ict nieuws

1 uur geleden
Mediawijsheid moet in de kerndoelen van het onderwijs. Dat vindt bijzonder hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In de Volkskrant reageert op het nieuws dat  onlangs een jongen om het leven is gekomen toen hij meedeed aan een choking challenge. Een choking challenge is het bewust afknijpen van de eigen luchtpijp om door zuurstofgebrek in een roes te geraken. Op het moment dat de persoon die de challenge uitvoert bijna stikt, maakt hij of zij de luchtpijp weer vrij. Het is een ‘spel’ waarmee jongeren elkaar op sociale media uitdagen. Bij een 16-jarige jongen uit het Zuid-Hollandse dorp Arkel ging het in de meivakantie mis. Zijn ouders hebben de publiciteit gezocht om anderen te waarschuwen voor de gevaren van deze en andere soort levensgevaarlijke challenges. Lees het hele artikel bij VOS/ABB Lees het hele artikel Mediawijsheid hoort in kerndoelen op ICTnieuws.
1 dag geleden
Binnengekomen bericht – Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) betekent dat je niet alleen let op de prijs en kwaliteit van de producten of diensten die je inkoopt maar ook op de effecten op milieu, mens en maatschappij. De lat hoger leggen In de onderwijs- en onderzoekswereld speelt MVI een steeds belangrijker rol. Vrijwel alle instellingen hebben een eigen duurzaam inkoopbeleid. Inkoop is een krachtig sturingsinstrument om je leveranciers in beweging te krijgen. Door duurzaamheidscriteria mee te nemen in je inkopen en aanbestedingen kun je koplopers belonen en de lat in de markt hoger leggen. E-waste Bij de inkoop van ICT is het relevant om duurzaamheidsaspecten mee te nemen. Denk hierbij aan energiebesparende maatregelen, hergebruik van materiaal en componenten, het voorkomen van e-waste en het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de keten. In de praktijk blijkt het om verschillende redenen nog lastig te zijn om de juiste eisen te stellen, bijvoorbeeld door onbekendheid met de (duurzame) ontwikkelingen in de markt, mogelijke conflicten met functionele eisen en beperkte marktinvloed. De meeste bezwaren zijn goed te ondervangen. Handreiking en productkaarten De door SURF uitgebrachte handreiking ICT inkopen met impact en de bijbehorende productkaarten helpen inkopers en IT-managers op weg om ICT duurzaam in te kopen. Lees het hele artikel Hulp SURF bij verantwoord inkopen ICT op ICTnieuws.
2 dagen geleden
Op de website van Kennisnet is een artikel verschenen over welk effect overmatig gebruik van sociale media op leerlingen heeft. Overmatig socialemediagebruik lijkt een negatieve invloed te hebben op schoolprestaties van (jonge) leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dat concludeert Regina van den Eijnden, universitair hoofddocent Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze doet hier onder andere onderzoek naar de effecten van sociale media. Regina van den Eijnden begon drie jaar geleden met een onderzoek naar de effecten van socialemediagebruik. De interesse was groot. “Het onderwerp leeft sterk bij de VO-scholen. Ze weten niet goed hoe ze met het overmatige socialemediagebruik van leerlingen om moeten gaan. Welke gevolgen heeft het gebruik op individuele leerlingen? Maar ook: wat is het effect op de onderlinge relaties tussen leerlingen? Hoe ga je bijvoorbeeld om met online pestgedrag?“ Lees het hele artikel Effect overmatig SocMed gebruik op ICTnieuws.
3 dagen geleden
Laat robot Gita je nakijkwerk vervoeren. Vorige week zei ik het nog: “Zie je iemand met zware fietstassen en het zijn geen boodschappen, 10 tegen 1 dat het een leerkracht is die het nakijkwerk mee naar huis neemt”. De bouwer van de overbekende Vespa, de Italiaanse firma Piaggio, heeft in haar lab in het Amerikaanse Boston Robot Gita ontwikkeld. De 66 centimeter hoge ronde robot heeft tussen de twee wielen een afsluitbaar luik waar tot 20 kilo bagage in kan. De robot kan zelfstandig navigeren en zo bijvoorbeeld pakketjes bezorgen. Met de 360-graden camera moet de robot dan wel eerst de omgeving in kaart hebben gebracht samen met de eigenaar. Die eigenaar kan met een speciale riem met sensoren de robot op een afstand laten volgen en zo spullen laten dragen. Gita heeft een maximumsnelheid van zo’n 35 kilometer per uur. Daarmee moet de robot snel genoeg zijn om lopende, skatende of fietsende gebruikers bij te houden. Zo wil Piaggio gebruikers aansporen om vaker de auto te laten staan en Gita de last te laten dragen. Na drie uur opladen kan de robot zo’n acht uur op loopsnelheid (mee)rollen. De rubriek gadgets met de e-factor van educatie wordt verzorgd door Leendert-Jan van Splunter van ictLESKISTEN Lees het hele artikel eGadget 70 – Robot Gita op ICTnieuws.
4 dagen geleden
Binnengekomen bericht – En de wereld is van iedereen! Dat is het motto van de conferentie die eTwinning Nederland samen met het netwerk Nivo organiseert op woensdag 4 oktober 2017 in onderwijsstad van het jaar Nijmegen. Het thema van deze conferentie is om alle leerlingen en studenten, ongeacht hun leeftijd, niveau of talenkennis, een internationale ervaring mee te geven. Op het online platform eTwinning kan dat zonder te reizen, dus vanuit je eigen klaslokaal. De conferentie is voor leraren (en coördinatoren Internationalisering) in het PO, VO en MBO. Het wordt een dag met inspirerende sprekers en veel praktische workshops voor internationalisering in de klas en op school. De conferentie vindt plaats in Nijmegen (Hotel Erica, Berg en Dal) tijdens de Nationale Onderwijsweek. eTwinning is een programma van Nuffic, medegefinancierd door het Europese programma Erasmus+. Programma Het programma voor deze dag (onder voorbehoud): 09.30-10.00 Ontvangst en registratie 10.00-11.40 Plenaire sessie: • Opening door dagvoorzitter Yolande Ulenaers (voorzitter CvB Scholengroep Rijk van Nijmegen) • Keynote speaker Jelmer Evers (geschiedenisdocent, auteur van o.a. van Flip the System) • Prijsuitreiking: het beste eTwinningproject van 2016-2017 11.45-13.15 Workshopronde 1 13.15-14.00 Lunch 14.00-15.00 workshopronde 2 15.00-16.00 workshopronde 3 16.00-16.15 Verloting studiereis Malta 16.15-16.30 Afsluiting Aanmelding conferentie Iedereen is van de wereld! Meer informatie en aanmelding op www.etwinning.nl Deelname is gratis; het aantal plaatsen is beperkt. Lees het hele artikel eTwinning-conferentie 2017 op ICTnieuws.
Abonneren op ict nieuws