Drie op de tien Nederlanders durven vrienden en familie niet hun online zoekgeschiedenis te laten zien. Mannen zijn daarin nog iets terughoudender dan vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van digital PR-bureau Tijd voor Publiciteit onder duizend Nederlanders.
Vooral dertigers, veertigers en vijftigers houden hun Google-gedrag liever voor zichzelf. De jongste generatie ondervraagden (18-29 jaar) en zestigplussers hebben er wat minder problemen mee om dit te delen. Dat kan ermee te maken hebben dat zij minder te verbergen hebben.
Al met al geeft bijna 30 procent aan soms, vaak of zelfs altijd incognito te surfen. Mannen doen dit met 37 procent nog aanmerkelijk vaker dan vrouwen (22 procent). Gevraagd naar de reden wordt men doorgaans weinig concreet, waarbij de term ‘bepaalde’ vaker terugkomt. Zo geeft een 26-jarige man aan dat hij ‘bepaalde zoekopdrachten’ liever voor zichzelf houdt, terwijl een man van 31 zegt: ‘Omdat ik niet wil dat bepaalde mensen mijn zoekgeschiedenis kunnen checken.’ Een andere man van 32 draait er niet omheen: ‘Ik kijk nogal veel porno.’
Dat Google-gebruikers waarde hechten aan hun online privacy, bleek ook al uit eerder onderzoek van Tijd voor Publiciteit. Dat onderzoek wees uit dat een derde van de Nederlanders denkt dat Google hen afluistert via hun smartphone. Onder meer om die reden gebruikt inmiddels ruim tien procent een andere zoekmachine dan Google, terwijl nog eens bijna twintig procent dit overweegt. Veel jongeren zoeken tegenwoordig niet meer via Google, maar via social media, zoals TikTok.
emerce
11-12-2024 10:50