De implementatie van de European Accessibility Act (EAA) brengt grote veranderingen met zich mee voor bedrijven en organisaties in heel Europa, dus ook in Nederland. De wet, die als doel heeft producten en diensten toegankelijker te maken voor mensen met een beperking, treedt vanaf 28 juni 2025 in werking. Bedrijven worden vanaf dan verplicht om diverse producten en diensten aan te passen naar de toegankelijkheidseisen die de EAA voorschrijft.
Het programma MKB Toegankelijk van VNO-NCW en MKB-Nederland roept bedrijven op om niet te wachten tot de deadline nadert, maar om een plan van aanpak te maken en stappen te zetten richting naleving van de EAA. MKB Toegankelijk geeft uitleg aan de wetgeving (richtlijn) van verschillende categorieën van producten en diensten. Dit is te bekijken via www.mkbtoegankelijk.nl/producten-diensten.
De EAA stelt duidelijke eisen aan onder andere e-commerce websites, ticketverkoopplatformen, geldautomaten en klantenservicepunten, maar bijvoorbeeld ook aan streamingsdiensten, televisies, zelfbedieningsterminals en bankdiensten. Aanpassingen waaraan kan worden gedacht zijn onder andere spraakcommando gestuurde apparaten, beeldschermvergrotingssoftware, het aanpassen van
volume en snelheid van audio, het via hulpsoftware kunnen bedienen van apparaten, et cetera.
De EAA biedt ruimte om dit proces stapsgewijs aan te pakken. Vanaf 28 juni voldoen aan de EAA. De wetgeving biedt overgangsmaatregelen en bevat ook uitzonderingen, neem dat goed door. Het is van belang dat bedrijven hun plek en verantwoordelijkheid in de keten kennen. Een fabrikant/producent van bijvoorbeeld een smartphone (product), heeft in dit verband een andere rol dan een retailer die het product of de dienst aan een consument verkoopt. De fabrikant/producent moet aanpassingen aan het product of de dienst doen, om de Europese markt goed te kunnen blijven bedienen. De verkopende ondernemer moet checken of dit specifieke product of dienst voldoet aan de EAA (toegankelijkheidseisen) voordat het aan consumenten wordt verkocht. Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid.
emerce
21-01-2025 07:45