Uit recent landelijk onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het Consortium Slimme Deurbellen blijkt dat slimme deurbellen weliswaar gewaardeerd worden om gemak (70%) en veiligheid (62%), maar dat het gebruik ervan vaak in strijd is met de privacywet. Veel gebruikers zijn zich onvoldoende bewust van de impact op de privacy van anderen. Dit onderstreept de noodzaak voor betere voorlichting en duidelijke gedragsregels.
Inmiddels heeft één op de zeven huishoudens in Nederland een slimme deurbel – zo’n 1,2 miljoen apparaten in totaal. Deze deurbellen, die zowel beeld als geluid opnemen, zijn verbonden met het internet, waardoor eigenaren live kunnen meekijken of opnames kunnen terugzien. Uit het onderzoek, dat bestond uit een representatieve enquête (761 respondenten) en twee focusgroepen, blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden het zorgelijk vindt dat er gegevens over hen worden verzameld. Zo’n 70 procent maakt zich zorgen over het opslaan van opnames door fabrikanten. De focusgroepen laten zien dat deelnemers kritischer worden naarmate ze zich bewuster worden van de inbreuk op privacy van voorbijgangers, buren en bezorgers.
Hoewel 75 procent van de Nederlanders vindt dat slimme-deurbelbezitters hun buren minstens moeten informeren – en 59 procent zelfs pleit voor overleg – gebeurt dit in de praktijk zelden. Maar liefst 84 procent van de bezitters communiceert helemaal niet met de buren over het gebruik van hun deurbel. Slechts een klein deel is bereid aanpassingen te doen, hoewel er wél draagvlak is voor eenvoudige maatregelen zoals een waarschuwingssticker (41%).
Het Consortium Slimme Deurbellen – bestaande uit onder andere het Responsible Sensing Lab, TU Delft en de gemeenten Amsterdam, Breda, Den Haag en Groningen – werkt aan concrete oplossingen voor verantwoord gebruik. Denk aan technische aanpassingen zoals een lens die voorbijgangers op afstand vervaagt, en het stimuleren van buurgesprekken.
emerce
25-07-2025 06:40