emerce

232 nieuwsberichten gevonden
Ruud de Langen in directie dentsu Nederland
57 min
Dentsu Aegis Network, ontstaan uit een fusie, verandert zijn naam wereldwijd in het simpelere dentsu. In Nederland wordt de directie van het lokale filiaal uitgebreid met een Chief Growth Officer, een stoel die bemand wordt door Ruud de Langen. De Langen is afkomstig van Talpa Network waar hij chief creative officer was. Een reorganisatie als gevolg van het coronavirus zette een streep door zijn loopbaan daar in juni. In zijn nieuwe functie wordt de mediaman binnen de directie verantwoordelijk voor de groei-agenda en het uitlichten van geïntegreerde dienstverlening van dentsu. Daarbij gaat het om de gecombineerde inzet van de verschillende disciplines van het bureau. “Het voelt goed om weer in de bureauwereld terug te zijn. Ik kijk er naar uit om een bijdrage te leveren.” De andere leden van de lokale directie zijn Mark van Dijk (CEO), Monique Benda, (HR director) en Saskia Bielderman (CFO). Met de naamswijziging verenigt dentsu alle 66.000 medewerkers wereldwijd. Die volgt op een periode van transformatie van het internationale bedrijf, gericht op de vereenvoudiging van het dienstenaanbod tot drie bedrijfsonderdelen: Media, Creatie en CXM.
Loyals verkoopt hostingonderdeel De Hosting Makelaar aan Total Webhosting Solutions (TWS)
1 uur
Loyals verkoopt haar hostingonderdeel De Hosting Makelaar (DHM) aan Total Webhosting Solutions (TWS). DHM bundelt de krachten met RealHosting, dat onderdeel uitmaakt van TWS. Loyals, het brand communicatiebureau voor de wereld van morgen, startte DHM in 2014 om de hosting van webprojecten in eigen beheer op te zetten. Al snel werden niet alleen klanten van Loyals bij DHM ondergebracht, maar werd het een zelfstandige onderneming. DHM faciliteert diverse hostingdiensten voor ontwikkelaars en opdrachtgevers van Loyals en voor een groot aantal andere digitale bureaus.
Danceprofessionals starten online platform
1 uur
Aan de vooravond van het Amsterdam Dance Event, dat woensdag 21 oktober van start gaat, is het ADE Pro-platform gelanceerd. Daarmee kunnen professionals uit de muziekindustrie eenvoudig met elkaar in contact komen. Net als nagenoeg alle andere festivals, wordt Amsterdam Dance Event dit jaar online gehouden. Via het platform worden vanuit de studio’s in ADE-thuisbasis Felix Meritis verschillende panels uitgezonden. Daarnaast kunnen de ADE Digital Pro Pass kopers digitaal met elkaar netwerken tijdens de online conferentie. De plannen voor het netwerk bestonden al veel langer, met Buma Music in Motion en Buma inJazz als voorbeelden. Het verschil is dat het ADE Pro-platform een permanente status krijgt. ‘We willen dus meer doen dan alleen het jaarlijkse fysieke evenement in oktober. Daarin hebben we met dit sociale netwerkplatform geïnvesteerd,’ aldus het Amsterdam Dance Event. Foto Mark Richter (ADE)
Proef met duurzame brandstof HVO100 bij PostNL
2 uur
In Zwolle doen de komende tijd 23 vrachtwagens van PostNL mee aan een proef om met schonere brandstof te rijden. Ook het depot in Leeuwarden test met 26 bussen. Zes weken lang wordt er HVO100 getankt, een diesel gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. De locaties zijn onder meer gekozen omdat daar meer dieselbussen rijden die geschikt zijn voor HVO100. PostNL is een van de eerste grote landelijke bedrijven in Nederland die op HVO100 rijden. HVO100 staat voor 100% Hydrotreated Vegetable Oil. Het wordt gemaakt door Neste, wereldwijd de grootste producent van deze hernieuwbare diesel. Zij gebruiken hiervoor plantaardige oliën, afval- en restvetten. Bijvoorbeeld het gebruikte frituurvet van alle Nederlandse restaurants van McDonald’s wordt door Neste omgezet in HVO100. Deze diesel zorgt voor 90 procent minder CO2-uitstoot, in vergelijking met fossiele diesel. De ambitie van PostNL is om in 2030 alle pakketten en brieven in de Benelux in de laatste kilometer (last mile) uitstootvrij te bezorgen. Als tussenstap wil PostNL al in 2025 in 25 binnensteden uitstootvrij bezorgen. Daarvoor wordt gewerkt aan het groener en uiteindelijk uitstootvrij maken van het wagenpark. Bijvoorbeeld door elektrische vervoermiddelen in te zetten.
Verdachten ‘misdaadbunker’ komen vandaag voor
3 uur
Vier Nederlanders, drie Duitsers en een Bulgaar die vanuit een oude NAVO-bunker in Duitsland een bulletproofhoster exploiteerden, staan dinsdag voor de rechter. Klanten gebruikten de servers voor de verspreiding van kinderporno en de verkoop van verboden wapens. Het Openbaar Ministerie in Koblenz stelt dat de verdachten 250.000 strafbare feiten hebben gepleegd. Dark Web marktplaatsen Wall Street Market (met 240.000 verdovende middelen ter waarde van 36 miljoen euro) en Cannabis Road (bijna 4.000 individuele verkopers) zouden gebruik hebben gemaakt van de diensten van de Nederlanders. De hostingbedrijf werd in september 2019 opgerold. Hoofdverdachte is Herman Johan Verwoert-Derksen alias Xennt. Hij kocht het bunkercomplex in 2013 en begon het serverpark samen met twee Nederlanders van 25 en 33 jaar en een 50-jarige man die de dagelijkse leiding had. Xennt was ooit computerhandelaar met een groot aantal bedrijven als Zyztm, Computer Discount Center en Simmcity, en bouwde in 1997 een vervallen Zeeuwse bunker om als superveilige hostinglocatie. Kennelijk om niet op te vallen werd de bunker voor 7,5 ton aangekocht en voor 3 miljoen gulden verbouwd door de stichting Onderzoek Mens en Milieu, waardoor de Provinciale Zeeuwse Courant, die via de zware toegangsdeur eens ging kijken, meende dat ‘de milieugarde nu waakt in de bunker’. De centrale vraag in wat Duitse media een ‘mammoetproces’ noemen is de vraag of de verdachten wisten van de illegale activiteiten van hun klanten. Als er sprake is van een dubbele intentie (actief steunen) gaat de strafmaat omhoog. De eigenlijke rechtszaak vindt overigens pas eind 2021 plaats.
Ook Japan wil techgiganten reguleren
4 uur
Na de VS en Europa meldt ook Japan zich als belangstellend om de macht van techgiganten als Facebook en Google te kunnen reguleren. Dat zei de nieuwe toezichthouder Mededinging gisteren, aldus persbureau Reuters. In de ogen van Kazuyuki Furuya is het noodzakelijk dat zijn land zich aansluit bij de activiteiten van de EU en de VS, omdat partijen als Amazon, Apple, Facebook en Google ook wereldwijd opereren. Lokale aanpak werkt dan niet. Ook de overheden in Australië en Zuid-Korea beginnen steeds prominenter positie te kiezen richting de techgiganten. De boodschap is vooral ze hun marktmacht niet moeten misbruiken om concurrentie te hinderen. Foto: Luca Sartoni (cc)
Inschrijving uitreiking Dutch Interactive Awards is open
4 uur
Bijna 300 cases werden ingezonden en 84 ontvingen een nominatie die ze aan twee dozijn juryleden presenteerden. Op 3 november worden de winnaars van de Dutch Interactive Awards bekend. De inschrijving voor de uitreikingsshow is nu open. Iedereen met interesse voor het beste werk van Nederlandse digital agencies blokkeert die dinsdag tussen 15:30 tot 17:30 uur zijn agenda. Dan zenden we live de uitreiking van de elfde editie van de Dutch Interactive Awards uit. Emerce organiseert dit jaarlijks samen met Dutch Digital Agencies. Ook worden de winnaars van de DIA Pro’s bekendgemaakt, dé volgens vakgenoten meest aansprekende toppers op het gebied van Design en Tech. De onderdelen van het feest worden aan elkaar gepraat door sterhost Gerrit Heijkoop onder het toeziend oog van sterrencast van bureaus én opdrachtgevers die ertoe doen. Van hen kun je flitsende winnaarsspeeches en cases verwachten die speciaal worden uitgelicht in video. De show is het resultaat van een juryronde die eerder per videoverbinding plaatsvond. Op 11 september presenteerden de 84 kanshebbers in 15 rubrieken hun werk aan de vakjury’s. Gratis inschrijven voor de awardshow van de DIA 2020 doe je hier.
Alleen de cloud groeit bij IBM
6 uur
De cloudactiviteiten van IBM zijn in het derde kwartaal aanzienlijk gegroeid, maar de dienstentak leverde in. De inkomsten vielen in totaal 2,6 procent lager uit op 17,6 miljard dollar. De clouddivisie realiseerde juist 19 procent meer omzet. De winst was met 1,7 miljard dollar maar 2 procent meer dan een jaar eerder. Onlangs werd bekend dat IBM zichzelf na 109 jaar opsplitst in twee nieuwe organisaties. IBM brengt zijn afdeling voor IT-infrastructuurdiensten aan het einde van 2021 onder bij een nieuw bedrijf, met een nieuwe nog nader te bepalen naam. Deze afdeling biedt technische ondersteuning aan 4600 klanten in 115 landen. Het overgebleven IBM gaat zich vooral richten op software en andere oplossingen, met een focus op de open hybride cloud en AI-oplossingen. Ook Red Hat, dat in 2018 door IBM werd overgenomen, gaat hierin een rol spelen.
Apps om verdachte huidplekjes te scannen niet altijd betrouwbaar
19 uur
Apps om verdachte huidplekjes te scannen, geven lang niet altijd de goede diagnose. Plekjes worden regelmatig onterecht als verdacht gezien. Dit concludeert de Consumentenbond die drie huidapps liet testen door 21 proefpersonen. Voor het onderzoek controleerden de proefpersonen in totaal 45 huidplekjes met de huidapps Huidmonitor, Medgic en SkinVision. Daarna beoordeelden twee dermatologen de plekjes. Volgens de dermatologen ging het bij twee van de 45 plekjes om huidkanker. Bij Huidmonitor en SkinVision kwamen deze plekjes ook als verdacht naar voren. Medgic gaf voor deze twee plekjes een onduidelijk resultaat. SkinVision zag daarnaast nog veel meer plekjes, onterecht, aan voor huidkanker. Deze app is erg voorzichtig met een advies en stuurt snel door naar de huisarts. Met de app Medgic kregen de proefpersonen vooral veel onduidelijke uitslagen. Zo kreeg een moedervlek de diagnose ‘goed- of kwaadaardig’. En soms geeft de app voor een plekje vier diagnoses. En voor veel andere plekjes geeft Medgic aan dat de diagnose onbekend is. Uiteindelijk gaven 16 van de 21 deelnemers aan met een verdacht plekje toch liever naar de huisarts te gaan. Een arts kan een verdacht plekje ook voelen en met een speciale loep bekijken. Zo ontdekten de dermatologen bij 3 deelnemers huidkanker op een plek die ze zelf over het hoofd hadden gezien of niet verdacht vonden.

Collect&Go City brengt boodschappen met een cargofiets tot in het centrum van Brussel
20 uur
Collect&Go, onderdeel van Colruyt, test een mobiel stadsconcept in het centrum van Brussel. Collect&Go City biedt met een aanbod van 500 verse producten en gerechten voor het avondeten een snel en duurzaam ‘shopping alternatief’ voor stedelingen. Klanten die via de website citycollect.be een bestelling plaatsen, kunnen die 3 uur later al oppikken bij een pop-up bike naast het Flageygebouw in Elsene. De pop-up bike staat negen weken lang van 15.30 tot 19.45 uur op het plein en wordt bevoorraad door een andere cargofiets die pendelt tussen het plein en de Colruyt-winkel in Etterbeek, waar de boodschappen worden opgehaald. Klanten wordt gevraagd om zelf een rugzak, shopper of draagtassen mee te nemen omwille van het ecologische aspect.
Fabrikant van iPhone gaat elektrische auto’s bouwen
22 uur
De megafabrikant Foxconn uit Taiwan, bekend als fabrikant van de iPhone, stort zich op de fabricage van onderdelen voor elektrische auto’s. Het ontwikkelde een open platform met software en hardware waarmee opdrachtgevers hun eigen voertuigen kunnen laten bouwen. Het doel is dat er tussen 2025 en 2027 in elke tiende e-auto onderdelen en digitale diensten van Foxconn zitten. Dat is het plan dat de Taiwanezen vorige week presenteerden. Het platform, MIH gedoopt, richt zich in eerste instantie op de fabricage van middenklassers en kleinere auto’s. Dat is de massamarkt waarbij de optelsom van lage marges interessant is voor Foxconn. En als bedenker en ontwikkelaar van het automobielplatform verdient het behalve aan fabricage ook aan licentiecontracten. De software en hardware worden los van elkaar ontwikkeld. Zodoende ontstaan er geen silo’s die standaardisatie tegengaan. Traditionele autofabrikanten lopen qua softwarwekennis en -toepassing in hun auto’s mijlen achter op nieuwe toetreders. Foxconn bestempelt de filosofie van zijn nieuwe bedrijfstak expliciet als ‘het Android voor elektrische auto’s’. Het wil zijn MIH-platform doorontwikkelen met relevante marktpartijen en roept hen op contact te leggen. Volgens Boston Consulting Group groeit de markt voor elektrische auto’s tussen 2025 en 2030 tot 36 miljoen nieuwe voertuigen per jaar. De ondertitelde presentatie van het MIH Platform is hier te bekijken: Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden. Cookie instellingen (Bekijk op YouTube)
Alibaba neemt meerderheidsbelang in supermarktketen Sun Art
22 uur
Alibaba Group neemt een meerderheidsbelang in de Chinese supermarktketen Sun Art. Daarvoor wordt 3,6 miljard Amerikaanse dollar op tafel gelegd. Alibaba bezit straks 72 procent van Sun Art. Alibaba had al sinds 2017 een belang in Sun Art. Daarvoor werd door het Chinese bedrijf ook al 2,88 miljard US dollar betaald. Alle 484 fysieke winkellocaties worden onderdeel van Alibabas Taoxianda en Tmall Supermarket-platforms voor boodschappen.
Providers moeten ook proxies Pirate Bay blokkeren
22 uur
Ziggo, KPN en XS4ALL moeten de zogenoemde proxies en mirrors die naar The Pirate Bay verwijzen alsnog blokkeren. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland bepaald op verzoek van de Stichting BREIN. Hoewel de torrentsite allang aan betekenis heeft ingeboet, doet BREIN er alles aan om de toegang tot de ‘verboden site’ die verwijst naar gepirateerde films en muziek te blokkeren. Aanvankelijk had het gerechtshof Amsterdam ingestemd met een blokkade van The Pirate Bay zelf, maar dat verbod gold niet voor proxy- en mirrorsites van derden. Het Hof beschouwde dit laatste als een nieuwe vordering. Eind augustus kwam Stichting BREIN met een nieuwe dagvaarding, waar nu in kort geding uitspraak in is gedaan. Hoewel de torrentsite allang aan betekenis heeft ingeboet, doet BREIN er alles aan om de toegang tot de ‘verboden site’ te blokkeren. Aanvankelijk had het gerechtshof Amsterdam ingestemd met een blokkade van The Pirate Bay zelf, maar dat verbod gold niet voor proxy- en mirrorsites van derden. Het Hof beschouwde dit laatste als een nieuwe vordering. Eind augustus kwam Stichting BREIN met een nieuwe dagvaarding, waar nu in kort geding uitspraak in is gedaan.
Weer ophef over Thuiskopievergoeding
22 uur
De vertegenwoordigers producenten en importeurs van consumentenelektronica (NLdigital, NLconnect, TechniekNederland, FIAR CE en STOBI) hebben minister Dekker gevraagd om het huidige Thuiskopiesysteem onder de loep te nemen. De brancheverenigingen vinden dat de bescherming van auteursrechten via deze regeling steeds meer uit de pas loopt met de technische en economische realiteit. NLdigital vraagt minister Dekker om de huidige regeling voor de Thuiskopievergoeding zo snel mogelijk te evalueren en op tijd te herzien voor de besluitvorming over tarieven voor de periode 2023-2026. Onderdeel van de evaluatie is de vraag of de Europese wetgeving nog wel aansluit op het huidige mediagebruik van consumenten, of de totale opbrengsten van de thuiskopieheffing nog in verhouding staan tot de daadwerkelijk geleden schade en wat de impact is van nieuwe technieken en distributievormen nu en in de nabije toekomst. De tarieven voor de thuiskopievergoeding op mobiele telefoons gaan vanaf januari wederom omhoog. Het aantal kopieën van auteursrechtelijk beschermde werken dat door consumenten voor privégebruik wordt gemaakt, is de afgelopen jaren gestegen. Dit vertaalt zich in hogere tarieven voor onder meer mobiele telefoons. Voor andere dragers zoals tablets en wearables gaat de vergoeding om dezelfde reden omlaag. Ook is een korting in de vergoeding voor refurbished apparaten afgesproken. De grootste verandering in de nieuwe tarieven zit in een stijging van de heffing op smartphones, laptops en cloudopslag en een daling van de heffing op lege cd’s, usb-sticks en mp3-spelers. Bijna al het geld dat moet worden opgebracht komt nu van de 7,30 euro toeslag op elke smartphone. Het argument is dat er meer kopieën op smartphones staan. Maar technologie heeft de noodzaak voor het maken van een thuiskopie weggenomen. Het offline beschikbaar maken van muziek of series door online (muziek en videodiensten) is niet hetzelfde als een ouderwetse kopie. De offline muziek of video is onderdeel van het contract met de aanbieder. In het ergste geval betaal je drie keer: één keer voor het abonnement op je streamingdienst, één keer heffing op de smartphone waarmee je streamt en dan nog extra opslag omdat die smartphone automatisch een back-up maakt in de cloud. Dat heeft niets meer te maken met geleden schade. Het lijkt zoeken naar manieren om geld te blijven innen terwijl de schade lang niet meer zo groot is als vroeger, zeggen de organisaties. Ook over de functionaliteit van de Network Personal Video Recorder (nPVR) is uitvoerig gesproken. Met de nPVR-functie kunnen televisieabonnees vanuit de cloud televisieprogramma’s op hun device terugkijken. Rechthebbenden stelden voor dat de thuiskopieheffing ook zou moeten gaan gelden voor deze nPVR functionaliteit. Onder aanvoering van NLconnect hebben de betalingsplichtigen zich tegen dit voorstel gekeerd. Juridisch is bij deze functie immers geen sprake van een privékopie: de pakketaanbieder maakt een masterkopie die wordt gestreamd naar verschillende abonnees. Rechthebbenden kunnen voor deze functionaliteit reeds het verbodsrecht uitoefenen en een thuiskopieheffing zou dus een dubbele betaling door de consument betekenen. De betalingsplichtigen stellen vast dat SONT de nPVR-functionaliteit terecht buiten het besluit heeft gehouden.  
HelloFresh schroef omzetverwachting verder op
1 dag
De bezorger van maaltijddozen HelloFresh stevent dankzij het coronavirus af op een onvoorzien recordjaar. Voor het derde kwartaal schroeft het zijn toch al bijzonder hoge verwachting nog iets verder op. Afgelopen vrijdag maakte HelloFresh de naar boven bijgestelde omzetverwachting voor het derde kwartaal aan de markt bekend. De leiding rekent niet meer op 836 miljoen euro, maar 970 miljoen euro. Dat is ruim het dubbele van de verkoopcijfers een jaar geleden. Toen kwam de omzet uit op 441 miljoen euro. Ook de winstverwachting krijgt nog een duwtje omhoog: van de eerder verwachte 73 miljoen naar 115 miljoen euro. Ter vergelijking: de winst (ebitda) een jaar geleden bedroeg 16 miljoen euro. Op 3 november maakt de groep, die meer dan de helft van zijn omzet in de VS realiseert, de officiële kwartaalcijfers bekend.
Nederland wil zich aansluiten bij Global Partnership on AI
1 dag
Nederland is van plan zich aan te sluiten bij een publieke samenwerking op het gebied van Artificiële Intelligentie (AI), het Global Partnership on AI (GPAI). Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bevestigd op de eerste European Entrepreneurship Summit (EES). Deze digitale ondernemerstop is een initiatief van het ministerie van EZK. Ondernemers, investeerders en bestuurders buigen zich samen bover de vraag hoe Europa zich zo sterk mogelijk uit de coronacrisis kan innoveren. Onder meer door te investeren in scale-ups en in veelbelovende technologieën als quantum, waterstof en AI. De European Entrepreneurship Summit volgde op het digitale evenement CES Unveiled 2020 dat op donderdag werd gehouden. Op de EES kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Ook is de stichting Quantum Delta Netherlands officieel internationaal gelanceerd. Deze stichting wil de vooraanstaande positie die Nederland heeft op het gebied van quantum verder verstevigen. Foto Pixabay
Instagram strenger met reclameregels influencers
1 dag
Instagram gaat de reclameregels voor influencers strenger toepassen. Zij doet dat op verzoek van de Britse concurrentie- en marktautoriteit (CMA), maar de regels zullen internationaal worden toegepast. Influencers moeten aangeven of ze tegen betaling een product of dienst promoten. Elke promotie krijgt een duidelijk label. Instagram gaat ook algoritmes inzetten die overtredingen op het spoor moet komen. In Nederland gelden al langer regels voor influencers. Reclame moet als zodanig herkenbaar zijn. Vorig jaar startte de Stichting Reclame Code nog een campagne om de regels te verduidelijken. Bij 75 procent van de vlogs zou het niet duidelijk zijn of er voor betaald is of niet. Foto Pixabay
UvA wil filterbubbels kapot prikken
1 dag
Een interdisciplinair team van UvA-onderzoekers kijkt naar de manier waarop digitale technologie de rol van de media verandert en hoe die technologie invloed heeft op gebruikers, de maatschappij en uiteindelijk de wet. Zijn algoritmische nieuwsaanbevelers — en de filterbubbels die ze creeëren — een bedreiging voor de democratische rol van de media? Of bieden ze een gouden kans om democratische waarden en doelen te stimuleren? De wetenschappers onderzoeken de implicaties van data-analyse en machine learning op de rol van de media, omdat er een verschuiving is van traditionele massamedia naar meer gepersonaliseerde verspreidingsmethoden en nieuwsplatforms. Uit het onderzoek blijkt dat de algoritmen voor nieuwsaanbevelingen veelal zijn geoptimaliseerd voor vrij simplistische kortetermijnstatistieken, zoals kliks, bestede tijd en eerder gebruikersgedrag. Maar, zo zeggen de onderzoekers, als we meer nadenken over de manier waarop aanbevelers kunnen helpen om mensen beter te informeren, hen meer gevarieerde keuzes te geven en tegelijkertijd hun privacy en autonomie te respecteren, kunnen het wellicht enorm nuttige hulpmiddelen zijn voor nieuwsmedia. Het onderzoek toont aan dat er, ondanks enkele goede initiatieven, helaas nog te vaak een kloof bestaat tussen de afdeling waar de technologie ontwikkeld wordt en de redacteuren en journalisten die meestal de keuze maken welk nieuws ze aan de lezer willen laten zien. Met financiering van de Europese Onderzoeksraad (ERC) en het SIDN-fonds werken ze aan het uit de weg ruimen van de filterbubbel. Ook willen ze de kracht van AI gebruiken om tot betere en meer succesvolle aanbevelingen te komen. Dit kan door de ontwikkeling van instrumenten die de diversiteit in aanbevelingen meten op basis van democratische principes. Door hun inzichten is het team gevraagd om de Europese raad, het Nederlandse Commisariaat voor de Media en overheden in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Canada (in samenwerking met UNESCO) te adviseren over strategieën voor het realiseren van zulke algoritmen.

Shell investeert in digitale autoverhuurder
1 dag
Shell Ventures neemt voor 2,25 miljoen pond een belang in de Engelse online autoverhuurder Drover. Vanuit een ander perspectief gezien verkoopt Drover abonnementen die recht geven op mobiliteit met een voertuig naar keuze. De start-up heeft momenteel 66 types in zijn assortiment en wil met de investering meer elektrische auto’s in portefeuille nemen. Voor Shell Ventures is de participatie een manier om zicht te krijgen op de ontwikkeling van de markt voor elektrische voertuigen en autoverhuur. Drover is behalve in het VK ook actief in Frankrijk en is van plan verder in Europa uit te breiden. Daartoe sloot het onlangs een Series B-investeringsronde van 20,5 miljoen pond af. De investeringstak van Shell sluit daarbij aan. Het is de eerste investering in een autoverhuurder voor Shell Ventures. In het domein Fuels & Mobility participeerde het reeds in zeventien andere veelal digitaal georiënteerde bedrijven. Foto: Shell (c)
Samsung claimt meest betaalbare 5G smartphone ooit
1 dag
Samsung presenteert wat het noemt de meest betaalbare 5G smartphone. De smartphone bevat volgens het bedrijf alle innovaties die je mag verwachten van de Galaxy A-serie, zoals een quad-camera, Infinity-U display en een krachtige batterij die lang meegaat. De finish op de achterkant van de Galaxy A42 5G bestaat uit een gelaagd patroon. Door het ergonomische ontwerp in combinatie met de afgeronde zijkanten ligt het toestel volgens Samsung prettig in de hand. Ook is het eenvoudig met één hand te bedienen. Er zijn drie kleuren beschikbaar: Prism Dot Black, Prism Dot White en Prism Dot Gray. De Galaxy A42 5G is in Nederland vanaf 30 oktober beschikbaar vanaf 349 euro.
Dit jaar nog tientallen trainingssessies Emerce Academy
1 dag
Een les conversie-optimalisatie van een wereldtopper of leren een marketingstrategie formuleren voor de Chinese markt. Of wat denk je van een middag met sessies over Marketplace? Emerce Academy houdt tot eind 2020 nog tientallen virtuele bijeenkomsten. De sessies zijn verdeeld over: masterclasses, deepdives en een update. Emerce Academy biedt kortdurende hoogwaardige trainingen die deelnemers helpen om van specialist naar expert uit te groeien. Binnenkort organiseren we de masterclass Conversie Optimalisatie & Usability, deepdive Local Search, deepdive Employee Advocacy, masterclass China Digital Marketing en deepdive TikTok. Dat is maar een kleine greep uit het geheel. Zowel een masterclass als een deepdive zijn online interactieve sessies met tien tot twintig deelnemers. Bij masterclasses geeft een bekend persoon uit de business les. Te denken valt aan internationale goeroes en high-end Nederlandse sprekers. Bij een deepdive is de docent een expert die veel over het onderwerp weet en met de deelnemers de diepte ingaat over een bepaald onderwerp. Updates daarentegen zijn geen klassen maar eerder en reeks video’s met verhalen over een bepaald onderwerp met topspecialisten die spreekbeurten geven. Een update heeft acht tot twaalf sprekers die een sessie geven. De eerstvolgende update gaat over Marketplaces. Tot afgelopen voorjaar hield Emerce de trainingen en Updates dat in fysieke opleidingsruimtes. De praktijk van afgelopen maanden heeft geleerd dat videosessies net zo effectief zijn. Voor het einde van het jaar verschijnt het trainingsprogramma voor 2021. Deelnemers krijgen een certificaat als bewijs van deelname.
Zalando koopt mobiele bodyscanner Meepl
1 dag
Zalando koopt het Zwitserse bedrijf Fision dat de bodyscanner Meepl ontwikkelde. Met twee foto’s met de mobiele telefoon weet de app exact welke kledingmaat iemand heeft en welke kleding daar bij past. Mits goed toegepast kan de overname van de Zwitserse app Zalando tientallen of wellicht honderden miljoenen euro’s per jaar gaan besparen. Van de online winkel is bekend dat tot vijftig procent van de orders retour komt. Een deel van de retouren is er vanwege smaak, maar een belangrijk deel ook omdat kleding gewoonweg niet goed blijkt te passen. Hoeveel de Duitsers betalen voor het vijf jaar oude Fision AG maken ze niet bekend. Niet enkel de consument profiteert van de technologie, want modemerken gaan feedback krijgen over hoe goed hun kleding – letterlijk – past bij de beoogde doelgroepen. De overname legt ook de basis voor een nieuw technisch bijkantoor in Zürich. De Duitsers willen die locatie laten uitgroeien tot ongeveer 150 man in omvang. Technisch draait Meepl in Google Cloud op onder meer Kubernetes, Tensorflow, GraphQL en Knative. Met behulp van twee ingezonden foto’s maakt het 3D-lichaamsscans, doet het aanbevelingen over kledingmaten en kan het virtuele paskamers inrichten.
Live commerce: Chinese e-commercehit rijp voor het Westen?
3 dagen
Met enkele klikken producten kopen die retailers en influencers in live video’s aanprijzen. In China was de opmars van live commerce al fors en tijdens de lockdown is het geëxplodeerd. Ondertussen testen westerlingen als Amazon en Instagram hun eigen oplossingen en wil TikTok het Aziatische succes exporteren. Vijftienduizend lipsticks verkopen binnen vijf minuten. Evenzoveel flessen parfum binnen een minuut. En zes miljoen rivierkreeften binnen vijf seconden. Sinds 2017 heeft live video streamen om goederen te verkopen zich bijzonder snel ontwikkeld tot een lucratieve bezigheid in China. Een tak van sport waar dus bizar hoge cijfers over rondgaan, maar die buiten de grote getallen ook aan de onderkant van de markt zorgt voor succes. Zo zijn tijdens de Chinese lockdown niet alleen vele kleine retailers, fabrieks- en restauranteigenaren, maar ook bijzonder veel boeren voor de camera gekropen om hun goederen aan de man te brengen. Denk aan een fruitboer die op de heuvels van zijn velden toont hoe sappig zijn sinaasappels zijn. Met talloze kijkers die live verlekkerd de koopknop weten te vinden om ze in huis te halen. Voor de aanbieders in kwestie vrijwel de enige mogelijkheid om hun waar aan de man te brengen toen het land op slot ging, mogelijk gemaakt door een slimme integratie van live video en de grote e-commerceplatformen die het land domineren. Ook voor de coronacrisis deed live commerce het echter al goed in het land. Een van de redenen: ads en bannering doen het slecht bij de Chinese consument, stelt Ed Sander, medeoprichter van kennisplatform China Talk. “Er is veel wantrouwen tussen consumenten en aanbieders. Mensen worden vaak bedonderd en zijn daardoor sterk op zoek naar iets of iemand die te vertrouwen is. Dan komen ze uit bij vrienden, bekenden en Key Opion Leaders, die experts zijn, maar tegelijkertijd een doorsnee persoon waar ze zich in herkennen.” Die KOL’s zijn enigszins te vergelijken met de influencers die we in het Westen kennen. Retentie Live commerce kwam in een stroomversnelling toen de grote e-commerceplatformen een jaar of drie geleden de waarde van KOL’s inzagen, die met hun vele volgers een enorme potentiële afzetmarkt aan zich hebben verbonden. Waarom zou je je op een handje adverteerders richten als je miljarden gebruikers hebt om spullen aan te verkopen? Velen van hen zijn uitgegroeid tot ware celebrities, die samenwerken met (grote) merken. Een ontwikkeling die onder andere komt door de bijdrage van multichannel networks (MCN’s), die vooral optreden als agentschappen voor merken en andere adverteerders. Zij helpen de KOL’s zich te ontwikkelen en bieden die vervolgens aan merken aan, zoals wij dat hier ook kennen met populaire YouTubers. Sander: “Het zijn online sterren die gemanaged worden, waardoor ook de multichannel networks weer een percentage van de opbrengsten pakken. Het wordt steeds commerciëler.” En daarmee lijken ze wat ten onder te gaan aan hun eigen succes, want – in de zoektocht naar betrouwbaarheid – is er een nieuwe categorie ontstaan, de KOC: Key Opinion Consumer. Een verschil tussen de twee is volgens Fabian Ouwehand, medeoprichter van incubator Manycreators en het Chinese shortvideobedrijf Uplab, dat KOC’s zich als expert op niches richten, veelal door producten te reviewen. Hij ziet de KOC’s zich steeds meer tot een merk ontwikkelen, met eigen productlijnen, iets waar hij met Manycreators op inspeelt. “Er zijn steeds meer creators die zelfstandig geld willen verdienen.” De Europese interesse in TikTok richt zich volgens hem nu nog vrijwel uitsluitend op branding en awareness, er wordt weinig geld verdiend. “Daarom trainen wij creators hoe je livestreams maakt waarin je direct producten kunt verkopen.” Dit is mogelijk door de volledige integratie van livestreaming en het e-commerceplatform dat erachter zit. Sander: “Als je live kijkt, kun je eenvoudig op een bestelknop drukken en je winkelmandje afrekenen zonder dat je over hoeft naar een ander platform.” Een voorbeeld daarvan is de shortvideoapp Kuaishou, dat een samenwerking heeft met online retailer JD.com. Het publiek kan vanuit de app direct de getoonde spullen selecteren en afrekenen op JD. Zie het als TikTok dat direct integreert met bol.com, Amazon en Coolblue: het grootste gedeelte van de customer journey speelt zich af op het social platform, de transactie gebeurt elders. Bij Taobao Live, het livestreamingkanaal op de populaire Taobao-marktplaats van Alibaba, blijft de shoppende kijker zelfs geheel binnen het platform. Iets waar Douyin, de Chinese tak van TikTok, zich ook naartoe beweegt. Tot op heden wordt er veelal samengewerkt met grote e-commercepartijen, maar er vindt een push van de eigen commerceomgeving plaats. Het bedrijf maakte onlangs bekend links naar externe e-commerceplatformen te gaan verbieden om meer verkeer (en commercie) op het eigen platform te houden. Dergelijke naadloze integratie leidt tot zeer hoge conversies. Zo noemt Alibaba percentages tot vijftig procent. Daar moet volgens Sander wel bij verteld worden dat, met uitzondering van enkele hele grote sterren, de retentie bij een livestreamer laag is. Brushing Dat live commerce juist in China van de grond komt, heeft volgens Sander een mix aan oorzaken. Zo wordt al ruim een decennium in verschillende vormen met livestreaming gewerkt, zijn Chinese jongeren vaak wars van de staats-tv en zitten hele dagen op hun mobiele telefoon. Ook kopen Chinezen bovengemiddeld veel online – zo’n 25 procent van de retailaankopen vinden online plaats. Daarnaast wordt het persoonlijke en sociale component veel waarde toegekend door marktvolgers. De streamers geven een gezicht aan het merk en de producten. Ter illustratie: zo’n zeshonderd CEO’s van grote bedrijven stapten tijdens de lockdown zelf voor de camera om producten direct aan consumenten te verkopen. De eerdergenoemde zes miljoen rivierkreeften werden bijvoorbeeld door de topman van HEMA (Alibaba’s versformule) verkocht. Daarbij geven de streamers ook uitgebreid antwoord op vragen van kijkers, en kunnen kijkers tegelijk met vrienden inloggen om zo een gezamenlijke online shopervaring te krijgen. Het succes is niet zonder kanttekeningen. De groeiende interesse en commerciële kansen zorgen er helaas ook voor dat brushing – een vorm van fraude – met een opmars bezig is, signaleert Sander. Bijvoorbeeld door het plaatsen van orders tijdens een uitzending, zodat de teller in beeld flink oploopt en anderen worden verleid om ook op de koopknop te drukken. Om die orders na de show weer te annuleren. En zo zijn er nog meer sluwe tactieken, zoals traffic uit clickfarms in live-uitzendingen om de prijs van KOL’s op te drijven, weet Sander. Van overheidswege en vanuit brancheverenigingen is er de laatste tijd dan ook veel regelgeving ontwikkeld om deze uitwassen te beteugelen. Nadat de overheid weliswaar een tijd de kat uit de boom heeft gekeken, zoals in China gebruikelijk is, stelt Sander. “Bij digitale ontwikkelingen wordt altijd afgewacht tot het groot wordt, daarna grijpt de overheid in. Zo stimuleert ze, tussen de regels door, ook dat de platformen verkopers op het platteland, die door Corona hun verkopen zagen kelderen, helpen om online te verkopen via streaming, om armoede tegen te gaan.” Platte commercie De live commerce trend is niet onopgemerkt gebleven in andere delen van de wereld. Alibaba heeft het al naar onder andere Japan, Zuid-Korea en Rusland gebracht. En ook in het Westen zijn initiatieven te zien. Na enige ervaring op te hebben gedaan met gaminggerelateerde live commerce via Twitch, lanceerde Amazon vorig jaar tamelijk in de luwte zijn Live-dienst, waarin influencers producten bespreken en demonstreren die consumenten via een klikbare carrousel op het platform kunnen kopen. Uitzendingen die overigens achteraf zijn terug te zien. Via de Amazon Creator-app maakt de e-commercespeler het merken ook mogelijk om hun video’s direct te streamen op Amazon.com. Hoewel er aanvankelijk wat succesjes gemeld zijn, zoals samenwerking met bekende influencers, lijkt er van serieuze tractie nog geen sprake. Instagram op zijn beurt werkt aan Live Shopping, waarbij producten die tijdens een livestream aan bod komen met enige klikken te bestellen zijn. De streamers – die toegang moeten hebben tot Instagram Checkout – taggen de producten in kwestie vooraf, zodat zij onder de stream zichtbaar worden. Het zal nog een paar jaar duren voordat native short video en live commerce door zullen breken in Europa, verwacht Ouwehand. Via TikTok verkopen in Nederland wordt echter al wel gedaan door de influencers van Manycreators, hetzij via wat tussenstappen. Creator Jip Zaza verkocht een custom telefoongadget waarbij ze in een livestream het product introduceerde en vragen erover van haar volgers beantwoordde. Waarna ze een vooraf opgenomen video postte en de kijkers via een ‘link in bio’ door konden klikken naar een verkoopsite. Waarna het artikel gelijk uitverkocht was. Voor een mannelijke collega werd via dezelfde strategie een eigen merk gelanceerd, om te beginnen met custom sokken, die ook gelijk na de ‘uitzending’ uitverkocht waren. De potentie is er dus zeker in het Westen, concludeert Ouwehand. Het ‘two click’-systeem waarmee Douyin in China werkt, waarbij een product eenvoudig op het platform zelf kan worden gekocht, wordt al wel op kleine schaal getest in onder andere de Verenigde Staten. Wanneer brede uitrol volgt, is nog niet bekend. En welke invloed de toekomst van TikTok zal hebben op live commerce ligt aan de deal die gesloten wordt. Op het moment van schrijven lijkt het erop dat er een datadeal gesloten wordt met Oracle en Bytedance invloed blijft houden. Vanuit de optiek van innovatie het meest wenselijke scenario, meent Ouwehand. Op het moment dat TikTok als geheel verkocht wordt aan een traditionele techpartij kan het volgens hem snel bergafwaarts gaan. Sander ziet op zijn beurt de feilloze integratie van livestreaming en e-commerce als voorwaarde voor breed succes. Helder voor Ouwehand is het wel dat platformen als Facebook en Instagram het door hun DNA lastig gaan krijgen; het Chinese model draait niet om adverteren en platte commercie, maar om relaties en vertrouwen. “TikTok is geen social, maar een entertainmentbedrijf, gericht op het ontdekken van nieuwe dingen. Facebook en Insta gaan over je privéleven, dat voelt anders. Dat zal lastig zijn om te veranderen.” Reserves Zoals gesteld heeft COVID-19 de inzet van live commerce verder aangejaagd. Doordat verkopers een nieuw kanaal nodig hadden voor hun gesloten winkels, maar ook doordat de consument, die zoveel mogelijk thuis moest blijven, behoefte had aan afleiding. Verschillende merken speelden hierop in door de grenzen van het kanaal op te zoeken. Zoals een 72 uur durende live-uitzending voor de lancering van een nieuwe mobiele telefoon. Een onderneming die bevestigde dat kijkers geneigd zijn om meerdere malen in te loggen om delen van een uitzending te bekijken. Het doet afvragen in welke mate dit soort zaken geschikt zijn voor de westerse wereld. Kenners lijken het erover eens dat er aandacht nodig is voor interactie met het publiek, relaties tussen de consumenten en de livestreamers en consistentie – de best scorende streamers op Taobao gaan meer dan driehonderd keer per jaar live en de gemiddelde streamtijd per sessie is acht uur, meldt Springwise. China-marketingexpert Arnold Ma, oprichter van het digital bureau Qumin, heeft zo zijn reserves doordat westerse consumenten meer weerstand hebben tegen technologische innovatie. Waarbij meespeelt dat China vrij direct de stap van offline commercie naar social en live commerce heeft gezet, waardoor het gemak flink vooruitging. In het Westen zal het effect minder groot zijn, aangezien het om een stap van traditionele e-commerce naar live commerce gaat. In lijn daarmee ziet Ouwehand grote kansen voor opkomende markten waar grote technologische stappen mogelijk zijn – denk aan het Europese Oostblok. Maar richt hij zich ook met reden op de Nederlandse markt. “Nederland is wel een van de meest creatieve en innovatieve landen in Europa.” Popshop Het Amerikaanse Popshop Live, een e-commerceplatform gericht op streaming video, haalde onlangs drie miljoen dollar op om zijn platform verder vorm te geven. Individuele verkopers, gevestigde merken en winkels kunnen op het platform komen om hun eigen shows te creëren en te hosten. Daarbij is integratie met Shopify mogelijk om verkopers te helpen hun voorraad en POS eenvoudig te beheren. Popshop levert verkopers daarbij een draaiboek met best practices voor het runnen van hun eigen uitzending. Verkopers krijgen ook toegang tot gamificationfuncties, showtemplates, realtime prestatiestatistieken en rapporten om hen inzicht te geven in hoe hun show presteert. Japan LA, dat zich met zijn producten richt op de Japanse popcultuur, geldt als een van de grootste winkels op het jonge platform en haalde voordat de pandemie uitbrak zo’n zeventienduizend dollar aan verkopen via ruim vijftienhonderd individuele check-outs tijdens één show. En reserveert inmiddels een deel van zijn voorraad voor verkoop via Popshop. Cijfers Het Chinese succes van live commerce gaat gepaard met grote getallen. Sinds de lockdown na het Chinese Nieuwjaar is het bekijken van live-uitzendingen volgen Statista met zo’n zestig procent gestegen in vergelijking met de periode voor COVID-19. Na de lancering van AliExpress Live in 2018, een dochteronderneming van Alibaba, meldde dat bedrijf dat er tot 320.000 goederen aan winkelmandjes werden toegevoegd per miljoen views. Het jaar daarop genereerden livestreams tijdens China’s ultieme koopfestijn Singles Day op b2c-marktplaats TMall alleen al 2,6 miljard euro aan omzet. Taobao schat dat livestreaming in 2021 meer dan vijfhonderd miljoen verkooptransacties zal genereren. Naast hardlopers als sieraden, damesmode, accessoires, cosmetica en kindermode, ziet het bedrijf een opmerkelijke groei in de verkoop van landbouwproducten. Volgens het Chinese onderzoeksbureau iiMedia Research Group leverde livestreaming in 2019 61 miljard dollar op en zal dat dit jaar ruim verdubbelen tot 129 miljard. Illustratie (uitsnede): Manon Hermans (in opdracht van Emerce) * Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#179).
Infographic: Aantal toegankelijke gemeentewebsites in een jaar meer dan verdubbeld
3 dagen
Bijna de helft van de gemeentewebsites is digitaal toegankelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Stuurlui naar de digitale toegankelijkheid van Nederlandse gemeenten. Van alle 356 gemeentewebsites voldoet 49 procent van de thuispagina’s aan de vastgestelde toegankelijkheidsrichtlijnen. Dat is een stijging van 26 procent ten opzichte van 2019. Er zijn miljoenen Nederlanders die één of meerdere beperkingen hebben. Denk daarbij aan mensen die doof of slechthorend zijn, (kleuren)blind, slechtziend, motorisch beperkt of laaggeletterd. Zij lopen regelmatig tegen belemmeringen aan bij het gebruik van digitale middelen. Sinds 23 september 2020 is digitale toegankelijkheid verplicht voor alle overheidsinstanties. Maar nog altijd scoort Nederland gemiddeld. Zeeland, Drenthe en Gelderland scoren het best, Groningen is het minst toegankelijk. Het onderstaande onderzoek is gebaseerd op een controle van de homepagina en concentreert zich op beide aspecten van de wetgeving: het daadwerkelijk toepassen van de toegankelijkheidseisen conform de zoheheten WCAG richtlijnen en de aanwezigheid van een toegankelijkheidsverklaring op de website.  
Klantenservice structureel vanuit huis, met thuiswerkvergoeding
3 dagen
De Klantenservice Federatie (KSF) denkt dat ook na corona meer dan 50 procent van het contact met klanten vanuit huis wordt afgehandeld. Het kantoor wordt een plek om betrokken te blijven bij de organisatie, zegt Geeske te Gussinklo, directeur van de KSF. Veel werkgevers komen nu met thuiswerkregelingen. Die variëren bij de leden van de federatie van het inrichten van de werkplek tot structurele maandelijkse vergoedingen. Voor corona werkte slechts 8 procnt van de ruim 155.000 medewerkers vanuit huis. Vanaf het voorjaar is de sector in twee weken tijd voor meer dan 80 procent thuis gaan werken. Sommige werkgevers geven eenmalig een bedrag voor een bureau en beeldscherm en verder een maandelijkse vergoeding voor thuiswerken van bijvoorbeeld 15 euro. Andere geven alleen een vaste vergoeding per maand van rond de 150 euro. Daarbij vervalt de reiskostenvergoeding. Foto Pixabay
ACM keurt overname BCC goed
3 dagen
Mirage Holdings (Blokker) mag BCC Holding overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over, zegt de toezichthouder. Hoeveel Mirage voor de inlijving van de BCC-winkels betaalt, is niet bekend. Eigenaar Fnac Darty sprak vorige maand over een ‘symbolisch bedrag’. BCC komt hiermee weer in Nederlandse handen.
Europa schuift deadline Fitbit-onderzoek op
3 dagen
Mag Google het bedrijf Fitbit overnemen en, zo ja, zijn daarbij nog speciale voorwaarden van toepassing? Dat is de vraag die de Europese Commissie nog moet beantwoorden. Het neemt wel nog twee weken langer de tijd om na te denken. Een kort bericht op de site van departement Mededinging laat zien dat de deadline is opgeschoven van 23 december naar 8 januari 2021. Dat kan een signaal zijn dat Google bereid is aan speciale voorwaarden te voldoen om de overname te laten doorgaan, maar dat het nog meer tijd nodig heeft. De techgigant moest in een eerdere ronde al water bij de wijn doen, maar dat was voor eurocommissaris Margrethe Vestager niet voldoende. Google wil de hardwaremaker voor 2,1 miljard dollar kopen. De overname is een duidelijke aanwijzing dat het plannen heeft met slimme horloges. Die waren ooit in ontwikkeling, onder de noemer Pixel Watch, maar Google heeft er nooit wat mee gedaan. De Europese Commissie denkt dat Fitbit nog een extra databron voor Google is om consumentgedrag te meten en gebruiken voor reclamedoeleinden, maar wel een te veel. Het geeft de techgigant een oneerlijk datavoordeel, luidt de aantijging. Foto: janitors (cc)

Eindhoven Engine door TNO, Fontys en TU/e samen uitgevoerd
3 dagen
Fontys, TNO en TU/e zijn nu officieel elk vaandeelhouder van Eindhoven Engine. Samen beloven de drie partijen hiermee alles te doen om te komen tot versnelling van innovatie in de (Brabantse) Brainportregio. Eindhoven Engine ontsluit de collectieve intelligentie in de Brainportregio. Innovators van bedrijven verbinden zich met studenten en ervaren onderzoekers en medewerkers van kennisinstellingen zich om samen te werken aan versnelling van innovatie, en realisatie van disruptieve co-creatie projecten, waarbij co-locatie voorwaarde is. Naast de genoemde kennisinstellingen zijn bedrijven als Philips Healthcare, Signify, ASML, VDL, NTS en NXP betrokken bij het project. De fondsen van Eindhoven Engine komen uit de Brainport Regio Deal.
LibreOffice doet beroep op ‘interactieve’ Apache OpenOffice
3 dagen
Het team achter LibreOffice roept de makers van Apache OpenOffice op om samen verder te werken aan LibreOffice, een open source alternatief voor Microsoft Office. Apache OpenOffice is al sinds 2014 niet serieus meer bijgewerkt. OpenOffice is gebaseerd op StarOffice, dat in 1999 door Sun Microsystems werd overgenomen en in 2000 onder een opensourcelicentie werd vrijgegeven. In 2011 droeg eigenaar Oracle het project over aan Apache. Ex-ontwikkelaars van OpenOffice.org begonnen in 2010 The Document Foundation en kwamen met een eigen variant LibreOffice.
Marketingautomatisering Sligro naar Yourzine
3 dagen
Sligro Food Group wil de digitale ontwikkeling van de organisatie versnellen en schakelt daarvoor de marketingkennis en -hulp van Yourzine in. Het groothandelsbedrijf huurt de marketingexperts in elk geval in voor de periode van drie jaar, zo spraken ze af. De samenwerking met begint met de overname van het beheer van Selligent, een marketingautomationplatform. Yourzine gaat de verschillende marketing- en datatools met elkaar helpen integreren. Het doel daarvan is een centraal klantbeeld te krijgen. Aan de hand daarvan kan doelgroepgerichte communicatie worden opgezet. Als groot leverancier aan de horeca krijgt ook Sligro Food Group klappen van het coronavirus. De omzet over de eerste zes maanden van het jaar daalde met een kleine tweehonderd miljoen euro tot 973 miljoen. Netto boekte het een verlies van 72 miljoen. Begin 2020 schakelde de beursgenoteerde bedrijvengroep de hulp van Osudio in om zijn digitale transformatie op strategisch vlak bij te staan. Dat is een samenwerkingsafspraak voor vijf jaar. In het halfjaarbericht sprak Sligro daarbij het doel uit om de offline en online elkaar te laten versterken (PDF). Hoe groot de digitale omzetten nu zijn, houdt het concern voor zich (PDF).

Pagina's

Abonneren op emerce