emerce

3114 nieuwsberichten gevonden
KPN op de hoogte van huiszoeking bij CEO Leroy
6 uur
KPN heeft kennis genomen van huiszoekingen bij de toekomstige CEO Dominique Leroy. Beurswaakhond FSMA is een onderzoek gestart naar aandelenhandel met voorkennis door Leroy, die vrijdag telecombedrijf Proximus verlaat. De CEO kondigde twee weken geleden haar vertrek aan bij Proximus om te gaan werken bij KPN. Een maand eerder had ze een pakket aandelen van Proximus verkocht ter waarde van zowat 285.000 euro. Leroy zegt dat ze op het moment van de verkoop nog niet had beslist dat ze naar KPN zou gaan. ‘In algemene zin kunnen we zeggen dat we desgevraagd meewerken aan onderzoeken van overheidsinstanties’, is het enige wat een woordvoerster van het Nederlandse telecombedrijf nog kwijt wil aan de VRT. Mocht voorkennis kunnen worden aangetoond dan heeft KPN wel een probleem. Er staat een straf tot vier jaar gevangenisstraf op.
Eigenaar WordPress krijgt 300 miljoen dollar van Salesforce
9 uur
Automattic, het bedrijf achter WordPress, krijgt 300 miljoen dollar van Salesforce tegen een waardering van 3 miljard dollar. Het is de eerste financiering in jaren. In 2014 haalde Automattic 160 miljoen dollar op, toen tegen een waardering van 1,16 miljard. Sinds enkele maanden is Automattic eigenaar van blogplatform Tumblr, en naast WordPress behoren ook onder meer contentplatform Longreads, de app Simplenote en deelplatform CloudUp tot het bedrijf. Saillant detail is dat het bedrijf onlangs ook ZBS CRM, een CRM plug-in voor WordPress, heeft ingelijfd, waarmee het bedrijf het terrein van relatiebeheer betreedt. Mogelijk is hier de connectie met CRM-reus WordPress. CEO Matt Mullenweg ontmoette Salesforce topman Marc Benioff eerder dit jaar.
Twinkle 100 is uit: bol.com bovenaan, Amazon groeit 40%
13 uur
Het nieuwe jaaroverzicht voor Nederlands e-commerce, de Twinkle 100, is verschenen. bol.com staat bovenaan met een omzet van 1,65 miljard euro. AH.nl dringt in deze editie door tot de top drie met 565 miljoen euro omzet en Amazon groeit bijna de helft naar 350 miljoen euro. Zojuist werd in Utrecht tijdens Shopping Today de nieuwe editie van de Twinkle 100 uitgereikt aan een groep genodigden. Het gedrukte jaaroverzicht zal in de komende dagen verder worden verspreid. Dit jaar staat er geen aparte Travel-lijst in. De grote winkels en platformen werden in 2018 weer groter en noteren makkelijk dubbelcijferige groei. Echt opvallend is de omzet die Amazon wordt toegedicht in Nederland, wat zich vertaalt in een toename van honderd miljoen naar 350 miljoen euro. Zonder enige promotie of zelfs maar ruchtbaarheid heeft het Amerikaanse platform zich de nummer 6-positie toegeëigend. Opvallend ook is de groei van de supermarkten. AH.nl staat op nummer drie, wat Ahold Delhaize per saldo Nederlands meest dominante e-commercepartij maakt. De top tien bedrijven hebben gezamenlijk een omzet van 5,6 miljard. Een half miljard of 13 procent meer dan vorig jaar. Iets meer dan de helft daarvan is toe te wijzen aan de bovenste drie bedrijven uit de ranglijst. Tweëentwintig bedrijven uit de top 100 hebben een omzet van meer dan honderd miljoen euro. Vier meer dan in de tiende editie van het lijvige boekwerk, dat daarnet op Shopping Today bij Utrecht is gepresenteerd. Zeven bedrijven uit de top 30 verkopen voedsel: AH Online, Nespresso, HelloFresh, Jumbo, New York Pizza, Picnic en Domino’s Pizza. Een achtste, Zooplus, verkoopt ook eten maar dan alleen voor huisdieren. Negen bedrijven uit de top 30 verkopen kleding. De uitgever van de lijst, Twinkle Magazine, vat samen: “In de nieuwe Twinkle100 staan in totaal 250 online productverkopers gerangschikt. Samen boekten zij een totale omzet van 11.831.237.000 euro, ofwel 900 euro per volwassen Nederlander. De hekkensluiter realiseerde een online omzet van 6,1 miljoen euro. Vorig jaar lag de ondergrens nog op 5,0 miljoen euro.” De nummer 250 uit de lijst, Pinkorblue.nl, is goed voor een omzet van 6,1 miljoen euro. Foto: Anne Worner (cc)
Sisow met support voor gespreid betalen
13 uur
Webwinkels die hun kassa betrekken van PSP Sisow kunnen een nieuwe manier van betalen gaan aanbieden: gespreid betalen. Hiertoe werkt Sisow samen met Spraypay. De koppeling tussen de twee systemen is gisteren live gegaan. SprayPay is een betaalmethode waarmee consumenten de internetaankoop in twaalf, achttien, 24 of 36 maanden kunnen betalen. Het gaat om bedragen tussen de 250 en 3500 euro. De webshop ontvangt binnen dertig dagen gegarandeerd het aankoopbedrag. SprayPay neemt hierbij het volledige debiteurenrisico op zich. Tot de klanten van dit familiebedrijf behoren onder meer Gadero, Livengo.nl en Tuinmeubelland.nl. Met PSP Pay.nl bestaat de koppeling voor gespreid betalen al langer. Foto: Franklin Heijnen (cc)
Bijna de helft Nederlandse bedrijven shopt online
14 uur
Meer dan de helft van de bedrijven in Nederland doet amper tot geen online inkopen, maar vertrouwt nog op de gevestigde niet-digitale kanalen. Dat wijst nieuw onderzoek, het eerste in de B2B-sferen, van de Thuiswinkel.org uit. Veertig procent van de 5.400 respondenten geeft aan afgelopen jaar wel eens zakelijke inkopen via internet te doen. De meerderheid dus niet. “Zakelijke bestellers kopen online met name kantoorartikelen, maar ook productcategorieën die je niet zo snel online verwacht, zoals machines of tractoren, worden al voor een kwart uitsluitend online besteld.” “Omdat webwinkels zich ook op B2B-gebied professionaliseren, kunnen zakelijke inkopers veel tijd en geld winnen door hun aankopen gemakkelijk online te doen. De bedragen die met zakelijke aankopen gemoeid zijn, vragen om betrouwbare webshops en we zien dat zakelijke webshops op dat gebied echt aan een inhaalrace begonnen zijn”, zegt Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org. De groep Zakelijke Dienstverlening bestelt het meest online: 50 procent van de bestellers geeft aan online te shoppen. Bestellers bij groothandels doen veruit de meeste online bestellingen: gemiddeld 275 per jaar. Dat zijn meer dan drie keer zoveel bestellingen als andere type bedrijven doen. Producenten geven met gemiddeld 84.000 euro per jaar het meest uit. Dit is ruim anderhalf keer meer dan een gemiddelde besteller bij een groothandel uitgeeft, na producenten degenen die het meest uitgeven per jaar. Met name managers (68%) en inkopers (65%) bestellen online, maar opvallend is dat ook operationele functies (22%) al online bestellingen doen. Foto: Marcus Spiske (cc)
‘Apple investeert 1 miljard dollar in productie India’
15 uur
Apple investeert naar verluidt 1 miljard dollar in productiefaciliteiten in India om minder afhankelijk te zijn van China. Foxconn zou volgens de Times of India de belangrijkste partner zijn. Dat bedrijf heeft al een fabriek in Chennai. Apple zelf heeft met Wistron, ook uit Taiwan, een fabriek opgezet in Bangalore. Volgens de krant zou Apple reeds iPhones in India produceren, ook voor de export. Apple is overigens geen grote speler in India. Drie bestuurders werden in 2018 nog naar huis gestuurd omdat de iPhone verkopen maar bleven dalen. Volgens Counterpoint Research bedraagt het marktaandeel in het land nog geen 1 procent. Samsung is veruit de grootste fabrikant met 29 procent marktaandeel. De nummer 2 Xiaomi zit Samsung op de hielen met 28 procent. Foto Pexels
Vijf vragen over eDay Next Gen
15 uur
Tegelijk met Emerce eDay op 10 oktober wordt, voor de derde keer alweer, voor toekomstige ‘changemakers’ eDay Next Gen gehouden. Niet in de Kromhouthal, maar een flink aantal kilometers verderop in Pakhuis West, een evenementenlocatie met in de basis een rauwe, industriële uitstraling. Vijf vragen over dit evenement. Wat is E-Day Next Gen precies en voor wie is dit evenement bedoeld? eDay Next Gen is een kennis en inspiratie-event voor toekomstige ‘changemakers’ in digital en tech. Het evenement focust op business minded tech profielen en tech savvy marketing profielen, zoals (aankomende) junior ontwikkelaars, UX designers, datawetenchappers en digital marketeers. Denk aan eindejaars studenten, net afgestudeerden (graduates) en young professionals (26 jaar of ouder). In het voorjaar organiseerde Emerce een soortgelijk evenement Next in de Beurs van Berlage, maar gericht op jongeren met een paar jaar ervaring. Vanaf 30 jaar kom je bij Emerce in beeld bij de reguliere evenementen als mid career/senior. eDay Next Gen is bedoeld als een eerste kennismaking met digital & tech. De organisatie rekent op 500 tot 750 bezoekers. Next Gen is geen banenmarkt? Een banenmarkt is een term die niet echt bij eDay Next of de doelgroep past. Het is wel een evenement waar jonge mensen zich kunnen oriënteren op hun loopbaan, maar solliciteren kun er niet niet. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer digital marketing, e-commerce, growth hacking, data science & analytics, IoT, mobiel, VR/AR/MR, nieuwe media, design, blockchain en programmeren. Wat is er te doen? Next Gen is letterlijk en figuurlijk een side event van eDay en sommige sprekers pendelen dan ook tussen de twee eventlocaties, zoals Viveca Chan van WE, die de keynote zal verzorgen. Marijn Poeschmann beantwoord vragen over YouTube. Aanwezig zijn verder sprekers van Van Ons, 3 Hubs, Accenture, ABN en de Belastingdienst. Het programma wordt nog aangevuld, dus stay tuned. Welke invloed of rol hebben de sponsors? Sponsors investeren in het eDay Next Gen concept vanuit employer branding en recruitment doelstellingen. Ze komen graag in contact met de doelgroep, delen kennis en zijn fysiek aanwezig op de vloer. Sponsors zijn dit jaar Rijksoverheid, Accenture, ABN AMRO, RTL, Belastingdienst en Valtech. Enkele sponsors leveren ook sprekers, maar lang niet alle sprekers komen van sponsors. Hoe meld ik mij als bezoeker? Via een van de universiteits- en netwerk partners (die krijgen unieke eventbrite code), maar je kunt je ook via de website aanmelden. Foto Peter Boer
Pakketbezorgers tegen fusie PostNL en Sandd
15 uur
Pakketbezorgers DHL, DPD, GLS en Packs roepen de politiek op goed te kijken naar de afwijzing van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van de fusie tussen PostNL en Sandd. De ACM heeft de fusie afgeblazen, maar de bedrijven hebben het kabinet gevraagd of ze toch samen mogen gaan door middel van toepassing van artikel 47 van de Mededingingswet. ‘Het terzijde leggen van een doorwrocht besluit van de ACM is niet niks. Daarom noemen wij de postfusie een paardenmiddel’, zegt woordvoerder Ewout Blaauw tegen De Telegraaf namens de pakketbezorgers. Het postnetwerk van PostNL wordt ook gebruikt voor de distributie van (bus)pakjes. Dus omzet van pakketjes komt bij post terecht en andersom. Dit is ook het geval met volumes en prijs. Het bevoordelen van het postale netwerk van PostNL kan ertoe leiden dat er overdracht plaatsvindt van aanmerkelijke marktmacht naar de pakketmarkt, aldus de pakketbezorgers.  
Sterke stijging meldingen datalekken
15 uur
In de eerste helft van 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) 11.906 meldingen van datalekken. Het gaat om ongeveer 2000 meldingen per maand. Als deze trend zich voortzet dan verwacht de AP voor heel 2019 een stijging van 14 procent ten opzichte van 2018. Het grootste aantal datalekmeldingen binnen de zorgsector is afkomstig van ziekenhuizen (23 procent) en apotheken (22 procent). De meeste meldingen worden gedaan na het verzenden van persoonsgegevens aan de verkeerde ontvanger. Kleinere zorginstellingen zoals gezondheids- en welzijnsorganisaties , maatschappelijke dienstverlening en tandartsen melden vaker datalekken door hacking, malware of phishing dan grotere zorginstellingen. Lang niet alle datalekken worden binnen 72 uur na ontdekking gemeld. De AP beschouwt dit als een ernstige zaak. De AP heeft 17 onderzoeken in uitvoering bij organisaties die (mogelijk) een meldplichtig datalek niet hebben gemeld. Er zijn vier onderzoeken gestart naar aanleiding van een te laat gemeld datalek. Deze onderzoeken kunnen mogelijk leiden tot een sanctie.

Belgisch gerecht toont fraude Chinese Amazon-verkopers aan
16 uur
Chinese bedrijven kunnen allerlei producten spotgoedkoop aanbieden op de webwinkel van Amazon door te frauderen via Brussels Airport. Dat meldt De Tijd vandaag. Het parket van Halle-Vilvoorde heeft onderzoek gedaan naar 16 zendingen uit China die via de luchthaven van Zaventem de Europese Unie werden binnengebracht. De Chinese bedrijven gebruikten valse facturen om invoerrechten te ontduiken. Ze deden alsof de containers niet bestemd waren voor de Belgische markt, maar voor een ander EU-land waar ze btw zouden betalen. De containers waren gevuld met onder andere kleding, speelgoed en elektronica. Het parket gaat drie Chinese bedrijven, een Duits en een Brits bedrijf vervolgen voor de correctionele rechtbank van Brussel. Foto Shutterstock
NU.nl lanceert nieuwsmerk voor basisschoolkinderen
17 uur
NU.nl introduceert vandaag NUjunior, een nieuwsmerk speciaal voor basisschoolkinderen, met online nieuws dat speciaal voor hen wordt gemaakt. NUjunior is een aparte site, gemaakt door de makers van NU.nl, maar met een eigen team van redacteuren. Het is gericht op basisschoolleerlingen, in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar. Nu.nl bereikt naar schatting maandelijks 100.000 kinderen in deze leeftijdscategorie. Maar de berichten op NU.nl zijn niet op ze afgestemd, zowel qua taal- als beeldgebruik. Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman: ‘We zetten met NUjunior iets neer dat écht voor hen is. Want hoewel kinderen meer dan ooit in aanraking komen met het nieuws, zijn er weinig plekken waar het ook speciaal voor hen gemaakt wordt.” NUjunior brengt, net zoals NU.nl, zowel zwaar als licht nieuws: van de Brexit tot de nieuwste boyband. Op hetzelfde moment introduceert de nieuwssite checkNU, een apart kanaal op Instagram dat het nieuws relevant, toegankelijk en begrijpelijk gaat maken voor jongeren op de middelbare school. Volgers van het kanaal hebben invloed op de berichtgeving; zo worden jonge reporters gevraagd een actieve bijdrage te leveren met eigen video’s. Foto Pixabay Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman spreekt 10 oktober op eDay over 20 jaar Nu.nl.
Gemeente Den Haag en T-Mobile openen 5G-Lab
17 uur
Vanaf deze week kunnen scholen en bedrijven in het 5G Field Lab op het T-Mobile hoofdkantoor in Den Haag experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen. Het Lab werd gisteren officieel geopend door wethouder Bruines van de gemeente Den Haag en CEO van T-Mobile Søren Abildgaard. Eerder dit jaar kondigden T-Mobile en de gemeente Den Haag al gezamenlijk proefprojecten met 5G-technologie aan. Het Field Lab is het eerste van drie 5G- onderzoekslocaties in de stad. Binnenkort volgen ook het Living Lab Scheveningen en een onderzoekslocatie bij The Hague Tech. De onderzoeklocaties zijn een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen T-Mobile en de gemeente Den Haag om de hofstad in 2020 als eerste stad van Nederland te voorzien van een volledig dekkend 5G netwerk. Verschillende T-Mobile- partners gaven tijdens de opening een voorproefje van wat er mogelijk is met 5G: Veilige buurt is een community-app die alle met 5G verbonden brandmelders toont. Wanneer bijvoorbeeld het brandalarm afgaat van iemand die slecht ter been is, krijgt de gehele buurt een melding, zodat zij te hulp kunnen schieten. VRiendje is een social virtual reality platform dat mensen op gescheiden locaties met elkaar in contact brengt. Met behulp van 5G en VR live streaming technologie brengt de app klasgenootjes, collega’s en familieleden weer bij elkaar. Zelfs als ze daar fysiek niet toe in staat zijn. En Crossyn meet met een 5G-connectie de wegkwaliteit, verkeersveiligheid, auto-data en geven ze tips om zuiniger te rijden.
Minder dieet- en cometicaproducten bij Facebook en Instagram
18 uur
Instagram en Facebook gaan berichten over dieet- en cosmeticaproducten beperken. Gebruikers onder de 18, voor zover de leeftijd in hun profielen zijn aangegeven, krijgen de berichten helemaal niet meer te zien. Het kan ook gebeuren dat berichten met dubieuze claims worden verwijderd. Berichten die een kortingscode bevatten zullen per definitie worden geschrapt. Actrice Jameela Jamil drong al langer aan op de beperking van promoties voor afslankproducten. Facebook heeft diverse experts geraadpleegd. Foto Pixabay
Rabo start YouTube kanaal rond bewustwording voedsel
18 uur
Rabobank start 22 september een YouTube kanaal dat kinderen moet inspireren om gezonder en bewuster te eten. Op het YouTube-kanaal Opscheppers gaan verschillende YouTubers op avontuur om uitleg te geven over groente en fruit. Rond 2050 bestaat de wereldbevolking naar verwachting uit 10 miljard mensen. De productie moet omhoog, terwijl de ecologische impact juist moet verminderen. Dat kan alleen als voeding, teelt en productie veranderen. Rabobank wil als ‘leidende’ Food & Agri-bank een bijdrage leveren aan de discussie. Bewustwording is daarin een belangrijke eerste stap. In samenwerking met Cinemates, het mediabedrijf van YouTuber Kalvijn alias Kelvin Boerma is daarom Opscheppers ontwikkeld bedoeld voor kinderen tot 13 jaar. Er zijn vier formats ontwikkeld zodat men van september tot december kan bekijken hoe men jongeren het meeste kan aanspreken. Op 22 september is de eerste uitzending te zien op Opscheppers.
XS4ALL wordt alsnog opgeheven, ondernemingsraad kondigt confrontatie aan
19 uur
XS4ALL houdt vast aan het plan om XS4ALL samen te voegen met KPN en het merk op te heffen. Het management van XS4ALL heeft de Ondernemingsraad (OR) en de medewerkers van XS4ALL dat vandaag meegedeeld. De ondernemingsraad laat weten dat KPN met dat besluit ‘afkoerst op een confrontatie’. KPN presenteerde in januari 2019 voor het eerst de plannen voor de één merkstrategie. De beslissing om XS4ALL samen te voegen volgt uit de ontwikkelingen in de markt en de wensen van de klant en past in de concernstrategie, meldt het bedrijf. ‘Het is een intensief traject geweest met uitvoerige inhoudelijke discussies. Daarbij was vanuit de kant van het management van XS4ALL begrip voor de emoties over het voornemen. Maar alles zorgvuldig afwegende zijn wij tot de conclusie gekomen dat samenvoegen in het belang is van klanten, medewerkers, XS4ALL en KPN”, aldus Jörg Kramer, algemeen directeur XS4ALL en Wouter Stammeijer, ExCo-lid en hoofd Strategie van KPN. De OR heeft op 31 augustus een ruim 60 pagina’’s tellend advies verstuurd. Hierin zijn alle punten uit de adviesaanvraag afgewezen. Volgens de OR en de door de OR ingeschakelde onafhankelijke financiële experts is er een reële mogelijkheid dat de businesscase tot integratie van XS4ALL in KPN negatief uit zal vallen. KPN ziet dat anders. Uit onderzoek blijkt volgens het bedrijf dat verreweg de meeste klanten alle dienstverlening onder één dak willen, of het nu om internet, tv of vaste of mobiele diensten gaat. Daarbij willen klanten naar eigen wens pakketten kunnen samenstellen. Deze ontwikkelingen maken dat KPN als groep gekozen heeft voor het uitgangspunt de dienstverlening aan te bieden onder de vlag van het KPN merk. Het staat buiten kijf dat XS4ALL in de afgelopen jaren een bijzondere plek in de ontwikkeling van het internet heeft ingenomen en een bijdrage heeft geleverd in de discussies over privacy en online veiligheid, aldus KPN. ‘Het is onze bedoeling om de sterke punten van XS4ALL terug te laten komen in het aanbod van KPN. Maar dan niet voor een beperkte groep klanten, maar voor miljoenen klanten.’ De directie van XS4ALL is verplicht om een maand te wachten met de uitvoering van het besluit. In deze periode kan de OR beslissen of het in beroep gaat.
Blue Field Agency neemt Immense, Link Design, Totta Research en Totta data lab over
19 uur
De marketingbedrijven Immense, Link Design, Totta Research en Totta data lab opereren voortaan onder de vlag van Bluefield. Dit najaar zullen de bedrijven – alle gevestigd in Amsterdam – verhuizen naar één gezamenlijk pand. Blue Field Agency is een bureau voor geïntegreerde marketing- en mediastrategieën. Opdrachtgevers zijn merken die hun marketingstrategie willen aanscherpen, onder meer ENGIE, Transavia, Eurofins, Gemeente Amsterdam, T-Mobile, Annexum, Equipe Zorgbedrijven, Friesland Campina, VNO-NCW, AvroTros, BNNVARA, STER, FOX, VPRO, Schneider Electric, Nuon, Kärcher, FNV, De Hypotheker, ONVZ, FAMED, ROTER, PHILIPS, VanLanschot Bankiers, Florius, Chopard. Alle vijf bedrijven blijven expert binnen hun vakgebied. Immense is een allround media- & internetbureau dat bouwt, beheert, analyseert, optimaliseert en adviseert op digitaal gebied. Link Design is een designbureau dat authentieke communicatie (strategieën) creëert en onderzoek, strategie, conceptontwikkeling en design combineert. Totta Research is een marktonderzoeksbureau dat bedrijven helpt met het achterhalen van feitelijk, onbewust en toekomstig gedrag van (doel)groepen. Het bureau focust zich op vijf pijlers: benchmarking & monitoring, branding & imago, customer experience (UX), panels & communities en speech & text analytics. Totta data lab tenslotte is een data science scale-up die gespecialiseerd is in AI, Voice & machine learning technieken. De vijf vakgebieden worden gelabeld onder drie pijlers: Business Insights & Analytics, Data Science, Machine Learning & Technologie en Strategie, Design & Consultancy. Met de overnames is Bluefield direct een van de grootste bureaus in Nederland op het gebied van data, design en technologie. Alle aspecten van de customer journey zijn daarmee onder één dak te vinden, en alle 110 medewerkers gaan volgens het bureau intensief samenwerken om ‘accountable growth’ voor klanten te realiseren.
Bestellingen AH.nl kunnen met smartphone aan de deur worden betaald
19 uur
Bestellingen op AH.nl kunnen aan de deur worden betaald met de smartphone op basis van een ING Betaalverzoek. Dat geldt voor rekeninghouders van alle Nederlandse banken. Een aantal klanten van AH.nl kreeg de afgelopen maanden de keuze om hun online bestelde boodschappen aan de deur te betalen met een betaalverzoek. Tijdens de test gaf een meerderheid van de klanten aan de voorkeur te geven aan het betaalverzoek boven pinnen. Daarom start de supermarkt deze week met de landelijke uitrol. Albert Heijn is de eerste supermarkt in Nederland die betalen aan de deur met ING Betaalverzoek bij thuisbezorging en Pick Up Points landelijk invoert. Klanten die dat willen, kunnen gewoon blijven pinnen. Foto’s Albert Heijn
Android haalt iOS in met omzet uit mobiele games
21 uur
Android genereert minder omzet uit apps en games dan iOS. Toch wordt de kloof tussen beide platforms steeds kleiner, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Newzoo. Newzoo verwacht dat de omzet uit mobiele games dit jaar zal uitkomen op 68,5 miljard dollar, 26,7 procent meer dan een jaar geleden. Daarbij leidt China de markt met 21,6 miljard, gevolgd door de VS met 12,1 miljard dollar. Van de game-omzet komt 33,5 miljard van Apples App Store, meer dan 48 procent van de totale markt. Google (Pay) vertegenwoordigt 24,5 miljard. De resterende 10,5 miljard wordt gegenereerd via andere Android appwinkels als Aptiode. Daarmee loopt Android als platform met 51 procent iets voor op iOS. Dat groeit echter flink door tot 56 procent in 2022, terwijl iOS achterblijft met 44 procent. Android had nog veel groter kunnen zijn als de Play Store in China gewoon toegankelijk zou zijn. Newzoo verwacht dat dit jaar wereldwijd 3,8 miljard smartphones in gebruik zijn, waarvan een kwart in China. Foto Newzoo

Online bestedingen groeien eerste half jaar naar 12,5 miljard euro
21 uur
Nederlandse consumenten gaven in de eerste zes maanden van 2019 online 12,5 miljard euro uit aan producten en diensten, een groei van 9 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2018. Naar verwachting komen de totale online consumentenbestedingen voor heel 2019 uit op 25,9 miljard, zo blijkt uit het Thuiswinkel Markt Monitor in opdracht van Thuiswinkel.org en PostNL. De cijfers worden gepubliceerd voorafgaand aan Shopping Today in Maarssen. In totaal gaven Nederlandse consumenten 7 miljard euro online uit aan producten en 5,5 miljard aan diensten. Deze groei wordt voornamelijk veroorzaakt door de groei van het online besteedbedrag en het aantal aankopen per online koper. In totaal werden er in de eerste zes maanden van 2019 124,9 miljoen online aankopen gedaan. Daarbij blijft de groei voor diensten achter bij die van producten, wat in lijn is met voorgaande jaren. De groei binnen producten wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een forse stijging van het aantal online aankopen binnen Food/Nearfood, Schoenen & Personal Lifestyle en Health & Beauty. Het aantal online aankopen dat op een smartphone wordt gedaan, blijft zijn groei doorzetten. Waar in de tweede helft van 2018 nog 15 procent van de online aankopen via een mobiele telefoon is gedaan, is dit aandeel een jaar later gestegen naar 22 procent. Ook het aantal online kopers via een smartphone is het afgelopen jaar gestegen: 37 procent van alle online kopers doet een online aankoop op een smartphone, terwijl dit in 2018 nog 32 procent was. Het gebruik van een desktopcomputer of een laptop door online shoppers is daarbij verder gedaald: van 32 naar 29 procent voor desktops en van 50 naar 48 procent voor laptops. De verwachting is dat de online bestedingen in Nederland voor heel 2019 uitkomen op circa 25,9 miljard, verdeeld over ongeveer 259,7 miljoen aankopen. Foto Pixabay
Apple deponeert merk Slofie in Europa
1 dag
Apple heeft op 13 september het woord Slofie als handelsmerk gedeponeerd bij Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie. Slofie is de term die Apple heeft bedacht voor de slow motion selfies die gebruikers kunnen maken met de nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 Pro, toestellen die vrijdag in de winkel liggen. The Verge meldde vandaag dat Apple Slofie ook als Amerikaans handelsmerk heeft gedeponeerd. Dat kostte nog geen 400 dollar. De Europese aanvraag is nog onder beoordeling. Opmerkelijk is dat Apple het merk koppelt aan een enorme hoeveelheid diensten en middelen. Het bedrijf heeft de aanvraag gewoon onder zijn eigen naam ingediend. Doorgaans doet Apple erg zijn best om geen slapende honden wakker te maken. In het verleden werden merken wel eens namens Apple door andere bedrijven ingediend.
Facebook lanceert camera voor je tv
1 dag
Facebook levert vanaf november een camera genaamd Portal TV om aan reguliere televisietoestellen te koppelen. Met de Portal TV kun je onder meer videogesprekken via Messenger en WhatsApp voeren. Ook kun je tijdens het kijken videobellen. Het apparaat ondersteunt ook een aantal streamingdiensten, waaronder Amazon Prime Video, maar het is geen alternatief voor Apple TV. Het apparaat kost 150 dollar. Facebook leverde al een zelfstandig Portal scherm en daarvan verschijnt een nieuwe versie. De nieuwe Portal en Portal Mini kosten respectievelijk 180 en 130 dollar en zijn daarmee goedkoper dan de eerste generatie. In de Benelux zijn al deze apparaten voorlopig niet te koop. Naast de VS en Canada zijn ze al wel te vinden in Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje.
Extern onderzoek naar financiering Autoriteit Persoonsgegevens
1 dag
De minister voor Rechtsbescherming start een extern onderzoek naar de financiering van de Autoriteit Persoonsgegevens. Na ruim een jaar ervaring met de AVG wordt duidelijk dat de AP in praktijk tegen verschillende knelpunten aanloopt. Begin 2020 worden de resultaten van het onderzoek verwacht. De AVG heeft ingrijpende veranderingen meegebracht voor het toezicht en de toezichthouder. De AP heeft er diverse nieuwe taken en bevoegdheden bij gekregen, onder meer op het gebied van Europese samenwerking, voorlichting en bij de behandeling van klachten van burgers. Inmiddels heeft de AP ruim een jaar ervaring met de AVG en worden diverse knelpunten zichtbaar. De klachteninstroom blijkt aanzienlijk hoger dan voorzien, het aantal datalekmeldingen blijft toenemen en de aanvragen voor zogenoemde binding corporate rules (BCR’s) is gestegen en zal naar verwachting als gevolg van de Brexit verder toenemen. De financiering van de AP is nu gebaseerd op een onderzoek dat de AP liet uitvoeren in 2017 ter voorbereiding op de invoering van de AVG. Dit onderzoek bracht in kaart hoeveel mankracht en middelen de AP naar verwachting nodig zou hebben voor een effectieve en efficiente wijze van invulling van haar (nieuwe) taken en bevoegdheden.
Salesforce lanceert Manufacturing en Consumer Goods Cloud
1 dag
Ruim voor zijn jaarlijkse Dreamforce evenement, in november, kondigt CRM-gigant Salesforce weer twee nieuwe cloudproducten aan: naast de Manufacturing Cloud gaat het om de Consumer Goods Cloud. Partners die hebben bijgedragen aan de nieuwe diensten zijn Accenture en PwC. Salesforce richt zich steeds meer op verticale markten, zoals de zorg, media, retail en nonprofit organisaties. Het idee is om specifieke functies toe te voegen aan de meer algemene relatiebeheer- en verkoopprocessen zoals die in de Sales Cloud worden aangeboden. De twee nieuwe clouds hebben met elkaar gemeen dat nog veel producten vanuit fysieke locaties worden verkocht. Vaak ontbreekt het aan data. De Consumer Goods Cloud omvat onder meer winkeloptimalisatie. De twee nieuwe verticale markten werden al voor een deel bediend en Salesforce kocht daartoe ook andere specialisten aan, zoals Steelbrick. Voor Manufacturing Cloud kan een koppeling worden gemaakt met ERP en ordersoftware om beter de vraag naar bepaalde diensten te kunnen voorspellen. Daartoe wordt onder meer Einstein ingezet, het Salesforce platform voor kunstmatige intelligentie. Manufacturing Cloud moet het gat dichten tussen verkoop- en operationele teams. De twee nieuwe diensten zijn nog niet meteen beschikbaar: Manufacturing Cloud en Consumer Goods Cloud worden vanaf half oktober uitgerold, Einstein Analytics for Consumer Goods volgt na februari 2020. Foto’s Salesforce
Canon schakelt Simplymile in voor emissieloze stadsdistributie
1 dag
Canon gaat haar CO₂-neutraal geproduceerde Black Label Zero-papier voortaan rechtstreeks vanuit de fabriek leveren aan een hub van Simplymile aan de rand van Groningen. Vanuit dit knooppunt wordt het papier door PostNL met elektrische voertuigen emissieloos de stad ingereden. Met de samenwerking spelen beide bedrijven naar eigen zeggen in op de wens van de gemeente Groningen om een duurzame invulling te geven aan de logistiek in de stad. Canon zet het duurzame stadsdistributieconcept al sinds 2017 in voor de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Ook daar is een hub van Simplymile aanwezig.
150.000 euro groeigeld voor bezorger Packaly
1 dag
Het Utrechtse techbedrijf Packaly heeft een investering van 150.000 euro opgehaald bij diverse investeerders uit Deventer. Met Packaly kunnen consumenten bij verschillende retailers hun internet bestelling binnen 60 minuten thuis laten bezorgen. Het platform moet nog gelanceerd worden. Dat gebeurt op 1 oktober. Packaly begint in Utrecht met bezorgen. Het geld wordt voornamelijk gebruikt voor het versterken van het team, de ontwikkeling van het product, de marketing en voor de operationele doeleinden. De markt voor last mile delivery begint aardig vol te raken. Vandaag maakte het Scandinavische Budbee bekend dat het is begonnen met het bezorgen van pakketjes in Nederland. Het bedrijf claimt met 8 miljoen klanten marktleider te zijn in Zweden, Denemarken en Finland. Belangrijke investeerders zijn H&M Group en Kinnevik. Budbee is op papier bijna 100 miljoen euro waard. De markt voor last mile delivery begint aardig vol te raken. Vandaag maakte het Scandinavische Budbee bekend dat het is begonnen met het bezorgen van pakketjes in Nederland. Het bedrijf claimt met 8 miljoen klanten marktleider te zijn in Zweden, Denemarken en Finland. Belangrijke investeerders zijn H&M Group en Kinnevik. Budbee is op papier bijna 100 miljoen euro waard. Foto Packaly
Amazon opent elf distributiecentra in Duitsland, zet eigen chauffeurs in
1 dag
Amazon gaat nog eens elf distributiecentra openen in Duitsland, de op een na grootste markt voor de Amerikaanse retailer, en wil eigen chauffeurs inzetten voor bezorgingen. Dat vertelt Bernd Gschaider, de Duitse chef van Amazon Logistics, in een interview met Reuters. ‘Als we de laatste mijl in eigen hand houden, kunnen we meer diensten als same-day delivery aanbieden,’ aldus Gschaider. Daarmee gaat Amazon de concurrentie aan met Deutsche Post DHL, Hermes en DPD, voorheen de vaste bezorgpartners van het bedrijf. Amazon lanceerde zijn eigen logistiek in 2015 en heeft thans vier sorteer- en dertien distributiecentra in Duitsland. Dit jaar komen er nog twee sorteercentra bij, die meteen worden ingeschakeld voor de kerstdrukte. In München wil het bedrijf eigen chauffeurs aanstellen, in eerste instantie zo’n 200. Die gaan 12,80 euro per uur verdienen, boven het gemiddelde loon in Duitsland, maar minder dan de chauffeurs van DHL krijgen. Ook investeert Amazon in zo’n vijf elektrische bezorgbusjes. In het thuisland is Amazon al langer bezig zich los te maken van externe vervoerders als FedEx.
‘Facebook werkt aan slimme bril’
1 dag
Facebook werkt samen met het Italiaanse bedrijf Luxottica, eigenaar van het merk Ray-Ban, aan zijn eigen slimme bril. Dat meldt onder meer CNBC News op basis van anonieme bronnen. Google zag geen brood meer in Google Glass voor consumenten, maar Facebook ziet blijkbaar nog volop marktkansen. Mogelijk heeft dat alles te maken met de concurrentie van Snapchat, die zijn Spectacles brillen onlangs heeft vernieuwd. De samenwerking met Luxottica zou met name gericht zijn op de ontwikkeling van een soortgelijke slimme bril die voorlopig Stella is gedoopt. Mogelijk zit daar alleen een camera in. Op langere termijn, vanaf 2023, zou Facebook een meer geavanceerde bril willen uitbrengen. Met die bril zouden telefoongesprekken kunnen worden beantwoord en wordt informatie weergegeven op brillenglazen. Het is niet duidelijk of Facebook ook aan augmented reality denkt. Het project bij Facebook heet intern Orion en wordt aangestuurd door Facebook Reality Labs in Redmond, even buiten Seattle. Naast Facebook werkt ook Apple aan een bril. In de code van iOS 13 zijn sporen gevonden die verwijzen naar een augmented reality-headset. Intern heet die bril StarBoard. De iPhone zou wel nodig zijn om content op de bril te tonen. De bril wordt niet voor 2020 verwacht. Foto Pixabay

Gebruik DigiID iets duurder
1 dag
Het gebruik van DigiID wordt volgend jaar duurder. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Logius, de overheidsinstantie die voor DigiD verantwoordelijk is, rekent voor elke inlog via DigiD 0,12 euro exclusief btw. Volgend jaar kost dat 0,14 euro. De kosten per DigiD-authenticatie zijn de afgelopen jaren overigens sterk afgenomen. In 2006 betaalden partijen die gebruikers via DigiD lieten inloggen nog 3,50 euro per authenticatie. Voor berichten die via MijnOverheid worden verstuurd dalen de kosten. Nu gaat het nog om 0,44 euro per verstuurd bericht. Volgend jaar is dat 0,40 euro.
Heineken sluit Aziatische bezorgdeal met Grab
1 dag
Bierbrouwer Heineken heeft een strategische alliantie gesloten met Grab om in Zuid-Oost Azië zijn bieren te bezorgen en helpen betalen. Grab uit Singapore is een van de Aziatische zogeheten super-apps, mobiele diensten die meerdere diensten onder een dak bevatten. Gebruikers van Grab kunnen er behalve voedels mee bestellen en betalen dit ook laten bezorgen. Binnen de samenwerking gaat Heineken samples verspreiden van zijn bieren en ciders, maar krijgt ook een eigen winkel met assortiment in GrabFood. Daarnaast wordt GrabPay de voorkeursmethode van betalen op Heineken-events. Bovendien belooft Heineken dat zijn personeel in Zuid-Oost Azië ritjes zal bestellen met Grab als ze vervoer willen huren en niet concurrent Go-Jek. De samenwerking wordt het eerst tastbaar op Grabs thuismarkt Singapore en rolt daarna uit naar Vietnam, de Filippijnen, Thailand, Birma en Cambodja. Foto: Dennis Sylvester Hurd (cc)
Smartphonemerk Honor opent Nederlandse webwinkel
1 dag
Huawei dochter Honor opent vandaag een eigen webwinkel in Nederland voor de verkoop van zijn smartphones en een fitnesstracker. Vanaf 2020 wil Honor ook televisies aanbieden en mogelijk ook laptops, al is dat laatste niet bevestigd. Honor verwacht de bestellingen binnen een of twee werkdagen te kunnen verzenden vanuit een dc ergens in Nederland. Vanaf 99 euro is verzending gratis. De webshop zal gebruik maken van DHL voor het versturen van pakketten.

Pagina's

Abonneren op emerce