De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is in trek bij ict-bedrijven, Gartner telt zes cloudtrends, de betaversie van de European Union Vulnerability Database gaat live, VNG deelt een stappenplan voor de digitale dienstverlening van gemeenten en NTT Data levert een sda-netwerk aan ROC Amsterdam-Flevoland. Dat zijn de onderwerpen van het nieuwsoverzicht van vandaag.
Bijna zesduizend ict-bedrijven gebruiken WBSO-regeling
Liefst 5.655 Nederlandse ict-bedrijven hebben voor softwareontwikkeling gebruikgemaakt van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), de fiscale regeling in Nederland die technische innovatie stimuleert. De ict-bedrijven hebben een aandeel van 31 procent in het totaal aan bedrijven die profiteerden van de WBSO. Ze gaven 1.372 miljoen uit aan r&d op dit gebied, wat dankzij de WBSO leidde tot een fiscale afdrachtvermindering van 351 miljoen.Dit blijkt uit het WBSO-jaarverslag 2024. Bij elektrotechniek, waaronder computerhardware, robotica en telecom valt, bedroeg het fiscale voordeel 172 miljoen. Ondernemers kunnen met de WBSO hun loonkosten en andere uitgaven voor het doen van onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2024 ging het om 8,36 miljard euro, het één na hoogste bedrag ooit. Bijna 19.000 bedrijven maakten in 2024 gebruik van de WBSO.
Gartner signaleert 6 trends in cloudgebruik
Marktanalist Gartner signaleert zes cloudtrends voor de iets verdere toekomst. Tegen 2028 zal een kwart van de organisaties teleurgesteld zijn in hun cloudimplementatie door hoge kosten en slechte strategieën. Duidelijke planning en effectieve uitvoering kunnen ‘cloudontevredenheid’ voorkomen. Ook voorziet het in forse groei van ai en machine learning. Die workloads zullen tegen 2029 tot de helft van de cloudcapaciteit stijgen. Als derde trend worden multicloud-uitdagingen genoemd. Meer dan de helft van de multicloud-implementaties zal tegen 2029 niet het gewenste resultaat opleveren door interoperabiliteitsproblemen tussen cloudproviders. Als vierde worden ‘industriespecifieke cloudoplossingen’ genoemd. Tegen 2029 zal meer dan de helft van de bedrijven sectorgerichte cloudplatforms gebruiken om digitale initiatieven te versnellen zonder dat de bestaande infrastructuur volledig vervangen wordt. Als vijfde komt digitale soevereiniteit voorbij. Meer dan de helft van de ondernemingen zal tegen 2029 een strategie hebben om data te beschermen tegen buitenlandse inmenging, voorspelt Gartner. Als zesde trend stipt het duurzaamheid aan. Ruim de helft van de organisaties zal tegen 2029 duurzaamheid meenemen in hun cloudbeslissingen.
EU-alternatief voor Amerikaanse CVE-database
Recent is een betaversie live gegaan van de European Union Vulnerability Database (EUVD). Daarin worden kwetsbaarheden in software gemeld. Het gaat om een Europees alternatief voor de Amerikaanse CVE-database. Nu de geopolitieke verhoudingen en de banden met de VS zijn veranderd, beschikt Europa over een eigen database die onder eigen beheer staat. Beheerder Enisa is van plan om de database compatibel te maken met het Common Security Advisory Framework (CSAF), een machineleesbare vorm van kwetsbaarheidsadviezen.
Stappenplan digitale dienstverlening VNG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) lanceert een stappenplan voor digitale gemeentelijke dienstverlening. Dit helpt bij het opzetten van een eigen MijnOmgeving zoals bijvoorbeeld de fiscus dat heeft met MijnBelastingdienst. Het stappenplan biedt een stapsgewijze begeleiding, van idee tot technische realisatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van digitale bouwstenen zoals MijnZaken, MijnProfiel en notificaties. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met overheden en leveranciers, getest door gebruikers en voldoen aan alle wettelijke eisen.
NTT Data levert sda-netwerk aan ROC Amsterdam–Flevoland
Ict-dienstverlener NTT Data en onderwijsinstelling ROC van Amsterdam-Flevoland versterken hun samenwerking. Het gaat om de levering van een netwerk gebaseerd op Cisco SDA (software defined architecture). NTT Data leverde eerder al lan, wlan en netwerkapparatuur voor datacenters en verving de firewalls. Het nieuwe netwerk moet leiden tot een robuuste en schaalbare infrastructuur die voldoet aan de huidige en toekomstige behoeften van het ROC van Amsterdam-Flevoland op de 48 locaties van de onderwijsinstelling.
computable
13-05-2025 12:37