Apples nieuwste MacMini werd november 2024 aangekondigd, maar is nu pas een beetje fatsoenlijk verkrijgbaar. Niet alleen Apple schoof de levering telkens op, wederverkopers als Amac hebben hem pas sinds een week in huis.
Als dit het gevolg is van de grote vraag, is dat alleszins begrijpelijk. Want het koektrommeltje van Apple is nog kleiner geworden, bijna even klein als Apple TV, en ook nog eens voorzien van de laatste M4 chip. Een twintigste van het formaat en toch tot 6x sneller, belooft Apple zelf.
MacMini wordt zoals gebruikelijk geleverd zonder toetsenbord, muis en scherm. Precies dat maakt deze mini pc aantrekkelijk, want wil je hem vervangen dan hoef je de rest niet in te leveren. Daardoor ben je sowieso al goedkoper uit dan met een iMac, die minimaal 1519 euro kost. Het basismodel van de MacMini kost momenteel 719 euro.
Het is opvallend dat grote pc fabrikanten zich nog niet massaal op deze markt hebben gestort, de Mini pc’s die tot nu toe te koop zijn, zijn veelal lelijk ogende apparaten, al lijkt Asus met de aanstaande ASUS NUC 14 Pro AI een aardige poging te hebben gewaagd. Hoeveel deze Windows pc met Intel Core Ultra processor gaat kosten is echter nog niet bekend.
De MacMini is dus compacter geworden, maar wel wat hoger. Dat heeft als voordeel dat de ingebouwde luidspreker beter klinkt dan bij de vorige modellen. Minder blikkerig, met meer bastonen.
Er is nog iets drastisch gewijzigd bij de MacMini. Alle USB-A poorten zijn vervangen door USB-C/Thunderbolt. Dat betekent dat je verloopstekkertjes nodig hebt voor je oud USB printer, al zijn die voor een paar euro bij de Action te koop. Toch had Apple wat mij betreft wel een of twee oude USB poorten kunnen behouden. Voorlopig is USB-A immers nog alomtegenwoordig.
Aan de achterkant vind je naast drie Thunderbolt poorten Ethernet en HDMI aansluitingen, en de audiojack is naar de voorkant verhuisd. Daar zitten dan nog twee USB C poorten.
Er is al veel geschreven over de powerknop die zich aan de onderkant (!) van de MacMini bevindt. Apple gaat er kennelijk van uit dat de meeste gebruikers hun apparaat in de slaapstand zetten. Enkele gebruikers hebben met behulp van 3D printers al oplossingen hiervoor ontwikkeld, zoals de iFixTheButton van Ivan Kuleshov. Zijn ontwerp fungeert als een kleine wip. Je plaatst de ene kant onder de powerknop, waarna die omhoog komt als je de andere zijde indrukt. Even je MacMini optillen is echter niet het einde van de wereld.
Het basismodel biedt 16 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslag, wat voor velen waarschijnlijk aan de zuinige kant is. Apple biedt echter flink wat configuraties tot wel 2214 euro, maar dan heb je ook wat.
Is de MacMini echt zes keer sneller? Voor alledaags gebruik merkte ik weinig verschil met de M1 MacMini die in 2020 uitkwam, tenzij je games gaat spelen of video gaat monteren.
De MacMini tenslotte is muisstil. Binnenin wordt de lucht naar verschillende niveaus geleid, om via de voet weer naar buiten te stromen.
Voor Mac gebruikers is de MacMini een aantrekkelijke en veilige keuze, al moet je wel van tevoren bedenken welke configuratie je wilt, want hardware upgrades zijn niet mogelijk.
emerce
15-02-2025 07:42