fraudehelpdesk

8 nieuwsberichten gevonden
Valse sms namens MijnOverheid
3 maanden
Als u een sms van MijnOverheid ontvangt, negeer het bericht dan. Er zijn namelijk valse berichten in omloop. Deze sms’jes hebben als doel uw gegevens te bemachtigen. In de sms, zogenaamd namens een bank, wordt gevraagd met uw DigiD in te loggen op MijnOverheid. Daar zou u uw IBAN moeten invoeren. Het gaat hier om een phishing-sms: de link leidt naar een valse website. Klik dus niet op de link in het bericht. Ook MijnOverheid waarschuwt voor de nep-sms. Advies Een sms’je van de overheid ontvangen? Negeer het dan. Overheidspartijen en banken sturen u nooit een dergelijk verzoek via sms. The post Valse sms namens MijnOverheid appeared first on Fraudehelpdesk.
Pas op voor foute incassobureaus
4 maanden
Nooit een goedkope reis geboekt en toch een incassobureau op je dak? Dat overkomt menigeen, die dan zwaar onder druk wordt gezet om snel te betalen. Dit type ‘incassobureau’ opereert onder minstens zeven verschillende namen, die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend heeft gemaakt: Activa Finance, Activa Collectum, AMK Company, Be Clean, Co Jansen, Debt Pay en Unic Parts. De kans is groot dat deze namen snel worden ingeruild voor weer nieuwe namen. In elk geval is het zaak om telefonische intimidatie van een ‘incassobureau’ te weerstaan en de verbinding te verbreken als de druk wordt opgevoerd. Wie rekeningen voor vakanties of concrete producten altijd op tijd heeft betaald, hoeft niet in te zitten over incassomaatregelen. De genoemde bellers refereren vaak aan nota’s van vele maanden of zelfs jaren geleden in de hoop dat je dat vergeten bent. Dreigende taal over deurwaarders en beslaglegging is pure bluf. De brutale incasseerders kunnen dat niet waarmaken. Het advies is om na een bedreiging aangifte te doen bij de politie. The post Pas op voor foute incassobureaus appeared first on Fraudehelpdesk.
Valse mail uit naam Fraudehelpdesk
4 maanden
De afgelopen dagen zijn valse mails verstuurd uit naam van de Fraudehelpdesk. Zogenaamd zou de mail waarschuwen voor ransomware. In werkelijkheid bevatten de mails een link naar een website die malware verspreidde. De website hebben wij direct door de webhost offline laten halen. Advies Heeft u een mail ontvangen uit naam van de Fraudehelpdesk? Kijk er dan kritisch naar. Wij sturen nooit ongevraagd waarschuwingen per mail. Wij e-mailen u uitsluitend over de fraudemelding die u bij ons heeft gedaan. Als u de mail over ransomware heeft ontvangen, kunt u deze doorsturen naar [email protected] Daarna kunt u de mail uit uw mailbox verwijderen. The post Valse mail uit naam Fraudehelpdesk appeared first on Fraudehelpdesk.
Verschillende phishing-sms’jes in omloop
4 maanden
Er worden weer op grote schaal phishing-sms’jes verstuurd. Het gaat zowel om berichtjes uit naam van enkele grote banken als uit naam van een telefoonprovider. De sms’jes die uit naam van de banken wordt verstuurd, bevatten een link om naar de bankwebsite te gaan. Zogenaamd om een betaling tegen te houden, een nieuwe pas te bestellen of er wordt een andere smoes gebruikt. Wij ontvangen meldingen uit naam van onder meer de ING en de Rabobank. Verder krijgen we meldingen van berichten uit naam van Vodafone. Ook hier worden verschillende smoesjes gebruikt om ontvangers op een link te laten klikken. Zo zou er een technische storing zijn, een account geverifieerd moeten worden of een account geblokkeerd zijn. De links in al deze sms-berichten leiden naar nep-websites. Wie hier gegevens invult, bijvoorbeeld door in te loggen en een code af te geven, stuurt deze gegevens naar criminelen. Deze kunnen vervolgens op de echte sites inloggen met uw gegevens en hebben dan vrij spel in uw account. Bekijk een voorbeeld van zo’n sms (klik voor een grotere weergave): Zo kunnen er telefoons besteld worden op uw naam, waar u de rekening voor krijgt. In sommige sms’jes wordt alleen een code verstuurd. U wordt vervolgens gebeld door iemand die u deze code vraagt. Mogelijk hebben zij al toegang tot uw account en proberen op deze manier een code van u te ontfutselen. Als het om een bank gaat, kunnen de criminelen geld overmaken van uw rekening. Advies Heeft u een dergelijk bericht ontvangen van Vodafone? Neem dan direct contact op met de provider, via het nummer op hun eigen website. Wijzig ook direct uw inloggegevens. Indien er goederen zijn besteld op uw naam, doe dan aangifte bij de politie. Heeft u een sms van een bank ontvangen en gegevens ingevuld op een valse website? Neem dan direct contact op met uw bank. U kunt daarna een melding doen bij de Fraudehelpdesk. The post Verschillende phishing-sms’jes in omloop appeared first on Fraudehelpdesk.
Spookfactuur World Organization Intellectual Property
4 maanden
Verschillende ondernemers laten weten dat zij benaderd zijn door ‘World Organization Intellectual Property’. Zij ontvingen een schrijven dat lijkt op een factuur. Het zou gaan om een registratie van bedrijfsgegevens. Maar wie de kleine lettertjes goed bekijkt, ziet dat het hier een aanbieding betreft. U kunt zich voor een kleine 2.000 euro registreren bij deze organisatie. Het is echter geen officiële bedrijfsregistratie. Advies Controleer altijd de afzender van de post die u ontvangt. Lees vooral ook de ‘kleine lettertjes’ goed door voordat u tot betaling overgaat. Omdat dit geen factuur is maar een aanbod, is er geen verplichting om te betalen. U kunt het weggooien zonder verdere consequenties. The post Spookfactuur World Organization Intellectual Property appeared first on Fraudehelpdesk.
WTP Trademark Publication stuurt spookfactuur
4 maanden
WTP Trademark Publication verstuurt aanbiedingen die sterk lijken op een factuur. Trap er niet in! Wie goed leest, ziet namelijk dat het slechts een offerte is. Deze ‘aanbieding’ betreft de registratie van gegevens van de geadresseerde ondernemer. Maar de afzender heeft niets te maken met de officiële instanties waar een handelsmerk kan worden vastgelegd. Als u de € 890,- betaalt, gaat u bovendien een overeenkomst aan voor drie jaar. Advies Hoewel dit schrijven lijkt op een factuur, is het slechts een aanbod. Er is dus geen betalingsverplichting en het aanbod kan genegeerd worden. Heeft u al betaald? Controleer dan de algemene voorwaarden om te zien of de overeenkomst moet worden opgezegd om een verlenging te voorkomen. The post WTP Trademark Publication stuurt spookfactuur appeared first on Fraudehelpdesk.
Valse e-mails namens Incasso-collection
5 maanden
Er worden massaal nep-mails verstuurd door Incasso-collection. Er gaan een aantal versies rond waarin verschillende bedragen worden genoemd. Alle mails gaan over een openstaande vordering. Incasso-collection zegt een vordering te eisen namens Enquetes Europe Ltd. Ontvangers zouden namelijk hebben meegedaan aan een enquête waarbij een iPad gewonnen kon worden. Die deelname kostte € 0,99. Dat bedrag is niet betaald en de kosten zijn daarom opgelopen naar ongeveer € 43,-. De tekst is enigszins intimiderend: er wordt gedreigd met een dagvaarding tenzij er direct betaald wordt. Er wordt een Brits bankrekeningnummer vermeld. Sommige melders ontvangen na een paar dagen een vervolgmail. Het bedrag is daarbij opgelopen tot € 821,38. Er wordt bovendien gedreigd met een beslaglegging op inboedel en bankrekening. Melders krijgen nog wel de gelegenheid om dezelfde dag € 100,- over te maken. Dan zal de procedure niet doorgezet worden. Bekijk een voorbeeld van de mail (klik voor een grotere weergave): Niet goed weergegeven? Klik hier voor de volledige afbeelding Incasso-collection is echter geen bestaand incassobureau. Ook de schuldeiser bestaat niet. Deze mail is nep. Advies Heeft u deze mail ontvangen? Stuur hem dan door naar [email protected] Verwijder de mail daarna uit uw mailbox. Heeft u betaald? Doe dan aangifte bij de politie en maak een melding bij Action Fraud. The post Valse e-mails namens Incasso-collection appeared first on Fraudehelpdesk.
Werklozen genept met fake-vacatures
5 maanden
Wie werk zoekt en via een sms-je van het UWV wordt opgeroepen om te solliciteren naar een thuiswerkbaan, moet heel goed oppassen. In de eerste dagen van dit nieuwe jaar komen er meldingen bij de Fraudehelpdesk binnen over zogenoemde vacaturefraude: wie ingaat op een sms van uitkeringsinstantie UWV over werk bij CBM Services, loopt het risico medeplichtig te worden aan witwaspraktijken. Het UWV stuurt geen sms-jes naar werklozen over dit Britse bedrijf. Het is allemaal nep. De fraudeurs die zich verschuilen achter deze namen van bonafide organisaties, willen hun met criminele activiteiten verdiende geld witwassen via de bankrekeningen van ‘geldezels’. Dat zijn in dit geval werklozen die thuis leuk kunnen bijverdienen door geldbedragen over te maken naar buitenlandse bankrekeningen. Zwart verdiend geld wordt al jaren via geldezels in het officiële geldcircuit gebracht. Daarvoor misbruiken de anonieme fraudeurs telkens weer andere namen van bestaande ondernemingen en overheidsinstanties. The post Werklozen genept met fake-vacatures appeared first on Fraudehelpdesk.
Abonneren op fraudehelpdesk