Daphne Odekerken (Universiteit Utrecht) ontwikkelt een keuzehulptool voor het beoordelen van onbetrouwbare webshops. Hierbij kijkt het AI-systeem naar eigenschappen van webshops die eerder als betrouwbaar of onbetrouwbaar zijn beoordeeld. Als een nieuwe webshop beter scoort dan een eerdere die als bonafide werd geclassificeerd, kunnen we die ook als betrouwbaar aanmerken.
‘Bij complexe beslissingen moeten mensen altijd mee kijken, het is belangrijk dat AI de mens ondersteunt, niet vervangt,’ zegt Odekerken die 6 januari promoveert op het ontwerp van een AI-systeem dat het doen van een complete aangifte vereenvoudigt.
De politie ontvangt honderden online aangiftes per dag. Het probleem daarbij is dat mensen vaak niet weten welke informatie nodig is op het formulier om een aangifte compleet te maken. Soms moet de politie steeds heen en weer mailen om ontbrekende gegevens aan te vullen.
Om het proces efficiënter en betrouwbaarder te maken, werkte Odekerken mee aan een keuzehulp-tool, een slim aangifteformulier. Het is in staat om automatisch ontbrekende informatie te signaleren in de tekst die een burger invoert, en kan gerichte vragen stellen.
De keuzehulptool is gebaseerd op regel-gebaseerde AI. Dit betekent dat je met vooraf vastgestelde regels werkt, zoals wetsartikelen.
Regelgebaseerde AI kan alleen redeneren met volledige informatie. En dat is precies waar het aan schort bij de aangiftes, want die zijn doorgaans niet compleet.
Odekerken deed haar onderzoek binnen het Nationale PolitieLab AI, een samenwerking tussen de politie, de Utrecht Universiteit en de universiteiten van Amsterdam (UvA) en Delft (TU Delft). Binnen dit Lab werken de promovendi tegelijkertijd bij zowel de politie als de universiteit.
emerce
06-01-2025 12:00