De Haagse rechter heeft Broadcom/VMware flink op de vingers getikt. Broadcom wordt gelast om Rijkswaterstaat (RWS) nog twee jaar bij wijze van exit-ondersteuning ‘support’ te verlenen.
Het Amerikaanse techbedrijf Broadcom, dat eind 2023 de leverancier van virtualisatie-software VMware inlijfde, moet updates en upgrades voor onderhoud (1), fixes voor bugs en veiligheidsproblemen (2) en technische assistentie (3) voor een redelijke prijs blijven leveren. Dit geldt totdat Rijkswaterstaat het gebruik volledig heeft uitgefaseerd. Broadcom mag daarvoor via zijn reseller een ‘redelijk bedrag’ in rekening brengen (het precieze bedrag komt in een bodemprocedure aan de orde). Voldoet Broadcom niet aan deze verplichting dan kan het concern een dwangsom tegemoet zien die tot vijfentwintig miljoen euro kan oplopen. Zo oordeelt de rechter.
Niet alleen in Nederland maar ook in andere landen werd uitgekeken naar het oordeel van de rechter. Want na de overname van VMware regende het klachten over de nieuwe gehanteerde voorwaarden. Broadcom probeert klanten ertoe te bewegen om akkoord te gaan met prijsstijgingen, grotere productbundels of ongewenste diensten. Rijkswaterstaat maakte hier zonder veel resultaat bezwaar tegen.
Torenhoge kosten
Deze jarenlange klant van VMware vond de prijsverhogingen zo buitensporig dat een alternatief voor VMware-producten werd gekozen. Maar die migratie wordt volgens RWS bemoeilijkt door, voor de support op VMware-producten waarop ze eeuwigdurende licentie heeft, torenhoge kosten te rekenen. Broadcom weigerde RWS enige vorm van exit-ondersteuning te bieden. Daarnaast wilde Broadcom geen broncodes ter beschikking stellen waarmee RWS zelf of via een derde partij in haar support zou kunnen voorzien.
In strijd met zorgplicht
De Haagse rechter geeft RWS gelijk dat Broadcom en partners in strijd handelen met de op hen rustende zorgplicht van it-leveranciers en dat zij misbruik maken van hun machtspositie. Broadcom wil na 22 juli aanstaande, wanneer de lopende support-overeenkomst afloopt, alleen nog kritieke beveiligingspatches voor kwetsbaarheden aanbieden. Maar dat is onvoldoende voor de veilige werking van de infrastructuur. Gelet op de afhankelijkheid van de VMware-producten, was RWS daarom op dat moment aangewezen op onderhandelingen met Broadcom.
Klem zitten
Anders dan Broadcom en zijn partners hebben gesteld, was er dus geen sprake van ‘vrije commerciële onderhandelingen’ tussen twee grote professionele partijen; RWS zat eigenlijk gewoon klem. Volgens de rechter stelt Rijkswaterstaat terecht dat Broadcom tot op heden geen passend aanbod heeft gedaan. In dat kader dient Broadcom ervoor te zorgen dat RWS voldoende support ontvangt om de deugdelijke werking van de VMware-producten voorlopig te continueren.
computable
01-07-2025 07:15