BLOG – De Europese NIS2-richtlijn hangt als een naderende storm boven de it-sector. Hoewel de regelgeving sinds eind 2024 al van kracht is in België, wordt verwacht dat Nederland deze in het derde kwartaal van 2025 zal aannemen. Voor veel it-dienstverleners en managed service providers roept dit prangende vragen op: wat betekent dit voor onze klanten en – nog belangrijker – wat betekent het voor ons?De eerste reactie is vaak terughoudend. Nieuwe regelgeving wordt vaak geassocieerd met meer verplichtingen, mogelijke boetes en extra administratieve lasten. Maar dat is slechts één kant van het verhaal. Wie goed kijkt, ziet dat NIS2 geen bedreiging is, maar een gouden kans. De richtlijn dwingt organisaties hun digitale weerbaarheid te verhogen en biedt daarmee ruimte voor it-dienstverleners om hun rol te verbreden, klantrelaties te verdiepen en zichzelf te positioneren als strategische partners.
De kern van NIS2 is dat organisaties die essentiële of kritieke diensten leveren, hun cybersecuritynormen aanzienlijk moeten verhogen. Dat gaat verder dan het in kaart brengen van risico’s en kwetsbaarheden. Het betekent dat er beleidsmaatregelen, processen en technische oplossingen geïntroduceerd moeten worden om deze te beperken. Denk aan 24/7-monitoring, incidentrespons, netwerksegmentatie, encryptie, toegangscontrole, backup-protocollen en beveiliging van leveranciers.
De meeste organisaties zijn niet in staat om deze maatregelen zelfstandig te implementeren. Ze missen de expertise, middelen of mankracht. Hier kunnen it-dienstverleners een sleutelrol spelen. Niet alleen door de juiste technologie te leveren, maar ook door het proces te begeleiden en klanten te helpen strategische keuzes te maken. NIS2 vereist met andere woorden meer dan techniek; het vraagt visie, consultancy en regie.
Focus
Voor msp’s ligt de kans in het uitbreiden van hun rol. De traditionele focus op infrastructuurbeheer en ondersteuning is niet meer voldoende. Klanten hebben partners nodig die hun digitale veiligheid structureel en duurzaam kunnen waarborgen. Dat vraagt om het delen van expertise, ondersteuning bij beleidsontwikkeling, standaardisering van processen en het leveren van op maat gemaakte technologische oplossingen. Vooral dat laatste, technologie-alignering, biedt nog veel onbenut potentieel, want veel aanbieders hebben hun portfolio nog niet afgestemd op de NIS2-vereisten.
Een goed beginpunt is het benchmarken van je portfolio aan de hand van de concrete verplichtingen uit de richtlijn. Zo vereist NIS2 volledige zichtbaarheid in netwerken en alle verbonden apparaten. Dat vraagt om robuuste oplossingen voor asset discovery en kwetsbaarheidsbeheer. Daarnaast moeten bedrijven erop toezien dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot gevoelige systemen, waardoor multi-factorauthenticatie, geavanceerd identiteitsbeheer en netwerktoegangscontrole onmisbaar zijn. Tegelijk moeten organisaties snel dreigingen detecteren en effectief reageren. Denk aan dns-beveiliging, om netwerken te beschermen tegen phishing en malware, naast threat hunting (het actief opsporen van verborgen indringers) en incident response tools zoals ‘msp incident response platforms’ die securityteams helpen om snel en gestructureerd op te treden.
Helpen begrijpen
Maar de uitdaging gaat verder dan alleen tools aanbieden. Als dienstverlener moet je klanten helpen begrijpen wat ze nodig hebben, wanneer ze moeten handelen en hoe ze dat efficiënt doen. Daarvoor zijn governance, risk & compliance (grc)-platformen van grote waarde. Deze oplossingen helpen organisaties om hun cybersecuritybeleid te formaliseren, risicoanalyses uit te voeren en compliance te stroomlijnen. Voor veel klanten is dit onbekend terrein en dus een kans voor kanaalspelers om zich te onderscheiden.
Een vaak over het hoofd geziene factor is de menselijke component. Werknemers van klantorganisaties moeten zich bewust zijn van beveiligingsrisico’s en getraind worden om phishing, ransomware en datalekken te herkennen. Cybersecuritytrainingen en bewustwordingsprogramma’s zijn geen luxe, maar een essentieel onderdeel van een effectieve verdedigingsstrategie. Investeren in dit aspect helpt om duurzame, op vertrouwen gebaseerde klantrelaties op te bouwen. Het loont ook om proactief het gesprek met klanten aan te gaan over hun specifieke situatie. Hebben ze voldoende interne capaciteit om aan NIS2 te voldoen? Tegen welke beperkingen lopen ze aan? Budget, kennis, tijd? Zijn ze al begonnen met risicoanalyses of beleidsontwikkeling? De juiste vragen stellen, positioneert je niet als techverkoper, maar als volwaardige partner die klanten helpt navigeren in een complexe regelgeving.
De lat hoger
Voor veel MSP’s en ITSP’s is dit hét moment om hun rol te herdefiniëren. NIS2 legt de lat hoger, maar creëert ook ruimte om uit de schaduw te treden en een centrale rol te spelen in de digitale strategie van de klant. Dat vraagt om investeringen, doordachte portfoliokeuzes, de juiste leverancierspartners en het lef om te leiden. Wie dat doet, plukt daar de vruchten van. De vraag naar cybersecuritydiensten is nu al explosief en NIS2 versnelt die trend alleen maar.
De komst van de NIS2-richtlijn is geen reden tot paniek, maar een oproep tot actie. De markt is er klaar voor. De vraag is: ben jij dat ook?
Patrick Banken, business development manager Kappa Data
computable
08-07-2025 16:21