emerce

323 nieuwsberichten gevonden
Infographic: Meerderheid Nederlandse werknemers wil nieuwe digitale vaardigheden leren
9 uur
Mendix, onderdeel van Siemens, maakte onlangs de Nederlandse resultaten bekend van het internationale onderzoek Low-Code Forecasts 2021. Het onderzoek vond 1,8 miljoen potentiële low-code ontwikkelaars onder de 4,5 miljoen fulltime werknemers in Nederland. Uit de studie blijkt verder dat 77 procent van de Nederlandse werknemers graag nieuwe digitale vaardigheden wil ontwikkelen. Momenteel is slechts 6 procent hier actief mee bezig. De belangrijkste redenen die werknemers noemen om geen nieuwe digitale vaardigheden te ontwikkelen, zijn tevredenheid over het huidige vaardigheidsniveau (35%) en tijdgebrek (21%). Van de ondervraagden geeft 83 procent aan dat je nooit te oud bent om nieuwe digitale vaardigheden te leren. Leeftijd hoeft dus geen rol te spelen het om- of bijscholen naar een IT-functie. Met de opgedane kennis zou 57 procent van de ondervraagden willen bijdragen aan de digitalisering van de organisatie.  
Enorme boete voor Alibaba
10 uur
Marktplaats Alibaba van techmiljardair Jack Ma krijgt een miljardenboete opgelegd voor monopoliepraktijken. Het bedrijf moet 2,3 miljard euro betalen. De boete komt overeen met 4 procent van Alibabas binnenlandse verkoop in 2019, zo blijkt uit de verklaring van de Chinese toezichthouder. Het is de grootste boete sinds het vorige record, de 6,1 miljard yuan die chipmaker Qualcomm in 2015 moest betalen. Daarnaast moet een aantal maatregelen worden genomen om onder meer eerlijke concurrentie te waarborgen en de rechten van consumenten te respecteren. Daarover moet Alibaba ook regelmatig rapporteren. Alibaba mag handelaren bijvoorbeeld niet langer dwingen om partij te kiezen tussen de verschillende e-commerceplatforms op de markt. China trekt ten aanzien van techbedrijven de teugels aan. Eerder werd de beursgang van financieel dienstverlener Ant Financial op het laatste moment door de Chinese toezichthouder tegengehouden. Alibaba gaat niet in beroep en trekt naar eigen zeggen het boetekleed aan.
1,35 miljard euro voor gezondheidsdata, quantumtechnologie en A.I.
1 dag
Voor kunstmatige intelligentie, regeneratieve geneeskunde, infrastructuur voor gezondheidsdata, quantumtechnologie en waterstof/groene chemie komt vanuit het Nationaal Groeifonds 1,35 miljard euro beschikbaar. Het besluit van de adviescommissie over de eerste ronde van het Nationaal Groeifonds is vandaag door de ministerraad overgenomen. Naast het ondersteunen van innovatiekracht zijn ook voorstellen voor het versterken van infrastructuur (IenW) en kennisontwikkeling (OCW) beoordeeld. Het ging in totaal om 15 aanvragen. Het voorstel om het ecosysteem voor quantum computing verder uit te bouwen en om te zetten in bedrijvigheid wordt volledig bekostigd (615 miljoen euro). Quantum Delta Nederland werkt in Amsterdam, Delft, Eindhoven, Leiden en Twente met een grote coalitie bedrijven, universiteiten en andere kennisinstellingen aan het opzetten van de benodigde infrastructuur, het ontwikkelen van de technologie en aan de toepasbaarheid daarvan. Een voorstel binnen het thema biomedische innovatie gaat over het opzetten van een geïntegreerde en veilige nationale gezondheidsdata-infrastructuur. Het gaat hierbij om het bundelen en hergebruiken van de Nederlandse kennis op het gebied van gezondheid, niet om een data-infrastructuur voor patiëntenzorg. Het gevraagde bedrag van 69 miljoen euro vanuit de publiek-private samenwerking Health-RI wordt ook volledig bekostigd. De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), een publieke-private samenwerking van meer dan 250 deelnemers, heeft de eerste fase van haar investeringsvoorstel voor kunstmatige intelligentie (AI) grotendeels (276 miljoen euro) toegekend gekregen. De ambitie van het zogenoemde AiNed-programma is om Nederland in de internationale kopgroep van landen te krijgen, zowel op het gebied van maatschappelijke voorwaarden als de economische benutting van AI. AI kan breed worden toegepast voor bijvoorbeeld efficiëntere energiesystemen, slimmere mobiliteit en logistiek of betere zorg. Het voorstel richt zich op een gecoördineerde Nederlandse aanpak om kennis en toepasbaarheid van AI via onderzoek, innovatie, valorisatie, onderwijs te versterken én te zorgen voor mensgerichte, verantwoorde toepassing van AI in de samenleving.
Banken rapporteren sterke stijging telefoonspoofing
1 dag
De totale schade als gevolg van phishing en telefoonnummer spoofing in het betalingsverkeer in 2020, bedraagt 39,5 miljoen euro, waarvan 12,8 miljoen phishing en 26,7 miljoen nummerspoofing. In 2019 was de schade door alleen phishing 7,9 miljoen; spoofing van banktelefoonnummer, ook wel bankhelpdeskfraude genoemd, kwam toen nauwelijks voor. Banken besloten eind vorig jaar om de schade door telefoonnummer spoofing uit coulance ook te vergoeden, omdat bij nummerspoofing misbruik wordt gemaakt van het vertrouwen van klanten in hun bank. Deze zorgwekkend sterke stijging van de totale schade door fraude en oplichting onderstreept de noodzaak om samen met overheid en andere partijen snel tot een integrale aanpak te komen om deze vormen van criminaliteit te bestrijden, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken. Zo vinden banken het wenselijk dat het voor politie, banken, en de telecomsector makkelijker wordt om informatie over daders met elkaar uit te wisselen. De valse berichten en valse websites van fraudeurs zijn volgens de banken beter, slimmer en overtuigender geworden, zonder bijvoorbeeld taal- en opmaakfouten. Met een schat aan persoonsgegevens die de fraudeurs onder andere van datalekken, Facebook, Marktplaats, Instagram, LinkedIn en andere social media halen, kunnen ze gedupeerden zeer overtuigend bedriegen. De schade door misbruik van gestolen of verloren betaalpassen bedroeg vorig jaar 5,8 miljoen en de schade door fraude met creditkaarten bij online betalingen bedroeg 3,8 miljoen. Nagenoeg al deze schade wordt door de banken vergoed, tenzij de klant zelf ‘grof nalatig’ is. Foto Pixabay
Dentsu Nederland en België worden samen Benelux-organisatie
1 dag
Reclamegroep Dentsu Internationaal voegt in de loop van 2021 de Belgische organisatie samen met de Nederlandse. Alle klanten worden binnen de nieuwe organisatie op een geïntegreerde manier bediend en krijgen toegang tot de gehele Benelux infrastructuur. Dat betekent dat er meer competenties en talent beschikbaar zijn in de vakgebieden media, creatie en CXM, belooft Dentsu. De nieuwe Benelux organisatie zal worden geleid door Mark van Dijk als CEO (foto). Of het samengaan ook personele gevolgen krijgt is niet bekend.  
Google Search wordt strenger op productrecensies
1 dag
Schrijvers en uitgevers van productrecensies moeten beter hun best gaan doen. Google gaat onderscheid maken tussen verhalen die enkel features opsommen en besprekingen die echt de diepte ingaan. Die gaan beter scoren in de zoekresultaten. Dat is op te maken uit een update op het Search-blog waar de verandering in weging van recensies wordt aangekondigd. De zoekmachine wil de gangbare praktijk van het kaal opsommen van productfeatures tegengaan en noeste arbeid belonen. De beloning komt in de vorm van hogere positionering in de zoekresultaten en, als afgeleide daarvan, meer siteverkeer naar de uitgever. Foto: Ross Idzhar (cc)
Consumentenbond tegen AP: ‘Wees strenger voor kinderen’
1 dag
De privacyregels onder de AVG bieden te weinig bescherming voor kinderen. De Consumentenbond wil dat dat verandert en roept de politiek daartoe op via toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De bond onderzocht in hoeverre de Algemene Verordening Gegevensbescherming specifieke bescherming biedt voor de privacy van kinderen. En of dat voldoende is. Nee, luidt het antwoord op beide vragen. Gisteren overhandigde directeur Consumentenbond Sandra Molenaar de bevindingen aan Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP. “Slechts twee artikelen in de wet gaan over dit onderwerp. En daarin staat alleen iets over de ouderlijke toestemming. En de verplichting van platforms om duidelijk te zijn over welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe ze die verwerken. Wat ons betreft zouden van kinderen helemaal geen marketingprofielen gemaakt mogen worden.” Over de algoritmische verwerking van biometrische kenmerken van kinderen, en opslag daarvan buiten de Europese Unie, laat Molenaar zich in het rapport niet uit.
Prosus loost Tencent aandelen
1 dag
Prosus, de grootste aandeelhouder van Tencent, overweegt een belang van 2 procent te verkopen om de uitbreiding van zijn eigen online bedrijven te financieren. Het bedrijf, dat is genoteerd in Amsterdam en Johannesburg, zal tot 191,89 miljoen Tencent-aandelen verkopen aan wereldwijde investeerders via zijn dochteronderneming MIH TC Holdings, waardoor het belang wordt verminderd tot 28,9 procent. Prosus zegt dat Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn aangesteld om de transactie in goede banen te leiden.
Conflict rond deelname pensioenfonds Booking.com krijgt vervolg
1 dag
De Hoge Raad heeft vandaag twee eerdere vonnissen van de rechtbank en het Hof tegen Booking.com vernietigd. Centraal staat de vraag of Booking.com verplicht is deel te nemen in pensioenfonds voor de reisbranche. In 2014 concludeerde Bpf Reisbranche op basis onderzoek dat de onderneming wel degelijk onder de werkingssfeer van Bpf Reisbranche valt. Booking.com heeft dat betwist en is uiteindelijk gedagvaard door Bpf Reisbranche. Zowel de rechtbank als het hof hebben vervolgens geoordeeld dat Booking.com géén (online) reisagent is in de zin van de verplichtstellingsbeschikking, omdat zij niet ‘actief bemiddelt’ tussen klant en aanbieder, althans ‘niet daadwerkelijk betrokken is’ bij de totstandkoming van reisovereenkomsten. Daardoor is volgens rechtbank en hof geen sprake van het ‘bemiddelen bij het tot stand komen van overeenkomsten op het gebied van reizen’. Tegen de vonnissen is cassatie ingesteld. Het advies van de advocaat-generaal strekt tot vernietiging van het hof-arrest en verwijzing van de zaak naar een ander gerechtshof. Volgens de advocaat-generaal is het hof er kennelijk van uitgegaan dat slechts sprake is van ‘bemiddelen’ in de zin van de verplichtstellingsbeschikking, indien Booking.com zelf de reservering bij de accommodatieverstrekker zou maken. Dit is niet in overeenstemming met een objectieve uitleg van het begrip ‘bemiddelen’. Het is voldoende dat de werkzaamheden van de tussenpersoon zijn gericht op, of kunnen bijdragen aan, het tot stand brengen van een overeenkomst. Een ‘actieve of adviserende rol’ is niet vereist. De Hoge Raad heeft het advies overgenomen en het geding verwezen naar het gerechtshof Den Haag ter verdere behandeling en beslissing.

MyWheels direct boekbaar in multi-reisapp Gaiyo
1 dag
Klanten van MyWheels kunnen vanaf nu hun huurauto met boeken en openen met de reisapp Gaiyo. Het is de eerste autoverhuurder binnen het netwerk van Gaiyo die zijn techniek zo diep gewerkt in de reisapp annex routeplanner. Meer zullen er volgen, maar dat vergt eerst een technische investering om de koppelingen te realiseren. Gaiyo biedt naar eigen zeggen het compleetste overzicht van deelauto’s, -fietsen, e-scooters en lokale en nationale OV-vervoerders. Met een blik op de landkaart zie de gebruiker welke vervoersvormen er beschikbaar zijn op zijn route. Bij elk vervoersmiddel krijgt de gebruiker relevante informatie zoals tarieven, beschikbaarheid, loopafstand en nu dus ook een knop om direct deelauto’s te boeken vanuit de app. MyWheels heeft zo’n duizend deelauto’s in Nederland, waarvan 439 elektrisch. Greenwheels, SHARE NOW, Amber, Stapp.in zijn aangesloten op het vervoersplatform, evenals Check, Go Sharing, Felyx en OV Fiets. De dienst is in 2019 opgericht door Raymond Pouwels vanuit Innovactory.
Eerste maaltijdbezorgers Deliveroo claimen arbeidsovereenkomst
1 dag
De FNV eist namens zes maaltijdbezorgers een arbeidsovereenkomst bij Deliveroo. Zij werken nu als zelfstandige voor het platform. Ze maken deel uit van een groep van bijna driehonderd maaltijdbezorgers die zich sinds 16 februari bij de FNV hebben gemeld. Op die dag oordeelde het hof dat maaltijdbezorgers geen zelfstandigen zijn en een arbeidsovereenkomst kunnen opeisen. De maaltijdbezorgers waren tot 2018 in dienst van Deliveroo, maar het bedrijf stopte daar toen mee. Wie nog voor Deliveroo wilde werken moest zzp’er worden. De maaltijdbezorgers deden hetzelfde werk tegen minder geld, met geen enkele zekerheid op voldoende werk en zonder een sociaal vangnet. De FNV spande daarop een zaak aan tegen Deliveroo, waarbij zij stelde dat de maaltijdbezorgers geen zelfstandigen zijn. Ze kunnen niet onderhandelen over hun tarief en Deliveroo bepaalt hoe ze hun werk moeten doen. De rechter stelde de vakbond zowel in 2019 als in hoger beroep in februari 2021 in het gelijk. In juni wordt de uitspraak verwacht in het hoger beroep in een andere zaak die de vakbond tegen Deliveroo aanspande. Daarbij gaat het over het toepassen van de cao Beroepsgoederenvervoer. Ook in die zaak stelde de rechter de FNV in 2019 in het gelijk, wat leidde tot een claim van twaalf maaltijdbezorgers.
Onderdelenschaarste treft nu ook Apple
1 dag
Tekorten aan onderdelen zijn er de oorzaak van dat diverse Apple producten zijn uitgesteld, waaronder nieuwe iPads die eigenlijk vorige maand al werden verwacht. Ook de productie van MacBooks zou zijn opgeschort, meldt Nikkei. Nikkei schrijft dat de iPad-assemblage vooral te kampen heeft met displaycomponenten. Het is onduidelijk in hoeverre chiptekorten de productielijn hebben verstoord. De iPad Pro, waarvan een nieuw model wordt verwacht, is doorgaans een lager volumeproduct dan de reguliere iPad of MacBook Air. De problemen bij Apple zijn een teken aan de wand, want het bedrijf heeft een enorme marktmacht en krijgt meestal voorrang van toeleveringsketens. De Taiwanese techfabrikant Foxconn, een belangrijke assemblagepartner van Apple, waarschuwde enkele dagen geleden al dat vertragingen in de productie van nieuwe onderdelen en apparaten door chiptekorten tot zeker de zomer van 2022 zullen duren. De aanvoer was in de eerste twee maanden van dit kwartaal nog normaal, maar in maart haperden de leveringen. Oorzaak is met name de coronapandemie, waardoor de productie in veel fabrieken vorig jaar tijdelijk werd gestaakt of vertraagd. Daarnaast is de vraag naar chips hoger dan ingeschat. Als gevolg van het thuiswerken, zijn er meer computers dan normaal besteld. Steeds meer automakers hebben de productie volledig stilgelegd omdat de benodigde chips simpelweg op zijn. Stellantis, het fusiebedrijf van Fiat Chrysler en Peugeot, legt vijf fabrieken in Noord-Amerika stil. NIO, de Chinese fabrikant van elektrische auto’s, heeft de productie tijdelijk gestaakt. General Motors verlengde een eerder afgekondigde productiestop. Ook spelcomputers worden getroffen. Foto Adrienne Andersen via Pexels
Softbank en Prosus stappen in websuper Oda
1 dag
De Noorse online supermarkt Kolonial haalt 220 miljoen euro groeigeld op bij de investeerders Softbank en Prosus. Voor de internationale uitrol neemt de onderneming de naam Oda aan. Het nieuwe geld wordt gebruikt om de Kolonials diensten uit te rollen naar anderen markten. In eerste instantie is Finland aan de beurt. Volgend jaar beweegt het bedrijf zich, dan ook onder de merknaam Oda, naar de Duitse markt. Welk deel van Duitsland dat wordt, is nog niet bekend. De twee investeringsreuzen voegen zich bij het Zweedse Kinnevik, dat sinds 2018 aan boord is, en discounter REMA. Kinnevik ziet zijn belang verwateren van 24 naar 21 procent. Op zijn thuismarkt heeft Kolonial een marktaandeel van zeventig procent. Het afgelopen jaar werd afgesloten met een omzet van tweehonderd miljoen euro en een niet nader gespecificeerde nettowinst. De onderneming betrekt zijn assortiment direct van de producent en gaat buiten de groothandel om. Oda is een van de pure play, online supermarkten die zich naar het buitenland beweegt nadat het op de thuismarkt aan positie had opgebouwd. Picnic is een ander voorbeeld. Zij investeren in de opbouw van een infrastructuur voor een letterlijk alternatief voor fysieke supermarkten. Er dient zich ook een tweede soort websuper aan die zich eerder als gemakswinkel laat omschrijven. Partijen als Gorillas en Getir werken ook met honderden miljoenen euro’s venture capital, maar bouwen daarmee enkel in drukke stadscentra kleine magazijnen met een kernassortiment. Van daaruit leveren ze orders binnen tien minuten na bestelling thuis af.
Expediteurplatform Shypple ontvangt 7 miljoen euro groeigeld
1 dag
Shypple uit Rotterdam vangt in zijn eerste grote investeringsronde zeven miljoen euro van een Nederlandse investeerders en een Amerikaanse. Met digitalisering brengt de start-up vernieuwing in de internationale wereld van het vrachtvervoer. “Ik omschrijf ons voor het gemak ook wel eens als de Booking.com voor vrachtvervoer over zee en door de lucht”, legt Jarell Habets uit, oprichter en CEO van Shypple. “Op ons platform boek je een container en hebt daarbij direct de communicatie en documentatie tot je beschikking.” “Wat Booking.com deed in de reisbureaubranche doen wij in de brokeragemarkt. We bieden als het ware een reisbureau voor vrachtvervoer, inclusief een achterliggende een serviceorganisatie.” Het rekent een vergoeding per boeking. Zo’n drieduizend bedrijven, onder wie bijvoorbeeld Coolblue en HK Living, gebruiken de app om nauwkeurig te volgen wat er in hun containers zit en waar die zich bevinden. “Onze klanten wisten ook direct of hun lading voor of achter de Ever Given lag in het Suez-kanaal.” Vanochtend maakt Shypple bekend dat het zeven miljoen euro groeigeld heeft opgehaald. De handtekeningen zijn vorige maand al gezet. De financiering komt van het Dutch Founders Fund, Newton Partners via het Imperial Innovation Venture Fund, InnovationQuarter en BOM Brabant Ventures. BOM investeerde al heel vroeg en past bij, in een sederende stapte Patrick Kerssemakers van Dutch Founders Fund als informeel in. Habets koos voor het Nederlandse fonds vanwege zijn grote Europese bereik, voor het Amerikaans/Zuid-Afrikaanse Newton Partners vanwege zijn domeinkennis en InnovationQuarter vanwege zijn positie in het Rotterdamse ecosysteem. Het doel van de investering is het bedrijf naar de volgende fase te brengen. Meer bereik, meer klanten, meer transacties. Habets koerst op een groeifactor van twee à drie keer per jaar. Daarvoor investeert hij in sales, marketing en technisch personeel. Overnames worden hiervoor niet uitgesloten, maar er lopen nog geen gesprekken in die richting. Doordat Shypple end-to-end transparantie en controle biedt over de volledige logistieke processen profiteren gebruikers, in de berekening van de start-up, operationele efficiëntieverbeteringen tot dertig procent. Wereldwijd zijn er zo’n half miljoen brokers voor vrachtvervoer. Die zijn geworteld in de fysieke wereld van papieren documenten en losse spreadsheets. Foto: Frans Berkelaar (cc)
Belgische Picnic in mei uit de startblokken
1 dag
De eerste Belgische online supermarkt C-Mercado, vergelijkbaar met Picnic, gaat volgende maand officieel van start. C-Mercado zal vanaf 15 juni zowel maaltijden als boodschappen in heel België aan huis leveren. Vanaf 15 mei zal de website c-mercadoonlinesupermarkt.be in de lucht gaan, weet Gondola. In eerste instantie vanuit Antwerpen, maar binnenkort moet er ook een depot in Gent volgen. C-Mercado moest in principe eerst een versmarkt in het Centraal Station in Antwerpen worden, die plannen zijn er nog steeds. De naam van de foodretailpartner is nog niet bekend gemaakt, wel wordt samengewerkt met een dertigtal restaurants die zorgen voor het leveren van maaltijden die de consument thuis kan klaarmaken. Als alles naar wens verloopt zijn er straks twee Belgische Picnics. Hopr van de Limburgse ondernemer Stijn Martens had vorig jaar al van start moeten gaan, maar vanwege corona kwam daar niets van terecht. In welke stad Hopr van start gaat blijft nog even geheim, maar vermoedelijk wordt het Hasselt of Leuven. Foto Pixabay
HMD herziet Nokia portfolio
2 dagen
HMD Global neemt afscheid van al zijn vorige Nokia modellen en kondigt vandaag zes nieuwe Nokia smartphones aan als onderdeel van een heel nieuw portfolio. Daarbij gaan de prijzen fors omlaag. De Nokia X-serie vormt het topsegment, de G-serie valt in het middensegment en de C-serie omvat instapmodellen. Het gaat om toestellen die voorheen nog serienummers hadden als Nokia 8.3 of 6.2, maar nu met betere specificaties soms wel 100 euro goedkoper zijn. Nokia maakte een aantal jaren geleden een bemoedigende doorstart, maar heeft sinds vorig jaar duidelijk te lijden onder vooral Chinese concurrenten, wat vermoedelijk de prijsverlaging verklaart. De X-serie staat aan de top van het nieuwe portfolio en start met de Nokia X20 en X10. Hiervoor geldt de 3-3-3 belofte: kopers ontvangen drie jaar beveiligingsupdates, drie jaar OS upgrades en drie jaar garantie (wat de industrienorm van twee jaar overtreft). De Nokia X20 en Nokia X10 draaien op de pure Android One-interface en worden geleverd met Android 11. Beide toestellen worden aangedreven door het Qualcomm Snapdragon 480 5G Mobile Platform dat wereldwijd 5G ondersteunt. De Nokia X20 heeft een 32MP frontcamera en 64MP quad camera aan de achterzijde. De Dual Sight-functie activeert twee camera’s tegelijk, zodat gebruikers meerdere kanten of meerdere invalshoeken kunnen vastleggen. Ook biedt de smartphone een groot aantal opties om foto’s te personaliseren en creatief te bewerken. De Nokia X10 is voorzien van een 48MP quad-camera met Cinematic-opname, die wordt aangevuld met een reeks professionele bewerkingstools. De G-serie belooft een ‘perfecte balans tussen specificaties en betaalbaarheid’. HMD Global lanceert in deze reeks de Nokia G20 en Nokia G10. Beide telefoons hebben een batterijduur van drie dagen – de langste ooit op een Nokia-smartphone. De Nokia G-series worden ondersteund door drie jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates en twee jaar lang OS upgrades. De Nokia G20 is een creatieve studio voor onderweg, met een ‘verbluffende’ 48MP camera, veel opslagruimte en OZO surround audio. De Nokia G10 heeft een drievoudige camera aan de achterzijde en geavanceerde beeldverwerking met AI-verbeterde opnamemodi, zelfs in lastige omstandigheden met weinig licht. De X-serie smartphones wordt geleverd zonder lader waarmee HMD Global een bijdrage wil leveren aan de vermindering van de grote hoeveelheid afval die wordt veroorzaakt door telefoon opladers. De USB-kabel wordt wel nog meegeleverd, de lader wordt apart verkocht via Nokia.com. Prijzen en beschikbaarheid – De Nokia X20 is vanaf midden mei verkrijgbaar in Nederland in de kleuren Midnight Sun en Nordic Blue en in de configuratie 8/128GB voor een gemiddelde verkoopprijs van 379 euro. – De Nokia X10 is vanaf de eerste helft van juni verkrijgbaar in Nederland in de kleuren Forest en Snow en in de configuraties 6/64 GB voor een gemiddelde verkoopprijs van 309 euro en 6/128 GB voor een gemiddelde verkoopprijs van 349 euro. – De Nokia G20 is vanaf de tweede helft van juni verkrijgbaar in Nederland in de kleuren Night en Glacier en in de configuratie 4/64 GB voor een gemiddelde verkoopprijs van 169 euro. – De Nokia G10 is vanaf de tweede helft van juni verkrijgbaar in Nederland in de kleuren Night en Dusk en in de configuratie 3/32 GB voor een gemiddelde verkoopprijs van 139 euro. Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden. Cookie instellingen
AMS-IX haalt nieuw internetrecord van 10 Tbit/s
2 dagen
Internetknooppunt AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) heeft een nieuw internetrecord gevestigd. Gisteravond om ongeveer 22.00 uur werd een piekverkeer van 10,012 Terabit per seconde gehaald. Het internetverkeer neemt al geruime tijd behoorlijk toe als gevolg van de wereldwijde pandemie. In maart 2020 werd al een piekverkeer gehaald van 8 Terabit per seconde en in november 2020 9 Terabit per seconde. De avondklok in Nederland en het slechte weer hebben de bewegingsvrijheid nog verder beperkt en dat heeft tot deze nieuwe internetpiek van 10 Terabit per seconde geleid. De internetgroei doet denken aan het einde van de jaren negentig. Vorig jaar heeft AMS-IX 35 procent meer internetverkeer afgehandeld. AMS-IX heeft het afgelopen jaar het aantal 100 gigabit-poorten en de poortcapaciteit van het platform verder uitgebreid. Momenteel heeft het platform een capaciteit van meer dan 42 Terabit per seconde. Driekwart van de netwerken op AMS-IX komt uit het buitenland en het dataverkeer op het platform geeft daardoor een internationaal beeld.
‘About You werkt aan beursgang’
2 dagen
De Europees werkende online kledingwinkel About You zou voorbereidingen treffen voor een beursgang. Dat blijkt volgens Wirtschafts Woche uit een aantal administratieve veranderingen in de opzet van About You. De juridische ondernemingsvorm is veranderd van een b.v. in een n.v. en er is een raad van toezicht aangesteld. Beide ontwikkeling speelden zich kort voor Pasen af en zijn noodzakelijk voor het geval het bedrijf een beursgang wil uitvoeren. In het net afgesloten boekjaar realiseerde About You, voortgekomen uit de OTTO Group, een omzet van 1,2 miljard euro. Het nettoverlies kromp van 8,7 naar 5,3 miljoen euro. Concurrent Zalando bediende vorig jaar 39 miljoen klanten en zag in die periode de omzet met dertig procent toenemen tot acht miljard euro.

ASOS verwacht aanhoudende post-corona vraagpiek
2 dagen
Ook als de fysieke kledingwinkels weer ongehinderd kunnen worden bezocht, verwacht ASOS geen daling van de de omzet. De klantvraag blijft structureel hoger. Wel kan de winst een duwtje omlaag krijgen, want die ligt nu bijzonder hoog. Klanten retourneren veel minder kleding dan normaal en vervoerkosten liggen vanwege gebrek aan containers hoger dan anders. Dit komt naar voren in de kerncijfers die ASOS over de eerste helft van zijn boekjaar publiceerde. De winst voor belasting steeg met 236 procent tot 116 miljoen pond bij omzetgroei van 24 procent tot twee miljard pond. Op de thuismarkt lag dit zelfs op 39 procent. Ondanks de verwachte versoepeling van winkelregels stelt de Engelse digitale winkelketen zijn hoge omzetverwachtingen voor 2021 niet naar beneden bij. De koers van het aandeel ASOS stond aan het einde van de Europese ochtend 3,3 procent lager.
Ziggo Sport introduceert de eerste mobile augmented reality (AR) voorbeschouwing
2 dagen
Ziggo Sport claimt een primeur op het gebied van augmented reality in sport. In aanloop naar El Clásico, de Spaanse voetbalkraker tussen Real Madrid en FC Barcelona, wordt voor het eerst voorbeschouwd op de wedstrijd in mobile AR. Commentator Sierd de Vos blikt vanaf vandaag met behulp van je smartphone vanuit de woonkamer vooruit op de wedstrijd. Louis van Gaal zal zaterdag 10 april in de studio van Ziggo Sport aanschuiven om zijn visie op de wedstrijd te geven. De uitzending op Ziggo Sport begint om 20:30 uur. Er is geen speciale app nodig: kijkers kunnen via de landingspagina ziggosport.nl/sierd toegang geven tot de camera en bewegingssensoren van de smartphone, waarna El Sierd in de woonkamer, of waar je als gebruiker maar wil, verschijnt en op de voor hem kenmerkende wijze de aanstaande wedstrijd voorbeschouwt. AR wordt al langer ingezet in de TV-uitzendingen van Ziggo Sport. Zo worden de Formule 1-raceweekenden dit seizoen weer geanalyseerd en besproken vanuit een virtuele pitbox, waarbij de belangrijkste data en kleinste details van de wagens met behulp van deze technologie kunnen worden uitgelicht. Ook interviewden Rob Kamphues en Robert Doornbos onlangs live Max Verstappen in Monaco, die door middel van AR in de studio in Hilversum tevoorschijn kwam.
Omzetaandeel partners bol.com naar 62 procent
2 dagen
Derde partijen waren eind eerste kwartaal goed voor 62 procent van de Nederlandse omzet op bol.com, een stijging van 17 procent in een jaar. De rol van bol.com zelf verandert fundamenteel. Dit beeld wordt duidelijk in de net verschenen Platform Monitor, die het e-commerceplatform publiceerde (PDF). Daarin staan actuele cijfers over het eerste kwartaal in vergelijking met vorig jaar. Het overzicht laat zien dat een groot deel van de verkooppartners bol.com ‘er bij doen’. Voor zeventig procent is het platform geen integraal onderdeel van verkoopsysteem. Ruim dertienduizend handelaren hebben hun eigen verkoopsysteem gekoppeld met dat van Nederlands grootste e-commerceplatform. Hierdoor kunnen zij alle verkopen vanuit een centrale plek beheren. Bij de overige 32.000 verkopers is dat nog een gescheiden proces. “De groei per maand is stabiel en gaat gelijk op met de toename van het aantal nieuwe partners elke maand”, zegt bol.com. Dat geeft aan dat de automatiseringsgraad bij partners niet oploopt. Wel is duidelijk dat bol.com behalve als verkoopplatform ook als reclameplatform wordt herkend. In december gebruikte 26 procent van de verkopers de mogelijkheden die retailmedia hen bood. Dat is jargon voor de ingebakken reclamesystemen op bol.com, bijvoorbeeld gesponsorde vertoningen tussen de zoekresultaten. Het gemiddelde gebruik van ‘Adverteren via bol.com’ lag afgelopen zes maanden rond de 24 procent. In een jaar tijd is het assortiment met 42 procent toegenomen op bol.com. Tot 35,3 miljoen in januari. De stijging is te verklaren door de sterke toename van het aantal ondernemers dat assortiment is gaan aanbieden op het platform.
Max Schrems dient klacht in over illegaal volgen van Android-gebruikers
2 dagen
De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems heeft het ditmaal gemunt op Google. Vanwege het illegaal volgen van Androidgebruikers heeft Schrems een klacht over het techbedrijf bij de Franse privacytoezichthouder CNIL ingediend. Schrems zegt (pdf) dat Google zonder toestemming een Android Advertising Identifier (AAID) installeert op Android-smartphones. Hiermee kan Google de gebruiker nauwgezet volgen en gerichte advertenties tonen. Dergelijke tracking is volgens de activist strikt gereguleerd door de Europese cookiewetgeving. Ook biedt Google gebruikers geen optie om het zogeheten advertentie-id te verwijderen. Eerder kreeg Google van CNIL al eens een boete van 50 miljoen euro opgelegd voor het overtreden van de AVG.
Nederlandse hackers ontdekken kwetsbaarheden in Zoom
2 dagen
Twee Nederlandse ethische hackers van Computest Security, Daan Keuper en Thijs Alkemade, hebben ernstige kwetsbaarheden gevonden in videovergadersoftware Zoom. Door de kwetsbaarheden was de laptop of pc van een gebruiker over te nemen, vrijwel zonder dat de gebruiker betrokken hoeft te zijn. Tijdens hun onderzoek naar Zoom vonden Keuper en Alkemade een aantal zogeheten zero-day kwetsbaarheden in de Zoom software. De hackers mochten hun bevindingen presenteren tijdens de internationale hackerswedstrijd Pwn2Own, onderdeel van security-conferentie CanSecWest. . Zoom beloonde de vondst met een zogenaamde ‘bug bounty’ van 200.000 dollar.
De Buren krijgt landelijke dekking met uitrol van 3000 afhaalpunten dankzij miljoeneninjectie
2 dagen
De Buren Afhaalcentrum heeft dankzij een verkregen groeifinanciering van ‘tientallen miljoenen euro’s’ naar eigen zeggen alles in gereedheid gebracht om de komende jaren 3000 milieuvriendelijke pakketkluiswanden door heel Nederland te plaatsen. Voor de productie van de kluizen werkte De Buren al enkele jaren samen met fabrikant Vepa, die deze duurzaam produceert. Dankzij de samenwerking met deze fabrikant en een niet nader gespecificeerde groeifinanciering kan De Buren nu snel uitbreiden. Vanuit de thuisbasis in Twente wordt de productie per direct opgeschaald. Vanaf het begin is pakketvervoerder DHL op het systeem aangesloten, en op dit moment vindt de integratie plaats met verschillende andere pakketdiensten. Ook met andere marktpartijen worden gesprekken gevoerd. In België verzorgde De Buren onlangs in korte tijd al een uitrol van 250 pakketpunten voor bpost.
Facebook test Clubhouse rivaal
2 dagen
Facebook heeft de eerste openbare bètaversie gelanceerd van zijn nieuwe app Hotline, een combinatie van Clubhouse en Instagram Live. Met de (nu nog) webgebaseerde app kunnen makers een audiopresentatie geven. In tegenstelling tot Clubhouse kan de host ongepaste vragen uit de wachtrij verwijderen of toehoorders verwijderen. Een ander verschil is dat er ook videomogelijkheden zijn. Op dit moment is er nog geen Android of iOS app, maar die zouden al wel in de maak zijn. De website, beschikbaar voor gebruikers in de VS, is nu live en maakt aanmeldingen via Twitter mogelijk. Woensdag werd bekend dat Twitter de afgelopen maanden gesprekken heeft gevoerd om Clubhouse over te nemen. Daarbij zou een bedrag van 4 miljard zijn gemoeid. Om onduidelijke redenen is het platform afgehaakt. Clubhouse werd geïntroduceerd in 2020, maar werd pas begin 2021 populair nadat verschillende beroemdheden zoals Mark Zuckerberg en Elon Musk zich bij het platform hadden aangesloten.
Cannes Lions Festival gaat voor tweede jaar op rij helemaal digitaal
2 dagen
De Cannes Lions-organisatie heeft aangekondigd dat het Festival of Creativity 2021 in Cannes wederom een volledig digitaal evenement zal worden. Cannes Lions Live vindt plaats van 21-25 juni. De organisatie had gehoopt in juni terug te keren als fysiek evenement in Cannes, maar dat is niet realistisch. Frankrijk heeft nieuwe coronamaatregelen aangekondigd die zeker tot eind april en mogelijk langer zullen duren. In januari kondigde de organisatie nog een fysiek evenement aan. Kaarten daarvoor waren sinds januari te koop. Ook het omringende reclamefestival, waarop digitale media- en techgiganten prominente plaatsen gaan innemen, zou worden hervat. Lions-voorziter Phillip Thomas verklaarde toen: ‘Nu er meer vaccins beschikbaar komt, hoop ik dat we elkaar gewoon weer in persoon kunnen treffen in juni, ook als dat betekent dat we maar een beperkt aantal bezoekers kunnen toelaten.’ De digitale versie van 2020 trok tachtigduizend belangstellenden. Het komende virtuele festival is niet gratis. Het LIONS Membership-platform wordt in mei gelanceerd, waarbij alle LIONS-leden gratis toegang krijgen tot Cannes Lions Live als onderdeel van hun lidmaatschap. Het jaarlijkse LIONS-lidmaatschap kost 249 euro.
Facebook test betaalfunctie met QR codes
2 dagen
Facebook experimenteert momenteel met een nieuwe dienst waarbij gebruikers geld kunnen overmaken via persoonlijke QR-codes in de app. Een soort Tikkie dus, maar dan met codes. Facebook heeft sinds 2012 verschillende soorten QR-diensten gelanceerd, onder meer om snel contact te kunnen maken met vrienden binnen de app. Geen van deze experimenten is echter ooit aangeslagen, hoewel de QR ondersteuning is gebleven. De test beperkt zich voorlopig tot Amerikaanse gebruikers. De versleutelde chatdienst Signal heeft de eerste bètatest van zijn betaaldienst aangekondigd. De betaaldienst gaat gebruikmaken van cryptovaluta MobileCoin. Met deze betaaldienst kunnen gebruikers van Signal Messenger elkaar geld sturen. In eerste instantie zal de dienst alleen in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zijn.

Beter Bed samen met Philips in innovatieve producten
2 dagen
Beter Bed en Philips hebben de handen ineen geslagen met de ambitie vanaf april technologische oplossingen te ontwikkelen die de kwaliteit van slaap met behulp van uiterst gevoelige sensors meetbaar maken en vergroten. Met de nieuwe technologieën die worden ontwikkeld, kan een goede nachtrust worden gestimuleerd. Deze innovaties kunnen daarnaast veel waardevolle inzichten op het gebied van slapen opleveren. Zoals met de snurkband die is ontworpen om te waarschuwen nog vóór het snurken begint. De kleine sensor op de borst detecteert met klinisch bewezen technologie wanneer je op je rug slaapt en moedigt je middels lichte trillingen aan op je zij te gaan slapen. Een ander product is de Wake-up Light, dit product zorgt er niet alleen voor dat je vitaal wakker wordt maar ook dat je ontspannen in slaap valt. In december vorig jaar lanceerde de slaapspecialist zijn Slaapkoppen-campagne onder het motto Beter slapen, beter leven. In de afgelopen jaren zijn meer dan 2000 studies verricht op het gebied van slapen.
Duitse taalgebied grootste in e-commerce Europa
2 dagen
Consumenten in het Duitse taalgebied hebben in 2020 voor meer dan honderd miljard euro uitgegeven aan producten bij webwinkels en marktplaatsten. Daarmee is de regio Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland het grootste taalgebied in e-commerce Europa. Per hoofd van de bevolking werd meer dan duizend euro uitgegeven voor de aankoop van producten. In Frankrijk ligt dat bedrag aanmerkelijk lager, op 692 euro, maar in Engeland met 1.233 euro juist weer veel hoger. Engeland hoort echter niet meer bij de Europese Unie, dus wordt niet meer meegeteld. De belangenorganisatie Branchenverbände Bundesverband E-Commerce und Versandhandel Deutschland, te vergelijken met Thuiswinkel.org in Nederland, publiceerde deze cijfers om de ontwikkeling van online handel te illustreren. De omzet met digitale diensten, zoals verkoop van reizen, valt buiten het onderzoek. De handel hierin heeft vorig jaar ook een flinke knauw gekregen. In Duitsland zijn marktplaatsen de dominante e-commercekanalen. Meer dan de helft van elke digitaal uitgegeven euro gaat naar marktmeesters als Amazon, otto.de of Zalando. Van deze lokale toppers is Amazon met afstand de grootste.
Emerce B2B Digital: ‘Zakelijke koper heeft dezelfde wensen als consument’
2 dagen
Ventilatorshop is inmiddels de grootste aanbieder van ventilatie-artikelen van Nederland. Dankzij de bouwcrisis in 2012 breidde het bedrijf uit naar consumenten, vooral doehetzelvers. Dat vertelt eigenaar Jeroen Hendriksen op Emerce B2B Digital, waarvan de presentaties vanaf vandaag bekeken kunnen worden. Ventilatorshop begon als een installatiebedrijf voor ventilatiesystemen. Daar kwam een groothandel bij om te kunnen profiteren van inkoopvoordelen. De bouw werd in 2012 van alle bedrijfstakken het zwaarst getroffen door de crisis. De productie daalde met ruim 8 procent, de omzet nam met 7 procent af. “Omdat we meer tijd hadden, zijn we een webshop voor consumenten begonnen,” zegt Hendriksen. Ventilatieshop.com is gestart op het MijnWebwinkel platform. De groei leidde tot een volgende stap: de overstap naar een webshop in eigen beheer. “Al gauw merkten we dat zakelijke klanten ook online gingen bestellen, deels door onze dienstverlening, zoals snel en nog dezelfde dag leveren.” In 2015 haalde het bedrijf al zijn doelstelling van 1 miljoen euro omzet. Het magazijn telt nu 5000 vierkante meter, en er werken 30 mensen. Het succes staat niet op zichzelf. Binnen de meeste B2B-branches is te zien dat het aandeel van online toeneemt. De grootste groei zit bij de bouwnijverheid, waarbinnen 60 procent van de bestellers minimaal één online koopopdracht heeft gedaan (tegenover 44 procent in 2019). Hiermee is de bouwnijverheid de zakelijke dienstverlening gepasseerd als de branche met het hoogste percentage online kopers. Logistiek speelt een bepalende rol in de groei van B2B e-commerce. 61 procent van de zakelijke online bestellers vergelijkt aanbieders op aspecten als leversnelheid, de locatie waarop geleverd kan worden en verzendkosten. “Het belangrijkste dat we hebben geleerd is dat de zakelijke klant dezelfde wensen heeft en voordelen wil als de consument.” Niet minder dan 16 bedrijven en experts in B2B, waaronder sprekers van Shippeo, Schiphol, Bouwmaat en Orderchamp, zijn vertegenwoordigd op Emerce B2b Digital. De presentaties zijn vanaf vandaag na registratie gratis te bekijken. Foto Pixabay  

Pagina's

Abonneren op emerce