-platform van Nedap. Doel van deze samenwerking is het creëren van inzicht in de toeleveringsketen, het verbeteren van productbeschikbaarheid en het leveren van een uitstekende winkelervaring. Als onderdeel van het project worden alle winkels van Hugo Boss wereldwijd uitgerust met de iD Cloud Store-app van Nedap. Het voorraadbeheerplatform iD Cloud van Nedap ondersteunt Hugo Boss met end-to-end, realtime voorraadinzichten en optimale productbeschikbaarheid met behulp van RFID-technologie.
Patrick Kuijsters nieuwe directeur Brand, Marketing & Communications bij ABN AMRO
1 dag
Patrick Kuijsters wordt per 1 juli de nieuwe directeur Brand, Marketing & Communications bij ABN AMRO. Kuijsters werkt momenteel bij de Volksbank als Lead Expertise Center Business en was daarvoor Directeur Marketing & Digital bij dezelfde bank. Kuijsters werkte in verschillende merk- en marketingrollen bij onder andere Sara Lee Douwe Egberts, KPN en – sinds 2013 – SNS en De Volksbank. Bij KPN was Kuijsters als marketingdirecteur onder andere verantwoordelijk voor de vereenvoudiging van de merkportfolio en het toekomstvast positioneren van het merk KPN voor zowel de zakelijke – als particuliere markt. Onderdeel hiervan was het rebranden van merken als Primafoon, Het Net, Digitenne en Planet Internet. Bij SNS heeft Kuijsters het merk opnieuw vormgegeven naar een no-nonsense bank met bijbehorende proposities, klantgroei en NPS-verbetering. In 2017 is de Volksbank als moedermerk geïntroduceerd voor de merken SNS, RegioBank, ASN Bank en BLG Wonen. Bij ABN AMRO heeft Kuijsters als opdracht om het merk, de communicatie en marketing van ABN AMRO succesvol te laten aansluiten bij de nieuwe strategie Banking for better for generations to come.
Nederlandse webwinkels vrezen verbod Google Analytics
1 dag
De Nederlandse e-commercesector vreest dat het gebruik van Google Analytics binnenkort om privacyredenen verboden wordt. Bij monde van belangenorganisatie Thuiswinkel.org roept het de politiek op vaart te maken met een nieuwe akkoord tussen de EU en de VS. Afgelopen vrijdag werd met urgentie een brief naar het Ministerie Veiligheid en Justitie gestuurd om haar aan te moedigen om “veilige datadoorgifte tussen de VS en EU, met de juiste privacy-instellingen, zeer spoedig feitelijk mogelijk te maken.” Vanochtend hebben de Thuiswinkels van Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken en Nederland overleg gehad om het thema hoger op de politieke agenda te krijgen. Want privacyregels hangen als een zwaard van Damocles boven de markt. Meerdere Europese toezichthouders op het gebied van privacy oordeelden dat doorgifte van persoonsgegevens met de Verenigde Staten niet mogelijk is. Eerst Frankrijk en afgelopen week Italië. Persoonlijke gegevens die via Google Analytics worden verzameld komen daarmee namelijk automatisch binnen handbereik van Amerikaanse veiligheids- en inlichtingendiensten. En dat mag volgens Europese regels niet zomaar. Directeur Marlene ten Ham van Thuiswinkel.org wil dat Den Haag en Brussel beseffen dat analyticsdiensten voor webwinkels van levensbelang zijn. Google Analytics is, zeker in Nederland, de marktleider en niet zonder slag of stoot te vervangen. “Daarom pushen we Europa om versneld tot goede afspraken met de VS te komen.” Het punt is wel dat Amerika geen zwaarwegende redenen heeft om zijn inlichtingendiensten blind te maken vanwege een vriendelijk verzoek uit Europa. Ten Ham: “Daarom vragen we of toezichthouders op de privacy in de tussentijd om de handhaving niet al te strikt nemen.” Want als zij met gestrekt been boetes gaan uitdelen, zullen duizenden Europese webwinkels uit angst voor economische straffen hun Analytics-tag verwijderen. Daardoor worden ze effectief blind, lopen de marketingkosten in no time uit de spuigaten op of zakken de omzetten in. In maart 2022 sloten Europa en Amerika een principeakkoord dat drempels moet wegnemen voor vrij verkeer van persoonsgegevens van EU-burgers naar de servers van Amerikaanse techbedrijven. De inhoudelijke details daarvan zijn echter nog onbekend. Foto: Adrian Snood (cc)
Ook Atomium op glasvezel
1 dag
Maandag was het Atomium in Brussel het miljoenste gebouw in België dat door Proximus is aangesloten op glasvezel. Deze mijlpaal werd gevierd in aanwezigheid van premier Alexander De Croo, vicepremier Petra De Sutter, burgemeester van Brussel Philippe Close en alle partners van het plan ‘Fiber for Belgium’. Vandaag kunnen meer dan 1 miljoen woningen en bedrijven in meer dan 50 steden en gemeenten in België op glasvezel worden aangesloten. Momenteel is glasvezel al in 17 procent van de woningen en bedrijven in België beschikbaar. Tegen het einde van het jaar zal dit cijfer gestegen zijn tot 22 procent. Het door Proximus, Fiberklaar en Unifiber opgezette netwerk is volledig open. Hierdoor kan elke operator van dit netwerk gebruikmaken om zijn diensten aan te bieden. Vandaag hebben al 37 operatoren een akkoord met Proximus voor het gebruik van deze gigabitnetwerken.
Apple stopt verspreiding Hermit-spyware
1 dag
Apple heeft de certificaten ingetrokken van de spyware app Hermit. Deze software is buiten de App Store om aangeboden aan overheden die burgers wilden volgen. De spyware is ontwikkeld door het Italiaanse RCS Lab en is vergelijkbaar met het omstreden Israëlische Pegasus van NSO Group. Met deze afluistersoftware zijn politici en journalisten afgeluisterd. Doelwit zijn activisten, journalisten, politieke tegenstanders en voorvechters van mensenrechten. NSO vereist van klanten dat de software uitsluitend wordt ingezet met als doel het onderzoeken en voorkomen van terrorisme en andere ernstige misdrijven. Op iOS en Android werd de Hermit spyware aangeboden buiten de App Store en Google Play om via sideloading. De aanvallers stuurden een tekstbericht met een link naar de slachtoffers, waardoor de app konden geïnstalleerd. Bij iOS kan dat in principe niet, daarom werd Hermit verspreid als een zakelijke app, via het Apple Developer Enterprise Program. Bedrijven kunnen met dit programma apps aan hun medewerkers beschikbaar stellen buiten de App Store.
eFarmz neemt klanten Gorillas in België over
1 dag
Het Belgische online leveringsplatform eFarmz zal een deel van zijn kantoorpersoneel en de activiteiten van flitsbezorger Gorillas overnemen. Vorige week werd bekend dat Gorillas toch zal vertrekken uit België, maar dat het nog op zoek was naar een mogelijke partner. Concreet kunnen klanten van Gorillas en Frichti in Brussel voortaan biologische en duurzame boodschappen van kleine lokale producenten en maaltijdpakketten bestellen via de website van eFarmz. In september zal die dienst ook beschikbaar zijn voor klanten in Vlaanderen. Het vertrek heeft wel belangrijke gevolgen voor het Gorillas personeel in België. Met de vakbondsafgevaardigden is onderhandeld over een sociaal plan.
Deense klacht over banensite Google
1 dag
Alweer is over Google een klacht ingediend bij de Europese Commissie. De techreus zou zijn eigen vacaturedienst Google for Jobs voortrekken ten opzichte van concurrerende sites, zo beweert de Deense vacaturesite Jobindex. Jobindex was tot voor kort de grootste banendatabase in Denemarken. Bij de introductie van Google for Jobs vorig jaar verloor het platform ineens 20 procent van het zoekverkeer. Google plaatst zijn eigen vacaturedienst bovenaan de resultatenpagina’s, terwijl andere relevante vacatures voor werkzoekenden worden weggedrukt, stelt de directeur van het Deense bedrijf. Het is niet de eerste keer dat wordt geklaagd over Google for Jobs, dat in 2018 in Europa werd gelanceerd. 23 vacaturesites stelden al eerder misbruik van marktmacht aan de orde bij de EU. Onder hen banenportaal Stepstone van de Duitse mediagroep Axel Springer. EU-antitrustchef Margrethe Vestager beloofde toen een nader onderzoek, maar daar is nog weinig uitgekomen. De Europese Commissie zegt de klacht volgens de standaardprocedures te zullen beoordelen. Google ontkent misbruik van marktmacht. Elke banenaanbieder, groot of klein, kan deelnemen aan Google for Jobs en bedrijven zien meer verkeer en banenmatches als gevolg van deze functie. Google kreeg de afgelopen jaren in totaal al zo’n 8 miljard euro aan boetes van Brussel voor concurrentiebeperkende praktijken. Foto Pixabay

Refurbed tekent Europees convenant kwaliteitsrichtlijnen refurbished elektronica
1 dag
Refurbed, online marktplaats voor refurbished elektronica, ondertekent samen met de 17 andere leden van de European Refurbishment Association (EUREFAS), een convenant om de kwaliteitsrichtlijnen van opgeknapte elektronische producten te standaardiseren. Met het convenant wil de relatief nieuwe industrie werken aan een toenemend vertrouwen van de consument in refurbished elektronische apparaten. In mei van dit jaar kwamen de leden samen in Brussel voor de jaarlijkse algemene vergadering. Naast de nieuwe richtlijnen was een belangrijk aandachtspunt van de vergadering de deelname aan de Right to Repair-beweging. Dit is een beweging die de industrie wil aansporen producten te maken die makkelijker te repareren zijn en consumenten wil aanmoedigen hun consumptiegedrag te veranderen in de richting van duurzamere producten. EUREFAS telt op dit moment negen vertegenwoordigde landen en zeventien leden. Naast refurbed zijn andere leden onder meer Recommerce, ReWare, Tech2Com, Foxway, Olinn, Omocom, Panzerglass, Asgoodasnew, Backmarket, ReBuy, ITC (ReCall First Hand), Swappie, AfB Group, Enjoy Recondizionati/Prestige Group, FixFirst en Remarketed.
Bitpanda ontslaat 30 procent personeel
1 dag
Handel- en wisselkantoor Bitpanda uit Wenen schroeft zijn personeelsbestand terug van 1.000 naar 730 man. De door Peter Thiel gesteunde fintech Bitpanda trekt de organisatorische lakens straks en ontslaat meer dan tweehonderd man. Een mix van factoren ligt hieraan ten grondslag: veranderend marktsentiment, geopolitieke spanningen, stijgende inflatie en dreigende recessie. “Het is nodig om er zeker van te zijn dat we goed gefinancierd blijven tijdens de komende [economische] storm en er financieel gezond uit komen, ongeacht hoe lang de markten nodig hebben om te herstellen.” Zo leggen oprichters Eric Demuth, Paul Klanschek en Christian Trummer hun besluit uit. Andere cryptobedrijven die een vergelijkbaar besluit moesten nemen, zijn onder meer: Crypto.com, BlockFi en Coinbase. Maar zelfs investeringsbedrijven beginnen de broekriem aan te trekken en ontdoen zich van junior en meer operationeel personeel. “We hebben eerder cryptowinters doorstaan omdat we ons sterk richten op het financieel gezond houden van het bedrijf.” Bitpanda is een soort handel- en wisselkantoor voor van alles: aandelen, ETF’s, edelmetaal en cryptomunten. Het heeft naar eigen zeggen 3,5 miljoen klanten en tien kantoren verspreid over Europa. De Oostenrijkers openen een soort arbeidsbureau en coachingsprogramma voor afvloeiende mensen en een steunprogramma voor mensen die mentaal, sociaal of financieel in de knoop dreigen te geraken.
‘Amazon organiseert tweede Prime Day in oktober’
1 dag
Amazon lijkt een tweede Prime Day voor te bereiden, die in het najaar moet plaatsvinden. Verkooppartners zijn per mail ingelicht over een Prime Fall Deal Event, dat gepland zou zijn voor oktober. Niet alle verkopers zijn op de hoogte gebracht van Prime Fall via het interne verkopersportaal Seller Central. Een select aantal partners moet tijdelijke ‘bliksemdeals’ aanmelden voor 22 juli, ruim voor het evenement in het vierde kwartaal. Vorig jaar organiseerde Amazon in oktober een speciaal evenement rond schoonheidsproducten, dus een ander verkoopmoment zou niet helemaal ongebruikelijk zijn. Het is niet bekend of Amazon Prime Fall ook meteen internationaal gaan uitrollen. Amazon weigerde tegenover diverse publicaties commentaar. De groei van Amazon vertraagt na een stijging in het begin van de pandemie, dus een tweede verkoopevenement zou het bedrijf later dit jaar een lift kunnen geven. Analisten vrezen dat ook Prime Day zijn beste tijd heeft gehad, wijzend op een vertragende omzetgroei en kleinere ordergroottes. Analisten van Jefferies voorspelden maandag dat Prime Day dit jaar 8,1 miljard aan bruto omzet zal genereren. Prime Day valt deze zomer op 12 en 13 juli.

Pagina's

Abonneren op emerce