emerce

273 nieuwsberichten gevonden
Infographic: iDEAL-jaaromzet benadert jaaromzet met pinbetalingen
9 uur
Terwijl de pinuitgaven aan de toonbank in 2024 met 2,8 procent stegen ten opzichte van 2023, namen de online iDEAL-uitgaven toe met maar liefst 13 procent. De jaaromzet met iDEAL is nu bijna net zo hoog als met pinbetalingen, zo blijkt uit de ‘Factsheet betalingsverkeer 2024’ van Betaalvereniging Nederland. Het aantal pinbetalingen aan de toonbank en de bijbehorende omzet zijn in 2024 slechts licht gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Het volume steeg naar 5,77 miljard betalingen (+2,9%) en de omzet naar €147 miljard (+2,8%). In de jaren vóór de coronapandemie stegen pinbetalingen aan de winkelkassa met aanzienlijk hogere percentages. In 2018 steeg het pinvolume nog met bijna 13%. Aan de toonbank blijft betalen met een smartphone of smartwatch sterk groeien, al was het daar in december 2024 nog niet de meestgebruikte manier van betalen. Van alle betalingen aan de toonbank was naar schatting 80% een pinbetaling. Van die pinbetalingen was 94% contactloos. Van alle contactloze betalingen was 55% met een fysieke betaalpas en 45% met een mobieltje of slim polshorloge.
‘Google wil winkels in India gaan openen’
10 uur
Google is van plan om zijn fysieke winkels buiten de VS uit te breiden, en India lijkt de nieuwe speeltuin te worden, volgens Reuters. Drie niet nader genoemde bronnen zeggen dat Google al een eind is gevorderd met de voorbereidingen in New Delhi en Mumbai. Zowel Apple als Google verkopen hun apparaten in India momenteel via geautoriseerde retailers. Apple heeft wereldwijd meer dan 500 winkels, vergeleken met slechts vijf fysieke Google-winkels in de VS, waar het Pixel-telefoons, horloges, oordopjes en meer verkoopt. De eerste winkel van Google opende in 2021 in New York City. Dat India in beeld is gekomen bij Google is geen verrassing. Met 712 miljoen is het een van de belangrijkste smartphonemarkten. Hoewel er geen officiële tijdlijn is voor de opening van de winkels, vertelt een bron dat de winkels binnen ongeveer zes maanden zullen openen. Naast de twee grootste steden zou Google ook Bengaluru overwegen, de thuisbasis van veel technologiebedrijven.  
EU dreigt weer met boete Alphabet
10 uur
Alphabet, het moederbedrijf van Google, wordt mogelijk bestraft door de EU omdat het zich niet aan de regels houdt. De Europese Commissie onderzoekt Google sinds maart vorig jaar op mogelijke inbreuken op de Digital Markets Act. De DMA verbiedt Google om zijn eigen producten en diensten op zijn platforms voor te trekken, onder meer met Google Shopping, Google Flights en Google Hotels. De Amerikaanse technologiegigant heeft de afgelopen maanden al een reeks van wijzigingen aangekondigd om tegemoet te komen aan de eisen van prijsvergelijkingssites, hotels, luchtvaartmaatschappijen en kleine retailers. De stap van de Europese Commissie komt komt terwijl de spanningen met de VS oplopen. President Donald Trump heeft de kant van de Amerikaanse techgiganten heeft gekozen die lobbyen tegen de EU-regelgeving en zou kunnen reageren met tarieven. Inmiddels dreigt de navigatiedienst Waze van Google onder de strengere EU-technologieregels te vallen. Op grond van de Digital Services Act (DSA), die vorig jaar van kracht werd, worden online platforms met meer dan 45 miljoen maandelijkse gemiddelde gebruikers in de EU geclassificeerd als zeer grote online platforms die onderworpen zijn aan strengere bepalingen Waze had 50,5 miljoen maandelijkse gebruikers van juli tot december 2024.
TonyBet aangesproken op Engelstalige klantenservice
1 dag
De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft kansspelaanbieder TonyBet aangesproken op het feit dat zij niet 24 uur per dag gebruikmaakten van een Nederlandstalige telefonische klantenservice. Bedrijven met een vergunning van de Ksa moeten te allen tijde een Nederlandstalige klantenservice beschikbaar hebben voor vragen van spelers. Dat is belangrijk omdat spelers, zeker in het kader van de zorgplicht, altijd in het Nederlands bij de aanbieder terecht moeten kunnen met vragen of zorgen. Hoewel TonyBet al enige tijd over een vergunning beschikt, is de website van het bedrijf pas sinds eind 2024 live. Kort na livegang kreeg de Ksa een signaal van een speler die alleen in het Engels met de klantenservice in gesprek kon. De Ksa heeft de aanbieder daarop aangesproken. TonyBet heeft direct maatregelen getroffen om dit te herstellen, onder andere door meer Nederlandstalige klantenservicemedewerkers aan te nemen. De telefonische klantenservice was daarmee per direct 24 uur per dag bereikbaar in de Nederlandse taal.
OpenAI heeft meer dan 400 miljoen gebruikers
1 dag
Concurrentie van DeepSeek en andere AI diensten heeft vooralsnog weinig invloed op de groei van OpenAI. Het AI-bedrijf claimt 400 miljoen dagelijkse gebruikers. Daarnaast is het aantal zakelijke klanten met betaalde abonnementen de afgelopen vijf maanden bijna verdubbeld, tot 2 miljoen. Tien maanden geleden telde OpenAI slechts 600.000 bedrijfsabonnementen. De AI-chatbot is nu handiger voor een grotere groep mensen. Dankzij mond-op-mond reclame wordt de dienst steeds meer gebruikt. OpenAI staat wel onder financiële en juridische druk. De Amerikaanse miljardair Elon Musk probeert al maanden de geplande omzetting van OpenAI in een bedrijf met winstoogmerk te voorkomen. In eerste instantie klaagde hij het AI-bedrijf aan, vervolgens bracht hij een bod uit. De raad van bestuur van het bedrijf verwierp het overnamebod.
Spotify in zee met ElevenLabs (AI) voor luisterboeken
1 dag
Boekenschrijvers die hun werk ook in audio uitgeven, krijgen er bij Spotify in een klap 29 talen bij als potentieel lezersgebied. Spotify sluit namelijk een samenwerking met ElevenLabs, een bedrijf dat is gespecialiseerd in audio-AI. Auteurs kunnen hun voorleesboek invoeren bij ElevenLabs en de vertaling vervolgens doorzetten naar Spotify. De automaische vertalingen zijn volgens de Zweden goed genoeg om in de schappen te leggen. Findaway Voices is de bemiddelende partij. Dat exporteert de stemmen ook naar platformen als Storytel, Audible, TuneIn en Kobo. Audioboeken zijn sinds vorig jaar beschikbaar bij Spotify in Nederland. De aanwezigheid van luisterboeken in het assortiment is een van de drijvende factoren achter de winstgroei over 2024. De waardering van AI-audiogenerator ElevenLabs verdrievoudigde begin dit jaar tot 3,3 miljard dollar toen de twee Poolse oprichters 180 miljoen dollar venture capital ophaalden. Foto: Kelly Sikkema, Unsplash
Pokémon Go-maker Niantic verkoopt naar verluidt zijn gamedivisie
1 dag
Niantic, het bedrijf achter de populaire augmented reality-game Pokémon Go, wil zijn game-activiteiten verkopen, meldt Bloomberg. Het bedrijf onderzoekt naar verluidt een deal met mobiele game-ontwikkelaar Scopely, die eigendom is van de in Saoedi-Arabië gevestigde Savvy Games Group. Dat bedrijf wil 3,5 miljard op tafel leggen. Ninantic heeft met een aantal augmented reality-titels succes geboekt, toch werd het succes van Pokémon Go nooit meer geëvenaard. In 2022 stuurde het bedrijf 8% procent van zijn personeel naar huis en werden vier projecten stopgezet, waaronder Harry Potter: Wizards Unite. In 2023 ontsloeg het 230 werknemers en annuleerde het zijn NBA- en Marvel-gerelateerde games.
Belgische online supermarkt Hopr stopt
1 dag
Online supermarkt Hopr stopt ermee. De marges waren zo dun dat het de moeite niet meer waard was, schrijft oprichter Stijn Martens op LinkedIn. Hopr presenteerde zich een kleine vier jaar geleden als de eerste Belgische online supermarkt, maar was actief in een beperkt gebied in Limburg. Vooral Hasselt. Het was de bedoeling om Hopr uit te breiden naar de rest van het land, maar dat lukte niet. ‘De marges waren zo dun dat we ons op de duur afvroegen of het sop de kool nog wel waard was. We hebben verschillende pogingen gedaan om Hopr om te vormen tot een online marktplaats waar leveranciers hun producten konden aanbieden. Ik geloof nog altijd dat dat een winnende combinatie kan zijn, maar toen wij bij twee gelegenheden met leveranciers rond de tafel gingen zitten, eind 2022 en eind 2023, kreeg de sector het zelf moeilijk door de hoge kosten en inflatie, waardoor dat moeilijk werd.’ Hopr hield het langer uit dan Rayon, de online supermarkt van Smartmat, die wel in het hele land beschikbaar was. Er is nu nog een één online supermarkt over, Kazidomi die intussen via een samenwerking met Delhaize ook op fysieke verkooppunten aanwezig is. Ook de Nederlandse online supermarkt Crisp nog altijd actief in Vlaanderen. Picnic heeft de gok nog niet gewaagd.
KFC kiest Abovo Maxlead als nieuw mediabureau
1 dag
Na een intensief oriëntatietraject heeft KFC Nederland Abovo Maxlead geselecteerd als nieuwe full service media- en marketingpartner. Het bureau gaat KFC in het volledige crossmediale proces ondersteunen: van strategie tot executie, en van performance tot media. Beide organisaties delen naar eigen zeggen hun ondernemende mentaliteit en de overtuiging dat merkstrategie en media-inzet hand in hand moeten gaan om impact te realiseren. Kentucky Fried Chicken (KFC) gaat een nieuwe fase in van merkontwikkeling en heeft daarom gekozen voor een mediabureau dat creativiteit, resultaatgerichtheid en digitale innovatie centraal stelt.
IPG Mediabrands lanceert de Mediabrands Academy
1 dag
IPG Mediabrands introduceert de Mediabrands Academy: een kennisinstituut voor media, marketing, communicatie en technologie. Met deze academy speelt Mediabrands naar eigen zeggen in op de toenemende behoefte van mediaprofessionals om up-to-date te blijven met de laatste trends, innovaties en strategische ontwikkelingen. Na een pilot in 2024 onder de naam Summer School, wordt de Mediabrands Academy in 2025 grootschalig uitgerold met een breed trainingsaanbod. Gedurende het hele jaar worden trainingen georganiseerd op verschillende kennisniveaus en in uiteenlopende vormen. Zowel klanten als andere geïnteresseerden kunnen deelnemen aan interactieve workshops, deep-dive sessies en op maat gemaakte trainingen, variërend van specifieke mediakanalen tot onderwerpen als de toepassing van AI binnen creatieve processen. De mediawereld verandert razendsnel en vraagt om voortdurende ontwikkeling, zegt Wouter Moen, Managing Director binnen IPG Mediabrands Nederland. De trainingen binnen de Mediabrands Academy worden verzorgd door experts uit verschillende disciplines binnen IPG Mediabrands, vervolgt Sander Kwint, die binnen IPG Mediabrands verantwoordelijk is voor de uitrol en het trainingsaanbod. ‘In een tijd waarin ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen, geloven wij dat kennis niet iets is om voor jezelf te houden, maar juist om te delen. Alleen zo kunnen we samen groeien, innoveren en de mooiste campagnes realiseren.’
Nog twee weken voor nominaties Dutch Interactive Awards
1 dag
Over twee weken, op vrijdag 7 maart, sluit de inschrijftermijn voor de Dutch Interactive Awards 2025. Bureaus kunnen tot die tijd hun beste werk van 2024 inzenden. Na sluiting van deze nominatieronde gaat een jury aan de slag om alle inzendingen stuk voor stuk te beoordelen op verscheidene criteria. Op 3 april vindt de bekendmaking van de nominaties plaats. De makers van de beste en meeste aansprekende cases worden uitgenodigd om in persoon toelichting te geven aan jury’s met topexperts uit het vak. Dat is 16 april. Cases aanmelden voor nominatie kan hier. Er wordt gezocht naar de beste online projecten die onder andere scoren op design, bouw, concept en resultaat. Er zijn in totaal vijftien categorieën waar teams en bureaus hun beste werk kunnen laten zien: 1. Activation 2. AI-toepassingen 3. B2B 4. Brand 5. Campaign 6. Communities 7. Content 8. Corporate 9. Data 10. Digital for Good 11. Digitale Transformatie 12. Disrupter 13. E-commerce 14. Service 15. Tools Voorts kun je jouw favoriete personen nomineren, degene van je wie het meest onder de indruk van bent in de DIA PRO’s categorieën: – Best in Tech – Best in Design – Best Producer – Best Talent De Dutch Interactive Awards (DIA’s) zijn dé prijzen voor het allerbeste interactieve online werk van Nederlandse bureaus. De awards worden sinds 2010 jaarlijks uitgereikt. Emerce organiseert dit jaarlijks samen met Dutch Digital Agencies. De winnaars worden op op 5 juni 2025 bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking (foto’s 2024).
PostNL vraagt overheid om tijdelijke financiële bijdrage voor postdienstverlening
1 dag
PostNL heeft een tijdelijke financiële bijdrage aangevraagd bij de Nederlandse Staat om toch vijf dagen per week post te kunnen blijven bezorgen. In de afgelopen tien jaar is de hoeveelheid post bijna gehalveerd, terwijl de Postwet ongewijzigd is gebleven. Politieke besluitvorming over de toekomst van de postmarkt laat op zich wachten, terwijl de kosten voor de huidige dienstverlening verder stijgen. PostNL is door de overheid aangewezen als uitvoerder van de UPD, zoals vastgelegd in de Postwet. Dit betekent onder andere dat het bedrijf verantwoordelijk is voor het ophalen en bezorgen van post uit de oranje brievenbussen, vijf dagen per week, en voor specifieke diensten zoals braillepost, rouwpost en medische post. Door de structurele daling van het postvolume, veranderende klantbehoefte en stijgende kosten, is de postdienstverlening in zijn huidige vorm inmiddels verlieslatend. PostNL vraagt een financiële bijdrage voor de UPD-kosten van 30 miljoen in 2025 en 38 miljoen euro in 2026 om deze postdiensten in stand te houden. In het eerdere voorstel van PostNL voor een toekomstbestendige postdienst wordt gevraagd om post standaard binnen twee dagen te bezorgen en op termijn binnen drie dagen. In veel Europese landen wordt de bezorgtermijn versoepeld om beter aan te sluiten bij de dalende hoeveelheid post en de veranderende consumentenbehoefte. Frankrijk, Duitsland, België, Engeland, Denemarken en Italië hebben al een standaard bezorgtermijn van twee of drie dagen of zijn hierover in gesprek.  
Online omzet nam met 6,5 procent toe in vierde kwartaal
1 dag
In het vierde kwartaal van 2024 nam de online omzet van detailhandelaren toe met 6,5 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Bij winkels die uitsluitend online verkopen groeide de omzet in het vierde kwartaal met ruim 9 procent. Dat meldt het CBS. Bij multichannelers, detaillisten die hun producten zowel online aanbieden als via een fysieke winkel, nam de online omzet ook toe: met 2,3 procent. De totale detailhandel zette in het vierde kwartaal van 2024 1,9 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het verkoopvolume was 0,4 procent groter. In het vierde kwartaal daalde de omzet van winkels in voeding en genotmiddelen met 2,7 procent vergeleken met een jaar eerder. Supermarkten behaalden een lagere omzet (-4,0 procent), terwijl speciaalzaken – zoals kaaswinkels en slagerijen – een hogere omzet hadden (6,1 procent). Onder winkels in non-food nam de omzet met 4,4 procent toe vergeleken met het vierde kwartaal van 2023. Ook werden meer goederen verkocht (3,9 procent). Vooral doe-het-zelfwinkels, keuken- en vloerenzaken zetten meer om. Bij winkels in overige huishoudartikelen – zoals meubels en verlichting – was de omzet lager (-6,4 procent) dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2024 zijn 90 bedrijven in de detailhandel failliet verklaard. Dat is een afname van 23 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, toen 117 faillissementen werden uitgesproken.
Booking ziet vraag aantrekken
1 dag
Booking, moederbedrijf van Booking.com, Kayak en Priceline, rapporteerde op donderdag voor het vierde kwartaal een winst die hoger was dan verwacht. Ook de omzet viel hoger uit. Het bedrijf meldt een winst van 1,1 miljard dollar op een omzet van 5,5 miljard dollar. Het aantal geboekte kamernachten groeide met 13 procent tot 261 miljoen. De bruto reisboekingen, inclusief belastingen en toeslagen, bedroegen 37,2 miljard, vergeleken met een projectie van 34,5 miljard. ‘Aan het begin van 2025 blijven we wereldwijd een gezonde vraag naar vakantiereizen zien’, vertelde Chief Executive Officer Glenn Fogel aan analisten. Toch verwacht het bedrijf dat de sterke Amerikaanse dollar zal wegen op toekomstige resultaten.  
‘Reclame-inkomsten’ Coolblue naar 116 miljoen
2 dagen
De reclame-inkomsten bij Coolblue stegen afgelopen jaar met zes procent naar 115,9 miljoen euro. Naast de verkoop van producten en diensten zijn ontvangsten van marketingvergoedingen een andere omzetbron voor Coolblue. Vanochtend publiceerden de Rotterdammers aan het Weena de financiële cijfers over 2024. Niet omdat ze dat nou per se leuk vinden, maar wel omdat het moet. In dat bericht rapporteert CEO Pieter Zwart ook jaarlijks de zogeheten ‘Marketing Fees’. Marketingfees waren afgelopen jaar goed voor 4,7 procent van de omzet (PDF). De advertentietak groeit gestaag. In 2020 haalde men er bijvoorbeeld tachtig miljoen mee uit de markt en twee jaar daarna 91,3 miljoen (het enige minusjaar). Een woordvoerder van de webwinkel legt uit: “De marketingfees zijn vergoedingen die Coolblue ontvangt van leveranciers of andere partners in het kader van marketing- en promotieactiviteiten. Dit is een vergoeding voor het aanbieden van extra zichtbaarheid en promotie aan merken en producten die via Coolblue worden verkocht.” Marketeers die zuiver in de leer zijn, kunnen betwisten dat marketingvergoedingen hetzelfde zijn als reclame-inkomsten. Effectief gaat het in beide gevallen om commerciële communicatie. Deze zelfde twist verscheurt bijvoorbeeld bij retailers zoals supermarkten de afdelingen Inkoop en E-commerce. De laatste ziet in retailmedia een nieuw en winstgevend verdienmodel en de eerste groep ziet zijn wisselgeld in onderhandelingen met leveranciers bedreigd.
‘Komende weken start TikTok Shop in Italië’
2 dagen
Italiaanse gebruikers van TikTok kunnen vanaf maart of april gaan shoppen in de social app zonder deze te hoeven verlaten. Dat vertellen bronnen althans aan South China Morning Post die bekend zijn met de Europese plannen van de techreus. Na Italië staan ook Frankrijk en Spanje op de agenda. Achter de schermen worden grote Duitse accounts al gepaaid om zich aan te melden voor de noviteit, die als wezenlijke concurrent van lifestyleshops wordt gezien. Of en welke andere landen in 2025 een transactionele component krijgen, is niet bekend. TikTok heeft in Europa naar eigen zeggen tegen de tweehonderd miljoen gebruikers. TikTok Shop is in Europa vooralsnog enkel actief in Ierland, Spanje en Engeland. De transactionele (= e-commerce) kant van de video-app is al bijna twee jaar live in het VK. E-commerceaccounts zijn herkenbaar aan een geel winkelwagentje in de video’s. Het pictogram verschijnt in korte video’s en livestreams. Influencers bepalen zelf welke artikelen ze in hun uitingen willen promoten. Foto: Marco Chilese, Unsplash
Rechter: KNMI hoeft weerapp niet aan te passen
2 dagen
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) mag in zijn eigen app weerberichten met locatie-specifieke gegevens blijven aanbieden. Er is op dit moment geen reden om de vordering van de Nederlandse Vereniging van Weerbedrijven (NVWB) om dat te verbieden toe te wijzen, omdat de NVWB geen spoedeisend belang heeft bij die vordering. De voorzieningenrechter grijpt ook niet in in het traject dat nu loopt om de regelgeving aan te passen waardoor het KNMI mogelijk ook prognose radarbeelden in de app mag opnemen. Dit volgt uit een oordeel van de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag in een kort geding. De eisen van de NVWB zijn allemaal afgewezen. Het KNMI stelt kosteloos gegevens over het weer beschikbaar zodat deze kunnen worden ingezet door onderzoekers, bedrijven, overheden en andere belangstellenden. Op basis van deze eigen gegevens stelt het KNMI, op grond van de wet, ook gratis algemene weerberichten beschikbaar via zijn website en de app. Een aantal leden van de NVWB biedt (onder andere via apps) eveneens weerberichten aan. Zij hebben hierbij een commercieel belang. De NVWB en KNMI zijn het niet eens over de inhoud van de weerberichten die het KNMI gratis aanbiedt. Volgens de NVWB mag het KNMI alleen een beperkt weerbericht beschikbaar stellen aan het publiek en mag het KNMI het weerbericht niet uitbreiden met diensten die ook door de particuliere weerbedrijven kunnen worden aangeboden. In dit kort geding probeerde de NVWB onder meer te bereiken dat het KNMI niet langer een weerbericht met locatie-specifieke gegevens aanbiedt en wilde zij voorkomen dat het KNMI prognose radarbeelden gaat opnemen in zijn weerbericht. Ook wil de NVWB worden betrokken bij en geïnformeerd worden over de besluitvorming over de dienstverlening door het KNMI. Over de vraag of in de KNMI-app prognose radarbeelden opgenomen kunnen worden, worden momenteel in een wetgevingsproces politieke beslissingen genomen. Het is niet aan de voorzieningenrechter om in te grijpen in dat procesm stelt hij. De locatie-specifieke gegevens worden bovendien al sinds 2017 in de KNMI-app aangeboden De NVWB heeft niet onderbouwd wat op dit moment haar spoedeisend belang is bij de vorderingen die er voor moeten zorgen dat in de KNMI-app niet langer locatie-specifieke informatie wordt getoond. Zo’n spoedeisend belang is wel nodig om in kort geding een vordering toegewezen te krijgen.
Investeringen drukken resultaat AliExpress
2 dagen
Investeringen in AliExpress en diens Turkse pendant Trendyol bezorgen de internationale activiteiten van Alibaba Group een verlies van 700 miljoen dollar (ebita). Daar staat tegenover dat de omzet van deze tak wel fors steeg, met 36 procent tot 4,3 miljard dollar. Alibaba Group investeert zichtbaar in groei van zijn marktplaatsen. Dat doen de Chinezen op een moment dat internationaal de meeste aandacht uitgaat naar Temu en Shein. Die zijn qua omzet aanmerkelijk groter. Buitenlandse marktplaatsen, waar ook Lazada onder valt (ooit een Aziatische kloon van Zalando), zijn goed voor elf procent van de verkopen van de Chinese tech, commerce en logistieke groep. “We blijven investeren in selecte Europese markten en de Golfregio om gebruikers te verwerven, wat resulteerde in verhoogde verliezen.” Onder de streep hield Alibaba Group netto 6,4 miljard over op een omzet van 38,4 miljard dollar.
Communicatiebureaus OONA en BAAS fuseren tot OONA/BAAS
2 dagen
De Benelux communicatiebureaus OONA en BAAS gaan samen verder als één organisatie. Onder de nieuwe naam OONA/BAAS bouwen ze ‘iets dat groter is dan de som der delen’. De communicatiemarkt heeft de afgelopen jaren ingrijpende veranderingen doorgemaakt. De opkomst van niche online gemeenschappen en creator-gedreven content heeft traditionele campagnes ingehaald. Consumenten zoeken naar échte verbindingen, en merken kunnen hier alleen succesvol op inspelen met bureaus die begrijpen hoe deze verbindingen ontstaan. Met OONA als meerderheidsaandeelhouder ontstaat er volgens beide bedrijven een krachtige, geïntegreerde organisatie met klanten als Airbnb, Zalando, BACARDÍ, MARTINI, New Balance, Samsung, Gucci, Levi’s, PepsiCo, Remy-Cointreau, Polestar, IKEA & PlayStation. De fusie brengt niet alleen inhoudelijke, maar ook geografische voordelen met zich mee. OONA heeft een sterke basis in België, terwijl BAAS stevig geworteld is in Nederland.
CreativeNL wel op SxSW Austin, niet in Londen
2 dagen
De Nederlandse creatieve industrie zal ook dit jaar weer op SxSW in Austin aanwezig zijn, vertegenwoordigt in CreativeNL De Londense zustereditie in juni laten ze dit jaar voorbij gaan. Vanochtend maakte CreativeNL bekend met welke focus, en dus met welk programma, ze Nederland in Texas vertegenwoordigen. De Nederlandse creatieve industrie trok vorig jaar tijdens creative tech festival SxSW al veel aandacht met immersive experiences als de ‘award winning’ Soulpaint van Monobanda. Dit jaar borduurt ze daarop voort met zes Nederlandse immersive experiences en andere sprekers (programma). SxSW Austin vindt voor de delegatie plaats van vrijdag 7 tot en met maandag 10 maart. Het event geldt als een internationale gelegenheid waar kunst, cultuur en technologie mengen. Ook dit jaar trekt CreativeNL op met New Dutch Wave https://newdutchwave.com/about/. Deze groep in juni wel aanwezig zijn op SxSW in Londen, waarvoor de eerste delen van het conferentieprogramma vorige week bekend zijn gemaakt. Foto: Ryan Loughlin, Unsplash
Viaplay boekt kleine groei, wel winst, verliest klanten
2 dagen
Streamingdienst Viaplay boekt omzetgroei door prijsverhogingen. Het aantal abonnees daalde in 2024 met 86.000 tot 4,8 miljoen. Onder de streep schreven de Zweden netto een winst van 9,5 miljoen euro. Dat is het gevolg van strenge focus op kosten en operationele efficiëntie. Anders gezegd: hard werken, nuttige dingen doen en de broekriem aantrekken. Dat beeld komt naar voren in de jaarcijfers die CEO Jørgen Madsen Lindemann vanochtend publiceerde. De belangrijkste pijler onder het noord-Europese streamingbedrijf zijn de uitzendingen van sport. Net zoals Netflix bevat het assortiment ook films en series, maar de meeste kijkers komen toch voor de sportbeelden. Naast Formule 1 zijn dat voetbal uit de Premier League en Champions League, handbal en de FIS-wintersportcompeties. Samen met Scandinavië geldt Nederland nog steeds als een kernmarkt voor Viaplay Group. In het financiële rapport wordt geen opsplitsing gemaakt naar markten. In Nederland zal het rond de miljoen abonnees hebben. De omzet daalde met een fractie, minder dan een procent, naar 1,7 miljard euro. Sinds enkele maanden kunnen adverteerders in Nederland reclameruimte kopen in de Viaplay-streams. De inventory steeg daardoor afgelopen jaar met 36 procent. De reclame-inkomsten rondom streaming daalde een fractie tot 313 miljoen euro.
Meer digitale interactie? Meer impulsaankopen
2 dagen
In een experiment in fysieke winkels bestudeerden onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam het effect van interactieve schermen; een prominente ontwikkeling in de retailsector. De onderzoekers keken wat er gebeurde als klanten alleen beperkt op een beeldscherm konden klikken, in vergelijking met een scherm dat veel mogelijkheden tot interactie bood- zoals producten liken, zelf selecteren en reageren. Hieruit bleek dat hoe meer interactie mensen konden aangaan op een scherm, hoe meer impulsaankopen zij deden. Dat lijkt tegenstrijdig: een consument die meer controle heeft, zou toch minder beïnvloedbaar moeten zijn? De uitkomsten sluiten aan bij de wetenschappelijke theorie dat mensen gemakkelijker te overtuigen zijn als zij zich vrij voelen om hun eigen keuzes te maken. Dit fenomeen staat bekend als de self-agency paradox. Men ontdekte daarnaast dat consumenten sneller geneigd zijn tot een impulsaankoop als een advertentie communiceert welke voordelen de aankoop heeft voor anderen (het maatschappelijke initiatief) in plaats van voor de consument zelf. Zo kreeg een groep deelnemers een advertentie te zien voor een koekjesmerk, waarbij de nadruk lag op het maatschappelijke doel, namelijk het steunen van bakkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een andere groep kreeg van hetzelfde merk een zelfzuchtige boodschap te zien, zoals ‘je verdient deze koekjes’.
Online shoppen niet langer hoofdoorzaak winkelfaillissementen
2 dagen
Het aantal faillissementen in de winkelmarkt ligt steeds dichter bij het gemiddelde van de totale economie. De terugloop van lokale winkeliers vormt echter een groeiend risico voor winkelgebieden. Door opkomende winkelketens en transformatie van winkelruimtes verwacht Stec Groep een daling van winkelleegstand. Dit blijkt uit het whitepaper ‘Marktverwachtingen retail 2025-2027: Winkelmarkt wendbaar ondanks faillissementen’ van Stec Groep. Het aantal winkelfaillissementen ontwikkelt zich naar een gezond niveau waarbij groeiende ketens en faillissementen in balans zijn. Ondanks recente faillissementen van bijvoorbeeld Blokker en Bristol blijft het aantal faillissementen structureel lager dan in de jaren 2010, toen veel grote landelijke ketens failliet gingen. Het aantal faillissementen ligt steeds meer in lijn met een gemiddelde bedrijfssector door onderliggende oorzaken in de winkelmarkt. Zo stabiliseert het aandeel online bestedingen in steeds meer branches. Bovendien zijn winkelhuren in de afgelopen tien jaar flink gedaald wat kansen biedt voor opening van nieuwe winkels. Ook zijn macro-economische factoren relatief stabiel, zoals meerjarige lage werkloosheid, groei van bevolking en bestedingsniveaus. Voorheen gingen winkelketens vooral failliet door de snelle opkomst van online winkelen en veranderend consumentengedrag. In de huidige winkelmarkt hebben diverse ketens vooral moeite om relevant te blijven voor de consument. Snel stijgende kosten, noodzaak tot digitalisering, personeelstekorten en de opkomst van discountketens vragen om een aangepast bedrijfsmodel. Het sluiten van slecht renderende locaties gebeurt vaak te traag. Daarnaast heeft de financiële overheidssteun tijdens de coronapandemie ervoor gezorgd dat ook bedrijven zonder toekomstperspectief overeind bleven. De opgebouwde schuldenlast tijdens de pandemie beperkt de investeringsmogelijkheden van diverse ketens, waardoor investeringen in innovatie, klantbeleving en online integratie achterblijven en de concurrentiekracht afneemt. Bovendien worden faillissementen vaker gebruikt om schulden kwijt te schelden, personeel te ontslaan en een doorstart te maken met minder locaties. Steeds minder lokale winkeliers openen een winkel. Het aantal stoppers neemt daarnaast de komende jaren toe door vergrijzing en gebrek aan opvolging. De winkeldiversiteit en aantrekkingskracht van winkelgebieden komt daardoor steeds meer onder druk te staan. In de afgelopen vier jaar daalde het aantal startende lokale winkeliers met 40 procent. Naast een veranderend marktperspectief door langjarige krimp van de winkelmarkt ervaren startende ondernemers veel risico’s. De opstart- en inkoopkosten zijn hoog en er zijn langjarige financiële verplichtingen (zoals huur). Externe financieringsmogelijkheden (door bijvoorbeeld banken) zijn er nauwelijks en personeel is schaars. Stec Groep verwacht een afname van de winkelleegstand in de komende drie jaar. Panden die vrijkomen door faillissementen, zoals die van Blokker en BCC, worden snel opnieuw ingevuld door discountketens zoals KIK, Wibra en Action, of door online spelers zoals Coolblue. De hoge druk op de woning- en bedrijfsruimtemarkt stimuleert de transformatie van lege winkels naar andere functies. Door de afname van het aantal starters komen er geschikte panden vrij voor transformatie. Deze panden bevinden zich vaak in aanloopstraten van centra, zijn doorgaans kleiner en hebben lagere huurprijzen, wat transformatie haalbaar en kansrijk maakt. Ondanks de verwachte daling van leegstand, ervaren veel winkelgebieden de komende jaren nog steeds aanzienlijke leegstand. Vooral in middelgrote centra is dit een urgent probleem: zeven van de tien centra hebben een grote transformatieopgave, waarbij de leegstand soms boven de 20 procent uitkomt. Ook in stadsdeelcentra, binnensteden en lokale centra heeft transformatie hoge prioriteit. In deze gebieden is het essentieel om winkels te concentreren en leegstaande winkelruimtes om te vormen naar andere functies, om zo de toekomstbestendigheid en aantrekkelijkheid van deze gebieden te vergroten. Stec Groep adviseert lokale overheden om zorgvuldig af te wegen in welke mate transformatie naar woningen wenselijk is. Hoewel dit vanuit de woningnood gewenst is, dragen ze beperkt bij aan een levendig en economisch sterk centrum. Daarentegen liggen juist kansen om verspreide bedrijven en voorzieningen naar het centrum te verplaatsen zoals consumentgerichte functies op bedrijventerreinen. Op de bedrijventerreinen is namelijk een groot ruimtegebrek en door verplaatsing kan ruimte worden gecreëerd die nodig is voor de energietransitie en transitie naar de circulaire economie. Door de afnemende vraag naar winkelruimte en toenemende leegstand zijn de winkelhuren in de afgelopen tien jaar gemiddeld met ongeveer 25 procent gedaald. Een uitzondering hierop waren de jaren 2021-2022, waarin de huurprijzen sterk stegen door hoge inflatie als gevolg van de stijgende energiekosten. Sindsdien zijn de huurprijzen voor winkels weer gedaald. Gecorrigeerd voor de relatief hoge inflatie van de afgelopen twee jaar, zijn de huren zelfs met 5 tot 10 procent in prijsniveau gedaald. Uit de meest recente cijfers van 2024 blijkt dat enkel op A-locaties in de zes grootste binnensteden de huurprijzen zijn gestegen. Faillissementsgraad winkelmarkt en totale economie
Lime verdriedubbelt aantal elektrische deelfietsen in Rotterdam
2 dagen
Lime breidt het aantal beschikbare deelfietsen in Rotterdam in februari uit van 550 naar 1.650.Sinds de lancering in 2020 hebben Lime-gebruikers in de stad met elkaar al 2.13 miljoen kilometer afgelegd op de elektrische deelfietsen. Uit onderzoek blijkt dat 63 procent van de Rotterdamse Lime-gebruikers de e-bikes gebruikt om beter toegang te krijgen tot het openbaar vervoer, terwijl 30 procent Lime inzet voor woon-werk- of schoolverkeer. Rotterdammers fietsen op een Lime e-bike gemiddeld een afstand van 1.74km en weten de Lime e-bike overigens goed te vinden, meer dan 85 procent van de gebruikers is ook daadwerkelijk woonachtig in Rotterdam. Lime plaatst ook meerdere hop-on/hop-off-stations bij onder andere Rotterdam Centraal, de Markthal, de Euromasten en Kop van Zuid, waar rijders een e-bike kunnen ophalen of parkeren en credits kunnen verdienen voor toekomstige gratis ritten. Rotterdam Centraal is met afstand de populairste locatie om een Lime-rit te starten of te beëindigen, gevolgd door de Erasmus Universiteit.
Coolblue: Acht nieuwe winkelopeningen gepland
2 dagen
Onder meer dankzij een sterke groei in Duitsland, realiseerde Coolblue vorig jaar een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 97,8 miljoen euro. In 2024 opende Coolblue acht nieuwe winkels in Nederland, België en Duitsland. Voor 2025 staan weer acht nieuwe winkelopeningen gepland, onder andere in Schoten, vlak bij Antwerpen, en in Münster en Hamburg. In 2024 groeide Coolblue sterk in Duitsland, en die groei zet in 2025 door, zegt het bedrijf. Het bezorggebied verdubbelt opnieuw. Met de opening van vier depots kan Coolblue 17 miljoen potentiële extra klanten blij maken met zijn eigen bezorg- en installatieservice. In maart opent het eerste nieuwe depot vlak bij Hanover. In 2025 investeert Coolblue nog meer in het mechaniseren van het magazijn in Tilburg om verdere groei mogelijk te maken. Hierdoor wordt het magazijn nog efficiënter en kunnen er nog meer klanten blij gemaakt worden. Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden. Cookie instellingen
Salaris- en werktevredenheidsonderzoek Digital Agencies 2025: ‘Werkdruk steeds hoger’
2 dagen
Wat verdienen digital agency-medewerkers in welke functie? En wat vinden zij eigenlijk belangrijk in hun werk? Voor het tweede jaar op rij hebben Emerce en Berenschot een salaris- en werktevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt onder andere dat bij vrijwel iedereen het salaris het afgelopen jaar is gestegen. De meeste werknemers zijn er 5% op vooruitgegaan. Opvallend is een toename in de ervaren werkdruk. Waar 41 procent vorig jaar aangaf de werkdruk hoog te vinden (maar niet problematisch), is dit nu 47 procent – waarmee digital agencies hoger scoren dan de bredere markt van online business. Bij agencies vindt 8 procent de werkdruk te hoog. Ook bij vragen over de manier waarop mensen hun werk kunnen doen binnen hun organisatie komt werkdruk als onderwerp terug. Zo zegt 27% dat de hoeveelheid werk die verwacht wordt niet acceptabel is. Vorig jaar kwam dit nog niet als een kritiekpunt naar voren. Daarnaast blijkt dat medewerkers zich ten opzichte van vorig jaar sterker zorgen maken om economische omstandigheden, het kennisniveau binnen de rest van de organisatie en mogelijke afname van vraag naar producten en diensten die het bedrijf levert. Het volledige onderzoek is hier te vinden.
Nieuw plan voor NPO: omroepen worden omroephuizen
2 dagen
Minister Eppo Bruins (NSC, Media en Cultuur) zal in april zijn langverwachte plan voor de hervorming van de publieke omroep presenteren. Ingewijden weten nu al aan RTL te melden dat Bruins een duidelijke voorkeur heeft om de omroepen onder te brengen in zogenoemde omroephuizen. Die omroephuizen krijgen elk een eigen Raad van Bestuur en Raad van Toezicht die besluiten nemen over de programmering en het geld. Daarmee moeten er veel minder bestuurders komen, omdat nu elke omroep zijn eigen bestuurders heeft. De omroepen krijgen zelf een stem met wie ze gaan samenwerken, melden zowel Haagse als Hilversumse ingewijden. Er wordt ook gedacht een een apart omroephuis waar omroepen samenwerken om alleen digitale producties te maken, online dus. Vanaf 2027 moeten de publieke omroepen ruim 150 miljoen euro bezuinigen.
Budgettoestel Apple ook geschikt voor Apple Intelligence
3 dagen
Zoals verwacht heeft Apple vandaag de iPhone 16e aangekondigd, een nieuwe aanwinst voor de iPhone 16-serie. Het is ook het eerste budgettoestel van Apple dat geschikt is voor Apple Intelligence dankzij de A18‑chip. De iPhone 16e is spat‑, water‑ en stofbestendig en voldoet aan bestendigheids­norm IP68. Het  Ceramic Shield-glas aan de voorkant is volgens Apple sterker dan elk ander smartphone-glas. Het 6,1‑inch Super Retina XDR-display met OLED‑technologie loopt van rand tot rand. iPhone 16e heeft ook de allerbeste batterijduur voor een iPhone van dit formaat: de batterij gaat tot 6 uur langer mee dan die van iPhone 11 en tot 12 uur langer dan die van alle iPhone SE-modellen. Het TrueDepth-camerasysteem maakt bovendien Face ID mogelijk, om veilig je iPhone te ontgrendelen, aankopen te doen of in te loggen bij apps. De CPU heeft 6 cores en is tot 80 procent sneller dan de A13 Bionic‑chip van iPhone 11. Nieuw is ook de C1, het eerste modem dat Apple zelf heeft ontwikkeld. Dit is meteen ook de energiezuinigste modem tot nog toe in een iPhone. Met het krachtige 2‑in‑1 camerasysteem op iPhone 16e leg je volgens Apple kleine en grote momenten vast. De 48‑MP Fusion-camera gebruikt computationele fotografie om foto’s te maken in superhoge resolutie, waarin licht en detail ‘mooi in balans’ zijn. De TrueDepth-camera met autofocus aan de voorkant zou garant moeten staan voor scherpere close‑ups en prachtige groepsselfies. De nieuwste generatie HDR legt het onderwerp en de achtergrond nauwkeurig vast, met natuurlijke huidtinten en een uitgebalanceerde weergave van wittinten, schaduwen en alles daartussenin. iPhone 16e is verkrijgbaar in wit en zwart met een opslagcapaciteit van 128 GB, 256 GB of 512 GB vanaf 719 euro. Bestellen kan al vanaf vrijdag 21 februari, waarna dit model vanaf vrijdag 28 februari leverbaar zal zijn.
ADCN stelt nieuw Creative Board aan
3 dagen
ADCN, de club voor creativiteit in Nederland, heeft een nieuwe Creative Board aangesteld. Dit bestuur zal de organisatie dagelijks ondersteunen bij creatieve vraagstukken en de ontwikkeling van creatieve initiatieven stimuleren. De Creative Board bestaat uit vier toonaangevende professionals: Annie Chiu (Soursop), Sharon de Graaf (Dawn), Pol Hoenderboom (DDB Amsterdam) en Guy Lokhoff (Home). De Creative Board richt zich specifiek op inhoudelijke en creatieve vraagstukken en speelt een centrale rol in de creatieve dynamiek van ADCN. De taken van de Creative Board omvatten onder andere het ondersteunen van creatieve projecten en communicatie, het initiëren van nieuwe programma’s en het fungeren als een klankbord voor zowel de leden als de organisatie zelf. Met de oprichting van de Creative Board breidt ADCN zijn bestuurlijke structuur verder uit. Het huidige bestuur, bestaande uit voorzitter Jouke Vuurmans (Monks), Maira Evers (Gardeners), Katrien Rodenburg (Billups) en Jacco ter Schegget (Hanare), houdt toezicht op de strategische koers, financiële stabiliteit en governance van de organisatie. Zij zien erop toe dat ADCN zich blijft ontwikkelen als een duurzame en impactvolle organisatie binnen de creatieve industrie.
Goodyear brengt media en digitale diensten onder bij Publicis Groupe
3 dagen
De Goodyear Tire & Rubber Company brengt media activiteiten en digitale diensten onder bij de Publicis Groupe. Hiertoe wordt zelfs een compleet nieuwe entiteit Publicis P1T Crew opgezet. In 2023 gaf het Amerikaanse bedrijf 364 miljoen dollar uit aan reclame. De P1T Crew zal creatief worden geleid door BBH USA. Andere betrokken instanties werden niet bekendgemaakt.

Pagina's

Abonneren op emerce