De kanaalverschuiving binnen de supermarkten zet gestaag door. Het klassieke supermarktkanaal levert opnieuw marktaandeel in. De grote winnaar is bezorging, met een marktaandeelgroei-index van 107. Pure online spelers, maaltijdbezorgers en flitsbezorging presteren dus sterk. Maar ook nieuwkomers in de markt winnen nog altijd licht terrein. Deze beweging onderstreept hoe de traditionele definitie van supermarkt steeds meer vervaagt.
Aldi is opnieuw de grote winnaar op eigen kracht. De discounter groeit in marktaandeel met een index van 119 ten opzichte van vorig jaar. Deze groei wordt gedreven door een combinatie van 5,7% meer klanten en een 11% hogere gemiddelde besteding per transactie. Wel vlakt de versnelling af: ten opzichte van Q1 komt Aldi uit op een marktaandeel-index van 103,5.
Lidl laat zien dat ook bij sterke formules de rek er niet oneindig in zit. Ten opzichte van vorig jaar groeit Lidl nog altijd stevig, wat geholpen door het wegvallen van tabaksverkoop. Maar vergeleken met het eerste kwartaal is de groei minimaal (index 101). Het tij lijkt definitief gekeerd voor Aldi en zij weten daarmee als beste te kapitaliseren op hun sterke prijsimago.
Nettorama blijft nadrukkelijk in de plus, vooral geholpen door de ombouw van voormalige Boni-filialen. De keten realiseert een marktaandeel-index van 135 ten opzichte van vorig jaar. Dit wordt vrijwel volledig gedreven door +51% meer klanten.
Ook online boodschappen blijven groeien. Picnic presteert opnieuw sterk, met een marktaandeelgroei-index van 113,5. Dit is vooral te danken aan een stijging in klantenaantallen en hogere transactiewaarden. Een deel van deze groei lijkt te komen door uitbreiding van het verzorgingsgebied.
Plus en Jumbo blijven op jaarbasis allebei stevig onder het niveau van vorig jaar (index 95). Maar vergeleken met het eerste kwartaal is er nauwelijks nog sprake van verdere terugval. Plus boekt zelfs lichte groei (index 101), terwijl Jumbo met een index van 99,8 nagenoeg stabiel is. De komende maanden moeten uitwijzen of dit het begin is van herstel.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft in een brief aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid intussen aandacht gevraagd voor het concurrentiespeelveld tussen traditionele supermarkten en e-commerce supermarkten, zoals Picnic. De aanleiding is een mogelijk besluit om een nieuwe supermarkt-cao voor de hele sector verplicht te maken en een verzoek van Picnic om hiervan (tijdelijk) te worden uitgezonderd via een dispensatiebesluit.
Online supermarkten werken vaak met een heel ander bedrijfsmodel dan fysieke supermarkten. Zo heeft Picnic geen winkels, maar een bezorgnetwerk, en is het bedrijf vooral afhankelijk van volwassen werknemers met een rijbewijs. Volgens de ACM kan een algemene verplichting van de cao juist voor dit soort bedrijven nadelig uitpakken, waardoor hun concurrentiepositie verzwakt.
De ACM vindt het belangrijk dat er ruimte blijft voor nieuwe spelers met innovatieve ideeën, ook in een markt die door enkele grote partijen wordt gedomineerd. Concurrentie tussen supermarkten zorgt voor lagere prijzen voor de consument en verbetert de kwaliteit van producten en diensten. Juist in een open economie die Nederland wil zijn moet ruimte bestaan voor toetreders met fundamenteel andere bedrijfsmodellen omdat die de concurrentie stimuleren. Daarom vraagt de ACM de minister om deze effecten mee te nemen in zijn besluit.
emerce
11-07-2025 06:15