De toekomst van de bedrijven van Elon Musk lijkt veiliggesteld na de monsterzege van de door hem dik gesteunde Donald Trump. Musk stak niet alleen 120 miljoen dollar in diens campagne, hij deelde ook miljoenen uit om stemmen te werven voor Trump.
Grotendeels uit eigenbelang. De voormalige Democraat is Republikein geworden door de regelgevende druk van de regering Biden. Sinds Biden aantrad, is het onderzoek naar de verschillende ondernemingen van Musk geïntensiveerd.
De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft sinds 2021 bijvoorbeeld meerdere onderzoeken uitgevoerd naar ongevallen met Teslas zelfrijdende Autopilot-systeem. De bevindingen van het bureau hebben aanleiding gegeven tot bezorgdheid over de veiligheid van Teslas autonome rijtechnologie.
De Securities and Exchange Commission (SEC) en Tesla zijn verwikkeld geraakt in diverse rechtszaken, schikkingen en meningsverschillen over berichten op sociale media.
De SEC onderzoekt sinds begin 2022 ook mogelijke schendingen van de effectenwetgeving in relatie tot de Twitter-aandelen van Musk. Het onderzoek is bedoeld om vast te stellen of Musk of zijn medewerkers zich schuldig maakten aan effectenfraude.
In juni 2023 startte het ministerie van Justitie een onderzoek naar mogelijk financieel wangedrag bij Tesla. Het onderzoek richt zich op het mogelijke misbruik van fondsen, het gebrek aan transparantie bij financiële aangiften en eventuele bestuurskwesties of belangenconflicten die van invloed kunnen zijn op aandeelhouders.
VS Fish and Wildlife Service (FWS) is weer sterk gekant tegen de raketlanceerlocatie van SpaceX in Boca Chica, Texas, waar broedplaatsen zijn voor trekvogels en de bedreigde zeeschildpad.
In augustus vorig jaar is er een rechtszaak aangespannen door het Ministerie van Justitie tegen SpaceX omdat het bedrijf asielzoekers en vluchtelingen discrimineerde bij zijn wervingspraktijken. Deze zaak maakt deel uit van een breder initiatief van het ministerie om antidiscriminatiewetten te handhaven.
Gedurende 2023 heeft luchtvaartorganisatie FAA de goedkeuring van de lanceringen van SpaceX’s Starship uitgesteld vanwege zorgen over milieunaleving.
Mogelijk wordt Musk de tsaar van deregulering in het nieuwe kabinet Trump, al betekent dat wel dat hij zijn aandelen van de hand moet doen. Waarschijnlijker is dat Musk het wil zorgen dat de lijnen met het Witte Huis zo kort mogelijk zijn.
Of Trunp hem daarbij in alle gevallen zal willen helpen is de vraag. Trump stelt een universeel tarief van 10 procent voor op alle Amerikaanse importen, zoals machines en voertuigen, chemische producten en andere goederen. Trump wil dat de productie zoveel mogelijk naar de VS wordt verplaatst, waardoor bijvoorbeeld de producten van Apple duurder kunnen worden.
De leveranciers van ruimtevaartbedrijf SpaceX zitten grotendeels op Taiwan. Tesla daarentegen wordt vrijwel volledig in de VS geassembleerd.
De cryptosector reageerde uitgelaten op de verkiezingswinst van Trump. De markt ontplofte zowat met een all time high voor Bitcoin en forse koersstijgingen voor altcoins. Dat komt omdat Trump heeft beloofd de teugels ten aanzien van crypto flink wil laten varen. Ook beloofde hij SEC topman Gary Gensler te ontslaan, die bij gebrek aan een duidelijk kader diverse rechtszaken tegen cryptopartijen voerde en een deel verloor.
Daarnaast introduceerde Trump zijn eigen cryptoproject waarbij geïnvesteerd geld uitgeleend zou kunnen worden zonder dat de bank daar aan te pas zou komen.
Hoewel Kamala Harris niet onverschillig stond tegenover crypto, was haar beleid op dit gebied niet duidelijk genoeg. Of Trump zijn cryptobeloftes waarmaakt moet nog worden afgewacht.
Niet alle techbedrijven hangen de vlag uit. Trump heeft een enorme aversie ontwikkeld tegen Google omdat die alleen maar negatief nieuws over Trump in de zoekresultaten zou opnemen. Verdere aanvaringen zijn niet uitgesloten.
Daarentegen kan TikTok opgelucht ademhalen. Trump heeft beloofd het platform niet te verbieden.
emerce
06-11-2024 14:02