“Het gaat bij AI niet om de algoritmes maar in essentie om de data. Europa moet met alle data binnen zijn grenzen soevereiniteit effectueren. Alleen dan wordt het een machtsfactor richting de VS en China.”
Zo makkelijk als dat klinkt, zo complex is praktisch gezien de route naar die omstandigheid toe. Niettemin ziet professor Patrick Waelbroeck van Telecom Paristech dat als een winnende strategie voor Europa. “Zo krijg je de controle terug”, zei hij dinsdag in een paneldiscussie op IAB Europe-event Advertising Horizons.
“De bedrijfsmodellen van nu zijn gebaseerd op het afgrazen van alle data die waar maar beschikbaar zijn. Europa moet zich richten op data; waar komt het vandaan, waar wordt het voor gebruikt en hoe kun je met geautoriseerde data concurrentievoordeel realiseren”, richting de exploitanten van AI-modellen.
De professor schetste op het event in Brussel: “Privacy- en mededingingswetten staan eigenlijk niet tegenover elkaar, al zien we dat wel zo. Ze liggen in elkaars verlengde. Data geeft concurrentievoordeel omdat het niet uitmaakt wie de beste AI heeft, maar wie de beste data heeft.”
IAB Europe organiseerde het druk bezochte event om zich te manifesteren in het politieke en regelgevende centrum van Europa. Te lang is er óver de digitale reclamesector gesproken maar niet mét, zo luidt de gedachte. De gelegenheid werd dan ook goed bezocht door politieke beleidsmakers en lobbyisten van techgiganten.
Huiseconoom Daniel Knapp rekende voor: “Er gaat 59 miljard euro om in de Europese online reclame-industrie. Elke euro die in advertising wordt geïnvesteerd levert een omzet van 6,83 euro op. Als je indirecte effecten meerekent komt dat zelfs uit op achttien à negentien euro. Een kleine dertien procent van het Europees binnenlands product komt in aanraking met digital advertising.”
Bij Meta zorgt elke geïnvesteerde reclame-euro voor een omzet van 3,89 euro, aldus diens manager Publieke Zaken Stacey Featherstone.
Haar pleidooi was wezenlijk niet veel anders als dat van Stevan Randjelovic van WPP en Euroconsumers’ Marco Pierani. Deze beleidsmakers en lobbyisten erkennen dat consumentenbescherming voorop staat in de EU-regelgeving. Tegenover die erkenning staat wel, zo vinden zij, dat de overheden duidelijk moeten handhaven en grote maar vooral kleine ondernemingen zonder verdere belemmeringen laten ondernemen. Anders gezegd: wees duidelijk, faciliteer en wees niet stroperig.
Pierani van Euroconsumers: “De consument moet zijn eigen data kunnen inzetten als mechanisme op de markt. Hij moet een actief onderdeel van de markt zijn, geen leidend voorwerp, vanuit het besef dat zijn data een economische waarde heeft.?
Randjelovic van WPP sluit aan bij het concept van de Franse professor met een praktisch voorbeeld. “Kijk bijvoorbeeld naar Netflix. Daar kiest 55 procent van de nieuwe abonnees voor een reclame-abonnementen.” In ruil voor het zien van reclames tussen films en series door betalen zij een lage abonnement. Hun persoonsgegevens wordt als economische waarde-eenheid ‘verpacht’ aan adverteerders. “Ik vind dus dat bedrijven privacyregels moeten vertalen naar producten. Dat is niet de taak van een bedrijf als het onze.”
Verder klonk in Brussel aan de koffietafels bezorgdheid over gebrek aan eigen Europese infrastructuur voor cloud en AI en het besef dat Europa aan de bak moet om weerbaarheid op te bouwen richting Amerika en China.
Opvallend was wel, dat het onderwerp ‘AI in reclame’ vooral werd besproken vanuit de productiekant. Vanuit generatieve AI. De datakant en de omringende bedrijfsprocessen, de voedingsbodem voor mediaproductie en -creatie, werd op de bijdrage van Waelbroeck na niet belicht.
emerce
06-02-2025 06:17