tweakers

727 nieuwsberichten gevonden
Duitse overheid acht iOS veilig genoeg voor verwerking overheidsinformatie
12 uur
De Duitse overheid heeft de beveiligingsfuncties van iOS en iPadOS onderzocht en acht deze besturingssystemen veilig genoeg om gebruikt worden in een overheidscontext. De besturingssystemen zouden voldoen aan de Common Criteria-veiligheidsnormen.
Update van Instagram-app voor iPhone verhelpt crash bij opstarten
13 uur
Meta heeft een update voor de iPhone-app van Instagram uitgebracht waardoor het crashen van de app verholpen moet worden. Versie 255.0 van de applicatie zou direct na het opstarten crashen. Hierbij verscheen volgens gebruikers ook geen foutmelding.
Kaspersky opent Transparency Center in Utrecht, nodigt Nederlandse overheid uit
13 uur
De antivirussoftwaremaker Kaspersky opent een zogenoemd Transparency Center in Utrecht. Het kantoor dient als plek waar klanten inzichten kunnen krijgen in de werkzaamheden van het bedrijf. De Nederlandse overheid heeft een formele uitnodiging gekregen om langs te komen in Utrecht.
AIMP 5.10 build 2403 bèta
13 uur
Versie 5.10 van AIMP is uitgekomen, een bèta release. Deze gratis, lichtgewicht mediaspeler van Russische makelij heeft ondersteuning voor de populairste muziekformaten. Het uiterlijk heeft wat weg van het bekende Winamp en is door middel van skins aan te passen. AIMP heeft een 18-kanaalsequalizer aan boord en ondersteunt plug-ins. Verder kan het programma cd's rippen, muziekbestanden converteren en tags bewerken. Sinds versie 5.03 is er ook een aparte 64bit-versie van de mediaspeler. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht: New:
OpenRCT2 0.4.2
13 uur
Versie 0.4.2 van OpenRCT2 uitgekomen, de opensource-versie van RollerCoaster Tycoon 2. Het project probeert zo veel mogelijk op het origineel te lijken, maar is in een moderne taal geschreven wat uitbreidingen en verbeteringen mogelijk maakt. Het is hiermee vergelijkbaar met bijvoorbeeld OpenTTD. Om het te kunnen spelen is het overigens wel noodzakelijk om het originele spel te hebben, want het heeft onder meer geluidsbestanden en de afbeeldingen nodig. Sinds versie 0.4.0 is er een nieuw bestandsformaat waarmee het spel wordt opgeslagen. Dit verruimt diverse limieten, zoals de grootte van de speelvelden en het aantal karretjes in de ritten. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit: New:
Facebook-gebruikers krijgen keuze welke berichten ze meer of minder willen zien
13 uur
Meta komt met een nieuwe optie om de Facebook Feed aan te passen aan de voorkeuren van individuele gebruikers. Periodiek zal er een bericht in de feed langskomen waarvan gebruikers kunnen aangeven of ze die vaker of juist minder vaak willen zien.
OPNsense 22.7.5
14 uur
Het pakket OPNsense is een firewall met uitgebreide mogelijkheden. Het is gebaseerd op het besturingssysteem FreeBSD en is oorspronkelijk een fork van m0n0wall en pfSense. Het pakket kan volledig via een webinterface worden ingesteld en heeft onder andere ondersteuning voor 2fa, openvpn, ipsec, carp en captive portal. Daarnaast kan het packetfiltering toepassen en beschikt het over een traffic shaper. De ontwikkelaars hebben OPNsense 22.7.5 uitgebracht en deze versie gaat vergezeld met de volgende aantekeningen: OPNsense 22.7.5 released
Tesla schrapt ultrasone sensors voor nieuwe auto's en valt terug op camera's
15 uur
Tesla stopt met het gebruiken van ultrasone sensors in nieuwe Model 3- en Y-auto's. Deze sensors dienen onder meer als parkeerassistentie om rijders te waarschuwingen voor nabijgelegen objecten. Het bedrijf ziet het gebruik van camera's op termijn als het alternatief.
[Plus] 'Bandbreedtemodel moet beter' - Pooling en dynamische energiebandbreedte
16 uur
Diverse marktpartijen hebben kritiek op het voorstel voor een bandbreedtemodel van de netbeheerders. In dit artikelen bespreken we reacties en voorstellen.

Wireshark 4.0.0
16 uur
Versie 4.0.0 van de opensource-protocol-analyzer en -packetsniffer Wireshark is uitgekomen, een ontwikkelversie. Met dit programma kunnen verschillende datapakketten en netwerkprotocollen op het netwerk worden geanalyseerd. Ook kan het programma eerder opgeslagen dataverkeer als invoer gebruiken. Wireshark is te downloaden voor 64bit-uitvoeringen van Windows en macOS, de broncode is beschikbaar voor gebruik op Linux, Solaris en *BSD. Er zijn geen 32bit-uitvoeringen meer beschikbaar. De changelog voor deze uitgave laat de volgende veranderingen en verbeteringen zien: What’s New
CD Projekt-medeoprichter Marcin Iwiński legt gedeelde ceo-positie neer
16 uur
Marcin Iwiński, medeoprichter van The Witcher- en Cyberpunk-ontwikkelaar CD Projekt, stapt voor het einde van dit jaar op als mede-ceo van dat bedrijf. Iwiński deelde die positie met Adam Kiciński. De medeoprichter blijft CD Projekts bestuur ondersteunen.
NASA voegt James Webb-infrarooddata en röntgendata van Chandra-telescoop samen
16 uur
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vier van de eerste beelden van de James Webb-ruimtetelescoop samengevoegd met dezelfde beelden van röntgentelescoop Chandra. Daarmee is bewerkte infrarooddata gecombineerd met data uit het röntgendeel van het lichtspectrum.
Onderzoek: NL-Alert kwam te laat nadat 112-alarmcentrale overbelast raakte
16 uur
Het duurde volgens het NIPV te lang voordat er op 18 februari tijdens de zware storm Eunice een NL-Alert-bericht werd verzonden. Het 112-alarmnummer was gedurende de storm ruim anderhalf uur overbelast en de NL-Alert had dit sneller kunnen verhelpen of eventueel voorkomen.
Total Commander 10.52 RC1
17 uur
Versie 10.52 van Total Commander is in ontwikkeling en hiervan is nu de eerste release candidate verschenen. Dit programma kan als vervanging voor Windows Verkenner worden gebruikt. Doordat het beeld in tweeën is gesplitst, is het eenvoudig om bestanden te kopiëren, maar het programma kan veel meer. Zo zijn er diverse manieren om bestanden aan te passen, zijn een ingebouwde ftp-client en een multirename-tool aanwezig, en is er ondersteuning voor een groot aantal compressieformaten. Verder kan de functionaliteit met plug-ins worden uitgebreid. Versie 10.52 is een zogenaamde bugfix-release die voornamelijk kleine problemen verhelpt, maar ook enkele nieuwe mogelijkheden toevoegt. Added:
Instagram krijgt op meer plekken advertenties
18 uur
Sociaal medium Instagram krijgt op meer plekken advertenties. Dat heeft moederbedrijf Meta bekendgemaakt. Onder meer in korte video's, ofwel Reels, en op profielpagina's van gebruikers komen nieuwe soorten advertenties te staan.
NetLimiter 4.1.14.0
18 uur
Locktime Software heeft versie 4.1.14.0 van NetLimiter uitgebracht. Met dit programma kan al het in- en uitgaande netwerk- en internetverkeer in de gaten worden gehouden. Daarnaast kan ook per applicatie worden aangegeven of het met het Internet verbonden mag worden, de maximaal te gebruiken bandbreedte en kan er ook een quotum worden gezet. Een standaardlicentie kost twintig dollar, de pro-versie kost tien dollar meer. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit: NetLimiter 4.1.14.0
PlayStation-games verschijnen op zijn vroegst een jaar na release voor de pc
18 uur
Er zit voortaan 'ten minste een jaar' tussen de release van games voor PlayStation-consoles en een eventuele port naar de pc. Dit geldt niet voor liveservice- games; dergelijke spellen moeten gelijktijdig op alle platformen uitkomen.
Nieuwe Google Home-app toont smarthomehub-functie voor Pixel Tablet
18 uur
De Pixel Tablet lijkt een functie te krijgen om te dienen als hub voor smarthome-apparatuur. Dat blijkt uit screenshots van de nieuwe Home-app die later dit jaar moet uitkomen. Die lekte uit en staat inmiddels openbaar online.

KiCad 6.0.8
19 uur
De ontwikkelaars achter KiCad hebben een nieuwe versie uitgebracht. KiCad is een verzameling opensourceprogramma's waarmee elektronische schema's en printplaatlay-outs ontworpen kunnen worden. Verder kan het een bill of materials, Gerber-bestanden en een 3d-weergave van de pcb en de componenten maken. KiCad beschikt over een uitgebreide bibliotheek van componenten, inclusief het symbool, voetprint en 3d-modellen. Ook een Spice-simulator ontbreekt niet. De changelog voor deze uitgave kan hieronder worden gevonden. General
Connectivity Standards Alliance brengt smarthomestandaard Matter 1.0 uit
19 uur
De Connectivity Standards Alliance heeft de specificaties voor de Matter 1.0-standaard uitgebracht. Fabrikanten kunnen vanaf nu hun producten laten certificeren op basis van het Matter-protocol om connectiviteit tussen iot-apparaten te vergemakkelijken.
ASUS ProArt PA32DC - Luxe oled met ingebouwde kalibratie
20 uur
We vergelijken de ASUS ProArt PA32DC en de LG 32EP950. Beide monitors hebben hetzelfde oledpaneel van 32'. Kan de ProArt zijn veel hogere prijs rechtvaardigen?
Disney+ ondersteunt 4k en hdr op PlayStation 5 in nieuwe native app
20 uur
Disney heeft wereldwijd een native Disney+-app voor de PlayStation 5 uitgebracht. De belangrijkste toevoeging die daarmee gepaard gaat, is de ondersteuning van 4k en high dynamic range.
Overwatch 2-release wordt geplaagd door ddos-aanvallen
21 uur
Dinsdag kwam Overwatch 2 officieel uit, maar de release wordt gehinderd door ddos-aanvallen. Spelers klaagden over enorm lange wachtrijen om in te loggen en verbindingsproblemen. De problemen zijn nog niet voorbij, mede doordat er sprake is van een tweede ddos-aanval.
Text Editor Pro 24.0.1
21 uur
Versie 24.0.1 van Text Editor Pro is uitgekomen. Deze gratis, kleine en eenvoudige teksteditor heeft uitgebreide mogelijkheden, die vooral voor softwareontwikkelaars interessant zijn. Zo zijn er syntax-highlighting voor meer dan vijftig script- en programmeertalen, macro's en verticale selectieblokken, en kan het bestanden vergelijken. Het programma wordt actief ontwikkeld en regelmatig verschijnen er nieuwe versies met kleine verbeteringen. In deze uitgave zijn de vertalingen bijgewerkt en enkele kleine problemen verholpen: Changes in version 24.0.1:
Nederlandse energieminister: we hadden meer moeten doen stroomnet uit te breiden
22 uur
Rob Jetten, de Nederlandse klimaat- en energieminister, zegt te gaan ingrijpen op het stroomnet. Zo gaat hij vaker de vergunningstrajecten overnemen van lagere overheden. De minister erkent dat het kabinet in de vorige jaren meer had moeten doen om het elektriciteitsnet uit te breiden.
AMD Radeon Software Adrenalin Edition 22.10.1
22 uur
AMD heeft een nieuwe versie van zijn Radeon Software Adrenalin Edition 2020-drivers uitgebracht. De drivers zijn alleen geschikt voor de RX 400 en hoger. De drivers worden alleen nog voor 10 en hoger aangeboden. Windows 7 en 8 worden nu als legacy aangeduid. Verder zijn er ook geen 32bit-drivers meer beschikbaar. In versie 22.10.1 treffen we onder meer ondersteuning voor het spel Overwatch 2 aan en zijn er enkele problemen verholpen: Highlights
ChristenUnie pleit voor heffen belasting op thuisbezorgde pakketjes
22 uur
De Nederlandse regeringspartij ChristenUnie gaat woensdag pleiten voor de invoer van een belasting voor webbestellingen. Dit plan lijkt te worden toegespitst op internetbestellingen door consumenten. De partij wil hiermee het mkb steunen en de CO2-uitstoot terugdringen.

EssentialPIM 11.1.5
1 dag
Astonsoft heeft versie 11.1.5 van EssentialPIM uitgebracht. Deze personal information manager maakt het mogelijk om afspraken bij te houden, een adresboek te beheren en e-mails te versturen en ontvangen. Het programma is in diverse talen, waaronder het Nederlands, te gebruiken. EssentialPIM is beschikbaar in een standaard- en een pro-uitvoering. De eerste is gratis, maar heeft minder functies. Zo kan er niet met Outlook of de clouddiensten van bijvoorbeeld Google, Apple of Dropbox worden gesynchroniseerd. Een compleet overzicht van de onderlinge verschillen is op deze pagina te vinden. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit: New in EssentialPIM 11.1.5
EA Motive toont eerste gameplay van Dead Space-remake
1 dag
EA Motive heeft voor het eerst gameplaybeelden getoond van de aankomende remake van Dead Space. In de trailer zien we voor het eerst wat de studio aan de game heeft proberen te verbeteren op zowel grafisch als gameplaygebied.
Mozilla Firefox 105.0.2
1 dag
Mozilla heeft een tweede update voor versie 105 van zijn webbrowser Firefox uitgebracht. In versie 105 heeft Mozilla onder meer de mogelijkheid toegevoegd om alleen de huidige pagina te printen in de printopties, kan met twee vingers vegen voor- of achteruit in de geschiedenis worden genavigeerd en gaat het zoeken in grote lijsten nu een stuk sneller. In versie 105.0.2 zijn de volgende vijf problemen verholpen. Fixed

Pagina's

Abonneren op tweakers