Rotterdam wil de overlast van verkeerd geparkeerde deelscooters en -fietsen tegengaan. Zo gelden er voortaan strengere regels voor deelvervoeraanbieders om zelf overlast te beperken en komen er steeds meer parkeerhubs bij. Daarnaast start de gemeente een campagne voor de gebruikers van deelvervoer.
Deelvervoer vormt een duurzaam alternatief voor korte autoritjes in de stad. Of om het laatste stuk van het station naar de eindbestemming te overbruggen. Maar er is een probleem dat veel Rotterdammers een doorn in het oog is; de verkeerd geparkeerde voertuigen zorgen regelmatig voor overlast op straat. De gemeente zet allerlei maatregelen in, zoals handhaving, verbetering van het meldingenproces, zogenaamde digitale hekken (geofences) waarbuiten deelvervoer niet geparkeerd mag worden. Toch is de straat nog niet overal zo netjes als de gemeente zou willen.
De gemeente realiseert sinds een paar jaar ook deelvervoershubs, verzamelplekken voor deelvervoer. Deze zijn herkenbaar aan de witte vakken op straat en het groene druppelvormige ‘hub-bord’. Inmiddels zijn er door heel Rotterdam 140 hubs te vinden. En komen er dit jaar nog zo’n veertig bij. De hubs bieden een vaste plek waar gebruikers deelvervoer kunnen vinden.
Om de overlast van foutgeparkeerde voertuigen tegen te gaan, werkt de gemeente nauw samen met de partijen die in Rotterdam deelvervoer aanbieden. In februari zijn nieuwe vergunningen voor deelfietsen en deelscooters ingegaan waarin de gemeente strengere eisen stelt aan het voorkomen van overlast. De aanbieders die de vergunning hebben gekregen, zetten zich daar hard voor in. Dit doen zij bijvoorbeeld met beloningssystemen, online en offline educatieve campagnes en een parkeerscore die gebruikers van deelvervoer aanmoedigt goed te parkeren. Wanneer een gebruiker meerdere keren de (parkeer)regels overtreedt, kan hij van de aanbieder een boete krijgen of zelfs uitgesloten worden van het platform.
Deelvervoer wordt in Rotterdam goed gebruikt. In 2023 is er zo’n 9,7 miljoen kilometer afgelegd op deel(bak)fietsen en deelscooters in onze stad. Gemiddeld is elke deelscooter twee keer per dag bezet. Hoewel een flink aantal ritten gemaakt wordt in gebieden als Prins Alexander, IJsselmonde, Charlois en Hillegersberg-Schiebroek, ligt het gebruik van de deelscooters hoger in en rond het centrum.
Met de nieuwe vergunningen wil de gemeente ook het gebruik van deelfietsen in gebieden buiten het centrum verhogen. Op dit moment zijn er vergunningen verleend voor 3000 deelscooters, 2500 deelfietsen en 500 bakfietsen. In mei kunnen deelvervoeraanbieders (opnieuw) deel(bak)fietsvergunningen aanvragen. Daarmee wil de gemeente het deelvervoeraanbod uitbreiden naar 3000 deelfietsen en 750 bakfietsen.
emerce
27-03-2025 06:30