De EU wil kijken of een deel van de kosten van de mobiele infrastructuur kan worden afgewenteld op grote techbedrijven die er gebruik van maken. De Europese Commissie gaat de mogelijkheid tot 19 mei onderzoeken.
Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia en anderen pleiten er al langer voor dat techbedrijven als Apple, Google en Netflix meebetalen aan de technische infrastructuur.
EU-commissaris voor Interne Markt Thierry Breton benadrukt dat het geen aanval is op grote techbedrijven, maar dat er louter gehandeld wordt vanuit de belangen van de Europese burgers. De EU-industriechef benadrukte maandag in Barcelona dat hij geen partij koos, daarmee suggererend dat de industrie onderling afspraken zou moeten maken.
De last van deze investeringen wordt steeds zwaarder voor de telecomindustrie als gevolg van een laag rendement op investeringen, de stijging van de grondstofkosten, en de energiekosten.
Meta spreekt over een aanval op de netneutraliteit, maar Telefónica-CEO José Maria Alvarez-Pallete ziet het als een gelijke behandeling: zowel de aanbieders van cloud- en streamingdiensten als de eindklanten veroorzaken een grote hoeveelheid dataverkeer. Dit is het moment om samen te werken, aldus Alvarez-Pallete. ‘Samenwerken betekent dat iedereen bijdraagt met een eerlijk deel van de inspanning’.
De maatregel zou ertoe kunnen leiden dat mobiele abonnementen goedkoper worden, omdat een deel van de mobiele netwerkkosten worden gedragen door Big Tech. Maar die kunnen hun diensten uiteindelijk ook weer duurder maken, net aan de kosten van de cloud.
Telecomlobbygroep ETNO spreekt van dringende stap om grote onevenwichtigheden aan te pakken, maar de Computer & Communications Industry Association (CCIA) bekritiseert het voorstel in een verklaring. ‘Europeanen betalen telecomoperators al voor internettoegang, ze zouden geen tweede keer aan telecombedrijven hoeven te betalen via duurdere streaming- en clouddiensten,’ zegt Christian Borggreen, senior vice-president van CCIA Europe.
‘Meta investeert elk jaar tientallen miljarden dollars in apps en platforms om het hosten van content te vergemakkelijken, waardoor enorme waarde wordt gecreëerd in het digitale ecosysteem,’ betoogt het bedrijf.
Nederland waarschuwde maandag bij monde van de Nederlandse minister van Economische Zaken Micky Adriaansens tegen de internettol. Het voordeel zou n strijd zijn met de netneutraliteitsregels en kan leiden tot prijsstijgingen voor Europeanen.
emerce
28-02-2023 08:20