Het demissionaire kabinet wil een eind maken aan de wildgroei van overheidswebsites. Van de 8.826 sites en mobiele apps die het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties (BZK) heeft geteld, voldoet bijna de helft niet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Dit blijkt uit het Nationaal Actieplan Webbeleid dat staatssecretaris Eddie van Marum (Digitalisering) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Volgens de opvolger van Zsolt Szabó is het voor de gemiddelde internetbezoeker niet altijd duidelijk waar overheidsinformatie of diensten gevonden kunnen worden. Evenmin is vaak te zien of de gevonden informatie actueel en correct is en of de overheid echt de afzender is.
Binnen de overheid ontbreekt het bovendien aan een compleet overzicht en duidelijke afspraken over eigenaarschap van websites. Daardoor is het regie voeren op het eigen portfolio in de praktijk onmogelijk is, terwijl naleving van wettelijk verplichte standaarden voor digitale toegankelijkheid en veiligheid onvoldoende navolging krijgt.
NL Design System
Het Nationaal Actieplan WebBeleid (NAWB) voorziet in een stappenplan om de herkenbaarheid, kwaliteit en beheersbaarheid te verbeteren en het aantal websites terug te dringen. Bekeken wordt of de impact van invoering van een uniforme domeinnaam-extensie voor websites gerechtvaardigd is om de herkenbaarheid van (rijks)overheidswebsites voor burgers te vergroten. Te denken valt aan .gov.nl of .overheid.nl.
Om de digitale toegankelijkheid te verbeteren gaan overheidsorganisaties gebruik maken van twee standaardvoorzieningen. Het NL Design System voorziet in bouwblokken waarmee websites volledig digitaal toegankelijk, begrijpelijk en gebruiksvriendelijk kunnen worden gebouwd of worden verbeterd. NLDoc kan automatisch pdf’s omzetten naar een toegankelijk alternatief.
computable
02-07-2025 07:15