Odin Groep blijft op overnamepad en koopt Inisi, meeste cybersecurity-experts tevreden over eigen bescherming, die toch wel beter kan, mensen willen overleg over slimme deurbel van buren en merkmisbruik is steeds populairder voor phishing, vooral via pdf. Dat zijn de onderwerpen in dit nieuwsoverzicht.
Odin Groep blijft op overnamepad en koopt Inisi
De Hengelose Odin Groep maakte vandaag bekend dat het dienstverlener en it-infrastructuurbedrijf Inisi heeft overgenomen. Het in Capelle aan den IJssel gevestigde bedrijf telt zo’n twintig medewerkers. ‘De overname betekent een gerichte versterking van het infrastructuurportfolio van Previder,’ zo zegt moeder Odin, ‘én biedt schaalvoordelen voor klanten van beide organisaties.’ Het is al de derde overname van Odin deze maand, na het Belgische Assyst Europe met circa twintig medewerkers in de regio Brussel, en de digitale workspace-tak van Digital Services Europe met zo’n honderd medewerkers in Amsterdam en Karlsruhe. Alle drie vallen nu onder Previder. Vorig jaar werden ook al drie bedrijven gekocht door de nu bijna duizend medewerkers tellende moeder.
Meeste cybersecurity-experts tevreden over eigen bescherming, die toch wel beter kan
Vrijwel alle cybersecurity-experts (98 procent) vinden dat de eigen beveiliging beter kan, één op de vier pleit zelfs voor aanzienlijke upgrades. Dat concludeert Kaspersky vandaag uit eigen onderzoek. Toch zegt ook 94 procent van die 850 gevraagde ict-professionals tevreden te zijn met de huidige bescherming – de behoefte aan sterkere en flexibelere verdedigingsmechanismen wijdverbreid blijft. Die top vijf van verbeterpunten die men ziet zijn:
Handmatige processen, die te veel tijd kosten;
Reactieve bescherming, zonder proactieve dreigingsdetectie;
Een tekort aan gekwalificeerd personeel;
Complexiteit van het beheer van alle oplossingen.
Een hoog risico op systeemuitval na inbreuken
De onderzoeker stelt dat een proactieve en samenhangende beveiligingsstrategie nodig is om elk aspect van het digitale landschap van een organisatie te versterken tegen potentiële inbreuken.
Meeste mensen willen overleg over slimme deurbel van buren
Zes op de zeven huizen in Nederland heeft nog geen slimme deurbel, zo concludeert Ipso I&O uit eigen onderzoek. Drie kwart van de respondenten vindt dat buren hen tenminste moeten informeren bij de aanschaf van een slimme deurbel en een meerderheid vindt zelfs dat ze hierover moeten overleggen. In de praktijk gebeurt dit echter nauwelijks, want zes op de zeven bezitters zegt niets tegen hun buren. Ook bleek veel deurbellen de openbare ruimte filmen en in strijd zijn met de AVG. Verder wisten veel respondenten niet dat de bellen zowel video- als geluidsopnamen maken en die opslaan. De opdrachtgever van het onderzoek – Consortium Slimme Deurbellen, bestaande uit Responsible Sensing Lab, TU Delft, AMS Institute, Privacy First, en de gemeenten Amsterdam, Breda, Den Haag en Groningen – hoopt dat men vanaf nu beter gaat nadenken over verantwoord gebruik van de bellen.
Merkimitatie is steeds populairder voor phishing, vooral via pdf
Pdf’s worden steeds meer gebruikt voor merkimitatie in geavanceerde phishing-campagnes, concludeert Cisco Talos uit eigen onderzoek. ‘In de afgelopen maanden is merkimpersonatie door cybercriminelen exponentieel gestegen.’ Een van de meest verontrustende trends is de Telephone-Oriented Attack Delivery, of TOAD Attack, ook wel bekend als ‘callback phishing’. Daarbij wordt veel gebruikt gemaakt van voip-diensten, ‘omdat het dan moeilijker is om de eigenaar van het nummer te identificeren.’ Qr-phishing, of quishing wordt ook steeds vaker gebruikt. De qr-code in het pdf-bestand leidt slachtoffers dan naar een phishingsite. Deze sites maken vaak gebruik van captcha-beveiliging om geautomatiseerde analyse te voorkomen. Een detectie-engine voor merkimitatie heeft ‘een cruciale rol bij de verdediging tegen cyberaanvallen,’ zo stelt het bedrijf.
computable
23-07-2025 11:30