De tijd dat allesomvattende SaaS-tools het antwoord op elk techprobleem bieden, lijkt voorbij. Althans, slimme taakgerichte AI-agents kunnen makkelijk de concurrentie aan. Ze brengen een nieuwe dynamiek in techstacks.
“AI-agents gaan het werk van SaaS-tools overnemen. Ze kunnen voor steeds langere duur zelfstandig werken en taken voor mensen uitvoeren. Bovendien leest en verwerkt een agent digitale data vele malen sneller dan een mens.”
Dit digitale voorland schetste Jonas Braadbaart gisteren op Emerce B2B Digital, in Lantaren Venster te Rotterdam.
De grote plus van agents is, dat ze zelfstandig taakgericht werken en goed overweg kunnen met data-integraties. Het spectrum waarop dit plaatsvindt is breed, schetst de specialist. Aan de ene kant staan de generieke LLM’s, aan de andere kant RAG’s die met bedrijfsspecifieke documenten werken.
Braadbaart liet voorbeelden zien waarbij investeringen van enkele tienduizenden euro’s in nieuwe AI-techniek tientallen procenten efficiëntiewinst opleveren. Een gerichte investering kan zich, zeker voor grotere bedrijven, binnen enkele maanden terugverdienen.
AI-agenten consolideren en verbeteren functionaliteiten, waardoor bepaalde SaaS-tools verouderd of minder aantrekkelijk worden. Bovendien worden lange niet alle features uit SaaS-tools gebruikt, maar slechts enkele onderdelen. De rest van de functies ligt te verstoffen. Financieel gezien kan een SaaS-tool zelfs een onrendabele investering zijn als een agent, of: digitale medewerker, zijn specifieke taken honderd procent goed uitvoert.
Het is raadzaam, aldus de AI-kenner, om monitoring en vangrails in te bouwen om uitschieters en echte fouten door de machine te voorkomen. “Als mij wordt gevraagd naar de foutgevoeligheid van agents, vraag ik wat de foutmarge van menselijke medewerkers is. Die data is meestal niet eens bekend.”
Hoewel er op Emerce B2B Digital niet veel sessies plaatsvonden rondom het thema AI bleek uit enkele rondvragen bij het publiek dat zeker de helft van de aanwezigen op wekelijkse en zelfs dagelijkse basis AI’s gebruikt voor zijn werk. Het is niet duidelijk in hoeverre die activiteiten structureel zijn ingebed in de bedrijfsprocessen of individuele initiatieven. Immers, er zit een verschil tussen vragen stellen aan ChatGPT en het, bijvoorbeeld, op schaal extraheren van productkenmerken uit fabrieksfotografie.
Alex Bloemendal van Zeeman liet zien hoe belangrijk het is om de IT-inrichting van een bedrijf voor te bereiden op nieuwe technologie. “Doe niet aan replatforming. Begin er niet aan. Want dan krijg je wat je had. Wij hebben de benodigde functionaliteiten opgesomd en gebruiken GraphQL om data uit tal van bronnen op te halen.” Een IT-basis die in hoge mate gestandaardiseerd en open is. Een nieuwe component, een LLM bijvoorbeeld, is betrekkelijk eenvoudig aan te haken.
In de geest van Zeemans identiteit, zuinig en toegankelijk, bestaat Bloemendals nieuwe techstack niet uit dure op maat gemaakte componenten. In tegendeel. Het digitale design is overgenomen van de fysieke winkels en verwerkt in een sjabloon dat standaard werd meegeleverd met het CMS. “Dat kostte ons dus geen twee ton, maar tweeduizend euro. Nou ja, bij wijze van spreken. Het was iets meer.”
Bijna ongemerkt heeft Zeeman afgelopen de tien jaar een transformatie ondergaan. “Onze campagnes zijn erop gericht het merk te bouwen. Je hoeft je niet te schamen om bij Zeeman te kopen”, iets dat niet lang geleden wel anders werd ervaren. “Vanaf 2015 zetten we in op het openen van de ogen, vanaf 2020 op het activeren van klanten. Nu zijn we bezig met het connecten van klanten. Dan moet je klantgegevens gaan verzamelen.” Dat deed men niet eerder.
De retailer heeft zeventig miljoen klanten in bij 1.387 fysieke winkels in acht landen en een omzet van bijna een miljard euro.
emerce
16-05-2025 06:24