Het Belgisch Hof van Beroep heeft woensdag geoordeeld dat het Transparency and Consent Framework (TCF), de standaard waarop het merendeel van online advertenties momenteel is gebaseerd, in strijd is met de Europese wetgeving. Daarmee bevestigt het hof het eerdere besluit van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit uit 2022, waarin werd vastgesteld dat de technologie achter gepersonaliseerde advertenties verschillende principes van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) schendt — de Europese privacywet die sinds 2018 van kracht is.
Kort gezegd werkt het systeem via real-time bidding (RTB), waarbij adverteerders in een geautomatiseerde veiling meebieden om gepersonaliseerde advertenties te tonen aan internetgebruikers. Die biedingen zijn gebaseerd op gegevens die via cookies het surfgedrag van gebruikers volgen. Het TCF, ontwikkeld door brancheorganisatie IAB Europe, moest zorgen voor een uniforme manier waarop websites toestemming vragen voor datatracking. Maar in het oorspronkelijke vonnis van 2022 werd geoordeeld dat zowel de manier van toestemming vragen als het datagebruik binnen het RTB-proces in strijd zijn met de AVG.
“De uitspraak van vandaag toont aan dat het toestemmingssysteem van bedrijven zoals Google, Amazon, X en Microsoft honderden miljoenen Europeanen misleidt,” zegt Johnny Ryan, directeur van Enforce bij de Irish Council for Civil Liberties en een van de belangrijkste critici van het huidige advertentiemodel. “De techindustrie heeft de AVG misbruikt door het te reduceren tot hinderlijke pop-ups, in plaats van het als bescherming voor burgers te gebruiken.”
IAB Europe, dat beroep had aangetekend tegen het oorspronkelijke besluit, reageert opgelucht dat het hof hen niet mede-verantwoordelijk houdt voor de dataverwerking van deelnemende partijen. In een verklaring stelt de organisatie: “Het Marktenhof heeft de visie van de Gegevensbeschermingsautoriteit verworpen dat IAB Europe samen met andere TCF-deelnemers verantwoordelijk is voor hun verwerking van persoonsgegevens, bijvoorbeeld voor advertentiedoeleinden.” De organisatie geeft aan dat ze inmiddels voorstellen heeft ingediend voor een aangepaste versie van het TCF die hun beperkte rol beter weerspiegelt.
Als gevolg van het oorspronkelijke besluit kreeg IAB Europe boetes opgelegd en werd het verplicht om het advertentiekader grondig te herzien.
Wat de uitspraak concreet betekent voor adverteerders en advertentietechnologie blijft voorlopig onduidelijk. Waarschijnlijk zullen toezichthouders de herzieningen van het TCF nauwlettend volgen. Voor internetgebruikers betekent dit echter niet dat de bekende toestemmingsvensters meteen zullen verdwijnen — al lijkt het begin van het einde voor de huidige pop-uppraktijken nu wel in zicht.
emerce
15-05-2025 11:00