emerce

286 nieuwsberichten gevonden
Consumentenbond: Bunq aantrekkelijk voor oplichters
9 uur
De Consumentenbond constateert dat de manier van werken van Bunq de online bank aantrekkelijk maakt voor criminelen. De Consumentenbond roept Bunq op meer te doen om consumenten te behoeden tegen oplichting. De meeste banken in Nederland maken gebruik van de IBAN naam-check. Dat houdt in dat als een consument geld overmaakt naar een bepaald persoon of bedrijf, maar het rekeningnummer niet bij die naam hoort, hij een waarschuwing krijgt. Maar Bunq gebruikt dit systeem niet. Ook de veelheid aan IBAN-nummers die klanten krijgen, maakt de bank vermoedelijk aantrekkelijk voor oplichters. Iedere klant krijgt er standaard 25. Bunq zegt fraudebestrijding wel degelijk serieus te nemen en accounts te blokkeren wanneer het oplichting vermoedt. Molenaar: ‘Dat is mooi, maar het is wel de put dempen als het kalf al verdronken is. Wij vinden dat Bunq meer moet doen om oplichting te voorkómen. Zoals een naam-nummer controle invoeren.’
Bloomberg: Apple pas volgend jaar met VR headset
10 uur
Het duurt zeker tot 2022 voordat Apple met een eigen VR headset komt. Dat meldt Bloomberg. De VR-headseet, met de codenaam N301, bevindt zich volgens Bloomberg in een ‘late prototypefase’. Apple mikt op professionele gebruikers.  Concurrerende headsets kosten tussen de 300 en 900 dollar, maar Apple zit in een beduidend hoger prijssegment. Misschien niet ten onrechte. Vergelijkbare headsets van Oculus of Samsung zijn geen verkoopsuccessen gebleken. Pas na 2022 wil Apple een AR-bril uitbrengen. Daarmee zou het bedrijf dan concurreren met Microsoft, die zes jaar geleden zijn eerste HoloLens lanceerde.
Storecove opent kantoor in Duitland
11 uur
Technologiebedrijf Storecove uit Amsterdam opent een kantoor in Düsseldorf om zijn technologie voor elektronisch factureren daar actiever op de markt te brengen. Het bedrijf speelt daarmee ook in op een nieuwe regel van de Duitse regering die stelt dat e-factureren richting overheidsinstanties per eind november verplicht is. Precies dat proces is hetgeen het team van directeur Dolf Kars faciliteert. Het Nederlandse bedrijf levert de technologie om bedrijven en ERP-pakketten aan te sluiten op het Peppol e-facturatienetwerk. De financiële pakketten van aangesloten bedrijven en overheidsinstanties kunnen hiermee direct met elkaar communiceren. Het versturen van een factuur wordt daarmee zo net zo eenvoudig als het versturen van een Whatsapp bericht, direct leesbaar afgeleverd binnen enkele seconden. In Duitsland gebeurt dat bijvoorbeeld al voor klanten als Rhenus-Logistics, Office Depot en AnyLamp. Kars: “Een gevolg van de coronasluiting voor bedrijven is dat hun eigenaren bijna verplicht zijn gaan nadenken over digitale transitie. In automatisering vinden zij een grote mogelijkheid tot kostenreductie.” Storecove treft voorbereidingen om hierna een kantoor te openen in Singapore en Frankrijk. Van Singapore wil het zich richten op onder meer Japan, India en Maleisië. Het is reeds actief in Australië en Nieuw-Zeeland. Foto: Andreas Wald (cc)
DHL opent pakketpunten in 250 vestigingen van HEMA
12 uur
HEMA en DHL Parcel openen morgen in ruim 250 filialen een DHL pakketpunt om de toenemende druk op de pakketdienst te verlichten. HEMA en DHL werken al langere tijd samen om de online leveringen naar klanten te brengen. Op dit moment worden er 250 pakketpunten van DHL in HEMA-winkels gerealiseerd die komende vrijdag open zullen gaan. De extra pakketpunten dragen er volgens DHL aan bij om in de komende maanden thuisbezorgingen soepel te laten verlopen. Naast de 250 winkels die vanaf vrijdag toegankelijk zijn als pakketpunt is de verwachting dat de komende weken meer vestigingen van HEMA worden aangesloten bij dit initiatief. HEMA heeft in totaal 550 winkels in Nederland. Bij de pakketpunten kunnen uitsluitend pakketten van DHL opgehaald of ingeleverd worden.
T-Mobile Nederland verkoopt zijn telecommasten
13 uur
Deutsche Telekom maakt dochterbedrijf T-Mobile Nederland lichter in kosten en onderhoud en verkoopt zijn telecommasten. De koper is het Spaanse Cellnex, dat over heel Europa tienduizenden masten exploiteert. Deutsche Telekom verkoopt 3.150 masten aan Cellnex Nederland en krijgt daarvoor 38 procent van de aandelen in dat bedrijf. De Nederlandse tak van het Spaanse bedrijf heeft nu 4.314 mastlocaties en neemt er komende jaren nog 180 extra in gebruik. T-Mobile belooft dat het komende vijftien jaar klant wordt en dat steeds met periodes van tien jaar zal verlengen. Vodafone Group is ook bezig zijn mastenpark af te splitsen. De Engelsen willen echter wel de controle houden en brengen daarom een minderheid van de aandelen in het nieuw gecreëerde Vantage Towers naar de beurs. Foto: Guilhem Vellut (cc)
Standaard op komst voor digitaal vaccinatiebewijs
13 uur
Microsoft, Oracle, Salesforce en diverse andere organisaties werken aan een digitaal vaccinatiebewijs waarmee mensen weer evenementen kunnen bezoeken of kunnen reizen. De bedrijven willen een standaard ontwikkelen voor een vaccinatiebewijs. Voor mensen zonder smartphone wordt gedacht aan een document dat van QR-codes is voorzien. Het VCI bestaat uit CARIN Alliance, Cerner, Change Healthcare, The Commons Project Foundation, Epic, Evernorth, Mayo Clinic, Microsoft, MITRE, Oracle, Safe Health en Salesforce.
Kwart verkopers bol.com adverteert daar ook
14 uur
Het aantal zakelijke verkopers op bol.com dat ook adverteert op de handelssite is afgelopen halfjaar verdubbeld tot een kwart. Hoe groot het gemiddelde budget van de 10.858 adverteerders in december was, is niet bekend. Dit komt naar voren in de eerste Platform Monitor van bol.com (PDF). Het bedrijf is van plan dit rapport vanaf nu elk kwartaal te publiceren. Bedrijven die op internet willen adverteren hebben niet bijster veel keuze. Het meeste geld gaat naar Facebook of Google, maar afgelopen jaar hebben ook Amazon en DPG zich gemeld als alternatieve platformen. Bol.com is wel de grootste Nederlandse website en app (PDF) maar besteedde jaren weinig aandacht aan reclameopties in de winkel. En dat terwijl retailmedia bij moederbedrijf Ahold Delhaize zo oud is als de weg naar Rome. Een woordvoerster legt uit: “In de lente van 2020 hebben wij ‘Adverteren bij bol.com’ helemaal vernieuwd voor onze verkooppartners. Daar is veel op gereageerd.” Dat verklaart de sterke stijging. “In het vierde kwartaal is het aantal nieuwe partners hierbij wat minder hard gestegen door de focus op het uitleveren van pakketten tijdens de feestdagen.” Daar staat wel tegenover dat het aantal verkooppartners in drie maanden met tien procent steeg. “Dit is waarschijnlijk vanwege de feestdagen in combinatie met de coronamaatregelen, toen consumenten veel voor de feestdagen online kochten en ondernemers een aanvullende manier zochten om hun artikelen te verkopen.” Daarnaast is bol.com afgestapt van Criteo als technologieleverancier. Ondanks diens nu strategische focus op retailmedia is het platform uit Utrecht in zee gegaan met Mabaya uit Israël. In Nederland gaven adverteerders 2,3 miljard euro uit aan uitingen op online kanalen in 2019. Dat is 13,3 procent meer dan het jaar ervoor. Dat groeipercentage is al jaren vrij stabiel. De verwachting voor 2020 is echter dat dit er dit jaar een daling is van zo’n tien procent als gevolg van het coronavirus.
Uitzonderlijke resultaten voor PostNL, maar Covid effect ‘ebt weg’
14 uur
PostNL heeft in 2020 337 miljoen pakketten bezorgd, zo blijkt uit voorlopige cijfers. Van dat aantal is naar schatting ongeveer 25 miljoen gerelateerd aan Covid-19. De volumegroei bij Pakketten bedroeg het vierde kwartaal 29,6 procent (2020: 19,2%). Ook behaalde Mail iin de laatste weken van het jaar een uitzonderlijk resultaat nadat er tijdens de lockdown meer wenskaarten en losse post werden verstuurd. De verwachte totale omzet over 2020 bedraagt 3,2 miljoen euro omzet. De genormaliseerde EBIT over 2020 bedraagt naar verwachting circa 240 miljoen, fors meer dan eerder aangegeven. Door de aanhoudende ongekende omstandigheden blijft het zicht op de toekomstige ontwikkelingen beperkt, schrijft Post.NL. De lockdown duurt voort, hetgeen leidt tot aanhoudend sterke pakketvolumes maar ook tot extra kosten, bijvoorbeeld om de PostNL-punten in niet-essentiële winkels open te houden. PostNL veronderstelt dat het effect van Covid-19 op de bedrijfsactiviteiten geleidelijk wegebt in 2021.
ING: Pakketvervoer bouwt voort op impuls van 2020
15 uur
Het pakketvervoer en de e-commerce logistiek waren in 2020 het grote lichtpunt voor de transport en logistieksector. De toch al forse groei van e-fulfilment kreeg eind 2020 opnieuw een nieuwe impuls, waarmee het aantal in Nederland bezorgde pakketten ruimschoots boven de 500 miljoen uitkwam. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht transport en logistiek van ING Economisch Bureau. Met retailers zoals Blokker, Mediamarkt en IKEA die zelf meer logistieke regie in ‘the last mile’ willen, kunnen andere bedrijven in het wegtransport hiervan meeprofiteren, stelt ING. De impact van de coronacrisis valt tot dusver mee in het goederenvervoer, maar juist flink tegen in het personenvervoer. Bovendien begint het jaar voor de luchtvaart en het OV in een nieuw dal. In de transport en logistiek van goederen bleef de volumedaling in 2020 naar verwachting beperkt tot gemiddeld zo’n 3 procent. Dit zal in 2021 met 1,5 procent groei deels worden goedgemaakt. Voor wegtransporteurs waar de orderportefeuille gevuld bleef, was 2020 door matiging van lonen en het uitblijven van dure files zelfs een relatief goed jaar.

Amazon vraagt Duitse uitzendlicentie aan
16 uur
Amazon heeft een uitzendlicentie voor televisie aangevraagd in Duitsland. Het gaat waarschijnlijk om een streamingkanaal voor de Champions League. Vaktitel teltarif schrijft dat de in München gevestigde Duitse Amazon-dochter de aanvraag in november vorig jaar ingediend. Daarin wordt alleen melding gemaakt van Prime Video Live. Amazon heeft nog geen commentaar gegeven op het verzoek om de uitzendlicentie, en het Beierse Staatscentrum voor Nieuwe Media laat weten dat de aanvraag nog loopt. Amazon heeft de rechten om wedstrijden van de Champions League exclusief in Duitsland uit te zenden. Voor dergelijke live-uitzendingen kan een uitzendlicentie vereist zijn.
Dronter gezin regelmatig slachtoffer van vermelding geografisch IP adres
17 uur
Een gezin uit Dronten wordt regelmatig bedreigd vanwege de vermelding van een geografisch IP adres door Google. Zo ook deze week weer, toen demonstranten die tegen de coronamaatregelen zijn op zoek gingen naar de mensen achter een site Videre, die tegenstanders van de coronamaatregelen op de korrel neemt. Als van een Nederlandse website niet bekend is wat de locatie is, wordt door sommige zoekmachines de algemene locatie van Nederland overgenomen. Deze staat internationaal bekend als 52°30′0″ N, 5°45′0″ E. Als je deze getallen invoert in Google, kom je uit in Dronten, aan de Haringweg, in de achtertuin van de familie Huijbregts. De eigenlijke schuldige is echter niet Google, maar het National Geospatial-Intelligence Agency, het NGA. Jacques Huijbregts pleitte al eerder voor een correctie. Een locatie in het midden van het Markermeer bijvoorbeeld.
Amazon klaagt EU-antitrusttoezichthouders aan wegens dubbele concurrentiezaak
17 uur
Amazon heeft het Europese Hof gevraagd om de Italiaanse mededingingswaakhond uit te sluiten in een breder mededingingsonderzoek naar Amazon door EU-toezichthouders. De Europese Commissie onderzoekt dezelfde klachten over mogelijke concurrentievervalsing door het Amerikaanse techbedrijf. Zowel de Italiaanse concurrentiewaakhond als de Europese Commissie verdenkt Amazon ervan de concurrentie te frustreren bij de selectie van externe verkopers. Deze verkopers zouden eerder worden geselecteerd door Amazon als ze gebruikmaken van logistieke diensten en bezorgingsdiensten van het techbedrijf. Het Europese recht bepaalt dat nationale mededingingsautoriteiten niet tegelijk met de Europese Commissie hetzelfde onderzoek mogen verrichten, zegt Amazon. De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM begon zijn zaak al in 2019, terwijl de EU in november een onderzoek aankondigde. Google heeft op zijn beurt gevraagd of een concurrentiezaak aangezwengeld door tien Amerikaanse staten van Texas naar Californië kan worden verplaatst. In deze zaak draait het om vermeend machtsmisbruik op de advertentiemarkt. Google wil dat de zaak door een Californische rechtbank wordt behandeld omdat er dan meer getuigen kunnen worden opgeroepen. Google heeft zijn hoofdkantoor in Mountain View.
Betalingen met iDEAL in 2020 dertig procent hoger
17 uur
Het aantal betalingen en de omzet met iDEAL zijn het afgelopen jaar explosief gestegen, met meer dan 30 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar. In de lockdown-maand december waren die groeipercentages zelfs hoger dan 40 procent. Dat meldt Currence, het bedrijf achter iDEAL. Het totale aantal iDEAL-betalingen kwam in 2020 uit op 890 miljoen, met een omzet van 70 miljard. Bijna 85 procent van alle iDEAL-betalingen werd afgerond op smartphones en tablets, in de mobiele apps van banken. Mobiele betaalverzoeken tussen vrienden en familie (Tikkie) namen 21 procent van alle iDEAL-transacties voor hun rekening. Naar schatting 39 procent van alle iDEAL-betalingen had betrekking op e-commerce, bij binnenlandse en buitenlandse webwinkels. De resterende 40 procent was voor het betalen van bijvoorbeeld periodieke rekeningen, bekeuringen of gemeentebelastingen of voor het ophogen van pre-paid tegoeden. In maart 2020 werden met iDEAL de duurste aankopen gedaan, voor een gemiddeld bedrag van bijna 93 euro, ruim 15 euro hoger dan gemiddeld in alle andere maanden van het jaar. Het gebruik van iDEAL QR-codes lijkt definitief door te breken. Werden eind 2019 nog zo’n 100.000 iDEAL-betalingen per maand via een QR-code opgestart, eind 2020 waren dat er al 450.000 per maand. Onder andere goede doelen hebben de iDEAL QR-code ontdekt. Zo heeft het Rode Kruis vorig jaar iDEAL QR-codes ingezet op TV, in direct mailings en in advertenties. Daarmee heeft de hulporganisatie ruim 400.000 euro opgehaald. Snel inloggen of online identificeren met iDIN was aan het einde van afgelopen jaar mogelijk bij 235 verschillende bedrijven en organisaties. Een jaar eerder stond de teller op 180 acceptanten. Het aantal iDIN-transacties is in 2020 met 62 procent gestegen ten opzichte van 2019, tot ruim 7,5 miljoen transacties. In 2017, het eerste volledige jaar waarin iDIN werd aangeboden, werden 488.000 iDIN-transacties gemeten.
250 miljard dollar aan transacties via WeChat
18 uur
Het Chinese WeChat faciliteerde vorig jaar maar liefst 250 miljard dollar aan transacties via zijn miniprogramma’s, diensten om kleren te kopen, boodschappen te bestellen en taxi’s te reserveren. Dat is het dubbele van de omzet in 2019. Het berichtenprogramma van internetreus Tencent introduceerde de mini-programma’s in het begin van 2017. Hoeveel programma’s WeChat nu ondersteunt is niet bekend, maar in 2018 ging het al om een miljoen. Een groot deel van de mini-programma’s zijn games. Die worden maandelijks door 500 miljoen mensen gebruikt. WeChats zakelijke versie telt 130 miljoen gebruikers. Zijn grootste rivaal Dingtalk van Alibaba heeft er 155 miljoen.
Joe Biden: nieuw tijdperk voor tech?
19 uur
De nieuwe president Joe Biden zal zijn aandacht voorlopig niet richten op techzaken, zoals netneutraliteit, breedband in het landelijk gebied en online privacy. Bidens aanwezigheid in de Oval Office in de komende vier jaar zal naar verwachting niettemin een grote invloed hebben op de sector. In de eerste honderd dagen van zijn presidentschap lijkt Biden een groot aantal besluiten van voorganger Trump terug te willen draaien. Daarvan is Trumps beslissing om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs het belangrijkste. Ook de harde migratiestandpunten van Trump worden herzien. Voor tech lijkt wel een minder vijandig tijdperk aan te breken dan onder Trump, die vooral Google en Twitter verweet conservatieve geluiden te onderdrukken. Daarnaast ontketende hij een handelsoorlog met China die verkeerd heeft uitgepakt voor Amerikaanse chipfabrikanten. Vicepresident Kamala Harris, afkomstig uit Californië, wordt meer als vriend dan vijand van de techindustrie gezien vanwege haar banden met Silicon Valley. Maar de gezellige relatie die de sector had met de Obama administratie lijkt definitief voorbij. Zo zal kritisch gekeken worden naar de macht van sociale media reuzen. Facebook, Twitter en andere techbedrijven voelen al de druk van politici aan beide zijden van het politieke spectrum. Daarnaast gaan de onlangs aangekondigde rechtszaken tegen bedrijven als Google en Facebook gewoon door. Het schrappen van Sectie 230 van de communicatiewet staat hoog op de agenda. Deze wet beschermt de techreuzen tegen allerlei rechtszaken. Mitch McConnell, die de Republikeinse meerderheid leidde in de Amerikaanse senaat, heeft de afschaffing van sectie 230 in januari opnieuw op tafel gelegd. Biden heeft al laten doorschemeren dat ook hij voorstander is van een herziening van de wet. Belangrijk Biden vindt wetenschap en technologie overigens wel belangrijk. Op zaterdag introduceerde hij zijn kandidaat voor directeur van het Office of Science and Technology Policy. Renata Hesse en Juan Arteaga zullen zich met name over de regulering van techsector ontfermen. Hesse is eerder jarenlang actief geweest voor het Amerikaanse ministerie van Justitie. Hesse zou Amazon hebben geadviseerd over de overname van Whole Foods. Net als Hesse is Artega ook in de private sector actief geweest. Hij adviseerde onder meer JP Morgan Chase en telecombedrijf AT&T. De techgiganten hebben zelf ook kandidaten voorgesteld voor hoge functies in ministeries en overheidsorganisaties. Onder meer het U.S. Commerce Department, de Office of the United States Trade Representative en de Office of Information & Regulatory Affairs. Democraten, met name Bernie Sanders, vinden netneutraliteit, het beginsel dat internetproviders al het dataverkeer gelijk behandelen, belangrijk. Verder wil Biden 20 miljard dollar uittrekken om breedband aan te leggen in armere wijken die nu zonder zitten. In de VS is de breedbandinfrastructuur erg gefragmenteerd. Het is echter de vraag of deze agendapunten zelfs maar behandeld zullen worden in het eerste jaar van Bidens presidentsschap. Europa De Europese Unie prees de inauguratie van Joe Biden woensdag als een ‘nieuwe dageraad’ voor Europa en de VS. EU-wetgevers debatteren enige tijd over nieuw digitaal beleid dat gevolgen zou hebben voor Google, Facebook en Apple. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, stelt een Common Technology Council tussen de EU en de VS voor als eerste stap om te komen tot een universele digitale regelgeving. Van het reguleren van kunstmatige intelligentie tot complexe algoritmen op basis van grote hoeveelheden gegevens, de EU wil beperkingen die tegelijkertijd de voordelen van de technologie, zoals zelfrijdende auto’s of het delen van gegevens om ziekten te bestrijden, niet beperken. Foto Shutterstock  
Wijnand Jongen eind dit jaar weg bij Thuiswinkel.org
1 dag
Wijnand Jongen heeft de Algemene Ledenvergadering van Thuiswinkel.org laten weten eind van dit jaar te stoppen als directeur van de belangenvereniging. Na meer dan 20 jaar bij Thuiswinkel.org vindt hij het tijd voor nieuwe kansen voor de verenging en voor zichzelf. Een nieuwe directeur moet nog voor de zomer worden gevonden. Thuiswinkel.org groeide onder zijn leiding van slechts 38 naar meer dan 2000 leden en partners. Zij vertegenwoordigen inmiddels zo’n 70 procent van de ruim 25 miljard euro online omzet in Nederland. ‘Deze sector is me al meer dan 25 jaar dierbaar. Ik verheug me op een mooie toekomst, voor de vereniging en voor mezelf’, zegt Jongen. Jongen blijft wel aan als president van Ecommerce Europe. Deze vertegenwoordigt de sector in Brussel. ‘De rest ligt nog open,’ zegt Jongen. ‘Ik wil graag bij de sector betrokken blijven, mogelijk in een coachende, adviserende en/of toezichthoudende rol. Ik zou ook graag iets willen betekenen op het snijvlak van onderwijs en digital commerce en mogelijk nog een boek schrijven over retail in het post-coronatijdperk.’
Bezorgen tijdens avondklok is toegestaan
1 dag
Bezorgdiensten mogen ook tijdens de avondklok gewoon aan de deur verschijnen. Dat heeft premier Rutte zojuist bevestigd tijdens de persconferentie over de voorgenomen avondklok. Afhalen is echter niet toegestaan na kwart over acht. Er zijn extra maatregelen nodig om nieuwe varianten van het coronavirus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Daarover wordt vanmiddag of morgen in de Kamer vergaderd. Het is de bedoeling dat iedereen van 20:30 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. Supermarkten moeten om half negen dicht, maar bezorgen blijft een optie. Bezorgers hebben wel een werkgeversverklaring nodig. Thuiswinkel.org liet gisteren al weten geen problemen voor webwinkels en vervoerders te verwachten. ‘De bezorging kan en mag dus ook gewoon doorgaan binnen de spertijd.’ De maatregelen betekenen wel weer een nieuwe klap voor de luchtvaart. Het voorgenomen vliegverbod gaat gelden voor passagiersvluchten uit het VK, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld. Foto Shutterstock
Nieuwe versie Chrome nu echt zonder Flash
1 dag
Google heeft een nieuwe versie van Chrome uitgebracht waarin de ondersteuning voor Adobe Flash Player volledig is verwijderd. Op 31 december stopte Adobe al de ondersteuning van Flash Player. Sinds 12 januari blokkeert de browserplugin het afspelen van Flash-inhoud. De functionaliteit van Flash is vervangen door HTML5. In de nieuwe Chrome versie zijn ook nog eens 36 kwetsbaarheden verholpen.

LG overweegt de smartphonemarkt te verlaten
1 dag
LG, de Zuid-Koreaanse rivaal van Samsung, overweegt om de smartphonemarkt te verlaten, zo blijkt uit een brief verzonden door CEO Kwon Bong-seok aan werknemers. Een woordvoerder van LG vertelt aan The Korea Herald dat de concurrentie in de smartphonemarkt steeds heviger wordt, waardoor LG keuzes moet maken. Het Koreaanse bedrijf onderzoekt alle opties, inclusief de verkoop, inkrimping of beëindiging van zijn mobiele activiteiten. LG’s mobiele divisie heeft sinds het tweede kwartaal van 2015 alleen maar verlies geleden, oftewel 23 kwartalen op rij. LG probeerde zich te onderscheiden met afwijkende formaten, zoals de Velvet en de Wing, maar die slaan niet aan.
PostNL benoemt Bart Delmulle als Chief Digital Officer
1 dag
PostNL heeft Bart Delmulle benoemd als Chief Digital Officer en lid van het Executive Committee.Delmulle is nu partner van het Brusselse kantoor van management consulting firma Bain & Company. Hij begint bij PostNL op 1 februari. De benoeming is het vervolg op de aankondiging in november 2020, toen PostNL bekend maakte dat het extra gaat investeren in digitalisering. Digitale transformatie is een cruciaal element in de strategie van PostNL. Deze uitbreiding van het Executive Committee onderstreept het toenemende belang en de centrale plaats die digitalisering heeft voor de toekomst, zegt Herna Verhagen, CEO van PostNL. Bart Delmulle is op dit moment partner van Bain & Company in Brussel. Daarvoor was hij partner bij McKinsey & Company in België en werkte hij bij Nokia Mobile Phones & Ventures in Finland.
Stichting Anton Dreesmann benoemt nieuwe Bijzonder Hoogleraar Retail Marketing
1 dag
Corine Noordhoff wordt per 1 maart 2021 aangesteld als Bijzonder Hoogleraar Retail Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Anton Dreesmann Leerstoel voor Retail Marketing. Retail is een uitdagende wereld, waarbij de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Veranderend consumentengedrag, nieuwe kanalen, steeds meer data, de markt is volop in beweging. Noordhoff is sinds 2012 werkzaam bij A.S. Watson Health & Beauty Benelux, nu als Manager Analytics & Insights. Daarvoor was ze werkzaam als Assistant Professor bij de VU Amsterdam en ze behaalde haar PhD aan de Universiteit van Maastricht in 2008. Noordhoff zal haar aanstelling combineren met haar functie bij A.S. Watson.
De VS willen dat Australië omstreden mediawet schrapt
1 dag
De Amerikaanse regering heeft Australië gevraagd om voorgestelde wetten die Facebook en Google dwingen om te betalen voor nieuws afkomstig van de lokale media te schrappen. Volgens de wet, die brede politieke steun heeft en momenteel voor een Senaatscommissie ligt, zullen Google en Facebook moeten betalen als er geen overeenkomst kan worden bereikt met Australische media. Het gaat dan met name om kleine tekstfragmenten die in de zoekmachine van Google worden weergegeven. De Australische regering kondigde de wetgeving vorige maand aan na een onderzoek waaruit bleek dat Facebook en Google een te grote macht zijn geworden in de advertentiemarkt. Van iedere 100 (Australische) dollar gaat gemiddeld 53 dollar naar Google, 28 dollar naar Facebook en 19 dollar naar andere mediabedrijven. De huidige situatie vormt in de ogen van Australië een potentiële bedreiging voor een goed functionerende democratie. Foto Pixabay
Inwerkingtreding Wet kansspelen op afstand op 1 april 2021
1 dag
De wet Kansspelen op afstand zal naar verwachting op 1 april 2021 in werking treden. Dit is een maand later dan de bedoeling was. Daardoor schuift de opening van de online kansspelmarkt ook een maand naar 1 oktober 2021. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de nieuwe inwerkingtredingsdatum. De wet Kansspelen op afstand reguleert het online aanbod van kansspelen in Nederland en maakt mogelijk dat de Kansspelautoriteit onder strikte voorwaarden vergunningen verleent voor het aanbieden van online kansspelen op de Nederlandse markt. Hoewel de implementatie voortvarend door alle betrokkenen wordt opgepakt is inmiddels duidelijk dat een zorgvuldige implementatie nog iets meer tijd vergt. Daarom wordt de inwerkingtreding van de Wet koa met een maand uitgesteld. Met de inwerkingtreding van de wet treden meteen een aantal zaken in werking: het verscherpte handhavingsinstrumentarium van de Kansspelautoriteit, het aangescherpte preventiebeleid voor landgeboden aanbieders, de aangescherpte beperkingen ten aanzien van reclame en de verplichting tot afdracht aan het verslavingspreventiefonds. Zowel landgebonden aanbieders als online aanbieders moeten vanaf 1 oktober zijn aangesloten op het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS).  
Turks advertentieverbod voor Twitter, Periscope en Pinterest
1 dag
Twitter, Periscope en Pinterest mogen geen advertenties in Turkije meer verkopen omdat ze er niet in slaagden om lokale vertegenwoordigers in Turkije aan te stellen onder een nieuwe wet op sociale media. Facebook deed dat wel. Op voorwaarde dat Facebook in Turkije een plek kan blijven waar gebruikers vrij hun meningen kunnen delen. Eerder wilde Facebook niet meewerken, maar meer dan de helft van alle Turkse inwoners gebruikt het sociale netwerk. Turkije wijzigde in de zomer van 2020 de wetgeving voor techbedrijven. Deze bedrijven zijn nu verplicht een vertegenwoordiger in het land aan te wijzen. Ook kan Turkije het internetverkeer beperken als een bedrijf de regels overtreedt.
Controle Inspectie SZW bij distributiecentra en maaltijdbezorging
1 dag
De Inspectie SZW blijft de komende weken controleren of distributiecentra en maaltijdbezorging zich aan de regels houden van gezond, veilig en eerlijk werk. Gezien de lockdown zal er extra druk zijn in deze sectoren om aan alle vraag te voldoen. De Inspectie SZW zal zowel actief gaan controleren als reactief naar aanleiding van meldingen die bij de Inspectie binnen komen. De afgelopen maanden heeft de Inspectie al gecontroleerd in 200 distributiecentra. Vorig jaar en ook dit jaar heeft daarnaast een team inspecteurs veelvuldig maaltijdbezorgers gecontroleerd. De wetgeving voor maaltijdbezorgers is mede naar aanleiding van een signaal van de Inspectie sinds 1 juli dit jaar gewijzigd.
Duitse topambtenaar: cookiebanners moeten toegankelijker
1 dag
Een topambtenaar van het Duitse federale Ministerie van Justitie wil dat gebruikers in de toekomst makkelijker cookies kunnen weigeren. Het Federale Ministerie van Justitie en Consumentenbescherming (BMJV) vindt ‘akkoord gaan met de regelgeving inzake gegevensbescherming op websites’ vaak onvriendelijk voor consumenten, met te lange teksten, te kleine lettertjes en ingewikkelde browservensters. Het weigeren van cookie-instellingen moet net zo eenvoudig worden als toestemming geven, zegt Christian Kastrop, staatssecretaris voor consumentenbescherming, tegen de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Hij wil geen nieuwe wetgeving invoeren. Het ministerie voelt meer voor de oprichting van een competentiecentrum voor gedragsonderzoek, dat samen met de sector verbeteringen kan aanbrengen. Foto Thomas Imo/BMJV
Nieuwe lichting meest veelbelovende scale-ups geselecteerd voor Rise Programma
1 dag
BOTS, ChannelEngine, Convious, Crisp, Meetingselect, Media Distillery, Social Database, Swipeguide, Plotwise en Wonderflow zijn door een jury onder leiding van Special Envoy van Techleap.nl, Constantijn van Oranje, geselecteerd voor de derde batch van het Techleap.nl Rise Programme. Met dit ambitieuze programma zetten Techleap.nl en ondernemers als Pieter van der Does (Adyen), Derek Roos (Mendix) Ali Niknam (bunq), Steven Schuurman (Elastic), Chris Hall (Bynder), Michiel Muller (Picnic) en Corinne Vigreux (TomTom/Codam) zich in om de meest veelbelovende scale-ups van Nederland sneller internationaal te laten groeien. Tijdens het programma worden de tien geselecteerde scale-ups aangespoord om van elkaar te leren over de uitdagingen van het opschalen van een bedrijf. De inzichten uit het programma worden ook gedeeld om het tech-ecosysteem in Nederland verder te verbeteren en knelpunten en oplossingen te definiëren voor de groei-uitdagingen van scale-ups. Een scale-up komt in aanmerking voor het programma als ze aan tenminste twee van de volgende criteria voldoen: op dit moment wordt minsten 10 miljoen euro opgehaald in een financieringsronde of ze zijn dit bedrag aan het voorbereiden om op te halen met hun volgende ronde. Een tweede criterium is een jaarlijkse omzet van meer dan 1 miljoen euro, met meer dan 20 FTE in dienst; minimaal 100% groei op jaarbasis en een duidelijk begrip van het product/dienst en de markt die ze bedienen. De deelnemers aan deze batch hebben gemiddeld 35-40 mensen in dienst en 170 procent omzetgroei in 2019. Foto BOTS

MediaMonks wordt uitgebreid met STAUD STUDIOS
1 dag
MediaMonks wordt uitgebreid met STAUD STUDIOS uit Stuttgart, in 1983 opgericht door autofotograaf René Staud en tegenwoordig geleid door zijn zoons Pascal and Patrick Staud. Het productie- en marketingbureau met 75 werknemers richt zich exclusief op de automarkt. Dat het bureau in Stuttgart is gevestigd is geen toeval: daar zijn immers Mercedes-Benz en Porsche gevestigd.
Eén startloket voor alle tech-startups in de Brainportregio
1 dag
Eindhoven University of Technology, Brainport Development, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Fontys Hogescholen en Summa College bundelen hun krachten voor de ondersteuning van techstarters in een nieuw supportcenter: The Gate. Het doel is om nog meer ondernemende onderzoekers en studenten en andere techstarters in de regio te helpen. Op 18 januari tekenden de partijen hiervoor een memorandum of understanding (MoU), in het bijzijn van burgemeester John Jorritsma en gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen. In de MoU staat dat de TU/e haar afdeling business development inbrengt in The Gate. Dat wordt aangevuld met specialisten van de BOM en Brainport Development, dat ook nog een communicatiebudget van bijna 400.000 euro inbrengt. Daarnaast draagt de BOM bij via een nieuw revolverend fonds van minstens 500.000 euro. Dit is voor het verstrekken van financiering aan ondernemingen in de eerste startfase, wanneer commerciële investeerders nog niet instappen vanwege het hoge risicoprofiel. Fontys en Summa zorgen beide voor aansluiting bij hun eigen Centrum voor Ondernemerschap, en Fontys stelt deskundige studentcapaciteit ter beschikking aan de tech-starters. The Gate wordt gehuisvest in ‘startup hub’ Alpha op de TU/e-campus. In dit gebouw biedt Twice ook bedrijfsruimte aan voor startups. Foto Shutterstock
FedEx schrapt 6300 banen in Europa, overname TNT belangrijkste oorzaak
1 dag
FedEx is van plan om tot 6300 banen in Europa te schrappen. De reorganisatie neemt 18 maanden in beslag en treft vooral werknemers van TNT Express, het Nederlandse bedrijf dat in 2016 werd ingelijfd. FedEx hoopte dat TNT zou profiteren van de groei van online winkelen in Europa, maar de overname is ‘niet soepel verlopen’. Een cyberaanval bij TNT enkele jaren terug heeft alleen al 300 miljoen aan winst gekost. Voor de reorganisatie zal tussen de 300 miljoen en 575 miljoen dollar worden uitgetrokken. Volgens CEO Karen Reddington is het schrappen van banen van cruciaal belang om het bedrijf concurrerender te maken in een veranderende markt. FedEx heeft ongeveer 245.000 werknemers wereldwijd, waaronder ongeveer 43.000 bij TNT. De activiteiten in Luik worden teruggeschaald. Die locatie verdwijnt als secundaire hub naast Parijs.

Pagina's

Abonneren op emerce