De Stichting Massaschade & Consument voldoet volgens de rechtbank Amsterdam aan de ontvankelijkheidsvereisten van de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA), in een collectieve rechtszaak tegen Google namens Nederlandse Android-gebruikers. Daarmee kan de inhoudelijke behandeling plaatsvinden.
De stichting kondigde eind 2023 aan een rechtszaak te starten tegen Google vanwege grootschalige privacyschendingen, nadat het constateerde dat het bedrijf al jarenlang onrechtmatig informatie van Nederlandse Android-telefoons zou hebben verzameld.
Zo wordt met Google gedeeld welke apps iemand gebruikt, welke producten er besteld worden en zelfs of gebruikers wakker zijn of liggen te slapen. De handelwijze van Google is volgens de stichting in strijd met een groot aantal Nederlandse en Europese regels die juist bedoeld zijn om consumenten te beschermen tegen dit soort praktijken.
De stichting vordert namens alle Nederlandse Android-gebruikers een schadevergoeding en een verbod op dit misbruik van persoonsgegevens. Sinds de aankondiging van de collectieve actie hebben al meer dan 100.000 mensen hun steun verleend aan de actie.
Iedereen die sinds 2018 een Android-toestel in gebruik heeft (gehad), kan zich nog steeds kosteloos aanmelden via androidclaim.nl.
Eerder is stichting Massaschade & Consument al collectieve acties gestart tegen Airbnb, ABN AMRO en TikTok. In de laatstgenoemde zaak werd de stichting vorig jaar door de rechter aangewezen als exclusieve belangenbehartiger van ruim 3 miljoen Nederlandse Tiktok-gebruikers.
De stichting heeft overigens nog geen enkele zaak gewonnen. In de zaak tegen TikTok is de stichting deels niet-ontvankelijk verklaard. Op 19 maart 2025 doet het Hof uitspraak in een zaak tegen Airbnb vanwege dubbel gerekende servicekosten.
emerce
16-01-2025 06:09