Chinezen plannen niet, zij zijn meesters in ‘managen in onzekerheid’ en zetten in op constante verandering, slimme data-gedreven modellen en social en omnichannel commerce. Dat vertelt Aldo Spaanjaars van Dragon Strategies in de videocollectie Emerce Fashion.
“Wij denken in het westen te veel in termijnen,” stelt Spaanjaars. “Een Chinees schrijft alleen maar een vijfjarenplan als ze worden overgenomen door een westerse onderneming. Chinezen zijn gewend aan hypercompetitie en politieke onzekerheid.”
Spaanjaards leidt zijn eigen adviesbureau: Dragon Strategies. Gedurende zijn 25 jaar in China was hij onder meer VP Operations bij Fosun Fashion Group, CEO van Lacoste Greater China, COO van Adidas Greater China, en medeoprichter van reclamebureau J.Walter Thompson Beijing. Tot eind 2022 was hij Executive Vice President Outdoor bij Anta Sports, een van de grootste sportkledingbedrijven in China.
In zijn boek Dragon Tactics leer je hoe je kunt gedijen in onzekerheid. In het bedrijfsleven is verandering de enige constante. Wereldwijde conflicten, milieu-uitdagingen en snelle digitalisering zijn slechts enkele van de onvoorspelbare factoren die de traditionele bedrijfsmodellen steeds meer onder druk zetten.
Daarnaast zijn Chinese bedrijven sneller met het digitaliseren. “Een bedrijf als Zara is erg bang voor Shein. Zij gebruiken algoritmen om trends op te pakken en daarop producten te baseren. Dit bedrijf streeft naar een omzet van vele tientallen miljarden in 2025.”
Spanjaars constateert ook dat westerse bedrijven ook in China zelf niet succesvol zijn. “Amazon en Carrefour doen het in hun eigen markten goed, maar niet in China. Je hebt een China voor China strategie nodig.”
De video Wat kan de fashion industrie leren van e-commerce in China? is na registratie gratis te bekijken. Zie hier een overzicht van alle video’s.
emerce
25-05-2023 10:52