Een nieuw functiehuis zorgt bij Simac uit Veldhoven voor onrust en ontevredenheid. Een groot deel van het personeel is teruggezet in een lagere schaal waarbij een deel van het salaris is omgezet naar een persoonlijke toeslag. Daardoor kunnen veel van deze medewerkers niet meer groeien in hun schaal. Volgens Simac was het oude functiehuis echter gedateerd en biedt de nieuwe opzet betere doorgroeimogelijkheden voor (technische) medewerkers.
Het al meer dan vijftig jaar oude Simac staat bekend als een familiebedrijf. Maar sinds dochter Maartje van Schagen aan het roer staat, met de van KPN overgekomen operationeel directeur Peter Aalbers, is het minder familiair geworden, melden kringen rond het bedrijf. Het recent ingevoerde nieuwe functiehuis voor Simac in Nederland lijkt een verkapte bezuinigingsoperatie (wat de directie overigens ontkent). Veel medewerkers zijn teruggezet in een lagere schaal; in het verleden gemaakte afspraken en positieve beoordelingen spelen geen rol meer en bezwaren daarover worden van tafel geveegd. Zo’n 20 procent van het personeel heeft bezwaar gemaakt.
Probleem voor diverse medewerkers is dat zij met hun huidige salaris de grens van hun nieuwe salarisschaal ruimschoots overschrijden. In dat geval wordt een deel van het salaris omgezet naar een persoonlijke toeslag. Daardoor staat hun salarisontwikkeling de komende jaren compleet stil, wat ook gevolgen heeft voor hun pensioen. Veel van deze werknemers werken al jaren naar tevredenheid bij het bedrijf maar hun werkplezier is door deze operatie inmiddels stukken minder geworden.
Gedateerd
Volgens de directie van Simac moet het bedrijf meebewegen in de dynamische it-wereld ‘en dat betekent dat we voortdurend kijken naar onze organisatie en, net als ieder ander gezond bedrijf, eens in de zoveel tijd ook naar het functiehuis. Het oude functiehuis was gedateerd en sloot niet meer goed aan bij de werkzaamheden die we als organisatie uitvoeren voor onze klanten.’
Voor alle functies zijn de verwachtingen nu eenduidig vastgelegd in actuele en herkenbare functieprofielen, licht de directie verder toe. ‘Een belangrijk uitgangspunt was het creëren van betere doorgroeimogelijkheden voor medewerkers in de technische kolom. Niet iedereen ambieert een leidinggevende rol. Zeker in de it-wereld zijn inhoudelijke carrièrepaden minstens zo belangrijk.’
De directie wijst er verder op dat Simac met het nieuwe functiehuis voorbereid is op de komende wet- en regelgeving rondom loontransparantie. In het proces is het ict-huis begeleid en geadviseerd door de werkgeversvereniging AWVN. ‘Dit omdat een marktconformiteit-toets onderdeel uitmaakte van dit traject. Simac streeft er daarbij naar om bij de 25 procent best betalende bedrijven van Nederland te horen.’
Professionaliseringsslag
Het plan voor een nieuw functiehuis komt uit de koker van de paar jaar geleden van KPN overgekomen chief operation officer Peter Aalbers, stellen ingewijden. Die zich op LinkedIn afficheert als een ‘doenker’: een strategisch denker en een gedreven doener die bij zijn vorige werkgever diverse transformaties heeft doorgevoerd. Die taak heeft hij bij Simac ook: het bedrijf moet een professionaliseringsslag maken (onder meer door standaardisatie van het dienstaanbod en efficiëntere bedrijfsprocessen), en er is een nieuwe structuur doorgevoerd waarin de bedrijven dichter bij elkaar zijn gebracht in de Simac IT-groep.
De directie kijkt in het jaarverslag 2024 terug op een goed 2024 met ‘een mooie omzetgroei en ook een significante rendementsverbetering op groepsniveau’. De omzet steeg met 8,7 procent naar 362,6 miljoen euro en de nettowinst kwam uit op iets meer dan één miljoen euro. Wel tekent zij daarbij aan dat dit met name te danken is aan de goed presterende buitenlandse Simac-bedrijven, een aantal doorgevoerde kostenreducties en een rendementsverbetering op de it-activiteiten in Nederland, nadat 2023 werd afgesloten met een verlies. Verdere rendementsverbetering in 2025, in een lastige markt, blijft een belangrijke doelstelling.
Besparingen?
Dat kan de reden zijn voor het invoeren van een nieuw functiehuis bij Simac Nederland, waarbij besparingen te behalen zijn, stellen Ger Klinkenberg van vakbond FNV en Suat Koetloe van vakbond De Unie. Zij zien dit bij meer it-bedrijven gebeuren. ‘Het probleem in de ict-sector is dat de vakbondsgraad laag is waardoor er weinig tegendruk vanuit het personeel via de vakbonden kan worden uitgeoefend. Dan ben je afhankelijk van de ondernemingsraad of van een collectief protest van medewerkers. Bij Atos is dat bijvoorbeeld in het verleden wel eens gelukt toen de directie de bonusregeling wilde versoberen.’
Bij Simac zijn wel pogingen gedaan om de krachten te bundelen en gezamenlijk bezwaar te maken maar dat kwam niet van de grond. Als medewerker rest dan alleen het in de arm nemen van een advocaat, maar het merendeel van het personeel is in dat soort gevallen beducht voor het verzieken van de arbeidsrelatie met de werkgever. Op de vraag aan de ondernemingsraad van Simac waarom zij ingestemd heeft met de directieplannen omtrent het nieuwe functiehuis is geen antwoord gekomen.
Meer perspectief
De directie van Simac ontkent in haar reactie dat de invoering van een nieuw functiehuis een kostenbesparingstraject is. Het zorgt volgens de leiding voor meer duidelijkheid, betere doorgroei en eerlijke beloning. ‘We zien juist dat er bij functies, die in het oude functiehuis ondergewaardeerd waren, nu meer perspectief is voor onze collega’s.’ De directie stelt te snappen dat dit traject emoties los kan maken bij medewerkers maar vindt dat er de afgelopen maanden binnen Simac hierover een open gesprek heeft plaatsgevonden, ‘waar Simac als familiebedrijf voor staat’.
Het in 1971 opgerichte Simac is actief in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Tsjechië. In totaal werken er ruim 1300 mensen.
computable
04-07-2025 07:15