emerce

265 nieuwsberichten gevonden
EDAY: Kan en mag AI creatief zijn?
1 dag
Is AI kunst wel echte kunst die je auteursrechtelijk kunt beschermen? Die vraag staat centraal in de presentatie van Constant Brinkman van Dead End Gallery op EDAY (5 oktober). Van ChatGPT dat gedichten schrijft tot DALL-E of Midjourney die visuele meesterwerken creëren: het voelt alsof technologische vooruitgang menselijke kunstenaars in een existentiële crisis kan duwen. Met de hashtag ‘Nee tegen AI Art’ kwamen recent al diverse beeldend kunstenaars op sociale media in opstand tegen AI-beeldgeneratoren. In de juridische arena zijn al minstens drie online diensten voor het genereren van afbeeldingen – Stable Diffusion, Midjourney en DreamUp – aangeklaagd vanwege het ongeoorloofde gebruik van miljarden afbeeldingen om AI te trainen. De Dead End Gallery in Amsterdam, op loopafstand van het Centraal Station, bevat kunst gemaakt door machines en algoritmen, waaronder digitale schilderijen en interactieve installaties. Programmeurs gaven eerst opdracht aan software om een fictieve kunstenaar te ontwikkelen. ‘Wij geven geen concrete opdrachten aan deze fictieve artiesten. Wel stellen we uitdagende vragen, waardoor ze hopelijk geïnspireerd raken om iets bijzonders te maken. Bijvoorbeeld de vraag of ze ooit drugs hebben gebruikt,’ vertelde Brinkman onlangs aan Emerce. De galerie krijgt dan prompts door waarmee AI-tools kunnen worden gevoed. Voordat Brinkman de galerie opende heeft hij advocaten naar het auteursrecht laten kijken. ‘Ik sluit niet uit dat er gevallen van plagiaat tussen gaan zitten, daar kunnen we gewoon afspraken over maken, zodat je de opbrengsten van werken kunt delen met de originele kunstenaar.’ Een algeheel verbod op het trainen van bronmateriaal is volgens Brinkman absoluut niet haalbaar. ‘Succesvolle kunstenaars zijn vrijwel altijd geïnspireerd door het werk van anderen. Hiphop is groot geworden met samples, daar is ook geen verbod op gekomen. Ook al zijn er rechtszaken over geweest.’ Emerce EDAY wordt dit jaar gehouden op donderdag 5 oktober in Amsterdam. Het volledige programma vind je hier. Kaarten zijn hier te bestellen.
Infographic: De meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit
1 dag
Mede dankzij de door de pandemie veroorzaakte toegenomen verschuiving van offline naar online, zijn cyberaanvallen de afgelopen jaren een lucratieve weg voor criminelen geworden. Statista-experts schatten de wereldwijde verliezen van 7,1 biljoen dollar in 2022 in vergelijking met 2019, mede door het Noord-Koreaanse hackteam Lazarus. Phishing is de meest voorkomende cyberaanval geworden. Het afgelopen jaar was meer dan de helft van de criminele online activiteiten verbonden met deze langlopende vorm van cybercriminaliteit. Hoewel phishing via e-mail al bestaat sinds de komst van het internet, hebben hackers sindsdien gespecialiseerde versies van phishing bedacht die zijn afgestemd op de bijbehorende kanalen.
Almere bouwt de stad van de toekomst in Minecraft
1 dag
Met een aftrap door Justin Edwards, Director of Learning Programmes van Microsoft, zijn 200 studenten van hogeschool Windesheim Flevoland in teams een dezer dagen gestart met het bouwen van Almere Pampus in Minecraft. Bijzonder omdat Almere als tweede stad wereldwijd start met een Minecraft challenge voor de realisatie van een nieuwbouwopgave. De komende anderhalf jaar biedt Almere honderden jongeren tussen de 8 en 21 jaar op deze unieke de kans om zelf op de stoel van de architect te zitten en zo mee te denken over grote maatschappelijke vraagstukken. Basisschoolleerlingen en studenten bouwen op hun eigen niveau aan een virtueel Almere Pampus, met als uitgangspunt een stadsdeel waar ze zelf zouden willen wonen. De speciale editie van Minecraft die de studenteams gebruiken is ontwikkeld door Iamprogrez. Het gebruik ervan moet op een speelse en laagdrempelige manier bijdragen aan een digitaal vaardige samenleving. Scholieren krijgen zo inzicht in de banen van de toekomst. Ook kunnen zij in een buddysysteem ouderen meenemen in hun digitale kennis en vaardigheden. De leerlingen kunnen alleen of in teams werken aan de uitdaging en krijgen hiervoor een digital skills-certificaat. Na de ontwerpfase kunnen zij hun toekomstige visie op Pampus uploaden op de website van de Green Innovation Hub (GIH). Een groep experts kiest de winnaar. Het winnende studententeam van Windesheim mag haar concept van 7-9 november presenteren in het Holland paviljoen tijdens de Smartcity Expo World Congres in Barcelona.
Microsoft overwoog bod op Valve
2 dagen
Microsoft heeft op het punt gestaan om een bod uit te brengen op gamingplatform Valve. Dat blijkt uit gelekte documenten. In een e-mail van augustus 2020 tussen Spencer en Microsoft-marketingmanagers Takeshi Numoto en Chris Capossela worden verschillende opties overwogen, waaronder een fusie met Nintendo en de mogelijkheid om Valve over te nemen. Valve is het bedrijf achter verschillende van de meest spraakmakende franchises in de game-industrie, waarvan de meest prominente misschien wel de Half-Life-serie is. Half-Life gaf op zijn beurt aanleiding tot de populaire militaire shooter Counter-Strike. Valve is eigenaar en exploitant van Steam, het platform dat onlangs zijn 20e verjaardag vierde. Steam leende ook zijn naam aan Valves draagbare gaming-pc, de Steam Deck, die naar verluidt op schema ligt om tegen het einde van dit jaar 3 miljoen verkochte eenheden te bereiken.
Vanaf volgend jaar reclame bij Amazon Prime Video
2 dagen
Amazon gaat vanaf volgend jaar reclame tonen bij Prime Video. Wie geen reclame wil zien moet 3 dollar per maand extra betalen. In eerste instantie wordt alleen reclame getoond in de VS, het VK, Duitsland en Canada. Prime Video-gebruikers in Frankrijk, Italië, Spanje en Mexico zullen later in het jaar advertenties gaan zien. Over de Benelux is nog niets bekend. Amazon wil door het verkopen van reclame extra inkomsten gaan genereren waarmee nieuwe series kunnen worden ontwikkeld. Het bedrijf belooft minder advertenties te tonen dan lineaire programmering.
‘Oproep om pauze AI-ontwikkeling leverde niets op’
2 dagen
Een half jaar nadat hij opriep tot een mondiale pauze van AI-ontwikkeling concludeert wetenschapper Max Tegmark dat de commerciële belangen te groot bleken. Er is sprake van een race naar de bodem bij de labs die aan commerciële AI-taalmodellen werken. Begin dit jaar riep Tegmark op tot bezinning, want: wat zijn de gevaren van AI en hoe dam je die in? Die discussies wilde men echter niet voeren. Een pauze voor de een zou een voorsprong voor de andere opleveren. Het Future of Life Institute, dat de Zweeds-Amerikaans natuurkundige oprichtte, publiceerde zijn oproep in maart en verzamelden tienduizenden handtekeningen ter steunbetuiging. Concreet leverde het echter niet de gewenste denkpauze op. De noodzaak tot internationaal geaccepteerde veiligheidsstandaarden blijft overeind. Toch, zegt hij tegen The Guardian, was de oproep niet zinloos. Het zorgde ervoor dat het onderwerp ‘veiligheid in AI’ internationaal hoog op de agenda kwam. Concreet leidde dat ertoe, dat in november de AI Safety Summit wordt gehouden op het aansprekende Bletchley Park.
Ocean Outdoor breidt uit in Utrecht met groot scherm en totems
2 dagen
Met een groot digitaal impactvol scherm (15m2) en twaalf digitale totems breidt Ocean Outdoor haar netwerk uit in winkelcentrum Shoppingcenter Overvecht, Utrecht. Shoppingcenter Overvecht is een centrale locatie met meer dan 100 winkels en een indrukwekkend bezoekersaantal van circa 7,2 miljoen per jaar. Dit winkelcentrum heeft een gevarieerd aanbod van winkels, waaronder Albert Heijn XL, Hema en de populaire Nike Outlet Store, evenals een McDonald’s en diverse restaurants. Om de zichtbaarheid te maximaliseren is The Corner XL, een groot scherm geplaatst op het centrale plein. Dit scherm is onder een hoek geplaatst om de zichtbaarheid vanuit twee belangrijke looproutes te garanderen, zodat adverteerders een breed publiek kunnen bereiken met een impactvolle boodschap. Daarnaast staan er twaalf nieuwe digitale totems verspreid over het winkelcentrum, waardoor adverteerders nog meer en vaker de mogelijkheden krijgen om hun doelgroep te bereiken. Dit is dan ook een uitgelezen kans voor adverteerders hun eindejaar campagnes te laten zien rond de feestdagen of Black Friday.
ICANN kondigt aanvraagmogelijkheid voor nieuwe domeinnaamextensies aan
2 dagen
Voor het eerst sinds 2012 gaat ICANN weer nieuwe domeinnaamextensies registreren. De organisatie voorziet dit voor april 2026. Deze trage besluitvorming bij ICANN, mede veroorzaakt door discussies tussen verschillende stakeholders , leidde in de afgelopen jaren tot steeds meer kritiek uit de internetmarkt. Ook was er steeds meer te doen om domeinnaamextensies buiten ICANN om, bijvoorbeeld via de blockchain. Begin dit jaar communiceerde het ICANN-bestuur daarom al dat er in de zomer een datum moest komen. Dat gebeurde 31 juli. Dat er aanvragen gaan komen staat vast. Vooral in de cryptomarkt, die twaalf jaar geleden vrijwel niet bestond, is er veel belangstelling. In de generieke markt is de belangstelling mogelijk minder, omdat de meest voor de hand liggende en aantrekkelijke extensies in 2012 al aangevraagd zijn. Denk bijvoorbeeld aan .shop, .app, .online & .site. De twee grootste geïnteresseerde groepen lijken echter de lokale overheden (zogenaamde geo-TLD’s) en merkhouders (brand-TLD’s) te worden. Bij de eerste groep, de ‘geografische extensies’, draait het bijvoorbeeld om steden en regio’s. Hiervan zijn er nu ongeveer 60 actief met in totaal 800.000 geregistreerde domeinen. De grote vraag is in hoeverre merkhouders geïnteresseerd zijn in hun eigen topleveldomein. In 2012 waren er wereldwijd circa 700 merkhouders die hun eigen extensie aanvroegen. Desondanks is het idee van een eigen extensie voor een merk of bedrijf nooit echt doorgedrongen bij het grotere publiek. Eind oktober strijkt ICANN neer in Hamburg voor de ICANN General Meeting en komen er meer details naar buiten.
‘Miljoenenboete voor TikTok is goed nieuws voor massaschadezaak’
2 dagen
De boete van 345 miljoen die de Ierse privacy toezichthouder (DPC) aan TikTok heeft opgelegd, is goed nieuws voor consumenten. Dat vinden de Consumentenbond en de Stichting Take Back Your Privacy. De Stichting voert, gesteund door de Consumentenbond, een massaschadezaak tegen TikTok. Het bedrijf schendt de privacy van ruim 1,5 miljoen Nederlandse kinderen. De DPC maakte 15 september 2023 bekend dat het TikTok beboet. Onder andere voor het standaard openbaar zetten van profielen van kinderen. Daardoor konden ook video’s van kinderen door iedereen worden bekeken. TikTok informeerde kinderen onvoldoende hierover. Ook wordt TikTok verweten de instellingen op een bepaalde manier te hebben ingericht. Bij het aanmaken van een profiel en het plaatsen van video’s werden kinderen ertoe aangezet om voor privacy-onvriendelijke instellingen te kiezen. Profielinstellingen voor kinderen waren standaard openbaar. Dat was bij uitstek risicovol voor kinderen jonger dan 13 jaar die toegang kregen tot TikTok. Daarnaast is TikTok beboet voor de functie van ‘family pairing’. Daarmee kunnen ouders/verzorgers meekijken met hun kinderen. Maar TikTok controleerde onvoldoende of het daadwerkelijk om de ouders/verzorgers ging. Take Back Your Privacy en de Consumentenbond eisen in een procedure dat TikTok onmiddellijk stopt met de privacyschendingen. Daarnaast moet het platform gedupeerde kinderen een schadevergoeding betalen voor de inbreuk op hun rechten. Die is nu mede vastgesteld door de DPC. Consumenten kunnen hun kinderen nog steeds aanmelden voor de TikTok-claim. Dat geldt voor ouders/verzorgers van kinderen in Nederland die TikTok of musical.ly (de voorloper van TikTok) hebben gebruikt sinds 25 mei 2018.

Afnemers gestolen data krijgen bericht van politie
2 dagen
Honderden (mogelijke) afnemers van gestolen data hebben van de politie Oost-Nederland een brief of e-mail ontvangen, ook worden mensen uitgenodigd voor een zogeheten stopgesprek. In mei van 2022 heeft de politie in samenwerking met de Belgische politie en de FBI een hoofverdachte aangehouden in een onderzoek naar online verkoop van gestolen privacygegevens en het faciliteren van DDoS aanvallen tegen betaling. Na de aanhouding van de Belgische verdachte is de politie Oost-Nederland verder onderzoek gaan doen naar de (mogelijke) afnemers van de gestolen data. Het onderzoek richtte zich op de Nederlandse gebruikers van WELEAKINFO.TO maar bovenal op de bezoekers met een (betaald) account die mogelijk privacygevoelige informatie hebben gekregen of voorhanden hebben gehad die door een misdrijf zijn buitgemaakt. Met deze persoonsgegevens kunnen verschillende cybercrimedelicten gepleegd worden, bijvoorbeeld computervredebreuk of bankheldeskfraude. Ongeveer 400 Nederlandse gebruikers zijn naar voren gekomen in het onderzoek. Een groot deel heeft een brief of e-mail gekregen met daarin de waarschuwing dat het voorhanden hebben van gestolen data of het verhandelen van die privacygegevens strafbaar is. Die boodschap wordt ook gedeeld in een zogenoemd stopgesprek. De aanpak waarbij (mogelijke) afnemers benaderd worden door de politie is erop gericht gebruikers uit de anonimiteit te halen. Hiermee wil de politie een duidelijk signaal afgeven dat strafbare feiten die online gepleegd worden ook zichtbaar zijn. In de brieven of e-mails staat een duidelijke oproep te stoppen met de activiteiten en een waarschuwing welke gevolgen het kan hebben als je je schuldig maakt of blijft maken aan online criminaliteit. Met gegevens als naam, geboortedata, bankrekeningnummers ed, kunnen veel online misdrijven worden gepleegd. In de data wordt bijvoorbeeld heel gericht gezocht naar een bepaalde doelgroep om daar slachtoffers te maken. In de criminaliteit die daaruit voortvloeit worden miljoenen verdiend.
Gebruik profielen Facebook uitgebreid
2 dagen
Facebook staat voortaan het gebruik van meerdere profielen toe. Je kunt maximaal vier extra profielen aan je hoofdaccount koppelen. Zo kun je een extra profiel voor je werk kan aanmaken, om persoonlijke en professionele relaties gescheiden te houden. Verder kan een extra profiel ingezet worden voor Facebook-groepen over bepaalde hobby’s of interesses. Bij ieder profiel krijg je een ander overzicht met berichten te zien. Bij het wisselen naar een andere alias hoef je niet uit te loggen. Gebruikers kunnen ook schuilnamen gebruiken, maar Meta benadrukt dat de profielen niet gebruikt mogen worden om je als iemand anders voor te doen.
VIA krijgt virtuele AI-ambassadeur
2 dagen
De Taskforce Creative van branchevereniging VIA krijgt in de persoon van Esther Olofsson, AI-persoonlijkheid en virtual human, een nieuw lid. Zij gaat generatieve AI op de kaart zetten bij de bureauwereld. Lang niet alle digitale bureaus in Nederland houden zich nog bezig met het generatieve AI. Het wordt door velen echter wel gezien als een techniek van de toekomst. Of het nu gaat om geschreven tekst, beeld- of audioproductie, de nieuwe slimme machines maken het tientallen procenten goedkoper en efficiënter. Het nieuwe lid in de VIA-werkgroep heeft als doel om creatieven te informeren over AI en de VIA te volgen als hun kennispartner. VIA Nederland is de belangenorganisatie waarin IAB Nederland, de VEA en MWG zich verenigden. Esther Oloffsen, een creatie van het Rotterdamse creatieve commnucatiebureau RAUWcc, zal wekelijks in het Nederlands in en videobericht vertellen wat de nieuwste AI-inzichten op de markt zijn. Dat doet ze al in het Engels op haar eigen LinkedIn-account en binnenkort dus ook in het Nederlands. Maarten Reijgersberg, oprichter en eigenaar van RAUWcc, legt uit: “Voor haar kennis put ze uit de nieuwsbrief ‘Last week in AI‘ van Stanford.” Generatieve AI dringt snel door bij het bedrijfsleven op logische onderdelen. Niet iedereen omarmt het om diverse redenen even enthousiast. Het beursgenoteerde S4 Capital, in Nederland bekend van Media.Monks, plukt naar eigen zeggen na enkele maanden investeren al de vruchten van de AI-investering. Bij de toelichting op de halfjaarcijfers eerder deze week klonk het: “De inzet van artificial intelligence verbetert onze productiviteit op het gebied van visualisaties en copywriting. Het is mogelijk om op grote schaal hyperpersonalisatie te realiseren en meer geautomatiseerde mediaplanning en -inkoop.” Kunstmatige intelligentie gaat komende jaren en decennia het werk van miljarden mensen veranderen. Adviesbureau McKinsey denkt dat 70 procent van werknemers de helft van zijn taken kan laten automatiseren. Zeker marketeers moeten hun borst nat maken, retailers juist niet.
Print.com koopt designplatform voor websites en campagnes
2 dagen
Online printplatform Print.com kondigt de overname aan van Converdy, een omgeving voor het creëren van commerciële websites en actiepagina’s. Achter de schermen werken de bedrijven al wat langer op technisch vlak samen. Daardoor kunnen klanten van Print.com, creatieve professionals en resellers van print, drukwerk en gepersonaliseerde producten, zonder al te veel moeite een campagnesite lanceren. Dat kan met eigen ontwerpen of paginatemplates, bijvoorbeeld voor de verkoop van kerstkaarten of relatiegeschenken, of de beeldbank van Print.com. Converdy blijft op middellange termijn als apart merk naast Print.com bestaan. Het kleine team, gevestigd in Amsterdam, blijft zijn eigen routekaart uitrollen maar doet dat wel in samenspraak met de technici in Deventer. Hoeveel geld met de overname is gemoeid, houden de partijen voor zich. Klanten van Print.com zijn doorgaans resellers van printproducten. Met de dienstenuitbreiding moeten zij makkelijk een website bij hun producten kunnen maken. Daarbij is het ook mogelijk contactgevels vast te leggen om later te gebruiken voor reclamedoeleinden. Oprichter Marco Aarnink zegt in een persbericht: “We willen een platform creëren waar professionals alle mogelijke tools vinden om samen te werken aan projecten, elkaar te inspireren en uiteindelijk meer verkoop te realiseren. Van creatie tot print, publicatie en distributie.” Aarnink verkocht in 2014 zijn bedrijf Drukwerkdeal aan Vistaprint voor 24 miljoen euro. In de eerste helft van 2018 besloot de ondernemer om in de drukwerkwereld nog een keer een ontwrichtende speler te lanceren in de vorm van Print.com. Het bedrijf wil verschillende vormen van toegevoegde waarde bundelen rondom printproducten. Het simpel helpen bouwen en lanceren van websites is daar slechts een voorbeeld van.
Gfk: Beperking delen Netflix-abonnement zorgt voor dynamiek bij Video On Demand diensten
2 dagen
Na jaren van duidelijke dominantie is het aandeel online bezoeken van Netflix op de markt voor streamingdiensten in augustus 2023 gedaald tot onder de 50 procent (69 miljoen online bezoeken). Videoland groeit ook in het aantal online bezoeken, maar haar aandeel blijft gelijk op tien procent. De sterkste stijgers ten opzichte van 2021 zijn nieuwkomers HBO Max en Viaplay. Ook de recente invoering van de controles op het delen van abonnementen heeft invloed: personen die gebruik maken van iemand anders inloggegevens bezoeken Netflix in augustus 40 procent minder vaak dan in dezelfde maand in 2021. Personen met een eigen of gedeeld abonnement komen juist vaker op Netflix dan voorheen. In totaal bereiken de VOD-diensten online 7,8 miljoen personen in augustus 2023, dat is 52 procent van de Nederlandse bevolking van 13 jaar en ouder. De grootste overlap van gebruikers bestaat tussen Netflix en Videoland; onder jongeren wordt Netflix vooral met Disney+ gecombineerd en onder ouderen met Viaplay. Relatief gezien werd het hoogste bereik van de VOD-diensten behaald onder jongeren (64 procent bereik onder 13-34-jarigen). Netflix-gebruikers blijven het actiefst: 57 procent bezoekt de website en/of app meer dan drie dagen in de maand. Ook Videoland en NLZiet kennen een hoger aandeel terugkerende bezoekers: nagenoeg de helft bezoekt de dienst meer dan drie dagen en zelfs 30% zes dagen of vaker. Videoland bereikt in augustus 2023 online 2,5 miljoen personen op smartphone, tablet of laptop. Bij Videoland zijn er momenteel twee soorten abonnementsvormen, met en zonder reclame-uitingen. In het basisabonnement heeft men toegang tot de content met reclame-uitingen voorafgaand en tijdens de video’s. Nagenoeg een kwart van hen heeft gekozen voor een basisabonnement met reclame. Van deze groep personen met een basisabonnement op Videoland heeft 29 procent Videoland online bezocht, 86 procent via Connected TV, in totaal keken 610 duizend unieke personen in augustus content van Videoland. Netflix bereikt online via smartphone, tablet en/of PC/Laptop in augustus 5,1 miljoen personen. Wanneer het kijken via het televisiescherm wordt meegenomen stijgt het bereik naar totaal 8,9 miljoen personen. Onder vrouwen tussen de 20 en 34 jaar is het online bereik van Netflix relatief het hoogst (52 procent), terwijl mannen in dezelfde leeftijd juist vaker dan vrouwen naar de videodienst kijken via het tv-scherm. Alle apparaten meegenomen, online en via het televisiescherm, wordt maar liefst 79 procent van vrouwen tussen de 20 en 34 jaar bereikt door Netflix; dit is relatief het hoogste totaalbereik.  
Flora@Home gaat zelfstandig verder
2 dagen
Flora@Home, onderdeel van PostNL, gaat zelfstandig verder. Het eigendom wordt overgedragen aan Kwekerij Mostert, gevestigd in Nieuwerkerk aan den IJssel. In 2017 startte PostNL het initiatief Flora@Home, een dienst die online retailers de mogelijkheid biedt om bloemen en planten online te verkopen, waarbij PostNL verantwoordelijk was voor de logistiek en inkoop bij kwekerijen en verzending van de pakketten. Kwekerij Mostert bestaat al sinds het begin van de jaren zestig en is gespecialiseerd in het kweken van diverse speciale kamerplanten. Daarnaast is er de laatste jaren sterk ingezet op e-commerce. De e-commerce tak van dit familiebedrijf verstuurt jaarlijks honderdduizenden pakketten met kamer- en tuinplanten voor meerdere webshops. Flora@Home zal binnen deze groep de onderneming zijn die e-fulfilment aanbiedt aan aangesloten webshops, retailers en marktplaatsen. Momenteel is de logistieke operatie van Flora@Home gevestigd in Aalsmeer, maar deze zal geïntegreerd worden in het e-fulfilmentcentrum in Nieuwerkerk aan den IJssel.
(Emerce TV) Vitaminstore: van persoonlijk advies tot gepersonaliseerde vitaminen
3 dagen
Vitaminstore experimenteert met AI om klanten van persoonlijk advies te voorzien. “We zijn verbaasd door de hoge kwaliteit, maar laten het nog niet los. Elk geautomatiseerd advies wordt bekeken door een menselijke adviseur,” zegt directeur Eduard Brenninkmeijer bij de Videocollectie E-Commerce. Brenninkmeijer is nog maar net directeur, samen met Dezsö Rácz. Hij vervulde eerder leidinggevende rollen bij internationale merken zoals Paula’s Choice Skincare en AGU. Het afgelopen jaar maakte hij al deel uit van het managementteam van Vitaminstore als verantwoordelijke voor e-commerce en CRM (klantrelaties). De verdere ontwikkeling van het eigen merk speelt bij de benoeming van de nieuwe leiding een belangrijke rol. Vitaminstore zal zich blijven concentreren op het aanbieden van een breed assortiment hoogwaardige producten, persoonlijk advies, uitmuntende klantenservice en het verspreiden van kennis en bewustzijn over gezondheid en welzijn, zegt Brenninkmeijer. De waarden van het begin, de webshop werd in 1998 opgericht, gelden nog steeds. De vitaminen en natuurlijke verzorgingsproducten moeten voldoen aan de hoogste kwaliteit en bevatten de best opneembare stoffen. Zogenoemd health coaches staan klaar met persoonlijk advies in de winkels en online. “We kunnen doorgroeien vanuit de bestaande klantenbasis, maar het is belangrijk dat je innoveert. Er zijn veel kleine partijen die nieuwe diensten aanbieden, zoals vitamine abonnementen. Naar dat soort zaken kijken we dan ook.” Brenninkmeijer wil nog niet alle plannen onthullen, maar geeft aan dat personalisatie belangrijk wordt. “We gaan naar een situatie waarbij klanten ervoor kiezen om hun profielen met ons te delen, waardoor we de juiste producten kunnen adviseren. En dat kan straks ook met kunstmatige intelligentie. Uiteindelijk moet het leiden tot het leveren van producten op maat. “Dat is nu nog vrij prijzig, voor ons ook, want we moeten het maken, maar we zien dat een groeiende groep mensen bereid is te betalen voor kwaliteit. We zien ons dan ook als een premiummerk.” De video De rol van customer experience, innovatie en personalisatie in een groeistrategie is na registratie gratis te bekijken.
(Emerce TV) De eerste ervaringen met B2C van PepsiCo
3 dagen
PepsiCo, het bedrijf achter diverse A-merken, is een initiatief tegen voedselverspilling gestart met producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. Het bedrijf levert deze producten direct aan consument. Het gaat om snacks en ontbijtgranen, zoals Duyvis, Lay’s en Quaker, die in een zogenaamde Unwasted-box worden aangeboden. Het is voor het eerst dat PepsiCo in de Benelux direct aan de consument gaat verkopen zonder tussenkomst van een distributeur, vertelt Jeroen Heslenfeld, hoofd Unwasted van PepsiCo in de videocollectie E-Commerce. “Normaal leveren we via winkels en benzinestations.” Het gaat om snackproducten die korter dan 5 weken houdbaar zijn en die niet meer geschikt zijn om aan supermarkten aan te bieden. Voor consumptie zijn de producten wel geschikt. Een deel van deze producten wordt aan de Voedselbank geschonken, maar daar blijft altijd van over. Unwasted heeft zich aangesloten bij Samen Tegen Voedselverspilling (STV), een nationale samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, de overheid en consumenten met de ambitie 50 procent minder voedselverspilling in 2030. PepsiCo heeft de formule nu uitgerold naar Mexico, waar het product wordt getest voor de internationale markt, met alle lokale uitdagingen van dien. Heslenfeld verwacht niet dat direct to consumer een belangrijk onderdeel van de voedingsindustrie gaat worden. “Maar je ziet het wel bij andere sectoren. Denk aan Tesla. Grote kans dat andere autofabrikanten deze formule gaan navolgen. Een andere manier om direct de consument aan te spreken is retail media, waarbij advertenties of meer in het algemeen content de consumenten naar een landingspagina sturen, waar ze de retailer kunnen selecteren om het product te bestellen. “Daar zit ook een toegevoegde waarde voor de retailer omdat we ze helpen aan bezoekersverkeer.” De video Hoe kan e-commerce bijdragen aan de strategie van een voedselmerk? kan na registratie gratis worden bekeken.  
(Emerce TV) ‘Ga voor Profit On Ad Spend’
3 dagen
De Return On Ad Spend, ook wel bekend als ROAS, was jarenlang de belangrijkste KPI voor veel internetverkopers. Nu komt steeds vaker POAS in beeld. Daarbij wordt het succes van de onderneming niet meer gemeten op basis van omzet, maar op basis van winst. En daar bereik je veel meer mee, zegt digitaal marketing manager William Ruiter, in de videocollectie E-Commerce. Het nadeel aan de ROAS is dat de focus volledig op opbrengst ligt. Dit geeft soms een vertekend beeld van de daadwerkelijke winstgevendheid. “ROAS cijfers kunnen best gunstig lijken, maar als je een ondernemer vraagt: heb je liever 10.000 euro meer opbrengst dan winst, dan zal hij altijd voor de winst gaan,” zegt Ruiter. Om het probleem aan te pakken is de POAS in het leven geroep; Profit On Ad Spend. Door te rekenen met de POAS deel je de winst (in plaats van de omzet) door de advertentiekosten. Dat is een nieuwe aanpak die nog door meer bedrijven omarmd moet worden. “Het is logisch dat je advertentiebudget afstemt op je grootste winstmakers, maar die moet je wel in beeld hebben,” zegt Ruiter. “Het is even wat werk, maar je moet op productieniveau je aanbod zien te segmenteren.” Aan de hand van de verkoop- en inkoopprijzen kun je de POAS per order berekenen en deze weer terugsturen naar bijvoorbeeld Google Ads. En dat kan ertoe leiden dat het advertentiebudget minder groot wordt. De video Winst draaien met je Google Ads campagnes? Stel je winstgevendheid per product vast is na registratie gratis te bekijken.

BCC vraagt faillissement aan
3 dagen
De bewindvoerders van BCC vanochtend het faillissement van de elektronicaketen aangevraagd. Dat bevestigen verschillende bronnen binnen en rond het bedrijf aan RTL Z. BCC kreeg vorige week al uitstel van betaling. BCC heeft 58 winkels en een webshop, en telde eind 2021 nog 1350 medewerkers. Het is onduidelijk of de winkels openblijven. Eerder dit jaar voerde het winkelbedrijf een reorganisatie door, waarbij zo’n 50 banen op het hoofdkantoor werden geschrapt. Ook sloten afgelopen anderhalf jaar enkele vestigingen. Bewindvoerders Joris Lensink en Thijs Hekman reageerden vanmorgen nog niet op verzoeken om een toelichting. Het is wel de bedoeling dat er een doorstart komt. Eind 2020 nam Mirage Retail Group (MRG), het bedrijf achter Blokker en Intertoys, het zwaar verlieslijdende BCC voor een symbolisch bedrag over van de toenmalige Franse eigenaar FNAC.
Ontslagen bij ChannelEngine
3 dagen
Technologiebedrijf ChannelEngine uit Leiden ontslaat tien procent van zijn medewerkers. Dat maakt oprichter en directeur Jorrit Steinz aan de markt bekend met een bericht op LinkedIn. “De groei van het bedrijf blijft onder de verwachting voor het jaar als gevolg van de economische ontwikkelingen die we allemaal meemaken.” De kosten moeten omlaag en dat betekent een herstructurering van het bedrijf en ontslagen. Wat dat eerste exact inhoudt, houdt de ondernemer ongewis. ChannelEngine uit Leiden levert software waarmee winkeliers en merken vanuit één platform hun handelswaar op de grootste marktplaatsen internationaal kunnen aanbieden. Retailers hebben te kampen met stijgende productprijzen en tanende koopkracht van consumenten. Dat zet hun winstmarges verder onder druk.
(Emerce TV) Arla: ‘We vieren ook onze mislukkingen’
3 dagen
Arla Foods is een Zweeds-Deense zuivelcoöperatie, die eigendom is van ongeveer 10.000 melkveehouders. Het hoofdkantoor staat in het Deense Aarhus. Het huidige bedrijf is ontstaan door een fusie tussen het Zweedse Arla en het Deense MD Foods. Remi Tromer is verantwoordelijk voor de coorninatie van e-commerce activiteiten in Europa. “De landen leren van elkaar,” vertelt ze in de Videocollectie E-Commerce. Arla verkoopt een breed pakket van melkproducten waaronder dagverse producten, kaas, boter en melkpoeder. Bekende merknamen zijn Arla, Castello (kaas), Lurpak (boter) en Puck. Het bedrijf is vooral actief in Denemarken, Zweden en Finland en in Noordwest-Europa. Na de fusie tussen Friesland Foods en Campina moest de nieuwe combinatie van Europa bepaalde activiteiten afstoten. De zuivelfabriek in Nijkerk is op 4 mei 2009 door Arla overgenomen, inclusief de merken Kwarkyoghurt, Milk&Fruit en Breaker (van Friesland Foods), evenals Melkunie (voorheen Campina). Ook kreeg Arla een licentie van 10 jaar voor gebruik in Nederland van het merk Friesche Vlag voor dagverse zuivelproducten. Er zijn volgens Tromer belangrijke verschillen tussen de landen als het gaat om e-commerce. Zelf levert het bedrijf niet rechtstreeks aan de consument. De verkoop gaat via partijen als Albert Heijn en Picnic. “We zien de platformen van de retailers niet alleen als een verkoopkanaal, maar ook als een communicatieplatform voor onze klanten. Daar ligt nog wel een uitdaging.” Arla ziet de sector als een ‘speeltuin’. De regionale teams krijgen een mandaat om hun eigen beleid te voeren als het gaat om de samenwerking met retailers. “Wij vieren onze mislukkingen net als onze successen, want we zien het als een leerproces. Om te voorkomen dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden, worden de bevindingen zoveel mogelijk in de organisatie gedeeld. Succesvolle formules kunnen zo snel worden geïmplementeerd in andere landen.” De video Volgens Arla is e-commerce een speelplaats is na registratie gratis beschikbaar.
The Next Web volledig in Britse handen
3 dagen
Het eigendom van The Next Web komt volledig in Britse handen en de leiding ook. CEO Myrthe van Erve verlaat het mediabedrijf tegen het einde van dit jaar. Dat volgt uit het verwerven van de laatste pluk aandelen door de Financial Times van The Next Web. De Engelsen hadden sinds september 2021 al de meerderheid van de stukken, nu allemaal. TNW wordt verder geïntegreerd in de FT-groep, zo laat de eigenaar uit Londen weten. De techtitel blijft gehuisvest in Amsterdam. De Financial Times heeft in de vorm van Sifted nog een andere, Europa-gerichte techtitel. CEO Myrthe van Erve (foto, midden) wordt door de Engelsen vriendelijk bedankt voor haar werk. Ze vertelt nog niet wat haar volgende carrièrestap omvat. De eerste The Next Web-conferentie werd in 2006 gehouden in de Sint-Olofskapel te Amsterdam.
(Emerce TV) MARS: ‘Al vroeg contact gezocht met flitsbezorgers’
3 dagen
MARS, bekend van zoetwaren en diervoeding, doet uitgebreid onderzoek naar klantengedrag, zo vertelt Pleuni Rohof, hoofd e-commerce, in de videocollectie E-Commerce. “Nederland was een van de eerste landen waar we hebben geëxperimenteerd met flitsbezorgers, vanwege de gedachte dat mensen vanuit een impuls snoepgoed willen bestellen.’ MARS verkoopt niet direct aan de eindconsument, maar kijkt wel voortdurend naar mogelijkheden om de bestelervaring te optimaliseren. Slechts 8 procent van de zoetwaren wordt online gekocht, maar voor diervoeding is dat liefst 30 procent. “Hier geeft de gemaksrol de doorslag; het feit dat je grote zakken hondenbrokken kunt kopen die gratis aan huis worden bezorgd.’ MARS lijkt ook naar kunstmatige intelligentie, al zijn er nog geen concrete ontwikkelingen te melden. Rohof noemt de Amerikaanse bezorger Instacart als inspiratie. Zij hebben een app ontwikkeld die vragen op het gebied van voeding beantwoordt, bijvoorbeeld waar vind ik zuivelvrije snacks? Deze producten kunnen dan ook meteen besteld worden. Rohof verwacht ook een groeiende rol voor social commerce. “Daarin loopt Azië natuurlijk voorop, maar ik denk ook hier dat kleinere influencers, met een gering aantal toegewijde volgers, een beslissende rol kunnen spelen.” De video De e-commerce strategie van MARS kun je hier bekijken.
Darknet-marktplaats Piilopuoti gesloten
3 dagen
Europol meldt een succesvolle actie tegen de darknetmarktplaats Piilopuoti. Verschillende Europese partners onder leiding van de Finse douane (Tulli) waren erbij betrokken, zoals de Duitse federale recherche (BKA) en de Litouwse recherche (Lietuvos kriminalinės policijos biuras). Potentiële bezoekers van de marktplaatspagina op het Tor-netwerk zien nu een webpagina die de sluiting van de dienst aangeeft. Er werden drugs en illegale goederen in grote hoeveelheden verkocht. De darknet-marktplaats bestond al sinds mei 2022. De goederen die op Piilopuoti werden verkocht, waren eerder vanuit het buitenland Finland binnengesmokkeld. Autoteiten slagen er steeds vaker in om darknetmarktplaatsen plat te leggen. Begin mei ontmantelden wetshandhavingsinstanties uit negen landen bijvoorbeeld de darknet-marktplaats Monopoly Market en arresteerden daarbij 288 verdachten.
E-commercebedrijf Sparkles koopt Simply Colors
3 dagen
E-commercebedrijf Sparkles uit Zeist neemt Simply Colors uit Soest over om zijn portfolio, gecentreerd rondom feestkaartjes, uit te breiden. Vanochtend maken de bedrijven het samengaan van de twee bekend. Onder de transactie valt ook Simply Colors’ label Bulbby, dat gepersonaliseerde cadeautjes verkoopt. Over de financiën doen de bedrijven geen uitspraken. Sparkles is sinds 2011 actief met de merken als Hippe Geboortekaartjes, Made for Moments en Pretty Orange in Nederland, België en Duitsland. Daarnaast maken ruim zestig webshops via white label gebruik van Sparkles’ platform. Dat laatste houdt in. Andere bedrijven gebruiken de software uit Zeist om hun eigen kaartenplatform op te draaien. Simply Colors is gespecialiseerd in gepersonaliseerde producten en cadeaus in de markt voor baby’s en jonge kinderen. De koper heeft de ambitie om marktleider te worden in Nederland, België en Duitsland. Groeikansen zien ze in assortimentsuitbreiding en in omzetgroei over de grens. Met de overname van Simply Colors komt het aantal medewerkers binnen de Sparkles-groep op 175 man. Sparkles maakt onderdeel uit van drukkerijbedrijf Koninklijke Em. de Jong-groep. Dat is verder nog actief in Frankrijk, Engeland en Ierland. Foto: Johan Larsson (cc)
(Emerce TV) ‘Fashion zeer geholpen met AI’
3 dagen
AI kan het bedrijfsproces aanzienlijk vereenvoudigen, met name in de fashionindustrie. Dat zegt Michael Verdonck van Crunch Analytics in de videocollectie E-Commerce. Het verzamelen van grote datasets en het gebruik van machine learning algoritmen helpt werknemers bij het maken van betere beslissingen, maar de technologie laat ook toe systemen te trainen die op hun beurt zelfstandig beslissingen nemen. Dat kan bij een retailer gaan over het zetten van de juiste prijs, het voorspellen van de te verwachte verkopen of het automatisch bepalen van juiste aankoopvolumes. De afgelopen jaren groeide het Gentse Crunch Analytics uit van een startup met vijf medewerkers tot een ‘schalend bedrijf’ met meer dan vijfentwintig medewerkers. Crunch Analytics opende in 2019 een tweede kantoor in Rotterdam. De Nederlandse markt is extra aantrekkelijk voor de Gentenaren, want Nederlandse bedrijven wagen zich sneller in het diepe. Verdonck begint onder meer over het buikgevoel wat veel bedrijven nog hanteren bij het nemen van beslissingen. “AI kan helpen om die beslissingen beter te ondersteunen. Dat begint al met de inkoop. Wat hebben we nodig en hoeveel? Vervolgens de verdeling via de winkels. In Wallonie zijn mensen veelal kleiner dan in West Vlaanderen, de grotere items wil je dus in je Vlaamse winkels hebben. Vaak zijn er ook regionale verschillen, waarbij bepaalde items het in de ene winkel beter doen dan de andere. Je kunt ook kijken naar de verdeling tussen de webwinkel en de fysieke vestigingen. En tenslotte de afprijzing aan het slot van het seizoen.’ Voor G Star heeft Crunch berekend wat de prijsstelling per land moest worden. Verdonck erkent dat sommige bedrijven nog terughoudend zijn, omdat ze niet precies weten hoe de algoritmen werken. “Je moet vertrouwen opbouwen, kortom, kijken wat heeft gewerkt en wat niet. Maar AI valt of staat bij kwalitatief goede data. Zorg dat het op de correcte manier wordt verzameld.’ De video AI in fashion retail: van banenbedreiging naar datagedreven relevantie is na registratie gratis te bekijken.
Maarten Cleeren wordt managing director Techleap, Hadewych Corstens aangesteld als commercial director
3 dagen
Maarten Cleeren is benoemd tot de nieuwe managing director van Techleap. Hij neemt daarmee het stokje over van Maurice van Tilburg, die na vier jaar Techleap directeur wordt van het Nationaal Groeifonds. Cleeren is sinds maart 2022 directeur operations bij Techleap en heeft de operatie verder geprofessionaliseerd. Hij werkte eerder in leiderschapsrollen bij uitgevers Noordhoff en Elsevier. Met zijn benoeming start ook een nieuwe fase voor Techleap, waarin sommige activiteiten zelfvoorzienend moeten gaan worden met steun van het bedrijfsleven. Daarnaast wordt er stevig ingezet op data als ondersteunende component en komt er nog meer aandacht voor thematische samenwerkingen en het ondersteunen van Deeptech-bedrijven. De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft opdracht gegeven om de community-initiatieven van Techleap te verzelfstandigen door het aantrekken van private gelden. De organisatie stelt Hadewych Corstens aan als commercial director om hier invulling aan te geven. Daarmee is het leiderschapsteam van Techleap compleet. Met de verlenging van het Techleap-programma tot 2026 zal de organisatie bestaande programma’s voortzetten, een extra focus aanbrengen op deeptech en data, en community-activiteiten verzelfstandigen en uitbreiden.

Amazon pakt uit met nieuwe hardware
3 dagen
Amazon heeft woensdag een reeks nieuwe producten gelanceerd, waaronder een nieuwe Ring-camera met 3D-bewegingsdetectie. De Ring Stick Up Cam Pro met batterij en netsnoer kost 180 euro en de versie met zonnepaneel kost 200 euro. Amazon onthulde ook de Fire TV Sound Bar, een compacte bluetooth-soundbar die in de VS 120 dollar moet gaan kosten. De 24-inch soundbar ondersteunt Dolby Audio en DTS Virtual:X en is te gebruiken met alle Amazon Fire TV-apparaten. Amazon komt ook weer met een nieuwe versie van de Echo Show, een slim scherm met ingebouwde speaker, die een vernieuwde interface en betere luidsprekers krijgt. De Echo Show 8 kost 150 dollar. Een demo waarin de weer-app te zien was, gebruikte een groter lettertype naarmate de gebruiker verder weg stond, maar het verkleinde het lettertype en voegde fijnere details toe naarmate hij dichterbij kwam. De Echo Show 8 heeft ook een gecentreerde camera, waardoor videogesprekken natuurlijker moeten aanvoelen. Ook nieuw is de Amazon Echo Hub, een smart home-hub met een 8 inch scherm, die je aan de muur kunt hangen. Hiervoor betaal je 180 dollar. Amazon toonde verder de Echo Frames, een slimme bril die eruit ziet als een normale bril. De spraakverwerking aan boord is verbeterd. De nieuwe Echo Frames heeft 6 uur batterijduur en verbeterde ingebouwde speakers. De bril kost 270 dollar.
(Emerce TV): ‘Ga voor SAAS oplossing in e-commerce’
3 dagen
De e-commerce patiënt is ziek. Bedrijven die online aan consumenten willen verdienen hebben de neiging om alles zelf te doen, terwijl de meeste allemaal hetzelfde e-commerce platform bouwen. Het resultaat is dat naar schatting negentig procent van de Nederlandse webwinkel nauwelijks rendabel is te krijgen. Zegt NextChapter eCommerce NextChapter CEO Michiel Bestebroer in de Videocollectie E-Commerce die zo dadelijk live gaat. Alleen al in de fashionbranche spenderen merken, retailers en retailers naar schatting 500 miljoen euro aan hun eigen, vrijwel identieke e-commerce platformen. Aanvullend zijn er nog kosten voor online marketing en de retouren. Besteboer: “Bedrijven betalen doorgaans veel leergeld.” Bestebroer en zijn collega’s liepen zelf tegen dergelijke problemen aan, en besloten tot de oprichting van The Future of E-commerce, een next level e-commerce SaaS platform voor multichannel verkopen. Zodat bedrijven kunnen groeien zonder technische beperkingen. The Future of E-commerce is een samenwerking tussen Nextchapter, Supplime.eu en D2C Company. ‘Gezamenlijk bieden wij je de voordelen van een bewezen e-commerce platform, eersteklas logistiek & fulfilment en gespecialiseerde influencer en marketplace marketing als één geïntegreerde dienst.,’ zo luidt de belofte. De dienstverlening omvat A tot Z e-commerce proces met gespecialiseerde online marketing, direct beschikbare software (PIM, OMS, storefronts) en geïntegreerde logistiek. Online verkoop, afhandeling en marketing wordt geserveerd als één geïntegreerde dienst. “Wat je aan de achterkant hebt zitten is minder belangrijk dan wat er aan de voorkant zit. Daar moet je uniek zijn,” zegt Bestebroer. E-commerce is uitdagend geworden, vult Rob van Gent aan van D2C aan. “Tegenwoordig moet je honderden kanalen aansturen, denk aan marktplaatsen en influencers. Het is logisch om een groot aantal processen uit te besteden.” De SAAS oplossing is niet alleen interessant voor kleine partijen. Grotere merken kunnen hun bestaande internationale verkoop fors stroomlijnen met de laatste technische mogelijkheden; kleinere merken kunnen direct instappen in een eigentijds ontzorgend totaalsysteem voor cross-border e-commerce. Bedrijven die hiervoor in aanmerking komen zijn onder meer B2B verkopers die de consumentenmarkt willen betreden en webshops die in hun groei vastlopen. Bart de Rijke van Supplime wijst erop dat er een moment komt in de levenscyclus van een webshop waarbij je grote beslissingen moet nemen. “Meestal gaat het daarbij om forse investeringen met de nodige risico’s.” De SAAS formule is niet een kwestie van een abonnementje nemen, zoals bij Netflix. Er moet het nodige worden geïntegreerd en aangepast. Binnen TFC werkt men tevens aan verticale (gespecialiseerde) marktplaatsen waarin merken hun producten beter kunnen verkopen dan via de algemene horizontale marktplaatsen. De gewone ‘webshop’ voor merken zal vooral draaien om merkbeleving en first party data wordt dé belangrijkste driver van marketing. De video Hoe je met EaaS kunt besparen op je operationele kosten in e-commerce is na registratie gratis te bekijken.
7 op de 10 bedrijven deden afgelopen jaar aan digitalisering
3 dagen
In het afgelopen jaar nam bijna 71 procent van de bedrijven digitaliseringsinitiatieven. Een hogere productiviteit en efficiëntiewinst is de vaakst genoemde reden om verder te digitaliseren. Ruim de helft van deze bedrijven ondervond hierbij geen belemmeringen zoals te hoge kosten of een gebrek aan deskundig personeel. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Conjunctuurenquête Nederland. Voor dit onderzoek zijn in augustus 2023 vragen over digitalisering gesteld aan bedrijven met vijf of meer werkzame personen in de industrie, detailhandel en diensten. Digitalisering is het gebruiken van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) en/of digitale technologieën. Ruim 4 op de 10 bedrijven ervaren (zeer) positieve impact van digitalisering Niet voor alle bedrijven heeft digitalisering evenveel impact. Ruim een kwart van de bedrijven gaf aan geen of nauwelijks impact te merken van het toegenomen gebruik van informatie- en communicatietechnologieën. Ruim 42 procent van alle ondervraagde bedrijven ervaarde de afgelopen 12 maanden een positieve impact van digitalisering op de groei en ontwikkeling. Bijna 30 procent van de bedrijven ondernam in het afgelopen jaar geen digitaliseringsinitiatieven. Van de detailhandelaren gaf 53 procent aan dat digitalisering in de afgelopen 12 maanden een (aanzienlijk) positieve impact had op de groei of ontwikkeling van het bedrijf. Dit is het hoogste percentage van alle onderzochte bedrijfstakken. In de informatie en communicatie was het percentage iets lager (48 procent), maar gaf 17 procent van de bedrijven aan aanzienlijke positieve impact te ervaren door digitalisering. Ook in de zakelijke dienstverlening (10 procent) was de groep bedrijven die aanzienlijke impact ervaarden relatief groot. In de horeca speelde digitalisering het afgelopen jaar de kleinste rol. Meer dan de helft van de horecaondernemers nam geen initiatieven om te digitaliseren. Voor ruim 4 op de 10 bedrijven is het verhogen van de efficiëntie of productiviteit de belangrijkste reden om verder te digitaliseren. 8 procent van de bedrijven zet ICT vooral in voor het verbeteren van de klantervaring. Dit geldt vooral voor bedrijven in de verhuur en handel in onroerend goed (23 procent). Ook het verbeteren van toegang tot informatie voor bijvoorbeeld besluitvorming was in deze bedrijfstak een relatief vaak genoemde reden (15 procent). Gemiddeld gaf 6 procent van alle bedrijven dit als belangrijkste reden om verder te digitaliseren.

Pagina's

Abonneren op emerce