Na een nederlaag in de VS in de rechtszaak tegen Epic Games, krijgt Apple nu ook juridisch tegenwind in Brazilië. In maart wist het bedrijf nog een uitspraak terug te draaien die hen zou verplichten om sideloading – het installeren van apps buiten de App Store om – binnen 90 dagen toe te staan. Deze eis kwam voort uit een mededingingszaak waarin Apples praktijken als illegaal zijn aangemerkt.
In 2023 diende e-commercegigant MercadoLibre een klacht in bij de Braziliaanse mededingingsautoriteit CADE, die oordeelde dat Apple ontwikkelaars onterecht verbood om gebruikers via apps naar externe betaalmogelijkheden te leiden. CADE verbood Apple vervolgens om nog langer beperkingen op te leggen aan ontwikkelaars die alternatieve verkoop- en distributiemethoden willen gebruiken.
Apple kreeg toen 90 dagen de tijd om aan deze eisen te voldoen. Het bedrijf ging in beroep en wist via een Federale Civiele Rechtbank die deadline op te schorten.
Maar nu is het tij opnieuw gekeerd. Volgens zakenkrant Valor Econômico heeft een federale rechtbank het oorspronkelijke vnnis opnieuw bekrachtigd. De klok van 90 dagen is daarmee opnieuw gaan lopen.
Apple heeft intussen het Amerikaanse hof van beroep in San Francisco verzocht om een tijdelijke opschorting van belangrijke onderdelen van een recente rechterlijke uitspraak die het bedrijf verplicht om directe concurrentie toe te laten in de App Store, zoals dat in Europa al eerder is afgedwongen.
De rechtszaak draait om Apples strikte controle over het iOS-platform, inclusief hoe apps worden verspreid en welke betaalmethoden zijn toegestaan. Volgens rechter Yvonne Gonzalez Rogers heeft Apple het gerechtshof misleid met de naleving van een eerdere uitspraak uit 2021.
In een woensdag ingediende aanvraag stelt Apple dat het bedrijf onherstelbare schade zal lijden als het bevel van 30 april niet wordt opgeschort zolang het beroep loopt. Het bevel is onderdeel van een bredere antitrustzaak die in 2020 werd aangespannen door Epic Games, de maker van Fortnite.
Volgens Apple verhindert de uitspraak het bedrijf om controle uit te oefenen over ‘essentiële onderdelen van zijn bedrijfsvoering.’ In het bijzonder verzet Apple zich volgens Reuters tegen het verbod op een nieuwe commissie van 27 procent die het in rekening wil brengen wanneer gebruikers buiten de App Store een aankoop doen. Apple stelt dat de rechtbank het bedrijf niet kan dwingen om ‘gratis toegang tot zijn producten en diensten permanent weg te geven.’
Daarnaast gaat Apple in beroep tegen het deel van de uitspraak dat ontwikkelaars de vrijheid geeft om links te plaatsen in hun apps waarmee gebruikers buiten het App Store-ecosysteem aankopen kunnen doen.
Epic Games noemde Apples poging om het bevel te blokkeren in een verklaring een ‘wanhopige poging om concurrentie tegen te houden en buitensporige kosten op te leggen aan consumenten en ontwikkelaars.’ Volgens Epic heeft het verbod juist geleid tot betere betaalopties, scherpere prijzen en meer keuzevrijheid voor consumenten, nu ontwikkelaars hun apps hebben aangepast.
emerce
10-05-2025 04:33