emerce

273 nieuwsberichten gevonden
Pinterest-aandeel stijgt 15 procent na sterke kwartaalcijfers en optimistische vooruitblik
3 uur
Het aandeel van Pinterest is donderdag nabeurs met 15 procent gestegen, nadat het sociale mediabedrijf beter dan verwachte resultaten en een positieve prognose voor het tweede kwartaal presenteerde. Pinterest verwacht in het tweede kwartaal een omzet tussen de 960 miljoen en 980 miljoen dollar (pdf). In het eerste kwartaal telde het platform 570 miljoen maandelijks actieve gebruikers, meer dan de door Wall Street verwachte 565 miljoen. De omzet uit de VS en Canada kwam uit op 663 miljoen, net onder de prognose van 664 miljoen. In Europa presteerde Pinterest beter dan verwacht, met 147 miljoen omzet tegenover de geraamde 141 miljoen. Het bedrijf noteerde een aangepaste EBITDA van 172 miljoen in het eerste kwartaal, ruim boven de door analisten verwachte 164 miljoen. Financieel directeur Julia Brau Donnelly benadrukte tijdens de toelichting dat Pinterest ‘niet immuun is voor het macro-economische klimaat’, maar dat het bedrijf vertrouwen heeft in de kracht van zijn advertentieproducten. Pinterest heeft onlangs aangekondigd actie te ondernemen tegen de overvloed aan AI-gegenereerde beelden die het platform overspoelen. Na toenemende klachten van gebruikers komt het bedrijf nu met een reeks maatregelen om het onderscheid tussen echte en kunstmatig gegenereerde content duidelijker te maken — én om gebruikers meer controle te geven over wat ze te zien krijgen. Binnenkort zal Pinterest AI-gegenereerde en AI-bewerkte afbeeldingen voorzien van een label. Pinterest gebruikt hiervoor metadata, maar ontwikkelde ook een eigen detectiesysteem om AI-beelden te herkennen die geen duidelijke digitale sporen bevatten. Volgens Pinterest kunnen makers bezwaar aantekenen als hun content onterecht als AI-gemaakt wordt gelabeld. Daarnaast introduceert Pinterest binnenkort een functie waarmee gebruikers kunnen aangeven minder AI-gegenereerde content te willen zien — met name in categorieën zoals beauty en kunst, waar AI momenteel oververtegenwoordigd is.
Aandeel Expedia daalt met meer dan 8% na tegenvallende kwartaalcijfers en zwakke Amerikaanse vraag
9 uur
Het aandeel van Expedia Group is donderdag nabeurs met ruim 8 procent gedaald, nadat het in Seattle gevestigde bedrijf de verwachtingen voor zijn kwartaalresultaten niet wist waar te maken en melding maakte van een afzwakkende vraag in de VS. Expedia behaalde een omzet van 2,98 miljard dollar, een stijging van 3 procent ten opzichte van vorig jaar, maar nét onder de analistenverwachting van 3,01 miljard. De aangepaste winst viel met 57 miljoen wel hoger uit (pdf). De bruto boekingen stegen met 4 procent tot 31,4 miljard. Boekingen aan consumenten namen slechts 1 procent toe, terwijl boekingen aan bedrijven (B2B) een stevigere groei van 14 procent lieten zien. Expedia en andere online reisbedrijven ondervinden hinder van een onstabiel economisch klimaat. Het inkomend toerisme naar de Verenigde Staten is volgens berichten afgenomen sinds president Donald Trump in januari opnieuw aantrad. Daarnaast zijn er zorgen over terughoudendere consumentenbestedingen. Expedia Group beheert naast Expedia.com ook merken als Vrbo, Orbitz, Hotwire, Trivago en Hotels.com. Het reisplatform Expedia heeft een dezer dagen een nieuwe ronde ontslagen doorgevoerd. Hoewel het bedrijf geen exact aantal medewerkers bekendmaakte, is naar schatting zo’n 3 procent van het personeel getroffen. De ontslagen vielen onder meer binnen de engineeringafdeling en andere teams. In een verklaring liet Expedia weten: “Als onderdeel van een bredere herstructurering om ons bedrijf te versterken en ons klaar te stomen voor langdurige groei, passen we bepaalde delen van onze organisatie aan. Dit zijn moeilijke, maar noodzakelijke keuzes om scherp te blijven op onze strategische prioriteiten en optimaal te kunnen blijven presteren voor klanten en partners.” Deze ontslagronde volgt op eerdere reorganisaties binnen het bedrijf. In 2024 schrapte Expedia al 1500 banen. Ondanks deze bezuinigingen wist het bedrijf vorig kwartaal een omzetgroei van 10 procent te realiseren en steeg het aangepaste nettoresultaat met 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor — beide cijfers overtroffen de verwachtingen van analisten. Volgens de laatste cijfers van 31 december had Expedia ongeveer 16.500 medewerkers verspreid over bijna 50 landen.
Coinbase koopt Deribit voor $2,9 miljard en betreedt Amerikaanse cryptoderivatenmarkt
9 uur
Cryptobeurs Coinbase neemt het het populaire optiesplatform Deribit over voor 2,9 miljard dollar. Met deze stap zet het bedrijf officieel voet aan de grond in de lucratieve markt voor cryptoderivaten in de Verenigde Staten. Coinbase voerde al maanden overnamegesprekken met Deribit, evenals concurrent Kraken. Volgens eerdere berichten van persbureau Bloomberg werd Deribit gewaardeerd op zo’n 4 tot 5 miljard dollar. Kraken koos er uiteindelijk voor om het Amerikaanse futuresplatform Ninja Trader over te nemen voor 1,5 miljard dollar. De overname van Deribit bestaat uit 700 miljoen dollar in contanten en 11 miljoen aandelen van Coinbase Class A. Daarmee is het een van de grootste deals in de cryptosector tot nu toe. De timing is opvallend: in een jaar waarin de cryptosector opnieuw opleeft, positioneren grote spelers zich voor een toekomst waarin de VS — volgens president Donald Trump — ‘de cryptowereldhoofdstad’ moet worden. Deribit werd opgericht in 2016 en heeft zich sindsdien stevig gepositioneerd als marktleider in de handel in digitale opties. In 2024 verwerkte het bedrijf maar liefst 1,2 biljoen dollar aan handelsvolume, een stijging van 95% ten opzichte van het jaar ervoor. De overname werd aangekondigd enkele uren voordat de kwartaalcijfers werden vrijgegeven. Coinbase heeft in het eerste kwartaal van 2025 een winstdaling gerapporteerd, ondanks groei in zowel transacties als abonnementsdiensten. De forse stijging van de uitgaven — met 51 procent tot $1,3 miljard — woog zwaarder dan de omzetgroei en leidde tot een koersdaling van 3 procent na beurs. De kostenstijging was vooral te wijten aan hogere marketinguitgaven en verliezen op cryptoactiva die het bedrijf aanhoudt voor operationele doeleinden. Volgens Coinbase zorgde het grillige handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump in het eerste kwartaal voor verhoogde volatiliteit op de financiële markten, waardoor risicovolle activa zoals cryptovaluta onder druk kwamen te staan. Toch wist Coinbase de omzet uit transacties met 17,3 procent te verhogen tot 1,26 miljard dollar. De opbrengsten uit het segment abonnementen en diensten — dat activiteiten buiten de kernhandel omvat — stegen zelfs met 37 procent naar 698,1 miljoen. De totale omzet kwam uit op 2,03 miljard, een stijging ten opzichte van 1,64 miljard een jaar eerder, maar wel iets onder de verwachting van analisten. De aangepaste nettowinst kwam uit op 526,6 miljoen dollar tegen 679,2 miljoen een jaar eerder.
Baas Benelux wordt CFO van MediaMarkt-groep
14 uur
Remko Rijnders wordt CFO van CECONOMY, de internationale retailgroep waar MediaMarkt onderdeel van is. Zijn promotie is het directe gevolg van het vertrek van de CEO van de groep. Karsten Wildberger is minister van Digitalisering en Modernisering van Staat geworden in het nieuwe kabinet van bondskanselier Friedrich Merz in Duitsland. Kai-Ulrich Deissner is CFO en wordt interim-CEO, Remko Rijnders interim-CFO. Rijnders wás al COO van de groep, maar deed dat naast zijn directiepositie voor de Benelux. De rol van CFO is te zwaar om te combineren met andere zaken, dus hij verlaat de organisatie met kantoor in Rotterdam. Voor de Benelux én voor de Duitse groeptop wordt gezocht naar kandidaten die die rollen permanent kunnen vervullen.
Mistral brengt enterprise-AI uit
17 uur
De Franse en enige Europese AI-gigant op het wereldtoneel, Mistral, brengt een grootzakelijke AI-suite uit voor het veeleisende bedrijfsleven. Gisteren bracht het bedrijf uit Parijs Le Chat Enterprise uit. Le Chat is een directe concurrent van vraagbaken als ChatGPT, Claude en Gemini. Enterprise is de grootzakelijke variant, te gebruiken in de cloud maar ook selfhosted. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld de clouddiensten van hun werk koppelen aan Mistral en zodoende praten met hun professionele gereedschapskisten en archiefkasten. Een chat die begint met “Welke interne afspraken heb ik volgende week en wat moet ik voorbereiden?” kan uiteindelijk een overzicht opleveren met agenda, todo’s, cheatsheets en bondige PowerPoint-presentaties. Mistral wordt gewaardeerd op 5,8 miljard euro en is daarmee de meest waardevolle AI-start-up van Europa. Tot de investeerders behoren onder meer: Lightspeed Venture Partners, La Famiglia, Motier Ventures, Xavier Niel en Eric Schmidt. Foto: Hannah Troupe, Unsplash
Googles AI-notitieboek NotebookLM krijgt mobiele apps voor Android en iOS
18 uur
NotebookLM, het AI-gedreven notitieboek van Google dat gebruikmaakt van het Gemini-taalmodel, komt binnenkort beschikbaar als app voor Android én iOS. Tot nu toe was de dienst alleen te gebruiken via de browser, waarbij de interface vooral was afgestemd op grotere schermen — wat mobiel gebruik onhandig maakte. Met de komst van de mobiele apps komt daar verandering in. De dienst is ontwikkeld om gebruikers te helpen hun eigen informatie beter te begrijpen. Je kunt er documenten zoals PDF’s, Google Docs, Slides, websites of zelfs openbare YouTube-video’s aan toevoegen. NotebookLM fungeert vervolgens als een AI-expert op basis van jouw ingevoerde bronnen. Het systeem kan samenvattingen maken, FAQ’s opstellen, vragen beantwoorden én zelfs ‘Audio Overviews’ genereren — gesproken AI-samenvattingen die aanvoelen als een podcast. In tegenstelling tot veel andere Google-producten waarin AI breed wordt toegepast, richt NotebookLM zich uitsluitend op de informatie die de gebruiker aanlevert. Dat maakt de kans op foutieve antwoorden kleiner en zorgt ervoor dat bronnen direct in de tekst worden vermeld. De iOS-versie verschijnt volgens de App Store op 20 mei 2025, precies op de eerste dag van Google I/O, het jaarlijkse ontwikkelaarscongres van het bedrijf. De beschrijving geeft alvast een voorproefje van wat gebruikers kunnen verwachten. Ook in de Android-versie, waarvan de Play Store-vermelding inmiddels live staat, zijn dezelfde functies te vinden: notitieboeken aanmaken en openen, vragen stellen aan de AI, en luisteren naar de podcast-achtige Audio Overviews met ondersteuning voor achtergrondweergave en offline modus. De app belooft ook diepere integratie met Android, zoals het toevoegen van bronnen via het deelmenu en directe interactie met AI-experts binnen de app.
SuperRebel.Agency, The Best Social en Today’s Milk bundelen krachten
19 uur
SuperRebel.Agency, The Best Social en Today’s Milk bundelen hun krachten en gaan samen verder als één full-service bureau met vestigingen in Breda en Amsterdam. Met meer dan 70 medewerkers zet het bureau naar eigen zeggen de volgende stap in creatieve communicatie, waarbij gedurfde ideeën, innovatieve technologieën en een sterke focus op social media centraal moeten staan. De fusie wordt ondersteund door een participatie van investeringsmaatschappij Antea. Onder de vlag van SuperRebel.Agency bundelen de drie bureaus hun expertise op het gebied van reclame, branding, social media en digitale transformatie. Het nieuwe SuperRebel.Agency positioneert zich met de slogan ‘Where Brave Brands Become Famous’. Deze belofte benadrukt de missie van het bureau om merken te versterken met gedurfde ideeën, waarbij creativiteit de drijvende kracht is achter impactvolle communicatie. Het ultieme doel is om ervoor te zorgen dat klanten niet alleen opvallen, maar ook daadwerkelijk meetbaar succes realiseren. Lodewijk Varossieau, oprichter van SuperRebel.Agency, zegt: “We zien deze fusie als een heruitvinding van wat een creatief bureau kan zijn. We combineren het beste van creativiteit, strategie en innovatie om merken te helpen op een vernieuwende en gedurfde manier op te vallen, en hen voor te bereiden op de veranderingen die de toekomst van communicatie met zich meebrengt.”
Emerce New Sales: de foto’s
20 uur
Op 7 mei kwam een selecte topgroep salesspecialisten samen in Woudschoten te Zeist om de nieuwste inzichten in salesstrategieën tot zich te nemen. Hieronder een fotoreportage voor een beeldimpressie. Sprekers waren onder meer Japke-d. Bouma (NRC), Malou Nellissen (Vertis Ops), Mark de Bruijn (Tegen de stroom mee), Yuri van der Sluis (SalesHookup) en Hanneke Vogel (Stryfes). De foto’s zijn van Peter Boer. Hieronder een greep uit de volledige reportage.
Conversion Crew wordt onderdeel van HubSpot-partnergroep Siloy
21 uur
De vijftien Hubspot-experts van Conversion Crew uit Rotterdam worden via een overname onderdeel van Siloy, een internationale groep. Zojuist maakten de bedrijven de transactie bekend, zonder daarbij financiële details vrij te geven. Deze stap vergroot de nationale en internationale schaalbaarheid van Siloy en verbreedt de kennis binnen de organisatie. De diensten van Conversion Crew omvatten onboarding, maatwerkintegraties, change management van datamigraties en het opschalen van de AI-mogelijkheden van HubSpot. Dat is het enige platform waar de bedrijvengroep zich op richt. Ron Dukker, oprichter van Conversion Crew, blijft de organisatie leiden. Siloy telt inmiddels ruim 160 medewerkers. Naast de Benelux is het ook sterk vertegenwoordigd in de DACH-regio en Scandinavië. Deze positie ontstond uit een fusie van drie internationale bedrijven eind vorig jaar.
Mollie lanceert betaaloplossingen in Portugal
21 uur
Mollie is officieel beschikbaar voor bedrijven in Portugal. Met de opkomst van e-commerce en digitale betalingen in Portugal ondersteunt Mollie voortaan Portugese bedrijven met lokale, schaalbare betalingsoplossingen. Mollie biedt hierbij een volledig gelokaliseerde oplossing aan met lokale betaalmethoden zoals MB WAY en Multibanco. Ook zijn er meer dan 35 andere betaalopties beschikbaar en biedt Mollie in-person payment oplossingen aan om ook omnichannel klanten te kunnen bedienen. In 2022 opende Mollie een tech hub in Lissabon, die momenteel bestaat uit zestig professionals. Mollie is van plan om dit team later dit jaar met nog eens twintig medewerkers uit te breiden. Naast het aannemen van medewerkers in technische rollen komt er een focus op het aannemen van commerciële rollen en het uitbreiden van de klantenservice. Hiermee versterkt Mollie zijn customer first-aanpak.
ACM beboet dropshipper voor onduidelijke informatie over leveren en retourneren bestellingen
22 uur
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt een boete op aan de eigenaar van de website wolffashion.de die zijn producten rechtstreeks uit China laat bezorgen. Dat de producten uit China kwamen en ook naar China teruggestuurd moesten worden, stond op de website niet duidelijk en begrijpelijk vermeld. Dat moet wel, aangezien deze informatie belangrijk is voor consumenten. Juist bij online verkoop moeten bedrijven consumenten duidelijk en tijdig informeren om verkeerde verwachtingen en daarmee teleurstellingen te voorkomen. De website wolffashion.de richt zich op Duitse consumenten. Omdat de eigenaar van de website – het bedrijf GT Ecom – in Nederland is gevestigd, vroeg de Duitse toezichthouder aan de ACM om hiertegen op te treden. De ACM heeft de boete gematigd tot 90.000 euro omdat het bedrijf goed meewerkte aan de procedure en de overtredingen inmiddels heeft beëindigd. Steeds meer webwinkels maken gebruik van dropshipping. Dit betekent dat zij producten verkopen die zij niet op voorraad hebben, maar die een derde partij – vaak in China – rechtstreeks naar de klant stuurt. Dit is toegestaan, maar de dropshipper moet daar wel duidelijk over zijn.
Techleap maakt nominaties bekend voor de Leading Entrepreneur in Tech Award 2025
22 uur
Techleap heeft drie genomineerden aangekondigd voor de derde editie van de Leading Entrepreneur in Tech (LET) Award: Nicola Ebmeyer (Gain.pro), Hamed Sadeghian (Nearfield Instruments) en Maxim Romain (Dott). De LET Award bekroont ondernemers die niet alleen indrukwekkende bedrijven hebben opgebouwd, maar ook maatschappelijke impact realiseren door innovatie, werkgelegenheid en oplossingen te bieden voor grote uitdagingen. De winnaar wordt op 15 mei bekendgemaakt. De LET Award wordt uitgereikt tijdens MEET, het jaarlijkse evenement waar Nederlandse founders samenkomen om kennis en ervaringen uit te wisselen en zo sneller te groeien. Met de prijs vestigt Techleap de aandacht op ondernemers die niet alleen economische waarde en werkgelegenheid creëren, maar ook bijdragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken. Nicola Ebmeyer is CEO van Gain.pro, het snelgroeiende platform dat investeringsprofessionals wereldwijd inzicht biedt in niet-beursgenoteerde bedrijven. Onder haar leiding groeide Gain.pro uit tot marktleider in Europa, met klanten als Rothschild en CVC, en zette het bedrijf stevige stappen in de Verenigde Staten. Haar werk draagt bij aan een efficiëntere kapitaalmarkt en versnelt de groei van talloze bedrijven in Europa en daarbuiten. Hamed Sadeghian is oprichter en CEO van Nearfield Instruments, dat baanbrekende meetapparatuur ontwikkelt voor voor de nieuwste generatie chips. Zijn technologie maakt het mogelijk om chips tijdens productie op nanoschaal te controleren. Dankzij Sadeghian groeide het bedrijf uit tot een sleutelspeler in de wereldwijde halfgeleiderindustrie en haalde in 2024 €135 miljoen op in een van de grootste deeptech-investeringen in Nederland ooit. Maxim Romain is medeoprichter en CEO van Dott, een Europese koploper in elektrische deelmobiliteit. Met e-steps en e-fietsen in ruim 40 steden biedt Dott dagelijks miljoenen stedelingen toegang tot duurzame mobiliteit. Onder Romain’s leiding groeide Dott uit tot een van de meest impactvolle spelers in de sector. Dott staat bekend om zijn duurzame aanpak: eigen reparatiehubs, circulair vlootbeheer en CO₂-neutrale operaties. De jury bestaat uit Kees Aarts (Protix), Vidya Peters (Datasnipper), Thomas Plantenga (Vinted) en Thomas Wolf (Hugging Face). De genomineerden worden beoordeeld op groei, technologische innovatie, inspiratie, ambitie en hun inzet voor diversiteit en inclusie. De winnaar wordt gekozen na persoonlijke interviews en juryoverleg onder leiding van Constantijn van Oranje. “Techondernemers laten zien waar Nederland in uitblinkt. MEET heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot de ontmoetingsplek voor ondernemers van snelgroeiende technologiebedrijven in Nederland. Tijdens de editie van 2024 kwamen 346 founders samen om ervaringen en kennis te delen. De Techleap-community groeide naar 381 bedrijven en 605 actieve leden. Via de programma’s Rise en Pole Position kregen 219 ondernemers intensieve begeleiding. De impact is zichtbaar: community-bedrijven vertegenwoordigen vorig jaar 39 procent van alle Nederlandse scale-ups en haalden samen 70 procent van het totale durfkapitaal op. Deze bedrijven creëren samen ruim 26.000 banen en haalden in totaal €950 miljoen aan investeringen binnen.
Amerikaans hof bevestigt: Microsoft mag Activision Blizzard overnemen
23 uur
Een Amerikaans hof van beroep heeft geoordeeld dat Microsofts overname van gameontwikkelaar Activision Blizzard, ter waarde van 69 miljard dollar, niet in strijd is met het mededingingsrecht. Daarmee leed toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) een gevoelige nederlaag. Het negende federale hof van beroep in San Francisco bevestigde woensdag een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank. Daarin werd geoordeeld dat de FTC onvoldoende bewijs had geleverd om de overname tijdelijk te blokkeren. Volgens het hof heeft de rechter destijds “de juiste juridische maatstaven gehanteerd” en was er geen sprake van “duidelijke fouten in de feitenvaststelling”. De FTC had betoogd dat de overname Microsoft oneerlijke voordelen zou geven op het gebied van spelconsoles (zoals Xbox), abonnementen en cloudgaming. Maar volgens het hof wist de FTC niet overtuigend aan te tonen dat de deal de concurrentie op relevante markten “significant zou schaden”. De FTC begon de rechtszaak eind 2022 en probeerde de overname met een voorlopige maatregel te stoppen. In juli 2023 wees rechter Jacqueline Scott Corley dit verzoek echter af. Zij oordeelde dat de deal zelfs voordelen kon opleveren voor consumenten. Microsoft beloofde onder meer dat het de populaire game Call of Duty tien jaar lang beschikbaar zou houden voor de PlayStation, op gelijke voet met de Xbox. Ook sloot het deals met Nintendo en cloudgamingdiensten om de game breed beschikbaar te maken.
Streamingdiensten vrezen gevolgen van invoertarief Amerikaanse films
23 uur
Het door president Donald Trump voorgestelde plan om een invoertarief van 100% te heffen op Amerikaanse films die buiten de Verenigde Staten zijn gemaakt, roept vragen op bij analisten. Hoewel het voorstel weinig details bevat, zou het volgens hen ingrijpende en negatieve gevolgen kunnen hebben voor de sector – met name voor streamingplatforms. Een heffing van 100% op (een deel van) de kosten van een film of televisieserie zou (kunnen) leiden tot minder producties, hogere kosten en lagere winsten voor iedereen in de keten, zegt Ben Swinburne, media-analist bij Morgan Stanley. Een direct risico, aldus Swinburne, is dat Amerikaanse streamingdiensten hierdoor hun marktaandeel op internationale markten kunnen verliezen. Dit kan leiden tot zwaardere belastingheffing of zelfs een afname van de wereldwijde verspreiding van Hollywood-content. Voor bedrijven als Netflix en andere Amerikaanse filmstudio’s geldt dat een groot deel van hun omzet uit het buitenland komt. Vooral premium streamingdiensten die eigendom zijn van traditionele mediabedrijven, lopen extra risico – zeker omdat veel van hen momenteel nauwelijks winstgevend zijn. Een andere uitdaging is het bepalen welk deel van een in het buitenland geproduceerde film onder het tarief zou vallen. Een film kan geschreven worden in één land, opgenomen in een ander, en postproductie of visuele effecten kunnen weer elders plaatsvinden, aldus Swinburne. In tegenstelling tot veel andere Amerikaanse consumentengoederen – die vaak een negatief handelsbalans hebben – vormt de Amerikaanse film- en televisiesector een exportindustrie met een handelsoverschot.
Amsterdam lanceert eigen AI-assistent voor ambtenaren
1 dag
Amsterdam introduceert ChatAmsterdam, een zelfgemaakte AI-assistent voor alle ambtenaren van de gemeente. ChatAmsterdam biedt hulp bij het schrijven van teksten, het maken van samenvattingen en het analyseren van complexe documenten. De gegevens die ambtenaren invoeren, blijven binnen de gemeente en worden niet gebruikt om het achterliggende taalmodel verder te trainen. In februari heeft Amsterdam het beleid voor het gebruik van generatieve AI en applicaties zoals ChatGPT, Midjourney en Copilot strenger gemaakt. ChatAmsterdam is een veilig alternatief waarbinnen ambtenaren sneller en handiger kunnen werken. Alle gegevens die ChatAmsterdam gebruikt, blijven eigendom van de gemeente. We zijn open over hoe we de gegevens verwerken en hoe we de algoritmes gebruiken. Van 1 november 2024 tot 1 mei 2025 namen ruim 800 ambtenaren deel aan een proef. Tijdens deze proefperiode zijn meer dan 34.000 opdrachten aan de digitale AI-assistent en 10.000 chats verzameld. Ook zijn meerdere enquêtes afgenomen. In de proef zijn onder andere ervaringen en mogelijke risico’s onderzocht en zo nodig zijn daar maatregelen tegen genomen. ChatAmsterdam past binnen de Agenda Digitale Stad waarin de gemeente Amsterdam werkt aan een digitale stad die ‘menselijk, betrouwbaar en toekomstbestendig’ is. Daarnaast sluit de zelf ontwikkelde AI-assistent aan bij het aangepaste beleid van de Rijksoverheid. Die moedigt de overheid aan om toepassingen en open-source oplossingen uit Europa te gebruiken.
ACM introduceert de DSA-check
1 dag
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) introduceert de DSA-check: een online hulpmiddel waarmee de eigenaren van bijvoorbeeld websites en apps eenvoudig kunnen inschatten welke regels uit de Digital Services Act (DSA) voor hen gelden. De DSA-check is te vinden op de website van de ACM. Sinds februari 2024 gelden er nieuwe Europese regels voor aanbieders van online diensten. Deze regels zijn bedoeld om een veilige, betrouwbare en voorspelbare online omgeving te creëren voor zowel bedrijven als consumenten. De DSA kent een gelaagdheid in de verplichtingen. Dat betekent dat er voor bepaalde bedrijven meer regels gelden. Ook kunnen de regels op slechts een deel van de diensten van een bedrijf van toepassing zijn. De nieuwe DSA-regels zijn veelomvattend en nieuw. De ACM geeft verschillende doelgroepen uitleg over de DSA. Zowel grote als kleine ondernemingen moeten aan de DSA voldoen. Kleine ondernemingen hebben meestal geen juridische ondersteuning in dienst. De DSA-check kan deze ondernemingen helpen inschatten welke regels voor hen gelden.
Floors Group neemt Laminaat.nl over
1 dag
Floors Group neemt per direct Laminaat.nl over. Met de overname bouwt Floors Group verder aan een compleet bedrijf in de vloerenbranche. Oprichter Floris Jeurissen (36) startte het bedrijf vijftien jaar geleden met LaminaatenParket.nl. Laminaat.nl blijft autonoom en onder de eigen naam opereren. Laminaat.nl richt zich op de consumentenmarkt. De focus ligt op de nieuwbouw- en renovatiemarkt waarbij de consument zelf wil installeren. Daarbij is het de nummer één als het gaat om organische vindbaarheid via de zoekmachines. Floors Groep omvat onder andere LaminaatenParket.nl met elf vestigingen, waaronder twee flagship stores, en de groothandel Floorsbv.nl met twee vestigingen, gericht op de zakelijke markt. Floors Group kent een uitgebreid assortiment van onder andere laminaat, houten vloeren, PVC vloeren, ondervloeren, (visgraat)parketvloeren, brede houten planken en plinten. Martijn Apeldoorn, Jelle Engels en Wouter Touw zijn de verkopers van Laminaat.nl. Apeldoorn blijft net als Engels en Touw betrokken bij het bedrijf en blijft zich buigen over de marketing. Hij is blij met Floors Group als koper van Laminaat.nl. “We waren op zoek naar een passende overnamekandidaat, zodat we ons kunnen focussen op de internationalisering van onze andere activiteiten. Floors Group kwam als meest geschikte kandidaat uit de bus. Floris is ambitieus en ons platform sluit goed aan bij zijn andere activiteiten.” Jeurissen heeft de wens om met Floors Group komende jaren te verdubbelen in omzet en marktaandeel. Toen de oprichters van Laminaat.nl zich bij hem meldden was hij dus serieus geïnteresseerd. Jeurissen: “Met onze ambitie moet je kijken welke concullega’s je kunt aansluiten om verder te kunnen groeien. De platformen moeten elkaar niet bijten, maar juist verder helpen om samen groter te worden.”
WhatsApp wint miljoenenclaim tegen NSO Group: jury kent 168 miljoen dollar schadevergoeding toe
1 dag
Vijf maanden nadat WhatsApp een belangrijke juridische overwinning boekte op de omstreden spywaremaker NSO Group, heeft een jury in Californië het moederbedrijf Meta nu ook een forse schadevergoeding toegekend. Volgens het juridisch platform Courthouse News Service gaat het om bijna 168 miljoen dollar—ongeveer 148 miljoen euro. De vergoeding bestaat uit twee delen: zo’n 445.000 dollar als compensatie voor het verhelpen van de schade door de digitale aanvallen, en ruim 167 miljoen dollar aan puur schadevergoedende compensatie. Meta reageerde tevreden en noemde de uitspraak “een belangrijke waarschuwing voor de kwaadaardige spyware-industrie.” De rechtszaak draaide om het gebruik van de spionagesoftware Pegasus, ontwikkeld door NSO Group. Meta beschuldigde het Israëlische bedrijf ervan in 2019 via WhatsApp onrechtmatige toegang tot zijn servers te hebben verkregen, waarmee het 1400 personen—waaronder journalisten en mensenrechtenactivisten—kon bespioneren. Volgens Meta schond NSO daarmee onder meer de Amerikaanse wetgeving tegen computercriminaliteit. NSO verdedigde zich door te stellen dat het uitsluitend in opdracht van overheden handelde en dat Pegasus bedoeld was om opsporingsdiensten te helpen bij het bestrijden van criminaliteit. Tijdens de zitting verklaarde de CEO van NSO dat het bedrijf financieel in zwaar weer verkeert en de schadevergoeding waarschijnlijk niet zal kunnen betalen. Hij gaf geen inhoudelijk commentaar op de uitspraak van de jury. De uitspraak betekent niet het einde van het conflict. WhatsApp werkt aan een permanente gerechtelijke verbodsbepaling om te voorkomen dat NSO opnieuw aanvallen via zijn platform uitvoert. Ook heeft WhatsApp inmiddels transcripties van de rechtszaak gepubliceerd, inclusief de verhoren van NSO-functionarissen, om journalisten en onderzoekers te helpen de risico’s van commerciële spyware te analyseren.
Arjan Pomper vertrekt bij het Nationaal Media Onderzoek
1 dag
Per 1 juli zal Algemeen Directeur Arjan Pomper vertrekken bij het Nationaal Media Onderzoek (NMO). Tot die tijd blijft hij actief voor de organisatie. Arjan Pomper werd in november aangekondigd als nieuwe Algemeen Directeur van de Stichting Nationaal Media Onderzoek als opvolger van Ton Schoonderbeek. Pomper trof een zeer professionele organisatie aan die, mede door de intensieve samenwerking met de gehele mediabranche, een valide, betrouwbaar en compleet beeld geeft van het mediagebruik in Nederland. Arjan Pomper over zijn vertrek bij NMO: “het is met spijt dat ik NMO ga verlaten. Kort na mijn start ben ik echter benaderd voor een unieke positie buiten NMO en die kans wil ik graag benutten”. Hij kan op dit moment nog niet ingaan op details van zijn toekomstige positie. Over de invulling van de NMO organisatie na het vertrek van Arjan Pomper zullen in een later stadium mededelingen worden gedaan.
Uber begint 2025 met sterke groeicijfers: omzet, winst en ritten fors omhoog
1 dag
Uber is het jaar 2025 sterk begonnen met opnieuw een kwartaal van solide groei. In het eerste kwartaal steeg het aantal ritten wereldwijd met 18 procent op jaarbasis tot een totaal van 3 miljard, mede door een toename van het aantal maandelijkse actieve gebruikers met 14 procent en een stijging van het gemiddeld aantal ritten per gebruiker met 3 procent. De bruto boekingen kwamen uit op 42,8 miljard dollar, een stijging van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder of 18 procent bij constante wisselkoersen. De omzet steeg in hetzelfde tempo mee, met 14 procent op jaarbasis tot 11,5 miljard dollar, ofwel 17 procent bij constante valuta. De taxi activiteiten waren goed voor 21,1 miljard dollar omzet, Uber Eats deed het nauwelijks slechter net 20,3 miljard en vracht kwam uit op 1,2 miljard dollar. Uber rapporteerde een operationele winst van 1,2 miljard dollar, een stijging van 1,1 miljard ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst voor het kwartaal bedroeg 1,8 miljard dollar. Deze winst is inclusief een eenmalig voordeel van 51 miljoen dollar vóór belasting uit herwaarderingen van Ubers aandelenbelangen. De aangepaste EBITDA – een belangrijke winstmaatstaf voor technologiebedrijven – groeide met 35 procent tot 1,9 miljard dollar. Uber verwacht dat de bruto boekingen in het huidige kwartaal zullen uitkomen tussen de 45,75 miljard en 47,25 miljard dollar. Daarmee liggen de verwachtingen iets boven de gemiddelde analistenprognose op Wall Street, die op 45,83 miljard dollar lag. Uber is van plan om vanaf 2026 zelfrijdende taxi’s aan te bieden in Europa. Het Amerikaanse taxibedrijf werkt hiervoor samen met het Chinese technologiebedrijf Momenta, dat gespecialiseerd is in autonome rijsystemen. De samenwerking richt zich op markten buiten de Verenigde Staten en China. De eerste robotaxi’s van Uber en Momenta moeten begin 2026 in Europa op de weg verschijnen. Voorlopig zullen er nog medewerkers aanwezig zijn in de voertuigen om de veiligheid te waarborgen. Onlangs maakte Uber ook al een andere samenwerking bekend, gericht op de introductie van duizenden zelfrijdende voertuigen in de komende jaren. De eerste daarvan zullen naar verwachting eind dit jaar in de Amerikaanse staat Texas gaan rijden. Uber heeft inmiddels met meer dan twaalf technologiebedrijven overeenkomsten gesloten om autonome voertuigen te integreren in zijn diensten voor personenvervoer, bezorging en vrachtvervoer. Ook bedrijven als Tesla, Lyft en Waymo (onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet) ontwikkelen actief zelfrijdende taxi’s. Uber breidt zijn activiteiten verder fors uit in Turkije. De Amerikaanse techgigant kondigde dinsdag aan dat het een meerderheidsbelang van 85 procent neemt in Trendyol Go, de bezorgtak van de Turkse e-commercegroep Trendyol. De overname kost Uber 700 miljoen dollar en betekent een forse uitbreiding naar nieuwe groeimarkten. Tot nu toe was het Chinese Alibaba de belangrijkste eigenaar. Trendyol Go is een van de grootste bezorgdiensten van Turkije en levert via een app maaltijden en boodschappen van meer dan 90.000 restaurants en winkels, bezorgd door zo’n 19.000 koeriers. In 2024 verwerkte het platform ruim 200 miljoen bestellingen en boekte het een brutoverkoop van circa 2 miljard dollar—meer dan 50 procent groei ten opzichte van het jaar ervoor, aldus persbureau Reuters.
Google lanceert nieuwe film- en tv-productietak
1 dag
Google is een meerjarige samenwerking aangegaan met Range Media Partners voor een nieuwe film- en tv-productieafdeling onder de naam 100 Zeros. Volgens Business Insider is het doel van dit initiatief om projecten te identificeren die Google kan helpen financieren of produceren. Een van de eerste wapenfeiten is een investering in de horrorfilm Cuckoo, die in 2024 verschijnt. Op het sociale filmplatform Letterboxd staat 100 Zeros al vermeld als een van de producenten. Met deze productietak wil Google zijn producten en diensten onder de aandacht brengen bij een breder publiek. In toekomstige producties van Google zouden we weleens personages kunnen zien die opvallend dol zijn op Android-telefoons en andere Google-hardware. Daarnaast is het de bedoeling om ook nieuwere technologieën, zoals AI-tools en Immersive View, onder de creatieve gemeenschap te promoten. De naam 100 Zeros lijkt een knipoog naar Googles oorsprong. De naam Google is afgeleid van een fout gespelde versie van het wiskundige begrip googol, dat staat voor het getal 1 gevolgd door 100 nullen. Google is overigens geen nieuwkomer in de entertainmentwereld. In 2018 werkte het bedrijf samen met 20th Century Fox aan Merlin Video, een AI-tool die filmpubliek en trailer-voorkeuren analyseert via computervisie. Meer dan tien jaar geleden bood Google al films aan via de inmiddels opgeheven dienst Google Movies. Binnen het nieuwe initiatief zijn er echter geen plannen om films uit te brengen via YouTube of een eigen streamingdienst. Google wil de distributie juist laten verlopen via bestaande studio’s.
Tom Nederend aangesteld als Managing Director van B.made
1 dag
Tom Nederend (36) is benoemd tot Managing Director van B.made. Hij combineert deze nieuwe functie met zijn huidige rol als Managing Director van Buro N11. Beide bureaus maken deel uit van de N11 Group. Met ruim 60 specialisten, verdeeld over de locaties in Rotterdam en Bodegraven, vormen B.made en Buro N11 samen een krachtig duo in contentproductie, waar beleving en impact centraal staan. Buro N11 richt zich op de mobiliteitsbranche, terwijl B.made voornamelijk uitblinkt in hoogwaardige sportcontent. Een van de meest prominente klanten van B.made is voetbalclub Feyenoord, waar het bureau al jarenlang als verlengstuk van de media-afdeling fungeert. Nederend ziet de snelle opmars van AI als een van de grootste uitdagingen én kansen: “AI verandert de manier waarop we content creëren en consumeren in razendsnel tempo. Het is aan ons om daarin voorop te lopen en onze klanten te blijven verrassen met slimme, innovatieve contentoplossingen. Natuurlijk zetten we daar ook bij de N11 Group vol op in, onder meer met het onlangs gelanceerde tech agency Ennovate.” Om de impact van content verder te vergroten, investeren beide bureaus momenteel in een gezamenlijke, datagedreven performance-afdeling. Deze richt zich niet alleen op het optimaliseren van contentresultaten, maar ondersteunt ook mkb’ers in de Randstad bij het versterken van hun online zichtbaarheid – van websites tot webshops en online marketing.
Investeerder neemt belang in AI Opener
1 dag
Investeerder AI Ready wordt voor een kwart eigenaar van het Nederlandse AI-agentplatform AI Opener. Dat begint komende donderdag een campagne om zijn laagdrempelige technologie bekend te maken onder grotere MKB’ers. Als onderdeel van de investering gaat het jaar oude bedrijf van Radboud Langenhorst, Thierry De Vries en Quincy James samenwerken met Artific. In deze context fungeert AI Opener als de commerciële voorkant van het platform; Artific ontwikkelt en onderhoudt de technische achterkant. Langenhorst legt aan Emerce uit: “Ons platform verzorgt veilige, ISO-gecertificeerde, AVG-conforme dataontsluiting voor bedrijven die AI-agents willen gebruiken in een commerciële omgeving. Wij bouwen de agents en brengen de gebruiksvriendelijkheid en marktgerichtheid erin. Belangrijk is dat we domeinexpertise meenemen uit de marketinghoek.” Dat houdt in kennis over: sales en customer service om marketingagents te maken die partner zijn op de werkvloer. Dat omvat ook maar fgis niet uitsluitend klantenservice. Even goed kan een agent offertes opstellen en versturen en contentcreatie verzorgen en rapportages opstellen. “Geen losse tools meer, maar één veilige, overzichtelijke werkomgeving die gebouwd is voor dagelijks gebruik. We zijn modelagnostisch.” Het systeem dat koppelt met de externe AI’s draait bij Google in de Eemshaven. Om de AI-dienst bekender te maken, ontwikkelde AI Opener met het bureau Trojan Monkeys een campagne. “Die laat zien welke redenen bedrijven aangeven om níet in zee te gaan met AI. Het opmerkelijke is dat individuele medewerkers driftig stoeien met ChatGPT. Wij laten zien hoe je los van een hype, zonder geen gedoe gewoon kunt beginnen met AI in je processen.” De ondernemers achter AI Opener hebben achtergronden bij Fingerspitzengefühl, Bammboo, Happy, Woedend! en Blast Radius en snappen hoe ze met MKB’ers ‘op ooghoogte praten’. Artific is voor honderd procent in handen van investeerder AI Ready. Over de waardering van de investering in AI Opener doen de partijen geen uitspraken. In een notendop AI Opener, een Nederlands AI-agentplatform, ontvangt een investering van 25% van AI Ready om laagdrempelige AI-technologie te introduceren bij het MKB. Het platform levert veilige, ISO-gecertificeerde AI-agents die bedrijfsprocessen ondersteunen, zoals klantenservice, offertes, contentcreatie en rapportages. AI Opener lanceert een campagne om drempelvrees rond AI weg te nemen en te laten zien hoe bedrijven eenvoudig AI kunnen integreren in hun dagelijkse werkprocessen.
Roelof de Rijk aangesteld als managing director van Amac
1 dag
Roelof de Rijk is aangesteld als managing director van Apple-specialist Amac. De 58-jarige Culemborger neemt de dagelijkse leiding van het bedrijf over van oprichter Ed Bindels. De Rijk gaat zich focussen op verdere groei van zowel de fysieke winkels, de webshop als de zakelijke afdeling. Bindels blijft wel aan als CEO, maar focust zich de komende tijd op zijn werkzaamheden bij de door hem opgezette horecagelegenheid Liemès en het Apple-museum, waarvan hij initiatiefnemer is. De Rijk is al sinds 2013 werkzaam bij Amac, waarvan de laatste zes jaar als commercieel directeur. Daarvoor bekleedde hij functies bij onder meer MacHouse, i-Am-Store en iCentre. Bindels draagt naar eigen zeggen met een gerust hart de dagelijkse leiding van Amac over aan De Rijk. “Roelof is al zo lang betrokken bij het bedrijf. Hij kent Amac van binnen en buiten. De dagelijkse gang van zaken is in goede handen bij hem. Ik richt mij vooral op de uitbreiding van Liemès en de verbouwing van het Apple-museum. Het streven is voor het einde van dit jaar de deuren van het museum te openen. In deze projecten ga ik de komende maanden het merendeel van mijn tijd en energie in steken.”
Pointer ruilt tv-budget in voor YouTube
1 dag
Het tv-programma voor onderzoeksjournalistiek Pointer geeft helft van zijn tv-tijdslotsterug te geven aan de NPO. Voor distributie zetten ze in op YouTube. Twintig van de veertig tv-slots die Pointer eerder waren toebedeeld gaan terug in de grote pot. “Met onze TV-uitzendingen bereiken we een groot maar afnemend publiek. Dat koesteren we, maar we voelen ons ook genoodzaakt een diverser bereik met onze onderzoeksjournalistiek te realiseren”, legt eindredacteur Ludo Hekman op zijn LinkedIn-pagina uit. “En dus groeide het plan om naast TV, radio, podcast en socials ook een eigen YouTube-kanaal te starten.” De middelen die Pointer niet meer gebruikt voor zijn tv-producties mogen ze van de NPO-leiding gebruiken om het nieuwe digitale kanaal te ontwikkelen. Het nieuwe kanaal op YouTube richt zich op kijkers tussen de 25 en 35 jaar. Twee weken geleden ging de eerste productie uit het nieuwe beleid online: ‘Hoe influencers slachtoffer worden van AI-naaktfoto’s’. Deze werd sinds de release op donderdag 24 april 16:00 uur tot op heden 24.000 keer bekeken en lokte 88 reacties uit. Dat is qua bereik en interactieratio goed voor een eerste uitgave. Het nieuwe kanaal heeft duizend abonnees. De onderwerpen van de komende twee afleveringen staan hier ook al beschreven. Op televisie wordt Pointer zondags om de week uitgezonden om 22:10 uur op NPO 2.
Zalando nu ook lokaal in Luxemburg
1 dag
Zalando lanceert zijn webshop en app in Luxemburg. Via zalando.lu en de app krijgen Luxemburgse klanten toegang tot een brede selectie van populaire merken in onder meer mode, designer, beauty, sport, kinderkleding en Pre-Owned, Zalando’s aanbod in tweedehands. Ook het Plus loyaliteitsprogramma is beschikbaar, net als diverse bezorg- en retourmogelijkheden voor extra winkelgemak. Klanten in Luxemburg kunnen gratis lid worden van Zalando Plus en punten verdienen door verschillende acties, zoals aankopen en het inschrijven op nieuwsbrieven. Hiermee krijgen ze toegang tot vier voordeelniveaus, afhankelijk van het aantal punten. Ter gelegenheid van de lancering start Zalando zijn lente-/zomer-campagne ‘Wat doe ik aan?’ met Sarah Jessica Parker en de Italiaanse zanger Mahmood. Na deze campagne volgt een lokale campagne, met herkenbare locaties in Luxemburg. De webshop is beschikbaar in het Frans, Duits en Engels.
ACM nog niet overtuigd van overname RTL Nederland door DPG Media
1 dag
De geplande overname van RTL Nederland door DPG Media is voorlopig uitgesteld. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft nog geen toestemming gegeven en is vooralsnog niet overtuigd van de noodzaak van de fusie. Daarom organiseert de toezichthouder een hoorzitting, waarin DPG Media haar standpunt nader kan toelichten. Ook andere marktpartijen krijgen de kans om tijdens deze zitting hun visie te geven. Het overnameproces loopt inmiddels anderhalf jaar, sinds de aankondiging in december 2023. De ACM heeft zich sinds begin 2024 publiekelijk niet meer uitgesproken over de voortgang van het onderzoek, maar stelt meer tijd nodig te hebben. Over lopende zaken doet de toezichthouder geen inhoudelijke mededelingen. Eerder uitte de ACM zorgen over een mogelijke verschraling van het Nederlandse nieuwsaanbod bij een fusie van de twee mediabedrijven. Goedkeuring zou volgens de waakhond alleen kunnen volgen onder strikte voorwaarden die de diversiteit, omvang en kwaliteit van het nieuws waarborgen. In de jaarlijkse persvrijheidsmonitor zijn aanvullende zorgen geuit. Door de fusie zou een mediaconcern ontstaan met een dominante positie, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de journalistieke arbeidsmarkt en de redactionele onafhankelijkheid. Toch blijven RTL en DPG optimistisch. RTL Group liet in haar jaarverslag weten erop te rekenen dat de ACM in het tweede kwartaal van 2025 alsnog akkoord zal gaan met de verkoop. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) toont begrip voor de terughoudende houding van de ACM. Algemeen secretaris Thomas Bruning verklaart: “Wij begrijpen dat de ACM dit proces zorgvuldig doorloopt. In onze ogen ontbreken er momenteel nog garanties op het gebied van freelancers, redactionele capaciteit en het behoud van journalistieke pluriformiteit.”
Ravensburger, Zeeman en Dopper op Emerce B2B Digital
1 dag
Marketing automation is inmiddels een standaard binnen B2B, maar hoe zet je de volgende stap? In een interactieve paneldiscussie tijdens Emerce B2B Digital gaan ervaren marketeers, tech-experts en salesprofessionals in op de praktijk: van systeemmigraties en datakwesties tot de samenwerking met sales en de rol van AI. Wat doe je met gefragmenteerde data? Wanneer bouw je zelf en wanneer koop je een oplossing? En hoe zorg je ervoor dat marketing automation écht impact heeft op de klantreis? Voor het eerst sinds lange tijd heeft Emerce weer een congres in Rotterdam. Emerce B2B Digital vindt donderdag 15 maart plaats in LantarenVenster. B2B online is een groeimarkt en Emerce B2B Digital op 15 mei is hét event waar je ontdekt waar iedereen nú mee bezig is en waar je vakgenoten ontmoet. Dertig sprekers – en cases van onder andere Ravensburger, Zeeman en Dopper – gaan tijdens een gevarieerd programma in op alles wat je wilt weten. Een paar sleutelonderwerpen: Strategie – Bijvoorbeeld met TJ Marshall (VOXTUR) en Jortijn Bijl (HelloGekko) over het belang van contentmarketing en een sessie met meerdere experts over hoe innovatie en replatforming samengaan. Ken je klanten – Met onder anderen PJ Utsi (Vaimo) over het centraal stellen van de klant en Tamara Jonkers (Rompslomp) met de vraag hoe goed je je klant écht kent. AI en tech – Met onder meer Karsten Marijnissen (Incentro) over hoe je kansen van AI concreet maakt en Roy Steunebrink (Friday Digital Agency) over headless en het doorbreken van silo’s. Vandaag is de laatste dag dat je nog tickets kunt krijgen voor de reguliere prijs. Voor late beslissers gaat daarna de prijs omhoog.
AI genereert onbewust misleidende elementen in webdesign, blijkt uit studie
2 dagen
Volgens een nieuwe studie van het Duitse nationale onderzoekscentrum voor toegepaste cybersecurity ATHENE voegen generatieve AI-systemen bij het ontwerpen van websites op eigen initiatief manipulatieve ontwerpstrategieën in. Denk hierbij aan vervalste klantbeoordelingen, nep-aanbiedingen met tijdsdruk of misleidende prijsvergelijkingen. ‘Verontrustend is dat AI deze zogenoemde dark patterns implementeert zonder waarschuwing of verwijzing naar mogelijke juridische of ethische bezwaren,’ aldus Jan Gugenheimer, hoofdauteur van de studie, In het onderzoek lieten de wetenschappers proefpersonen een fictieve webshop genereren met behulp van GPT-4o. Naast bekende merkschoenen werd daar ook een eigen schoenmerk verkocht. De deelnemers werden verdeeld over twee groepen: de ene groep moest enkel een productoverzicht en een nieuwsbriefinschrijving toevoegen, terwijl de andere groep als extra opdracht kreeg om klanten actief te overtuigen van de eigen schoen en de nieuwsbriefinschrijvingen te verhogen. De verschillen in resultaten waren opvallend: de eerste groep genereerde acht manipulatieve ontwerptechnieken, terwijl de tweede groep maar liefst 103 dark patterns opleverde. Om te testen of dit effect AI-breed voorkomt, herhaalden de onderzoekers het experiment met andere taalmodellen: Claude 3.5 Sonnet van Anthropic en Gemini 1.5 Flash van Google. Bij deze tweede test kwamen er opnieuw duidelijke verschillen aan het licht. GPT-4o genereerde 30 manipulatieve elementen, Claude 22, terwijl Gemini slechts 5 dark patterns bevatte. GPT en Claude plaatsten de eigen schoen vaak opvallend in beeld, gaven valse kortingen en suggereerden een beperkte voorraad of urgentie. Gemini deed dit aanzienlijk minder, maar gaf gebruikers wél suggesties voor dit soort technieken, zoals pop-ups bij het verlaten van de site of het inzetten van (verzonnen) beroemdheden voor aanbevelingen. GPT-4o ging zelfs zover dat het nep-getuigenissen toevoegde en verwees naar vermeende hoge vraag en lage beschikbaarheid van het product. Ook valse prijsvergelijkingen kwamen voor. De proefpersonen beoordeelden het eindresultaat meestal als een gezamenlijke creatie van mens en machine. Toch vonden de meesten dat de verantwoordelijkheid voor het uiteindelijke ontwerp bij de mens lag. Over de morele toelaatbaarheid van de manipulatieve elementen liepen de meningen uiteen. Sommige deelnemers hadden daar geen moeite mee, anderen vonden de valse beoordelingen en cijfers problematisch. Volgens de onderzoekers zijn deze uitkomsten deels te verklaren door de trainingsdata van de AI. Omdat er online veel websites bestaan met dubieuze ontwerpkeuzes, nemen taalmodellen deze patronen ongemerkt over. Bovendien is het zorgwekkend dat AI-systemen deze psychologische mechanismen niet alleen begrijpen, maar ook actief toepassen. De auteurs pleiten daarom voor strengere richtlijnen en technische barrières bij het trainen van AI, om het automatisch genereren van misleidende ontwerpen te voorkomen. Intussen experimenteert ook WordPress met een eigen AI-tool voor websitecreatie.
Onlineverkopen Ahold naar 2,5 miljard euro
2 dagen
De onlineverkopen van Ahold Delhaize, inclusief bol.com, zijn in het eerste kwartaal met 15 procent gestegen naar 2,5 miljard euro. De online handelsomzet groeide 14 procent naar 3,2 miljard. Daarvan werd ruim 2 miljard gerealiseerd in Europa. Vooral bol zou hebben bijgedragen aan de online groei, hoewel Ahold daarover geen verdere details verstrekt. De totale opbrengsten bedroegen 23,2 miljard euro. De nettowinst kwam in het eerste kwartaal iets hoger uit op 554 miljoen euro (pdf). CEO Frans Muller zegt dat het bedrijf goed op schema ligt om zijn doelen en strategische ambities voor 2025 te behalen. ‘Het jaar is dynamisch begonnen voor klanten in beide regio’s (Europa en VS – red), met toenemende macro-economische en geopolitieke volatiliteit. In de VS zijn er prijsstijgingen geweest van eieren en veranderende omstandigheden rond invoertarieven. In Europa hebben we te maken gehad met aanhoudende conflicten en spanningen in Oekraïne en grootschalige anti-corruptieprotesten in Centraal- en Zuidoost-Europa (CSE).’ Voor heel 2025 rekent de markt op een omzet van 93,6 miljard euro, een onderliggende operationele winst van bijna 3,7 miljard euro en een marge van 3,9 procent.

Pagina's

Abonneren op emerce