Dropshipping groeit uit tot een lucratieve maar vaak misleidende handel, waarbij internationale bedrijven consumenten met slimme trucs benadelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar twintig dropshipwebsites met veel klachten.
Dropshippers runnen webshops zonder eigen voorraad. Zij sturen bestellingen door naar externe leveranciers – meestal in China – die de producten pas na enkele weken direct naar de klant verzenden. Volgens de Consumentenbond voldoen veel van deze webshops niet aan de wettelijke regels, en is ingrijpen noodzakelijk.
De bond onderzocht twintig dropshipwebsites waarover veel klachten binnenkwamen, zowel bij de Consumentenbond zelf als via Trustpilot. Klanten klagen vooral over de slechte productkwaliteit, misleidende levertijden en hoge kosten bij retourzendingen. Geen van de onderzochte webshops beschikte over een Nederlands retouradres, terwijl dit wél verplicht is bij webshops die zich op Nederlandse consumenten richten.
Volgens de Consumentenbond zijn de onderzochte bedrijven geen onwetende hobbyisten, maar professionele organisaties die fors investeren in marketing. Hun advertenties werden alleen al via Google 211 miljoen keer vertoond, en via Facebook en Instagram nog eens 99 miljoen keer.
De websites lijken vaak op betrouwbare Nederlandse webshops, met namen als vanhalenmode.nl, loisamsterdam.com en gezonde-schoenen.nl. Toch blijkt dat de helft van deze sites wordt gerund vanuit Hongkong, Dubai of het Verenigd Koninkrijk. Ze hanteren normale prijzen en doen beloftes als “vandaag besteld = vandaag verstuurd”, waardoor consumenten niet doorhebben dat ze bij een dropshipper kopen. Vaak komt de ware herkomst – China – pas aan het licht bij het retourneren van het product, als blijkt dat terugsturen duur en omslachtig is.
Ook constateerde de Consumentenbond dat dropshippers gebruikmaken van nepreviews, kunstmatige kortingen en slechte klantenservice.
De Consumentenbond heeft de resultaten gedeeld met toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). “Handhaving is lastig bij internationaal opererende dropshippers die doelbewust regels omzeilen,” stelt de bond. “Bij klachten kunnen ze snel verdwijnen en onder een andere naam opnieuw beginnen.”
Daarom pleit de Consumentenbond voor structurele, Europese oplossingen. Samen met de ACM wil de organisatie bekijken hoe platforms die deze praktijken faciliteren – zoals advertentie-, betaal- en verkoopkanalen – beter kunnen worden aangesproken. Ook moet de toezichthouder sneller en effectiever kunnen optreden.
emerce
01-05-2025 06:10