Vrijdag 28 maart begint in Amsterdam de European Defense Tech Hackathon. Enkele honderden ontwikkelaars, technici en innovatieve geesten komen daar drie dagen samen om nieuwe technologie te ontwikkelen voor defensie-toepassingen. Maar vooral ook om de kloven te verkleinen tussen technische experts, de publieke sector, investeerders en start-ups op gebied van defensie-technologie.
Voormalig TomTom-bestuurder Alexander Ribbink, mede-investeerder in jonge techbedrijven op defensiegebied, is enthousiast over dit initiatief. Zijn Keen Venture Partners behoort tot de sponsors. Ribbink: ‘Momenteel ontbreekt het in Europa en zeker ook in Nederland aan een goed ecosysteem voor ‘def tech’. Voor start-ups is het niet zo gemakkelijk in de defensie-industrie hun weg te vinden.’ In een achtergrondverhaal gaat hij dieper op dit thema in.
De hackathon op een locatie in Duivendrecht (officieel gemeente Ouder-Amstel) heeft als voornaamste doel de uitrol van nieuw ontwikkelde software en andere technologie te versnellen. Mentoren, waaronder (militaire) veteranen uit Oekraïne en leiders uit de tech-industrie, staan klaar om start-ups op de juiste koers te houden. Nu de EU achthonderd miljard euro aan defensie-technologie gaat uitgeven, is de potentiële markt enorm. Maar kapitaalverschaffers, ondernemers en kennisinstellingen moeten wel de gelegenheid krijgen om contacten op te bouwen. Een evenement als dat in Amsterdam biedt zo’n podium. Vrijdag worden diverse teams gevormd waarin allerlei nationaliteiten samenwerken.
Avalor AI
Ook Avalor AI (defensie en ruimtevaart) behoort tot de organisatoren van de hoofdstedelijke hackathon. Maurits Korthals Altes, mede-oprichter van dit Amsterdamse bedrijf, zegt: ‘Bij deze hackathon draait het niet om prijzen, maar om het ontwikkelen van concrete technologieën die bijdragen aan de uitdagingen die Oekraine heeft. Eerdere hackathons hebben teams geholpen flinke stappen te maken in de defensie-industrie, zo zijn er nu zelfs producten operationeel daar.’
‘Avalor AI deed waardevolle ervaringen op na deelname aan soortgelijke hackathons elders in Europa. Tijdens de hackathon kunnen de deelnemers aan allerlei uitdagingen werken,’ vertelt Korthals Altes. De nadruk ligt op actuele defensie-uitdagingen om gezamenlijk aan een veiliger en sterker Europa te werken. Denk aan systemen die vijandelijke drones onbestuurbaar maken. Ook wordt gewerkt aan technologie die navigatie en locatiebepaling mogelijk maken, zonder afhankelijk te zijn van GPS-signalen. Opzettelijke GPS-jamming werkt dan niet meer. Ook ‘machine vision’ om objecten te detecteren staat in de belangstelling. En natuurlijk krijgt het bouwen van drones zelf veel aandacht.
Koploper via kennis Oekraïne
Volgens Korthals Altes maakt Nederland kans om koploper te worden op het gebied van onbemande systemen. ‘De benodigde kennis en expertise zijn hier volop aanwezig,’ zegt hij. ‘Samenwerking tussen industrie, defensie en internationale partners zoals Oekraïne is essentieel om deze ambitie waar te maken. Er zijn al mooie stappen gezet, maar om écht voorop te lopen zullen we nog heel wat extra inspanningen moeten leveren,’ besluit hij.
computable
27-03-2025 11:39