emerce

393 nieuwsberichten gevonden
Resultaten SAP licht verbeterd
1 uur
De bedrijfsactiviteit van ERP-specialist SAP is in de loop van het tweede kwartaal geleidelijk verbeterd, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde voorlopige cijfers. De omzet uit cloudactiviteiten is met 21 procent gestegen. De omzet uit softwarelicenties is weliswaar nog steeds onder het normale niveau, maar heeft zich meer dan verwacht hersteld met een daling van 18 procent. De totale omzet steeg met 2 procent. De bedrijfswinst steeg met 55 procent naar 1,28 miljard euro. De operationele winstmarge verbetert met 6,5 procentpunten tot 19 procent. De resultaten zijn overigens wel bereikt met besparingen op personeel, reiskosten, facilitaire kosten en fysieke evenementen. Het concern verwacht nog steeds een jaaromzet van tussen 27,8 en 28,5 miljard euro bij constante wisselkoersen. De bedrijfswinst komt naar verwachting uit tussen 8,1 en 8,7 miljard euro bij stabiele wisselkoersen.
2C en Clear Channel Nederland nemen 1200 buitenreclamevakken over van Hillenaar Outdoor
2 uur
Hillenaar Outdoor heeft een koper gevonden voor zijn 1200 buitenreclamevakken. 2C gaat samen met Clear Channel Nederland de exploitatie van deze vakken voor haar rekening nemen. Financiële details zijn niet bekend gemaakt. Hillenaar Outdoor nam onlangs een drastisch besluit om zich volledig te richten op digitale reclamemasten langs snelwegen. Naast de twaalf huidige masten in het portfolio komen er op korte termijn nog eens vier bij. De koersverandering zou door de coronacrisis zijn versneld. Het bedrijf meldde eerder deze week dat het met meerdere partijen in gesprek was over de verkoop van het traditionele abrinetwerk. 2C onderhoudt voortaan het contact met de gemeenten en Clear Channel doet dat met lokale, nationale en internationale adverteerders. Met de toevoeging van deze vakken realiseert Clear Channel naar eigen zeggen een verdubbeling van het bereik in de regio’s Rotterdam, Delft en Groningen.
Markt e-learning sterk versnipperd
2 uur
Bijna drie op de tien Nederlanders hebben in de afgelopen vijf jaar een online opleiding gevolgd. Dat blijkt uit de E-Learning Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.600 Nederlanders. De LOI heeft veruit de hoogste spontane naamsbekendheid van alle online opleiders in Nederland. De voornaamste concurrenten op dit gebied zijn NCOI (22 procent), NTI (21%) en NHA (14%). Voor LOI en NCOI geldt dat vrouwen en 18- tot 49-jarigen deze opleiders vaker spontaan noemen dan mannen en 50-plussers. Vele kleine partijen zijn goed voor ongeveer de helft van de gevolgde opleidingen. Van de andere helft hebben LOI (7%), GoodHabitz (5%), NHA (5%), NTI (4%) en NCOI (3%) het grootste aandeel in handen. De buitenlandse partijen Coursera (3%) en Udemy (3%) pakken samen zes procent van de Nederlandse markt.
Vier aanhoudingen na grootschalig onderzoek online oplichting
3 uur
Na een grootschalig cyberonderzoek naar online oplichting hebben agenten deze week vier Hagenaars aangehouden die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij 29 oplichtingszaken. Bij huiszoekingen vonden agenten bijna twintigduizend euro aan cash geld. Uit verschillende meldingen die bij de politie binnenkwamen, bleek dat een persoon via Marktplaats interesse toonde in goederen en vervolgens via een tikkie-link toegang wist te krijgen tot de rekeningen van de verkopende personen. Vanaf deze rekeningen werden daarna producten, zoals telefoons, gekocht bij verschillende webshops. Het gaat om twee broers van 25 en 18 jaar oud, hun 43-jarige moeder en een 22-jarige vrouw. Zij komen allemaal uit Den Haag en zitten op dit moment nog vast.
LOEY Awards slaat jaar over, financiert corona-onderzoek
3 uur
De organisatie van de LOEY Awards doet vanwege het coronavirus een pas op plaats en slaat een editie over. In plaats daarvan besluiten achttien internetondernemers achter de organisatie om een Nederlands corona-onderzoek aan het EramusMC te financieren. Hubert Deitmers, een van de initiatiefnemers van de LOEY Awards, licht toe: “Wij vinden het niet gepast om dit jaar prijzen uit te reiken en met elkaar samen te komen. Voor veel ondernemers is het een erg onzekere en moeilijke periode. Omdat wij van mening zijn dat goed ondernemerschap betekent dat je ook een bijdrage aan de samenleving levert, zetten wij ons samen met onze collega-ondernemers in om dit onderzoek naar het ziektebeeld van COVID-19 te financieren.” Het gaat daarbij om onderzoek naar de invloed van gebruikte medicatie op het verloop van het ziektebeeld van COVID-19. Het initiatief is een samenwerking van de bij de LOEY Foundation aangesloten internetondernemers. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan men voorspellen of bepaalde geneesmiddelen die mensen in de thuissituatie gebruiken een besmetting met coronavirus verergeren of juist een beschermend effect hebben. Het onderzoek vindt in internationaal kader plaats. De stichting helpt gedurende drie jaar met de financiering van het onderzoek in Rotterdam. De LOEY Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste gevestigde en startende internetondernemers van dat moment.
Storytel groeit tot 1,3 miljoen abonnees
4 uur
De app voor luisterboeken Storytel zag het aantal abonnees met 100.000 groeien tot bijna 1,3 miljoen. De bulk daarvan bevindt zich in Scandinavië, maar het bedrijf blijft ondanks de verliezen investeren in expansie daar buiten. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Storytel eerder deze week publiceerde. Daaruit komt naar voren dat de omzet met 6,8 steeg in het tweede kwartaal tot 44,1 miljoen euro. Er lijkt geen grote opwaartse sprong zichtbaar waar andere streamingbedrijven vanwege het coronavirus dat wel deden. Mogelijk heeft dat te maken met het liberale virusbeleid. De Europese klanten betalen gemiddeld iets meer dan elf euro per maand voor een abonnement op onbeperkte consumptie van luisterboeken. Storytel verwacht dat er in het huidige kwartaal netto vrijwel geen nieuwe abonnees bij komen. Het bedrijf zal qua omzet ook tegen de 45 miljoen euro blijven hangen. De winstcijfers over het tweede kwartaal moeten nog verschijnen, maar afgaande op de verdrievoudiging in het vorige kwartaal zullen de Zweden ook in het tweede kwartaal niet in het rood duiken. Enkel de winstmarge buiten Scandinavië is negatief, maar die ontwikkelt zich wel richting break-even. In Nederland concurreert Storytel met het aanbod luisterboeken van de openbare bibliotheken.
PostNL vervangt benzinescooters door elektrische scooters
6 uur
PostNL is gestart met de vervanging van alle duizend benzinescooters door zo’n 600 professionele elektrische driewielscooters. Deze duurzame 3W e-scooters dragen direct bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de vervoerder. Uiteindelijk bespaart PostNL hiermee naar eigen zeggen jaarlijks 657 ton CO2, net zoveel als de directe CO2 uitstoot van 82 huishoudens per jaar. En de postbezorgers die erop rijden, kunnen meer post meenemen en bezorgen. Op het platteland en in buitengebieden bezorgt PostNL de post vanwege de grote afstand met scooters. Behalve duurzamer zijn de nieuwe scooters ook veiliger, doordat ze stabieler zijn. Bovendien zijn ze efficiënter doordat de bezorgers meer post kunnen meenemen.
Onderzoek maakt automatisch debuggen van software stuk sneller
6 uur
Tukaram Muske, promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven, heeft technieken ontwikkeld die het debuggen van software een stuk simpeler moet maken. Statische code-analyse, waarbij softwareprogramma’s automatisch worden gecontroleerd zonder ze daadwerkelijk te draaien, is een belangrijke techniek om veelvoorkomende (mogelijke) programmeerfouten op te sporen en te rapporteren. Probleem is dat deze tools regelmatig valse alarmmeldingen geven. Het verminderen van het aantal statische analysemeldingen is een belangrijke uitdaging, waar zowel de academische wereld als de industrie aan werkt. Eén mogelijke oplossing is het negeren van een subset van de meldingen, maar dat is niet ongevaarlijk, omdat je zo kritische fouten kan missen. Muske pakt het probleem van de grote aantallen meldingen daarom anders aan: hij analyseert ze nadat ze zijn gegenereerd, door middel van postprocessing.
Google Plus nu echt ten einde
6 uur
Google Plus bestaat nu echt niet meer. Het sociale netwerk was voor consumenten vorig jaar april al uit de lucht gehaald, nu is ook de zakelijke versie opgeheven. De vervangende dienst Google Currents heeft deze week de bètafase verlaten en vervangt ook officieel de Google Plus app op Android en iOS. De nieuwe app behoudt overigens veel van de functionaliteit van Google Plus, zoals het gebruik van ‘tags’ en ‘streams’. Currents biedt ook de mogelijkheid om bestanden van Google Drive te delen. Andere verbeteringen zijn verbeterde administratieve privileges. De app is alleen beschikbaar voor betalende Suite-gebruikers.

FIFA x Adidas x Google: augmented gaming
7 uur
Een zwart blokje in de zool van een sportschoen trackt de richting, beweging en snelheid waarmee de drager ervan zich beweegt. Dat is de basis van een gamingconcept dat Adidas ontwikkelde met Google ATAP, een onderzoeksafdeling, en gameontwikkelaar Electronic Arts. Het product, GMR (‘gamer’) gedoopt komt pas echt tot leven wanneer de expertise van alledrie de bedrijven bij elkaar komen. Schoenen van Adidas bevatten de wearable tracker van Googles Jacquard-productlijn en synchroniseren die data naar FIFA Mobile van EA. Spelers doen IRL wekelijkse loop- en sprintchallenges en kunnen met gewonnen punten hun FIFA-team verbeteren. Specificaties: Unbox: twee roze zolen, 1 tracker, 1 contragewicht Twee apps nodig: EA FIFA en Adidas GMR Oplader: Micro USB Eigenschap: waterdicht Aan boord: versnellingsmeter, gyroscoop, Bluetooth, trilfunctie technisch mogelijk Ongeschikt als: geijkte snelheidsmeter Site: adidas.nl/gmr Prijs: 34,95 euro * Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#177).
Creditcardbedrijven starten technische voorbereidingen Click to Pay
7 uur
American Express, Discover, Mastercard en Visa starten met de technische voorbereidingen voor wereldwijde uitbreiding van online Click to Pay-betalingen, gebaseerd op de EMV Secure Remote Commerce-industriestandaard. Het doel van Click to Pay is om online betalingen via websites, mobiele apps en verbonden apparaten eenvoudiger en veiliger te maken. De tijdrovende invoer van onder andere persoonlijke kaartnummers wordt in het afrekenproces vervangen door de nieuwe Click to Pay betaalfunctie. De betaaloplossing wordt binnenkort in landen als Australië, Brazilië, Canada, Hong Kong, Ierland, Koeweit, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Qatar, Saoedi-Arabië, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd. Ook andere regio’s sluiten binnenkort aan. American Express, Discover, Mastercard en Visa kondigden de universele digitale betaaloplossing in oktober 2019 aan voor de Verenigde Staten. Sindsdien bieden meer dan 10.000 online retailers hun klanten de mogelijkheid om met Click to Pay te betalen aan, waaronder Cinemark, Crate & Barrel, Expedia, Fresh Direct en SHOP.com. Online verkopers krijgen toegang tot één virtuele terminal voor meerdere kaartmerken, wat een eenvoudigere en soepelere digitale betaalervaring voor consumenten betekent.
‘Digitaal onderwijs geen volwaardig substituut voor klassikaal’
7 uur
Een meerderheid van ruim 8000 door ING ondervraagde consumenten ziet de voordelen van online scholing vanwege flexibiliteit en gemak. Toch verkiest bijna driekwart volledig fysiek onderwijs boven volledig online onderwijs. Ook voor hoger-onderwijsinstellingen zelf blijkt digitalisering niet alleen voordelen te hebben. Zowel voorafgaand als tijdens de lockdown geeft bijna driekwart van de ondervraagden de voorkeur aan face-to-face oftewel fysiek onderwijs. Studeren is dan ook in belangrijke mate een sociale aangelegenheid. Samenwerken en feedback krijgen en geven is van groot belang voor het studieresultaat. Digitaal onderwijs is mede daarom geen volwaardig substituut voor fysiek onderwijs. Er kleven bovendien tal van risico’s aan digitaal onderwijs, zoals een verminderde betrokkenheid van studenten, hoogoplopende ict-kosten en privacy- en cyberveiligheidsrisico’s. Ook leveren digitale onderwijstoepassingen niet direct grote kostenbesparingen op, constateert ING. Daar staat een grotere toegankelijkheid en mogelijk hogere kwaliteit van onderwijs tegenover. Zo kan een hybride onderwijsvorm, waarbij fysiek en digitaal elkaar aanvullen, meer onderwijs op maat en meer gemak en flexibiliteit voor studenten opleveren. De toepassing van online studiemateriaal komt als meest veelbelovend uit de bus. Uit de analyse van de kwaliteits- en kostenvoordelen van vijf digitale toepassingsgebieden binnen het leerproces komt online studiemateriaal als meest veelbelovend uit de bus. De meerwaarde ervan is groot en de huidige stand van digitalisering op dit vlak biedt nog veel mogelijkheden om door te ontwikkelen. Online studiemateriaal is zo aantrekkelijk door de grote variatie aan leermateriaal, zoals video en serious games, maar ook doordat het mogelijk is de studiestof automatisch aan te passen op de vorderingen van de student en automatisch feedback te genereren. Volgens weer een ander onderzoek van SLBdiensten hebben Nederlandse onderwijsprofessionals de overstap naar digitaal lesgeven over het algemeen wel positief ervaren. Mede hierdoor wil maar liefst 53 procent van de ondervraagden in de toekomst graag vaker digitaal les (blijven) geven. Een meerderheid van de onderwijsprofessionals van zestig jaar en ouder is van mening dat digitaal lesgeven een positieve invloed heeft op de resultaten van leerlingen (54 procent). Opvallend genoeg zijn hun jongere collega’s tot dertig jaar hier het minst van overtuigd, onder hen bedraagt dit percentage slechts 35 procent. Hoewel de bijzondere omstandigheden veel onderwijsinstellingen geen andere keus liet dan digitaal les te gaan geven, verliep deze overstap volgens 66 procent van de respondenten soepeler dan verwacht. Vooral de onderwijsprofessionals in het Noorden van Nederland viel de overgang naar digitaal lesgeven mee (72 procent). Van alle ondervraagde onderwijsprofessionals is 87 procent tevreden over de manier waarop hun onderwijsinstelling de transitie naar volledig digitaal lesgeven heeft gemaakt. Ruim de helft van de onderwijsprofessionals geeft aan dat hun visie op digitaal lesgeven in de afgelopen maanden voorgoed is veranderd. Foto Vasily Koloda via Unsplash
Uber gaat boodschappen bezorgen in Latijns Amerika en Canada
8 uur
Uber, dat deze week nog de overname van maaltijdbezorger Postmates bekend maakte, begint met het bezorgen van alledaagse boodschappen in Latijns Amerika en Canada. In Latijns Amerika gaat het om een samenwerking met het Chileense Cornershop, waarin Uber sinds oktober een belang heeft. In Latijns Amerika wordt bezorgd in vier Chileense steden, Rio de Janeiro en Sao Paulo, Bogota en Lima. Bestellen kan via de app van Uber Eats. In Canada kunnen boodschappen worden besteld bij Walmart en Metro. Daarmee worden de taken van Uber Eats verbreed. Voorheen werden voornamelijk kant-en-klare maaltijden bezorgd. Nog deze maand begint Uber ook met boodschappen in de VS, eerste in Miami en Dallas. Foto Pixabay
Intracto Group koopt One Shoe
9 uur
Creatief digitaal bureau One Shoe uit Utrecht wordt onderdeel van Intracto Group, dat vanuit België aan een Nederlandse groep van elkaar aanvullende bureaus sleutelt. De inkt onder het koopcontract van e-commercebureau Isaac uit Eindhoven is nog niet droog of Pieter Janssens, CEO van Intracto Group, slaat al weer zijn volgende slag. Dinsdag beklonk hij de overname van One Shoe, dat veertien jaar geleden werd opgericht door Floris Derksen en Michel van Velde. De zesenveertig medewerkers van het geïntegreerd werkende bureau krijgen er ruim achthonderdvijftig collega’s bij in Nederland en België. Die worden samengebracht in nog op te richten campussen in Amsterdam en Utrecht. Dat worden niet puur kantoren met werkplekken. De locaties krijgen een wat bredere definitie, want worden plaatsen waar ook gelegenheden zullen worden georganiseerd. Over het overnamebedrag doen de partijen geen uitspraken. Michel van Velde bevestigt dat het om honderd procent van de aandelen gaat en dat Derksen en hij aandeelhouder in Intracto Group worden. Dat is de standaard werkwijze. Zo wordt de betrokkenheid van de oprichters, operationeel leiders die vaak de cultuurdragers zijn, geborgd bij de dochters. CEO Janssens: “Het team van One Shoe versterkt ons op het gebied van User Experience Design en bewezen technologieën zoals Drupal. Dat maakt dat we nu meer dan ooit de partij met de meeste Drupal expertise van de Benelux zijn.” Tegen Emerce zegt Michel van Velde over de aanloop tot de overname: “Sinds de oprichting van One Shoe worden we al benaderd. Tot nu toe was er geen partij met dezelfde geïntegreerde filosofie en cultuur en visie als die wij hanteren. Om je een idee te geven: bij ons spreken bijvoorbeeld de creative director en een ontwikkelaar dezelfde taal. Ze zitten ook samen in meetings. Die nauwe samenwerking maakt onze producten beter.” Het betekent ook dat One Shoe een brede waaier disciplines in huis heeft, van creatie en strategie tot techniek en marketing, en meerdere techstacks kent. “Onder Intracto kunnen we onze specialismen verder uitdiepen en onze expertise over Drupal, UX en design naar de groep brengen.” Als gevolg van de coronacrisis merkt Van Velde dat organisaties meer structureel belang gaan hechten aan digitale communicatie met hun belangengroepen. Via portals met werknemers of burgers, bijvoorbeeld. “De hele digitale minste is in een stroomversnelling gekomen.”
‘Nieuwe versie Android vanaf 9 september beschikbaar’
9 uur
Google lijkt de definitieve versie van Android 11 op 8 september te willen uitbrengen. Die datum wordt genoemd in een video gericht aan ontwikkelaars die met Googles smarthomeproducten werken. September komt niet als een verrassing. Google heeft nieuwe versies van Android sinds versie 7.0 telkens rond augustus of september uitgebracht. Wel vaak alleen voor zijn eigen Pixel smartphones. Google heeft woensdag een tweede bètaversie vrijgegeven.
Amsterdam, VU en UvA openen lab voor maatschappelijke AI
10 uur
De gemeente Amsterdam opent samen met de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) het zogenoemde Civic AI Lab (CAIL). Het college heeft ingestemd met een subsidie van 400.000 euro voor de komende vier jaar. In het lab gaan vijf onderzoekers promoveren op de toepassing van kunstmatige intelligentie op het gebied van onderwijs, welzijn, omgeving, mobiliteit en gezondheid. Het lab maakt deel uit van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) op het Science Park. Naast voordelen kent A.I. ook nadelen. Beeldherkenningssystemen worden bijvoorbeeld getraind met foto’s van mensen met een lichte huidskleur, en herkennen daardoor mensen met een donkere huidskleur minder goed. Ook werken verzekeraars met rekenmodellen waarin postcodes worden aangemerkt waar meer risico is op inbraak. Deze modellen resulteren vervolgens in een hogere premie voor de inwoners van deze wijken. Dit vergroot de ongelijkheid in de stad. Met het Civic AI Lab wil de gemeente deze spanningsvelden onderzoeken, zodat AI in de toekomst gelijkheid en eerlijke kansen bevordert en de negatieve effecten van AI worden ondervangen.
Plannen NPO gewijzigd: online reclame verdwijnt, maar tv reclame niet
22 uur
De publieke omroep wordt niet reclamevrij. Wel wordt de reclamezendtijd vanaf 2022 in vijf jaar tijd gehalveerd. Minister Arie Slob (Media) schrijft dat vanavond aan de Tweede Kamer. De aanpassing van het reclameplan is nodig omdat door de coronapandemie de reclame-inkomsten onder druk staan. Online stopt de publieke omroep vanaf 1 januari al wel met alle reclames en op de tv verdwijnen ook de reclameblokken rond kinderprogramma’s. Oorspronkelijk zou de NPO tot 22.00 geen reclames meer uitzenden. De NPO krijgt ter compensatie jaarlijks 40 miljoen euro van het Rijk. NPO3 wordt verder geen regiozender. De NPO wil de jongerenzender intact laten.
Franse chatapp ‘omgekeerd toren van Babel’
1 dag
Een omgekeerde toren van Babel, zegt algemeen directeur Karel Bourgois van Slatch enthousiast. Met de nieuwe Franse instant messaging-applicatie kunnen gebruikers in elke taal communiceren. De app ziet eruit als een klassieke chatapp, inclusief groepchats. Maar aan de linkerkant van het toetsenbord kun je via een knop een taal selecteren. De verzonden berichten worden vervolgens automatisch vertaald, meldt Le Figaro. Met Slatch kun je ook audio- en videogesprekken voeren. In dit geval worden de uitwisselingen niet automatisch vertaald, maar met een synthetische stem lukt het desgewenst toch. Het is zeker niet de eerste vertaal chatapp. Met Do Talk kun je gesprekken in honderd talen vertalen. Viber, de e-mailservice van Japanse Rakuten, die 400 miljoen maandelijkse actieve gebruikers claimt, kan ook berichten vertalen. Slatch is gratis te gebruiken, maar zal in de toekomst betaalde functies bevatten, zoals een op geolocatie gebaseerde datingservice.  

Guido Vermeent nieuwe CEO van Payconiq International
1 dag
Guido Vermeent wordt de nieuwe CEO van Payconiq International, het bedrijf achter de gelijknamige betaalapp. Hij neemt het roer over van Jeroen Verrydt, die optrad als ad-interim CEO. Verrydt zal het management en de Raad van Commissarissen blijven adviseren. Vermeent heeft meer dan 10 jaar ervaring met nieuwe technologieën, marktontwikkeling en digitalisering van betaalmethoden in de bank- en telecomsector. Een maand geleden benoemde Payconiq International nog Stijn Van Brussel als de nieuwe Chief Operating Officer. Payconiq werkt op zowel iPhone als Android telefoons. Omdat Payconiq een QR-code scant hoeft men de telefoon niet tegen een pinterminal te houden. Payconiq International streeft naar aanhoudende groei en zoekt kansen in bestaande en nieuwe markten, zegt Vermeent. Hij vervolgt: ‘Ik kwam bij het bedrijf omdat ik geloof in mobiele betalingen met QR-codes.
Microsoft neemt Finse Movial over
1 dag
Microsoft heeft naar verluidt het Finse Movial overgenomen, het bedrijf dat Android OS geschikt heeft gemaakt voor de nog te verschijnen Surface Duo smartphone. Het bedrijf heeft activiteiten in de VS, Roemenië en Taiwan. De vestiging in Roemenië wordt tevens een Microsoft R&D center. De verwachting is dat Surface Duo snel wordt gelanceerd. De smartphone draait op een Snapdragon 855 processor.
75.000 Telenet-adressen en wachtwoorden online aangetroffen
1 dag
Een lijst met 75.000 Telenet e-mailadressen en wachtwoorden circuleert op internet, mogelijk een verzameling van verschillende datalekken die vervolgens zijn gefilterd op Belgische gebruikers. Dat meldt Datanews, die de lijst ter inzage kreeg. De gegevens zijn vermoedelijk 4 tot 5 jaar oud. Het gaat onder meer om wachtwoorden die (tevens) gebruikt werden op LinkedIn, MyHeritage, MyFitnessPal en Adobe, sites en tools die al enkele jaren geleden werden gehackt. Het Belgische kabelbedrijf zegt dat slechts een klein deel van de wachtwoorden overeen komt met het huidige wachtwoord voor hun Telenet-mailbox. Die klanten worden proactief gecontacteerd.
KPN: Meer dan 8 Gbps down en up in Amersfoortse wijk Vathorst
1 dag
KPN heeft afgelopen een dezer dagen een  demonstratie gegeven van de enorm hoge snelheden die zijn glasvezelnetwerk in de toekomst aankan. In de Amersfoortse wijk Vathorst werd in een woonhuis met een glasvezelaansluiting een snelheid van ruim 8 Gbps gehaald met uitschieters naar 8,5 Gbps. Voor deze demo heeft KPN in de meterkast een ONT (Optical Network Terminal) geplaatst, die snelheden tot wel 10 Gbps aankan. In de achterliggende straatkasten is apparatuur geplaats die dezelfde snelheid aankan, een zogenaamde OLT (Optical Line Terminal) en er is ook een snellere verbinding naar het core netwerk en het internetdomein gemaakt. De achterliggende glasvezeltechniek is de zogenaamde PON-technologie. Deze energiebesparende technologie heeft minder versterking nodig, kan bijna onbeperkte snelheden aan en maakt de uitrol van glasvezel eenvoudiger, omdat er minder straatkasten in de wijk nodig zijn. Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden. Cookie instellingen
‘Apple werkt aan QR betalingen binnen Apple Pay
1 dag
Apple werkt aan betalingen met QR codes als onderdeel van Apple Pay, zo blijkt uit code die is aangetroffen in de tweede beta van iOS 14. Gebruikers richten de iPhone-camera op een QR-code of traditionele barcode om betalingen te verrichten met een bankkaart die is geregistreerd bij Apple Pay. Apple heeft deze functie nog niet besproken tijdens zijn ontwikkelaarscongres WWDC 2020, dus is het niet bekend wanneer het bedrijf deze functie beschikbaar zal maken voor gebruikers.
Dutch Startup Association (DSA) waarschuwt voor kaalslag onder startups
1 dag
Startups in andere Europese landen blijken aanzienlijk meer beschikking te hebben over COVID-19 gerelateerde overheidssteun dan Nederlandse startups. Dat stelt de Dutch Startup Association (DSA). De organisatie waarschuwt de overheid daarom in een uitgebreid rapport over steunmaatregelen en de gevolgen van het huidige beleid. Vorige week kwam al naar voren dat het Nederlandse startup ecosysteem op nummer 3 staat in Europa en op nummer 12 in de wereld. Het onderzoek uitgevoerd door Startup Genome is gebaseerd op metingen uit 2019 en houdt nog geen rekening met de gevolgen van de COVID-19 crisis en de verschillen in overheidssteun in ecosystemen. DSA waarschuwt dat er snel actie moet worden ondernomen als Nederland deze positie willen behouden. Nederlandse startups hebben toegang tot een totaalbudget van 644 miljoen euro aan overheidssteun. In het buitenland is dit meer dan tientallen malen hoger. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben respectievelijk 4,9 miljard, 8,8 miljard en 44,7 miljard beschikbaar gesteld voor startups. Volgens het onderzoek van Startup Genome rangschikken de belangrijkste ecosystemen binnen deze landen op nummer 4, 1 en 5 in Europa, terwijl Amsterdam-Delta positie 3 houdt. Nederland heeft de afgelopen jaren met grote inzet en investering een Europese toppositie bereikt met haar startup ecosysteem. DSA verwacht dat het aantal investeringen aanzienlijk gaat dalen in Nederland. Zonder investeringen zullen er nog meer startups omvallen, met banenverlies en schade aan het ecosysteem tot gevolg. Ook de effecten van de COL kunnen hierdoor teniet gedaan worden, waardoor de overheid daarmee ook nog miljoenen aan leningen kan verliezen. Zonder investeringen loopt Nederland een risico tot een kaalslag onder startups, zegt Lucien Burm, voorzitter van het bestuur van Dutch Startup Association: ‘Dit leidt niet alleen tot banenverlies onder startups, maar ook de veerkracht en innovatievermogen van de gehele economie staan op het spel.’ DSA raadt de overheid daarom aan zo snel mogelijk met een opvolging van de Corona-OverbruggingsLening (COL) te komen, omdat Nederland anders de door haar recent behaalde toppositie als Europees startupland dreigt te verliezen.
Vlaamse ‘Kringwinkels’ beginnen webwinkel
1 dag
Alle 37 kringloopwinkels in Vlaanderen zijn de webshop kringshop.be begonnen. In de winkel is een deel van het aanbod uit de winkels te vinden, waarbij de nadruk ligt op huisraad, decoratie en textiel. De kringloopwinkels reageren daarmee om het veranderde consumentengedrag, tijdens de lockdown liep hun omzet sterk terug. ‘De Kringwinkels zijn retailers zoals andere retailers. Voor Kringwinkels gelden dezelfde economische wetmatigheden’, aldus Ingrid De Roo, woordvoerder voor Kringwinkels Vites. Foto Shutterstock
Belgische restaurants in opstand tegen maaltijdbezorgers
1 dag
De Belgische minister van Middenstand Ducarme gaat onderzoeken of er sprake is van misbruik door maaltijdbezorgers zoals Deliveroo en Uber Eats. Het verzet tegen commissies tot 30 procent neemt toe. Horeca-ondernemers zijn de actie #Savemyresto gestart. Een zestigtal Belgische restaurants waren tijdens de recent lockdown aangewezen op maaltijdbezorgers omdat ze geen gasten mochten ontvangen, maar krijgen flink hogere tarieven voor de kiezen. Ook voelen de ondernemers zich verplicht mee te doen aan volume- of kortingsacties, die volledig aan hen worden doorgerekend. ‘We zijn bijna gedwongen om er aan deel te nemen, wetende dat als we dat niet doen, onze verkoopvolumes zullen dalen’, aldus de restaurants. De platformen volledig de rug toekeren, is geen optie, want ze worden omarmd door het grote publiek. Naar Amerikaans voorbeeld willen initiatiefnemers een beperking van de commissies tot 15 procent. Denis Ducarme, federaal verantwoordelijk voor de middenstand en zelfstandigen, vindt de klachten ernstig genoeg voor een onderzoek. ‘Ik wil de horecasector, die zwaar te lijden heeft onder de covid-19-crisis, niet laten verzwakken.’ Deliveroo laat aan persbureau Belga weten: ‘Onze commissies dekken kosten en worden geherinvesteerd in onze operaties, ten voordele van de koeriers, de restaurants en de klanten.’
Team.blue lijft Bulgaarse hoster in
1 dag
Team.blue, het fusiebedrijf van TransIP en Combell, heeft opnieuw een branchegenoot overgenomen. Dit keer gaat het om het Bulgaarse hostingbedrijf SuperHosting. SuperHosting is gespecialiseerd in zakelijke webhosting, domeinen en zogenoemde VPS-diensten. De Bulgaren gaan verder onder eigen naam. De twee oprichters blijven ook bij het bedrijf betrokken. Eind juni nam Team.blue nog WebRuimteHosting over. Dat bedrijf wordt onderdeel van het Vimexx-platform.

E-commerce Duitsland door corona naar 20 miljard euro
1 dag
Ook in Duitsland is de onlinehandel dankzij corona sterk gegroeid. Met name alledaagse goederen zoals boodschappen, medicijnen of drogisterijproducten worden veel vaker online gekocht dan vóór de pandemie. Dit blijkt uit een marktstudie die afgelopen weekend is gepubliceerd door de Duitse tegenhanger van Thuiswinkel.org, het Bundesverbandes E-Commerce und Versandhandel Deutschland (BEVH). De verkoop van e-commerce steeg met 16,5 procent op jaarbasis tot meer dan 20 miljard euro. De vraag naar alledaagse goederen steeg met 51,2 procent en de online boodschappen groeiden zelfs 90 procent. Huishoudelijke artikelen deden het in het tweede kwartaal ook goed, zelfs de vraag naar mode-artikelen is gestegen na een slechte start eerder dit jaar. Volgens de belangenclub profiteerden met name pure online retailers van de nieuwe ‘online boom’ met een stijging van ruim 20 procent. Maar ook de online marktplaatsen groeiden in een vergelijkbaar tempo. Foto Otto
Hillenaar Outdoor focust op digitale masten, gaat abrinetwerk verkopen
1 dag
Hillenaar Outdoor slaat een nieuwe weg in, naar eigen zeggen als gevolg van de coronacrisis. Het bedrijf wil zich volledig richten op digitale reclamemasten langs snelwegen. Naast de twaalf huidige masten in het portfolio komen er op korte termijn vier bij. Het medialandschap is veranderd, zegt algemeen directeur Jeroen Hillenaar. De vraag naar digitale masten is volgens hem ‘explosief gegroeid’. Zijn bedrijf is op dit moment al met meerdere partijen in gesprek over de verkoop van het traditionele abrinetwerk. Zij worden gefaseerd verkocht aan andere exploitanten. In respectievelijk Breda (langs de A58 en A16), Den Haag (A12) en Maastricht (A2) komen nieuwe digitale masten. Het totale portfolio van Hillenaar Outdoor omvat daarmee in de nabije toekomst 18 locaties. Deze bieden mogelijkheden voor beperkt bewegende en HTML5 campagnes en campagnes kunnen desgewenst ‘programmatic’ worden ingekocht, waardoor ‘er optimaal ingespeeld kan worden op relevantie en actualiteit.’ In eerste instantie kreeg ook Hillenaar eerder dit jaar te maken met forse reductie van het aantal campagnes. Al snel verschenen er weer ‘lichtpuntjes’ aan de horizon. Hillenaar doelt op specifieke branches die juist nu behoefte hadden aan veel extra communicatie. Webshops in uiteenlopende genres bijvoorbeeld.
Uber concurrent Bolt van start in Amsterdam en Haarlem
1 dag
De Europese taxidienst Bolt, een app die personenvervoer op aanvraag aanbiedt, start vanaf vandaag zijn diensten in Amsterdam en Haarlem. Bolt wil het vervoer in de hoofdstad ‘makkelijker, sneller en betrouwbaarder’ maken, met een beter tarief voor zowel chauffeurs als klanten. De lancering in Amsterdam en Haarlem gaat gepaard met een kortingsactie van 50 procent op de eerste tien ritten. Het starttarief van een Bolt-taxirit bedraagt 1,40 euro, het kilometertarief 1,20 euro en het tarief per minuut 0,26 euro. Bolt rekent tot 50 procent minder commissietarieven dan de concurrentie. Bolt werd in 2013 gelanceerd door Marcus Villig. Investeerders zijn onder meer Daimler, Didi Chuxing, Korelya Capital en TransferWise co-oprichter Taavet Hinrikus. Het bedrijf heeft meer dan 30 miljoen gebruikers in 35 landen wereldwijd.

Pagina's

Abonneren op emerce