Hoewel Meta in de VS zijn vaste factcheckers aan de kant zet, geldt dit voorlopig niet voor de Europese Unie. In Duitsland werken factcheckers van Correctiv en dpa nog steeds voor het bedrijf, meldt Heise. Op de vraag van heise online of hier ook veranderingen op stapel staan, zegt Meta dat dergelijke plannen er voorlopig niet zijn.
In Europa heeft Meta te maken met de Digital Services Act. Deze wet regelt niet welke inhoud illegaal is. Dit is vastgelegd in andere vereisten, op nationaal of EU-niveau. Wel bepaalt de wet hoe moet worden opgetreden tegen illegale inhoud.
De wet bevat een EU-breed kader voor de opsporing, etikettering en verwijdering van illegale inhoud, evenals verplichtingen op het gebied van risicobeoordeling.
Dit betekent ook dat zeer grote online platforms (VLOP’s en Very Large Online Search Engines, VLOSE’s) zoals Meta en X risico’s moeten identificeren. Illegale inhoud, desinformatie en risico’s voor minderjarigen moeten dan systematisch worden bestreden. Hoe de aanbieders dit doen, is aan hen. Factcheckers zijn slechts één mogelijkheid. Ook geautomatiseerde filters kunnen illegale inhoud tegengaan.
De handhaving van de DSA wordt gecontroleerd door de Europese Commissie, maar er zijn ook nationale coördinatoren – in Duitsland is dat het Federaal Netwerkagentschap.
In de VS worden factcheckers vervangen door community notes van gebruikers die hetzelfde beogen als factcheckers.
Meta heeft factcheckers laten weten dat contracten met Amerikaanse persorganisaties als USA Today, Reuters Fact Check, AFP en de non-profitorganisatie Politifact in maart aflopen. Contracten met internationale redacties en liefdadigheidsinstellingen die fact-checkprojecten in Australië en Zambia aansturen, lopen naar verwachting tot het einde van het jaar.
emerce
14-01-2025 09:01