Adverteren in de Google-zoekresultaten heeft maar op een beperkte doelgroep effect. Zeven op de tien Nederlanders zegt deze advertenties namelijk bewust over te slaan en dus alleen op organische resultaten te klikken. Wel is het voor bedrijven nog altijd van groot belang om bij de eerste tien zoekresultaten te staan. Een derde van de Nederlanders klikt namelijk vrijwel altijd op het eerste zoekresultaat. Een vergelijkbare groep komt zelfs nooit op de tweede pagina van Google, zo blijkt uit onderzoek van digital PR-bureau Tijd voor Publiciteit.
Tijd voor Publiciteit ondervroeg voor dit onderzoek een representatief panel van duizend Nederlanders. Opvallend is dat niet alleen mannen en vrouwen, maar ook verschillende leeftijdsgroepen behoorlijk eensgezind zijn. Ook de oudere generatie blijkt de gesponsorde zoekresultaten als zodanig te herkennen. Sterker: ruim 76 procent van de 70-plussers slaat deze bewust over, het hoogste percentage van alle leeftijdsgroepen.
Bij de vraag of men wel eens op de tweede pagina van Google kijkt, valt op dat ruim een derde van de vrouwen dit nooit zegt te doen, tegen ‘slechts’ een kwart van de mannen. Tussen leeftijdscategorieën zijn de verschillen nog duidelijker. Van de ondervraagde twintigers komt bijna de helft (46 procent) nooit verder dan pagina één. Datzelfde geldt voor bijna 40 procent van de dertigers, terwijl het percentage onder 50-plussers minder dan 20 procent is. “Richt je je dus op een oudere doelgroep, dan is plek elf of twaalf in Google dus lang niet zo waardeloos als soms verondersteld wordt”, aldus Frank Breukelman van Tijd voor Publiciteit.
Opvallend genoeg heeft Google vorig jaar de traditionele pagina-indeling in de zoekresultaten teruggebracht. Eind 2022 werd deze juist afgeschaft, waardoor gebruikers een oneindige scroll voorgeschoteld kregen in plaats van genummerde pagina’s. De terugkeer naar de oude opzet zou te maken kunnen hebben met gebruikerservaring en advertentie-inkomsten. Met pagina’s is het voor Google makkelijker om advertenties tactisch te plaatsen en gebruikers te sturen naar bepaalde resultaten.
Overigens geldt Google voor 72 procent van Nederland nog altijd als voornaamste zoekplatform, maar met name jongeren maken steeds vaker gebruik van social media als TikTok en Instagram als ‘zoekmachine’. Dat bleek uit eerder onderzoek van Tijd voor Publiciteit in oktober vorig jaar. Ongeveer een op de zes mensen gebruikt ook ChatGPT als alternatief voor Google en voor een kleine groep (2,7 procent) geldt de AI-chatbot zelfs als voornaamste zoektool.
emerce
24-03-2025 08:10