QuiX Quantum haalt vijftien miljoen euro op, nieuwe overname Whitevision (FileLinx), NTT Data en Eurofiber sluiten 5G-pact, Nederlandse gebruikers omarmen 5G, Interstellar koopt aandeelhouder uit en RVO en ROM’s gaan nauwer samenwerken. Dat zijn de onderwerpen in dit nieuwsoverzicht.
QuiX Quantum sluit financieringsronde af met vijftien miljoen euro
QuiX Quantum haalt vijftien miljoen euro op in een Serie A-financiering voor de bouw van naar eigen zeggen ’s werelds eerste universele quantumcomputer op basis van enkelvoudige fotonen. De investeringsronde werd geleid door Invest-NL en het EIC Fund, met deelname van bestaande investeerders PhotonVentures, Oost NL en Forward.one. Deze financiering volgde op de toekenning van deelname aan het prestigieuze European Innovation Council (EIC) Accelerator-programma, een belangrijk initiatief van de Europese Commissie ter ondersteuning van bedrijven die markten creëren en hervormen met baanbrekende technologieën. Het in 2019 opgerichte bedrijf uit Enschede is een leverancier van fotonische quantumcomputerhardware.
Whitevision lijft FileLinx in
Whitevision maakt de overname van FileLinx bekend, een ontwikkelaar en leverancier van zogeheten intelligent document processing (IDP)-softwareoplossingen. De suite van dit in 2000 opgericht Zoetermeerse bedrijf automatiseert cruciale administratieve processen, waaronder factuurverwerking, inkoopverwerking en ordermatching. Met deze aankoop versterkt Whitevision zijn IDP-aanbod binnen de Benelux. De overname is de derde stap in de buy-and-build-strategie van het bedrijf uit Breda sinds Main Capital Partners in augustus 2024 instapte. De IDP-markt is momenteel nog gefragmenteerd, met enkele grote spelers die consolidatie aanjagen. Whitevision is een van die partijen en heeft ook internationale ambities.
NTT Data met Eurofiber in zee
NTT Data en Eurofiber gaan samenwerken om bedrijven in Nederland vanaf september 2025 een beheerde, private 5G-dienst te bieden: Connected Workspace. Deze nieuwe mobiele zakelijke dienst levert toegang tot een privé 5G-netwerk via een maandelijks abonnement, zonder grote investeringen vooraf. De instapdrempel is dus laag. NTT Data beschikt over expertise in draadloze netwerkbeveiliging en implementatie, terwijl Eurofiber zijn datacenter-infrastructuur inzet. Samen bieden ze een schaalbare, stabiele en snelle oplossing waarmee bedrijven hun digitale strategie versneld kunnen realiseren. Klanten kunnen rekenen op een veilige en flexibele werkomgeving, ondersteund door beide bedrijven, stelt Eurofiber.
Nederland scoort goed in meting 5G-kwaliteit
Over 5G gesproken: MedUX, tester van mobiele netwerken, heeft de 5G-kwaliteit en -ervaring in Europa gepeild. Resultaat is het European Crowdsourcing Report. Nederlandse gebruikers zijn gemiddeld 73 procent van de tijd verbonden met 5G, daar waar het Europese gemiddelde op 48 procent light. Ondanks de leidende positie van Nederland wordt het grootste deel van de 5G-inzet in de Benelux gezien als ‘basis 5G’. Het verbeteren van C-Band inzet (3,4-3,7 GHz), momenteel op 36 procent in Luxemburg, 24 procent in Nederland en 21 procent in België, moet het potentieel voor innovatie versnellen. Nederland staat in de top vijf voor hoogwaardige 5G-gebruikerservaringen.
Ludo Baauw (Interstellar) koopt Royalis uit
Het is weer eens wat anders: een oprichter die zijn bedrijf niet verkoopt aan private equity, maar zijn investeerder juist uitkoopt. Oprichter/directeur-grootaandeelhouder Ludo Baauw doet dat. Hij neemt het minderheidsbelang, dat Royalis Investments negen jaar lang had in de Intermax Group, weer terug. Beide partijen kunnen terugzien op een succesvolle samenwerking. Ondersteund door Royalis groeide Intermax van één onderneming naar een familie van zeven bedrijven. Het bedrijf heeft Nederlandse datasoevereiniteit hoog in het vaandel staan. Baauw: ‘We gaan nu verder bouwen en zorgen dat ons mooie bedrijf voor altijd in Nederlandse handen blijft.’
RVO en ROM’s slaan handen ineen
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) intensiveren hun samenwerking. Zo willen ze startups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven beter ondersteunen. Door krachten te bundelen ontstaat één duidelijk pakket van subsidies, financiering en advies. Ook gaan deze organisaties hun aanpak beter afstemmen op de behoeften van specifieke sectoren en technologieën en delen ze meer informatie met elkaar. Eind dit jaar leggen de organisaties de verdere samenwerking formeel vast in een convenant.
computable
10-07-2025 11:30