Persoonlijke gegevens van 41 van de 225 leden van de Eerste en Tweede Kamer (18%) circuleren op het darkweb.
Tot deze zorgwekkende conclusie komen Proton en Constella Intelligence. Ze onderzochten de digitale kwetsbaarheid van Europese politici en publiceren vandaag hun bevindingen.
Aan de hand van de e-mailadressen van de parlementariers en senatoren zochten ze op dark marketplaces naar bijvoorbeeld wachtwoorden. Daarvan gaan er 35 rond. Verder zijn persoonlijke gegevens te herleiden zoals geboortedata, woon- of werkadressen en IP-adressen.
Op zich vormt niet elk van deze gegevens een bedreiging. De combinatie ervan echter maakt het uitvoeren van identiteitsdiefstal of impersonalisatie eenvoudiger.
Dit soort persoonlijke data is vaak eerder verkregen uit datalekken bij providers als Adobe, Dailymotion, Dropbox en LinkedIn. Belangstellenden kunnen dit soort lekken voor zichzelf nazoeken bij bijvoorbeeld Have I been Pwnd.
Proton en Constella Intelligence onderzochten ook politiek uit andere Europese landen. Daaruit blijkt dat Nederland niet eens heel ongunstig scoort met achttien procent ‘lekkage’. Het gewogen EU-gemiddelde is 44 procent.
Wie de kwetsbaarste Nederlandse politici zijn houden de partijen voor zich.
De onderzoekers raden politici en zelfbewuste netizens te werken met e-mailaliassen, wachtwoordmanagers en dark web monitoring-diensten.
Foto: Chad Cooper (cc)
emerce
14-11-2024 14:01