De vergrijzing, de pensioengolf en jongeren die meer voor hun bejaarde ouders willen zorgen, Marnix de Groot (netbeheerder Alliander) en Sjoerd Burger (Rijkswaterstaat) hadden gisteren voor Emerce Recruitment in Pakhuis de Zwijger hun fluorescerende werkkleding aangetrokken om de uitdagingen voor de energie en infrasector te schetsen.
Aannemers, installateurs en netbeheerders zijn bezig met de grootste verbouwing van het energiesysteem ooit. Om al dat werk te verzetten zijn de komende jaren 60.000 mensen nodig, zo was de inschatting in 2023. Nu zijn is dat aantal al opgelopen tot 150.000.
Door het arbeidstekort lopen projecten vertraging op, neemt de druk op collega’s toe en kan sector kan minder snel werken aan het energienet van de toekomst.
Er zijn veel verborgen talenten die kunnen bijdragen aan de energietransitie. Zeven bedrijven, waaronder Alliander, hebben al eens het Arbeidsmatchplatform opgericht. Een maatschappelijke start-up die met hulp van kunstmatige intelligentie (AI) op zoek gaat naar onbenut potentieel op de arbeidsmarkt.
Technisch geschoold personeel is schaars. Zonder ingrijpen loopt de verduurzaming van Nederland vast. Tegelijk beschikken veel mensen zonder het zelf te weten over vaardigheden die nodig zijn voor een baan in de energietransitie.
Door vooral te kijken naar de vaardigheden van een persoon in plaats van opleidingen die hij of zij heeft gevolgd, kunnen vacatures in de energietransitie beter worden gematcht. Pas daarna wordt gekeken wat de toekomstige werknemer nog mist en welke opleidingen of vaardigheden nodig zijn om daadwerkelijk van start te gaan.
Alliander en Rijkswaterstaat willen zich ook richten op werklustige 60 plussers en statushouders om de instroom van technici te kunnen vergroten.
Ook Alice Zeijlemaker van de Schiphol Group zag zich geconfronteerd met uitdagingen: Een goed werkende careersite, geautomatiseerde mediacampagnes en aantrekkelijk geschreven vacatureteksten, je kunt moeilijk zonder. Maar in de War for Talent is meer nodig om de bekendheid en aantrekkelijkheid van je werkgeversmerk te vergroten.
Naast online contactmomenten juist koos Schiphol bewust voor offline activaties. Om geinteresseerden letterlijk te laten ervaren hoe het is om bij Schiphol Group te werken.
Twee weken lang een stond Schiphol met een ‘reisbureau’ in Schiphol Plaza, het Career Travel Agency. Geïnteresseerden konden zich inschrijven voor exclusieve tours, specifiek voor de diverse doelgroepen waar Schiphol naar op zoek is.
‘We hadden na corona ook een imagoprobleem omdat het tekort aan beveiliging leidde tot lange wachttijden voor de douan,’ aldus Zeijlemaker.
Net als vorig jaar was Gen AI het belangrijkste thema van Emerce Recruitment. Het congres werd niet voor niets geopend met een presentatie van Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie en auteur van populairwetenschappelijke boeken als ‘Het slimme onbewuste’, ‘Op naar geluk’, en ‘Inspiratie’, de reisboeken ‘Wie (niet) reist is gek’ en ‘Wegwee’. Hij had een geruststellende boodschap voor recruiters die zich door AI bedreigd voelen: Er zijn eigenschappen van het menselijk brein die AI (nog) niet kan simuleren. Op andere punten lijken AI en het brein ogenschijnlijk hetzelfde te kunnen, maar doen ze het op een verschillende manier.
PwC heeft, in opdracht van het World Economic Forum (WEF), wereldwijd onderzocht hoe Generatieve AI (GenAI) werk beïnvloedt. Onder leiding van Marlene de Koning richt het rapport zich op job augmentation in plaats van job automation en onderzoekt het hoe GenAI werk kan verdiepen, vernieuwen en verbreden.
Een belangrijke conclusie is dat het succes van GenAI-implementatie grotendeels afhangt van het vertrouwen van medewerkers en de rol van de organisatie hierin. Zonder actieve adoptie door medewerkers blijft succes uit.
Uit interviews blijkt bovendien dat bewustwording en training cruciaal zijn voor een soepele adoptie van GenAI. Veel organisaties hebben moeite om medewerkers te betrekken en hen bewust te maken van de voordelen. Training en upskilling helpen medewerkers niet alleen om GenAI effectief in te zetten, maar vergroten ook hun zelfvertrouwen in het gebruik ervan. Daarnaast is een sterke interne communicatiestrategie essentieel voor een succesvolle implementatie, waarbij het middenmanagement een veilige omgeving kan creëren om te experimenteren met deze technologie.
De Koning toonde een video waarin twee AI bots een volautomatisch een conversatie afhandelen. Theoretisch zou een AI bot die een werkzoekende vertegenwoordigt zich kunnen melden bij een AI bot die spreekt namens een recruiter of bedrijf.
Voor Matthijs Metzemaekers is dat zeker geen science fiction. De medeoprichter van Carv heeft als missie om de repetitieve taken van recruiters over te nemen met AI. Vóór Carv bouwde Matthijs vanuit de VS HR-Tech marktleider Harver uit tot een succesvolle exit.
Carv nam branchegenoot Recrubo AI over. Waar Carv AI-software ontwikkelt om recruiters administratief te ontlasten, biedt Recrubo een innovatieve AI-chatbot waarmee sollicitanten volledige gesprekken kunnen voeren. De AI van Recrubo kan via chat of telefoon sollicitanten te woord staan, vragen beantwoorden, problemen oplossen en waar nodig afspraken inplannen, in 99 talen, hoewel Nederlands nog niet perfect is.
Zijn demo waarmee hij in het Engels converseerde met een recruiter AI bot liet nog wel storende pauzes horen, maar Metzemaekers weet zeker dat die oneffenheden binnenkort tot het verleden horen.
Administratieve handelingen zoals het maken van kandidaat profielen, pre-screening en interviews inplannen hoeven niet meer door mensen gedaan te worden. Deze taken kosten recruiters al snel 30 procent van hun tijd. AI gaat dit allemaal overnemen en daarmee kunnen recruiters zich focussen op wat écht telt, zegt Metzemaekers.
Fotografie Merten Snijders
emerce
04-04-2025 08:11