Het Team Cybercrime van de politie Rotterdam heeft samen met de Belgische politie een groot internationaal cybercrime netwerk opgerold. In Nederland zijn dinsdag vier aanhoudingen verricht.
De gearresteerde personen worden verdacht van phishing, internetoplichting, bankhelpdeskfraude, witwassen en deelname aan een crimineel samenwerkingsverband. De slachtoffers werden benaderd via e-mail, sms’jes, WhatsApp-berichten en vervolgens – via een phishinglink – naar een nagemaakte (bank)website geleid.
De gegevens die slachtoffers daar invulden (waaronder een telefoonnummer) werden vervolgens misbruikt. Vele slachtoffers in tenminste tien Europese landen werden gebeld door een zogenaamde bankmedewerker of een medewerker van een zogenaamd fraude bestrijdingsteam met de mededeling dat er gefraudeerd was met hun bankrekening en dat de (bank)medewerker hen kon helpen.
Bankrekeningen werden genadeloos geplunderd en zo wisten ze naar schatting miljoenen euro’s buit te maken. In een luxe woontoren en AirBnB woningen waren callcenters ingericht. Vanuit die plekken werden de phishingscampagnes uitgezet en slachtoffers gebeld.
Het onderzoeksteam van België zocht in 2023 de samenwerking met de Nederlandse politie nadat duidelijk werd dat de criminele organisatie mogelijk werd geleid vanuit Rotterdam. Begin dit jaar werd een groot onderzoek in Rotterdam gestart en dit leidde dinsdag 3 december tot invallen en doorzoekingen in Zaltbommel, Almere, Amersfoort, ’s-Hertogenbosch en Rotterdam. Hierbij zijn gegevensdragers en telefoons in beslag genomen maar ook een taser, designer kleding, dure horloges, sieraden en grote hoeveelheden contant geld.
De verdachten – drie mannen en een vrouw in de leeftijd van 23 tot 66 jaar uit Zaltbommel, Almere, Amersfoort en Rotterdam – zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat drie verdachten 14 dagen langer vast blijven zitten.
emerce
06-12-2024 18:27