De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is begonnen met de beoordeling van de eerste aanvragen voor de status van betrouwbare flagger onder de Digital Services Act (DSA). Deze status is bedoeld voor erkende organisaties die melding maken van illegale online inhoud, zoals op sociale media of online marktplaatsen. Online platforms zijn verplicht om dergelijke meldingen met voorrang te behandelen. Dit betekent echter niet dat de inhoud automatisch wordt verwijderd; elke melding wordt afzonderlijk beoordeeld door het platform.
Betrouwbare flaggers zijn gespecialiseerd in het signaleren van specifieke vormen van illegale content, zoals verboden producten, terroristisch materiaal of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Alleen in Nederland gevestigde organisaties kunnen deze status aanvragen. Zij moeten beschikken over aantoonbare expertise, onafhankelijk zijn van platformaanbieders en zorgvuldig, nauwkeurig en objectief te werk gaan. Individuen komen niet in aanmerking, maar kunnen uiteraard wel meldingen blijven doen.
Op 19 mei heeft de ACM haar eerste ontwerpbesluit gepubliceerd. Het gaat om stichting Offlimits, die zich inzet tegen online seksueel grensoverschrijdend gedrag en (kinder)misbruik. Het ontwerpbesluit ligt zes weken ter inzage. Daarna neemt de ACM een definitief besluit. Bij een positief oordeel wordt Offlimits de eerste betrouwbare flagger in Nederland. Inmiddels hebben ook vier andere organisaties een aanvraag ingediend.
Sinds 4 februari is de ACM officieel verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de DSA, de Europese wet die zorgt voor een veiliger en eerlijker internet. Een van de bevoegdheden van de toezichthouder is het toekennen van de status van betrouwbare flagger.
ACM-bestuurslid Manon Leijten zegt hierover: “Wat offline illegaal is, moet dat online ook zijn. De DSA bepaalt niet wat illegaal is – dat doen wetten zoals het strafrecht of consumentenrecht – maar zorgt er wél voor dat platforms verantwoordelijk worden gehouden voor hoe ze met die inhoud omgaan. Betrouwbare flaggers spelen hierin een sleutelrol. Als Offlimits de status krijgt, kunnen zij hun belangrijke werk nog effectiever doen.”
Als onderdeel van de openbare voorbereidingsprocedure zijn het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken gepubliceerd op de website van de ACM. Tot zes weken na publicatie kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen. Organisaties die de status uiteindelijk verkrijgen, worden opgenomen in het register van de Europese Commissie. Aanvragen kunnen worden ingediend via de website van de ACM.
emerce
20-05-2025 08:09